Nu online:

                  Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

   
 
   
Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina
Andere Tijden (met 3 fragmenten uit Gennep)

De Efteling,

dat is waar de mallemolen van Giessen nu staat. In 1995 stond ie 75jr in Gennep en dat moest natuurlijk gevierd worden. Een tentoonstelling, huldiging in het stadhuis, serenades door harmonie, drumband, Augustinus, fam Gilissen en Bombarie en een toespraak door Teun Metselaars, die verhaalt van de beginjaren van de mallemolen (in zijn vroege jeugd). Dankzij Joop den Boer hebben we e.e.a. op film. We zien vele bekende en minder bekende Gennepenaren passeren. Ik zag tot mijn verbazing zelfs mijn eigen kinderen, broer en zusjes. De film is opgesplitst in 2 delen van elk ca 12 minuten. Veel plezier (ook op de filmpagina toegankelijk)

1995: Mallemolen 75 jr in Gennep. Beelden van de draaimolen, de huldiging in het stadhuis en de serenade door harmonie Unitas et Fidelitas

 

Deze prent is van ca 1935 en toont het onderwerp van deze film in vol ornaat voor het Genneps stadhuis. De tramrails zijn te zien

 

 

1995: Mallemolen 75 jr in Gennep. Beelden van de receptie, waar vele Gennepenaren hun opwachting maakten. Tevens optredens van de drumband van Augustinus, drumband Vrijheid en Broederschap (met majorettes) en het familie-orkest van de fam Gilissen. Tenslotte Bombarie en een toespraak door Teun Metselaars.

JdB...(en in totaal 7 nieuwe albums!!)

Inclusief het album "gewichtige heren", maar liefst 6 webalbums met foto's ter beschikking gesteld door Joop den Boer: 1978: de reconstructie toen van de Zandstraat en de Niersstraat (hoe zag het er vroeger uit?), het (jeugd) carnaval in vooral de jaren 60 (Patronaat, Blokhut enz), één van de 1e popconcerten in Gennep (begin jaren 60): Peter en de Rockets in hotel de Kroon, diverse winkeliers-acties in vooral de jaren 70 (oa win een LADA) en tenslotte een album met diversen. Ik heb een nieuwe pagina gemaakt, van waaruit deze albums te openen zijn (ook vanuit specials). Verder heb ik vandaag een album gemaakt met mooie plaatjes uit de omgeving en heeft Frank een nieuwe Pagepark update gemaakt (beide ook op te starten vanuit Gennep2006). Veel plezier:

De speciale pagina met albums van Joop den Boer. De foto hierboven is overigens een foto van de plechtige inwijding van het oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan"begin jaren 50.

Mooie plaatjes uit de omgeving (op 7 mei), zoals hier van een overvliegende reiger.

 

Frank heeft een nieuwe update gemaakt van de stand van zaken op het Pagepark. Enige foto's dateren van maart en april (oa sloop Pre-metaal), rest is van afgelopen weekend.

"Gewichtige" Heren.....

We schrijven 1976, de tijd van de omleiding van het verkeer om Gennep via de rondweg. De tijd ook van het nieuwe winkelcentrum de Duivenakker, dat een jaar later zou afbranden. "Hartje Gennep" organiseerde een van haar acties. Dit keer moest het publiek het totaal gewicht raden van de winkeliers/middenstand die aan de actie meededen. Aan het eind vond de publieke weging plaats onder leiding van de toen bekende (van de radio) Barend Barendse. Ook Bombakkes was present en het gemeentebestuur. We zien vele oude bekenden "gewogen" worden. Een aantal is er niet meer, een aantal is inmiddels 30jr ouder en heeft soms stukken minder haar.... We danken de foto's aan Joop den Boer. Dit album is ook oproepbaar vanuit het album "specials". Veel plezier.

5 mei: Gennep in bloei

4 en 5 mei

Op 4 mei werden, zoals elk jaar gebruikelijk, op een ingetogen wijze de oorlogs-slachtoffers herdacht bij het oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan" bij de Niersbrug in Gennep. Ik heb een aantal links toegevoegd waarmee u rechtstreeks toegang hebt tot een deel van het materiaal dat op deze website over WOII ter beschikking is. (Noot Harm: Bloed, zweet en tranen, maar het is me gelukt: ik heb de schermafmeting kunnen beperken tot 1024 pixels)

Kranslegging bij de "Barmhartige Samaritaan door de wethouders Janssen en Houtepen
Een moment stil staan
Het publiek
Publiek
Kranslegging bij het gedenkteken voor de slachtoffers in Ned. Indië
Een trompettist speelt "The Last Post"
Korte rede
Niet alleen ouderen
Daarna werden bloemen door burgers gelegd
Gedenkteken voor slachtoffers in Ned. Indië

Het standbeeld "De Barmhartige Samaritaan"

 

Overzichtsfoto na afloop.

 

40-er jaren..

Via Henk Jaspers weer een nieuwe serie foto's die wellicht tot een nieuwe special zal uitgroeien. O.a. oude grote negatieven van Han van Arensbergen zijn ingescand. Met dank dus aan Han en Henk. Veel plezier.

De familie Goertz woonde in de wachtpost aan het spoor (tegenwoordig ongeveer bij de rontonde bij de Weverflat). Hiet zien we de fam Goertz voor hun huis met op de achtergrond het Voorhoevepark

 

In de meidagen van 1940 overvielen de Duitsers de spoorbrug bij Gennep, die onbeschadigd in hun handen viel. Vervolgens maakten ze die geschikt om ook met auto's over de spoorbrug te kunnen. Tpv de wachtpost maakten ze een oprit tegen het spoortalud. Hier zien we duitse soldaten en kinderen Goertz bij dat talud.
Foto gemaakt vanuit ongeveer Aurora. We zien de wachtpost aan het spoor liggen. Rechts daarvan de boerderij (hooimijten nog te herkennen) waar de fam Janssen (misschien beter bekend met hun bijnaam "de Bok") woonde. In de 50-er jaren werd tussen de boerderij en de Maas het wegtracee van de Brugstraat naar de nieuwe verkeersbrug over de Maas gemaakt.
Bruiloft van Jan Noij (Zuivelhuis). Het bruidspaar verlaat hier café van Arensbergen,
Spelende kinderen op de stoep, waar nu ongeveer Novita is. Han van Arensbergen in het midden. Op de achtergrond zien we de Stadsherberg (nu Witte Oliant)
Foto vanaf de slaapkamer van een jeep met Gerard Delahaye aan het stuur. Han van Arensbergen zit rechts achterin.
Palmpasen (de zondag voor Pasen) werd toen nog echt gevierd met een palmpasen-stok met een broodhaantje erop. Han van Arensbergen is de rechtse jongen. Op de achtergrond weer de Stadsherberg (Witte Olifant)
3 jongens (Han rechts) met palmpasen voor café van Arensbergen (nu de Dragonder)
Kermis in het Gennepse, na de oorlog. Han zit aan het stuur. De kermis is vermoedelijk nog op het Wilhelminaplein.

Luchtfoto's van de geallieerden van het gebied ten noorden van Gennep. We zien de Maas en de Niers. De foto's zijn gemaakt in het najaar van 1944, ter voorbereiding van operatie Veritable, waarbij Gennep bevrijd is (feb 1945)

 

Het is niet geheel duidelijk wie deze personen zijn. Wellicht is Han 1 vd jongens. Wel is duidelijk wáár de foto gemaakt is en wel tpv de huidige doorgang van de Spoorstraat naar het Europaplein. Op de achtergrond zien we oa het pand waar Novita haar carnavals- en kerst-artikelen verkoopt.

 

Verzopen katten.....
 
Even voorstellen

Wist u dat deze vereniging langer bestaat dan dat Gennep bij Nederland hoort????????

Dat is toch iets waar Gennep, en de burgers van Gennep, trots op zouden moeten zijn. Bovendien één van de oudste verenigingen van heel Nederland. Het leken wel verzopen katten toen ze vandaag (1 mei) aan hun jaarlijkse donateursactie begonnen, waar ze de inwoners van Gennep een bijdrage vragen zodat de harmonie nog járen aan haar eerbiedwaardige leeftijd van 188jaar (!!) kan toevoegen. In het foto-album van Dora Noij zien we al een foto uit 1893 (nu 113jr geleden) en gemaakt tgv het 75jr bestaan. FOTO. We zullen zien. Van deze kant uit in ieder geval een oproep om met gulle hand te geven om dit "instituut" een gezonde toekomst te geven als een vereniging waar Gennep trots op kan zijn. (als u op de foto klikt opent het album met de historie van harmonie Unitas et Fidelitas).

Lang vervlogen tijden

Via Ted Noij (van "Pichem", de slager aan de Markt, naast de Kroon) kreeg ik de foto-albums van zijn tante Dora Noij. Een nieuw web-album met maar liefst 123 foto's is het resultaat. Foto's uit vooral de jaren 20. Sneeuw ruimen op de Markt, naast de tramrails, ijspret in de Maaskemp, uitjes naar Plasmolen, Maria Roepaan, naar de hei in Gennep, het hoogwater van 1925. De trouwfoto uit 1906 (in de Gaest), maar ook de foto van het zilveren bruidspaar in 1931. De auto van de Pichem in 1928 (1 vd 1e auto's in Gennep). Dora, verkleed als jongen, voor het station Gennep (rond 1925).... In een later stadium hoop ik met de hulp van Ted bijschriften bij de foto's te plaatsen. Het album is ook toegankelijk vanuit de pagina specials. Veel plezier.

Klassen

Met dank aan Mies Claessens, Fons Keijsers (en Piet Houben) nieuwe klassefoto's uit lang vervlogen tijden van de Martinusschool en de 1e jaren van de Maria Gorettischool. De foto's staan ook in de albums van de scholen. Veel plezier.

1e klas schooljaar 1955-1956 Maria Goretti met juf Bernards (foto en namen van Mies Claessens)

Linkse rij: Bank 1: ? en Mariette Gunneweg Bank 2: Nellie Fleuren en ? Bank 3: Marijke de Boer en ? Bank 4: ? en Dotje van Bergen. De laatste 2 banken weet ik niet. Rechtse rij: Bank 1 midden Thea Holla Bank 2 midden Thea Kroon, rechts Betsie van Bragt Bank 3 midden: ik dus (Mies Claessens), rechts Kitty Dinnessen Bank 4 rechts: Dinie van de Logt.

Klas 4, schooljaar 1959-1960 Maria Goretti met juf Derks (foto en namen van Mies Claessens)

Voorste rij van links naar rechts Jeanette van de Boogaard, Kitty Dinnessen, ik (met hoed) (Mies Claessens), ..van Dijk

Schoolklas van de St Martinus-school in het schooljaar 1947-1948 (foto via Gerrit Janssen, via Wiely Janssen. Fons Keijsers zorgde voor de meeste namen)

Vlnr.rij 1 gerard van est, gerrie beumeler, willie artz, theo eijkmans, wim van duuren, gerrie thoonen, heinz fleuren, vincent van riet, piet janssen Rij 2 dre jetten, ari jacobs, henk jansen, frans liebrand, robbie kölling ?, martien smits, karel ackerschott, fonnie keijsers, karel bernards rij 3 jan gietman, twan cleef, jan hulsenbosch, ?, henk hendriks, wiel derks, piet simons, dries jetten, albert könings, henk rijerman rij 4 meester beckers, henk bindels, hans van boxtel ?, jan spikmans, jan noy, gerrie van de ven, piet houben, gerard oldenhof, gerrit janssen, ? , meester jans(s)en

4e klas schooljaar 1949-1950

Foto en namen via Fons Keijsers (foto van Piet Houben) Vlnr.Rij.1 henk peters,gerrie beumeler,willie artz,theo eijkmans, ? ,boy rijnders, wim van duuren,vincent van riet,dre jetten. Rij.2 jan spikmans,ari teunissen,piet janssen, ? ,peter de rooy,henk jansen, karel ackerschott,martien smits,frans liebrand,ari jacobs. Rij.3 gerard oldenhof,bèr weber,dries jetten,mat jansen,(jan giesbers?), jochem blanken,(chris bouman?),joop van megen,twan cleef, ? , peter fransman,jan gietman.(jan is later geëmigreerd ) Rij.4 gerrit janssen,fonnie keijsers,jan hulsenbosch,piet simons,gerard van est, hendrik weren,piet houben,karel bernards, willie van de ven,bennie wiebier, jan noy,meester thissen.

12,5 jaar geleden... en Communicatie!

Weet u nog? 12,5 jaar geleden, kerst 1993, het befaamde hoogwater dat Gennep in het middelpunt van het wereldnieuws van dat moment bracht. De berichtgeving van de Gemeente richting burgers ging nog wat anders dan nu. Magic maakte vooral nog radio. Internet hadden nog weinigen. De belangrijkste communicatie ging wellicht via de kabelkrant. Wilt u nog eens terug lezen welke berichten de gemeente de ether in deed gaan om de burgers te waarschuwen en op te roepen tot evacuatie? Ik heb een album gemaakt met screenshots van de kabelkrant (kwaliteit is helaas niet denderend). Veel plezier: (druk op onderstaande afbeelding)

Ruud Geraeds heeft de verschillende uitzendingen op de nationale tv op videoband gezet. Ik heb e.e.a. gedigitaliseerd en een compilatie gemaakt van "Gennep in het nationale nieuws met Kerst 1993". 2 delen. De filmpjes zijn ook toegankelijk vanuit de filmpagina. Veel plezier.

Hoogwater Kerst 1993, deel 1 Hoogwater Kerst 1993, deel 2

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:

Oude voorpagina's

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online:

Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

 

Links

Recente albums/films:

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep

Luchtfoto's Karel Goertz

Foto's Karel Goertz

Webspecial Henk Jaspers

luchtfoto's augustus 2005

Archief deken Huisman

Koning winter rules

update Pagepark

Indië-gangers

Theo Guelen in Indië

Henk Jaspers + Theo Albers

Foto's mevr de Jong

Schilderijen van Frans Smits

Ansichtkaarten de Romein

Brand

Jubileum J Nederland 2005

Sloop de Kroon

Sloop moutfabriek (foto's)

Sloop Page (foto's)

Karel Heijs:Gennep 40 -60

Films Bombakkes

Familie Smeets

Intocht sint 2005

Pastoor Verheijen

St Martinusoptocht 2005

Film: Gennep in 1968

Film: Ottersum in 1968

Paul van Lieshout

Matigheid en Genoegen

Piet Snijders: water

Page

Album van Sint

Afscheid van H Heijs in 1954

Piet Snijders: Gennep

Ansichtkaarten 8-10-2005

Luchtfoto's 1978 de Romein

in oude tijdschriften/ kranten

Gennep on wheels 2005

Kraanbak Ottersum 2005

Kraanbak Gennep 2005

Carnaval 2005

Communie 2005

Vanuit de toren Martinuskerk

Vitesse A1 kampioen

Vitesse B1 kampioen

Vitessecup 2005

Vitesse-elftallen 1983

venters op Balkan