Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

Statistieken: link Nu online:
   
 
 
   

Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina

   

4 Generaties in Gennep

In 1965 verscheen de volgende foto in de krant met als titel "4 geslachten in Gennep

Overgrootmoeder tot achter-kleindochters. Hierboven zitten de overgrootmoeder mevr. D. Arens-van Bebber, geboren te Groesbeek en op de foto 79 jaar. Links haar dochter mevr. Chr. Peters-Arens, eveneens te Groesbeek geboren en op de foto 53 jaar. Rechts kleindochter D. Dinnissen-Peters, geboren te Gennep en op de foto 21 jaar. Op over-grootmoeders schoot haar achter-kleindochters (tweeling) Chr. Dinnissen en Joh. Dinnissen, geboren te Boxmeer (ziekenhuis) en op de foto 2 jaar. Allen woonden bij het maken van de foto in Gennep waar over-grootmoeder en ove-rgrootvader Arens het jaar daarop hun 60-jarige huwelijk hoopten te vieren.

De foto en tekst zijn afkomstig van Corné Damen, die met 1 van de 2 kleintjes getrouwd is. Hij schrijft verder: " Mijn vrouw heet Stien en haar tweelingzus Annie. Ze zijn geboren op 21-03-1963. De vader en moeder heten Piet Dinnissen en Dien Peters en hadden 6 kinderen. Eind 1974 is de familie vanuit Gennep verhuisd naar Oosterhout (NB) omdat vader overgeplaatst werd naar de nieuwe fabriek van Hendrix in Oosterhout. Mijn vrouw was toen 11 jaar en zat in de 5e klas van de Maria Goretti School. Helaas is er geen enkele foto bewaard gebleven van de jaren die ze op deze school doorgebracht heeft. Ik stel het dan ook bijzonder op prijs als u een klassefoto kunt vinden waar ze nog op staat. Wel heeft ze nog een foto waar 4 generaties op staan, incl. zijzelf. Deze is destijds ook in een Genneps stadsblad gepubliceerd met een stuk tekst."

Er lijken weliswaar niet veel activiteiten te zijn, maar men is toch aan de gang met de bouw achter de Kroon. Vanochtend (6 sept) was men bezig met het plaatsen van groutankers t.b.v. de uitgraving zonder daarbij hotel de Kroon in het gat te doen zakken of grote scheuren te doen veroorzaken. Aan de andere 3 zijden van de put hebben ze het op een andere manier gedaan, maar daar konden ze onder de openbare weg. Ze zullen wel gevonden hebben dat het aan de kant van hotel de Kroon ten koste zou gaan van teveel m2. Met de nu gebruikte methode kan men bijna strak tegen de bestaande bebouwing aan graven.
Ook de bestrating op de Sandstraat en kop van de Molenstraat gaat gestaag, maar ook langzaam, door. Ben toch wel razend benieuwd hoe men nu de gootjes plaatst tov de bestrating en of we ook hier in de toekomst het risico lopen de nek te breken...

Zowiezo

€ 684000,= kost het...en van ùw centen. Volgens mij wil niemand het. In ieder geval de buren en Jong Nederland niet. Maar waarom zou men zich daar wat van aan trekken? O ja, de projectontwikkelaar van de Martinusschool (de Brug) en de gemeente die willen het wel. Gennep.nu laat u de tekeningen zien van hetgeen er gebouwd gaat worden. En de exploitatie (de kosten straks dus): Zowiezo en dan......? De gemeente zal zowiezo wel zijn eigen gang blijven gaan... (Zie ook een stukje verder naar beneden.) Nog even over het plan Bolwerk (de Brug/Martinusschool). U kunt t/m woensdag naar de gemeente reageren. Doet u dit niet, dan zegt de gemeente dat iedereen (klaarblijkelijk) akkoord gaat. U hebt bovendien ook grote kans dat u de mogelijkheid verliest om nog ooit inspraak te hebben. Dus: gewoon briefje aan B&W voor woensdagavond in de bus bij de gemeente doen. Ik heb zelf alvast een concept-brief gemaakt. Ik zet deze online (u kunt die downloaden). Wat mij betreft mag u best (delen van) de brief kopiëren voor zover u het ermee eens bent: bezwaarschrift Harm Een 2e bezwaarschrift is afkomstig van Govert: bezwaarschrift Govert

De "artistieke"impressie, zoals die op de gemeente-site staat (www.gennep.nl)

Rechts zien we het Hökske. Links het nieuwe gebouw. De zwart lijn bovenaan is de Margrietstraat. Helemaal rechts kunnen we nog net een stukje van de blokhut zien.

