Op 4 mei werden, zoals elk jaar gebruikelijk, op een ingetogen wijze de oorlogs-slachtoffers herdacht bij het oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan" bij de Niersbrug in Gennep. Ik heb een aantal links toegevoegd waarmee u rechtstreeks toegang hebt tot een deel van het materiaal dat op deze website over WOII ter beschikking is. (Noot Harm: Bloed, zweet en tranen, maar het is me gelukt: ik heb de schermafmeting kunnen beperken tot 1024 pixels)
Kranslegging bij de "Barmhartige Samaritaan door de wethouders Janssen en Houtepen
Een moment stil staan
Het publiek
Publiek
Kranslegging bij het gedenkteken voor de slachtoffers in Ned. Indië
Via Henk Jaspers weer een nieuwe serie foto's die wellicht tot een nieuwe special zal uitgroeien. O.a. oude grote negatieven van Han van Arensbergen zijn ingescand. Met dank dus aan Han en Henk. Veel plezier.
De familie Goertz woonde in de wachtpost aan het spoor (tegenwoordig ongeveer bij de rontonde bij de Weverflat). Hiet zien we de fam Goertz voor hun huis met op de achtergrond het Voorhoevepark
In de meidagen van 1940 overvielen de Duitsers de spoorbrug bij Gennep, die onbeschadigd in hun handen viel. Vervolgens maakten ze die geschikt om ook met auto's over de spoorbrug te kunnen. Tpv de wachtpost maakten ze een oprit tegen het spoortalud. Hier zien we duitse soldaten en kinderen Goertz bij dat talud.
Foto gemaakt vanuit ongeveer Aurora. We zien de wachtpost aan het spoor liggen. Rechts daarvan de boerderij (hooimijten nog te herkennen) waar de fam Janssen (misschien beter bekend met hun bijnaam "de Bok") woonde. In de 50-er jaren werd tussen de boerderij en de Maas het wegtracee van de Brugstraat naar de nieuwe verkeersbrug over de Maas gemaakt.
Bruiloft van Jan Noij (Zuivelhuis). Het bruidspaar verlaat hier café van Arensbergen,
Spelende kinderen op de stoep, waar nu ongeveer Novita is. Han van Arensbergen in het midden. Op de achtergrond zien we de Stadsherberg (nu Witte Oliant)
Foto vanaf de slaapkamer van een jeep met Gerard Delahaye aan het stuur. Han van Arensbergen zit rechts achterin.
Palmpasen (de zondag voor Pasen) werd toen nog echt gevierd met een palmpasen-stok met een broodhaantje erop. Han van Arensbergen is de rechtse jongen. Op de achtergrond weer de Stadsherberg (Witte Olifant)
3 jongens (Han rechts) met palmpasen voor café van Arensbergen (nu de Dragonder)
Kermis in het Gennepse, na de oorlog. Han zit aan het stuur. De kermis is vermoedelijk nog op het Wilhelminaplein.
Luchtfoto's van de geallieerden van het gebied ten noorden van Gennep. We zien de Maas en de Niers. De foto's zijn gemaakt in het najaar van 1944, ter voorbereiding van operatie Veritable, waarbij Gennep bevrijd is (feb 1945)
Het is niet geheel duidelijk wie deze personen zijn. Wellicht is Han 1 vd jongens. Wel is duidelijk wáár de foto gemaakt is en wel tpv de huidige doorgang van de Spoorstraat naar het Europaplein. Op de achtergrond zien we oa het pand waar Novita haar carnavals- en kerst-artikelen verkoopt.
Verzopen katten.....
Even voorstellen
Wist u dat deze vereniging langer bestaat dan dat Gennep bij Nederland hoort????????
Dat is toch iets waar Gennep, en de burgers van Gennep, trots op zouden moeten zijn. Bovendien één van de oudste verenigingen van heel Nederland. Het leken wel verzopen katten toen ze vandaag (1 mei) aan hun jaarlijkse donateursactie begonnen, waar ze de inwoners van Gennep een bijdrage vragen zodat de harmonie nog járen aan haar eerbiedwaardige leeftijd van 188jaar (!!) kan toevoegen. In het foto-album van Dora Noij zien we al een foto uit 1893 (nu 113jr geleden) en gemaakt tgv het 75jr bestaan. FOTO. We zullen zien. Van deze kant uit in ieder geval een oproep om met gulle hand te geven om dit "instituut" een gezonde toekomst te geven als een vereniging waar Gennep trots op kan zijn. (als u op de foto klikt opent het album met de historie van harmonie Unitas et Fidelitas).
Lang vervlogen tijden
Via Ted Noij (van "Pichem", de slager aan de Markt, naast de Kroon) kreeg ik de foto-albums van zijn tante Dora Noij. Een nieuw web-album met maar liefst 123 foto's is het resultaat. Foto's uit vooral de jaren 20. Sneeuw ruimen op de Markt, naast de tramrails, ijspret in de Maaskemp, uitjes naar Plasmolen, Maria Roepaan, naar de hei in Gennep, het hoogwater van 1925. De trouwfoto uit 1906 (in de Gaest), maar ook de foto van het zilveren bruidspaar in 1931. De auto van de Pichem in 1928 (1 vd 1e auto's in Gennep). Dora, verkleed als jongen, voor het station Gennep (rond 1925).... In een later stadium hoop ik met de hulp van Ted bijschriften bij de foto's te plaatsen. Het album is ook toegankelijk vanuit de pagina specials. Veel plezier.
Klassen
Met dank aan Mies Claessens, Fons Keijsers (en Piet Houben) nieuwe klassefoto's uit lang vervlogen tijden van de Martinusschool en de 1e jaren van de Maria Gorettischool. De foto's staan ook in de albums van de scholen. Veel plezier.
1e klas schooljaar 1955-1956 Maria Goretti met juf Bernards (foto en namen van Mies Claessens)
Linkse rij: Bank 1: ? en Mariette Gunneweg Bank 2: Nellie Fleuren en ? Bank 3: Marijke de Boer en ? Bank 4: ? en Dotje van Bergen. De laatste 2 banken weet ik niet. Rechtse rij: Bank 1 midden Thea Holla Bank 2 midden Thea Kroon, rechts Betsie van Bragt Bank 3 midden: ik dus (Mies Claessens), rechts Kitty Dinnessen Bank 4 rechts: Dinie van de Logt.
Klas 4, schooljaar 1959-1960 Maria Goretti met juf Derks (foto en namen van Mies Claessens)
Voorste rij van links naar rechts Jeanette van de Boogaard, Kitty Dinnessen, ik (met hoed) (Mies Claessens), …..van Dijk
Schoolklas van de St Martinus-school in het schooljaar 1947-1948 (foto via Gerrit Janssen, via Wiely Janssen. Fons Keijsers zorgde voor de meeste namen)
Vlnr.rij 1 gerard van est, gerrie beumeler, willie artz, theo eijkmans, wim van duuren, gerrie thoonen, heinz fleuren, vincent van riet, piet janssen Rij 2 dre jetten, ari jacobs, henk jansen, frans liebrand, robbie kölling ?, martien smits, karel ackerschott, fonnie keijsers, karel bernards rij 3 jan gietman, twan cleef, jan hulsenbosch, ?, henk hendriks, wiel derks, piet simons, dries jetten, albert könings, henk rijerman rij 4 meester beckers, henk bindels, hans van boxtel ?, jan spikmans, jan noy, gerrie van de ven, piet houben, gerard oldenhof, gerrit janssen, ? , meester jans(s)en
4e klas schooljaar 1949-1950
Foto en namen via Fons Keijsers (foto van Piet Houben) Vlnr.Rij.1 henk peters,gerrie beumeler,willie artz,theo eijkmans, ? ,boy rijnders, wim van duuren,vincent van riet,dre jetten. Rij.2 jan spikmans,ari teunissen,piet janssen, ? ,peter de rooy,henk jansen, karel ackerschott,martien smits,frans liebrand,ari jacobs. Rij.3 gerard oldenhof,bèr weber,dries jetten,mat jansen,(jan giesbers?), jochem blanken,(chris bouman?),joop van megen,twan cleef, ? , peter fransman,jan gietman.(jan is later geëmigreerd ) Rij.4 gerrit janssen,fonnie keijsers,jan hulsenbosch,piet simons,gerard van est, hendrik weren,piet houben,karel bernards, willie van de ven,bennie wiebier, jan noy,meester thissen.
12,5 jaar geleden... en Communicatie!
Weet u nog? 12,5 jaar geleden, kerst 1993, het befaamde hoogwater dat Gennep in het middelpunt van het wereldnieuws van dat moment bracht. De berichtgeving van de Gemeente richting burgers ging nog wat anders dan nu. Magic maakte vooral nog radio. Internet hadden nog weinigen. De belangrijkste communicatie ging wellicht via de kabelkrant. Wilt u nog eens terug lezen welke berichten de gemeente de ether in deed gaan om de burgers te waarschuwen en op te roepen tot evacuatie? Ik heb een album gemaakt met screenshots van de kabelkrant (kwaliteit is helaas niet denderend). Veel plezier: (druk op onderstaande afbeelding)
Ruud Geraeds heeft de verschillende uitzendingen op de nationale tv op videoband gezet. Ik heb e.e.a. gedigitaliseerd en een compilatie gemaakt van "Gennep in het nationale nieuws met Kerst 1993". 2 delen. De filmpjes zijn ook toegankelijk vanuit de filmpagina. Veel plezier.