Nu online:

                  Gennep Nu (en vroeger)     

 

email

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten

Ansichten

WOII

in beeld

voor WOII

na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Volkslied

tekst volkslied

reacties bezoekers

 

email

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

   
 
   
Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina
Andere Tijden (met 3 fragmenten uit Gennep)

Schoolklassen

De verzamelingen met schoolklassen worden steeds completer en meer correct. Ik heb weer een aantal verbeteringen aangebracht in de diverse albums. Met dank aan o.a. Frank Voss en Bert Willems. Ook staat inmiddels weer een leuke nieuwe foto online met dank aan Fons Keijsers. De 6e en 7e klas van de Martinusschool (1951-1952) op schoolreis naar (waarschijnlijk) paleis het Loo in 1952. Veel plezier.

De foto staat inmiddels ook in het album van de Martinusschool. Fons wist de volgende namen (te achterhalen):

van links naar rechts; rij 1;gerard oldenhof-heinz fleuren-theo eijkmans-ari jacobs-tonnie voots-vinc van riet-willie arts-dre jetten-gerrie beumeler rij 2;peter de rooy-gerrit van est-henk jansen-ari teunissen-jan spikmans-karel bernards-piet houben-wim van duuren-hans van boxtel rij 3;hendrik weren-gerrie v.d.ven-hans basten-fonnie keijsers-henk liebrand-gerrit janssen-willie v.d.ven-frans hendriks-karel ackerschott-sjaar slungers rij 4;ari de groot-dries jetten-jan gietman-piet geulen-piet siemons-bennie wiebier-ber weber-meester beckers rij 5;kapelaan sampers-(? twan cleef)- ? -thei reintjes-joop van megen

21 Mei: Ossebraadfeesten Ottersum

Inmiddels een lange traditie, de Ossebraadfeesten in Ottersum. Gelukkig was het op zondag tenminste wat beter weer. Een impressie van de zondagmiddag en tevens een album met enige foto's vanuit de bak onder de kraan van Jenniskens. Veel plezier.

 

 

Ossebraadfeesten Ottersum (en kerkorgel-actie): een impressie
Ossebraadfeesten Ottersum: vanuit de kraan (21 mei)

19 Mei: Intocht Avond-vierdaagse

Ook dit jaar werd weer een avond-vierdaagse gehouden voor senioren (met dank aan Geer Noij cs). Na de ontvangst op het gemeentehuis (ik zag maar liefst alledrie wethouders buiten staan!) volgde de triomfantelijke tocht door het centrum van Gennep onder de vrolijke klanken van de harmonie en beladen met bloemen. De kaasboer tracteerde natuurlijk weer, zoals elk jaar. Dit album is vanuit hier toegankelijk, maar ook vanuit Gennep2006. Veel plezier.

 

Zee-en van fluitekruid..

Het weer is nu echt omgeslagen, nat en mistroostig. Maar zelfs dan kun je foto's maken. Bij de Martinuskerk en in het nierspark lijkt het wel een zee van fluitekruid.

Vandaag stond overigens ook het verhaal van de opgravingen bij hotel de Kroon in de Gelderlander (en as zondag op Magic). Maar u had die berichten natuurlijk al weken geleden gekregen op deze website... (link). Link naar album 1, Link naar album 2

Vrijheid en Broederschap

Op de film van het 75jr jubileum van de mallemolen in 1995 zagen we Vrijheid en Broederschap acte de présence geven. En ook elders op deze website staan al foto's van dit korps t/m de sloop van hun voormalig repetitielokaal (het Muzikaaltje) eerder dit jaar. Wiely Janssen stuurde een 4tal foto's van Vrijheid en Broederschap, of eigenlijk van de voorloper van Vrijheid en Broederschap. Want Vrijheid en Broederschap is ontstaan uit het tamboerkorps van harmonie Unitas et Fidelitas. Helaas bestaat het korps niet meer. Maar wellicht kunnen we de geschiedenis een beetje doen herleven met een webalbum over Vrijheid en Broederschap. (dus....: heeft u foto's en een verhaal??) Allereerst nu de 4 foto's van Wiely Janssen.

De drumband met carnaval 1965- 1966 als chinezen. Tamboermaitre They Geulen op de eerste rij. Verder Nol Francissen, Thei Basten en Jan Goertz- Ze zijn hier in Steendalerstraat-(die nog geen trottoirs heeft)
De drumband op het succesvolle concours in 1967 in Baexem. Tamboermaitre They Geulen
Nogmaals Baexem. Instructeur van de drumband was Wim Jaspers die enige weken later helaas overleed.
1969, De drumband tijdens de carnavalsoptocht verkleed als Klu Klux Clan.

Uitbreiding:

Ik heb nieuwe kiekjes en afbeeldingen toegevoegd aan het album van buurtvereniging Helpt Elkander. (zie knop hierboven) De nieuwe bijdragen zijn afkomstig van mevr Cobi Franzmann uit Heijen en van Michiel Junier, de zoon van Piet en Toos Junier. Verder zijn de foto's van Jan Lamers in kwaliteit verbeterd. Ik herhaal ze daarom hier op de voorpagina.

(van Jan Lamers) Leraren van de Aloysius Ulo. De Heren Omloo en Keuning

 

 

 

 

 

(van Jan Lamers) Aloysius ULO in 1961. Namen:

Onderste rij van links naar rechts: Martien Linders, iemand uit Siebengewald, Henk Lamers, ??, ??, ???. 2e Rij Paul Wessels, Jan Lamers Ven Zelderheide, ????, ????, ???, Leraar Wessels, ??/, ???, ???, ????, ???, rechts zittend Jan Lamers Ottersum Boven rij . eerste drie ??? , dan gebr, van de Ven, ???, ???, ???, Eli Smits

 

 

(van Jan Lamers) De jonge RK boeren van Ottersum in mei 1963:

Van links naar rechts Onderste rij: Huub Coopmans, Kapelaan Dings, Sjaak Nas, Henk Bindels, Piet Mans, Henk Ebbers, Frits Frederiks. 2e rij. Theo Arts, Joep van de Loo, Sjaak Reintjes, Bert Mans, Herman van Bergen, Jan Hopmans, Theo Reintjes, Hein Ebbers, ?? Janssen, Sjaak Cöp, Jan van Bergen, ??? Giesbers , Hen Stoffelen, Jan Weijers, Johan Ebbers, Hein Franken, Cor Bindels, Willie Hopman, Jan Schoofs. Laatste rij: Win Stoffelen, Theo Lamers, Wim ten Haaf, Harrie Cuppen, Jan Lamers, Willie Cuppen, Gerard Smits

(van Jan Lamers) Lagere school Ottersum (nu dus de Brink) 1958-1959. Jan wist nogal wat namen:

Namen Lagere school Ottersum: Onderste rij van links naar rechts.Iet Verhulsdonk, Magda Wollenberg, Jose Coopmans, Anniemie Ebbers, Truus van Gaal, 2e rij Henk Vullings, Jan Lamers, Wilma Wikkers, Annemie Goossens, Tonnie Wikkers,Helma Heldens,Carla Vullings, May Pubben. Bovenste rij: Meester van Rens, Antoon Theunissen, ??? Coopmans, Robbie Hermsen, ?? van de Most, Ronnie Niesten, Pierre van Rens, Frits Giesbers, Guido Liebrand, Jan Weijers, Eddie Jaspers.

(van Jan Lamers) Dansschool Bilderbeek in zaal van Bergen, 1964-1965

 

 

 

 

(van Jan Lamers) Foto van de gouden bruiloft van de opa en oma van Jan Lamers het echtpaar Weijers Ingenfeld in 1957. Namen op de foto:

Van links naar rechts;

Hennie Smits, Ietje Smits, Mia Ebbers, Annie Hopman, Toos Weijers, daar achter Sientje Weijers, Ria Bertissen, daarachter Toos Ebbers, Tilly Weijers, daarachter Ria Hopman, Kozien Weijers, Frans Weijers, Joke Bertissen, daarachter Toos Klaassen, Peja Elemans ,daarachter Truus Hopman, Wily Brouwers, Daarachter Gonnie Jansen, Toos van Benthum, daarachter Annemie Ebbers

De Efteling,

dat is waar de mallemolen van Giessen nu staat. In 1995 stond ie 75jr in Gennep en dat moest natuurlijk gevierd worden. Een tentoonstelling, huldiging in het stadhuis, serenades door harmonie, drumband, Augustinus, fam Gilissen en Bombarie en een toespraak door Teun Metselaars, die verhaalt van de beginjaren van de mallemolen (in zijn vroege jeugd). Dankzij Joop den Boer hebben we e.e.a. op film. We zien vele bekende en minder bekende Gennepenaren passeren. Ik zag tot mijn verbazing zelfs mijn eigen kinderen, broer en zusjes. De film is opgesplitst in 2 delen van elk ca 12 minuten. Veel plezier (ook op de filmpagina toegankelijk)

1995: Mallemolen 75 jr in Gennep. Beelden van de draaimolen, de huldiging in het stadhuis en de serenade door harmonie Unitas et Fidelitas

 

Deze prent is van ca 1935 en toont het onderwerp van deze film in vol ornaat voor het Genneps stadhuis. De tramrails zijn te zien

 

 

1995: Mallemolen 75 jr in Gennep. Beelden van de receptie, waar vele Gennepenaren hun opwachting maakten. Tevens optredens van de drumband van Augustinus, drumband Vrijheid en Broederschap (met majorettes) en het familie-orkest van de fam Gilissen. Tenslotte Bombarie en een toespraak door Teun Metselaars.

JdB...(en in totaal 7 nieuwe albums!!)

Inclusief het album "gewichtige heren", maar liefst 6 webalbums met foto's ter beschikking gesteld door Joop den Boer: 1978: de reconstructie toen van de Zandstraat en de Niersstraat (hoe zag het er vroeger uit?), het (jeugd) carnaval in vooral de jaren 60 (Patronaat, Blokhut enz), één van de 1e popconcerten in Gennep (begin jaren 60): Peter en de Rockets in hotel de Kroon, diverse winkeliers-acties in vooral de jaren 70 (oa win een LADA) en tenslotte een album met diversen. Ik heb een nieuwe pagina gemaakt, van waaruit deze albums te openen zijn (ook vanuit specials). Verder heb ik vandaag een album gemaakt met mooie plaatjes uit de omgeving en heeft Frank een nieuwe Pagepark update gemaakt (beide ook op te starten vanuit Gennep2006). Veel plezier:

De speciale pagina met albums van Joop den Boer. De foto hierboven is overigens een foto van de plechtige inwijding van het oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan"begin jaren 50.

Mooie plaatjes uit de omgeving (op 7 mei), zoals hier van een overvliegende reiger.

 

Frank heeft een nieuwe update gemaakt van de stand van zaken op het Pagepark. Enige foto's dateren van maart en april (oa sloop Pre-metaal), rest is van afgelopen weekend.

"Gewichtige" Heren.....

We schrijven 1976, de tijd van de omleiding van het verkeer om Gennep via de rondweg. De tijd ook van het nieuwe winkelcentrum de Duivenakker, dat een jaar later zou afbranden. "Hartje Gennep" organiseerde een van haar acties. Dit keer moest het publiek het totaal gewicht raden van de winkeliers/middenstand die aan de actie meededen. Aan het eind vond de publieke weging plaats onder leiding van de toen bekende (van de radio) Barend Barendse. Ook Bombakkes was present en het gemeentebestuur. We zien vele oude bekenden "gewogen" worden. Een aantal is er niet meer, een aantal is inmiddels 30jr ouder en heeft soms stukken minder haar.... We danken de foto's aan Joop den Boer. Dit album is ook oproepbaar vanuit het album "specials". Veel plezier.

5 mei: Gennep in bloei

4 en 5 mei

Op 4 mei werden, zoals elk jaar gebruikelijk, op een ingetogen wijze de oorlogs-slachtoffers herdacht bij het oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan" bij de Niersbrug in Gennep. Ik heb een aantal links toegevoegd waarmee u rechtstreeks toegang hebt tot een deel van het materiaal dat op deze website over WOII ter beschikking is. (Noot Harm: Bloed, zweet en tranen, maar het is me gelukt: ik heb de schermafmeting kunnen beperken tot 1024 pixels)

Kranslegging bij de "Barmhartige Samaritaan door de wethouders Janssen en Houtepen
Een moment stil staan
Het publiek
Publiek
Kranslegging bij het gedenkteken voor de slachtoffers in Ned. Indië
Een trompettist speelt "The Last Post"
Korte rede
Niet alleen ouderen
Daarna werden bloemen door burgers gelegd
Gedenkteken voor slachtoffers in Ned. Indië

Het standbeeld "De Barmhartige Samaritaan"

 

Overzichtsfoto na afloop.

 

40-er jaren..

Via Henk Jaspers weer een nieuwe serie foto's die wellicht tot een nieuwe special zal uitgroeien. O.a. oude grote negatieven van Han van Arensbergen zijn ingescand. Met dank dus aan Han en Henk. Veel plezier.

De familie Goertz woonde in de wachtpost aan het spoor (tegenwoordig ongeveer bij de rontonde bij de Weverflat). Hiet zien we de fam Goertz voor hun huis met op de achtergrond het Voorhoevepark

 

In de meidagen van 1940 overvielen de Duitsers de spoorbrug bij Gennep, die onbeschadigd in hun handen viel. Vervolgens maakten ze die geschikt om ook met auto's over de spoorbrug te kunnen. Tpv de wachtpost maakten ze een oprit tegen het spoortalud. Hier zien we duitse soldaten en kinderen Goertz bij dat talud.
Foto gemaakt vanuit ongeveer Aurora. We zien de wachtpost aan het spoor liggen. Rechts daarvan de boerderij (hooimijten nog te herkennen) waar de fam Janssen (misschien beter bekend met hun bijnaam "de Bok") woonde. In de 50-er jaren werd tussen de boerderij en de Maas het wegtracee van de Brugstraat naar de nieuwe verkeersbrug over de Maas gemaakt.
Bruiloft van Jan Noij (Zuivelhuis). Het bruidspaar verlaat hier café van Arensbergen,
Spelende kinderen op de stoep, waar nu ongeveer Novita is. Han van Arensbergen in het midden. Op de achtergrond zien we de Stadsherberg (nu Witte Oliant)
Foto vanaf de slaapkamer van een jeep met Gerard Delahaye aan het stuur. Han van Arensbergen zit rechts achterin.
Palmpasen (de zondag voor Pasen) werd toen nog echt gevierd met een palmpasen-stok met een broodhaantje erop. Han van Arensbergen is de rechtse jongen. Op de achtergrond weer de Stadsherberg (Witte Olifant)
3 jongens (Han rechts) met palmpasen voor café van Arensbergen (nu de Dragonder)
Kermis in het Gennepse, na de oorlog. Han zit aan het stuur. De kermis is vermoedelijk nog op het Wilhelminaplein.

Luchtfoto's van de geallieerden van het gebied ten noorden van Gennep. We zien de Maas en de Niers. De foto's zijn gemaakt in het najaar van 1944, ter voorbereiding van operatie Veritable, waarbij Gennep bevrijd is (feb 1945)

 

Het is niet geheel duidelijk wie deze personen zijn. Wellicht is Han 1 vd jongens. Wel is duidelijk wáár de foto gemaakt is en wel tpv de huidige doorgang van de Spoorstraat naar het Europaplein. Op de achtergrond zien we oa het pand waar Novita haar carnavals- en kerst-artikelen verkoopt.

 

Verzopen katten.....
 
Even voorstellen

Wist u dat deze vereniging langer bestaat dan dat Gennep bij Nederland hoort????????

Dat is toch iets waar Gennep, en de burgers van Gennep, trots op zouden moeten zijn. Bovendien één van de oudste verenigingen van heel Nederland. Het leken wel verzopen katten toen ze vandaag (1 mei) aan hun jaarlijkse donateursactie begonnen, waar ze de inwoners van Gennep een bijdrage vragen zodat de harmonie nog járen aan haar eerbiedwaardige leeftijd van 188jaar (!!) kan toevoegen. In het foto-album van Dora Noij zien we al een foto uit 1893 (nu 113jr geleden) en gemaakt tgv het 75jr bestaan. FOTO. We zullen zien. Van deze kant uit in ieder geval een oproep om met gulle hand te geven om dit "instituut" een gezonde toekomst te geven als een vereniging waar Gennep trots op kan zijn. (als u op de foto klikt opent het album met de historie van harmonie Unitas et Fidelitas).

Lang vervlogen tijden

Via Ted Noij (van "Pichem", de slager aan de Markt, naast de Kroon) kreeg ik de foto-albums van zijn tante Dora Noij. Een nieuw web-album met maar liefst 123 foto's is het resultaat. Foto's uit vooral de jaren 20. Sneeuw ruimen op de Markt, naast de tramrails, ijspret in de Maaskemp, uitjes naar Plasmolen, Maria Roepaan, naar de hei in Gennep, het hoogwater van 1925. De trouwfoto uit 1906 (in de Gaest), maar ook de foto van het zilveren bruidspaar in 1931. De auto van de Pichem in 1928 (1 vd 1e auto's in Gennep). Dora, verkleed als jongen, voor het station Gennep (rond 1925).... In een later stadium hoop ik met de hulp van Ted bijschriften bij de foto's te plaatsen. Het album is ook toegankelijk vanuit de pagina specials. Veel plezier.

Klassen

Met dank aan Mies Claessens, Fons Keijsers (en Piet Houben) nieuwe klassefoto's uit lang vervlogen tijden van de Martinusschool en de 1e jaren van de Maria Gorettischool. De foto's staan ook in de albums van de scholen. Veel plezier.

1e klas schooljaar 1955-1956 Maria Goretti met juf Bernards (foto en namen van Mies Claessens)

Linkse rij: Bank 1: ? en Mariette Gunneweg Bank 2: Nellie Fleuren en ? Bank 3: Marijke de Boer en ? Bank 4: ? en Dotje van Bergen. De laatste 2 banken weet ik niet. Rechtse rij: Bank 1 midden Thea Holla Bank 2 midden Thea Kroon, rechts Betsie van Bragt Bank 3 midden: ik dus (Mies Claessens), rechts Kitty Dinnessen Bank 4 rechts: Dinie van de Logt.

Klas 4, schooljaar 1959-1960 Maria Goretti met juf Derks (foto en namen van Mies Claessens)

Voorste rij van links naar rechts Jeanette van de Boogaard, Kitty Dinnessen, ik (met hoed) (Mies Claessens), ..van Dijk

Schoolklas van de St Martinus-school in het schooljaar 1947-1948 (foto via Gerrit Janssen, via Wiely Janssen. Fons Keijsers zorgde voor de meeste namen)

Vlnr.rij 1 gerard van est, gerrie beumeler, willie artz, theo eijkmans, wim van duuren, gerrie thoonen, heinz fleuren, vincent van riet, piet janssen Rij 2 dre jetten, ari jacobs, henk jansen, frans liebrand, robbie kölling ?, martien smits, karel ackerschott, fonnie keijsers, karel bernards rij 3 jan gietman, twan cleef, jan hulsenbosch, ?, henk hendriks, wiel derks, piet simons, dries jetten, albert könings, henk rijerman rij 4 meester beckers, henk bindels, hans van boxtel ?, jan spikmans, jan noy, gerrie van de ven, piet houben, gerard oldenhof, gerrit janssen, ? , meester jans(s)en

4e klas schooljaar 1949-1950

Foto en namen via Fons Keijsers (foto van Piet Houben) Vlnr.Rij.1 henk peters,gerrie beumeler,willie artz,theo eijkmans, ? ,boy rijnders, wim van duuren,vincent van riet,dre jetten. Rij.2 jan spikmans,ari teunissen,piet janssen, ? ,peter de rooy,henk jansen, karel ackerschott,martien smits,frans liebrand,ari jacobs. Rij.3 gerard oldenhof,bèr weber,dries jetten,mat jansen,(jan giesbers?), jochem blanken,(chris bouman?),joop van megen,twan cleef, ? , peter fransman,jan gietman.(jan is later geëmigreerd ) Rij.4 gerrit janssen,fonnie keijsers,jan hulsenbosch,piet simons,gerard van est, hendrik weren,piet houben,karel bernards, willie van de ven,bennie wiebier, jan noy,meester thissen.

12,5 jaar geleden... en Communicatie!

Weet u nog? 12,5 jaar geleden, kerst 1993, het befaamde hoogwater dat Gennep in het middelpunt van het wereldnieuws van dat moment bracht. De berichtgeving van de Gemeente richting burgers ging nog wat anders dan nu. Magic maakte vooral nog radio. Internet hadden nog weinigen. De belangrijkste communicatie ging wellicht via de kabelkrant. Wilt u nog eens terug lezen welke berichten de gemeente de ether in deed gaan om de burgers te waarschuwen en op te roepen tot evacuatie? Ik heb een album gemaakt met screenshots van de kabelkrant (kwaliteit is helaas niet denderend). Veel plezier: (druk op onderstaande afbeelding)

Ruud Geraeds heeft de verschillende uitzendingen op de nationale tv op videoband gezet. Ik heb e.e.a. gedigitaliseerd en een compilatie gemaakt van "Gennep in het nationale nieuws met Kerst 1993". 2 delen. De filmpjes zijn ook toegankelijk vanuit de filmpagina. Veel plezier.

Hoogwater Kerst 1993, deel 1 Hoogwater Kerst 1993, deel 2

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:

Oude voorpagina's

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online:

Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

 

Links

Recente albums/films:

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep