Gravures en prenten over Gennep en het Genneperhuis

1e bekende afbeelding van Gennep (vanaf zijde Ottersum) in beroemde stedenatlas van Braun-Hogenberg uit ca 1575. Gennep verscheen hier als 1 vd Europese steden.

Plattegrond van de omsingeling door Prins Frederik Hendrik in juni/juli 1641 (de stedenbedwinger) van het Genneperhuis. FH had zo'n 20000 man ter beschikking. De verdedigende spanjaarden (zo'n 2000 man) onder bevel van de Ier Preston moesten zich na ca 7 weken overgeven. De gebeurtenissen hebben geleid tot een vrij grote serie van afbeeldingen van de belegering. De linker prent is uit Beudeker. Het 6-luik rechts is een ingekleurde gravure die rond 1649 door de bekende Blaeu is uitgebracht

Een heel aardige beschrijving van de 80 (of 30) jarige oorlog en hoe het geld van de zilvervloot gebruikt werd om het Genneperhuis te veroveren op de Spanjaarden kunt u vinden op: geschiedenis

Ets van Bouttats op basis van een tekening van J Peeters, Gemaakt in rond 1675
2 luik van Genneperhuis en de stad Gennep. Deze ingekleurde gravure is door Blaeu rond 1649 uitgebracht.
Gravure van A Rademaker rond 1700.
1742. Prent van Jan de Beijer. (gezicht vanuit NO)
1759: Gravure van J June van slot Lonenstein. (ongeveer op plaats Julianabank aan de ZO Wal). Slot Lonenstein werd afgebroken in de 15e eeuw behoudens 1 van de torens waarop een windmolen werd gebouwd. Deze molen is eigenlijk de voorloper van de huidige molen De Reus aan de Ottersumse weg. (de windmolen aan de ZO Wal brandde in de 19e eeuw af)
1758: Oudst bekende gravure van het stadhuis. Ets van P van Liender naar een tekening van Jan de Beijer
1787: Prent van Bulthuis van 1 van de 3 stadspoorten: de Maaspoort
1787: Prent van Bulthuis van een andere stadspoort: de Nierspoort
1930: Nadat de NBDS (spoormaatschappij met hoofdkantoor en werkplaatsen in Gennep) failliet ging resulteerde dit in een behoorlijke malaise-toestand. Dit was aanleiding om een actie te beginnen "Gennep omhoog". Dit pamflet (dat het belang van Gennep wat zwaar aanzet) is nog een stille getuige daarvan.
Prent van de kermis op de markt voor het stadhuis. De prent is een reclame-uiting van fabrikant Hillen. De Gennepse kermis was toendertijd een trekpleister waar men van heinde en verre op af kwam.
ca 1960: Olieverfschilderij van Karel Bosch van de uitmonding van de Niers in de Maas. Opvliegende ganzen in de monding van de Niers.
1952: Kermis was een heel gebeuren in Gennep. Dit is de reclamefolder van hotel-zaal van Bergen met het programma voor de kermisweek van 1952
Bouwtekening van de "Reformatorische Kerk tot Gennep" uit Gennep. Het origineel is op perkament en linnen en in het archief van de Protestantse Gemeente Gennep en Omstreken
Gravure uit 1980 vanaf de Doelen (toen nog onbebouwd) van de achterzijde van de NH Kerk en de zijde van het oude stadhuis.
Pentekening van de voormalig bakkerij van Janssen aan de Spoorstraat (nu hoek Spoorstraat-Grad van Dijkpad bij Weijs), gemaakt door Jan Meijer in 1978. Jan Meijer is een schoonzoon van bakker Janssen.
Houtstraat 15. Een 2e pentekening van Jan Meijer
Deze gravure bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek en is uit de atlas van Andries Schoemaker en dateert van rond 1700 (dus dan is het stadhuis ca 80jr oud). De gravure laat Gennep zien vanaf de Niers. Helemaal de oude toren van slot Loonenstein (ongeveer thv Nierspark/Martinuskerk) waarop een windmolen gebouwd was, die rond 1850 afbrandde en weer opgebouwd werd aan de Ottersumse weg (de Reus)

Deze gravures bevinden zich in het Victoria & Albert museum in London. Ze zijn van de hand van Louis Philippus Serrurier en dateren uit de 18e eeuw. Ook deze laten Gennep zien vanuit de Niers. De kunstenaar kijkt eerst naar rechts, naar de Niersbrug, en de oude Martinuskerk. Op de rechter gravure kijkt de kunstenaar naar links. Helemaal links zien we de zandpoort en rechts de restanten van slot Loonenstein waar op 1 van de overgebleven torens de windmolen gebouwd is. De huidige Martinuskerk zou helemaal links op de gravure staan en het gezichtsveld op de Zandpoort belemmeren.

Ik kreeg een mailtje van Pieter Snijders, die nu in Doesburg woont. (13 nov 2013) Normaliter zit ie in deze tijd in het Midden-Oosten, maar vanwege alle perikelen in Egypte en Syrie zit ie, zoals ie zelf zegt, voor het eerst in 26jr in het najaar in Nederland. En daar is ie aangelopen tegen een schilderij van Gennep, dat binnenkort in Arnhem geveild wordt.

Het schilderij links toont Gennep vanaf de Maasbrug. Van links naar rechts zien we de Martinustoren, NH Kerk, Martinuskerk en kerktoren van Ottersum. Helemaal rechts de schuur / huis van bokkejan (Jan Janssen). Erachter de textielfabriek van Davids. Het woonwagenkamp is er ook nog. Het schilderij moet ergens tussen 1955 en 1965 gemaakt zijn en wel door Kurt Löb. Het wordt als gezegd binnenkort geveild en moet naar schatting tussen 700 en 900 euro opbrengen. Er zijn vooraf kijkdagen.

De link naar het veilingkantoor en item