Gennepenaren (album 4)

  link naar vorige albums:        (album 3)    (album 2)       (album 1)

5e pagina mensen 6e pagina mensen 7e pagina mensen 8e pag mensen

Gennepse Mensen deel 4:

Annie Builtjes stuurde weer een aantal leuke foto's, nu op en om de oude boerderij op de Biesterveld in Ven-Zelderheide. Dat is de boerderij op de foto rechts. Erg leuke foto's tekenend voor die tijd. Let eens op de authentieke keuken met de potkachel, de borden, de lage deuren.
Annie: " mijn Oma van de Mortel in de keuken "
Annie:" mijn Opa  van de Mortel met de paarden"
Annie: " de groep bestaat uit: een voor mij onbekende, dan mijn tante Gonda Groenenwald, mijn Opa van de Mortel,mijn Oma van de Mortel ,mijn moeder Johanna van de Mortel en oom Wielie Groenenwald. De jongen is mij onbekend maar zal best familie zijn"
Annie: " mijn vader Piet Builtjes met mijn Moeder en Hendrik Kroon vissen in de Niers  achter de Biesterveld"
Marjo Linders stuurde deze 2 leuke foto's. Ze zijn van de Gennepse tricotagefabriek en dateren tussen 1945 en 1950. Marjo schrijft: " Hallo Harm. Ik heb hier 2 foto`s van mijn moeder ( Door Linders- Derksen ) van de tricotagefabriek te Gennep. De groepsfoto`s zijn genomen na 1945 en voor 1950. Ze zijn genomen door foto Dorrestein uit de Niersstraat. Op 1 foto staat de eigenaar de hr. Sneider " Misschien herkent iemand van u 1 of meerdere personen? De foto's zijn ook toegevoegd aan het album met Gennepse groepen.

Ik kreeg een tijdje geleden een mailtje van Koos van Dijk. Ze schrijft: " Als oud-bewoonster van Gennep vind ik het prachtig dat ik op internet toch aardig wat van Gennep kan bekijken. Ik woon al ruim vijftig jaar in Nijmegen maar Gennep is mij nog steeds dierbaar. Ik kom er nog geregeld. Wij woonden de laatste oorlogsjaren op het station waar nu niets meer van overgebleven is. Ik hoop nog veel foto 's te zien te krijgen". Koos heeft haar foto-albums uitgeplozen en stuurde me een paar foto's van vroeger. Ik heb haar gevraagd of ze nog namen en gebeurtenissen weet. Wellicht volgt dus nog meer informatie of namen. Maar misschien herkennen kijkers ook wel mensen (?)

1943. Toekijken bij een voetbalwedstrijd in Gennep (Gennepse Boys?)
1947: de gidsengroep onder leiding van kapelaan Miedema
6 dec 1949: LTC. Sinterklaasviering
augustus 1939. de "kroongroep" op uitstapje in Velp
G Dimmers Toon van Dijk en een Guelen
Moeke van Dijk in het bejaardenhuis
De foto's rechts zijn afkomstig van Annie Builtjes.
1939, Spoorstraat thv tankstation: vader en moeder Piet Builtjes en Johanna van de Mortel met hun zoontje Jacques  
Piet Builtjes (vader van Annie) op de fiets bij het stadhuis

deze foto is genomen bij   het zilveren huwlijksfeest van Piet Builtjes en Johanna vd Mortel   in 1959 op de hoek van Dr Nolensstraat 24.

hier woonde toen Wim Giesbers en Marie van Dien van Meulen Hen, wij woonde toen op nr 26. Op de foto staan: tante Nel Janssen -Builtjes*tante Marie Claassen-Builtjes(oma van Peter Claassen)*Annie Builtjes, tante Lena Builtjes(van de Duivenakkerstraat)*oom Gerrit Builtjes*mijn moeder Jo Builtjes-van de Mortel

Ik heb weer nieuwe foto's gekregen, waarmee ik het inmiddels 4e album Gennepse Mensen begin. U gaat naar dit album via de knop mensen op de linkerzijde van deze pagina. De toelichting over de foto's van de fam Dittner is afkomstig van een email van Hetty Dittner (Haarlem?) aan Henk Jaspers. De toelichting en foto's van de familie Bindels zijn eveneens afkomstig van Henk Jaspers. De informatie over de gidsen en de foto uit ca 1934 is van Jan vd Hurk en Annie Derks (die nu (2007) in Veldhoven wonen)

Deze foto stamt ongeveer uit 1933-1934 en is van Annie Derks en Jan vd Hurk:

Lopend door de Zandstraat, van L. naar R. Annie Dinnessen uit Boxtel,  Paula Derks uit de Emmastraat, Antoon Dinnessen uit Boxtel , en de zoon van de koster van de parochie uit Heyen en half te zien tante 
Mina Derks uit de bergstraat (Zus van Grad Derks uit de Emmastraat).  Allen op weg naar de kermis op de markt bij het gemeentehuis

Henk stuurde de foto links. Het is Mevr de Schouwer uit Milsbeek op de Norton. (Schònmoeder van Jo "de Kwets" Weijers van het vroegere Café aan de Nijmeegseweg,
  ook schoonmoeder van Nel de Schouwer-Wikkers)

Bovenstaande foto is ook van Annie Derks en Jan vd Hurk. De foto is net na de oorlog gemaakt (ca 1947) achter de toenmalige winkel van Verhasselt (nu Blokker).
Annie kende nogal wat namen bij de gezichten en op de rchterfoto zijn deze erbij gezet. De foto toont de gidsen "Jeanne d'Arc, die hun tehuis hadden in de zaal boven Verhasselt (toenmalig patronaatsgebouw) De foto is gemaakt ten tijde van carnaval. Vandaar dus de outfit
Hallo Harm,

Ik heb nog een foto van mijn opa Toon Franken uit Heijen.

Hier op de foto uit 1927-1929 in de Zandstraat ter hoogte van Trienekens.
Hij heeft ongeveer 15 jaar op de melkkar gereden naar Ottersum met zijn paard Max.

Groeten,
Gerrie
Familie Bindels (Cis Bindels)

21 dec 2005 kreeg ik het volgende mailtje van Frank Fleuren:

Beste heer Teunissen, Mijn naam is Frank Fleuren uit Boxmeer. Sinds enige tijd ben ik bezig met de speurtocht naar mijn voorvaderen. Zo ook naar de voorouders van mijn oma Geertruida Elisabeth Bindels, geboren in 1922 te Gennep. Haar ouders zijn Franciscus Bindels en Elisabeth Maria Roosenboom. Dankzij enkele bezoekjes aan het archief en contacten met mede-genealogen heb ik een stamreeks Bindels kunnen samenstellen. Deze bevat echter voornamelijk "droge" data en weinig tot geen achtergrondinformatie (foto`s, bidprentjes etc). Dit komt mede omdat het woonhuis van mijn overgrootouders te Gennep aan de Houtstraat 21 verwoest is tijdens W.O. II.

Ik heb Frank doorverwezen naar Henk Jaspers. Henk geeft vervolgens uitleg:

"Frans, of zo als hij genoemd werd,Cis Bindels was aardappelen handelaar. Hij woonde op de hoek van de Houtstraat, met de nu Niersweg, toen gewoon de Wal. Aan huis verkocht hij ook groenten en nog wel andere dingen.. Hij was en grote  -trotse- man. Hij was bekend bij iedere boer n de omgeving van Gennep die maar aardappels teelden. Op het eind van de oorlog werd hun huis
weggevaagd. In die tijd werden op gezag van de  burgemeester gezinnen bij anderen ondergebracht. Zo ook Cis Bindels met de zijne. Ze kwamen terecht op nummer 6 van de Zandstaat. Dat was Hendriks de Groentebroer!Nu is daar Pizzerria Eufraat. We weten dat zeker omdat de dochter Truus in 1948 vanuit dit huis trouwde met Gerrit Fleuren. Cis verkocht de ruïne van het huis (Nu woont op die plek M. Wilberts) en heeft een nieuw huis laten bouwen aan de Wagenstraat 23. Er werden 14 kinderen uit dit huwelijk geboren! Hij hield zich bezig met wat aardappels handel en stierf op 31 -1-1957. Zijn vrouw onderhield het groentewinkeltje tot aan haar dood op 229-4-1962!

Cis Bindels werd oom genoemd door mijn schoonvader (Kolenboer van de Nijmeegseweg) daar hij de broer was van zijn schoonmoeder, Willemina Bindels van de Högt aan de Bloemenstraat Milsbeek."

Bekende foto van het hoogwater van 1926. De foto is gemaakt op de Niersweg ter hoogte van de Houtstraat. De familie Bindels woonde in het huis links dat later in de oorlog is verwoest. Mevrouw Bindels kijkt juist uit de deur
Cis Bindels en zijn vrouw voor hun huis met huisnummer E167. De foto is gemaakt omstreeks 1936
Trouwboekje Cis Bindels met 12 kinderen
Vervolg: nog 2 kinderen en overlijden van de ouders
In de oorlog was hun huis verwoest geworden. Hierboven de originele tekeningen voor de herbouw na de oorlog
met de optelling van het aantal m3 door ene Haerkens uit Oeffelt
In 1949 is Cis Bindels 50jaar getrouwd
Trouwboekje Cis Bindels en Elizabeth Roosenboom op 30 jan 1899
Cis Bindels met zijn vrouw Elizabeth Roosenboom in hun huis aan de Wagenstraat in 1952
Het huis aan de Wagenstraat waar ze toen woonden
de bidprentjes van het echtpaar
Lies Roosenboom op jonge leeftijd (dus de overgrootmoeder van Frank Fleuren)
Familie Dittner
"mijn Opa Paul Theodor Arthur Dittner geboren 1-8-1877 te Luben (Duitsland) overleden 23-12-1951 te Gennep,zijn  vrouw(mijn oma) Henrietta Derks geboren 3-11-1868 te Gennep, overleden 9-5-1955 te Gennep(zij was een van een tweeling) Haar tweeling zus heette Geertruda. ik weet niet wanneer zij overleden is. voor ons kleinkinderen was het tante Truus. Mijn moeder Maria Wilhelmina Lemmens geboren 22-7-1908 te Tilburg, overleden 7-8-1974 te Haarlem en de zoon van de heer en mevrouw Dittner-Derks. mijn vader Johan Bernard Dittner, geboren 6-2-1907 te Gennep, overleden 10-5-1981 te Haarlem. Ik denk dat deze foto is gemaakt omstreeks 1935. ik heb deze foto nog nooit gezien. Leuk dat ik hem nu heb"

Foto van rond 1935: "van links af. een onbekend persoon voor mij. Dan mijn moeder, achter opa en iets voor oma en dan weer een onbekend persoon voor mij"

 

Noot Harm: ik dacht ik ken die naam en dat gezicht: en inderdaad. De oma (Henrietta Derks) staat ook in het webalbum over gebeurtenissen 1945-1980 (zie onder specials) en wel op een krantefoto uit 1948, waar zij en haar tweelingzus vanwege het bereiken van de 80jarige leeftijd (erg uniek toen waarschijnlijk) in de krant stonden.

mijn oma krant lezend. Is genomen op de boven woning bij slager Rievers
10 sept 1938: mijn opa Paul Theodor Arthur Dittner, krant lezend. foto genomen in boven woning Zandstraat familie Rievers
"Deze foto heb ik ook nog nooit gezien. Maar het zijn mijn Opa P.Th.A. Dittner, mijn moeder maria  Wilhelmina Lemmens, dan een nicht van mijn vader en haar man (voor mij tante Jet en ome Tinus uit Haarlem) dan op de voor grond mijn oma. Geen idee wat ze aan heeft mijn oma en in wat voor boek ze leest. Misschien wel de trouw foto's van het huwelijk van mijn ouders. Mijn  ouders zijn 1-9-1938 getrouwd."
23 augustus 1905: De burgemeester van Gennep Th Peters heeft bewijs van goed gedrag verstrekt ten behoeve van Arthur Dittner.

Henk Maan: "In het foto album van (de ouders van mijn-) grootmoeder vind ik wellicht nogal wat bruikbaar materiaal dat onder deze noemer valt. o.a. fotos van mijn grootmoeder Anna Hermsen op jeugdige leeftijd (geb. 18.12.1881) en haar broertje Willem.
Zijn er nog mensen die uit (overlevering ) nog kunnen vertellen over haar of haar ouders Hermsen-Michaëlis?

Op uw website zie ik dat er ook nogal wat werk is gemaakt van de spoorweg geschiedenis. In dat verband kan ik vermelden dat overgootmoeder, verwant was aan (zus van?) de spoorweg ingenieur en latere directeur van toemalige Staats Spoor, N.Th. Michaëlis. Van hem komen ook foto´s voor, evenals de familie leden met de namen Philip, Norah, en Leonarda Michaëlis. Niet duidelijk is mij, welke verwantschappen er met hen zijn, noch of dit ook Gennepers waren.

