Met een aantal foto's van John Hofmans, Fons Keijsers en mijn nichtje Marjolein. We zien hoe het spoor rond 1975 opgebroken wordt (ter hoogte waar nu de Brabantweg is). We zien de slagerij van van Baal in de 50-er jaren en rond 1977 en we zien wat Fons Keijsers bij een bankje langs de Maas in Oeffelt aantrof.
Het spoor wordt opgebroken rond 1975. Foto vanaf het Voorhoevepark. Foto van John Hofmans.
Slagerij van Baal in de 50-er jaren. Nog niet zo hoog als nu (nu zit er Maasstate. Zoon Wiel van Baal woont er boven)
De slagerij in 1977, het jaar van de brand van winkelcentrum de Duivenakker. (foto's van mijn nichtje Marjolein)
Dit is wat Fons Keijsers afgelopen week langs de Maas in Oeffelt aantrof. Toch jammer dat sommigen er zo'n puinhoop van maken.
Ballonvaart 1992 èn Zevenmorgenziep, 2 nieuwe albums
Hetty Lemmen stuurde foto's van een ballonvaart in 1992 . Herman werd 50.
Een bezoeker van deze site stuurde foto's van de werkzaamheden die momenteel bij de Siep (in de Looi) plaatsvinden.
20 meter hoog!!!!!
Ik ben vandaag toch eens op het gemeentehuis gaan kijken naar die plannen voor dat bolwerk. En dit valt er uit de stukken te halen:
Een impressie hoe groot en hoe hoog dat nu uiteindelijk wordt.
En deze gebouwen moeten er dus aan geloven. De harmonie wordt aan de kant gezet.
Overigens ook leuk om eens te zien hoe de gemeente ten gunste van zichzelf en de projectontwikkelaar redeneert. Volgens het bestemmingsplan mag ter plaatse van sport2000 1000m2 op 2 lagen gerealiseerd worden. "Er komen dus geen winkel-m2 bij als er in het bolwerk 2000m2 gerealiseerd worden...." tekst in stukken
Het ergste is nog: je doet er geen fluit aan. Zelfs protesteren helpt niet, want dan heet het dat je geen "belanghebbende" bent. Staat alleen open voor de "direkt betrokkenen" (van wie de panden gesloopt worden en die er direkt tegenover wonen). Het is echter mogelijk om bv een stichting op te richten voor het behouden van Gennepse cultuur-historische waarden. Dan ben je wel belanghebbende en mag je dus bezwaar maken. In theorie kun je verder nog de politiek en de gemeenteraad aanspreken, maar ik heb eerlijk gezegd mijn twijfels of dat enige zoden aan de dijk zet. Ik heb daar in het verleden al genoeg over gezegd (verkeersontsluiting Gennep, kapitale verbouwingen, langdurige wegopbrekingen en de rol van project-ontwikkelaars).
Gennep in brand èn in de Wereldbrand..
let op! Er zijn ook een hele serie nieuwe Gennepse bijnamen in de lijst opgenomen..
Van Fons Keijsers afkomstig zijn bovenstaande 2 foto's, beide uit 1977 en genomen vanaf de flat boven tankstation Jetten . De linker foto is van de carnavalsoptocht van dat jaar. De rechterfoto is van de grote brand in het winkelcentrum (Duivenakker, toen nog 2 bouwlagen) op die beruchte zondagavond, toen Gennep het landelijk nieuws haalde. Het is inmiddels alweer bijna 30jr geleden. Ook leuk is dat de friettent (Balletrien) nog te herkennen is en dat zowel Mooren als de Tulakker herkenbaar nog in bedrijf waren.
Beide foto's zijn ook toegevoegd aan de special over branden en de brandweer
De afbeelding links is afkomstig van Han van Arensbergen (via Henk Jaspers). Het toont de advertenties in de "Limburg Koerier" van 10 okt 1942.
Het was de tijd van de "Wereldbrand".
Dat het leven in Gennep, zeker in de eerste oorlogstijd nog behoorlijk gewoon zijn gangetje ging, blijkt uit deze advertenties.
Buikschuiven èn..de Balkan komt helpen...
Dit weekend was het aangekondigde jubileumsfeest van buurtvereniging Helpt Elkander. Na het uitstapje naar het openluchtmuseum op zaterdag, was het zondag 27 aug. tijd voor de reünie. Tevens was er een "openlucht"mis en was er een gezamelijk ontbijt, waarna de (oud) buurtgenoten de tentoonstelling in de Martinuskerk konden bekijken. Vanmiddag was ook het buikschuiven op de Markt, georganiseerd door de Typhoon. Het grootste deel van de dag was het gelukkig droog. Alhoewel.... Het was maar goed dat de oude keet van Schaffers (nu schuur van Frans Teunissen) en een aantal party-tenten beschikbaar waren in de hoosbui, die op een gegeven moment toch kwam. Een geslaagd feest. Niet in het minst ook vanwege de behulpzame hand van "de Balkan". Deze buurt stak de helpende hand toe aan de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander. Er volgen nu 4 nieuwe albums, 3 van Helpt Elkander en 1 met een impressie van het buikschuiven, zwembroeken en bikini's op de gladde baan..... Later zal ik nog 2 albums toevoegen met de foto's die Yannick gemaakt heeft. Alle albums worden overigens ook toegevoegd aan de pagina Gennep2006. Veel plezier.
Helpt Elkander 60jr. Openlucht-mis . Het "Klein Vocaal" luisterde de mis op en deken Huisman ging natuurlijk voor.
Helpt Elkander 60jr. Ontbijt in de openlucht en reünie van de oudste buurtvereniging van Gennep . Ik denk dat zo iedereen er wel 1 of meerdere keren op zal staan.
HE 60jr. (Oud) Buurtgenoten bezoeken de tentoonstelling over de afgelopen 60jr in de crypte van de Martinuskerk
De Typhoon organiseerde weer de buikschuif-wedstrijd. De deelnemers hielden het in ieder geval nìet droog. En sommige toeschouwers ook niet. Een impressie.
27 aug. Ook Yannick heeft foto's gemaakt van de "buikschuiverij"
27 aug. Yannick's album van de festiviteiten vanwege het 60jr jubileum van Helpt Elkander.
1 keer geen afbeeldingen, maar opmerkingen en wel over de (gemeentelijke) overheid.
Ik heb 17 mei bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente om op verzoek van Albert Heijn "het Wilhelminaplein met het eigen parkeerterrein van Albert Heijn" om te ruilen. Mijn beargumenteerde bezwaar is 18 mei door de gemeente ontvangen. Om de burger enigszins te beschermen is de overheid wettelijk verplicht om binnen 10 weken een besluit te nemen op een ingediend bezwaar. Indien een onafhankelijke bezwaarcommissie om advies gevraagd wordt, kan deze termijn tot uiterlijk 14 weken worden verlengd.
Op 24 augustus is de termijn van 14 weken verlopen...... Niks, naadje, nada. Niet eens een verontschuldiging. Een geplande behandeling door de bezwaarcommissie begin augustus is door de gemeente eenzijdig doorgestreept zonder mij zelfs ook maar in te lichten. Ik zat er dus voor Jan S. Ik zou toen de volgende dag gebeld worden.... Is inmiddels ook alweer bijna 3 weken geleden. Hoe het ook zij: de gemeente overtreedt de wet. (en ongestraft)
En wat kan ik eraan doen?? Ik kan weer bezwaar maken tegen het niet tijdig nemen van een besluit. Dat win ik 100% zeker. Maar wat schiet ik daarmee op?? (kosten en tijd en irritatie). Daar moet u eens om komen. De overheid maakt korte metten met u als u welke termijn dan ook overschrijdt. De burger verliest dan meestal alle rechten.
Overigens ook fraai: afgelopen donderdag (24 aug, aan het eind van de 14 weken termijn) was een onderzoeksbureau het verkeer op het Wilhelminaplein, Emmastraat en AH parkeerterrein aan het inventariseren. Blijkbaar gaat men nu pas het onderzoek doen, terwijl het besluit 4 maanden geleden al genomen is. De overheid.....: laat me niet lachen. Los ervan of ik nu gelijk heb of niet. Ik heb zelden zo'n incapabel stelletje bij elkaar gezien!
23 jaar geleden ontvingen we van de gemeente een brief dat de Emmastraat opgeknapt zou worden. De bussen waren weg en nu zou het eindelijk kunnen. Ik was toen 27 jaar. Ik word bijna 51jr en wacht nu dus al meer dan 23jaar dat de gemeente uitvoering geeft aan haar toezegging........... Maar ja, ik ben maar een burger. En sommigen zitten in ivoren torens, verschanst achter bergen papier en regeltjes ten eigen voordeel. Men geeft kapitalen uit aan prestige projecten. (Voorbeeld: verbouwing van Picamare voor € 1.400.000. Dit is vergelijkbaar met een verbouwing van uw huis voor € 350.000!!) En krampachtig probeert men ons ook nog wijs te maken dat het volledig democratisch is en in ons belang is.
26 augustus: een miezerige zaterdag in Gennep
Juli was warmer dan ooit. Augustus was natter dan ooit. Al hebben we de grote plensbuien van elders in het land gelukkig niet gehad. Zaterdag 26 aug is gewoon een miezerige en mistroostige dag. Spijtig voor deken Huisman en zijn jaarlijkse Tuin-Sale (alhoewel men in het voorportaal van de Martinuskerk droog stond), spijtig voor de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander op uitstapje naar het Open Lucht Museum in Arnhem, spijtig voor het leiding-weekend van JN, voor de weekmarkt en voor alle andere activiteiten, waar het een stuk prettiger is als er een vrolijk zonnetje is.
De jaarlijkse Tuin-Sale van de St Martinuskerk, waarvan de opbrengst bedoeld is voor de ondersteuning van het museum in de crypte van de kerk
Verleden week suggereerde ik nog dat de Gemeente wellicht probeerde nog voor het jubileum-weekend vanwege het 60jr bestaan de buurt netjes te maken. Ik hád kunnen weten, dat het een illusie was. In de modder dus, en dat bij het jubileum!
Voor Erik Driessen uit Beesel heb ik nog wat betere foto´s gemaakt van het beeld (keramiek) van St Norbertus. Alle beelden in Gennep kunt u trouwens vinden op deze website. Voor achtergronden over "Beesels keramiek" kunt u terecht op de volgende 2 websites:
www.terraco.nl en
www.sbke.nl
De Julianabank in Gennep. Inmiddels ook al bijna 70jr oud en heeft de tand des tijds behoorlijk doorstaan. 45jr geleden speelde ik al op deze bank.
En nu zag ik eigenlijk pas voor het eerst dit tegeltje, dat aangaf dat de bank ontworpen was door Karel Heijs )zie ook elders op deze site'
De runderen vinden het weer ook maar niks en liggen traag te herkauwen.
Ook de zwanenfamilie zoekt haar heil op het land. Moeder met de 3 kids in het gras. Pa houdt de wacht in het water.
Op het Pagepark is het ook al nat
Maar de huizen van fase 2 beginnen al op te schieten
60jr Jubileum Helpt Elkander!
Vrijdagavond 25 aug begonnen dan de festiviteiten vanwege het 60jr jubileum van de oudste buurtvereniging van Gennep, Helpt Elkander. Het feestweekend begon met de opening van de tentoonstelling in de crypte van de Martinuskerk, de groepsfoto en vervolgens het diner bij buurtgenoot, chinees-indisch restaurant Hong Kong. Bijna had ik als titel gekozen "van Lint door het lint". De tentoonstelling werd namelijk geopend door de (eveneens 60jarige) buurtgenoot Jan van Lint. Veel plezier.
De statiefoto van de buurt (in 2006) Overigens: extra voor Dory is er een 2e foto: link
Het album met de foto's van het jubileum
Herkomst beeldje St Norbertus achterhaald !
Eerder dit jaar werd mij de vraag gesteld wat de herkomst (maker, datum) van het beeld van St Norbertus was. Dit beeldje staat op de hoek van de oude burgemeesterswoning (nu "villa Voss") aan de Markt. Niemand wist dit en ook bij de gemeente was dit onbekend. En verder: morgen begint het jubileum-weekend van de oudste buurtvereniging van Gennep. Zie hierboven de link "Helpt Elkander". Ik heb het feestprogramma en het artikel van vandaag uit de Gelderlander aan deze pagina toegevoegd.
Vandaag kreeg ik een mailtje van Erik Driessen uit Beesel, die op zoek was naar dit beeldje. Ik kende het beeldje natuurlijk en heb hem foto's gestuurd.
Hij wist het volgende te vertellen over de maker en de datering:
"Je zit helemaal goed met je schatting wanneer het beeldje is gemaakt. Het zal 1949 of 1950 zijn geweest. Het is gemaakt door Pater Michel van Helvert bij St Joris in Beesel. De pater kwam uit Heeschwijk Dinther (Abdij van Berne). Het was een zogenaamde "kunst"-pater die voornamelijk schilderde maar ook veel met keramiek werkte."
Gemeentelijk cadeautje voor jubilaris!
Nadat de Molenstraat een jaar lang niet toegankelijk is geweest vanwege bouwactiviteiten van de fa Roelofs tpv de oude Rabo-bank, spant de gemeente zich nu blijkbaar tot het uiterste in om de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander een passend jubileumgeschenk te geven, namelijk het opknappen van de kop van de Molenstraat.
Deze oudste buurtvereniging van Gennep (zie knop bovenaan) is opgericht in 1946, direkt na de oorlog en kreeg de passende naam, "Helpt Elkander". Volgend weekend (25-27 aug) zijn de feestelijkheden vanwege het 60jr jubileum. Het zal een race tegen de klok worden voor de gemeente en AVG om de Molenstraat weer op orde te krijgen.
Vanaf volgende week is in de Martinuskerk, tenslotte deel van deze buurt, een voor eenieder toegankelijke tentoonstelling met foto's van die 60jaar.
Geheimzinnige verdwijning!
Gemeentelijk plan verdonkeremaant cultuurhistorische waarde! U gelooft me niet??? Kijk en oordeel maar zelf. Een gebouw dat voorkomt op de provinciale inventarisatie van cultuurhistorische waarden (de oude Martinusschool) is in de plannen van de gemeente ineens als zodanig verdwenen. Men wil blijkbaar wel erg graag in zee met projektontwikkelaars voor de bouw van winkels met flats daarboven. Niks geen behoud van cultuurhistorische waarden of zelfs een uitbouw tot bv multi-functioneel centrum op deze mooie en centrale plek in Gennep. Alle getoonde plannen zijn afkomstig van de sites van de provincie en van de gemeente. Een verslag in beelden.
Govert informeerde me dat er een site van de provincie Limburg bestaat met een inventarisatie van de cultuurhistorische en archeologische waarden in de provincie Limburg, de zgn cultuurhistorische waardenkaart. Op dit overzicht staat oa de oude Martinusschool (nu "de Brug") met de bijbehorende vroegere woning van het hoofd vd school. Kijk zelf op deze site.
Verleden jaar heeft de gemeente Gennep een zgn "beeldkwaliteitsplan" van de kern op laten opstellen, met daarin de waardevolle panden in de kern. De "monumentale waarde" van de oude Martinusschool zijn in het rapport van de gemeente plots verdwenen. En ineens is "vervanging geen bezwaar". Mysterieuze zaak. Wat speelt hier???
Op dit moment ligt ter inzage bij de gemeente het plan "Bolwerk". De huidige panden van monumentale waarde worden gesloopt en er worden winkels met flats daarboven gebouwd. U kunt dit plan momenteel bij de gemeente inzien, maar bent u aub wel voorbereid. Ik heb gehoord dat de gemeente haar plannen in maar liefst 7 volle ordners heeft uitgewerkt. Niet door te komen noch te overzien dus. (als er 150 kantjes in elke ordner zouden zitten, dan kost een volledige kopie al meer dan € 100). Uitleg over deze taktiek.
Deze panden moeten dus gesloopt worden en zijn blijkbaar volgens de gemeente en haar adviseur (Haskoning) van weinig waarde en mogen gerust vervangen worden.
Het zou zo'n mooi (en goed gelegen) multi-functioneel centrum geweest zijn. Mits met het nu door de gemeente niet uitgevoerde onderhoud was gebeurd en met de aanbouw van een ruime zaal op de oude speelplaats.
Dit is volgens de gemeente blijkbaar niet fraai, noch heeft enige (cultuur)historische waarde.
En dit wordt markante bebouwing genoemd. Staat in de voormalige gracht rond het oude stadje en tpv een van de vroegere stadspoorten.
Nu online:
Klik op het icoon en voeg uw naam toe.
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's