Gennepenaren (2e album)     

                                  1e pagina mensen    link naar 3e en 4epagina: 3e album 4e pagina Gennepenaren

5e pagina mensen 6e pagina mensen 7e pagina mensen 8e pag mensen

 

In 1849 wordt wethouder Lodewijk Muskens (graanhandelaar in Gennep) tot burgemeester benoemd. Hij zou dat blijven tot 1875. Lodewijk Muskens wordt beschreven in "de kleine historie van Gennep" van Wiel van Dinter. Onder zijn burgemeesterschap kwam de NBDS naar Gennep en werd de spoorlijn in 1873 in gebruik genomen. Een zoon van deze Lodewijk heette ook Lodewijk, was ook graanhandelaar en werd eveneens wethouder in Gennep.

Deze Lodewijk Muskens met zijn gezin zien we op de foto links, welke in 1900 genomen is.

De foto heb ik gekregen van Evelien Jorna-Jacobse uit Silvolde, achterkleindochter van de Lodewijk Muskens op de foto en dus achter-achter-kleindochter van burgemeester Lodewijk Muskens.

Evelien gaf de volgende extra informatie: " De laatste tijd ben ik wat meer aan het duiken in de voorgeschiedenis van mijn oma Mita Rhoen-Muskens. Zij was een telg uit het gezin van 17 kinderen (!) van Lodewijk Muskens, graanhandelaar en wethouder te Gennep. Heel wat jaren geleden heb ik, samen met een neef, nog een reünie georganiseerd in Gennep. Het feit dat de moeder van Mita (mijn overgrootmoeder) in die tijd als jonge bruid uit de verenigde Staten kwam en zo'n groot gezin kreeg terwijl ze zelf enig kind was, spreekt wel tot de verbeelding. Na een paar jaar kwam ook haar moeder over uit Germantown (Illinois, USA) en voegde zich bij het gezin. Men noemde haar Ochema. Ik zend u hierbij een foto, wellicht voor het archief of de site. Hierop staat het gezin van Lodewijk Muskens (geboren21.9.1854). Behalve een grote schare kinderen, staan mijn overgrootouders er op en zittend met de baby, Ochema. Mijn oma is het kindje links onder. De foto is bij het graanpakhuis genomen en wel in 1900. De baby moet Felix zijn. Hij was van 1900 en heeft zijn laatste levensjaren in Ottersum gewoond."

 

 

Op 6 november 1928 werd namelijk de gouden bruiloft gevierd van het echtpaar Willem Willemsen en Catharina Huberdina Fabian. Ze waren dus getrouwd in 1878! Dit echtpaar had blijkbaar 3 dochters: Maria, welke met Leonardus Voss getrouwd was, Wilhelmina, welke met Gerard Ramakers getrouwd was en Maria Clothilde, welke met Petrus van Bergen getrouwd was. Voss en van Bergen zijn bekende Gennepse namen, waarbij oude Gennepenaren misschien beter bekend zijn met "d'n Bekker" ipv "van Bergen". De foto is afkomstig van Wens van Bergen geboren 14-12-1924 te Gennep, die momenteel in een rusthuis in Gelderland vertoeft. De foto werd gestuurd door Henk.

Henk schreef:

"Hoi Harm, Deze originele foto in de lijst heb ik vandaag rechtstreeks gekregen van de eigenaar. Dat was Wens van Bergen geboren 14-12-1924 te Gennep. Thans in een Gelders Seniorenheim. Ik ben hem behulpzaam geweest met zijn stamboom.

Wens is een zoon van Piet de Bèkker op de hoek van de Emmastraat en Spoorstraat. Zijn broer is Jan van Piet de Bèkker (12)

Er staat nog een levende op deze foto. Dat is voor mijn generatie geen onbekende n.l. Juffrouw van Kempen van de lagere school te Gennep. (bruidsmeisje) Leij Voss (4) van de markt was sowieso voor Gennep geen onbekende. Leij was de man achter de eerste draadradio alhier. Zijn zoon Jan Voss (8) had de werkplaats en zijn zuster Anna (7) dreef de winkel aan de markt. Jammer is dat de rest van de foto's bij het grofvuil terecht gekomen zijn."

Ik voeg deze foto toe aan het 2e van de (huidige 6) webalbums met Gennepse mensen. LINK naar dit album

 

Begin 2008 was op internet een toch wel bijzondere medaille te koop: een medaille met het wapen van en het opschrift Gennep en verder als opschrift M.S.V. 27km en met de datum van 14-8-1932. De Romein heeft de medaille op internet gekocht en Henk heeft de medaille gefotografeerd. En wat dit is? Dit is de medaille die de Gennepse wandelsportvereniging "Martinus Sport Vereniging" in 1932 heeft uitgereikt aan de deelnemers van de eendaagse wandeltocht over een afstand van 27km die MSV op 14 aug 1932 in het Gennepse georganiseerd heeft. Er waren trouwens maar liefst 1600 deelnemers aan die wandeltocht. (bron: "kleine historie van Gennep"). Er stond al een foto van die wandelsportvereniging op deze site (onder "mensen") en ook deze foto is wel een hele mooie. Niet alleen staan er erg veel Gennepenaren op deze foto (mèt namen) en veelal (over)grootouders van huidige Gennepenaren, maar ook de plek waar de foto is gemaakt is bijzonder. De foto is namelijk gemaakt vanaf de Kellerberg in de richting van het Gennepse station. De vereniging staat opgesteld op het voetbalveld. MSV zou overigens in 1933 opgaan in de wandelvereniging Vitesse. (niet alleen de Komeet ging op in de in 2008 100jr oude voetbalvereniging, maar ook in het verleden kende Vitesse al "zijtakken"-op een gegeven moment zelfs een toneel-tak). Veel plezier

De genoemde foto. Linksboven de huizen aan de van Brederodestraat, die er nu ook nog staan. Daarboven zien we het dak van de spoorwegloods, die na de oorlog zou dienen als noodkerk en weer later als drukkerij van Harry Janssen. Rechtsboven zien we het Gennepse station
De namen van de foto. De datering van de foto weten we omdat kapelaan Stoot op deze foto staat. Deze kapelaan was in Gennep van 1930-1935. Vandaar dat deze foto uit ongeveer 1932 zal stammen. Er staan nogal wat bekende Gennepenaren (soms nog erg jong) op deze foto.
En hierboven dan de medaille van die wandelmars van augustus 1932, die de Romein op het internet wist te bemachtigen.
26 april 2010 stuurde Tonny Wilbers een scan van een foto, die hij op Marktplaats gekocht had. Achter op die foto (zie rechter plaatje) staat "Feest-reveille De RK Jongenspatronaten gaan hun 25jr bestaan luisterrijk vieren. Onder de bezielende leiding van kapelaan Stoot......enz" We zien op deze foto van 1 juni 1932 3 van de jongens die we ook op de foto hierboven van de Martinus Sport Vereniging zien. Trommelaar Jan Doors en als blazers Arnold Hermsen (rechts) en Piet Hendriks (links)
1962 Bruiloft van Carla Janssen (Gennep mèidje werd ze later genoemd), dochter van Harry Janssen (d'n drukker) met haar piloot (Liebers). Carla zou met haar piloot naar Kenia emigreren, maar later (single) terugkeren naar Nederland en het Gennepse.
Het jongenspatronaat was een jeugdvereniging opgericht door Christof Steinman, Alphons Peters en kapelaan Peeters. Deze foto dateert van 2 mei 1909 en is gemaakt bij de "Onderkant", waar de groep de ontginning van Alphons Peters bezocht. De namen krijgt u via de volgende link: NAMEN
In 1910 werd het 12,5 jarig bestaan van de Gennepermolen gevierd. We zien hier een groepsfoto die van die gebeurtenis gemaakt is. Voor de namen kunt u op de volgende link klikken. NAMEN

Viering van 25 jaarjubileum van de MBS (MaasBuurtSpoor) (1938). (Correctie door Harrie-Jan Metselaars)

 

 

 

 

Matigheid en Genoegen in 1917, opzij van hotel Verzett in de Niersstraat. Staand van links naar rechts: Hent van de Lest, Jan van Dinter, Pierre Verhasselt, Harry Janssen, Jan Metselaars, Martijn Janssen, Jan Kersten en Joep Donkers. Knielend en zitten vlnr: Harry van Bergen, Jeu Noij, Teun Metselaars en Rinus van Dinter.

 

 

In 1924 werd in Gennep een visclub opgericht. Links boven: Piet Loock. Verder vlnr: Driekus Hendriks, Hen Surig, Thei Hendriks, Piet Achterberg, daarachter Piet Rievers, Grad Hoesen, daarachter Jan de Groot, Thei Jetten, Antoon Claassen, daarachter Koos Roosenboom en ??, dan mevr de Bebber, Louis de Kok, daarachter ?, van den Akker, dan ???, dan Herman de Bebber en Klaas Vermeulen. Zittend: Laurez Hendriks, Jan Venhovens en Ger Smits . Van Peter Claassen kwam de volgende bijdrage:

"Dit moet zijn antoon claassen Hij was een van de zes broers claassen die geboren en getogen zijn in gennep. Te weten : harry claassen (hendrikus bernardus) geboren in 1879,  herman(hermanus) geb. in 1880 gerrit (gerardus) geboren in 1883, jacob (jacobus) geb. in 1885, piet(petrus) geb in 1889 en dan antoon geb in 1892, de familie woonde in 1898 op het adres  Heide B nr 35 te gennep.  Alle zes de broers zijn werkzaam geweest bij de spoorwegen, alleen Piet (mijn opa) is op latere leeftijd nog werkzaam geweest als timmerman. In de jaren dertig, toen gennep als spoorweg plaats werd opgeheven , zijn de broers uitgezworven naar brabant(eindhoven, uden, enz). Piet is met zijn gezin een aantal keren verhuisd naar nijmegen en weer terug naar gennep uiteindelijk woonde hij in de jaren 50 in de loodsstr nummer 10".

Enkele leden van de familie Jetten. Ook nu nog kunt u bij de fam Jetten terecht, namelijk op het tankstation Esso aan de Spoorstraat. De 2e van rechts op de foto was Dries. Hij begon in Gennep (Zandstraat) een fietsenmakerij die uitgroeide tot garage. Hij was degene die de 1e fiets bereed in Gennep en ook de 1e Gennepenaar die op een motor en in een auto reed. In 1919 landde hij zelfs met een vliegtuig in de Maaskemp. De namen van de Jettens op de foto zijn: Jan, Marie, Jöp, Dries en Wim Jetten.

1915. Familiefoto van de kinderen Teunissen (Pottenhoek).

Joseph, Maria, Dina en Elizabeth.

Het gezin Dorrestein in 19??.

Oudere Gennepenaren weten zich de drogist nog wel te herinneren.

Trouwdag van Hermanus Hubertus Timmermans met Johanna Timmermans-Nikkesen op 2 oktober 1907. Staande vlnr: Hubertus Timmermans, Paula Nikkesen, Harry Timmermans, Hermanus Timmermans, Johanna Timmermans-Nikkesen, Louis Timmermans, Theodorus Timmermans en Marie Wonders-Nikkesen en Harry Wonders met hun kinderen Lena en Pierre. Uiterst links zit tante Miek Nikkesen en naast de bruid zit Door Timmermans.
8 juli 1953: bruiloftsdiner van Frans Teunissen en Annie Theunissen

1913: Vitesse'08 kampioen.

vlnr: zittend J Hermens, staand: E Kaufman, Th Liebrand, W van de Loo, W Lieve, P Nikkesen, H Goossens, J Achterberg, A Derks, H Donker, Th Goossens, Th Derks G Willeboordse, F Roosenboom, H Michels

1893: Feest tgv het 75 jarig bestaan van harmonie Unitas et Fidelitas
1932: 1e klas van de lagere meisjesschool. Ook de broertjes en zusjes mochten mee op de foto. De namen (vlnr) staan achter de volgende link: NAMEN

1933 hotel Verzett aan de Niersstraat: groepsfoto van het symphonie-orkest met het gemengd koor. Voor de namen kilk op de link: NAMEN

(August Hermsen moet overigens zijn: August Hermens, de vader van de Indië-ganger in het 1e album Gennepenaren)

Teunissen in de Niersstraat was vroeger dè speelgoedwinkel van Gennep. Het was dan ook niet meer dan juist om de foto van Sinterklaas in deze winkel te maken. De foto is gemaakt op 13 nov 1966

De slagers van Gennep.

De slagers zijn hier verzameld bij het slachthuis aan de Niersweg ter gelegenheid van het koperen jubileum van de direkteur van het slachthuis in september 1935. Veearts Seegers (achter bloemstuk) en zijn echtgenote waren ook uitgenodigd.

Groepsfoto van de brandweer omstreeks 1948. Van links naar rechts: Frans van der Heyden, Jaap van Bergen, Piet Noy, Kees Nogarede, Eugène Derks, Harry Beckers, Herman van Duuren, Gerrit Wilbers, Harry van Arensbergen, Jan Thijssen, Jöb Dimmers, Arnold Wilbers, Theo Nogarede, Toon Noy, Lam Coopmans en Gerard Kerkhoff. De commandant, Hen Heys, is op de achtergrond zichtbaar, in het zwarte uniform.
1956 Bruiloft van Sjef van Uden
nog 2 foto's van de Gennepse brandweer direkt na de oorlog. Hier poseren ze op de Nijmeegseweg voor Geurts-van Bergen (ze zouden anno 2015 op het parkeerterrein voor de Multimate staan.