Verbouwing woonkamer, najaar 2006

Bloed, zweet en grijze haren, dat is zo ongeveer wat je krijgt als je je eigen woonkamer gaat verbouwen. Herrie, rommel, blaren en vooral stof, stof en nog eens stof. En dat dan in het hele huis. Gelukkig heb ik de nodige helpende handen van anderen. Maar, eerlijk gezegd, ik zal wel héél, héél erg blij zijn als de klus is afgerond. Voor de geïnteresseerden een foto-rapportage van de gehele lijdensweg, die met de Gennepse kermis begon en volgens planning zal duren tot eind november. Daarna moet dan nog natuurlijk het stof opgeruimd worden en dat zal wel weken duren...... De foto's staan trouwens in een volgorde dat de meest recente vooraan staan.

     
     
Zodat gister (zaterdag 2dec) de steiger geplaatst kon worden voor de renovatie van de gevel. Het huis wordt weer in ere hersteld, en mèt de knipvoeg die voor de oorlog aanwezig was. Buiten ging het verhaal ook nog verder. Op vrijdag 1/12 heb ik eerst de betimmering rond de voordeur gesloopt (en alle klimplanten rondom) Een hele klus, maar netjes gedaan. En bovendien op de dag af volgens afspraak.
En op 29 november kwam Theo van der Rijt de tegelvloer leggen, Noorse leisteen. Minder was dat ze al om half zeven voor de deur stonden. Daarna volgt de vloerverwarming. Is aangebracht op 21 november door Jansen uit Beugen Foto van 15 november van Frank (ik zat in Spanje, maar dat is een verhaal apart) Het stucwerk zit er in ieder geval in.
11 november: het plafond zit erin. De voornaamste draden zijn getrokken. De stukadoor kan dus komen.
Afgelopen woensdag 8 november hebben Frank en ik eerst draad getrokken. Als het plafond dicht is dan kunnen evt problemen immers niet meer verholpen worden. Vrijdag 10 november kwam Technisol de spouwmuur-isolatie klus afmaken. En kwam ik op dit tegen toen ik beplating in de gang weg brak. Een trosje lieveheersbeestjes die wilden overwinteren
Vrijdagavond (rond middernacht) schrokken we ons rot van een enorm kabaal. Op straat was niets te zien. Later bleek een van de schappen in de kelder het begeven te hebben.... En zaterdag was het dan zover. De plafond-klus. Het aanbrengen van de stucplaten. Frank in actie.
Voordeel van met zijn 2-en zijn is dat je in ieder geval nog maar de helft van de schroeven hoeft in te draaien. Vindt Frank blijkbaar ook. Het wegwerken van de stalen balken naar het andere gedeelte van de kamer was nog een bijzondere klus.
Met het stanley-mes worden de gipsplaten op maat gesneden Afwerking van de stalen balken
Na de vloer moesten we natuurlijk ook nog even de antenne-, luidspreker- en telefoon kabel trekken. En dit is dan het eindresultaat. De stukadoor kan komen. Zelfs de stalen balken zijn netjes afgewerkt.
7 november: de vloer wordt gestort door aannemer Wijers uit Heijen. Ook begint Technisol die dag met het (na-)isoleren van de spouwmuur met PUR
7 november: storten van de vloer. Rond 10 over 7 zijn alle voorbereidingen getroffen en rond half acht arriveert de mixer van AVG.
De glijgoot is gelukkig net lang genoeg om de kruiwagens rechtstreeks te vullen.
Frank (1) lost 1 van de eerste kruiwagens voor de vloer.
Frank (2) een tijdje later.
Na het storten volgt het verdelen, egaliseren en verdichten van de vloer.
Ondertussen is het bedrijf uit Wychen begonnen met de spouwmuur-isolatie.
En ruimt aannemer Wijers alles netjes op.
Hier wordt de spouw gevuld met PUR-schuim.
Vanuit de supportwagen, waarin de vloeistof-voorraden opgeslagen is en waaraan de compressor gekoppeld is.
Zaterdag 4 november: Vandaag hebben we weer een grote stap gezet richting afronding (ooit) van deze klus. Egalisatie van het zandbed, aanbrengen van folie, isolatie en wapening en natuurlijk een heel groot aantal loze leidingen (je weet tenslotte nooit).
Toch wel handig om een kelder te hebben. Van hier uit boor ik een serie gaten naar de vloer onder de woonkamer voor de diverse loze leidingen
Ondertussen heeft Frank een trilplaat gehaald bij Euro-verhuur en is ijverig het zand aan het aftrillen.
Daarna komt het egaliseren. Heel vervelend daarbij zijn natuurlijk de brokstukken puin die met het vulzand zijn "meegeleverd"
Een probleemhoekje. Op deze plek is de (hoofd) CV-leiding gekoppeld en komen de mantelbuizen binnen voor de vloerverwarming.
Frank is bezig met het afrijden van de vloer, zodat ik me maar bezig houd met het maken van foto's, zoals deze van de puinzooi op de stoep.
Gelukkig nadert het einde, ondanks al de puindelen in het zand.
Het eindresultaat
En daarna volgt de folie en dan de 10cm dikke piepschuim platen (EPS of polystyreen platen klinkt misschien wat chiquer)
Na het leggen van de wapening volgen de diverse mantelbuizen, die in de vloer gelegd worden. Electra gaat via het plafond. Telefoon, antenne, stereo ed gaat via de vloer.
Het eindresultaat. Links zien we de plek waar alle leidingen richting kelder "verdwijnen"
Frank heeft ondertussen de nodige ankers aangebracht voor de verankering van de onderdorpel van de tuindeuren aan de constructievloer.
Zo ziet het eindresultaat er uit. Aannemersbedrijf Wijers uit Heijen kan aanstaande dinsdag de vloer gaan storten.
Woensdagavond 1 november. Het weer is nu echt omgeslagen. Guur weer, koude nachten. De verbouwing vordert gestaag. Vanavond zitten we echter in de kou. De werkzaamheden aan de verwarming zijn ondanks de toezeggingen niet klaar. Geen verwarming èn geen warm water (niet douchen dus)
Na het enthousiaste gebik van Frans van afgelopen maandag, zag de gangmuur er dinsdag zó uit.
Dinsdag (na de middag: zie hierboven) begon de Gebr Janssen aan het omleggen van de verwarming.
Hier is de verwarming in de voormalige kruipruimte al gedemonteerd en zien we de mantelbuizen voor de vloerverwarming.
Inmiddels heb ik de openingen waar de vloerbalken in gelegen hebben volgepurd.
Woensdagmiddag wordt de 7,5m3 vulzand gebracht. Vroeger was dit gele of grijze zand (klapzand of ophoogzand), schoon en goed te verdichten.
Afgezien van de bladeren, kregen we met deze vracht trottoirtegels, teelaarde en graspollen meegeleverd.
Het was dus meer vuil zand dan vulzand. Nellie heeft 's middags de 1e 80 kruiwagens volgeschept,
die ik vervolgens in de oude kruipruimte gekruid heb.
Terwijl de monteurs van de gebr Janssen bezig waren met het omleggen van de CV leidingen (hier in de gang)
En hier onder de toekomstige betonvloer in de woonkamer.
Het kruien van het zand vordert aardig.
Erger dan dit kan niet. De oude stuclaag in de gang moest er ook af volgens de specialisten. Nellie heeft eerst de deur naar de kamer en het trapgat afgehangen met lakens (en natgemaakt) en Frans ging maandagmiddag (30 okt) aan de gang. In 1 woord v-e-r-s-c-h-r-i-k-k-e-l-i-j-k.
Naast de nodige muizekeutels troffen we onder de vloer nog de nodige andere zaken aan. Een credit-nota van Tiglia kleiwarenfabriek uit 1935 (waarschijnlijk uit de tijd van de bouw), electriciteitsrekening uit 1941, engelse sigarettepakjes (van waarschijnlijk feb-april 1945 van de engelse soldaten die toen in Gennep zaten, nog wat andere doosjes, een leeg blik ritmeester en wat verscheurde kranten van voor de oorlog. Erg leuk.
24 oktober heb ik de deur tussen kamer en gang dichtgemaakt, zodat we wat vrijer worden in het gebruik van de woonkamer.
donderdag 26 oktober. Het bleek dat we niet over de oude lagen heen konden stucadoren, zodat het afhakken van de muren als "leuk"karweitje er ook nog bij kwam. Gelukkig had Frans vrij genomen om zich van deze taak te kwijten.
26 oktober : Inmiddels heb ik de centraaldozen geplaatst (altijd moeilijk, want waar moeten de lampen nu hangen????). Die dingen zitten dus ook altijd verkeerd.
26 oktober . De oude open haard heb ik inmiddels al kaalgehakt (vanwege alle roet-aanslag)
26 oktober . Intussen maakt Frans al behoorlijke vooruitgang.
zaterdag 28 oktober was dan de grote dag dat de vloer eruit zou gaan.
zaterdag 28 oktober . En dat viel dus héééééééél vies tegen. Iemand (ikzelf dus) had in het verleden spaanplaat over de vloerplanken gespijkerd voor het uitvlakken van de vloer en daar op zijn minst 100000 spijkers voor gebruikt.
zaterdag 28 oktober. Ook kwamen we de glaswol tegen die ik 23jaar onder tegen de balklaag had gespijkerd.
zaterdag 28 oktober. Alhoewel ik me wel afvraag, hoe ik ooit onder die vloer gekomen ben, met maar 30cm tussen het zand en de balken en met de nodige tussenmuurtjes onder de vloer.
zaterdag 28 oktober. Gelukkig had ik ook bij deze werkzaamheden de nodige hulp. Hier zien we Mike in actie.
zaterdag 28 oktober . Ikzelf ben de vloer aan het doorzagen met een schrobzaag (officieel "reciproke zaag"), en heb dus wel 6 zaagbladen versleten vanwege alle spijkers, balken en muurtjes die ik tegenkwam.
zaterdag 28 oktober. Zo ziet (zag) de vloer met steunmuurtjes er dus uit. En dan te bedenken dat ze dit indertijd (nog vóór de oorlog) hebben gedaan om dunnere balken te kunnen gebruiken. Materiaal was toen duurder dan manuren..
zaterdag 28 oktober. Er leek geen einde aan te komen en de klus duurde ook veel langer dan dat ik eigenlijk verwacht had.
zaterdag 28 oktober. Maar uiteindelijk hadden we het hout eruit. 2 volle aanhangers naar het milieu-station.
zaterdag 28 oktober. En toen moesten alleen nog "even" de muurtjes enzo verwijderd worden. Frank dacht dat die wel zó omgeduwd zouden kunnen worden.
zaterdag 28 oktober. Goof in actie bij 1 van de gangen naar de stort.
zaterdag 28 oktober. En ik ben hier weer eens een van de zaagbladen aan het vervangen.
zaterdag 28 oktober. "zó omduwen"..... Vergeet het maar. Nellie moest zelf deze joekel bij Big Boss gaan halen om enige kans te maken tegen dit metselwerk, wat waarschijnlijk het meest degelijke metselwerk van het hele huis is (was). O ja: bij bovenstaand plaatje hoort de kreet: "OE-WAH"
zaterdag 28 oktober. En dan met de Hilti verder.
zaterdag 28 oktober. Zelfs Nellie kon het niet laten om haar steentje bij te dragen respectievelijk haar steentje los te hakken. Helaas hadden Frank en zij vandaag een andere klus te klaren, namelijk het texen van het huis van oma van Rens.
zaterdag 28 oktober. Maar aan alles komt (in dit geval, gelukkig) een eind en rond vijf uur kon ik de deur achter me dicht trekken.
Zaterdag 21 oktober: De werkzaamheden thuis vorderen gestaag. Zie hier de isolatieplaten voor het plafond.
Het is af en toe (eerder vaak trouwens) wel handig om een timmerman in de familie te hebben. (zaterdag 21 okt)
Maar we liepen wel tegen iets heel vervelends aan. Een van de balken had het begeven. De schade kan trouwens nog goed uit de oorlog dateren. We hebben hard moeten piekeren, hoe dit op te lossen. We hebben de balk uiteindelijk maar aan alle kanten versterkt. Ik vermoed dat ie nu sterker is dan ooit geweest. (zat 21 okt)
Zaterdag 14 oktober sloopten we het oude stuc-plafond. Via bovenstaand plaatje opent U het betreffende album.