De plattegrond (Het Hökske staat links)
De plattegrond meer in detail. Er is een zaaltje van zo'n 100m2 inclusief podium.
De verdieping: is eigenlijk alleen een klein balkon.
Het aanzicht vanaf de Margrietstraat
Het aanzicht vanaf de blokhut
Het aanzicht vanaf de Picardie. Aan deze zijde komt de toegang.
De terreinsituatie. De Vogelwijk ligt rechts. Het bouwterrein en de toegang wordt afgesnoept van het huidige terrein van Jong Nederland. De parkeerplaatsen moeten nog ingetekend worden (blijkbaar aan de zijde van de Picardie)

2 doorsneden

 

O ja: 'n woning bouwen van zo'n 125m2 kost tegenwoordig zo'n € 150,000 (excl grond en incl BTW). De bouwsom vertegenwoordigt dus 4 woningen anno 2006.........

En nog iets: de Brug (de oude Martinusschool), daar kon men niets mee, want het gebouw was slecht geïsoleerd, kostbaar enzovoorts. De reden om her en der voor veel geld allerlei dingen te bouwen en niet 1 centrale voorziening, centraal in Gennep tpv de Brug. Wat zeggen de feiten echter? De volgende cijfers komen uit een officieel rapport van de gemeente Gennep zelf. Ben ìk nu gek geworden????? Welk van de huidige voorzieningen is het best bezette en goedkoopste gebouw van Gennep? En dàt moet weg????

netto vloeropp
totaal per m2
energie/m2
totaal per m2 excl personeel
de Brug
758
€ 75,16
€ 23,34
€ 39,26
Vanons
420
€ 99,61
€ 22,45
€ 69,41
D'n Toomp
691
€ 66,99
€ 19,39
€ 57,74

Schoefele....

Afgelopen week zagen we in de krant een foto van Deken Huisman, die met zijn 82 jaar maar zelf de schoffel ter hand genomen had vanwege al het onkruid op het kerkplein en in de perkjes en het gebrek aan hulp uit de bevolking. Yannick is zelf eens poolshoogte gaan nemen. En kijk zelf: het is nog véél erger dan ik dacht. Voor Fons: ook in Gennep kunnen we rotzooi maken, dat is niet alleen beperkt tot het Overmoasse.... Tenslotte: een bruiloft afgelopen vrijdag, schapen bij het Melkstraatje (of zijn het nu geiten), bloempjes, paddestoelen en bankjes waar je beter niet op gaat zitten.

Yannick ging eens poolshoogte nemen bij de Martinuskerk, om dat onkruid eens te bekijken. Nou, het is nog erger dan gedacht. Je zou verwachten of hopen dat het oplosbaar zou zijn. Als iedereen nou eens een klein stukje doet...

Bewijs dat niet alleen over de Maas rommel gemaakt wordt. Dit gebeurt zowiezo regelmatig. Hier dus bij het Nierspark.

 

Men is nog druk doende de Zandstraat te bestraten. Ik was blijkbaar fout in mijn veronderstelling dat de gemeente probeerde e.e.a gereed te hebben voor het jubileum van de buurtvereniging. Nu maar hopen dat ze hier de gootjes wat beter plaatsen zodat niemand er zijn nek over breekt.
Het stadhuis levert toch mooie plaatjes op voor bruiloften.
De balkon-scene
Foto om te bewaren: het Straatje met het repetitie-lokaal van de harmonie. Nu 1 laag met een schuin dank. Straks worden het 5 bouwlagen met een schuin dak.
Deze paddestoel(en) staat aan de Niersweg, bij het gemaal van het zuiveringschap
En deze schapen (of zijn het nu geiten) lopen in de wei bij het Melkstraatje
Je zou het niet verwachten met dit weer, maar zelfs nu levert de natuur mooie produkten. Op het moment van de foto was het insect blijkbaar aan het schuilen voor de harde wind.
We hebben mooie bankjes in Gennep. Daarvoor moet ik de gemeente toch krediet geven. Ze weerstaan zelfs zeer behoorlijk alle vandalisme. Het zou misschien wel een goed idee zijn om het houtwerk wat beter te onderhouden, of om het zitgedeelte door kunststof te vervangen. Ik zou tenminste niet aanraden om hier met je goede kleren op te gaan zitten.

Update..

Met een aantal foto's van John Hofmans, Fons Keijsers en mijn nichtje Marjolein. We zien hoe het spoor rond 1975 opgebroken wordt (ter hoogte waar nu de Brabantweg is). We zien de slagerij van van Baal in de 50-er jaren en rond 1977 en we zien wat Fons Keijsers bij een bankje langs de Maas in Oeffelt aantrof.

Het spoor wordt opgebroken rond 1975. Foto vanaf het Voorhoevepark. Foto van John Hofmans.
Slagerij van Baal in de 50-er jaren. Nog niet zo hoog als nu (nu zit er Maasstate. Zoon Wiel van Baal woont er boven)
De slagerij in 1977, het jaar van de brand van winkelcentrum de Duivenakker. (foto's van mijn nichtje Marjolein)
Dit is wat Fons Keijsers afgelopen week langs de Maas in Oeffelt aantrof. Toch jammer dat sommigen er zo'n puinhoop van maken.
   

Ballonvaart 1992 èn Zevenmorgenziep, 2 nieuwe albums

Hetty Lemmen stuurde foto's van een ballonvaart in 1992 . Herman werd 50.
Een bezoeker van deze site stuurde foto's van de werkzaamheden die momenteel bij de Siep (in de Looi) plaatsvinden.

20 meter hoog!!!!!

Ik ben vandaag toch eens op het gemeentehuis gaan kijken naar die plannen voor dat bolwerk. En dit valt er uit de stukken te halen:

 
  • Bolwerk wordt 20 meter hoog!!!!! zie tekst stukken
  • De projectontwikkelaar (Nebuvast) heeft de gemeente aan de leiband. zie tekst in de stukken
  • Einde voor winkelcentrum de Duivenakker zie tekst in stukken
  • De harmonie wordt uit haar repetitie-lokaal gezet
  • Mevr van Abel wordt onteigend
  • Het Straatje wordt parkeerterrein zie tekst in stukken
  • De oude smederij van Beckers (1e supermarkt in Limburg), nu sport2000 gaat tegen de vlakte
  • Einde voor stuk cultuurhistorie Gennep. De oude Martinusschool tegen de vlakte
 
Een impressie hoe groot en hoe hoog dat nu uiteindelijk wordt.
En deze gebouwen moeten er dus aan geloven. De harmonie wordt aan de kant gezet.
Overigens ook leuk om eens te zien hoe de gemeente ten gunste van zichzelf en de projectontwikkelaar redeneert. Volgens het bestemmingsplan mag ter plaatse van sport2000 1000m2 op 2 lagen gerealiseerd worden. "Er komen dus geen winkel-m2 bij als er in het bolwerk 2000m2 gerealiseerd worden...." tekst in stukken

Het ergste is nog: je doet er geen fluit aan. Zelfs protesteren helpt niet, want dan heet het dat je geen "belanghebbende" bent. Staat alleen open voor de "direkt betrokkenen" (van wie de panden gesloopt worden en die er direkt tegenover wonen). Het is echter mogelijk om bv een stichting op te richten voor het behouden van Gennepse cultuur-historische waarden. Dan ben je wel belanghebbende en mag je dus bezwaar maken. In theorie kun je verder nog de politiek en de gemeenteraad aanspreken, maar ik heb eerlijk gezegd mijn twijfels of dat enige zoden aan de dijk zet. Ik heb daar in het verleden al genoeg over gezegd (verkeersontsluiting Gennep, kapitale verbouwingen, langdurige wegopbrekingen en de rol van project-ontwikkelaars).

Gennep in brand èn in de Wereldbrand..

let op! Er zijn ook een hele serie nieuwe Gennepse bijnamen in de lijst opgenomen..

Van Fons Keijsers afkomstig zijn bovenstaande 2 foto's, beide uit 1977 en genomen vanaf de flat boven tankstation Jetten . De linker foto is van de carnavalsoptocht van dat jaar. De rechterfoto is van de grote brand in het winkelcentrum (Duivenakker, toen nog 2 bouwlagen) op die beruchte zondagavond, toen Gennep het landelijk nieuws haalde. Het is inmiddels alweer bijna 30jr geleden. Ook leuk is dat de friettent (Balletrien) nog te herkennen is en dat zowel Mooren als de Tulakker herkenbaar nog in bedrijf waren.

Beide foto's zijn ook toegevoegd aan de special over branden en de brandweer

De afbeelding links is afkomstig van Han van Arensbergen (via Henk Jaspers). Het toont de advertenties in de "Limburg Koerier" van 10 okt 1942.

Het was de tijd van de "Wereldbrand".

Dat het leven in Gennep, zeker in de eerste oorlogstijd nog behoorlijk gewoon zijn gangetje ging, blijkt uit deze advertenties.

Buikschuiven èn..de Balkan komt helpen...

Dit weekend was het aangekondigde jubileumsfeest van buurtvereniging Helpt Elkander. Na het uitstapje naar het openluchtmuseum op zaterdag, was het zondag 27 aug. tijd voor de reünie. Tevens was er een "openlucht"mis en was er een gezamelijk ontbijt, waarna de (oud) buurtgenoten de tentoonstelling in de Martinuskerk konden bekijken. Vanmiddag was ook het buikschuiven op de Markt, georganiseerd door de Typhoon. Het grootste deel van de dag was het gelukkig droog. Alhoewel.... Het was maar goed dat de oude keet van Schaffers (nu schuur van Frans Teunissen) en een aantal party-tenten beschikbaar waren in de hoosbui, die op een gegeven moment toch kwam. Een geslaagd feest. Niet in het minst ook vanwege de behulpzame hand van "de Balkan". Deze buurt stak de helpende hand toe aan de jubilerende buurtvereniging Helpt Elkander. Er volgen nu 4 nieuwe albums, 3 van Helpt Elkander en 1 met een impressie van het buikschuiven, zwembroeken en bikini's op de gladde baan..... Later zal ik nog 2 albums toevoegen met de foto's die Yannick gemaakt heeft. Alle albums worden overigens ook toegevoegd aan de pagina Gennep2006. Veel plezier.

Helpt Elkander 60jr. Openlucht-mis . Het "Klein Vocaal" luisterde de mis op en deken Huisman ging natuurlijk voor.
Helpt Elkander 60jr. Ontbijt in de openlucht en reünie van de oudste buurtvereniging van Gennep . Ik denk dat zo iedereen er wel 1 of meerdere keren op zal staan.
HE 60jr. (Oud) Buurtgenoten bezoeken de tentoonstelling over de afgelopen 60jr in de crypte van de Martinuskerk
De Typhoon organiseerde weer de buikschuif-wedstrijd. De deelnemers hielden het in ieder geval nìet droog. En sommige toeschouwers ook niet. Een impressie.
27 aug. Ook Yannick heeft foto's gemaakt van de "buikschuiverij"
27 aug. Yannick's album van de festiviteiten vanwege het 60jr jubileum van Helpt Elkander.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Links Links2 Recente albums/films:

1992: familie Lemmen maakt ballonvaart

27 aug: Zevenmorgenziep op de schop

27 aug: Buikschuiven op de Markt

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de reünie

27 aug:Helpt Elkander 60jr: bezoek aan de tentoonstelling

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de mis

27 aug:Helpt Elkander 60jr: Het album van Yannick

27 aug:Buikschuiven: het album van Yannick

5 aug: nieuwe luchtfoto´s

24 juli: vervanging erker Emmastraat 18

19 juli: 4daagse vuurwerk Cuijk

22 juli: update pagepark

24 juni: zomercarnaval: de start

24 juni: zomercarnaval: de deelnemers

24 juni: zomercarnaval: er om heen en het publiek

24 juni: intocht jeugd4daagse op de Bredeweg

24 juni: intocht jeugd4daagse bij de kerk

24 juni: intocht jeugd4daagse: op het voetbalveld

November 2005: Gennepse Revue

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de receptie

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de hudiging

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de teams

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: spelmomenten

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: in en om het veld

28 mei: Braderie: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep