Ted Noij, Nol Noij, Fons Keijsers, Jan van den Hurk en Hans Nogarede
droegen allen bij aan ofwel nieuwe foto's ofwel nieuwe informatie bij bestaande foto's. Mijn hartelijke dank:
Aloysius ULO 1961
Ted Noij wist veel namen:
Onderste rij: Ted Noij (ikzelf) van slager de Pichem op de Mèrt, Ene Giesbers uit Ottersum, Ene Fransen uit Gennep, Greven en ene Frederiks uit Heijen;
Dan 2e rij: Henk van Est, Piet Welbers uit Heijen, Frans Giesbers van de Pottenhoek (Oliestraat), Onbekend, Jurgen Werner van de Heijensweg en Nol Noij van slager Vache,
ene uit Oeffelt, ene uit Heijen
.
3e rij: Nol van Est, Piet Janssen , Jos (?) uit Milsbeek, Henk van Tilburg uit Oeffelt en Gerrit Janssen uit Groesbeek, zijn buurman op de foto kwam ook uit Groesbeek.
4e rij: boven Henk van Est: Hans Toonen van de Touwslagersgroes en ernaast Gerrie Ebbers uit Ottersum;
Bovenste rij: ene uit Heijen, Jan Bindels uit Ottersum, ene uit Afferden, Jan Weijers van het Voorhoevepark, onbekend, Ton de Gier,
Tjeerd de Greef en Harrie Beckers
St Martinus: De 7e klas van het schooljaar 1952-1953. (door Fons Keijsers)
Bij het zoeken naar de namen van mijn klasgenoten van de tweede klas,schooljaar 1947-1948 (die ik bijna bij elkaar heb)kwam ik in het fotoalbum van mijn klasgenoot Piet Houben bijgaande foto tegen. Het is de 7e klas van schooljaar 1952-1953.De namen van links naar rechts zijn; 1e rij;Henk Jansen-Theo Eijkmans-Piet Jans(s)en 2e rij;Fonnie Keijsers-Jan Giesbers-Hendrik Weren-Ferdinand Holla-Piet Houben 3e rij;Arie Teunissen-Gerrit Janssen-Jan Spikmans-meester Beckers-Karel Ackerschott-Tonnie Voots
Op mijn vraag naar het bestaan van een 7e klas antwoordde Fons: "De 7e klas is destijds uitgevonden voor jongens die te jong waren voor een voortgezette opleiding zoals b.v. in mijn geval de ambachtschool.Als je niet was " blijven zitten" liep je die kans.Er waren ook jongens die niet wisten wat ze wilden worden,zoals b.v.Jan Noy uit de molenstraat, die konden dan nog 'n jaartje nadenken,We deden wat handenarbeid,klusjes voor de school en sporten in het nieuwe gymnastieklokaal,die inmiddels al weer afgebroken is.Het was eigenlijk een verloren jaar en dat was in die tijd goed waardeloos want het betekende wel dat je ook een jaar later geld kon gaan verdienen,want twee jaar ambachtschool dat kon nog net maar dan moest er brood op de plank komen. Wie verder wilde leren kon naar de avondschool."
ca 1965. Basisschool St Martinus, klas 4 of 5 met meester Cup en (hoofdmeester) Beckers. Mijn broer Jos is de 4e van links, achterste rij (hij staat altijd op de achterste rij) Sjef Smeets wist de meeste namen: LINK
Louis van Rens had de volgende aanvulling: naast Wim van Riet staan volgens mij Ronnie Vlemminx en Ger Wubbels. Tussen 9 en 10 volgens mij Karel ( Martien ) Derks en langs Huub Kraus is dat niet Harrie Paas? En langs Maarten Schenk, is dat niet Henk Reijnen van de Bergstraat? Jan van de Hurk (nu woonachtig in Veldhoven) herkende Henk Reijnen: " Henk is de 2e van links in de bovenste rij. groetjes Jan v.d. Hurk uit Veldhoven" (in het webalbum Gennepse mensen is dankzij Jan vd Hurk bovendien een jeugdfoto toegevoegd van Henk en Tonnie Reijnen)
Veel Joden waren slachter, Deze foto is uit 1935 en is gemaakt tgv het koperen jubileum van de direkteur van het Gennepse slachthuis (aan de Niersweg). De Gennepse slachters waaronder Max Bock, geven acte de présence.
Nol Noij wist een aantal namen: 1e rij van onder 2e van links Wim Noij (de Billige) 3e van links Veearts Zeegers 2e rij van onder 2e van links Toon Lamers (lieg Toon van de gemeentelijk slachthuis) 3e in het midden jan Noij (Vache Noij) Helemaal rechts Rievers 2e rij van boven helemaal links Toon Noij (de Klok)
Dansschool Bilderbeek in het jaar 1968-1969. De foto is afkomstig van Hans Nogarede (zus Marijke deed mee). Namen voor zover Hans die zich herinnert Bovenste rij staande: 6e en 7e van links: Jan Derks, Barry Guelen 2e rij staande vlnr: Hr. en Mw. Bilderbeek, ? , Danny Reijnen , ? , Bert Fleuren, Eddie Janshen, ? , Wim Hermens, ? , ? , Truus Hendriks 3e rij zittend vlnr: ? , ? , Toos Peters ("De Knip"), Norbie Giebels, ? , ? , Marijke Nogarede, Ton Bernards onderste rij gehurkt: 2e van rechts: Norbert Gilissen :
Beste Harm, Annie Derks en ik Jan,
herkenden Henk Reijnen op een foto van Martinus. Hij is een zoon van Paula Derks en Frans Reijnen die al lang zijn overleden. Paula was de zus van mijn vrouw Annie Derks, Links staat hij op de foto toen hij nog heel klein was in het midden zijn zus Tonnie Reijnen Rechts is een dochter van Antoon Reijnen en Dora van Pinksteren Antoon was de broer van Frans Reijnen de foto is gemaakt in Gennep op de hoek Middelweg - Emmastraat., fotograaf onbekend. met vriendelijke groet Annie Derks en Jan van den Hurk uit Veldhoven (Henk Reijnen woont nu op adres Roting 13, 5456 WK Wanroy)
Schatgraven in Gennep
Eerder deze maand is het archeologisch onderzoek begonnen tpv de vroegere zaal van de Kroon, waar nu appartementen gaan verrijzen (de zoveelste..). Men legt aardig wat bloot. Hierbij een korte impressie van de opgravingen tot zover. De foto's staan in chronologische volgorde t/m 24 april. Deze foto's staan ook in het album Gennep2006.
1e H Communie op rolletjes..
23 april 2006: zowel Gennep on Wheels als de viering van de 1e H Communie in de Martinuskerk met daarna de gang naar het Mariakapelletje aan de Touwslagersgroes. Van beide gebeurtenissen volgt een korte impressie.
1e Heilige Communie in de Martinuskerk
Gennep on Wheels
Sobibor, Bock en Israël
Van Theo Seijs uit Boxmeer komt de onderstaande foto, die een foto met een verhaal en een vraag is.
De foto komt van mevr. Erna Drukker-Jacob (inmiddels overleden) in Israël.
De foto komt uit het fotoalbum van haar tante Sara Jacob (1873-1943), die
geboren is in Boxmeer. Sara was een zuster van de joodse slager
Albert Jacob in Boxmeer. Naar verluidt zou de foto een foto zijn van de Joodse familie Bock in Gennep. Theo doet een oproep via deze website. Wie kan bevestigen dat dit inderdaad fam Bock betreft en wie heeft evt ander fotomateriaal van Gennepse Joden. Voor nadere toelichting geef ik wat achtergrondinformatie mbv de boekwerken die Wiel van Dinter geschreven heeft. Volgens het digitaal monument joodse gemeenschap in Nederland zouden 3 zussen Bock in de Houtstraat (nr 2) samen gewoond hebben. De zussen waren
Bertha Bock,
Josephina Bock, en Hedwig Bock (3 zussen van Max). Wellicht staan zij gedrieën met hun moeder Sara hier op de foto (?)
Familie Bock uit Gennep (1920 à 1930)?
Uit het boek "de Joden van Gennep" van WvD komt bovenstaande stamboom van de familie Bock in Gennep. De fam. Bock is één van de autochtone Gennepse Joodse families. Andere families zijn o.a de fam de Vries, Kaufman, Andriesse, Hartog en van Leeuwen
De Bocks waren slachter van vader op zoon. Vanaf de 1e helft van de 19e eeuw dreven ze hun zaak vanuit de Zandstraat, hierboven geheel links op de foto (witte gevel met grote deur). Voor de winkel staat de hondekar, waarmee Max Bock het vlees rondbracht. Deze foto dateert overigens van rond 1905 (het postkantoor is al gebouwd (1903), maar er is nog géén tram (1912))
Bovenstaande foto is gemaakt door de Gennepse hoffotograaf Perolles. De foto komt uit het fotoboek "een tocht door het land van Maas en Niers" van WvD. Volgens de beschrijving zou Max Bock midden op de Zandstraat staan in het lichte kostuum. Vergis u op beide foto's overigens niet in de lokatie. Max had zijn winkel waar nu de Eufraat zit. Het beeld wordt enigszins vertekend omdat de Nieuwstraat nog niet bestond (pas in 1952 werd doorbraak gemaakt)
Veel Joden waren slachter, Deze foto is uit 1935 en is gemaakt tgv het koperen jubileum van de direkteur van het Gennepse slachthuis (aan de Niersweg). De Gennepse slachters waaronder Max Bock, geven acte de présence. Volgens de beschrijving is de man voor in het midden (achter het bloemstuk) veearts Seegers. We herkennen verder links van hem slager "Billige Wim" Noy, die een slagerswinkel aan de Markt had (later Elpeter). De foto komt overigens uit een boekje uit 1971: "Gennep in oude ansichten"
Om het sfeerbeeld af te ronden een tweetal afbeeldingen van het Gennep van rond 1900. Links de Zandstraat in noordelijke richting (gemaakt vanaf nu ongeveer het Geveltje). Geheel rechts het pand van Trienekens, daarnaast de Molenstraat. Op de rechterfoto zien we de Houtstraat rond 1900. Links op de hoek woonde een andere slachter, Piet van Well. Het vee moest door de winkel naar achter om daar geslacht te worden.... De zussen Bock woonden blijkbaar op Houtstraat 2. Dat moet dus direkt achter slachter van Well geweest zijn.
Zoals met vele Gennepse Joden is het ook met de familie Bock triest afgelopen in de 2e wereldoorlog. Op 10 april 1943 gaan ze naar het Gennepse station voor de afreis naar Vught en vandaar verder. Max Bock, zijn vrouw Rachel Oppenheimer en zijn zussen Bertha Bock en Josephina Bock worden op 14 mei 1943 in Sobibor vergast. Eerder al, op 31 aug 1942, is een andere zus, Hedwig Bock, in Auschwitz vergast. Bij het oorlogsmonument bij de Niersbrug kunt u hun namen op de herdenkingsplaquette vinden.
Wie kan helpen????????????????
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien: