Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

Statistieken: link Nu online:
   
 
 
   

Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina

   

€ 26.562.000 ofwel € 1.580 per inwoner

Dat is het bedrag van de nieuwe programmabegroting van het College van Gennep voor 2007. Namens een gezin met 3 kinderen geeft het College in 2005 maar liefst € 7900 uit. Lees het zelf op de website van de gemeente: link naar programmabegroting 2007 . Ze willen de OZB weer eens verhogen en wel met maar liefst 12,75%!!!. link naar betreffende passage! (toch gemakkelijk als het over geld van een ander gaat, of niet?) De geplande fietsbrug gaat € 350.000 kosten. 2-richtingverkeer over de Spoorstraat en de doorsteek naar het kerkplein is blijkbaar al beklonken. Ook de versnipperde, dure aanpak van de sociaal-culturele ruimten is blijkbaar ook al niet verder bespreekbaar en de burgers zijn volgens het college enthousiast over de ontwikkelingen in/om de oude kern Gennep. Geen negatief woord te vinden. Ik heb blijkbaar iets gemist in de afgelopen jaren, want mijn indruk was anders. 1 ding is wel al duidelijk: het maakt inderdaad niet uit op welke partij je stemt. Van hetzelfde laken een pak. Tevreden burgers? Ammehoela. Tevreden projectontwikkelaars, jawel.

Het is leuker om maar weer op plaatjes over te gaan.... Via Joop den Boer kreeg ik de volgende foto uit 1949 èn met de namen.

Beginjaren

Een nieuwe special. Ditmaal met foto's uit de beginjaren van het carnaval in Gennep. Bombakkes vet gedrukt dus. Foto's uit een anoniem Genneps album, met dank aan "Goose". Een hele serie bekende Gennepenaren. Eens kijken wie ú herkent. En niet alleen een album, maar ik heb ook een korte compilatie (met geluid) gemaakt (ca 1,5 minuut) van de foto's.

Het album

De dia-show

En verder? nog 3 plaatjes om "het af te leren".........

De Emmastraat na de oorlog. Een zeldzame foto. We staan hier ter hoogte van de sluis van Albert Heijn. Zeer bijzonder zijn de woningen direkt rechts, nu parkeerterrein AH. Verwonderlijk dat die na de oorlog gesloopt zijn terwijl er toen toch woningnood was.
Verleden week vertelde ik u over het in "ere herstellen" van het Genneperhuis. Hierboven ziet u een prent gemaakt door Heyting van de belegering van het Genneperhuis door Prins Frederik Hendrik (de "stedenbedwinger") in 1641.
Tenslotte nog een plaatje van het Nierspark. Het laat zien hoe het er ook uit zou kunnen zien. Dus gemeente..... Neem eens de handschoen op. U houdt niet voor niets die inspraak over ons openbaar groen....

22 mei 1955

's Ochtends om half 2 werd "het Hoekje" opgeschrikt door een hoop herrie en geschud. Het leek wel een aardbeving. Een duitse vrachtauto had de bocht Gennep in gemist en was zo de winkel ingestoven. Een aantal unieke foto's van deze gebeurtenis (met dank aan "goose").

Er zijn meer ongelukken op deze plaats gebeurd. Ik kan me zelf nog een ongeluk herinneren waarbij een vrachtauto de malerij van de "Knip" was binnengereden, op de hoek van de Houtstraat. Helaas met dodelijke afloop.

Luchtgevecht

Hoe een roek een torenvalk verjaagt, verschil tussen tam en wild, dak van Verzett bezet, gevlinderd, hoog, hoger hoogst en bidden: allemaal op 30 september 2006

Boven het Niersdal was deze torenvalk op prooi aan het jagen. Hij was op zijn karakteristieke manier aan het "bidden" in de lucht, de blik strak naar beneden gericht. Opeens verscheen een roek, die het daar niet mee eens was..........
De roek verjoeg de torenvalk, die zich in de bosjes bij Hoesen moest verschuilen.
Even later vertrok de roek weer en kon de valk zijn jacht vervolgen.
U kent het verschil tussen wilde en tamme kastanjes? Nou, de wilde hangt links en de tamme hangt rechts. Deze bomen staan trouwens maar 10m van elkaar af.
Ik kan het niet laten. Blijf dit een uitzonderlijk mooi plekje vinden
Vroeger zag je hier de kerktoren. Toont nog maar eens hoe hoog het gebouw op de plaats van de oude RABO is geworden.
Maar ja. Straks zie je helemaal niks meer, zodra Nebuvast deze kolos van 20m hoog heeft gebouwd met alle medewerking van "onze eigen" gemeente
Bij de Kroon is "gevlinderd". Zo heet het afwerken van een vloer, in dit geval de vloer van de toekomstige parkeergarage.
Het dak van het voormalige hotel Verzett (Nu apotheek met daarboven het atelier van Mirso) is bezet door duiven, die zich in het herfstzonnetje koesteren.

Ook op de Niers is er nog spektakel

 

Het "Patronaat" in Manresa

Ik kreeg inmiddels een reactie van Theo Albers op de oude foto van verleden week:

"Je vroeg of iemands iets afweet van de foto op je pagina. Welnu de foto is gemaakt in de tuin van het klooster Manresa te Venlo. Hier gingen groepen jongens/meisjes naar toe voor een z.g.n. retraite. Zelf ben ik er ook gewest met de laatste klas van het Chrysostomus College uit Boxmeer. Ik vermoed dat de groep op de foto jongens van het "Patronaat" zijn. Dat was gevestigd in de Zandstraat waar nu een meubelhandel is. De groep moet thans  tussen de 75 en 80 jaar zijn. Ik herken op de foto: de jongen achter kap. Verhaagen is Cor Thijssen van bakker Thijssen en zijn broer Wim is de vierde van boven in de linkse rij. Deze woont in Geleen en is getrouwd met Annie van der Zeeuw destijds woonachtig op de Nijmeegseweg . Hij was bij de politie. Er wonen nog zeker enkele jongens van de Zeeuw in Gennep en misschien dat die hun zwager kunnen vragen naar andere namen." Wie kan ons nog verder helpen? Wie helpt?

Voor de geïnteresseerden

Het zal u wellicht opgevallen zijn dat een tijdje geleden bovenin een knop verschenen is "test parochie St Martinus". Ik heb namelijk een voorbeeld pagina gemaakt voor deken Huisman om te laten zien wat je allemaal met internet kunt en hoe een eigen webpagina eruit zou kunnen zien. Vanaf deze pagina kunnen de verschillende webalbums met foto's van/over de Martinuskerk worden bekeken, is er een pagina met links en ben ik begonnen met het erop zetten van de "Plukkertjes" van de deken. Ik heb nu ook de "Opstekertjes" van de deken op deze pagina gezet. Voor de geïnteresseerden. De "echte kerkelijke mededelingen" ontbreken (nog) op deze test pagina.

BRAND (je) !

Zaterdagmiddag (23 sept) net na half zes hoorde ik de sirene van de brandweer. Toch even kijken op internet (P2000 pagina). En ja hoor: "een uitslaande brand" bij een horeca-bedrijf aan de Spoorstraat, Chinees Restaurant Loong Foong. Even gingen de gedachten terug naar de grote brand bij discotheek Kwien op deze zelfde lokatie, maar gelukkig viel het achteraf allemaal wel mee. Een foto-impressie: (druk op de foto). Veel plezier.

Hoeveel ziet u er???

De F16's van Volkel waren vandaag weer eens aan het oefenen voor hun missie boven Afghanistan. Nadat eerder van de week een F16 op Volkel neerstortte vloog vanmiddag bijna 4% van de Nederlandse F16's boven Gennep. Want het zijn er inderdaad 4.

De 4 F16's vanaf de Picardie
En het bewijs dat het er inderdaad 4 waren.
In de kuil bij de Kroon is men druk bezig met de wapening van de vloer van de parkeerkelder
En op de Niers zijn de jonge zwanen inmiddels even groot als hun ouders en al net zo bedreven in het opduiken van hun eten. De eenden zwemmen achter hun grote familie-leden aan.
Eenden zoeken blijkbaar toch gezelschap op.
Mijn opa zei vroeger: "Avondrood-water in de sloot"
Nou we zullen zien of het inderdaad gaat regenen. De eerste druppels vielen in ieder geval al op vrijdagavond.

Ik heb uw hulp weer eens nodig!

Jan van de Hurk en Annie Derks stuurden mij onderstaande foto, waarvan ze vermoeden dat het hier om (in ieder geval deels) Gennepse jongens gaat. Wie kan mij (en natuurlijk Jan en Annie) verder helpen aan namen, plaats, datum, gelegenheid. Enige suggesties hadden Jan en Annie al (zie onder de foto). Dus...... WIE HELPT?

Jan van de Hurk en Annie Derks )die trouwens momenteel in Veldhoven wonen: Wij denken dat deze foto is genomen tijdens een retraite of bijeenkomst van de Gennepse Jongens die naar Indié vertrokken, We herkennen in de onderste rij 4e van links kapelaan Verhagen, in de 2e rij van onder 1e van links zoon van bakker thissen ?, in het midden van de foto (met donker pak aan en geschaduwde hand op rechter schouder) is zeker Frans Reijnen, Rechts van hen met bril van Riet ?, tussen Frans Reijnen en van Riet is er ene van Weber. Graag zouden wij de namen willen zien of horen van de anderen "

Masterplan.....

Het plaatje links kent u wel. Het is het Genneperhuis in zijn hoogtijdagen. (maquette te bezichtigen in het museum het Petershuis) Burcht met verdedigingswerken. Goed zichtbaar zijn de kroonwerken, die ook nu nog in het landschap te herkennen zijn. In juni en juli 1641 werden de Spanjaarden onder leiding van de Ierse kapitein Preston belegerd en uiteindelijk verslagen door een grote overmacht aan Hollanders onder leiding van Frederik Hendrik (zoon van Willem van Oranje en ook wel "stedenbedwinger" genaamd)
En dan te weten dat Gennep en het Genneperhuis noch Spaans noch Hollands grondgebied waren, want Gennep was Pruisisch grondgebied. Vanwege de strategische ligging aan de Maas was het Genneperhuis toch erg belangrijk voor beide partijen. Uiteindelijk ging de vesting teloor, zoals ook in het Genneps volkslied te horen is.
Zo zag het er nog uit rond 1900. Inmiddels is het niet veel meer dan een heuvel in het landschap, begroeid met struiken.

Maar verandering staat eraan te komen. Vrijdag 22 september vanaf 15:00h wordt ter plaatse een intentieverklaring getekend door verschillende partijen (oa Graaf Schimmelpennick (eigenaar), Staatsbosbeheer, Maasduinen, Rijkswaterstaat, het Waterschap en de Gemeente Gennep) om in het kader van de nota Belvedere (van de Rijksoverheid: zie www.belvedere.nu , zie ook de nota Belvedere) het gebied te ontwikkelen en toegankelijk te maken.

Wat ze willen gaan doen? Lees de toelichting. Link

Dus misschien mogen ook wij het nog eens meemaken dat dit roemruchte stukje cultuurhistorie danwel niet in volle glorie hersteld wordt, maar dan toch tenminste in ere hersteld wordt en toegankelijk wordt voor eenieder zodat een inkijkje in het verleden kan worden verkregen. Kunt u ook eens zien waar Norbertus wellicht geboren is, waar de stenen van slot Lonenstein (aan de Zuid OostWal) gebleven zijn en de plek die bijna 400jr geleden in het "wereldnieuws" was.
Het Genneperhuis aan de monding van de NIers, zoals het er afgelopen maand nog vanuit de lucht uitzag.

Vlucht

Is Google Earth een aanrader, dan is een wandeling door de natuur in en rond Gennep dat ook. Ik zag bij de Niers 4 reigers op een stukje van niet meer dan 100m. Ik had helaas geen kamera bij me. Maar ook de ganzen, zwanen, eenden, zwaluwen, meeuwen, kraaien, roeken en futen zijn het bekijken meer dan waard. Soms zijn zelfs roofvogels te zien. Ondertussen hebben ze bij de Kroon een behoorlijk gat gegraven. Bekijk de volgende impressie van 14 september. Ook zijn er weer nieuwe bijnamen bijgekomen dankzij onze bezoekers en verder zijn de namen van de MAVO-klassen verder uitgebreid. Veel plezier.

Synchroon vliegen boven de Niers
Persoonlijke verzorging door jonge zwanen
De reiger op zoek naar prooi
Cursus eten voor jonkies
Ziet u ook 2 reigers??
Kuil bij de Kroon voor de parkeergarage onder de appartementen
Je kunt je een weg banen, maar deze runderen "eten zich hun weg"
Bloeiende distels op de Niersdijk

Aanrader

Sinds kort is een verbeterde versie van Google Earth beschikbaar. Dit is een gratis programma waarmee u vanuit de lucht het grootste gedeelte van de wereld kunt gaan bekijken. De beelden zijn veel gedetailleerder dan de vorige versie. De website van google earth is: link naar google earth. Als u het gratis programma hebt gedownload en geïnstalleerd, dan wordt een knop op uw bureaublad geplaatst, waarmee u het programma kunt starten. Bekijk Gennep, Nijmegen of Amsterdam uit de lucht. U gaat op vakantie naar Portugal? Kijk hoe het plaatsje waar u naar toe gaat er van de lucht uit ziet en hoe de stranden zijn.U kunt ook over het landschap heevliegen op verschillende hoogtes. Veel plezier. Hieronder overigens een aantal screenshots gemaakt mbv google earth. Zo te zien dateren de opnamen van Gennep van najaar 2005.

Ik neem aan dat u Gennep, Heijen, Milsbeek, Ottersum en Ven Zelderheide wel herkent en dat geen verdere toelichting nodig is. Het programma is een echte aanrader.

Nieuw filmpje uit begin jaren 60

Van Arno Goossens afkomstig is dit nieuwe korte filmpje met beelden uit begin jaren 60. Het zijn privé opnamen van de fam Goossens. We zien oa. opnamen bij het oude zwembad (als u goed kijkt ziet u nog een trein rijden op de spoorbaan naar de Maasbrug), de Niersbrug (Oud Buitenzicht is nog niet afgebrand), de Markt (met het oude klooster/bejaardenhuis op de achtergrond), markt op de ZO Wal en de Spoorstraat met oa de winkel van Goossens en ook tankstation Jetten. Hieronder een aantal screenshots. De film staat inmiddels ook op de filmpagina. Veel plezier. Film Arno Goossens

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Links Links2 Recente albums/films:

23 sept 2006: Brand bij Loong Foong

1992: familie Lemmen maakt ballonvaart

27 aug: Zevenmorgenziep op de schop

27 aug: Buikschuiven op de Markt

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de reünie

27 aug:Helpt Elkander 60jr: bezoek aan de tentoonstelling

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de mis

27 aug:Helpt Elkander 60jr: Het album van Yannick

27 aug:Buikschuiven: het album van Yannick

5 aug: nieuwe luchtfoto´s

24 juli: vervanging erker Emmastraat 18

19 juli: 4daagse vuurwerk Cuijk

22 juli: update pagepark

24 juni: zomercarnaval: de start

24 juni: zomercarnaval: de deelnemers

24 juni: zomercarnaval: er om heen en het publiek

24 juni: intocht jeugd4daagse op de Bredeweg

24 juni: intocht jeugd4daagse bij de kerk

24 juni: intocht jeugd4daagse: op het voetbalveld

November 2005: Gennepse Revue

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de receptie

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de hudiging

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de teams

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: spelmomenten

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: in en om het veld

28 mei: Braderie: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep