Via Henk Jaspers weer een nieuwe serie foto's die wellicht tot een nieuwe special zal uitgroeien. O.a. oude grote negatieven van Han van Arensbergen zijn ingescand. Met dank dus aan Han en Henk. Veel plezier.
De familie Goertz woonde in de wachtpost aan het spoor (tegenwoordig ongeveer bij de rontonde bij de Weverflat). Hiet zien we de fam Goertz voor hun huis met op de achtergrond het Voorhoevepark
In de meidagen van 1940 overvielen de Duitsers de spoorbrug bij Gennep, die onbeschadigd in hun handen viel. Vervolgens maakten ze die geschikt om ook met auto's over de spoorbrug te kunnen. Tpv de wachtpost maakten ze een oprit tegen het spoortalud. Hier zien we duitse soldaten en kinderen Goertz bij dat talud.
Foto gemaakt vanuit ongeveer Aurora. We zien de wachtpost aan het spoor liggen. Rechts daarvan de boerderij (hooimijten nog te herkennen) waar de fam Janssen (misschien beter bekend met hun bijnaam "de Bok") woonde. In de 50-er jaren werd tussen de boerderij en de Maas het wegtracee van de Brugstraat naar de nieuwe verkeersbrug over de Maas gemaakt.
Bruiloft van Jan Noij (Zuivelhuis). Het bruidspaar verlaat hier café van Arensbergen,
Spelende kinderen op de stoep, waar nu ongeveer Novita is. Han van Arensbergen in het midden. Op de achtergrond zien we de Stadsherberg (nu Witte Oliant)
Foto vanaf de slaapkamer van een jeep met Gerard Delahaye aan het stuur. Han van Arensbergen zit rechts achterin.
Palmpasen (de zondag voor Pasen) werd toen nog echt gevierd met een palmpasen-stok met een broodhaantje erop. Han van Arensbergen is de rechtse jongen. Op de achtergrond weer de Stadsherberg (Witte Olifant)
3 jongens (Han rechts) met palmpasen voor café van Arensbergen (nu de Dragonder)
Kermis in het Gennepse, na de oorlog. Han zit aan het stuur. De kermis is vermoedelijk nog op het Wilhelminaplein.
Luchtfoto's van de geallieerden van het gebied ten noorden van Gennep. We zien de Maas en de Niers. De foto's zijn gemaakt in het najaar van 1944, ter voorbereiding van operatie Veritable, waarbij Gennep bevrijd is (feb 1945)
Het is niet geheel duidelijk wie deze personen zijn. Wellicht is Han 1 vd jongens. Wel is duidelijk wáár de foto gemaakt is en wel tpv de huidige doorgang van de Spoorstraat naar het Europaplein. Op de achtergrond zien we oa het pand waar Novita haar carnavals- en kerst-artikelen verkoopt.
Verzopen katten.....
Even voorstellen
Wist u dat deze vereniging langer bestaat dan dat Gennep bij Nederland hoort????????
Dat is toch iets waar Gennep, en de burgers van Gennep, trots op zouden moeten zijn. Bovendien één van de oudste verenigingen van heel Nederland. Het leken wel verzopen katten toen ze vandaag (1 mei) aan hun jaarlijkse donateursactie begonnen, waar ze de inwoners van Gennep een bijdrage vragen zodat de harmonie nog járen aan haar eerbiedwaardige leeftijd van 188jaar (!!) kan toevoegen. In het foto-album van Dora Noij zien we al een foto uit 1893 (nu 113jr geleden) en gemaakt tgv het 75jr bestaan. FOTO. We zullen zien. Van deze kant uit in ieder geval een oproep om met gulle hand te geven om dit "instituut" een gezonde toekomst te geven als een vereniging waar Gennep trots op kan zijn. (als u op de foto klikt opent het album met de historie van harmonie Unitas et Fidelitas).
Lang vervlogen tijden
Via Ted Noij (van "Pichem", de slager aan de Markt, naast de Kroon) kreeg ik de foto-albums van zijn tante Dora Noij. Een nieuw web-album met maar liefst 123 foto's is het resultaat. Foto's uit vooral de jaren 20. Sneeuw ruimen op de Markt, naast de tramrails, ijspret in de Maaskemp, uitjes naar Plasmolen, Maria Roepaan, naar de hei in Gennep, het hoogwater van 1925. De trouwfoto uit 1906 (in de Gaest), maar ook de foto van het zilveren bruidspaar in 1931. De auto van de Pichem in 1928 (1 vd 1e auto's in Gennep). Dora, verkleed als jongen, voor het station Gennep (rond 1925).... In een later stadium hoop ik met de hulp van Ted bijschriften bij de foto's te plaatsen. Het album is ook toegankelijk vanuit de pagina specials. Veel plezier.
