David en Goliath

 

 

Terug

 

 

 

 

 

 

David en Goliath..

Ik moet dinsdag voor de bezwaarcommissie verschijnen waar ik word gehoord over mijn bezwaar tegen het plan van de gemeente om van het Wilhelminaplein een soort privé parkeerterrein van Albert Heijn te maken (instelling kort parkeren).

Het is David tegen Goliath ofwel klein duimpje tegen de reus.

De gemeente kan hele blikken ambtenaren open trekken, die ongelimiteerd tijd ter beschikking hebben en ongelimiteerd regeltjes en tonnen papier over me heen kunnen gooien. En dan te weten dat wij met zijn allen zelf (dus ik ook) voor die ongein moeten betalen. Verder interesseert het ze waarschijnlijk geen bal, want de meeste ambtenaren komen toch niet uit Gennep. En dat is lastig vechten. (je krijgt er geen grip op en ze hebben er geen gevoel bij)

Ik ben trouwens waarschijnlijk de enige die voor die hoorzitting niet betaald krijgt. De ambtenaren krijgen hun uren uitbetaald, de leden van de bezwaarcommissie hun onkostenvergoeding (zo'n €95 per zitting heb ik gehoord). Vreemde zaak eigenlijk. Het slachtoffer moet betalen (met tijd, inspanning èn ergernis), de daders en andere betrokkenen moeten door het slachtoffer worden betaald. Een omgekeerde wereld!

Waarschijnlijk is het verspilde moeite, want het is vechten tegen de bierkaai. Maar ik ben koppig en zet dus toch door.

Ik weiger mij te laten ringeloren door deze nep-democatische vertoning. Zeg nu eens zelf. Heeft ú nou de indruk dat ú het voor het zeggen hebt???? Democratie betekent immers dat het volk regeert!

Commissies, ontelbare ambtenaren, ontelbare procedures regeltjes, pakken papier, alles onder het mom van democratie, maar ondertussen zijn dat wel de technieken die gebruikt worden om de burger onmondig te maken. (maar wel de schijn te wekken van democratie).

Dikke rapporten, moeilijk taalgebruik en geen hond die er nog een vinger tussen krijgt. Dreigt dat toch nog te gebeuren dan wordt een “deskundigen-rapport” te voorschijn gehaald om elke discussie in de kiem te smoren. Tenslotte vinden de bestuurders en ambtenaren “de gemiddelde burger te ondeskundig ofwel te weinig op de hoogte van alle achtergronden”.

De natuurlijke reactie van de gemiddelde burger die zich laat overrompelen of die geen tijd of geen zin in dat theather heeft is er een van “geef mijn portie maar aan fikkie”.

 • En dus zijn de project-ontwikkelaars de baas.
 • En dus verbouwen we een oude sporthal van 400m2 voor het lieve sommetje van € 1.400.000
 • En dus lossen we de verkeersproblemen niet naar behoren op.
 • En zo heeft de gemeente een jaarlijkse begroting van € 1.500 per inwoner (per baby, kind, volwassene en bejaarde)
 • En dus blijven we tot in de verre toekomst mopperen

En het ergste is eigenlijk nog wel: ze (bestuurders en ambtenaren) noemen dit “democratisch”

En de oplossing?

 • Weg met het papier (tenminste met de dikke rapporten en het moeilijk taalgebruik).
 • Weg met de (nep)deskundigen.
 • Gebruik procedures niet tegen de burgers, maar alleen dan als ze nodig zijn vóór de burgers.
 • Mensen (bestuurders en ambtenaren) moeten zelf (persoonlijk) aanspreekbaar zijn.
 • (vertrouw liever op mensen dan op papier).
 • Leve het gezonde verstand en faire afspraken.

En inderdaad: niet alles is dan van te voren geregeld, evenmin dat er regeltjes zijn voor alle uitzonderingen. En inderdaad: er is wat meer kans op willekeur.

Maar........

Mensen kunnen rekenschap afleggen en ter verantwoording geroepen worden, papier niet.

Dat is pas echte democratie in plaats van de huidige schijnvertoning.

Dus stop met het verstoppertje spelen achter papier, procedures en regeltjes en wordt nou eens echt aanspreekbaar. De macht aan de burger!

Harm