Gennep vroeger (maar na WOII)

Op deze pagina staan foto's van Gennep van na 1945. Vooralsnog zonder veel structuur. De foto's zullen regelmatig worden vernieuwd. In een later stadium zal ik meer lijn brengen in het getoonde.

Om te beginnen een afbeelding van het vaantje dat de Gennepse VVV in de 50-er jaren aan de toeristen uitreikte ombv op de fiets te plaatsen, dat Gradje Noij al die jaren bewaarde.:

"Het lange stuk": Zo heette in vroeger jaren de intocht van de Nijmeegse vierdaagse, het stuk van 22km van Gennep naar Nijmegen over de St Annastraat naar het Keizer Karelplein. Ja hoor, de Nijmeegse vierdaagse kwam vroeger al door Gennep. Nadat de vierdaagse tijdens de oorlog had stilgelegen werd de 1e na-oorlogse vierdaagse weer in 1946 gehouden. In Gennep lag nog de dubbele Baileybrug, die de geallieerden hadden neergelegd, nadat de Duitsers de vroegere Niersbrug hadden opgeblazen in februari 1945 bij de bevrijding van Gennep. Kort daarna werd deze Baileybrug vervangen door een nieuwe brug (zie elders op deze site), maar dat is een ander verhaal. Onderstaande foto is dus erg actueel ivm de Nijmeegse vierdaagse die op dit moment aan de gang is en vandaag Ottersum aandeed (de 50km lopers althans) en ook leuk omdat die dubbele Baileybrug op de foto staat. (noot: ik weet niet 100% zeker of het 1946 of 1947 is)Tot de 60-er jaren waren de te lopen afstanden trouwens 35km, 45km en 55km. Hoe de route exact was weet ik niet, maar is wellicht nog te achterhalen (ofwel bij de organisatie ofwel in oude edities van de Gelderlander). Wel vertelde Nellie dat ze zich van vroeger nog herinnerde dat de militairen altijd rustten in de schuur van de boerderij op de Zandberg van haar opa Jan Janssen (Jan de Bok).

Deze boerderij stond op "de Zandberg", waar nu ongeveer het bejaardenhuis staat, en welke na het gereedkomen van de verkeersbrug over de Maas in 1955 pal naast de weg lag die vanaf de brug naar Gennep leidde (de Brugstraat dus).

Wellicht dat iemand nog foto's heeft uit deze periode en/of van de doortocht van de Nijmeegse vierdaagse. Dat zou erg leuk zijn en zeker omdat er plannen zijn om in ieder geval de 50km lopers weer door het centrum van Gennep te krijgen.

1966 30jr Jubileum Page (25jr Rijssenbeek). De dames hebben zich in de pop-art gestoken: Staand v.l.n.r. Anny Poos, Ria Fransen, Ria Arts, Anny de Wit, Riet Peters. Zittend v.l.n.r. Gertie Boumans, Joke Nogarede, Ans v.d. Ven (met dank aan Hans en Anny de Wit)
19 juli 1953. Lambert van Hout gaat zijn 1e Heilige Mis opdragen (in de noodkerk bij het spoor). De foto is gemaakt thv nu de Dragonder in de Spoorstraat.
Na de mis biedt Anny de Wit een bos bloemen aan bij het woonhuis van lambert van Hout in de Middelweg. De buurtbewoners hebben zich verzameld en kijken toe.
1953: Nieuwbouw van de St Martinuskerk aan de ZO Wal door de CAGO (Combinatie Aannemers Gennep en Omstreken) voor de toen hoge, nu lage, som van ca fl 275,000. Op de foto staat in de midden met donkere kleding, Coopmans. De grote man
rechts is Van Schaijck uit Milsbeek. Geheel rechts zien we trouwens nog het oudste huis van Gennep met haar trapgevels.
Deze foto's moeten rond 1950 gemaakt zijn. We denken dat het de bouwwerkzaamheden door de CAGO (Combinatie Aannemers Gennep en Ottersum) zijn van de Prinsessenbuurt in Gennep. De huizen op de achtergrond zijn volgens mij de (achterzijde van de) huizen aan de Pr Beatrixstraat (nr 1-3-5-7). Op de linker foto zien we rechts bovenaan juist nog het huis dat nu nog aan de Picardie staat, ongeveer op de kop van de Beatrixstraat. Mijn grootvader, Sjef of Joost Teunissen, was 1 van de leden van de CAGO. Hij staat op de linkerfoto derde van rechts op de achterste rij.