Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

Statistieken: link Nu online:
   
 
 
   

Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina

   

Alweer de 3e update vandaag

Ik heb het er vandaag maar druk mee. Goed dat het zondag is. Allereerst een correctie van een van de namen bij een foto uit 1963 van een schoolreis naar Schiphol van de Martinusschool. Link naar album Ger Geurtjens stuurde mij een mailtje dat hij toch echt niet Marius Geutjes heette, maar wel Ger Geurtjens. Hij wist bovendien de exacte datum van de schoolreis. Ger woont overigens momenteel in Heythuysen. Ook heb ik in de pagina met bijnamen de uitleg toegevoegd die Ingrid de Roij wist te geven over de herkomst van de bijnaam van Poelie de Groot. Link naar pagina In het album met de foto's van Heijs (55jr geleden gemaakt) is meer informatie geplaatst. Henk herkende Theo Janssen (de Bok) en van As op 1 van de foto's. Dit is onder betreffende foto bijgeplaatst. Link naar die pagina Ook leuk is de extra info die Henk wist te vinden mbt de ansichtkaarten van de Romein die recent zijn geplaatst. Op de 2 oudste foto's van de Zandstraat is aan de rechterzijde het pand van de hoefsmid te herkennen aan de stellage voor het huis die gebruikt werd om het paard in vast te maken voor het beslaan. Op die plaats was later, héél toepasselijk garage Jetten gevestigd (tot na de oorlog). Ik voeg beide foto's hier nogmaals toe, maar nu met een rode cirkel die ik om die stellages heb gezet.

In het album van de lokfeesten heb ik een aantal foto's toegevoegd afkomstig van Fons Keijsers over de aankomst van de lok in Gennep. Link naar album Ik zet ze eerst ook hier op de voorpagina.

En tenslotte: In het album van de Martinusschool heb ik een foto toegevoegd afkomstig van Ton Stappers. Het is een foto die waarschijnlijk in 1946 gemaakt is. Ton, die nu in Cuijk woont, wist zelfs nog de meeste namen. Deze foto nu eerst ook hier op de voorpagina. U houdt de foto's van Henk nog tegoed voor morgen of overmorgen en natuurlijk alles wat verder nog binnen of voor de camera komt. Veel plezier

1946, 6e klas St Martinusschool

De namen volgens Ton Stappers: Staand v.l.n.r. Alex Albers - Koos de Waard - Tom van Kalmthout - Wim Jetten - Toon Kusters - Theo van Dijk - Meester Beckers - Hans van Lieshout - Jan Hendriks Zittend v.l.n.r. Sjaak de Zeeuw - Tonny Stappers - Piet Noy - Sjaak Goosens - Jan Eijkmans - Gerrit Guelen - ?? ?? - Karel Francissen - Sjaak Kamps - Joop Builtjes - Gerrit de Jong.

Wassen, schuilen en Koppijn

Ik ben niet de enige die foto's van het wassende water gemaakt heeft. Fons Keijsers is vanochtend door de Maaskemp, langs de loswal naar de Paesplas gewandeld. En ook ikzelf ben vanmiddag nog rond geweest. Het was hondenweer-héél toepasselijk dus als je de hond moet uitlaten... Maar je ziet dan tenminste nog een wat. Naast het water en errug veel rondslingerende takken, duiven die op een dak schuilen en verder dat je van het oude kerkhof beter verre kunt houden. Tenminste, als je geen koppijn wilt krijgen. Er zitten namelijk nogal wat leien van de oude torenspits los, die elk moment naar beneden lijken te kunnen komen. En wat valt er binnenkort verder nog te verwachten? Ingrid de Roij heeft een mogelijke uitleg van de bijnaam van Poelie de Groot, Fons stuurde foto's die hijzelf gemaakt heeft van het binnenhalen indertijd van de lokomotief, een klassefoto van vermoedelijk 1946 van Ton Stappers (waarvoor we uw raad vragen), nog meer nieuwe klassefoto's van Wim Martens en dan hebben we ook nog een serie foto's van Henk Jaspers (oa foto's van Matigheid en Genoegen, de hofkapel en harmonie). Dus blijf kijken. En natuurlijk blijven alle (nieuwe) bijdragen van harte welkom. Veel plezier.

De 1e 5 foto's van het wassende water zijn van Fons Keijsers
Duidelijk is te zien dat nogal wat leien los zitten van de oude toren na de storm van afgelopen dagen
Verkleumde duiven proberen de buien van zondagmiddag "uit te zitten" op het dak van het vroegere patronaatsgebouw.

Schaatsen...

Vroeger was dat de opmaat voor winters vertier. Eerst kregen we hoogwater in Niers en Maas, vervolgens ging het vriezen en kon Gennep de schaatsen op de zolder gaan opzoeken en gaan schaatsen zoals bv in de Maaskemp. Op de Stamelbergerdijk de schaatsen aan doen en dan kon je schaatsen tot wel het Genneperhuis. Je moest alleen oppassen voor het prikkeldraad dat dan her en der nog net boven het ijs uit stak. U heeft het misschien niet in de gaten gehad, maar sinds donderdag is het water gaan stijgen. Dus wie weet...

Prins PIERRE II

En de nieuwe Prins is???? Pierre Verhasselt dus, die dit jaar als Prins Pierre II over het Bombakkes-rijk zal heersen

En het "prinsendom" zit in de familie zoals u aan het filmpje van deze site kunt zien...: Film 1962

Ansichtkaarten

Ansichtkaarten fungeren al meer dan 100jr als misschien wel de beste weergave van de historie. De verzameling van de Romein is behoorijk uitgebreid en onder "specials" op deze site te bewonderen. Het verzamelen van ansichtkaarten gaat door en daarom is in dec 2006 een nieuw webalbum verschenen. Henk heeft inmiddels weer een aantal nieuwe ansichten van de Romein ingescand waarmee dit album verder is uitgebreid. LINK naar Album. Als soort van voorproefje staan de nieuwe ansichten eerst ook op deze voorpagina. In het album over de stormschade in Gennep (zie hieronder) is een foto van Henk toegevoegd. In dat album staat een foto van een nieuwbouwwoning op het Pagepark, waar pannen van het dak gewaaid waren. Op mirakuleuze wijze was de schade vandaag "ineens" hersteld. Ik vind dat wel een compliment waard richting van Wijnen (die hier waarschijnlijk voor gezorgd heeft). Chapeau. Tenslotte: Zowel Henk Jaspers als Fons Keijsers kenden nog een aantal personen in het album met foto's van 55jr geleden (hieronder). Ook deze informatie heb ik inmiddels toegevoegd. En nu nog wachten wie de nieuwe prins van Bombakkes wordt. Als Bombakkes de gewoonte blijft volgen, dan zal het dit jaar dus weer iemand uit Gennep-Zuid worden. We zullen zien (morgenavond). Veel plezier.

Een foto van de Gennepse fotograaf Perolles en wel van de Zandstraat. De foto dateert waarschijnlijk nog van voor 1900. Het stadhuis is namelijk nog in de staat van voor de restauratie.
Opnieuw een foto van de Zandstraat van perolles. Rechts zien we de Molenstraat. Het pand rechts daarvan was later de winkel van Trienekens.
Opnieuw de Zandstraat maar 15jr later (rond 1917). Inmiddels was de tramlijn aangelegd. De olielampen van de vorige foto zijn vervangen door lantaarns. De lantaarn bij de Molenstraat staat overigens wel op een vreemde plaats.
Weer een foto van de Zandstraat maar nu van na de oorlog, waarschijnlijk zo rond 1960. Rechts zien we nog net het uithangbord "groente en fruit" met daarachter het uithangbord van kapper Hermens en daarna de sigarenwinkel van van Bree. Een nog rustig straatbeeld, waar er voor fietsers weinig opstakels zijn.
Een kaart uit 1898 met daarop het Gennepse treinstation. Ook wordt met de afbeelding van het schip eraan herinnert dat het de verbinding Londen-Berlijn-St Petersburg betreft. Het jaar 1898 was ook het jaar dat Wilhelmina koningin werd.
55 jaar geleden
 

Een nieuw webalbum onder specials, en dat met dank aan Henk Jaspers. Het nieuwe album bevat foto's van de fam Heijs uit het begin van de jaren 50. Het zijn vooral foto's van de carnavalsoptocht van 1952, door Spoorstraat en Emmastraat en van een processie in 1953 (door de Spoorstraat richting noodkerk bij de toenmalige spoorwegovergang). (druk op 1 van onderstaande foto's) Veel plezier.

Knabbel. Maar waar is Babbel??

Gisteren (16 jan) stuurde Pieter vd Geijn foto's van een nieuwe "buurtbewoner" in Gennep Zuid. Een brutaaltje bovendien. Hij werd gesignaleerd in de achtertuin van de familie van de Geijn. Denkt u trouwens nog aan de verkiezingen in de Maasdriehoek? Link naar Eva En u ziet: leuke foto's uit het Gennepse komen altijd goed terecht. Kijk dus om u heen met uw fototoestel in de hand, plunder uw fotoalbums en stuur in...... Karel Goertz meldde dat de tentoonstelling 125jr vervoer in Gennep niet in 1995, maar in 1996 plaats had. Dus bij deze. En verder nòg een goed bericht. Inmiddels heeft de gemeente wèl het goede email-adres van de RKC (zie: RKC) op hun site gezet. Misschien is er dus nog hoop..

Op de Logte?

Kijken wel, maar aankomen niet!!!!!

Vanavond (16 januari) was er een inloopavond in het gemeentekantoor voor het plan "Op de Logte", de nieuwe "woon-zorg-boulevard", waarvoor eerst het bejaardenhuis, de aanleunflat, de Weverflat en een aantal flats aan de Brugstraat gesloopt moeten worden. Nellie ging met me mee want tenslotte zit haar vader in het bejaardenhuis en moet tenminste 1 of hopelijk 2 keer verhuizen (eerst naar noodbehuizing en later naar nieuwbouw). Het was drukbezocht. Één mevrouw heeft vast alweer haar bekomst van het gemeentekantoor. Ze wilde een map pakken, die daar in een rek stond. Vervolgens werd haar te verstaan gegeven dat ze daar vanaf moest blijven en dat ze die niet in mocht kijken. Ook werd haar nog medegedeeld dat ze wellicht, als ze in de politiek ging, die map wèl in mocht kijken. (zelfs dat was blijkbaar nog niet zeker). Nou já......Waarvoor stond dat spul er nou eigenlijk???? Enfin ik heb een aantal foto's gemaakt heb, die u hieronder kunt bekijken. Het motto voor plan Op de Logte wordt dus: "Kijken wel, maar aankomen niet!!".

Knagers en grazers.

Van Frank Pubben een aantal foto's die hij vanuit zijn kayak gemaakt heeft. Brrr, het is wel niet echt winter, maar dat moet toch behoorlijk koud geweest zijn. Enfin, Frank maakte wel een aantal leuke foto's waarin we sporen zien van bevers die langs de Niers actief zijn (in buurt rondweg), van de hooglanders in de buurt van de steenfabriek en van de "wildwater-stroom" die Oeffeltse Raam heet. Tenslotte nog een foto die ik vanavond (15/1) gemaakt heb vanaf de Niersdijk. (maar gauw alles nogeens vastleggen voordat het zicht door semi-grachtenpandjes annex appartementen wordt weggenomen). En binnenkort? Erg leuke foto's, die Henk Jaspers gescand heeft van onder meer de carnavalsoptocht van 1952 in Spoorstraat en Emmastraat, foto's van oa Matigheid en Genoegen en verder nog een aantal oude ansichten van de Romein. Dus, blijf kijken.

Deze boom is al omgelegd door de bevers
Ook hier zien we duidelijke knaagsporen van de bevers in de Niers
Langs de Maas (iets vooorbij het Genneperhuis) staan de Hooglanders langs het water
De runderen zijn net zo geïnteresseerd in de man in de kayak als omgekeerd
Monding van de Oeffeltse Raam in de Maas
Avondlijk plaatje vanaf de Niersdijk. Zoekt u nog een screensaver?

Als de projekt-ontwikkelaars maar tevreden zijn.........

 

Heeft u vanavond gekeken naar de uitzending van Magic? Ons donkerste vermoeden wordt door de gemeente zelf bevestigd. Projektontwikkelaars zijn belangrijker dan burgers.

Uit onderzoek van de Rekenkamercommissie blijkt de dienstverlening van de gemeente Gennep aan haar burgers belabberd te zijn. U kunt het rapport downloaden op de site van de gemeente, maar natuurlijk ook hier. RAPPORT

Probeer overigens niet om een reactie naar deze commissie te sturen, want zelfs het email-adres dat de gemeente op haar website opgeeft klopt niet! U kunt wethouder Janssen zelf aan het woord horen in de uitzending van Magic, maar ik heb hier ook even alles op een rijtje gezet in een korte compilatie: (met dank aan Magic)

Projektontwikkelaars gaan de gemeente dus na aan het hart. Dat wisten we eigenlijk al, maar wordt nu luid en duidelijk bevestigd. Dus wat de toekomst brengen zal????? Een grote hoop appartementen, torenhoge pittoreske grachtenpandjes, maar uiteindelijk wellicht:

 

 

(alternatief van kijkster vd site)

Zondag 14 jan 2007.

Een bijzonder mooi zonnetje en redelijk aangename temperaturen. Het is bijzonder voor januari, maar biedt wel de mogelijkheid voor een update van de stand van zaken in het Pagepark. Verder heb ik van Marianne Willems (nu woonachtig in Nieuw Bergen) de klassenamen van de foto van de 6e klas uit 1967 van Maria Goretti. Zie het album. Als u op onderstaande foto klikt, krijgt u de nieuwste foto´s van het Pagepark. Un kunt natuurlijk ook kijken op de overzichtspagina van het Pagepark. Veel plezier.

update Pagepark van 14 jan 2007

Mèrtzitting 2003.

De klassefoto's staan online in het album van Maria Goretti. En alhoewel de winter nog steeds ver te zoeken is komt carnaval 2007 steeds dichterbij. Een goede gelegenheid voor een nieuw webalbum als opwarmertje en wel met de foto's van de Mèrtzitting van 2003. Heel veel bekende mensen zijn op de foto gezet. Bent u er geweest, dan staat u zeker op de foto. Ik kreeg deze foto's weer van Karel. Veel plezier met deze opwarmer voor carnaval 2007.

Mèrtzitting 2003

Miss Maasdriehoek.

Ik kreeg een mailtje van Marion en Ben Kraus. Momenteel is er een verkiezing aan de gang voor Miss Maasdriehoek. Er doet één meisje uit Gennep mee, Eva Kraus. Dus, wie een Gennepse wil steunen, stemt op haar. Nog tot 25 januari kan er gestemd worden op de favoriete Miss De Maas Driehoek. Dit kan gewoon via mail (druk op deze link voor het email-adres) (miss@demaasdriehoek.nl). Vul als onderwerp gewoon EVA in en klaar is kees. Hieronder de foto van Eva, zoals die in de Maasdriehoek en op de website staat. (link naar de website)

Eva werkt bij de Dragonder. Verder doet ze elk jaar aan de Gennepse carnavalsoptocht mee. Ze is daar dan ook "gesignaleerd" door Gennep.nu. .

Op zaterdag 27 januari maakt een "deskundige" jury de eerste Miss De Maas Driehoek bekend tijdens de finale in café/restaurant Shooters in Boxmeer. Stemmen via internet bepalen 50% van deze uitslag. . Mail dan dus snel de naam van Eva naar miss@demaasdriehoek.nl.

Op speciaal verzoek van Goof...

Goof had het in het gastenboek over de tentoonstelling over het openbaar vervoer in het Gennepse, ruim 10jr geleden. Dus: hierbij een webalbum met foto's van die gelegenheid. De tentoonstelling over 125jr personen- en vrachtvervoer in Gennep, die in 1996 gehouden werd in de vroegere werkplaatsen van de Zuid Ooster. De foto's zijn weer afkomstig van Karel. Helaas hebben ook deze foto's geen hoge resolutie, maar desalniettemin toch errug leuk.

Druk op bovenstaande link

Tentoonstelling 125jr goederen- en personenvervoer in Gennep (1996)

De 125jr voert terug op de oprichting van de NBDS en de bouw van de spoorlijn Boxtel-Gennep-Duitsland rond 1870 (zie Gennep spoorstad). Uit de NBDS vloeide later (rond 1911) de MBS (MaasBuurtSpoor) voort (de tramlijn Nijmegen-Venlo) die na de oorlog (verwoesting van de tramlijn en vooral het materieel) leidde tot de ZuidOoster (de busmaatschappij). Dat de tentoonstelling in de vroegere werkplaatsen van de Zuid Ooster plaats vond was dan ook heel toepasselijk.

Heeft u nog foto's uit heden of verleden, die wellicht ook voor anderen interessant of aardig zouden kunnen zijn, laat dat dan even weten. U merkt hoe dat door veel mensen zeer op prijs wordt gesteld. U kunt de fotos's zelf scannen, maar dan kan ik ook voor u doen. Binnenkort volgen nog een 10tal nieuwe klassefoto's van Maria Goretti (van Jan Wagelmans), een webalbum over de Mèrtzitting van 2003 (het is tenslotte bijna carnaval) en gegarandeerd nog veel meer. Veel plezier.

1982

Het is verdorie alweer 25 jaar geleden! Als u Gennep binnen rijdt, ziet u achter de rotonde de lok staan, symbool voor de spoorgeschiedenis van Gennep, die in de 70-er jaren tot een eind kwam. Indertijd hebben een aantal mensen de koppen bij elkaar gestoken om te komen tot een blijvende herinnering. Dat werd de lok die er nu staat. Met veel bombarie werd de oude lok vanuit Duitsland over de weg Gennep binnen gehaald en toen kon de langdurige en inspannende opknapklus door de vrijwilligers beginnen. Het eindresultaat mocht, en mag, er wezen en is een sieraad voor Gennep, een herinnering aan Gennep als spoorstad en als hoofdvestiging van de NBDS. In 1982 waren er dan de lokfeesten, waarvan ik dankzij Karel Goertz beelden heb. De beelden zijn niet van topkwaliteit, zodat ik een compilatie heb gemaakt. U ziet nogal wat bekenden voorbij komen, tot en met zelfs onze latere minister Hans van de Broek. (wilt u de foto's als webalbum, laat dat dan even weten). Veel plezier.

 

WEBALBUM

met de FOTO's

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Links Links2 Recente albums/films:

18 jan: nieuwe webspecial: 55jr geleden

13 jan 2007: het webalbum van de Mèrtzitting van 2003!

10 jan: de tentoonstelling in 1996 van 125jr vervoer in Gennep

9 jan: de lokfeesten in 1982

7 jan 2007: Nieuwjaarsconcert met oa Cheers en de harmonie

6 jan 2007: Gala-feest van Jong Nederland

1 jan 2007: Het album van Bets Tunnessen-Janssen

24 december: Genneps jaaroverzicht 2006

21 december: Kaarsjesavond

17 december: Kerstmarkt Jong Nederland

15 december: feestelijke verlichting

10 december: nieuwe ansichtkaarten van De Romein

26 november: update Pagepark (door Frank)

26 november update

18 november: Gennep in herfst-tooi

18 november: Mooie plaatjes van Gennep door Edward Cremers

19 november: Sinterklaas komt aan bij de loswal

19 november: Ontvangst Sinterklaas bij het stadhuis

19 november: Statiefoto's van Sint en zijn Pieten

12 november: St Martinus optocht

6 november: webspecial van Fons Keijsers

5 november: webspecial van Hans Gelsing

28 oktober: nieuw album verbouwing woonkamer

21 oktober: de Proms 2006

15 okt: kermis zondag: een impressie

15 okt: Vitesse"08-de Zwaluw: 4-0

de foto-tentoonstelling ter gelegenheid van 60jr Helpt Elkander

14 okt: begin kermis (zaterdag-avond): een impressie

14 okt: verbouwing woonkamer

23 sept 2006: Brand bij Loong Foong

1992: familie Lemmen maakt ballonvaart

27 aug: Zevenmorgenziep op de schop

27 aug: Buikschuiven op de Markt

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de reünie

27 aug:Helpt Elkander 60jr: bezoek aan de tentoonstelling

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de mis

27 aug:Helpt Elkander 60jr: Het album van Yannick

27 aug:Buikschuiven: het album van Yannick

5 aug: nieuwe luchtfoto´s

24 juli: vervanging erker Emmastraat 18

19 juli: 4daagse vuurwerk Cuijk

22 juli: update pagepark

24 juni: zomercarnaval: de start

24 juni: zomercarnaval: de deelnemers

24 juni: zomercarnaval: er om heen en het publiek

24 juni: intocht jeugd4daagse op de Bredeweg

24 juni: intocht jeugd4daagse bij de kerk

24 juni: intocht jeugd4daagse: op het voetbalveld

November 2005: Gennepse Revue

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de receptie

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de hudiging

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de teams

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: spelmomenten

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: in en om het veld

28 mei: Braderie: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep