1954 Maria, "Sterre der Zee"

 

Home

specials

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

In 1954 kwam de bisschop van Limburg, Monseigneur Lemmens, met het beeld van Maria, ook wel "Sterre der Zee" genoemd op zijn rondtocht door Limburg ook in Gennep.

Die rondtocht duurde globaal van 1950 tot 1955. Hij kwam ook in alle andere parochies zoals Ottersum (zie elders op deze website). In 1954 was de nieuwe Martinuskerk aan de Zuid Oostwal nog niet gereed, maar men kon blijkbaar toch wel al van de onderkerk gebruik maken. In dit album beelden van dit bezoek van de "Sterre der Zee" aan Gennep, met beelden van de onderkerk (de 1e beelden dus), van de processie op de ZuidOostwal (let op: de toren van de kerk staat er nog niet!!), langs het H Hartbeeld dat toen op de hoek ZO-Wal-Zandstraat stond (nu in de Wagenstraat) en naar de Markt. We zien een aantal bekenden op de foto's. Ik zag onder andere tot mijn grote verbazing het gezicht van mijn vader op 1 van de foto's. Maar kijk zelf: veel plezier.

Bisschop Lemmens voor de menigte
Links zien we burgemeester Gilissen
Onderkerk (nog voor de opening en inwijding van de kerk)
2e foto van de viering in de onderkerk (de huidige "crypte")
Maria-processie op de ZO Wal. Op de achtergrond zien we de Martinuskerk, maar nog zonder toren
Bij het Heilig Hartbeeld op de hoek ZO Wal-Zandstraat. Op de achtergrond café Bouman
Het Heilig Hartbeeld
hier bij avond
De optocht is van de Zuid Oostwal de Zandstraat op gegaan. Rechts zien we het Geveltje. Links op de achtergrond café Bouman. De "bruidjes"dragen de letters "STERRE"
Op de Markt
Het beeld van Maria arriveert eveneens op de Markt
Op het bordes voor het stadhuis met deken Janssen en bisschop Lemmens.
Van afstand.