Er komen nog meer namen voor die mij niets meer zeggen en enkele fotos hebben helaas geen bijschrift. Verder heb ik nog portretjes  van oude Gennepers o.a. van  Elisabeth Mechteld van Wylick  13.5.1756 tot 5.11.1835  (ev  Conrad Theodor Hermsen, predikant te Gennep)"

Zo'n 60jr geleden, WOII was net afgelopen, waren er de "politionele" acties in het toenmalige Nederlands Indië. Wat we nu kennen als Indonesië was een Nederlandse kolonie. Nà het einde van WOII en de bezetting door de Japanners zochten de Indonesiërs hun onafhankelijkheid, wat in Nederland niet op veel enthousiasme kon rekenen. En dus werden er Nederlandse troepen naar het verre Indonesië gestuurd, hetgeen toen een lange zeereis betekende, naar een onbekend land, vreemde cultuur en een omgeving die niet altijd even "vriendelijke" was. Het ging er heel anders aan toe dan tegenwoordig bij de uitzending van Nederlandse soldaten naar Bosnië, Afganistan, Irak of elders. We kennen tegenwoordig geen dienstplichtigen meer zoals toen. En ook Gennepse jongens werden onder de wapenen geroepen en naar het verre Nederlands Indië gezonden. Onder "specials" staan al diverse albums van deze periode. 1 vd Gennepenaren die uitgezonden werden was Frans Reijnen. We komen Frans al tegen in 1 vd albums, die op deze website staan (LINK) en wel op deze foto. Jan vd Hurk en Annie Derks uit Veldhoven stuurden een serie foto's met Frans Reijnen als onderwerp. Jan schrijft: "Beste Harm , ik stuur je een 7 tal fotos van jongens die in indie geweest zijn waaronder mijn vrouw haar zwager Frans Reijnen uit Gennep , de rest van de jongens kennen wij niet , Misschien staan er nog meer jongens uit Gennep bij. Even een NOOT: Frans komt oorspronkelijk ui de Dr nolenstraat is na indie ? 'n tijdje in de Emmastraat gaan wonen bij de fam. de Gier boven en is daarna naar de Loodstraat verhuisd waar hij ook nog op twee verschillende adressen gewoond heeft. Vriendelijke groetjes" Wat trouwens ook leuk is om te vermelden; deze Frans Reijnen kreeg een zoon, die ook weer Frans Reijnen genoemd werd en deze zorgde weer voor een kleinzoon die ook weer Frans genoemd werd. Ik weet zelfs de geboortedatum van deze kleinzoon Frans, want dat is dezelfde dag (en dezelfde plaats, het Maasziekenhuis) dat mijn eigen zoon geboren werd. En hoe die heet?? Frans natuurlijk.....

Frans Reijnen voor dat hij naar Indie ging , of eerst Retraite ? of klaar voor de reis ?
Frans Reijnen
Frans Reijnen rechts
Frans Reijnen 3e van links
Frans Reijnen 3e van links
Frans Reijnen achter op de motor
Frans Reijnen 3e van links

 

Ruim 2 jaar geleden heb ik al eens een update geplaatst over het oudste object in Gennep dat nog steeds dagelijks in gebruik is en dus ook veel ouder dan stadhuis, NH kerk, het "oudste huis" en ga zo maar door. LINK naar update van 8 jan 2006. Maar toen dit "object" werd aangeschaft, toen bestond er al een vereniging in het Gennepse, die ook nu nog bestaat en van zich doet horen. U weet nu waarschijnlijk al dat ik het over het Martinusgilde heb. Niemand weet wanneer ze precies zijn opgericht, maar het vermoeden bestaat, dat dit rond 1300 geweest zal zijn. Anno 1493 hebben de gildebroeders tot meerdere ere aan haar patroon St Martinus een vicarie opgericht. (betekenis Vicarie: bron wikipedia) In het gedenkboek "Norbertus van de Burcht Gennep" uit 1965 is een kopie van de oorspronkelijke acte te vinden, die zich nog steeds in de Kleefse archieven bevindt.

Ik noemde recentelijk Huub Kroon, van wie ik foto's mocht scannen. Huub is ook gildebroeder geweest en daarom nu een korte update met wat foto's van het gilde. Op een later stadium zal ik een special over het gilde maken. Dus als u nog info of foto's heeft, laat dat dan even weten of mail ze. Veel plezier.

1951 (Zandstraat thv ZO Wal. Rechtsachter was Trienekens, nu is daar "Hans")
Fakkeloptocht 1952
1954: Sterre der Zee. Toren vd Martinuskerk nog in aanbouw. Zie ook album: sterre der zee
1957: ziekenboot
1962: 25jr Page jubileum .
1962 St Maarten (Spoorstraat)
1990 feest deken Huisman
1990
1965. Landjuweel 1965 (in Gennep)
Leden van het ere-committee. (tot mijn verbazing staat de naam van mijn vader er zelfs bij, alhoewel met een "h")
De gildebroeders, vendeliers en kapiteins
krant rond 1949
krant rond 1949
krant rond 1949