Klassen
Met dank aan Mies Claessens, Fons Keijsers (en Piet Houben) nieuwe klassefoto's uit lang vervlogen tijden van de Martinusschool en de 1e jaren van de Maria Gorettischool. De foto's staan ook in de albums van de scholen. Veel plezier.
1e klas schooljaar 1955-1956 Maria Goretti met juf Bernards (foto en namen van Mies Claessens)
Linkse rij: Bank 1: ? en Mariette Gunneweg Bank 2: Nellie Fleuren en ? Bank 3: Marijke de Boer en ? Bank 4: ? en Dotje van Bergen. De laatste 2 banken weet ik niet. Rechtse rij: Bank 1 midden Thea Holla Bank 2 midden Thea Kroon, rechts Betsie van Bragt Bank 3 midden: ik dus (Mies Claessens), rechts Kitty Dinnessen Bank 4 rechts: Dinie van de Logt.
Klas 4, schooljaar 1959-1960 Maria Goretti met juf Derks (foto en namen van Mies Claessens)
Voorste rij van links naar rechts Jeanette van de Boogaard, Kitty Dinnessen, ik (met hoed) (Mies Claessens), …..van Dijk
Schoolklas van de St Martinus-school in het schooljaar 1947-1948 (foto via Gerrit Janssen, via Wiely Janssen. Fons Keijsers zorgde voor de meeste namen)
Vlnr.rij 1 gerard van est, gerrie beumeler, willie artz, theo eijkmans, wim van duuren, gerrie thoonen, heinz fleuren, vincent van riet, piet janssen Rij 2 dre jetten, ari jacobs, henk jansen, frans liebrand, robbie kölling ?, martien smits, karel ackerschott, fonnie keijsers, karel bernards rij 3 jan gietman, twan cleef, jan hulsenbosch, ?, henk hendriks, wiel derks, piet simons, dries jetten, albert könings, henk rijerman rij 4 meester beckers, henk bindels, hans van boxtel ?, jan spikmans, jan noy, gerrie van de ven, piet houben, gerard oldenhof, gerrit janssen, ? , meester jans(s)en
4e klas schooljaar 1949-1950
Foto en namen via Fons Keijsers (foto van Piet Houben) Vlnr.Rij.1 henk peters,gerrie beumeler,willie artz,theo eijkmans, ? ,boy rijnders, wim van duuren,vincent van riet,dre jetten. Rij.2 jan spikmans,ari teunissen,piet janssen, ? ,peter de rooy,henk jansen, karel ackerschott,martien smits,frans liebrand,ari jacobs. Rij.3 gerard oldenhof,bèr weber,dries jetten,mat jansen,(jan giesbers?), jochem blanken,(chris bouman?),joop van megen,twan cleef, ? , peter fransman,jan gietman.(jan is later geëmigreerd ) Rij.4 gerrit janssen,fonnie keijsers,jan hulsenbosch,piet simons,gerard van est, hendrik weren,piet houben,karel bernards, willie van de ven,bennie wiebier, jan noy,meester thissen.
12,5 jaar geleden... en Communicatie!
Weet u nog? 12,5 jaar geleden, kerst 1993, het befaamde hoogwater dat Gennep in het middelpunt van het wereldnieuws van dat moment bracht. De berichtgeving van de Gemeente richting burgers ging nog wat anders dan nu. Magic maakte vooral nog radio. Internet hadden nog weinigen. De belangrijkste communicatie ging wellicht via de kabelkrant. Wilt u nog eens terug lezen welke berichten de gemeente de ether in deed gaan om de burgers te waarschuwen en op te roepen tot evacuatie? Ik heb een album gemaakt met screenshots van de kabelkrant (kwaliteit is helaas niet denderend). Veel plezier: (druk op onderstaande afbeelding)
Ruud
Geraeds heeft de verschillende uitzendingen op de nationale tv op videoband gezet. Ik heb e.e.a. gedigitaliseerd en een compilatie gemaakt van "Gennep in het nationale nieuws met Kerst 1993". 2 delen. De filmpjes zijn ook toegankelijk vanuit de filmpagina. Veel plezier.
Van Henk kreeg ik een volledige reportage van de uitgravingen in zowel de Houtstraat als achter de Weverflat. In de Houtstraat zijn oa de resten van de vroegere brouwerij blootgelegd, alsmede vloertjes, putten e.d. De meest vreemde vondst vind ik echter dat het profiel is aangetroffen van hetgeen wellicht in een grijs verleden een gracht geweest zou kunnen zijn.
Dit zou echt uniek zijn, omdat dit zou wijzen op de vroegere aanwezigheid van een versterking tpv waar nu ongeveer het stadhuis staat. Vraag is ook hoe oud is dan die gracht? Is Gennep wellicht nog ouder dan dat we al wisten? Een andere vraag is of Gennep wellicht bestond uit 3 versterkte bolwerken: het Genneperhuis bij de monding van de Niers en daarnaast 2 versterkte hoven of huizen in de huidige oude stadskern: slot Lonenstein tpv de Julianabank (kop van Molenstraat) en hier tpv de huidige markt????? Hopelijk slagen de archelogen om wat schijnbaar een gracht is geweest te dateren.
Zoals ik u heb gemeld, worden ook opgravingen gedaan achter de Weverflat. Hier worden vondsten uit de ijzertijd gedaan. De opgravingen worden overigens voortgezet. Een stukje verder richting Gennep zijn in het verleden al opzienbarende vondsten gedaan uit een ver verleden maar ook uit de tijd van de belegering van het Genneperhuis door Frederik Hendrik. Ik blijf u op de hoogte houden. Hieronder 2 nieuwe albums (ook te vinden in Gennep2006)
Schatgraven in de Houtstraat deel 2 (t/m 28 april)
Na een half jaar is de Niersdijk dan eindelijk van een afwerklaag voorzien. Nu nog wachten op begroeiing
Paardebloemen mogen dan wel onkruid heten, maar zo'n veldje bloeiende paardebloemen zoals hier in het "Nierspark" geeft een fleurig gezicht. Zeker in combinatie met pinksterbloemen en madeliefjes.
Uitbottende wilgen langs de Niersweg (Petershuis op de achtergrond)
Bij de Kroon zijn de archeologen met de tweede sleuf begonnen. De 1e sleuf is inmiddels weer dichtgegooid.
Volop madeliefjes langs de oude Wal
Vandaag heeft de fa Laarackers ook het berghok bij de Brug gesloopt (was tijdje geleden in brand gestoken)
Aan de voozijde (kant Brugstraat) ziet de Brug er op zijn best uit.
Ook hier volop paardebloemen
En schitterende bloesem.
Zelfs kroegen zien er zo feestelijk uit.
En de fa Roelofs bouwt ijverig verder aan de appartementen tpv de oude RABO-bank (en dus weer een "colossus Gennapiensis")
Voorproefje!!!!
Binnenkort weer een nieuwe special met bijzondere foto's. Het vergt nog enige voorbereiding, maar ik wil u alvast een voorproefje geven....En, wist u dat ze ook al achter de Weverflat aan het graven zijn? Nog meer schatten in de Gennepse bodem? Link naar foto: Voor de geïnteresseerde heb ik links onder in de navigator een blz toegevoegd met de tekst van het Genneps volkslied. Verder heb ik een korte compilatie gemaakt van reacties die via de email binnen kwamen.Tenslotte heb ik nog een vraag voor u. (zie hieronder). Veel plezier.
Processie in de Niersstraat (vóór 1912)
Hoogwater in de Kerkstraat (nu Torenstraat) eind 1925, begin 1926
Begrafenisstoet in het Gennepse van zo'n 100jr geleden. Op achtergrond Gennepermolen, links het huis van de direkteur (Steinmann) (is nu parkeerplaats)
IJspret in de Maaskemp in de winter van 1928 (op de achtergrond links de oude Martinuskerk, rechts daarvan de torens van stadhuis en NH kerk)
Via Henk Jaspers kreeg ik van Peter Roosenboom een 3tal foto's met een verhaal en de vraag wie die personen kent :
"
Ik zit met een foto uit de foto-schoendoos van Jan de Gier (de broer
van Wim de Gier). Hij woont in Eindhoven en ik ga vaak
bij hem op bezoek. Hij kon de personen op de foto niet thuisbrengen.
Nou zag ik op jullie site de foto van 50jarige bruiloft van het echtpaar
Giesbers. Daar staat ook Wim Giesbers op. Dat is volgens mij de vader van
Truus Giesbers waar Jan de Gier mee getrouwd was. Truus is een paar jaar
geleden overleden. De ene persoon op de foto van Jan de Gier lijkt precies
op Wim Giesbers. Het is natuurlijk helemaal niet vreemd dat Jan een foto
heeft van zijn schoonvader. Dus dat kan allemaal wel kloppen. Maar wie zijn
de andere personen op de foto? De foto is in Nijmegen gemaakt.
Ik voeg de foto bij dit bericht. Er staan drie personen op: Volgens mij Wim
Giesbers en misschien zijn vrouw Marie Roosenboom en een zoon? Is het een
idee om deze foto op de web site te plaatsen met de vraag wie dit zijn? Of
misschien kun je er op een andere manier achterkomen? Ik heb er nog twee
fotos bijgevoegd die van Jan de Gier komen. ook van hen weten we niet wie
het zijn.
Overigens met die Marie Roosenboom zit ik ook in de maag: zij is er een van
Dien van Meulenhen volgens Jan de Gier. Meulenhen was een Roosenboom en hij
hoort dus opgenomen te worden in mijn stamboom, maar ik heb geen nadere
gegevens van hem. Is daar op een of nadere manier achter te komen?" Dus; Wie weet wie dit zijn?(En wie kent 'van Meulenhen'. Met de dank van Peter)
Ted Noij, Nol Noij, Fons Keijsers, Jan van den Hurk en Hans Nogarede
droegen allen bij aan ofwel nieuwe foto's ofwel nieuwe informatie bij bestaande foto's. Mijn hartelijke dank:
Aloysius ULO 1961
Ted Noij wist veel namen (met aanvulling door Hans de Wit):
Onderste rij: Ted Noij (ikzelf) van slager de Pichem op de Mèrt, ene Giesbers uit Ottersum, Gerry Fransen uit Gennep (Middelweg), Greven en ene Frederiks uit Heijen;
Dan 2e rij: Henk van Est, Piet Welbers uit Heijen, Frans Giesbers van de Pottenhoek (Oliestraat), Onbekend, Jurgen Werner van de Heijensweg en Nol Noij van slager Vache,
ene uit Oeffelt, ene uit Heijen
.
3e rij: Nol van Est, Piet Janssen , Jos (?) uit Milsbeek, Henk van Tilburg uit Oeffelt en Gerrit Janssen uit Groesbeek, zijn buurman op de foto kwam ook uit Groesbeek.
4e rij: boven Henk van Est: Hans Toonen van de Touwslagersgroes en ernaast Gerrie Ebbers uit Ottersum;
Bovenste rij: ene uit Heijen, Jan Bindels uit Ottersum, ene uit Afferden, Jan Weijers van het Voorhoevepark, onbekend, Ton de Gier,
Tjeerd de Greef en Harrie Beckers
St Martinus: De 7e klas van het schooljaar 1952-1953. (door Fons Keijsers)
Bij het zoeken naar de namen van mijn klasgenoten van de tweede klas,schooljaar 1947-1948 (die ik bijna bij elkaar heb)kwam ik in het fotoalbum van mijn klasgenoot Piet Houben bijgaande foto tegen. Het is de 7e klas van schooljaar 1952-1953.De namen van links naar rechts zijn; 1e rij;Henk Jansen-Theo Eijkmans-Piet Jans(s)en 2e rij;Fonnie Keijsers-Jan Giesbers-Hendrik Weren-Ferdinand Holla-Piet Houben 3e rij;Arie Teunissen-Gerrit Janssen-Jan Spikmans-meester Beckers-Karel Ackerschott-Tonnie Voots
Op mijn vraag naar het bestaan van een 7e klas antwoordde Fons: "De 7e klas is destijds uitgevonden voor jongens die te jong waren voor een voortgezette opleiding zoals b.v. in mijn geval de ambachtschool.Als je niet was " blijven zitten" liep je die kans.Er waren ook jongens die niet wisten wat ze wilden worden,zoals b.v.Jan Noy uit de molenstraat, die konden dan nog 'n jaartje nadenken,We deden wat handenarbeid,klusjes voor de school en sporten in het nieuwe gymnastieklokaal,die inmiddels al weer afgebroken is.Het was eigenlijk een verloren jaar en dat was in die tijd goed waardeloos want het betekende wel dat je ook een jaar later geld kon gaan verdienen,want twee jaar ambachtschool dat kon nog net maar dan moest er brood op de plank komen. Wie verder wilde leren kon naar de avondschool."
ca 1965. Basisschool St Martinus, klas 4 of 5 met meester Cup en (hoofdmeester) Beckers. Mijn broer Jos is de 4e van links, achterste rij (hij staat altijd op de achterste rij) Sjef Smeets wist de meeste namen: LINK
Louis van Rens had de volgende aanvulling: naast Wim van Riet staan volgens mij Ronnie Vlemminx en Ger Wubbels. Tussen 9 en 10 volgens mij Karel ( Martien ) Derks en langs Huub Kraus is dat niet Harrie Paas? En langs Maarten Schenk, is dat niet Henk Reijnen van de Bergstraat? Jan van de Hurk (nu woonachtig in Veldhoven) herkende Henk Reijnen: " Henk is de 2e van links in de bovenste rij. groetjes Jan v.d. Hurk uit Veldhoven" (in het webalbum Gennepse mensen is dankzij Jan vd Hurk bovendien een jeugdfoto toegevoegd van Henk en Tonnie Reijnen)
Veel Joden waren slachter, Deze foto is uit 1935 en is gemaakt tgv het koperen jubileum van de direkteur van het Gennepse slachthuis (aan de Niersweg). De Gennepse slachters waaronder Max Bock, geven acte de présence.
Nol Noij wist een aantal namen: 1e rij van onder 2e van links Wim Noij (de Billige) 3e van links Veearts Zeegers 2e rij van onder 2e van links Toon Lamers (lieg Toon van de gemeentelijk slachthuis) 3e in het midden jan Noij (Vache Noij) Helemaal rechts Rievers 2e rij van boven helemaal links Toon Noij (de Klok)
Dansschool Bilderbeek in het jaar 1968-1969. De foto is afkomstig van Hans Nogarede (zus Marijke deed mee). Namen voor zover Hans die zich herinnert Bovenste rij staande: 6e en 7e van links: Jan Derks, Barry Guelen 2e rij staande vlnr: Hr. en Mw. Bilderbeek, ? , Danny Reijnen , ? , Bert Fleuren, Eddie Janshen, ? , Wim Hermens, ? , ? , Truus Hendriks 3e rij zittend vlnr: ? , ? , Toos Peters ("De Knip"), Norbie Giebels, ? , ? , Marijke Nogarede, Ton Bernards onderste rij gehurkt: 2e van rechts: Norbert Gilissen :
Beste Harm, Annie Derks en ik Jan,
herkenden Henk Reijnen op een foto van Martinus. Hij is een zoon van Paula Derks en Frans Reijnen die al lang zijn overleden. Paula was de zus van mijn vrouw Annie Derks, Links staat hij op de foto toen hij nog heel klein was in het midden zijn zus Tonnie Reijnen Rechts is een dochter van Antoon Reijnen en Dora van Pinksteren Antoon was de broer van Frans Reijnen de foto is gemaakt in Gennep op de hoek Middelweg - Emmastraat., fotograaf onbekend. met vriendelijke groet Annie Derks en Jan van den Hurk uit Veldhoven (Henk Reijnen woont nu op adres Roting 13, 5456 WK Wanroy)
Schatgraven in Gennep
Eerder deze maand is het archeologisch onderzoek begonnen tpv de vroegere zaal van de Kroon, waar nu appartementen gaan verrijzen (de zoveelste..). Men legt aardig wat bloot. Hierbij een korte impressie van de opgravingen tot zover. De foto's staan in chronologische volgorde t/m 24 april. Deze foto's staan ook in het album Gennep2006.
1e H Communie op rolletjes..
23 april 2006: zowel Gennep on Wheels als de viering van de 1e H Communie in de Martinuskerk met daarna de gang naar het Mariakapelletje aan de Touwslagersgroes. Van beide gebeurtenissen volgt een korte impressie.
1e Heilige Communie in de Martinuskerk
Gennep on Wheels
Sobibor, Bock en Israël
Van Theo Seijs uit Boxmeer komt de onderstaande foto, die een foto met een verhaal en een vraag is.
De foto komt van mevr. Erna Drukker-Jacob (inmiddels overleden) in Israël.
De foto komt uit het fotoalbum van haar tante Sara Jacob (1873-1943), die
geboren is in Boxmeer. Sara was een zuster van de joodse slager
Albert Jacob in Boxmeer. Naar verluidt zou de foto een foto zijn van de Joodse familie Bock in Gennep. Theo doet een oproep via deze website. Wie kan bevestigen dat dit inderdaad fam Bock betreft en wie heeft evt ander fotomateriaal van Gennepse Joden. Voor nadere toelichting geef ik wat achtergrondinformatie mbv de boekwerken die Wiel van Dinter geschreven heeft. Volgens het digitaal monument joodse gemeenschap in Nederland zouden 3 zussen Bock in de Houtstraat (nr 2) samen gewoond hebben. De zussen waren
Bertha Bock,
Josephina Bock, en Hedwig Bock (3 zussen van Max). Wellicht staan zij gedrieën met hun moeder Sara hier op de foto (?)
Familie Bock uit Gennep (1920 à 1930)?
Uit het boek "de Joden van Gennep" van WvD komt bovenstaande stamboom van de familie Bock in Gennep. De fam. Bock is één van de autochtone Gennepse Joodse families. Andere families zijn o.a de fam de Vries, Kaufman, Andriesse, Hartog en van Leeuwen
De Bocks waren slachter van vader op zoon. Vanaf de 1e helft van de 19e eeuw dreven ze hun zaak vanuit de Zandstraat, hierboven geheel links op de foto (witte gevel met grote deur). Voor de winkel staat de hondekar, waarmee Max Bock het vlees rondbracht. Deze foto dateert overigens van rond 1905 (het postkantoor is al gebouwd (1903), maar er is nog géén tram (1912))
Bovenstaande foto is gemaakt door de Gennepse hoffotograaf Perolles. De foto komt uit het fotoboek "een tocht door het land van Maas en Niers" van WvD. Volgens de beschrijving zou Max Bock midden op de Zandstraat staan in het lichte kostuum. Vergis u op beide foto's overigens niet in de lokatie. Max had zijn winkel waar nu de Eufraat zit. Het beeld wordt enigszins vertekend omdat de Nieuwstraat nog niet bestond (pas in 1952 werd doorbraak gemaakt)
Veel Joden waren slachter, Deze foto is uit 1935 en is gemaakt tgv het koperen jubileum van de direkteur van het Gennepse slachthuis (aan de Niersweg). De Gennepse slachters waaronder Max Bock, geven acte de présence. Volgens de beschrijving is de man voor in het midden (achter het bloemstuk) veearts Seegers. We herkennen verder links van hem slager "Billige Wim" Noy, die een slagerswinkel aan de Markt had (later Elpeter). De foto komt overigens uit een boekje uit 1971: "Gennep in oude ansichten"
Om het sfeerbeeld af te ronden een tweetal afbeeldingen van het Gennep van rond 1900. Links de Zandstraat in noordelijke richting (gemaakt vanaf nu ongeveer het Geveltje). Geheel rechts het pand van Trienekens, daarnaast de Molenstraat. Op de rechterfoto zien we de Houtstraat rond 1900. Links op de hoek woonde een andere slachter, Piet van Well. Het vee moest door de winkel naar achter om daar geslacht te worden.... De zussen Bock woonden blijkbaar op Houtstraat 2. Dat moet dus direkt achter slachter van Well geweest zijn.
Zoals met vele Gennepse Joden is het ook met de familie Bock triest afgelopen in de 2e wereldoorlog. Op 10 april 1943 gaan ze naar het Gennepse station voor de afreis naar Vught en vandaar verder. Max Bock, zijn vrouw Rachel Oppenheimer en zijn zussen Bertha Bock en Josephina Bock worden op 14 mei 1943 in Sobibor vergast. Eerder al, op 31 aug 1942, is een andere zus, Hedwig Bock, in Auschwitz vergast. Bij het oorlogsmonument bij de Niersbrug kunt u hun namen op de herdenkingsplaquette vinden.
Wie kan helpen????????????????
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien: