Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

Statistieken: link Nu online:
   
 
 
   

Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina

   

1984...

Kent u het boek van George Orwell??? 1984 .

1 keer geen afbeeldingen, maar opmerkingen en wel over de (gemeentelijke) overheid.

Ik heb 17 mei bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente om op verzoek van Albert Heijn "het Wilhelminaplein met het eigen parkeerterrein van Albert Heijn" om te ruilen. Mijn beargumenteerde bezwaar is 18 mei door de gemeente ontvangen. Om de burger enigszins te beschermen is de overheid wettelijk verplicht om binnen 10 weken een besluit te nemen op een ingediend bezwaar. Indien een onafhankelijke bezwaarcommissie om advies gevraagd wordt, kan deze termijn tot uiterlijk 14 weken worden verlengd.

Op 24 augustus is de termijn van 14 weken verlopen...... Niks, naadje, nada. Niet eens een verontschuldiging. Een geplande behandeling door de bezwaarcommissie begin augustus is door de gemeente eenzijdig doorgestreept zonder mij zelfs ook maar in te lichten. Ik zat er dus voor Jan S. Ik zou toen de volgende dag gebeld worden.... Is inmiddels ook alweer bijna 3 weken geleden. Hoe het ook zij: de gemeente overtreedt de wet. (en ongestraft)

En wat kan ik eraan doen?? Ik kan weer bezwaar maken tegen het niet tijdig nemen van een besluit. Dat win ik 100% zeker. Maar wat schiet ik daarmee op?? (kosten en tijd en irritatie). Daar moet u eens om komen. De overheid maakt korte metten met u als u welke termijn dan ook overschrijdt. De burger verliest dan meestal alle rechten.

Overigens ook fraai: afgelopen donderdag (24 aug, aan het eind van de 14 weken termijn) was een onderzoeksbureau het verkeer op het Wilhelminaplein, Emmastraat en AH parkeerterrein aan het inventariseren. Blijkbaar gaat men nu pas het onderzoek doen, terwijl het besluit 4 maanden geleden al genomen is. De overheid.....: laat me niet lachen. Los ervan of ik nu gelijk heb of niet. Ik heb zelden zo'n incapabel stelletje bij elkaar gezien!

23 jaar geleden ontvingen we van de gemeente een brief dat de Emmastraat opgeknapt zou worden. De bussen waren weg en nu zou het eindelijk kunnen. Ik was toen 27 jaar. Ik word bijna 51jr en wacht nu dus al meer dan 23jaar dat de gemeente uitvoering geeft aan haar toezegging........... Maar ja, ik ben maar een burger. En sommigen zitten in ivoren torens, verschanst achter bergen papier en regeltjes ten eigen voordeel. Men geeft kapitalen uit aan prestige projecten. (Voorbeeld: verbouwing van Picamare voor € 1.400.000. Dit is vergelijkbaar met een verbouwing van uw huis voor € 350.000!!) En krampachtig probeert men ons ook nog wijs te maken dat het volledig democratisch is en in ons belang is.

26 augustus: een miezerige zaterdag in Gennep

Juli was warmer dan ooit. Augustus was natter dan ooit. Al hebben we de grote plensbuien van elders in het land gelukkig niet gehad. Zaterdag 26 aug is gewoon een miezerige en mistroostige dag. Spijtig voor deken Huisman en zijn jaarlijkse Tuin-Sale (alhoewel men in het voorportaal van de Martinuskerk droog stond), spijtig voor de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander op uitstapje naar het Open Lucht Museum in Arnhem, spijtig voor het leiding-weekend van JN, voor de weekmarkt en voor alle andere activiteiten, waar het een stuk prettiger is als er een vrolijk zonnetje is.

De jaarlijkse Tuin-Sale van de St Martinuskerk, waarvan de opbrengst bedoeld is voor de ondersteuning van het museum in de crypte van de kerk

 

Verleden week suggereerde ik nog dat de Gemeente wellicht probeerde nog voor het jubileum-weekend vanwege het 60jr bestaan de buurt netjes te maken. Ik hád kunnen weten, dat het een illusie was. In de modder dus, en dat bij het jubileum!
Voor Erik Driessen uit Beesel heb ik nog wat betere foto´s gemaakt van het beeld (keramiek) van St Norbertus. Alle beelden in Gennep kunt u trouwens vinden op deze website. Voor achtergronden over "Beesels keramiek" kunt u terecht op de volgende 2 websites: www.terraco.nl en www.sbke.nl
De Julianabank in Gennep. Inmiddels ook al bijna 70jr oud en heeft de tand des tijds behoorlijk doorstaan. 45jr geleden speelde ik al op deze bank.
En nu zag ik eigenlijk pas voor het eerst dit tegeltje, dat aangaf dat de bank ontworpen was door Karel Heijs )zie ook elders op deze site'
De runderen vinden het weer ook maar niks en liggen traag te herkauwen.
Ook de zwanenfamilie zoekt haar heil op het land. Moeder met de 3 kids in het gras. Pa houdt de wacht in het water.
Op het Pagepark is het ook al nat
Maar de huizen van fase 2 beginnen al op te schieten

60jr Jubileum Helpt Elkander!

Vrijdagavond 25 aug begonnen dan de festiviteiten vanwege het 60jr jubileum van de oudste buurtvereniging van Gennep, Helpt Elkander. Het feestweekend begon met de opening van de tentoonstelling in de crypte van de Martinuskerk, de groepsfoto en vervolgens het diner bij buurtgenoot, chinees-indisch restaurant Hong Kong. Bijna had ik als titel gekozen "van Lint door het lint". De tentoonstelling werd namelijk geopend door de (eveneens 60jarige) buurtgenoot Jan van Lint. Veel plezier.

De statiefoto van de buurt (in 2006) Overigens: extra voor Dory is er een 2e foto: link
Het album met de foto's van het jubileum

Herkomst beeldje St Norbertus achterhaald !

Eerder dit jaar werd mij de vraag gesteld wat de herkomst (maker, datum) van het beeld van St Norbertus was. Dit beeldje staat op de hoek van de oude burgemeesterswoning (nu "villa Voss") aan de Markt. Niemand wist dit en ook bij de gemeente was dit onbekend. En verder: morgen begint het jubileum-weekend van de oudste buurtvereniging van Gennep. Zie hierboven de link "Helpt Elkander". Ik heb het feestprogramma en het artikel van vandaag uit de Gelderlander aan deze pagina toegevoegd.

Vandaag kreeg ik een mailtje van Erik Driessen uit Beesel, die op zoek was naar dit beeldje. Ik kende het beeldje natuurlijk en heb hem foto's gestuurd.

Hij wist het volgende te vertellen over de maker en de datering:

"Je zit helemaal goed met je schatting wanneer het beeldje is gemaakt. Het zal 1949 of 1950 zijn geweest. Het is gemaakt door Pater Michel van Helvert bij St Joris in Beesel. De pater kwam uit Heeschwijk Dinther (Abdij van Berne). Het was een zogenaamde "kunst"-pater die voornamelijk schilderde maar ook veel met keramiek werkte."

Gemeentelijk cadeautje voor jubilaris!

Nadat de Molenstraat een jaar lang niet toegankelijk is geweest vanwege bouwactiviteiten van de fa Roelofs tpv de oude Rabo-bank, spant de gemeente zich nu blijkbaar tot het uiterste in om de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander een passend jubileumgeschenk te geven, namelijk het opknappen van de kop van de Molenstraat.

Deze oudste buurtvereniging van Gennep (zie knop bovenaan) is opgericht in 1946, direkt na de oorlog en kreeg de passende naam, "Helpt Elkander". Volgend weekend (25-27 aug) zijn de feestelijkheden vanwege het 60jr jubileum. Het zal een race tegen de klok worden voor de gemeente en AVG om de Molenstraat weer op orde te krijgen.
Vanaf volgende week is in de Martinuskerk, tenslotte deel van deze buurt, een voor eenieder toegankelijke tentoonstelling met foto's van die 60jaar.

Dit weekend is de buurt al begonnen met het feestelijk aankleden van de buurt.

Onweer

Ik heb al eerder verteld, dat het volgens mij minder onweert in het Gennepse dan vroeger en ook dat onweer niet meer zo lang boven Gennep blijft hangen. Nou, op zaterdagavond (19 aug) hadden we weer eens een onweersbuitje, niet erg heftig, maar toch

Foto van de achterzijde (vroeger was dit de vóórzijde) van de Tulakker. Op de achtergrond zien we een bliksemflits.

Nieuwe fietsroute in Gennep????

Een oplettende bezoeker van deze site (Fons Keijsers), kwam een nieuwe fietsroute in het Gennepse op het spoor.

Het is onbekend of ook snorkels oid ter beschikking worden gesteld of dat de fietsers hun adem dienen in te houden. 1 ding is in ieder geval zeker en dat is dat de fietser na de geslaagde overtocht van een hapje en een drankje kan genieten bij het Veerhuis. De tjalk, die zo aardig was om als aangename beeldvulling te fungeren, stamt overigens uit 1905.

Gennep in het klein

Een van de kijkers meldde dat de Martinuskerk in Madurodam staat (zie gastenboek). Zie hieronder de foto van (de overigens slecht gelijkende) Martinuskerk, die te vinden is in Madurodam.

Martinuskerk in Gennep, zoals die in Madurodam staat. (foto uit 2004)

Afbeeldingen van Tom Kersten

Tom Kersten heeft een aantal afbeeldingen ingestuurd, waarmee ik een nieuwe webspecial gemaakt heb. (ook te vinden onder specials). Indien u foto's of afbeeldingen hebt, die interessant of leuk zouden kunnen zijn voor anderen, dan kunt u die insturen. Graag wel op een formaat van meer dan 1000 pixels.

Album van Tom Kersten.

Gennep.nu passeert de half miljoen!!

Een heuglijke mededeling. Vandaag is www.gennep.nu de half miljoen pageviews gepasseerd. Een hele prestatie voor een website die volledig op Gennep georiënteerd is. Tenslotte is Gennep nou ook weer niet zó groot. Bovendien hebben we geen commercials, nieuws, weerberichten of andere "trekkers" op deze site. Hoe dan ook: èrrug leuk. En nu op naar de miljoen pageviews en anders op naar de 100.000 bezoekers.

Langs de boorden van de Niers

Zaterdagmiddag 12 aug op de NIersdijk. Er zijn veel minder zwaluwen en ma zwaan met de kleintjes zit elders op de Niers. Ook de libelles lijken verdwenen. Maar er is nog zat te zien.

Geheimzinnige verdwijning!

Gemeentelijk plan verdonkeremaant cultuurhistorische waarde! U gelooft me niet??? Kijk en oordeel maar zelf. Een gebouw dat voorkomt op de provinciale inventarisatie van cultuurhistorische waarden (de oude Martinusschool) is in de plannen van de gemeente ineens als zodanig verdwenen. Men wil blijkbaar wel erg graag in zee met projektontwikkelaars voor de bouw van winkels met flats daarboven. Niks geen behoud van cultuurhistorische waarden of zelfs een uitbouw tot bv multi-functioneel centrum op deze mooie en centrale plek in Gennep. Alle getoonde plannen zijn afkomstig van de sites van de provincie en van de gemeente. Een verslag in beelden.

Govert informeerde me dat er een site van de provincie Limburg bestaat met een inventarisatie van de cultuurhistorische en archeologische waarden in de provincie Limburg, de zgn cultuurhistorische waardenkaart. Op dit overzicht staat oa de oude Martinusschool (nu "de Brug") met de bijbehorende vroegere woning van het hoofd vd school. Kijk zelf op deze site.
Verleden jaar heeft de gemeente Gennep een zgn "beeldkwaliteitsplan" van de kern op laten opstellen, met daarin de waardevolle panden in de kern. De "monumentale waarde" van de oude Martinusschool zijn in het rapport van de gemeente plots verdwenen. En ineens is "vervanging geen bezwaar". Mysterieuze zaak. Wat speelt hier???
Op dit moment ligt ter inzage bij de gemeente het plan "Bolwerk". De huidige panden van monumentale waarde worden gesloopt en er worden winkels met flats daarboven gebouwd. U kunt dit plan momenteel bij de gemeente inzien, maar bent u aub wel voorbereid. Ik heb gehoord dat de gemeente haar plannen in maar liefst 7 volle ordners heeft uitgewerkt. Niet door te komen noch te overzien dus. (als er 150 kantjes in elke ordner zouden zitten, dan kost een volledige kopie al meer dan € 100). Uitleg over deze taktiek.

Deze panden moeten dus gesloopt worden en zijn blijkbaar volgens de gemeente en haar adviseur (Haskoning) van weinig waarde en mogen gerust vervangen worden.

Het zou zo'n mooi (en goed gelegen) multi-functioneel centrum geweest zijn. Mits met het nu door de gemeente niet uitgevoerde onderhoud was gebeurd en met de aanbouw van een ruime zaal op de oude speelplaats.

Dit is volgens de gemeente blijkbaar niet fraai, noch heeft enige (cultuur)historische waarde.
En dit wordt markante bebouwing genoemd. Staat in de voormalige gracht rond het oude stadje en tpv een van de vroegere stadspoorten.

Correctie: Eerder meldde ik tav de velden van Vitesse"08 "maar goed dat ze nog niet geprivatiseerd zijn". Een fout van mijn kant, want Frank Pubben informeerde mij dat ze wel degelijk al geprivatiseerd zijn (in juni met terugwerkende kracht naar 1 jan). De velden-perikelen staan dus los van de gemeente. Ik heb het betreffende stukje gecorrigeerd (zie verder onder op de pagina). Naar aanleiding van deze correctie overigens: vindt u ergens onjuistheden of onvolkomenheden op deze site, stuur dan even een berichtje. Dit wordt zeer op prijs gesteld.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Links Links2 Recente albums/films:

5 aug: nieuwe luchtfoto´s

24 juli: vervanging erker Emmastraat 18

19 juli: 4daagse vuurwerk Cuijk

22 juli: update pagepark

24 juni: zomercarnaval: de start

24 juni: zomercarnaval: de deelnemers

24 juni: zomercarnaval: er om heen en het publiek

24 juni: intocht jeugd4daagse op de Bredeweg

24 juni: intocht jeugd4daagse bij de kerk

24 juni: intocht jeugd4daagse: op het voetbalveld

November 2005: Gennepse Revue

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de receptie

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de hudiging

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de teams

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: spelmomenten

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: in en om het veld

28 mei: Braderie: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep