Gennep in het nieuws

Ik moest vandaag de hele dag in A'dam zijn voor een bespreking en na terugkeer kijk ik natuurlijk wat er allemaal gebeurd is in het Gennepse. Geen eigen bijdrage ditmaal, maar wel wat er allemaal in de ether verschijnt over Gennep:

SP wethouder Lucassen genomineerd als prutser vd week door Maasland radio
volgens de Telegraaf pakt de shared space in het (Gelderse?) Gennep verkeerd uit
en de VVD reageert op het volgens hen achteraf veranderen van inzicht van D66 mbt dat zelfde spared space

Tja. Er wordt natuurlijk altijd overdreven. Ik snap de sentimenten tav de Pleinfeesten maar begrijp eveneens het standpunt van de wethouder. Tenslotte is en blijft € 25000 heel veel geld, zeker afgezet tegen andere subsidies. Een garantie tot een bedrag van die €25000,= was een mogelijkheid geweest om de risico's (van bv slecht weer) af te dekken, maar dat is nog wat anders dan het zo maar overhandigen van dergelijk bedrag. Maar ik ken de details eerlijk gezegd ook niet. En dan de Telegraaf die Gennep zelfs in Gelderland situeert. Tja: het is de Telegraaf. Misschien eens kijken naar de verkeers-situaties in A'dam?? Niet dat de huidige shared space zo veilig is (zelfs een drama), maar daar is een voetgangers-zone van te maken, zodat de auto's voetgangers wel voorrang moeten geven. En de VVD? Tja: de shared space is niet bepaald veilig, maar de situatie daarvoor was ook bepaaldelijk onveilig en daar hadden ze ook geen oplossing voor (alles moest blijven zoals het was????). Bovendien moest er iets aan de zandvlakte (die nu mooi ingericht is) gebeuren en moest bovendien het riool worden aangepakt. Kwalijker is dat helemaal niets met de nog aanwezige fundamenten van de Zandpoort is gedaan, maar dat is een ander verhaal. En wat betreft het verkeer: het beste is om een alternatief voor de automobilist te creëren: Maar de oplossing om een alternatieve route voor de auto te creëren via een nieuwe aansluiting achter de Stamelbergerdijk op de rondweg of althans om die mogelijkheid niet te blokkeren (bv door het tussen de oude begraafplaats en Niers dicht te bouwen) werd door de VVD niet eens gesteund. Dus graag komen met (realistische) oplossingen.

Gelukkig kmt Gennep binnenkort ook positief in het nieuws en dat is hopelijk as vrijdag als de etappe van de Holland Ladies Tour in en om Gennep plaats vindt. En de week daarna is er de Niersdal survival run. Ook leuk. En bovenal: het mooie weer komt er aan!!!

who'll stop the rain??

de wat oudere generatie onder u kent dit vast nog als bekende song van CCR (Creedence Clearwater Revival). Maar de tekst lijkt ook van toepassing op het augustusweer in het Gennepse.

Nou: ik heb het antwoord op de gestelde vraag!. De jongeman op de foto links. Hij is al ijverig aan het oefenen bij het fontein op het nieuwe plein en het lukt hem al aardig. Ik heb tenminste begrepen dat het komende week aangenaam nazomerweer wordt.

Maar vooral gistermiddag was het nog mistroostig. Erg jammer voor het laatste weekend van SumMmertime en ook jammer voor de tuinsale, alhoewel het daar in het begin tenminste nog droog was.
Maar de organisatoren van SumMmertime, de deelnemers en het aanwezige publiek lieten zich niet ontmoedigen door de druppels
de dames bleven lachen
Theo bleef aandachtig bij de les. Wim was het programma aan het instellen
en de wethouder had zelfs zijn jasje uit getrokken. Wim: "wethouder, dáár moet je naar toe!!"
                   
Ook was za. 30 aug de jaarlijkse tuinsale in het voorportaal van de Martinuskerk. Om 10:00h was het in ieder geval nog droog en waren er behoorlijk wat kijkers en kopers
                   
de foto links laat zien dat het za ochtend nog behoorlijk weer was.
het is nog vroeg, maar ze zijn er al in overvloed. De kastanjes laten nog op zich wachten
Schitterend

Na de kinderboerderij (die de IDtrofee won) is nu ook een ander idee (fontein op het plein) door de jeugd in gebruik genomen. :-)

Kronkel-wegen

"Waar de Niers langs kronkel-wegen bij een burcht de Maas ontmoet, wenkt u Gennep vriendelijk tegen", zo luidt de 1e regel van het Genneps volkslied (link) en zo herinner ik het me ook van de lagere school. Bij die overigens hardstikke mooie fontein op het nieuwe plein staat langs de waterpartij in de straatstenen gegraveerd "langs kronkelende wegen". Is denk ik fout, maar dat weet ik niet 100% zeker. Je zou het kunnen zingen door de 1e e weg te laten: waar de Niers langs kronk'lende wegen....". Ik vermoed dat er toch een fout gemaakt is. Maar als gezegd, het plein inclusief waterwerken en amphitheater blijven mooi.

Over de shared space gaat de discussie door. Vandaag heeft D66 weer vragen gesteld en een persbericht doen uitgaan. (link naar persbericht). Tja, het verkeer en Gennep: een aloud probleem.

Wist u trouwens dat bijna 10 jaar geleden dat Gennepse probleem van het verkeer de aanleiding voor deze website geweest is? Op een feestje bij Goof (dec 2004) ging de discussie erover en gaf ik aan dat eea goed oplosbaar was en daarnaast ook dat een website over Gennep een goed idee was. Mijn schoonzoon Frank bouwde vervolgens binnen een paar weken een website, die de 1e versie van deze website was en daarop heb ik verder geborduurd. Er staan inmiddels meer dan 200.000 foto's op deze website!!

Ook Willem Jansen (Magic) was op het feestje, met als gevolg dat ik in het voorjaar geïnterviewd werd door Magic over oplossingen voor het verkeer in Gennep. Ik wil u de update uit begin 2005 dan ook niet onthouden. Link naar verkeers-update. Dat is dus bijna 10 jr geleden. Er verandert weinig in Gennep, zullen we maar zeggen.

Ook de VVD liet gisteren weer van zich horen, nu over het plan Heikant, waar de politiek zich afvraagt of al die nieuwe woningen in deze tijd nog wel zo'n goed idee is. Bericht van de website van de VVD.
Ik krabde me maar eens op mijn hoofd. Immers 7 jaar geleden signaleerde ik al dat al die bouwplannen van de gemeente Gennep op zijn minst problematisch genoemd konden worden. Als je alle plannen optelde kwamen er in de kern Gennep 50% meer woningen bij. Link naar die update. (Ik signaleerde dat overigens al vóór de bouwcrisis.) Enig gezond verstand is af en toe weleens nuttig. Enfin, 7jr na dato vraagt de VVD (en sommige andere politieke partijen) zich inmiddels af of zelfs het gehalveerde Heikant plan nog wel wenselijk is.
het gemeentekantoor wordt inmiddels drastisch onder handen genomen
en met het weer gaat het gelukkig weer de goede kant op, zodat er weer een terrasje gepikt kan worden

Komend weekend is eht laatste weekend van SumMmertime 2014, maar eerst is er zaterdag-ochtend weer een tuinsale bij de Martinuskerk. Volgens de deken zijn er allerlei nieuwe leuke dingen te verkrijgen.

En volgende week vrijdag is de etappe van de ladytour in en om Gennep. Mag u niet missen. Kunt u bv Marianne Vos in actie zien. Link naar site

of langs de Niers gewandeld, al dan niet met hond. Het aantal hondedrollen is daar trouwens drastisch afgenomen, alhoewel er natuurlijk altijd hardleerse types zullen zijn
Niet alleen de scholen zijn weer begonnen, ook de trainingen van de sportclubs, zoals deze fietsen bij PicaMare laten zien.

Nog even over al die woningbouw-plannen: 1 van die plannen (een kleintje) ziet u hier links.

U ziet ook dat de natuur overwint. Het duurt niet lang meer of de klimop maakt het verkoop-bord compleet onzichtbaar

Gennep ad Niers

De herfst lijkt dan wel al begonnen te zijn (zoals alles dit jaar blijkbaar ruim 1 maand te vroeg), het blijft mooi langs de Niers zoals bovenstaand plaatje van zondag 24 augustus laat zien.

de bramen langs de Niersdijk zijn al rijp
en de tamme kastanjes zullen binnekort vallen. Her en der vallen er al walnoten
en op de Martinushof regent het eikels. Misschien dat er daarom op deze plek momenteel geen campers staan?
De scholen zijn vandaag, 25 aug, weer begonnen, zoals hier op Maria Goretti, waarover het gemeentebestuur daags voor de vak nog aangaf die in de toekomst te willen slopen.....
Her en der zijn er buurtfeesten, zoals hier met een duits tintje. Duitse herder?
Op het JL plein is er een heus amphitheater in wording. Erg mooi. Nu alleen nog die reclame van het bolwerk. (JL zit toch aan de andere kant??)
En zelf hadden we afgelopen zaterdag housewarming in onze nieuwe woning. De catering was van Theo Wikkers en gelukkig kun je daar ook tenten krijgen. Het eten was prima Theo!

Overigens blijf ik voortdurend de namen en bijschriften van de diverse foto's op deze site verbeteren aan de hand van informatie die mensen mij toesturen. Ik maak niet telkens een update hiervan.

Water

Nee, deze update gaat niet over het belachelijk natte en koude herfstachtige weer midden augustus. Want dat kunt u tenslotte allemaal zelf constateren. SumMmertime had er afgelopen zaterdag gelukkig weinig last van, want het was druk, en ook zondagochtend bleef het droog op de Touwslagersgroes tijdens de jaarlijkse mis bij de Mariakapel (15 aug is Maria Hemelvaart). Ook in de Niers lijkt meer water te zitten dan normaal, want de waterstand is zeker 10-20cm hoger dan normaal. Misschien heeft het te maken met het verhogen van de waterstand in de Maas. Nee, deze water update gaat over een veel vrolijker onderwerp, namelijk de fontein op het JL plein. Die is inmiddels zover klaar dat afgelopen vrijdag de fonteintjes getest konden worden.

schouwspel van vrijdag 15 aug
Via Tonny Wilbers kreeg ik ook nog deze foto
Ook op zaterdag 16 aug was het best te doen in Gennep. En er waren zonnebloemen
en ook zonnebloemen op de Weverflat . Zo kun je ook zelf voor de zon zorgen!
Na de discussie over de binnenterreinen van de Gennepse rotondes ben ik toch nog even poolshoogte gaan nemen. Het onkruid op de rotonde Spoorstraat-Brabantweg lijkt inderdaad gemaaid. (links Spoorstraat-Brabantweg, rechts Weverstraat-Brabantweg)
Merkwaardig spandoek bij TVG. Of zou het bijna pinksteren zijn?
Natuurlijk ook wat plaatjes van de mis bij de Mariakapel aan de Touwslagersgroes afgelopen zondagochtend 17 aug rond 10:00h
NEE-NEE

Woensdagmiddag 6 augustus: het regent buiten en het is dus tijd voor een update. (Tot nu was de week overigens helemaal niet zo slecht!). De intigrerende foto links is van de brievenbussen van de nieuwe flats boven de Aldi. En je vraagt je onwillekeurig af wat hier aan de hand is. Stickers met nee-ja of nee-nee op de brievenbussen kennen we, maar zo'n heel bataljon aan nee-nee stickers??? Geen droog brood aan te verdienen voor de jeugd en anderen die folders en huis- aan huisbladen rondbrengen. Worden dergelijke brievenbussen automatisch met nee-nee stickers opgeleverd? Of zijn de brievenbussen te klein? Of zijn de bewoners van de flats boven de Aldi allemaal identiek en gelijkdenkend? (ook leuk: inmiddels via het gastenboek antwoord: blijkbaar worden dergelijke brievenbussen centraal voorzien van die NEE-NEE, maar komisch blijft het)

Ik vraag me trouwens ook af of de M&N Bode ook een huis aan huis blad is. Zo ja, dan missen de bewoners ook alle gemeentelijke berichten inclusief de (redelijk krampachtige) berichten om uit te leggen waarom die shared space nu zo goed zal gaan voldoen. Zoals al eerder door mij gememoreerd: als het heel erg druk is, dan schijnt alles prima te gaan, want dan let de automobilist op zijn tellen. Voor het overige is het een kwestie van afwachten. Je kunt ook redeneren dat als de situatie voor iedereen volstrekt onduidelijk is, dat dan het automatische gevolg zal zijn dat iedereen heel goed gaat opletten. Dat zou overigens wel betekenen dat degenen die het wel snappen juist degene zijn die voor gevaar zorgen. Zij zijn immers degenen die weten wanneer ze voorrang hebben en er dan weleens vanuit kunnen gaan dat ze dat dan ook kunnen nemen.....

Het waterwerk op het JL Plein vordert inmiddels gestaag. Ik neem aan dat we binnenkort van het waterplezier kunnen gaan genieten.

Dat het komkommertijd is blijkt overigens ook uit het "nieuws" in de Gelderlander en de M&N Bode zoals het gelijkluidende bericht in beide bladen dat het Nierspark zo aardig opgeknapt is en dat het er goed vertoeven is.....

Za 26 juli: het Nierspark. Kan de gemeente overigens ook weinig aan doen. Het is meer iets dat we met zijn allen moeten doen: Gennep een beetje netjes houden
al moeten sommige prullenbakken wat vaker geleegd worden (of prullenbakken bijgeplaatst)
waterwerk in aanleg op het JL Plein
dinsdagmarkt van 5 augustus. Gezellig maar niet veel kraampjes
Ook bij SumMmertime zag het er afgelopen zaterdag 2 augustus gezellig uit.
minder gezellig zijn de brandnetels bij het Genneperhuis. Misschien heeft iemand belangstelling om er brandnetelsoep van te maken
internationalisering: containerschip met chinese containers op de Maas bij de monding van de Niers
2 futen op de Niers. Pa (of ma) leert het jong vissen
2 reigers bij de Niers zitten elkaar in de weg
2 konijntjes bij de kerk hebben een betere verstandhouding
terwijl deze vlaamse gaai achter Maria Goretti zit af te wachten of de plannetjes van wethouders Welles voor woningbouw op deze plek doorgang vinden
gewoon de Niers: omdat het mooi is.
Het land van Niers en Maas

De vorige update is van weer een tijdje geleden. Nu had ik ook niet zoveel te melden en noopte MH17 nog meer tot stilzwijgen. Het is hartje zomer en dus ook komkommertijd (alhoewel in mijn herinnering de komkommers toch echt van een later datum waren in onze tuin). Er is niet zoveel loos. De Brugstraat is weer open en de eerste bewoners zijn boven de Aldi getrokken. De shared space houdt de gemoederen nog bezig en het waterfontein wacht op voltooiing. Afgezien van de verkeersproblematiek ziet het hart van Gennep bij de Zandpoort er in ieder geval een heel stuk beter uit. er komt blijkbaar ook een nissenmuur met keramische objecten. Aardig, maar zelf had ik het markeren van de echte zandpoort met daarbij wat historische verwijzingen leuker gevonden. Adriaan de Winter heeft na 20jr eindelijk zijn zin gekregen. De Niersbrug zal de naam highlanderbridge krijgen, maar voor de Gennepenaar natuurlijk gewoon Niersbrug blijven heten. Het is in ieder geval wel leuk voor Adriaan. Volgend jaar bij de 70jr herdenking van de bevrijding zal de brug en het plein van de vrede wel middelpunt zijn. Bij die brug (en de Gennepermolen) liggen ook een beperkt aantal parkeerplaatsen. Het is menigeen al jaren een doorn in het oog dat die plaatsen door langparkeerders bezet worden. Maar nu wordt het een blauwe zone. Of dat helpt? Ik weet het niet. Ik tel in de Gennepermolen zo'n 12 huisadressen. Tel daarbij de adressen in de Gaest en Niersstraat op zonder eigen parkeerplaats, dan kun je je afvragen hoeveel mensen een parkeervergunning aan gaan vragen (waar ze dan recht op hebben). Het is mogelijk dat het aantal vergunningen dan het aantal beschikbare plaatsen overtreft. Houdt Gennep er in ieder geval de jaarlijkse betaling voor die vergunningen aan over. :-) Maar genoeg gepraat: Gennep, het land van Niers en Maas, met dan dus plaatjes die er bij horen:

links de Maas en rechts de Niers op zondag 27 juli.

De stand van zaken in het "hart van Gennep" (is voor mij trouwens de Markt)

Brugstraat
as waterpartij
droge gracht
1e bewoners boven Aldi
Vloer PicaMare krijgt onderhoud
boom gemeentewerf (zie gastenboek)
Zo dicht bij de prullenbak...
gras wordt gemaaid in de Niersvallei
zomaar langs de Niers

Louis van Rens stuur ook een aantal scans, die meer dan 50jr in de tijd terug gaan. We zien dat in 1955 het menu bij hotel van Bergen vooral Franse termen kent (klinkt duurder denk ik dan maar). Het was het etnetje van de Industriële kring tgv de opening van de Maasbrug in mei 1955. Een ook nog scans van beurzen in Venray in 1960. (Page en de Zuid-Ooster)

menukaart diner opening Maasbrug
1960 Page op beurs Venray
ZO op Limbrato beurs in 1960 in Venray
Goed vertoeven in Gennep

Eindelijk hadden de organisatoren van preuvenemmment en SumMmertime nu eens geluk met het weer en het was zaterdag 12 juli 2014 goed vertoeven in Gennep. Het was druk, heeeeel veel geparkeerde fietsen en alle tafeltjes op de markt en op de terrasjes bezet. Vroeger was er een tv-programma over vakantieplekken, waar bezoekers dan zeiden "vakantieman, gezellig hè?", zo was het vandaag in Gennep. Wat plaatjes van deze mooie zaterdag in Gennep. En zelfs de shared space scheen goed te werken bij deze grote drukte. Niet dat er veel oogcontact gemaakt werd, maar de automobilisten moesten zich voorzichtig een weg banen. Misschien is dat dan dus de oplossing voor de verkeersproblematiek: zorgen dat er altijd zoveel publiek op straat is. ;-)

Kleurrijk schouwspel langs de Niers

Van 11-14 juli wordt het festival Graefenthal gehouden in de Roepaen. En met een heel groot tentenkamp langs de Niers van de Oordsebrug tot en met de Roepaen. Dat levert een kleurrijk schouwspel op zoals hierboven te zien is.

Een grote groep jonge mensen die zich vermaken aan de boorden van de Niers, die zich amuseren langs in en op het water en daarna natuurlijk op het festival. Leuk. een paar plaatjes vanaf de fiets.

Verwelkt

De oranje roos zag er gisterochtend na de verloren halve finale op het WK trouwens uit als hier links. Of dat aan de verloren penalty-serie gelegen heeft of aan al de regen van vooral di en wo, laten we maar even in het midden. Rechts is te zien dat de Niers moeite heeft om al dat regenwater op te nemen en richting Maas te werken.

Hopelijk is het morgen ook weer redelijk of goed weer. Morgen is de 3e zaterdag van SumMmertime en tevens is er voor de 3e keer Pruuvemmmènt, georganiseerd door het trio Ben Stoutjesdijk, Johan Raateland en Hans Drost van La Casquette en wordt gehouden op het Jan Lindersplein (en de Brugstraat, want die is toch nog afgesloten)

Bijna 20 producenten, ondernemers en verwerkers van eetbare waar showen er hun beste producten en hun beste kunnen. Van alle lekkers is te proeven. Overheerlijke spijzen en smakelijke gerechtjes met vlees, kaas, brood, groenten, fruit, honing , olie en kruiden staan klaar naast bijzondere drankjes van koffiebonen en wijnranken. Daarnaast presenteren zich het GESP en museum ‘'De Oude Pottenbakkerij'' met het keramische orgel. Kinderen kunnen met klei aan de slag en er valt ook keramiek te bewonderen. Verder zullen de koren St Caecilia en Suuk-7 zich van hun beste kant laten horen. Toneelvereniging ONA fleurt de boel op met living statues of typetjes.

En morgenavond volgt natuurlijk de wedstrijd om des keizer´s baard, de wedstrijd om de 3e of 4e plaats tegen Brazilie.

Maria Goretti slopen?

Ik verschoot vanochtend in mij stoel toen ik het bericht links in de Gelderlander las. Ene wethouder Welles deelde dit blijkbaar mee. De 1e reactie die ik hoorde was: 'die zien nie wies" en daar kan ik het alleen maar hardgrondig mee eens zijn.

a) welke malloot haalt het in zijn hoofd om dergelijke berichten daags voor de zomervakantie naar buiten te brengen (of het zou bewust en expres gebeurd moeten zijn omdat ouders en andere betrokkenen minder notie nemen, maar dat mag ik niet hopen)

b) "het pand heeft niet voldoende historische of monumentele waarde": wie bepaalt dat? Ik mag hopen dat dat niet slechts de huidige bestuurders zijn.

c) Maria Goretti is (financieel) afgeschreven: sinds wanneer is dat een criterium voor sloop. Het is alleen maar gunstig dat een gebouw al volledig betaald is, want dat is naar de toekomst financieel gunstiger

d) Elckerlyc en Piramide kunnen na renovatie weer zeker 15jr mee. 15 jaar??????

e) woningbouw op die plek? Volgens mij kon de gemeente de bouwgrond al niet aan de straatstenen kwijt en heeft men al ettelijke miljoenen verlies geleden op het grondbedrijf door al te rooskleurige gedachten uit het verleden.

Blijkbaar zijn weinige betrokken bij deze move van het gemeentebestuur. En is dat niet het eerste vereiste?? Overleg met schoolbesturen, MR, ouders, omwonenden en betrokken Gennepenaren, en kom niet met dit soort berichten 1 dag voor schoolvakantie.

En bezint eer gij begint. Heeft de gemeente Gennep haar lesje nou nog niet geleerd met haar grondbedrijf? Het gebied van Maria Goretti en de voormalige 2nd hand is ca 1 hectare. De gemeente heeft de 2nd hand meen ik voor 4 ton gekocht. Daarbij komen dan nog de sloop en opruimkosten (half miljoen?) plus naar ik begrijp 500m2 nieuwbouw bij Elckerlyc/Piramide (1 miljoen) + aanpassingen Elckerlyc/Piramide (5 ton?): Dat is in totaal tenminste 2,4 miljoen euro aan kosten. En dan is er ca 10000m2 grond beschikbaar voor ontwikkeling, waarvoor ook weer kosten gemaakt moeten worden (bestrating, riolering enz), stel 3 ton, en waarna dan netto 6000m2 voor verkoop beschikbaar zou zijn voor ca 25-30 woningen (1 van de mogelijke scenarios). De grondprijs in Gennep is 228. Dat levert dan dus ca 1,3-1,4 miljoen op (mits die grond allemaal verkocht wordt), terwijl de totale kosten 2,4+0,3 = 2,7 miljoen bedragen. Maar ik zal wel niet kunnen rekenen.

En wie is voorstander dat we steeds dichter richting Niersdal bouwen, terwijl het betreffende gebied nu open is?

Maria Goretti
Het gebouw van 2nd hand dat van de gemeente is en waarmee men klaarblijkelijk in de maag zit
Links het terrein/gebied waar de bestuurders hun gretige ogen hebben laten vallen. Rechts het huidige bestemmingsplan (in 2 formaten)
Nederland-Argentinië: een omen

Vandaag, in alle nattigheid, stond er ineens weer een oranje roos in onze tuin. Verleden week gebeurde dat ook al een keer, op de dag dat Nederland van Mexico won. Een omen (goed voorteken) voor de wedstrijd van vanavond tegen Argentinië? Laten we het hopen....

Regiment Limburgse Jagers op de film
mp4
wmv
Regiment Limburgse Jagers 200jr: in Gennep

Woensdag 9 juli 2014 waren de Limburgse Jagers in Gennep om te vieren dat ze 200jr bestaan. Ze vierden dit met een optreden op het Europaplein maar nog belangrijker met een ceremonie op de Markt, waar 28 nieuwe soldaten hun eed aflegden. Zoals het goede soldaten betaamt lieten ze zich door het belachelijk slechte weer (constant regen al 2 dagen) niet van de wijs brengen. 1 van de redenen om voor Gennep te kiezen was het feit dat de huidige commandant luitenant-kolonel Ramon Jansen in de gemeente Gennep (Heijen) geboren is. Een foto-reportage van gennepnu.nl (later nog een filmpje)

Wat een weer

is het vandaag. Zelden zo langdurig regen gezien en dat bij temperaturen die niet echt bij 8 juli passen. Enfin, later deze week zou het mooier worden en het Ned elftal speelt in Brazilië en hebben er dus ook weinig last van. O ja: Thijs-Jan, gefeliciteerd. Voor geïnteresseerden heb ik nog een filmpje van de opening van het nieuwe repetitielokaal afgelopen zondag. (zowel als MP4 als WMV file, omdat bij sommigen MP4 files niet openen)

filmpje mp4
filmpje wmv

en ik kreeg nog een mailtje dat de fotograaf op de foto gezet was. Trouwens ook de krant gezien over die nieuwe rolstoelroute? Prima toch. Eigenlijk zouden alle wegen goed toegankelijk moeten zijn voor rolstoelers en kinderwagens, maar soit, het is een goed begin. Wel een eigenaardige plattegrond stond in de krant. De Martinuskerk was verplaatst naar de Aldi.

de fotograaf gefotografeerd
en zo raak je een huis aan de Emmastraat kwijt
re-lokatie van de Martinuskerk
na correctie door gennepnu.nl ;-)
Een fotoalbum en andere zaken

Allereersst nog een klein album met wat foto's van de opening van het nieuwe repetitielokaal van de harmonie. Klik op 1 van de foto's voor het album.

En verder nog wat plaatjes van afgelopen week respectievelijk dagen. Overigens kreeg ik een mailtje van Hans dat er zo te zien geen zebra's komen, omdat die oversteekplekken (zonder de zebra-strepen en dus ook zonder de voetgangers-rechten) al op de plantekening aangegeven zijn.

afgelopen week was natuurlijk de Ottersumse jeugdvierdaagse. Alledrie mijn kleinkinderen deden mee aan de snuffeltocht. Ik kon helaas niet bij de intocht zaterdag zijn. Daarom maar wat plaatjes van de pauzeplek van de snuffeltocht op donderdag
De wegwerkzaamheden van het hart van Gennep vorderen gestaag. Vrijdagavond werd de hoek Brugstraat-'t Straatje weer vrijgegeven. En de nieuwe ruime Aldi aan de Martinushof wordt ijverig verkend. Jammer van de lege etalages aan de kant van de Zandstraat.
Ook geboortes in Gennep. Waar de ooievaars op het stadhuis uitvliegen is ie hier geland
Zaterdagmiddag SumMmertime met de verkiezing van de koning(in). Jammer dat het weer dit jaar nog niet echt mee werkt
Daar hadden de zomerspelen op het Europaplein ook last van, alhoewel het niet de hele tijd slecht weer was en de echte diehards zich daar trouwens toch weinig van aantrekken. Volgend jaar wellicht weer Pleinfeesten.
In de nieuwe gracht zag ik al deze bloem. Hopelijk een signaal voor deze zomer: veel zon......
Opening nieuw repetitielokaal harmonie

Zondagmiddag 6 juli rond 12:00h, daags na de spannende overwinning op Costa Rica en het bereiken van de halve finales is het nieuwe repetitielokaal van de harmonie onder het Bolwerk officieel geopend door burgemeester de Koning. Daarna volgde de inzegening van de ruimtes door pastoor Bouman en was er een mini-concert in het Bolwerk. Daarbij werden ook 3 jubilarissen gehuldigd, Matthieu Simons voor zijn 50jr lidmaatschap van de harmonie, Paul Kusters die al 25jr bij de bond is aangesloten en Dorien Holthuijsen die 25jr bij de harmonie is. Ook Bombakkes kwam de feestvreugde vergroten en schonk een herinneringsbord voor aan de muur. Daarna begon het open huis waar iedereen een kijkje in de nieuwe ruimten van de harmonie kon gaan nemen.

49jr en 4 maanden na de opening van haar 1e eigen lokaal op ongeveer dezelfde lokatie is de harmonie dus weer terug op de vertrouwde plek.
GOOOOAAAAAL

Met 2-1 winnen van Mexico door goals in de 88e minuut en 93e minuut (penalty). pfffff. Maar wel leuk. Nog wat plaatjes uit het Gennepse met als afsluiting de discussie over al dan niet zebra's. We zullen het zien.

Zaterdag 28 juni is ook het SumMmertime seizoen (2014) weer geopend. Het had wat warmer mogen zijn.
Bij het Geveltje is er nu een mooi terrasje bij. Goede aanvulling voor Gennep
Donderdag avond moest de brandweer naar de Wagenstraat vanwege een gaslucht. Het heeft zichzelf blijkbaar opgelost.
de zaterdagmarkt op 28 juni
het kinderkoor en de communiecantjes (van achter uit de kerk)
de korf met de sleutelhangers voor de autozegening
feest na de overwinning van Nederland op Mexico
Nav de discussies over al dan niet zebra's. Ik weet het natuurlijk niet zeker maar de bestrating lijkt toch duidelijk gemaakt op het maken (in de toekomst?) van zebra's. Zie de foto's hierboven. De stoepranden zijn verbreed, de straatklinkers liggen niet in visgraat maar rechthoekig. Ik heb het met de gele lijnen gemarkeerd.
1e optreden

Terwijl het net rust is bij Nederland-Mexico in Fortaleza met een 0-0 stand, snel even een update van vanochtend. Het nieuwe kinderkoor trad voor de 1e keer op in de Martinuskerk bij een dankviering voor de recente 1e communie en Vormsel van zowel de Martinus- als de Norbertuskerk. De foto's zijn van Pieter Lamers en doorgestuurd door de pastoor.

Ideetrofee in uitvoering

Grote winnaar van de Ideetrofee-wedstrijd in 2010 was de kinderboerderij. En die bestaat inmiddels op het voormalige terrein van de Augustinusstichting. Maar er waren heel veel ideeën (zelfs ik heb ideeën ingediend) en 1 van die ideeën van toen is nu in uitvoering. Ton Peters en Olga Flintrop dienden het idee in van "eigenwijze fonteinen" op het nieuwe plein in het hart van Gennep. Ton uploadde zelfs een youtube filmpje ter illustratie. Link naar dat filmpje. En dat idee is nu in uitvoering genomen. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Wat betreft de verkeers-situatie terplekke: aan de bestrating te zien komen er wel degelijk weer zebra's (zo te zien maar liefst 5 tussen Aarnoutse en het kerkplein). Voor de voetganger wordt het dus een stuk overzichtelijker en veiliger. De fietser is een ander verhaal, want die moet aan zo ongeveer iedereen voorrang verlenen, maar wellicht wordt ook dat in de toekomst nog opgelost.

de put
gezicht richting Hema
vanaf de Hema, gezicht op leidinggoot met watervoorziening
Jubileum autozegening

Zondag 29 juni: na de mis van 10:00h was voor de Martinuskerk de jaarlijkse zegening van de auto's. Technisch misschien niet 100% correct want ook fietsen, driewielers, motoren en zelfs scootmobielen worden gezegend. Het was de 25e keer en het was dus een goede gelegenheid voor een feestje. Alle auto's en vrachtauto's waren met ballonnen versierd en ook de gezichten van de mensen waren met een brede lach versierd. Een zonnige autozegening bovendien, want het was schitterend weer (tussen eerdere en latere buien in). Tonny Wilbers nam na 25 jaar organiseren afscheid van de organisatie, kreeg een applaus en mocht ook de gratis christoffel sleutelhangers aan de deelnemers uitdelen. Een uitgebreid album van gennepnu.nl. Klik op de poster hieronder voor het album.

Aanstormend talent in Gennep

Het wordt steeds gemakkelijker om via de social media van alles op de hoogte te blijven. P2000 (112) meldingen, facebook en twitter zorgen ervoor dat we meer nieuws en info krijgen dan ooit tevoren. En zelfs mensen van 90 sturen via hun facebook account al opstekers de wereld in (vandaag alweer de 500e (!) opsteker van deken Huisman. Dat noem ik nog eens met de tijd mee gaan. Vandaag was er ook een facebook bericht van de harmonie over de nieuwste lichting muzikanten (de blokfluiters), die vandaag hun 1e diploma kregen in het repetitielokaal van de harmonie dat volgend weekend officieel geopend wordt. En eerder al in de week gaat de Aldi open. (niet aan de kant waar het bord staat (Zandstraat), maar aan de Martinushof. Morgen opent trouwens ook SumMmertime. Hopen dat het droog blijft. En er zijn nog veel meer social media berichten vandaag, oa over het aantal bekeuringen in Gennep in 2013 of het aantal woninginbraken in Gennep deze maand. Een bloemlezing daarom.

de blokfluiters die vandaag hun 1e diploma kregen: het aanstormend talent van Gennep

links de bekeuringen in Gennep in 2013. 7151 bekeuringen leverden maar liefst 389000 op

Link

 
Jubileum Autozegening as zondag

as zondag 29 juni is het de 25e keer dat de autozegening bij de Martinuskerk plaats vindt. Een heus jubileum dus. De poster van de organisatie verwijst hier ook naar. Tonny Wilbers neems na 25jr ook afscheid van de organisatie

Concert op de Markt en het spookte!
op de Markt, waar zondagmiddag de harmonie haar traditionele zomerconcert hield. Het zonnetje scheen, aangename temperaturen. En de harmonie mag dan oud zijn, ze weet dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft. Erg veel jeugd dus en dat is altijd leuk. Het spookte zelfs en de knuffels vlogen door de lucht. Volgend weekend heeft u trouwens weer een kans om de harmonie te zien en te horen, want dan speelt ze in Goch. Klik op 1 van de foto's voor het album
Vormelingen 2014

18 vormelingen maar liefst vanochtend in de Martinuskerk, inclusief 4 uit Middelaar. Leuk dat dit gecombineerd kan worden. De Vormheer was Mgr Schnackers. Het gilde was ook paraat want het is tenslotte Sacramentsdag. Een paar plaatjes van Gennepnu.nl (alle andere foto's staan op de DVD die ik aan de pastoor gegeven heb. Ik neem aan dat hij voor de verspreiding zal zorgen)

Aan de straatklinkers te zien komen er maar liefst tenminste 5 zebra's in het stuk shared space dat nu gereed is. Dan is de veiligheid van de voetganger tenminste ook weer beter gewaarborgd. Vraag me alleen af hoe dat met de fietsers moet. De weg vanaf het zuiden (vanaf de Spoorstraat) richting kerk is nu de doorgaande weg geworden. Dat betekent volgens mij dat de fietser die richting Markt wil, zo ongeveer aan iedereen voorrang moet verlenen, aan de auto die richting kerk gaat (want is zelfde weg) maar ook de auto die vanaf de ZO Wal komt). Idem voor de fietser die van de Markt afkomt, want dat is een uitrit-constructie. Ben benieuwd hoeveel fietsers dat allemaal in de gaten hebben (oa dat het verkeer afkomstig vanaf de ZO Wal en ook de auto's die afslaan richting ZO Wal voorrang hebben (als mijn vermoeden correct is tenminste). Wat ik tot nu toe gezien heb, hebben de meeste fietsers het in ieder geval absoluut niet in de gaten.

De vlam in de pan

was het woensdagavond 18 juni rond 23:00h na de wedstrijd van Nederland tegen Australië. Ontruiming van het pand volgde en de aanrit van politie en brandweer. Blijkbaar was een frietpan in brand gegaan. Gelukkig viel het allemaal nog mee.

de vlam in de pan in de Stadsherberg
veemd "schapenvlees" in de Maaskemp

As zondag wordt er gevormd in de Martinuskerk. Zondagmiddag is er het zomerconcert van de harmonie op de Markt. De harmonie deelt mee: " Op zondag 22 juni vanaf 15.00 uur, neemt harmonie Unitas et Fidelitas u mee de zomer in. Die eerste zondag van de zomer verspreidt de Gennepse harmonie haar vrolijke klanken over de Markt in Gennep. U kunt helemaal in de zomerse sferen komen op de terrasjes op de Markt. De harmonie geeft ook haar jongste muzikanten de gelegenheid van zich te laten horen. De blokfluiters zullen hun vorderingen ten gehore gaan brengen en het grote harmonieorkest neem een voorproefje van The first night of the Proms die dit jaar weer wordt gehouden op 17 en 18 oktober." Op 6 juli wordt overigens het nieuwe repetitielokaal onder het Bolwerk officieel geopend en kunt u er zelf een kijkje gaan nemen. Maar u kunt er zelf allemaal over lezen op de website van de harmonie.

Verder kreeg ik een mailtje van Jong Nederland, die met zijn sponsor-actie begonnen is. Voor meer informatie, klik op de volgende link

Shared Space in gebruik

Vandaag heeft Nederland een moeizame 3-2 overwinning behaald op Australië. Na de sprankelende zege op Spanje (5-1) van afgelopen vrijdag 13 juni, was dit een beetje andere koek voor het Nederlands elftal. Maar het belangrijkste is, dat we 6 punten hebben. Spanje heeft het op dit moment erg moeilijk tegen Chili, zodat we na vanavond best eens geplaatst konden zijn voor de knock-out fase. Misschien dat de versiering van mijn oude huis afgelopen vrijdag toch een beetje geholpen heeft. ;-)

Vandaag is ook de aansluiting Zandstraat - ZO Wal voor het verkeer opengesteld. Behoorlijk wat auto's (en bussen) hadden dit blijkbaar niet echt in de gaten, want bleven de route over het Martinusplein gebruiken. Het wordt nu dus afwachten hoe het gebruik van de shared space (waar de auto te gast zou moeten zijn) zal gaan bevallen.

De ooievaars mogen natuurlijk niet ontbreken in deze update. Mijn zonnepanelen (over 3 weken niet meer mijn zonnepanelen) doen het dit jaar prima. Mijn stroomverbruik is tussen 2003 en afgelopen jaar met maar liefst 68% gedaald. Dit komt voor een groot deel door betere aandacht voor stroomverbruik, door alle LED lampen die ik geplaatst heb en verder door de ca 2000 kWh die mijn zonnepanelen opleveren per jaar. In de Steendalerstraat heb ik (nog) geen zonnepanelen, maar dat zal nog wel komen. En zoals ik al vaker aangeraden heb: beter zonnepanelen op het dak, dan geld op de bank. (of: beter zonnepanelen op het dak en zelfs met een lening bij de bank). En het is nog goed voor onze planeet ook.

De 30e is ook tevens de laatste. Volgens de verklaring van de organisatie vanwege de toenemende regeldruk en de steeds zwaardere eisen van gemeente/overheidswege waar blijkbaar niet meer tegen op te boksen is voor een organisatie met vrijwilligers. Volgend jaar is er nog wel de 5 en 10km. Die wordt dan waarschijnlijk in de buurt vant heb en het Genneperhuis gehouden. Ik vermoed dat dan ook minder dranghekken nodig zijn alhoewel de verzorging wel lastiger is. De laatste halve marathon van Gennep dus. Maar dit is ook de 1e update van Gennepnu.nl vanaf het nieuwe adres aan de Steendalerstraat. Ik ben namelijk dit weekend verhuisd. Fysiek en geestelijk een behoorlijk zware inspanning. Vandaar ook dat de site de laatste weken op een zacht pitje stond.

Maar nu dus weer een 1e update. Alle respect trouwens voor die bikkels die 5 of 10km rennen of zelfs de halve marathon. Allemaal winnaars. De uiteindelijke winnaar was Tede Mekonen uit Boxmeer en dat was ook een echte winnaar. Bij de start was ie nergens te bekennen. Aan de uitslag te zien (verschil tussen bruto en netto gelopen tijd) vertrok ie 3,5 minuut na de rest. Maar hij heeft ze allemaal ingehaald. Knap. Maar wat mij betreft zijn het allemaal winnaars die ik niet zo snel zal nadoen.

Wilt u alle uitslagen zien: klik dan op deze link.

de halve marathon van 2014
Kinder-rommelmarkt

Een lekker zonnetje, redelijk aangename temperaturen en een gezellige drukte.

Er werd volop gekocht en verkocht op de kinder-rommelmarkt op het Europaplein die traditiegetrouw door Jong Nederland werd georganiseerd op de dag van de braderie.

Een impressie van www.gennepnu.nl

Dauwtrappen of waterballet

Noemde ik de volleyballers al bikkels, dan geldt dat zeker voor de groep mensen die zich op hemelvaartsdag rond 07:00h bij de pastorie verzamelden voor het dauwtrappen richting de IJshövel. Toen was het echt nog slecht weer. Het zal dus meer waterballet geleken hebben dan dauwtrappen alhoewel de gids zoals elk jaar ook dit jaar zijn schoenen uit trok. Want de dauw dat moet je voelen met je voeten tenslotte, Een echte superbikkel dus. Ik weet niet wie de foto's gemaakt heeft maar ik kreeg ze van de pastoor. Een impressie.

 

Het zou toch droog zijn?

En het was ook droog volgens weeronline, volgens buienradar en volgens meteoconsult (zie de beelden van do ochtend rond 11:00h).

Maar niet heus. Het motte de hele dag en het was koud (blijkbaar de koiudste hemelvaart van de afgelopen 30 jaar)

Enfin. Ook internet en weersvoorspellingen hebben hun beperkingen zullen we maar zeggen. De volleyballers op de Groes lieten zich echter niet uit het veld slaan. Wie meende dat volleyballers sissies zijn omdat ze altijd (droog en warm) binnen in de zaal spelen, kwam vandaag bedrogen uit. Geen regen of kou kon hun blijkbaar deren. Ik heb wat plaatjse geschoten.

D-Day nadert

Want Gennepnu gaat binnekort verhuizen van de Emmastraat naar de Steendalerstraat. Een drukke tijd. Maar ook het jaarlijkse volleybal-toernooi nadert. Dat begint morgen al. De velden liggen al klaar en de tent staat al opgesteld op het parkeerterrein op de Groes. Het gras zal wel zompig zijn morgen na al die overvloedige regenval. Op de Steendalerstraat komt het gras al op en dat al 1 week na het inzaaien. Hopelijk blijft het de komende dagen droog. Goed voor Flamingo's en goed voor Gennep. De aannemer is in ieder geval ook al goed opgeschoten bij het hart van Gennep, zodat er weinig overlast zal zijn voor de braderie as zondag. Hieronder nog wat plaatjes van de afgelopen week.

Bij het begin van de Zuid-Oostwal zit nog een stuk fundering van de oude stadswal, die op de Zandpoort aan sloot
Jan en Henk vermaken zich kostelijk
put-kijken
Het Geveltje is blij dat deze overlast verleden tijd is
en deze fietser is blij dat het hindernis-parcours op zijn eind loopt
alhoewel het ook dan nog goed toeven is in Gennep
Woensdag 21 mei werd Gennep opgeschrikt door de melding dat de huishoudschool aan de Maasweg in brand zou staan. Wel brand, maar natuurlijk niet de oude huishoudschool en ook niet de Maasweg, maar de Kalboerstraat.
Nog maar kort geleden was het mooi weer, zoals deze zonnebrillen-foto (op de Niersdijk) laat zien
Do 22 mei heeft Gennep gestemd voor de Europese verkiezingen. De SP was de grootste. (op de foto ook de stemverdeling en opkomst en ook in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van maart
De sanering achter de Gennepermolen schijnt voltooid te zijn. Wat rest is een groot gat, dat wacht op de aankomende bebouwing van de "keramiek experience"
Ook het nieuwe stadspoortje met bruggetje over de gracht is gereed. Het is erg mooi geworden, moet ik zeggen en ook praktisch. Is zo'n bruggetje trouwens niets voor over de Niers??
Bij Maria Goretti zijn vrijwilligers druk bezig om de speelplaats op te knappen

Voor de geïnteresseerden: uitslag Europese verkiezingen als excel-bestand. En ook heeft Roger Engelberts de bever in het Niersdal op de film gevangen

Gennep NU, anno 2014; in vogelvlucht

Henk heeft vanochtend weer gevlogen en Gennep in vogelvlucht vastgelegd.

Voor een meer uitgebreid album, klik op de volgende link: Gennep in vogelvlucht op 20 mei 2014. Zoals altijd geldt dat de foto's voor privé-gebruik gedownload mogen worden, maar niet voor commercieel gebruik of voor andere verspreiding.

Gennep meer dan 60jr geleden

De harmonie mag dan over 4jr 200jr bestaan, de oudste vereniging van Gennep is zonder twijfel het Martinusgilde. Ik kreeg van Toos Wolters uit Oeffelt een mailtje: "Hoi Harm, Ik heb deze foto in bezit , dacht dat het Oeffelts gilde was. Maar volgens de ouderen van ons gilde is het een foto van het Genneps gilde. Ik heb de originele foto in bezit als het van het gilde is wil ik die graag aan hun overhandigen."

En de ouderen van het Oeffeltse gilde hebben volledig gelijk. De foto is een foto van het Martinusgilde rond 1950. De opa van mijn vrouw staat er op (Jan Janssen, en ook oa kapelaan Miedema)

En dan, Gennep anno 2014

Recentelijk was de 1e communie in de Martinuskerk. Afgelopen zondag was de 1e communie in zuid in de Norbertuskerk en ook daarvan laten we natuurlijk beelden zien.

De foto's zijn gemaakt door Pascal en doorgestuurd door de pastoor Hans Bouman,

Meer dan 100 jaar geleden

namelijk in 1908, vierde de harmonie haar 90 jarig bestaan. De lange heeft de hand weten te leggen op de feestgids anno programmaboekje van die viering en heeft die gescand. Er zijn foto's van die happening. De foto rechts toont hoe genodigden in open landauers op de Markt arriveerden. En er zijn meer foto's zoals van de Gennepse schildknapen die vooraf liepen aan de te gast zijnde muziekkorpsen. Ik kon die foto's niet zo snel op de website vinden (ze staan er wel)

Erg leuk om meer dan 100 jaar in de tijd terug te gaan en ook om bv de advertenties te lezen en de prijzen te zien die men toen rekende. Klik op de button links voor het album. Veel plezier.

Hejse Helden

Ik kreeg een mailtje van Ramon Weren dat er ook jongens uit Heijen kampioen geworden zijn in de gemeente Gennep.

Alhoewel deze website vooral over de plaats Gennep gaat en er in Heijen zelf al een mooie website is ( http://www.heijen.info/) maak ik voor jonge helden graag een uitzondering. Zo te zien is het een F-team dat kampioen geworden is. Jongens, proficiat en hopelijk nog vele kampioenschappen, maar vooral heel veel plezier bij het voetballen (daar gaat het uiteindelijk om).

Wat een weer trouwens weer dit weekend! En het wordt nog warmer, zomers warm is voorspeld. Je zou al helemaal vergeten dat het een week geleden dagenlang pijpenstelen regende en het behoorlijk koud was. De ooievaars zullen het ook zwaar gehad hebben daarboven op het stadhuis, maar het is gelukkig toch nog goed gekomen (tenminste te zien aan de beelden op de webcam)

Kampioenen

Deze tijd van het jaar is het de tijd voor kampioenen. Zo ook Vitesse E4, die do 15 mei thuis tegen Constantia E3 om het kampioenschap moesten spelen en met 1-0 wonnen.

Gennepse kampioenen dus en dat moest natuurlijk gevierd worden met "champagne", medailles en een groepsfoto.

Vanavond was ook de laatste etappe van de avondvierdaagse. Ik was helaas te druk bezig met texen, schuren, schilderen en laminaat halen. De verhuizing komt steeds dichter bij.

En denkt u morgen nog aan de voorspeelmiddag? Tussen 14.00 uur en 16.00 uur doet jong Genneps muzikaal talent haar best bij Picamare/4Events. Zeker leuk voor kids, die misschien geïnteresseerd zijn om een muziekinstrument te leren bespelen.

Ma 19 mei opening nieuw bejaardenhuis

Precies 6 jaar nadat de toenmalige bewoners hun oude plek moesten verlaten naar het noodgebouw wordt as maandag de nieuwbouw dan eindelijk geopend. Wanneer de mensen er in trekken wordt niet meegedeeld "De bewoners van de tijdelijke huisvesting verhuizen op termijn ook naar een nieuw gebouw. Op dit moment worden de plannen hiervoor ontwikkeld". Vreemd eigenlijk, want daar gaat het uiteindelijk om. Ik had trouwens ook verwacht dat dergelijke opening in het weekend zou zijn, zodat de Gennepse bevolking, familie en geïnteresseerden hadden kunnen komen kijken.

21 mei 2008. Verhuizing van de bejaarden naar de containers
6 okt 2008. Het bejaardenhuis wordt gesloopt
mei 2014
Ingezonden stukken
Vorige week stond een ingezonden stuk van Dorien in de M&N Bode over de verloederde etalage (en gebouw) van de vroegere bakkerswinkel van Nillesen. Ze deed haar beklag dat ze zich schaamde voor de wijze en de omgeving waarin de foto's en voorwerpen over WOII tentoon gesteld waren. Het heeft geholpen, want de betreffende stukken waren een paar dagen later al uit de etalage weggehaald. Het pand zelf zal wel wat langer duren.

Maar afgezien van dit soort panden vind ik dat "het hart van Gennep" er straks wel een stuk beter gaat uitzien.

Ik vraag me wel af of dat richeltje bij van Riet niet tot valpartijen gaat leiden en ook zo voor die schuine betonnen banden. Ben benieuwd hoe dat gaat als het glad is of als er sneeuw ligt. Wellicht gaat over enige jaren weer een Raadsdelegatie door dit gebied om (net zo als in de Zandstraat) te constateren dat de gemaakte oplossingen niet ideaal zijn en zeker niet voor degenen die slecht ter been zijn.

Om op dat pand van Nillesen terug te komen: ik heb gehoord dat enige tijd geleden er een plan was voor de bouw van appartementen ter plaatse (met behoud zoveel mogelijk van de voorgevel), maar dat dit niet doorgegaan is, omdat de gemeente parkeerplaatsen eiste. Of het waar is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de Aldi (ofwel de projectontwikkelaar) niet hoefde te betalen voor de noodzakelijke parkeerplaatsen. Hmmm

Het centrum van Gennep wordt zo langzamerhand wel volledig gedomineerd door supermarkten met het bijbehorende verkeer. Waar in het verleden afgesproken was dat het centrumgebied bestemd was voor "funshoppen" en dat de supermarkten ("runshoppen") buiten dat centrumgebied moesten zitten, lijkt dat beleid volledig losgelaten en worden de Gennepse supermarkten aardig in de watten gelegd met "Private Parkings".

De Gennepse Ondernemersvereniging is overigens een nieuwe actie begonnen om het winkelen in Gennep te promoten. Er hangen op veel plaatsen posters (zie links).

En maandagavond is de ouderenvierdaagse weer van start gegaan. As vrijdagavond is de grote intocht via het gemeentehuis richting Europaplein en verder. Ik vraag me alleen af welke route gevolgd gaat worden nu het centrum open ligt.

Op zaterdag is weer de voorspeelmiddag voor jong muzikaal talent in PicaMare. De harmonie organiseert de jaarlijkse voorspeelmiddag. Wil je blokfluitles volgen? Of vind je slagwerk leuker? Maar misschien vind je een ander instrument nog leuker? Kom dan op zaterdag 17 mei tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar Picamare/4Events. Dan kan je precies te weten komen hoe je via de harmonie muziekopleidingen kan volgen. Je kan dan ook luisteren hoe een bepaald muziekinstrument klinkt. Maar het allerleukste is natuurlijk, dat je ook een muziekinstrument mag uitproberen.

Ik wil daar nog aan toevoegen dat op jonge leeftijd een muziekopleiding volgen een verrijking voor je leven is, waar je je hele leven de vruchten van kunt plukken.

Het digitale niets

Is het u ook wel eens gebeurd dat uw files of mailjes of mysterieuze wijze verdwenen zijn in het "digitale niets"? Het is allemaal inderdaad wel heel erg weinig tastbaar meer. Neem geld. Het meeste geld zien we tegenwoordig niet eens meer. Het is allemaal virtueel. Als de stroom uitvalt, dan zijn we alles kwijt (:-) ). En geld kan ook echt foetsj zijn. Zo heb ik een rekening bij zowel de ING (eigenlijk Postbank) en bij de RABO. Ik maak geld over van de RABO naar de ING. Vervolgens is het weg van mijn bankrekening bij de RABO. Maar staat vervolgens niet op mijn rekening bij de ING. Verdwenen? Het zal wel goed komen, maar af en toe zou je wensen dat zaken toch een beetje meer tastbaar bleven, ook wat betreft de communicatie tussen mensen.

Zoiets was dus ook gebeurd met de foto's van deze update. Ze waren in het digitale niets verdwenen, maar gelukkig ook weer opgedoken..

Enfin: de foto's zijn van de 1e communie van dit jaar in de Martinuskerk. De foto's zijn afkomstig van Marco die als fotograaf optrad bij deze 1e communie. Veel plezier.

Een fietsbrug over de Niers Maas

Het nieuwe college, dat vandaag (12 mei) wordt aangesteld wil geen brug meer over de Niers, maar wel een over de Maas. Ik moet zeggen dat dat ook meer dringend is. Het bruggetje over de Niers heeft wat mij betreft een toeristisch karakter en zou goedkoop moeten zijn. Goede fietspaden (en voetpaden) over de Maas zijn meer dringend, want het huidige fietspad is inderdaad veel en veel te smal. Hieronder wat plaatjes van afgelopen zondag

Ik fiets er zelf ook regelmatig en het is er inderdaad gevaarlijk. Ja scholieren letten vaak niet op en fietsen met 3 naast elkaar en ja wielrenners maken er een potje van. Maar feit blijft dat het fietspad op de brug veel te smal is (het is 2,3m breed). Wat ik echter mis in de nieuwe uitspraken/plannen: hoe zit het met voetgangers? En is er rekening gehouden met de plannen van de provincie voor een turborotonde op deze plaats? Hieronder de schetsen van de huidige plannen:

Indien u interesse heeft in de hele presentatie van de provincie dan volgt hier de link. Indien ooit een 2e fietspad over de oude spoorpijlers gelegd wordt, dan is het wel zaak dat er 2 fietstunnels gemaakt worden. Overigens is de vraag of het niet simpeler is (en goedkoper) om het fietspad aan 1 zijde van de Maasbrug te verbreden. Lijkt mij technisch wel uitvoerbaar. Ook hier geldt weer: graag rekening houden met voetgangers! En houd aub ook rekening met de bestaande plannen om een fietspad aan te leggen ten zuiden van de Brabantweg tussen Wever-rotonde en Spoorstraat rotonde

Maar dan het volgende: het fietspad over de Maasbrug mag dan te smal zijn, dat geldt ook voor de rest van het fietspad vanaf de rotonde Spoorstraat tot in Oeffelt. Tpv het viaduct over de rondweg bv is het fietspad maar 2,5m. Het is echt overal te smal. Ik verwijs naar een dokument op internet, maar veel belangrijker naar de eigen regels van de gemeente Gennep (die in het GVVP staan: Gemeentelijke Verkeers en Vervoers Plan). Een 2-richting fietspad dat ook door bromfietsers gebruikt wordt, moet tenminste 3,5m breed zijn en buiten de bebouwde kom zelfs tenminste 4m. En dan heb ik het nog niet eens over voetgangers. Dus gemeente: pas uw eigen regels toe, dan wordt het vanzelf veiliger.

fietsnetwerk
uitvoeringsprogramma GVVP-fietspad Brabantweg
inrichtingseisen GVVP
Poort verdwijnt, Poort verschijnt
De fundering van de Zandpoort moet anno 2014 het onderspit delven voor rioleringswerken, maar tegelijkertijd wordt een gloednieuw poortje in de stadsmuur gemaakt richting het Melkstraatje.
De Zandpoort verdwijnt
Maar een nieuw poortje verschijnt (richting Melkstraatje.) met een mooie houten brug erachter over de gracht
Onderwijl is AVG druk bezig met de sanering achter de Gennepermolen, zodat de keramiek experience gebouwd kan worden. Een giga gat ontstaat er. Mooi gezicht trouwens die kranen die een soort ballet opvoeren.
Heeft de Romein wel moederdag gevierd?

Deze prangende vraag bekroop mij toen ik vanavond (zondagavond 11 mei) langs het Geveltje liep. Want ineens was de stadsmuur voorlangs het Geveltje bloot gelegd en dat was afgelopen vrijdagmiddag echt nog niet het geval (zo laten de foto's hieronder ook zien). De foto's van vrijdag zijn van rond half 3. Weinig kans dat de aannemer dit nog gedaan heeft. Er waren toen ook geen officiele archeologen te bekennen en die werken trouwens in het weekend ook niet. De gemeente stopt er volgens mij vrijdags al rond de middag mee. Dan is er volgens mij dus maar één mogelijkheid: de Romein. Vandaar dus de vraag: heeft ie nog wel tijd gehad voor moederdag??

Vrijdagmiddag 9 mei rond half 3. Jan geeft aanwijzingen, Rob krabt op zijn hoofd (;-) )
Zondagavond 11 mei rond 20:30h. Er is iemand heel ijverig geweest met een schop.

Overigens goed dat er enthousiaste actievelingen zijn. Goed voor Gennep, bedoel ik.

de verjaardag op de film

90 jaar en een engelbewaarder op de bagagedrager

dat was teminste 1 van de mogelijke verklaringen voor het bereiken van de gezegende leeftijd van 90jr (van de deken himself) Maar goed dat ie geen verkeersexamen meer hoeft af te leggen zoals de scholieren recentelijk. Hoe het ook zij, vanochtend haalde de lange de deken thuis op met zijn slagschip (de Lincoln) om hem naar de kerk te brengen, waar hij werd opgewacht door het gilde (en Dory met de plu, want de deken kan immers alleen goed weer voor een ander regelen en niet voor zichzelf. Het regende dus)

In de mis werd oa mede invulling gegeven door Gennepenaren die 10jr, 20jr, 30jr enzovoorts waren. De preek duurde wat langer dan normaal, want de deken wilde toch wel zijn ei kwijt dat de kerk een mensen-kerk moet zijn en geen instituut waar het instituut op den duur belangrijker wordt dan waar het eigenlijk om gaat. Een verrassing was dat de deken bij het vrede wensen alle banken af ging. Verstoppen achter in de kerk hiepl dus niet meer. ;-) . Het was trouwens druk in de kerk. De deken toonde zich ook blij verrast. En na de mis was er een drukke staande receptie in de tuin van de pastorie met een passende serenade van de harmonie. Een impressie van Gennepnu.nl. Misschien dat ik later nog wat meer foto's en bewegende beelden (met geluid) upload.

Een eloquente Heer wordt 90!

Ik heb het natuurlijk over deken Huisman. Want eloquent is ie. Mooi woord trouwens. Het betekent welsprekende, redenaar, en dat is ie. Ik word bijna jaloers (weet dat ikzelf meestal slecht te verstaan ben) om zijn spreekvaardigheid. En hij is trouwens ook erg vasthoudend, hetgeen misschien maar goed is indien je iets wilt bereiken voor de gemeenschap. Hij wordt zaterdag 90 jaar, hetgeen gevierd wordt met een mis (om 10 uur) in de Martinuskerk, waarna iedereen welkom is in de tuin van de pastorie (of het zaaltje, als het slecht weer zou zijn) om de deken te feliciteren onder het genot van een kop koffie met iets lekkers.

Een ding is in ieder geval zeker, deken Huisman heeft door de jaren heen het respect van de Gennepenaar verdiend. Natuurlijk, zoals eenieder heeft/had ook de deken zijn eigenaardigheden. Ik snapte bv nooit zo goed waarom zo angstvallig vermeden moest worden om op de rode loper te lopen. En dat ie zang mooier vindt dan bv muziek van de harmonie (in ieder geval in de communiemissen) zij hem vergeven. Je kunt het ook niet iedereen altijd naar de zin maken. Ik heb het er wel eens met hem over gehad, waarbij hij reageerde dat hij lang niet altijd zelf in de gaten had dat ie iemand (wellicht) tegen het zere been schopte en dat hem dat speet. Wie is er tenslotte perfect. Hij heeft wel (en nog steeds) al die jaren voor Gennep en de Gennepse bevolking klaar gestaan. Een job van 24x7. Ga er maar aan staan. Door de jaren heen soepel geworden, en wellicht ook wijzer (en een beetje dover) en nog steeds fietsend door Gennep, naar zijn adresjes. Hij wordt 90!

Een mooie gelegenheid voor alle Gennepenaren om de deken te feliciteren en een plezier te doen door de kerk eens goed te vullen en na afloop de deken de hand te schudden. Ik hoop dat het druk wordt!

Ik ben nieuwsgierig. De deken zelf trouwens ook, want hij doet ijverig zijn best te achterhalen, wat er nu allemaal te gebeuren staat en of het wel goed georganiseerd wordt. Zo oud is ie nu ook nog niet (zou ie zelf zeggen. :-) )

O ja: de foto links is van de facebook-pagina van de deken (de deken gaat met de tijd mee tenslotte). Leuk is dat ik die foto zelf gemaakt heb, zo'n 7 jaar geleden, bij de tuinsale van dat jaar. Komen die foto's toch nog van pas.

Stichting Monarch: de Hoeksteen

Misschien heeft u wel eens van de stichting Monarch gehoord? Die beijvert zich voor Monumenten en Archeologie in Gennep (MONumenten en ARCHeologie). Oa Jan, Henk en ook ikzelf zijn lid van Monarch. En Henk en vooral Jan zijn ook druk bezig geweest bij de opgravingen van de Zandpoort, welke geleid werden door Sjaak Mooren van BAAC (die is altijd van de partij als er in Gennep iets in de grond te vinden is).

De (fundamenten van de) Zandpoort hebben vandaag helaas plaats moeten maken voor een riolering. Maar gelukkig heeft de stichting Monarch de 6-700 jaar oude hardstenen hoeksteen waar de Middeleeuwse stadpoort op scharnierde weten te redden. Met een kruiwagen hebben we het gevaarte (weegt ongeveer 200kg) naar het Petershuis gekruid, om het zo te behouden voor het nageslacht. Het meest lastige was nog om het gevaarte in de kruiwagen te krijgen, maar het is gelukt.

Ik was er niet echt op gekleed zoals u ziet, want ik kwam net van kantoor (moet tenslotte ook de kost verdienen). Overigens heb ik niet alleen gekruid. Ik heb de ene helft gedaan, Jan de andere.

Metamorfose in Gennep. Zo is er een stadspoort, zo is ie weg.

Middeleeuwse karresporen in Gennep

Behoorlijk sensationeel. Vandaag is een groot stuk van het ondergrondse gedeelte van de oude stadspoort, de Zandpoort bloot gelegd. En de poort blijkt in verschillende gedeelten gebouwd te zijn met waarschijnlijk zo'n 1-1,5 eeuw tijdverschil. Het oudste gedeelte (dichtst bij het stadhuis) dateert vermoedelijk van de 14e eeuw. Het kan zijn dat Gennep toen nog geen muren had, maar alleen wallen en dat de stadsmuur enige tijd later gebouwd is, wellicht tegelijk met de bouw van het voorste stuk (zuidelijke kant) van de uiteindelijk stadspoort die zo'n 23-24m lang moet zijn geweest. Duidelijk is de aanzet van het "nieuwere" stuk te zien dat koud tegen de 14e eeuwse fundering aan gezet is. Verder is het scharnierpunt (hardstenen blok) van de oude poort gevonden. Ook heel leuk zijn de karresporen die nog steeds te zien zijn. Aan de poortzijde maar liefst 3 verschillende lagen van door de eeuwen (de grondslag in Gennep is door de eeuwen heen aanzienlijk opgehoogd. Dit is ook nog te zien aan bv Petershuis en stadhuis en enkele andere gewelven). Morgen is de laatste kans om dit met eigen ogen te aanschouwen, want de aanleg van de riolering hier moet door...

Sjaak Mooren en collega van Baac zijn aan het graven. Jan Wessels toont wethouder Voncken de opgraving (do ochtend)
de 14e eeuwse poort en de aanbouw van 1-1,5 eeuw later
de aanzet van het latere gedeelte en het scharnierpunt van de poort
Middeleeuwse karresporen
scharnierpunt
veel publiek
Jan Wessels heeft de dag van zijn leven
Vanaf het zuiden. Eerst het nieuwere gedeelte en daarachter het 14e eeuwse poortgebouw
Sjaak Mooren van Baac vindt de onderzijde van de fundering
scharnierpunt
ook aan de Gennepse kant zijn de middeleeuwse karresporen te zien
helaas een paar fikse regenbuien
Vestingstad Gennep?

Eed'le burcht, zo fier en stevig, Genneps trots waart gij weleer !
D'Oorlogswoede beukte u hevig, thans ligt gij in puin ter nêer !

Uw fundamenten bleven behouden, zoals we dat graag wouden
tot 2014, en dat doet zeer, toen was er geen bescherming meer !

De Zandpoort? Dat is toch dat straatje langsop de Aldi naar de Martinushof?..............................

Film dodenherdenking Gennep

en met het Genneps Volkslied, gezongen door Gennepse burgers.

Via de foto links start het fimpje, via de foto rechts een mp3 file van het Genneps Volkslied tijdens de herdenking. Zowel filmpje als mp3 kunnen natuurlijk gedownload worden.
filmpje dodenherdenking 2014
Gennepenaren zingen het Genneps Volkslied
Serene dodenherdenking in Gennep

Een mooie serene dodenherdenking in Gennep. Vooral het zingen van het Genneps volkslied was een voortreffelijke toevoeging van de herdenking. Voorafgegaan door het gilde trok de stoet van de markt naar het monument bij de Niersbrug. Toespraken, een gedicht, vendelzwaaien, last post, het Nederlands volkslied en last but not least het Genneps volkslied. En dan natuurlijk de kranslegging. Het verkeer werd gelukkig door een van de mensen tegen gehouden tijdens de 2 minuten stilte. Het zal wel illegaal geweest zijn, want voor alles is tegenwoordig een vergunning nodig, maar het was in ieder geval een prima zet. En volgend jaar wordt het natuurlijk nog veeeeel grootser en drukker, want volgend jaar is het 70 jaar geleden dat Gennep (in feb 1945) en Nederland (mei) bevrijd werden. Klik op een van onderstaande plaatjes voor een foto impressie.

Het Genneps Volkslied

wordt morgenavond gezongen bij de dodenherdenking. Toepasselijk. Ik weet nog dat (heel lang geleden) wij op de lagere school al te pas en te onpas het Genneps (en ook het Limburgs) volkslied moesten zingen. Maar klaarblijkelijk zijn opnames van het Genneps Volkslied moeilijk te vinden. Vandaar dat ik maar een mp3 versie op deze site (linksboven) heb gezet, die iedereen kan downloaden. De versie die hier te vinden is, is die van de Proms van 2000. U hoort de Gennepse harmonie met Cheers. Ik heb van Nellie begrepen dat deze versie niet helemaal de originele is omdat ie omgezet is in 3/4 maat, terwijl de opriginele versie van het Genneps volkslied in 6/8 maat is geschreven. Ik vrees dat dat allemaal wat te technisch voor mij is. Overigens speelt het carillon van het Genneps stadhuis elke dag na het klokuur van 10 's ochtends het Genneps volkslied. Ook mooi, alhoewel er volgens mij 1 valse noot in zit. (maar ook dat kan weer aan mij liggen)

Vanavond was het weer schitterend weer. De laagstaande zon scheen over het Niersdal, de parel van Gennep.

Morgen dus dodenherdenking, half 8 op de Markt, 8 uur bij het Gennepse monument, de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug.

Niersdal, parel van Gennep
het nieuwe poortje in wording
opruimwerkzaamheden vorderen gestaag achter de Gennepermolen
het Vredesplein, waar morgen de doden herdacht worden
As zondag is het 4 mei: dodenherdenking

En net als elk jaar herdenkt de Gennepse bevolking dat door bij elkaar te komen bij het monument opgericht door de Gennepse bevolking zelf op de plek waar hard gevochten is, bij de Niersbrug.

Hier links de foto's van de herdenking van 2013. Ik kreeg een mailtje met het programma voor dit jaar: Zondag 4 mei is de aanvang om ca half 8 op de Markt, waarna men naar het monument trekt onder aanvoering van het gilde. De 2 minuten stilte is om exact 8 u. En er wordt natuurlijk last post gespeeld, er zijn toespraken, een gedicht en het Genneps volkslied. Het gehele programma vindt u HIER Ik hoop dat vele Gennepenaren zich zullen verzamelen om al die doden te herdenken, de slachtoffers van de zwarte kant van de mensheid. Het is belangrijk om hierbij stil te staan en nimmer te vergeten opdat het hopelijk uitgebannen kan worden, zodat het nimmermeer gebeurt....

Voor de geïnteresseerden nog wat links naar eerdere updates, die hier mee te maken hebben: dodenherdenkingen door de jaren: 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006. Het Gennepse oorlogsmonument. Sobibor, Bock en Israël, Selly was 10 jaar Nannie was 12 jaar, Gennep in WOII, . En er staat nog veel meer materiaal op deze site.

Alweer een stuk stadsmuur blootgelegd

Vandaag (vrijdag 2 mei 2014) is weer een stukje van de eeuwenoude stadmuur blootgelegd. Het betreft de stadsmuur ten westen van de Zandpoort met de toren die op de oude kadastertekening uit 1732 terug te vinden is.

De foto's zijn van Jan en van mezelf. Mooi om een stukje eeuwenoude geschiedenis te zien blootgelegd. Eigenlijk ook jammer (maar dat is mijn mening) dat er niet meer mee wordt gedaan en dat alles letterlijk moet wijken voor rioleringen ed (en putten van 12 of 22 ton ;-) ). Er zijn plaatsen waar meer wordt gedaan om een stuk historie te behouden en zichtbaar te maken (en houden) voor het publiek. En je noemt je tenslotte ook vestingstad........ Maar het is al fijn dat eea goed wordt vastgelegd en gedocumenteerd.
Nieuw bejaardenhuis onthuld

want de bouwhekken zijn verdwenen zag ik vandaag. Een paar plaatjes:

Een best mooi gebouw vind ik. Het mag blijkbaar wat kosten, hetgeen een beetje raar is bij al die verhalen over bezuinigingen in de zorg. Ik vraag me rouwens ook af, wat je moet doen als je hoogtevrees hebt?? Heel veel loopbruggen en galerijen. Ben trouwens ook benieuwd hoe het met de klimaatinstallatie staat en met de liften (zeker na de perikelen in het noodgebouw), maar ik neem aan dat daar wel goed aan gedacht zal zijn. Ik zou zelf trouwens geen houten kozijnen gekozen hebben met het oog op (de kosten van) toekomstig onderhoud.

en nog wat plaatjes van 1 en 2 mei
de weg naast de Aldi is ook bijna gereed voor gebruik
de gemeente had dit bord weer netjes recht gezet, maar het heeft niet lang mogen baten
blijkbaar een nieuwe partij voor de europese verkiezingen later deze maand (?) (ik bedoel niet de SP)
en de Kuulwei, waar het plan is om nieuwe flats en woningen te bouwen. Vandaag stonden er 11 auto's
Nogmaals de Zandpoort

Henk mailde nog 2 foto's van de vorige week bloot gelegde fundamenten van de oostzijde van de Zandpoort. Blijkbaar zijn de foto's gemaakt door ene "Ton van de gemeente". Hoe het ook zij, ik vind het wel de beste foto's to nu toe van die fundamenten en ik wilde ze u dan ook niet onthouden.

Op het stadhuis zijn tot nu toe al 2 ooievaar-kuikens uit het ei gekropen. Op de website van de gemeente staat een link naar de webcam: webcam computer, webcam Ipad. Op uw computer dient u dan eerst viewer software te installeren, waarbij ze vergeten zijn te vertellen welke viewer software of (nog gemakkelijker) een link naar die software te geven. Maar ja, op de Ipad werkt het wel (en misschien ben ik wel te oud of te dom).

Op de diverse gastenboeken wordt flink tekeer gegaan over de uitlatingen van de beoogde nieuwe SP wethouder die "niks met Gennep heeft", het afblazen van de Milsbeekse rondweg en het Niersbruggetje. Helaas wordt daarin ook regelmatig onzin uitgekraamd over "Gennepse en Limburgse kliek", waarbij de huidige wethouder Voncken het Floriade fiasco in de schoenen geschoven krijgt. Dat is echter volstrekt onterecht, want Gennep is in het Floriade gat gekomen ruim 5 jaar voordat mevrouw Voncken uberhaupt in Gennep in beeld kwam. De Floriade en de daaruit voortvloeiende tekorten hebben we volledig te danken aan onze vorige burgemeester, die Gennepse deelname onder valse voorwendselen heeft doorgedrukt en waarbij de toenmalige Gemeenteraad heeft zitten slapen. Het college werd toen gevormd door CEL (Ehren), CDA (Houtepen) en PvdA (Janzen). Ik heb hier in diverse updates de chronologische gang van zaken laten zien. Het betreffende raadsbesluit is van december 2003. Link naar "de Gennepse Raad is voorgelogen". Graag dus lezen voordat weer onzin wordt beweerd.

Nog een nieuwtje is dat de Kuulwei eindelijk gaat worden gesloopt. Er zijn plannen om apartementen (12 stuks, 3 hoog) en een dubbel woonblok te bouwen. (mededeling van de gemeente). Op 21 mei is er een informatie-avond in het gemeentekantoor. Op zich is het een goede zaak dat er eindelijk iets gebeurd aan de puinzooi. Ik vraag me alleen af of men geen parkeerproblemen verwacht. Het laatste niet zozeer voor de mensen die er gaan wonen (gepland zijn 1,5 parkeerplaats per woning), maar waar al die auto's die er nu al staan moeten blijven.

Zondag 27 april

De dag begon miezerig, vervelend voor de herstart van Gennep on Wheels, maar gelukkig werd het later droog. Ook de tocht van de communiecantjes van de Martinusparochie naar de Mariakapel aan de Groes hield het niet droog. De pastoor moet toch nog eens navragen bij deken Huisman hoe die dat regelde dan het altijd mooi weer was. ;-). Ik heb wat foto's gemaakt van Gennep on Wheels en ook van de communiecantjes op weg naar de Mariakapel. Marco was dit jaar de officiële fotograaf in de kerk. Wellicht dat later nog foto's vanuit de kerk volgen. En 's middags werd het gerestaureerde kabinetorgel in de dagkapel van de Martinuskerk ingezegend en ingewijd met een concert van Jo Loupen. De foto's hiervan zijn afkomstig van F Meeuws (via de pastoor).

Gennep on Wheels 2014
communiecantjes op weg naar de Mariakapel
Inzegening van en concert op het gerestaureerde kabinetorgel
Miskleun van de SP of.. bak van 22 ton?

Vandaag geen plaatjes van de Konings-spelen in de Heijkuul of de serenade voor de gedecoreerden. Aangezien ik binnenkort ga verhuizen, is het behoorlijk aanpoten geblazen. Maar ik heb wel tijd voor de mail en voor de krant. Daarom 2 bijdragen van Henk en de "Romein' over de plaatsing van een maar liefst 22 ton zware rioolput tpv de vroegere Zandpoort (Henk) en van de "Romein" een klein album met wat extra foto's van de blootlegging van de fundering van de oostelijke kant van de Zandpoort.

En dan, vanochtend de Gelderlander: een interview met de beoogde wethouder van de SP, Peter Lucassen uit Nijmegen. Als u het nog niet gelezen hebt, hier is de link.

Een aantal uitspraken respectievelijk stukjes uit de tekst: "Ik ken het oppervlakkig." Nijmegenaar Peter Lucassen speelt geen verstoppertje: dat hij wethouder wil worden in de gemeente Gennep heeft niks met Gennep te maken." en "Ik wil als bestuurder iets betekenen voor de overheid waar ik voor zit, meehelpen dingen beter te maken.Dat drijft me.  Want met Gennep zelf heeft de 60-jarige SP'er niet zoveel."

Mijn broek zakte bijna af. "Met Gennep (en dus met de Gennepenaar) heb ik niet zoveel". "Het idee al om naar Gennep te verhuizen", "Ik wil als bestuurder iets betekenen voor de overheid".

Hoe bestaat het? Het volgende is waarschijnlijk het maken van 5 jaren plannen en compleet los van de Gennepse burger en zonder enig gevoel voor wat leeft. Technocratie ten top. Ik vraag me af wat al die Gennepenaren die op de SP gestemd hebben hiervan vinden. Ik kan me overigens niet voorstellen dat er volgende maand één raadslid te vinden is, die de benoeming van deze klaarblijkelijke technocraat met weinig gevoel voor Gennep zal steunen (en zelfs niet de eigen raadsleden van de SP), want dit geeft absoluut geen pas en toont weinig respect voor Gennep en de Gennepenaren. Als ie al als wethouder benoemd zou worden, dan wordt ie waarschijnlijk ook nog loco-burgemeester. Tja..........

Henk was afgelopen vrijdag 25 april paraat toen Gebra de giga put van maar liefst 22 ton (incl deksel) in het gat tpv de vroegere Zandpoort liet zakken.
wat foto's (van de "Romein") van de opgraving van de fundering van de Zandpoort (met een tekening erbij uit 1732, zodat u zich beter een voorstelling kunt maken)
Weer is het weer vandaag weer

FANTASTISCH. Het lijkt wel zomer, want het was een echt zomerse dag, en dat eind april. Geluk voor de scholen, waar vandaag "Konings-spelen" werden gehouden, want morgen is het de allereerste Konings-dag (ik moet er nog steeds aan wennen). Maar natuurlijk ook geluk voor alle andere Gennepenaren. Heel veel paardebloemen op de Niersdijk (Harm hield er een gele neus aan over).

Morgenmiddag zijn natuurlijk weer de jeugdspelletjes bij Vitesse op de Heijkuul en zondag is het (naast de 1e communie in de Martinuskerk) Gennep on Wheels. Gelukkig weer terug in het Gennepse, nadat het verleden jaar helaas niet doorging.

Gebra heeft gelukkig de grootste gaten in de weg dichtgemaakt, zodat de gehele Zandstraat en Spoorstraat begaanbaar is. Misschien een beetje stoffig, maar ja. O ja: ik woon in die buurt en krijg elk jaar het verzoek om mijn auto zonodig weg te halen. Prima natuurlijk, maar om dan meteen met een "wegsleepregeling" te beginnen. Beetje over de top voor in het Gennepse.

O ja: en vandaag zijn natuurlijk ook weer de lintjes uitgedeeld door de burgemeester, 4 stuks, oa voor Gerrie Franken uit Heijen (gefeliciteerd Gerrie) en daarnaast voor Theo Geurts (vorst Waldkrekels) en voor 2 professoren Mieke Hoogkamp en Ad van der Avoird. (iedereen trouwens gefeliciteerd)

Allemaal een fijne Konings-dag toegewenst (klik op de foto rechts hieronder voor een aantal plaatjes van de spelen bij Maria Goretti en Elckerlyc (kwam er langs op de Niersdijk)

De Zandpoort èn SP, D66 en Kern

Vandaag zijn dan (kort) de resten van de zandpoort blootgelegd bij de graafwerkzaamheden voor de nieuwe riolering. Helaas kon ik er niet bij zijn (moest de kost verdienen en dus werken), maar de gemeente twitterde de foto links. Later (rechts) was er niet veel meer te zien.

Vandaag, 24 april, zijn de partijen SP, D66 en Kern blijkbaar ook tot een akkoord gekomen voor een nieuw college bestaande uit deze 3 partijen met als wethouders Peter Lucassen (Nijmegen) voor de SP, Ed Vandermeulen (D66) en Jan Welles (Kern). De partijen schrappen de rondweg in Milsbeek en de Niersdalbrug. Dat er geen Niersdalbrug komt vind ik jammer en een gemiste kans, maar dan wel een simpel toeristisch bruggetje en geen ontsluitingsbrug en weg. Voor de toeristische aantrekkingskracht van Gennep zou dit perfect geweest zijn en het zou met beperkte middelen te realiseren zijn geweest (denk aan Kendelbrug (40k) en de 5 of 6 bruggen bij het Genneperhuis. Zeker voor een gemeente als Gennep die elk jaar een kleine miljoen aan toeristenbelasting incasseert is het belangrijk om dit toerisme (en dus inkomstenbron) zo goed mogelijk te bevorderen. Nogmaals jammer, maar waarschijnlijk te wijten aan het feit dat men het te groot wilde maken met als gevolg protesten, hoge onderzoekskosten, weer bezwaren enzovoorts. Het heeft zo alleen maar een hoop geld gekost en we hebben nog steeds niks.

Linda stuurde nog een mailtje over een activiteit bij de kinderboerderij as woensdag 30 april:

"Vorig seizoen is er een heel mooie insectenhotel geplaatst door 'ambachtelijk hout uit gennep' op de kinderboerderij. Je hebt deze vast al eens zien staan! 
Nu kun je kleine insectenhotels in de winkels kopen, maar vind je het niet veel leuker om deze zelf te maken? 
Kom woensdag 30 april tussen 14.00 en 16.00 uur naar de kinderboerderij, want daar is een insectendeskundige (Rob van Veldhuizen, Boxmeer) die je van alles over insecten vertellen kan maar je ook zal helpen een eigen insectenhotel te bouwen! De activiteit is gratis. Je hoeft je er niet voor op te geven. 
Mocht je thuis iets van onderstaande voorwerpen hebben, is het fijn wanneer je deze meebrengt (niet verplicht): een of meerdere schone blikken, bamboestokken/bamboestokjes, doorzichtige slangetjes (van waterslang tot smalle slangetjes), dikke rietjes, een hamer en helpende handen zijn ook fijn! Tot woensdag 30 april ! "

Grote drukte

bij (en in) de Martinuskerk vanavond (23 april). De foto is van Do en laat een grote massa fietsen zien.

Naar ik begrepen heb, was vanavond eindopvoering van het project "zingen in de klas", waar de kinderen samen met het Vocaal optraden. Heb ik toch gemist vandaag.

de harmonie heeft haar 2e donateurs-avond er weer opzitten. De foto hierboven is van gister, toen ze in het centrum rondgingen. Morgen (donderdag) gaan ze naar zuid (de Gennepse Hei)
En Gebra nadert zo langzamerhand de plek waar de fundamenten van de Zandpoort onder de grond moeten zitten
Het was weer schitterend weer. Genieten geblazen op een bankje langs de Niers
Of, meer actief, op de Niersdijk
Waar de paardebloemen 9en ander spul) in volle bloei staan
De geschiedenis herhaalt zich

U weet dat ik het erg jammer vind dat er van die kolossale gebouwen in het centrum van Gennep gebouwd worden, die het karakter van Gennep als (klein) stadje aan de Niers ontkrachten en niet echt passen bij de bebouwing in het oude centrum. En dit los van het feit dat 1 van die gebouwen ook nog plompverloren in de vroegere gracht gezet is. Maar er is niets nieuws onder de zon.

Ik wist dat deze ansichtkaart bestond en heb hem ooit gezien. De lange heeft hem gevonden bij Herman Lemmen, de kaart ingescand en aan mij gemaild. Tegenover Novita is men momenteel bezig met de renovatie van dit gebouw, dat er inmiddels zo'n 100 jaar staat. En ook een eeuw geleden toen dit gebouw werd neergezet, vond een Gennepenaar dit nieuwe gebouw een soort wolkenkrabber, hetgeen deze Gennepenaar dan ook op deze ansicht heeft aangegeven. De fotograaf stond overigens thv de Molenstraat. Links zien we de winkel van Trienekens. Leuk

De foto links is van de harmonie, zoals u zelf ook wel kunt zien. Yannick valt in op de grote trom bij het inhalen van de ouderenvierdaagse in 2011. Een van de vele gelegenheden waar de harmonie haar beste beentje voor zet ten behoeve van Gennep en de Gennepse bevolking. Als u dat op prijs stelt en dat ook graag in de toekomst ziet gebeuren, dan kunt u de Gennepse harmonie steunen.

Deze week is er namelijk de jaarlijkse donateursactie van de harmonie, waarbij de leden op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 april in Gennep langs de huizen gaan voor een bijdrage die zeer op prijs wordt gesteld. Met uw bijdrage wordt niet alleen een stuk Gennepse cultuur-historie in stand gehouden en muzikale opluisteringen mogelijk gemaakt, uw bijdrage helpt ook bij het muzikale onderricht van de Gennepse jeugd. Want ook daarvoor zet de harmonie haar beste beentje voor. De harmonie rekent op Gennep en dus op u.

Flyer van de harmonie

Overigens terecht commentaar van de VVD nav het inzetten van een Genneps blusvoertuig bij de Veluwebrand. Het voorval geeft al te zeer aan dat Gennep gewoon haar 2 blusvoertuigen zou moeten behouden. Dat krijg je met al dat gedoe over schaalvergroting. Dat dat snelle interventie-voertuig met 2 brandweerlieden alleen opereert tijdens kantooruren (als dit tenminste waar is, want enigszins ongelooflijk) doet in ieder geval mijn wenkbrauwen fronsen. Alsof het alleen maar brandt tussen 9 en 5 en dan ook alleen maar op werkdagen. Dit moet op zijn minst een studeerkamergeleerde hebben bedacht!!

De Paashaas

Het is bijna Pasen. En naast de eigenlijke viering van Pasen, toch het voornaamste Christelijke feest, betekent het ook dat de paashaas komt. Ik kreeg een mailtje van de kinderboerderij:

" Kinderboerderij Gennep is natuurlijk open met Pasen.
Afgelopen weken zijn er veel jonge dieren op de kinderboerderij geboren: meer dan 10 geitjes, enkele (schapen-)lammetjes, diverse kuikens en afgelopen dagen zijn er ook al 5 eendjes en is er 1 kalkoen-kuiken geboren! Er liggen nog veel kippeneieren in de broedmachine, dus misschien zie je wel een kuikentje live geboren worden... toch altijd heel bijzonder!
 
Verder hebben we voortaan 2 prachtige ezels, 1 shetlandpony én is er een heuse konijnen-knuffelzone gemaakt waar de kinderen rustig de konijnen kunnen aaien, knuffelen of bekijken!
 
Met Pasen zijn we zowel op 1e als 2e paasdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. 
Natuurlijk is de entree gratis en kunnen ouders/opa's of oma's lekker op het terras plaatsnemen terwijl de kinderen bij de paashaas een paaseieren-speurtocht halen om alle eieren te zoeken die verstopt liggen op de boerderij. Aan het einde van de speurtocht krijg je een kleine verrassing van de paashaas."

"Uit de boot" of "door de mand"

Vandaag was er het bericht dat de VVD bij de coalitieonderhandelingen "uit de boot gestapt is". (persbericht VVD). Bij mij ging eerlijk gezegd mijn haar lichtelijk overeind staan vanwege de opgegeven redenen. Ik neem over uit de verklaring:

" De VVD heeft daarbij de insteek genomen om alle projecten langs de lat van nut en noodzaak te leggen", a)" Deze rondweg (Milsbeek) is nodig om de verkeersproblematiek rond Milsbeek en de bijbehorende veiligheidsproblematiek en maatschappelijke onrust op de Zwarteweg integraal op te lossen" en b)" De financiële dekking voor de aanleg van de rondweg is voor rekening van de ontzander Teunesen Zand en Grint".

Tjonge, tjonge, tjonge, dat is dus (sorry voor het woord) KUL.

In het officiële onderzoeksrapport van maart 2013 staat namelijk het volgende:

"Het zandtransport naar de huidige ontzandinglocatie De Banen aan de Leembaan rijdt via de Ringbaan en de Zwarteweg van/naar de Rijksweg N271. De huidige situatie is verkeerskundig gezien acceptabel, mede vanwege de in 2004 genomen maatregelen op de Zwarteweg. Zo zijn bewoners financieel gecompenseerd voor maatregelen aan woningen en zijn fietssuggestiestroken aangebracht. In de verkeersstudie ten behoeve van de MER Koningsven - De Diepen (eindrapport van 23 november 2012 met kenmerk TZG001/Wrd/0005) is geconcludeerd dat de huidige route over de Ringbaan - Zwarteweg, objectief gezien ook geschikt is voor de verkeersafwikkeling van het initiatiefplan Koningsven - De Diepen. De route biedt een goede en snelle verbinding tussen de N271 en de Leembaan." (zandtransport is overigens goed voor 3,5% (!) van het totale verkeer). Verkeersproblematiek? Veiligheidsproblematiek?

En verder blijkt uit de officiële stukken dat de gemeente (wij dus) wel degelijk betalen. De gemeente betaalt (naast allerlei andere zaken) oa ca 1,8 miljoen voor die rondweg. Dat Teunesen voor de ontgronding een bedrag aan de gemeente betaalt staat hier feitelijk los van, want dit geldt ook indien geen rondweg zou worden aangelegd.

"Nut en noodzaak". Ja ja. Als we het trouwens over verkeersproblematiek hebben, hoe zit het dan met bv de ZO Wal en de Niersweg? Veel problematischer dan de Zwarteweg, zowel wat betreft geluid als was betreft veiligheid. Daar ook geen brede trottoirs ed. De problemen zijn daar "opgelost" door die weg tot 30km zone te verklaren, waarna er volgens de overheid automatisch geen problemen meer zijn en waar de politie controle van 30km zones geen prioriteit geeft. Dat is nog eens wat anders dan een altijd aanwezige flitskast zoals op de Zwarteweg. Een advies aan de Gennepse VVD, Is het geen goed idee om de Zwarteweg tot 30km zone te benoemen? Kost maar 2 borden en dan zijn alle problemen meteen opgelost net als op de Niersweg.

Maandag 14 april

Op weg naar Pasen, aankomend weekend. Palmtakjes zijn nog beschikbaar in de Martinuskerk. Nog steeds redelijk tot goed weer, alhoewel er vandaag toch een paar fikse buien waren en vooral de wind erg schraal en koud was. Maar ja, het is pas half april. Gennep ligt nog steeds open vanwege de werkzaamheden aan hart van Gennep. Een paar plaatjes en tevens wat foto's van de laatste wedstrijd van het seizoen 2013-2014 van de dames van Flamingo's. Rien Laracker kreeg trouwens tijdens het afsluitingsfeest van Flamingo's na die wedstrijd trouwens een lintje van burgemeester Koning.

De dames van Flamingo's wonnen hun laatste wedstrijd tegen Apollo met 3-2. Een wedstrijd op het scherpst van de snede.
groot, groter grootst
dit gebbouw dat nu opgeknapt wordt en waar het dak verhoogd wordt, werd op een ansichtkaart uit 1910 nog (met pen) als toren aangeduid. Zal de ansicht een keer opzoeken.
zoals altijd wordt er vooral in het weekend het nodige vernield
Gennepse babies

Iedereen heeft het over bevolkingskrimp. Maar ik heb binnen 1 jaar al drie keer het babybord opgehangen. Vandaag voor Stijn op de Willem Boyeweg. En eerder dus al voor Neeltje en Kas. De jongeman op de foto heeft me trouwens goed geholpen bij het ophangen. Proficiat Marcel en Paula!

Kampioenen

Ik kreeg een mailtje van een trotse vader (Martijn Cleijne)

"Wij (Martijn Cleijne en Arjan Kikkert), coaches van dames 6 zouden het leuk vinden om op de gennepse site te komen met het volgende bericht:

Dames 6 van flamingo's zijn ongeslagen kampioen geworden in de A klasse. Na een moeizaam begin van de competitie zijn de meiden er in geslaagd om ongeslagen kampioen te worden. In de gehele competitie hebben ze maar 3 sets tegen gekregen. De dames hebben 2 weken geleden onder grote publieke belangstelling het kampioenschap binnengehaald door een zwaar bevochten 4-0 (25-16 en 28-26 en 25-18 en 27-25)overwinning op de nummer 3.

Het team bestaat uit de volgende speelsters bovenste rij van links naar rechts Eline Kikkert,Stance Lamers,Lisa robins,Lieke Wessels,Iris Lamers,Amy Cleijne,Demi Eijkmans,Evi watimena. Onderste rij van links naar rechts Janne Lamers en fleur Pluk. De trainer van dit geweldige team is Remco Reinten."
Reünies en containers
Ik kreeg een mailtje van Tonny Weijers:

"Op jouw site gennep.nu staat de zesde klas van Dhr Dohmen uit 1974-1975. In datzelfde jaar zat ik ook in de zesde klas maar bij Dhr. Lucassen. Ik noem de namen vlnr Piet Lucassen, Ronny van Gellecom (Zwagemakers), Peter Broekmans, Pieter Arens, Frank Geulen, Max Junier, Harm vd Mooren, Tonny Weijers, Hans Grutters, Theodoor Vullings, Edwin Schoenmakers, Arno Huys, Onderste rij Miriam Noy, Nolda Boom, Grade Bottenberg, Anita Bisseling, Marianne Arts, Anja Kersten, Johnny Bardoel, Rene Verhoeven, Eugene Noy en Theo Michels.

In de vijfde klas uit 1973-1974, dhr. Broeren,  Vlnr. Marion Weerenpas, Marian Clevers, Monique vd Lest, Miriam Noy, Hanneke van der Waard, Ingrid Giesbers, Beppy Bosten, Grada Bottenberg, Henk Hendriks, Jan Linders, Dionne Aldenhoven, Hans Janssen, Arno Marinussen, Monique Cremers, Marian Arts, Jan Elbers, Arno Huys, Theo Michels, Nolda Boom, Carla Goertz, Marga Eykmans, Edith Lemmen, Ingrid Alvera (van Daelen), Ellen Franken. en Tonny Weijers.

Volgend jaar is het 40 jaar dat wij de St. Martinusschool verlieten.  Een goede reden om een reünie te gaan organiseren. De reünie is bedoeld voor beide 6e klassen van 1974-1975. Ingrid Giesbers en Tonny Weijers willen dit idee graag op  zich nemen. Zijn er nog mede klas genoten die geïnteresseerd om deze reünie te mede te organiseren dan kunnen ze contact opnemen met een van  ons beide. Als er iemand is die personen op de foto herkent en er een mail adres van heeft, willen wij dat graag hebben" 

Ingrid:   i.giesbers@ggdhvb.nl of Tonny: toonweijers@gmail.com
De andere klas:1974-1975:1 Meester Dohmen 2 Henk Hendriks 3 Jan Linders 4 Hans Janssen 5 Dyon Aldenhoven 6 Jos Vloet 7 Marian Clevers 8 Govert Teunissen 9 Edith Lemmen 10 Jan Elbers 11 Monique van de Lest 12 Arno Marinussen 13 Marga Eijkmans 14 Ingrid Giesbers 15 Carla Goertz 16 Marion Weerepas 17 Ingrid Algera (van Daelen) 18 Hanneke van der Waard 19 Marlies van der Linden 20 Beppie Bosten 21 Ellen Franken 22 Juf van Lieshout

En ik kreeg een mailtje van Dirk Kerkhoff nav mijn update over de reünie bij de Gennep Cougars nav het 40 jarige bestaan op 1 april dit jaar. Dirk schrijft: "Ik heb een aanmelding gekregen van iemand die op je site had gezien dat de reünie plaats gaat vinden. Zou je bij je artikel onze site willen plaatsen, daar kunnen mensen alle info terugvinden? http://www.gennepcougars.nl/index.php/evenementen/40-jarig-jubileum-2014

Ik heb even zitten worstelen met het meervoud van reünie, maar toch het (hopelijk) juiste gevonden. Niet een meervoud dat je vaak gebruikt. Dat is bij containers wel anders. Vandaag hing een container wel op een heel bijzondere plek. Normaal staan die dingen gewoon platvloers op de grond, maar in dit geval was het anders. (ik wist overigens niet dat Teunesen zo'n joekel van een kraan heeft)

Beste stuurlui staan aan de wal

zoals hier waar toezicht wordt gehouden op de rioleringswerkzaamheden thv het terras van de Stadsherberg. En natuurlijk gebeurt dat met een glas gerstenat. De foto is overigens van de lange, die een paar tellen voor deze foto nog op de lege stoel op de foto zat. Maar liefst 6 toezichthouders dus, die het stof en ook de herrie van de zware pomp in de Picardie trotseerden.

Ik vraag me overigens wel af of het huisje van Fons wel tegen al dat getril bestand is want dat zware geval staat pal voor zijn deur te ronken en te trillen en verder of hij 's nachts niet wakker gehouden wordt door dat laagfrequente geluid. Zal het een keer vragen.

St Caecilia 1955

Zangvereniging St Caecilia komt weliswaar uit Ottersum, maar zeker in de beginjaren waren erg veel Gennepenaren lid. St Caecilia is opgericht tijdens WOII en bestaat geloof ik dit jaar zo'n 72 jaar. De foto is uit het seizoen 1955-1956 en is afkomstig van nevrouw Annie Coops die nu (2014) 82jaar is. De lange heeft de foto gescand.

We kennen de meeste namen op de foto en rechts heb ik de foto voorzien van de namen (ahv de nummering van de lange).

De leden in 1955-1956 waren: nr.1 Martien Goossens (Gennep) 2.Piet Hermsen 3. Sjaak Goossens (Gennep) 4. Huub Coopmans 5. Theo Goossens (Gennep) 6. Ben Schouten 7. Pieter Goossens 8. Emil Janssen (Milsbeek ) 9. Henk Schouten ( Ven ) 10.Koos van Bergen 11.Bep Coenen 12. Giesbers ( Panoven 9 ) 13. Ans Schouten (Ven) 14. Annie Arts ( Milsbeek ) 15. Wil Schouten (Ven) 16. Truus Lamers 17. Marietje van Bergen  18. Lies Coopmans 19.Joke Verstraten (Gennep) 20. Jeu Coopmans 21. Lia van de Loo  22. Annie Coops (Gennep ) 23. Door Francissen (Gennep ) 24. Hans Noy ( pianist ) Gennep 25. Gerrit Hermsen ( dirigent )  Ven 26. Riek Kösters 27. Tonny Guelen (Gennep) 28. Mej. Lamers ( Kroef )

De foto wordt ook toegevoegd aan het album met groepen.

website van zangvereniging St Caecilia

Rust! Tijd! En natuurlijk prikken

Ik heb vanmorgen (zondag 6 april 2014) met Fleurtje een rondje Ottersum gedaan, zo'n 5km over de Oordsebrug. Het was nog mooi weer, ik was terug voor de eerste (mot)regen.

Het blijft een mooi plaatje
en ook vanuit een andere hoek. Valt u ook iets op?
Ingezoomd: knappe prestatie van een voetballer(tje)
ook opvallend in de Niersstraat
want is het nu 12 of 14 ( :-) )
De paalfundering steekt nog uit de grond bij de Gennepermolen
en het zwanennest is weer op de inmiddels vertrouwde plek aan de overzijde van de Niers
Ook een mooi plaatje van het vertrouwde Gennep
met de tijdelijke inwoners bovenop het stadhuis
Op het hoofdveld van Achates zwiepten de paardestaarten. Op veld 3 waren heren bezig.

En daarom ook de titel van deze update. Als je zo rustig voorbij loopt is het wel heel erg opvallend welke kreten voornamelijk geslaakt worden op een voetbalveld (in ieder geval dit veld van Achates) en dat zijn RUST en TIJD. Ik heb in 1 minuut maar liefst 7x dit soort kreten genoteerd. Dat zou dan betekenen dat tijdens een wedstijd van 90 minuten maar liefst 630 keer TIJD of RUST geroepen wordt. Dat u het maar weet.

En prikken? Ik kreeg een mailtje van Frank Spikmans (oorspronkelijk uit de Middelweg) dat ie 1 van mijn luchtfoto's gebruikt had voor een artikel in het tijdschrift RAVON. Het gaat over de rivierprik die veelvuldig in de Niers en de Kendel voorkomt. Dat artikel wil ik u natuurlijk niet onthouden. Alweer een Gennepenaar die aan de weg timmert.
Lente in Gennep en gewèrkt wordt er!

Het mooie weer houdt maar niet op. Het lijkt wel zomer. Het is wel erg droog. Op de Zandstraat zijn shovels en kranen in de weer met joekels van rioleringsbuizen en nog veel grotere betonnen putten.

op het trottoir is het krap
ik vraag me af of dat bord met die 4 wel zo duidelijk staat.
de oude put gaat eruit
deze foto's zijn van Tonny, want ik kan natuurlijk niet de hele dag staan te kijken

Maar de Zandstraat is niet de enige plek waar gewerkt wordt:

Bij de Gennepermolen zijn ze de grond aan het saneren
en bij de nieuwe poort verschijnt een bruggetje
en ook op de Steendalerstraat is men actief. De mensen van lektech staan hier hun mannetje
Maar het is vooral lente in Gennep. De pinksterbloemen bloeien al volop alhoewel het nog lang geen Pasen is. Men zit op terrasjes, eet ijsjes, is langs de Niers aan het vissen of fietst of wandelt lekker op de dijk. Wat willen we nog meer: genieten in Gennep!

Maar het blijft mij verbazen dat er van die kolossale gebouwen neergezet worden in Gennep, die de historische kern en eeuwenoude gebouwen (zoals de stadsherberg) compleet overheersen. De foto links laat goed zien hoe de Stadherberg van een Gennepse "landmark" (in het verleden kon je vanuit de oude kerk van Heijen een kaarsrechte streep trekken over de Rijksweg tot bij deze Gennepse uitspanning) verwordt tot een onopvallende gebouw. De ansicht van rechts is trouwens van de jaren 70 (met dank aan Lianne :-) ). Er zijn ook nog oudere prenten, waar zelfs nog een drenkbak voor paarden voor het gebouw te zien is. Ik snap dat nieuwbouw af en toe nodig is, maar houd aub rekening met de omgeving en in het geval van de oude kern van Gennep ook met de historische context.

Komisch waren overigens de tweets van (virtueel museum) #martinustoren. Eind maart tweetten ze over de herkomst van 1 april grappen. En vervolgens tuinen ze zelf in de 1e de beste 1 april grap door het re-tweeten van het nepbericht van kliknieuws dat het Duits Lijntje weer in ere hersteld wordt in 2020. Big smile.

 

Gennep op de schop

En dan letterlijk. Vandaag is de Zandpoort afgesloten voor de nieuwe herinrichting van dit deel van Gennep, maar vooral om ook een nieuwe riolering aan te leggen. Hemelwater moet tegenwoordig gescheiden worden afgevoerd en weer worden geïnfiltreerd in de bodem. En dat moet natuurlijk ook voor nieuwe bouwwerken zoals Centrum Centraal en het Bolwerk. Vandaar dat die groene gracht goed van pas komt als een soort wadi om het hemelwater naar toe te brengen (ik hoop alleen dat ze die gracht wat veiliger maken, vooral voor kleine kinderen!!). En voor dat transport van dat hemelwater heb je grote betonnen pijpen nodig die diep onder de straat in de grond gestopt moeten worden.

Voor Gennep wordt het later deze week helemaal interessant als ze ter hoogte van de Hema zijn aangeland, want daar zitten de fundamenten van de vroegere stadspoort nog in de grond. Voer voor archeologen dus, maar ook voor geïnteresseerde Gennepenaren, die met eigen ogen een stukje (stads)historie willen zien.

Om een beetje op temperatuur te komen volgt hier de link naar een update die ik 5 jaar geleden over de Zandpoort heb gemaakt. Dan weet u ook wat u kunt verwachten.

En verleden jaar heeft ook al een gedeelte van die fundamenten bloot gelegen. Updeet naar verleden jaar.

Ik houd u op de hoogte.

Van het politieke front is trouwens het nieuws dat eerst geprobeerd wordt een nieuw bestuur te vormen met SP, VVD en D66. Ben benieuwd. Ze willen ook weer 3 wethouders: (Janine, Ed en ?)?

Zomer in maart in Gennep

Wat een weekend. Zonovergoten, temperaturen boven de 20 graden. En het is nog pas maart. Gister (zaterdag) waren er acties om de Maas- (en Niers-)oevers op te schonen onder het motto "schone Maas". Een goede daad doen en dan met deze temperaturen is niet bepaald verkeerd.

En ook voor de Gennepse sportverenigingen was het een zonnig weekend. Bij Flamingo's wonnen Dames 1, Dames 2, Heren 1 en Heren 2 alle hun wedstrijden. Ik heb wat plaatjes geschoten bij Dames 2 en heren 1, want daar spelen tenslotte mijn neef(je) en mijn nicht(je). Bij de wedstrijd van Dames 1 was trouwens de (enige) ballenjongen afwezig, want die moest zelf spelen in Valkenburg nog wel. (hij verloor met 4-0. Vervelend met zo'n lange heen- en terugreis). Maar hieronder meer over deze ballenjongen.

En ik las dat vandaag ook Vitesse zijn wedstrijd gewonnen heeft en wel met 0-1 uit van Olympia uit Boxmeer.

"schone Maas" activiteiten in het Niersdal.
en op de zaterdagmarkt was het druk
wat plaatjes van de wedstrijden van dames 2 en heren 1

Nog een andere Gennepse sportclub is de Gennep Cougars, onze plaatselijke basketbal-club, waar ik zelf zo'n 40jr geleden nog gespeeld heb. Niet met heel veel talent overigens en ik was waarschijnlijk ook te weinig fanatiek. Maar de Cougars bestaan dit jaar 40jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. De cougars zijn 1 april 1974 opgericht en dat is nu 40 jaar geleden. Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 24 mei, waarvoor alle (oud-) leden worden uitgenodigd.

In een mailing/nieuwsbrief wordt alles toegelicht

Hiernaast nog 2 plaatjes uit de 1e jaren van de Cougars, respectievelijk het allereerste team (1974) en ook het team dat in het seizoen 1978.1979 kampioen werd en promoveerde.

Die ballenjongen van dames 1 speelt zelf ook Volleybal. Maar hij is 2 koppen kleiner dan de anderen van zijn team (en alle tegenstanders). Dan wordt sprongkracht erg belangrijk. Op zaterdagmiddag fotografeerde ik het tafereel van een jongen die boven een heg van 2m uit kwam. Hij was hard aan het oefenen dus. Sprong-POWER!
allereerste team
kampioensteam seizoen 1978/1979
Meer plaatjes vanuit de gracht

Uit het album van de Romein

Vanavond hebben ook diverse raadsleden afscheid genomen. Dhr Timmermans naar ik meen zelfs na 20 jaar. Toch een hele prestatie. Het ga ze goed.

Graven in het verleden. De Gracht

Men is driftig bezig met de werkzaamheden voor de groene gracht op de plek waar de gracht vroeger naast de stadsmuren van Gennep gelegen heeft. Die graafwerkzaamheden bieden natuurlijk bij uitstek archeologen de gelegenheid om in het verleden te duiken met schop, troffel en metaaldetector. Het budget voor archeologische werkzaamheden is blijkbaar zo beperkt, dat slechts 1 persoon betaald kan worden. Er zijn echter veel meer mensen aan het werk en aan het zoeken.

Leuk dat mensen hobbies hebben en nog leuker dat bij sommige mensen hobby en beroep in elkaar over loopt. Fantastisch dat zulk enthousiasme er zelfs toe leidt dat een vrije dag genomen wordt om maar deel te kunnen nemen aan de opgravingen in de oude Gennepse gracht. En er worden ook zaken gevonden, Genneps aardewerk, zilveren knoopjes, munten, een ijzeren schop, aardewerken kandelaars en aardewerken kinderspeelpoppen, aardewerken rozetten tot en met zelfs het plaatsnaambord van Gennep dat moet dateren van zo'n 70jaar geleden.

Wanneer de gracht voor het eerst gegraven is, is nog steeds onduidelijk, vermoedelijk ergens 12e, 13e of 14e eeuw. De gracht is door de eeuwen heen ook goed onderhouden (en dus schoon gehouden) geweest. Goed voor de veiligheid, maar minder voor archeologie. En terwijl de archeologen (betaald en in hun vrije tijd) en de amateur-archeologen druk aan het zoeken zijn, wordt een stuk verderop verder gewerkt aan het bruggetje over de vroegere gracht bij het nieuwe stadspoortje.

en wat overige plaatjes

werkzaamheden aan en in de gracht
het toekomstige bruggetje

ook op andere plaatsen in Gennep zijn er activiteiten. Men is bezig met de noodweg tussen ZO Wal en Brugstraat, Centrum Centraal gaat driftig verder en een stukje verder is het oude pand (ca 100jr) waar vroeger Birtad zat van binnen compleet gestript. Alles binnen weg: wanden, vloeren, alles. Ik heb begrepen dat ook het dak er nog af gaat en ca 30cm verhoogd wordt om de bouw van appartementen mogelijk te maken. Er schijnen meer dan 20 containers puin/afval verwijderd te zijn.

strippen en weer opbouwen
centrum centraal
Gennepermolen
een klas krijgt een rondleiding
een noodweg
Vroeger jaren

Ik kreeg mailtjes van Huub van Est en "de lange". Huub trof een plaatje van van een Indische Nederlander zo te zien nog wat onwennig voor de Gennepse molen de Reus aan de Ottersumseweg. 'de lange' stuurde een foto van de remise van de MBS/Zuid Ooster, die stond op de plek waar nu de flat op het voormalige Page-terrein staat. Er staat al een andere foto van die remise op deze site.

remise MBS/ Zuid Ooster

foto die al op de site staat

Wandeling Genneperhuis

Zondagochtend 23 maart scheen (in eerste instantie) een stralend zonnetje. Mooi weer dus voor een fikse wandeling naar het Genneperhuis en dan over de Bloemenstraat, de Koeweidenstraat en de Henakker terug naar Gennep. Wat plaatjes van die wandeling.

Flamingo's'56 JB 1 - Fit & Fysio/VC Limac JB 1: 1 - 3

Zaterdagmiddag was er 1 wedstrijd in PicaMare en wel van het jongensteam waarin mijn neefjes Chiel en Sander spelen. Ze moesten tegen de koploper. Chiel een kop (of misschien wel 2 koppen) kleiner dan alle andere spelers in de zaal, maar bloedfanatiek. Ze verloren, maar wisten wel de laatste set met 25-23 te winnen. Toch knap.

Za 22 maart

De verkiezingen achter de rug. Dan begint de formatie, de SP met ??. Even afwachten of de SP ook daadwerkelijk in staat is om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen. Dat is toch wat anders dan vanaf de zijlijn commentaar te geven. Maar een frisse wind is nooit weg. Ik ben alleen een beetje bang voor de Niersdalbrug. Al dat gedoe en gepraat hebben er een onmogelijk project van gemaakt, lijkt het. In plaats van het gewoon neerleggen van een toeristisch bruggetje (zonder al die infrastructuur) voor zeg 50.000 is er nu oneindig veel discussie, gepraat, worden consultants aan het werk gehouden en zijn we al 500k verder zonder dat leuke bruggetje. We zullen zien. De burgemeester neemt al een voorschot dat ie 2 fulltime wethouders wel ziet zitten en dan liefst ook nog van buiten. Theo Kersten van de PvdA ziet intussen af van zijn raadszetel (ten gunste van Luc Brouwers) omdat er in een 1-mans fractie zoveel werk op hem af zou komen dat dat niet meer te combineren zou zijn met zijn eigenlijke baan.

Het blijft intussen mooi weer. Donderdag was zelfs zomers met temperaturen van meer dan 20 graden!. Gebra is begonnen aan de werkzaamheden voor Gennep Centraal. Ze leggen eerst een tijdelijke weg aan over het Jan Lindersplein. En Laarakkers is begonnen met sloop- en opruimwerkzaamheden achter de Gennepermolen en ook is men bezig met een bruggetje naar het Melkstraatje (vanaf het nieuwe poortje in de stadsmuur)

Ik moet trouwens zeggen dat ze al die verkiezingsborden netjes en snel opgeruimd hebben. Slechts een enkel bord (als op de foto rechts) is over het hoofd gezien. Wist u dat u zonder te liegen totaal verschillende boodschappen kunt geven als conclusie van verkiezingen als die van afgelopen woensdag? Ik zal een aantal uitspraken doen, die allemaal 100% correct zijn:

D66 wint zeer sterk tov vorige verkiezingen, (nu 15,6% van de uitgebrachte stemmen tov de magere 6,1% bij de recente 2e kamer verkiezingen van 2012, dus ruim 2,5x zo veel!). De SP verliest fiks aantal stemmen tov de vorige verkiezingen (nu 2185 Gennepse stemmen tov 2440 Gennepse stemmen bij de 2e kamer verkiezingen van 2012). D66 verliest sterk tov de vorige verkiezingen (bij vorige gemeenteraadsverkiezingen 22,5% vd stemmen, nu 15,6%). De SP groeit sterk door in Gennep tov de 2e kamer verkiezingen van 2012 (toen 24,7% vd Gennepse stemmen, nu 29,7% vd Gennepse stemmen). U ziet. Zonder te liegen kunt u een hoop verschillende conclusies trekken en mensen compleet op het verkeerde been zetten. :-)

Politieke aardverschuiving

19 maart 2014 brengt een politieke aardverschuiving in Gennep. De SP, voor het eerst meedoend aan de gemeenteraadverkiezingen, wordt in één klap meteen veruit de grootste partij met bijna 30% van de stemmen en dus 5 zetels. De SP zal dus het voortouw moeten nemen in de coalitiebesprekingen. Grootste klap krijgt de PvdA, maar ook het CDA, D66 en KERN moeten forse veren laten. Gelukkig is de opkomst een stuk beter dan de bedroevende 40% van 2010. Grote vraag is, wat gebeurt er nu, want een onbekende factor doet zijn entree in Gennep, met onbekende mensen. Afwachten dus, want ik ben van mening dat het uiteindelijk altijd de mensen zijn waar het op aan komt. Leuk overigens dat ik mijn oude huisarts heel blij op het scherm zag, evenals een buurtgenoot een paar huizen verder. wordt vervolgd dus.

Imago Gennep is in het geding

Want hoe kan het bestaan dat de partijen die zich bij uitstek altijd laten voorstaan op het belang van en het handhaven van allerlei regels, nu zelf net degenen zijn die hun eigen regels aan de laars lappen. Over wie ik het heb? Over de politieke partijen (alle) en het gemeentebestuur van Gennep. In de eigen regels van de gemeente Gennep (van 24 mei 2011, dus nog vrij recent geleden) staat tav sandwichborden ondermeer: "5: •  Op het moment dat het aantal borden de 45 overstijgt zal het college het aantal toegestane borden per organisatie naar evenredigheid verkleinen." en "8: Binnen een afstand van 25 meter vanaf kruisingen, rotonden of splitsingen van wegen mogen geen sandwich- of driehoeksbord worden geplaatst.". Duidelijk toch? Link naar de betreffende beleidsregel van de gemeente Gennep. (Ik kwam op dit thema door een facebook of twitter bericht van Goof over dit onderwerp.)

Er zijn in Gennep 6 politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen. Daarnaast hangen er ook nog sandwichborden van de open dag van de HAS. In totaal dus 7 partijen die sandwichborden en/of driehoeksborden mogen hangen respectievelijk opstellen. Omdat er in totaal maar 45 van die borden mogen staan, is dat dus 6,5 bord per partij (voor de gehele gemeente Gennep!). En natuurlijk mogen ze ook niet binnen 25m van rotondes, splitsingen, zijwegen ed staan). Daarnaast mogen de borden natuurlijk ook niet hinderlijk zijn. De werkelijkheid? Ik heb vandaag eens een kort rondje door een gedeelte van de kern Gennep gemaakt. Ben niet op andere plaatsen geweest. Kijkt en huivert van de volgende bloemlezing (het album opent indien u op 1 van de foto's klikt).Kern spant de kroon, maar geen enkele partij houdt zich aan de gemeentelijke regels en er staan er zowiezo veel te veel (volgens de voorschriften tenminste)

Dit is een grapje natuurlijk. Maar laat wel zien dat we op moeten passen dat we niet te veel en soms veel te gedetailleerde regels maken. Geldt ook voor de zaak Tuinzicht. Als al te letterlijk te gedetailleerde regels worden gehandhaafd krijg je ongewenste situaties als absurd hoge boetes voor een relatief klein probleem, En dan mag wethouder Voncken (artikel in de Gelderlander ) nog wel vinden dat het imago van Gennep in het geding zou zijn bij niet handhaven, ikzelf denk dat het goed voor het imago van Gennep is als op een redelijke en pragmatische wijze wordt omgegaan met regels (zoals het niet opleggen van excessieve boetes volgens de letter van een regel.)

Gennep Doet en Plakken

Ik berichtte recent dat Jong Nederland weer een Doe-Actie heeft as zaterdag om 10:00h in/bij de Blokhut. Maar het is niet alleen Jong Nederland die Doet. Er zijn heel veel vrijwilligers actief. De vorige keer liet ik u oa de schoffelaars op het oude kerkhof zien en de IVN mensen met de boomplantdag. Maar er gebeurt nog veeeel meer.

Van de Facebook pagina van Do komen de 2 foto's hiernaast. Van de buurt Helpt Elkander, die gezamenlijk de Jeu de Boule baan in hun buurt opknappen, maar ook van de harmonie die hun oude stoelen aan het schuren en repareren zijn.
Chapeau voor al die mensen die in hun vrije tijd andere mensen helpen en of hun steentje bijdragen aan de maatschappij of aan anderen.
de foto links is er een van een hele collectie, die Piet Sluiters mij stuurde nadat hij constateerde dat er wel heel erg veel stickers te pas en te onpas op allerlei borden en voorwerpen geplakt worden. Hij heeft een korte bloemlezing gemaakt van wat hij in het centrum aantrof, welke bloemlezing via het aanklikken van het bord links geopend wordt.
Buurtvereniging Helpt Elkander knapt de Jeu de Boule baan op (za 15 mrt 2014)
Leden van de harmonie knappen in een schuur hun oude meubilair uit de repetitieruimte op (15 mrt 2014)
wat wel blijkt is dat het nog steeds mooi weer is en dus perfecte omstandigheden voor een terrasje of een wandeling
waarom de vlag afgelopen vrijdag 14 mrt halfstok hing bij het politiebureau was mij een raadsel
dan is de fuut in/op de Niers te bewonderen
of dit gezicht op Gennep
of deze katjes met daarachter de Maasbrug
of de ooievaar, die blijkbaar nog steeds takken aan het verzamelen is voor zijn nest op het stadhuis
In de Maaskemp is ook gesnoeid en het snoeihout op stapels gezet.
Die onverlaten blijkbaar in brand hebben proberen te steken
Net als deze knotwilg richting de Loswal.
Vitesse speelde vandaag (zo 16mrt) een thuiswedstrijd tegen Hapse Boys. De zon scheen, maar er was een harde schrale wind vanuit het westen. In de 69e minuut scoorde Vitesse de 2-2 gelijkmaker. (Bjorn Hendriks). Helaas ging het daarna mis. Haps scoorde nog 2x en wond dus met 2-4. Beter verging het Flamingo's. Zowel dames 1 als heren 1 wonnen hun uitwedstrijd met 1-3.

En bijna verkiezingen dus. Daarna zullen alle promotie-borden met die meer dan levensgrote koppen wel weer snel verdwijnen evenals de bezoeken van prominente partijleden, bezoeken, tweets en facebook-berichten en kunnen we over tot de orde van de dag. Ik ben wel benieuwd naar de uitslag, vooral nu de SP voor het eerst meedoet. En eigenlijk vind ik dat ik net als alle burgers zou moeten gaan stemmen. Probleem alleen is, op wie??? Een rondweg in Milsbeek zegt mij niet zoveel, de Niersdalbrug had er al lang moeten liggen maar niet meer moeten kosten dan 50k (Kendelbruggetje of de bruggen bij het Genneperhuis), we moeten van de nasleep van de Floriade (onze deelnemingen in Greenpark en Villa Flora) af, evenals (zo mogelijk) van de Brem. Het verkeer dwars door het hart van Gennep zou teruggebracht moeten worden (door voor auto's betere routes te creëren), de VVV moet terug naar het stadhuis en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Eerst en vooral moeten we terug naar "doe maar gewoon dan doe je raar genoeg", wat de beste lijfspreuk is die ik ken voor de Gennepenaar, en luister naar de mensen.

Bomen

Gisteren, woensdag 12 maart was het boomplantdag en net als de rest van de week was het stralend zonnig weer met aangename temperaturen. Van mij mag het elk jaar zo gaan. In Gennep werden 5 bomen aangeplant bij het Melkstraatje door wethouder Vandermeulen, geholpen door een groep schoolkinderen (zo te zien van Maria Goretti) en bijgestaan door het IVN.

Links worden de bomen geplant. Rechts een doorkijkje naar een mooie boom in de oude pastorietuin (tuin Hollanders) vanaf Maria-Oord. Die tuin is nu trouwens te koop. Zal wel even sparen zijn want 2 ton voor 750m2 is niet gering.
Vlakbij waren vrijwilligers druk in de weer om het oude kerkhof netjes te houden, waarbij een koffiepauze natuurlijk niet te versmaden is
Ook de vogels zijn druk in de weer bij deze aangename temperaturen. De ooievaars zijn druk aan het fourageren langs de Niers, de roeken zijn druk bezig om nesten te bouwen. Tot mijn verbazing plukken ze zelfs zelf takjes van bomen .
Het leek van de week wel of men overal druk bezig was. Het terrasje bij de Stadsherberg afgeladen, op een gewone woensdagochtend al een stads-rondleiding onder toeziend oog van de ooievaar en ook wordt her en der nog druk gebouwd.
En ook de dames en heren politici zijn druk bezig. Ik heb nog nooit zoveel politici op straat gezien als deze dagen en nog nooit zoveel twitter en face-book-berichten. Een heuse fractieleider-discussie-avond was er bij Dichterbij en volgende week is er nog een in Picamare. Ik las in het dagblad dat de meeste opwinding nog ontstond over het gebrek aan ondersteuning vanuit het gemeentebestuur (cq Raad) voor de Pleinfeesten. Alle politieke partijen schijnen zich gehaast te hebben dat dit zo nooit meer mag gebeuren. Laat het ons hopen, want wat is nu beter dan initiatieven van particulieren, burgers en bedrijven. Daar kan de overheid en de politiek niet tegen op. Ik weet overigens nog steeds niet of ik wel ga stemmen.

Tenslotte nog een bericht van Jong Nederland: Jong Nederland Gennep doet!
Op zaterdag 22 maart doet ook Jong Nederland Gennep weer mee met NL doet! Dit jaar wordt tijdens de landelijke actie van het Oranje Fonds het podium van de club aangepakt. Onder de slogan 'Pimp ons podium' zullen velen vrijwilligers het kinder- en jeugdwerk van Jong Nederland ondersteunen. Daar waar vorig jaar het gehele college van B&W langskwam om een muurschildering te maken in de blokhut, zijn er dit jaar al vele andere vrijwilligers die zich hebben aangemeld om te komen helpen.
Jong Nederland Gennep is een actieve kinder- en jeugdorganisatie in de regio Gennep. Gebaseerd op een drietal pijlers organiseren zij vele activiteiten en groepsavonden. Op basis van de pijler 'Creativiteit' worden er o.a. activiteiten georganiseerd op het podium in de blokhut! Om dit podium aantrekkelijk en inspirerend te houden is er besloten het podium op te gaan pimpen! Een frisse muurschildering, nieuw plafond en professionele belichting zijn enkele klussen die centraal zullen staan.
Zaterdag 22 maart zal er geklust worden van 10:00-17:00. (zo was het in 2013)

De klas van 51 bijna compleet

Na Sjaak Noij had ook Ted Noij de nodige aanvullingen voor de namen in deze klas. Bijna compleet dus.

"De klassefoto is van het schooljaar 50/51 de 1e klas van juffrouw van Kempen.

De bovenste rij. Theo Oldenhof – Gertie Hermens – Paul Martens – Cees Sloots – Willy Michels – Tiny Teunesen – Jurgen Werner – Harrie van Boxtel – Pieter van Riet – Sjaak Noij– Piet Vervoort -René Wilbers

De middelste rij. Fred Slungers – Joop van Duuren? – Peter Willems – Ted Noij - ???? – Theo Nogarede – Willy Weijers – Jan Theunissen – Jan Smits– Thei Schim .

De onderste rij. Sjaak Peters – Nol Noij - ???? – Paul van Riet? – Harry de Roij - Jozef van Rossum– Theo Roosenboom - Wieleke (uut de Hei) . "

 

Waarom geen 6???
Wat plaatjes van de afgelopen dagen. Zo is de stoep van de toegang tot het Europaplein vorige week aangepakt. Bij Centrum Centraal wordt driftig doorgebouwd. Ik zag zelfs bouwvakkers op de carnavals-dinsdag aan het werk. Ook complimenten voor de mensen van Intos, die de carnavals-troep zo netjes opruimen.
Na het CDA huis is er nu ook een VVD huis in de periode tot de verkiezingen. De PvdA heeft condooms en rozen (ik zou voorzichtig zijn met de combinatie), Kern een huiskamer, en D66 een giga bord bij de Brabantweg rotonde. Voor de SP is het "nu". Trouwens ook voor de VVD, als ik naar alle berichten kijk.

Maar de leukste verkiezings-strijd vindt toch plaats in de Emmastraat, waar in een en hetzelfde huis de SP tegen de PvdA strijdt. Beiden claimen sociaal te zijn. Is misschien de verbindende factor. Who knows. Beiden hebben het trouwens ook over liever mensen dan stenen. Daarin hebben ze natuurlijk gelijk, maar het is ook "een beetje" appels en peren vergelijken. Wat die stenen zijn meestal nodig om inkomen te verkrijgen, terwijl zij het vooral hebben over het uitgeven van dat verkregen inkomen (aan mensen dus). 1 ding is in ieder geval zeker: de politieke partijen zijn nu in 1 maand actiever naar de burger dan in de afgelopen 4 jaar bij elkaar.

En er gebeurt vanalles. Nadat het zonnepark niet doorging (wat deskundigen overigens al vroegtijdig voorspeld hadden, vanwege de onmogelijke keuzes die gemaakt werden) is er nu het Duitse windmolenpark op de rand van het Reichswald. Die dingen zouden maar liefst 200m hoog worden, dat is 5,5 maal de hoogte van de Gennepse kerktoren. Nu ben ik niet echt een NIMBY, maar dit lijkt me toch echt een beetje over de top. Dit roept om Don Quichotes (en dan een beetje effectiever). Maar het belangrijkste recente nieuws vind ik zelf toch die aankondiging van de rotondes in de rondweg. Ik pleit al jaren voor die rotondes om Gennep beter (en veiliger) te ontsluiten. Maar wat ik nu echt niet begrijp, is waar de 6e rotonde gebleven is. De rotonde bij de Stamelbergerdijk, die het probleem van de ontsluiting van het hart van Gennep en tevens de verkeersproblemen rond de Hema/Geveltje, zou oplossen. Is het probleem shared space ook meteen opgelost en een probleem van de afgelopen 60jr verholpen. Ik vrees dat ik een roepende in de woestijn zal blijven. Het zij zo. Dan maar weer wat plaatjes.

Links: Realiseert u zich dat u hier naar de overblijfselen van de belegering van het Genneperhuis zit te kijken? En wel van de versterking van veldmaarschalk Graaf Willem van Nassau. En misschien zit er nog wel iets ouders onder, wellicht van de Romeinen. Hopelijk onderzoeken ze dit goed, alvorens ze een zijgeul van de Maas gaan maken.
natuurlijk van de ooievaars, want het blijft een prachtig gezicht.
een haas in de Maaskemp
En het blijft maar mooi weer. En daar hoort natuurlijk ochtendmist bij, zoals te zien op deze plaatjes van vanochtend (Niersdijk)
Kinderoptocht op foto en film

Dinsdagmiddag 4 maart startte om 13:00h vanaf de Markt de kinderoptocht. En weer was het stralend en zeer aangenaam weer. Het lijkt trouwens of de kinderoptocht met het jaar blijft groeien. De optocht voerde naar PicaMare, waar 's middags wild-west party was op deze laatste dag van carnaval 2014 in het Gennepse. Vanavond rest nog, met de afsluiting en het traditionele pop-verbranden op de markt. En morgen begint de vastenperiode met het traditionele askruisje in de kerk.

Via de thumbnail links opent een foto-album, via de thumbnail rechts een filmpje van de kinderoptocht

foto's

 

filmpje
De namen uit 1951 al bijna compleet
Vandaag kreeeg ik een mailtje van Sjaak Noij over de klassefoto die ik gisteren online zette. Sjaak heeft zelf in deze 1e klas van juffrouw van kempen gezeten en wist de meeste namen.

"De klassefoto is van het schooljaar 50/51 de 1e klas van juffrouw van Kempen.

De bovenste rij. Theo Oldenhof – Gertie Hermens – Paul Martens – Cees Sloots – Willy Michels – Tiny Teunesen – Jurgen Werner – Harrie van Boxtel – Pieter van Riet – Sjaak Noij – ???? - ????.

De middelste rij. Fred Slungers – Joop van Duuren? – Peter Willems – Ted Noij - ???? – Theo Nogarede – Willy Weijers – Jan Theunissen – Jan Smits – ????.

De onderste rij. Sjaak Peters – Nol Noij - ???? – Paul van Riet? – Harry de Roij - ???? – Tonnie Roosenboom - ????. "

Een klas uit 1951

Han van Arensbergen stuurde de foto links. Het is een foto van een klas van de Martinusschool. Zo te zien is dit de 1e of hooguit de 2e klas en staat deze klas ook in later jaren op deze website (zie album St Martinusschool)

Ik ben benieuwd hoeveel namen we bij elkaar kunnen vinden van deze klas met jongens die nu allemaal zo rond de 70 moeten zijn.

Filmpje optocht
Tussen het maken van foto's heb ik ook wat filmbeelden gemaakt van de optocht van Geert I
Euterpe terug van weg geweest

Boven de toegangsdeur tot de repetitieruimte van de harmonie onder het bolwerk is het beeld van Euterpe terug gehangen. Dit beeld van de Heijense kunstenaar Roovers werd in 1968 onthuld aan de gevel van het toen net gebouwde repetitielokaal van de harmonie dat in 2011 plaats moest maken voor het bolwerk. Ik heb 3 jaar geleden een keer een updeet hierover gemaakt. (link naar deze update). Nebuvast komt met dit terug hangen een oude belofte na, waarvoor chapeau.

Ik kwam de naam Nebuvast ook tegen in een tweet over een komend bezoek van CDA 2e kamerlid Raymond Knopsin het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. (link naar dit bericht) Hij bezoekt dan met name Destion en Nebuvast. In het bericht staat: " Bij Nebuvast zal gesproken worden over hun toekomstige plannen en het realiseren van projecten in een tijd waarin de woningbouwmarkt niet meer ‘de melkkoe' van andere ontwikkelingen is. CDA Gennep zal het werkbezoek tevens aangrijpen om te bespreken op welke wijze zij na de verkiezingen Destion en Nebuvast kan ondersteunen bij concrete plannen." Daar verschoot ik toch even van, want de werkelijkheid is al lang heeeeel anders. Zie het voorbeeld Centrum Centraal. Ik heb hier al eerder over bericht. De Gemeente Gennep (wij dus met zijn allen) draagt een kleine 3 miljoen euro bij om te faciliteren dat de Aldi met de woningen erboven gebouwd kunnen worden. De vraag die dan dus rijst is: wie is er nu melkkoe voor wie????

Tja. overigens komt niet alleen het CDA met haags volk op de proppen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Ik heb gelezen dat minister Schippers van de VVD nog langs komt en recent is ook Emile Roemer van de SP in het Gennepse op bezoek geweest in het kader van deze verkiezingen. Het is in ieder geval zeker dat KERN niemand kan laten langs komen.... ;-)

De optocht van 2014

Een zonovergoten Gennep, aangename temperaturen voor de tijd van het jaar, meer dan 60 wagens en opgetogen deelnemers en kijkers. Wat wil je meer. Maar, ik heb de deken niet gezien. Misschien heb ik over hem heen gekeken (?). Wel wat erg veel foto's, die ik daarom in verschillende albums presenteer (op volgorde van de optocht). Allereerst album 1 en album 2. Ook vanavond was het trouwens nog druk in Gennep. Bij de Dragonder stond er een groep van zeker 20 man in de kou te wachten tot ze naar binnen mocht. En 2 ambulances en 2 politiewagens kwamen met gillende sirene en met een noodvaart naar de Markt gestormd, waar blijkbaar bij de Typhoon iets voorgevallen is of iemand onwel geworden is. Die ambulances moeten trouwens wel geweldige vering hebben. Ik heb nog nooit een auto zo hard over de verkeersdrempels in Spoorstraat en Zandstraat zien jakkeren.

fotoalbum deel 1
fotoalbum deel 2
fotoalbum deel 3
Mèrtzitting 2014
De Mèrtzitting 2014. Weer druk bezocht door meer dan 3000 bezoekers. Frank is helemaal naar het topje van de toren geklommen voor een foto- en film-impressie
foto-impressie
film-impressie
Kinderoptocht Maria Goretti

Carnaval staat op het punt los te barsten. Vanavond sleutel-overdracht, morgen Mèrtzitting enzovoorts. Maar jong geleerd is oud gedaan. Maria Goretti begon vrijdag-ochtend met een heuse kinder-optocht door de straten van Gennep en Frank was paraat met zijn foto-toestel. Hopelijk houden we dit schitterende weer de komende dagen.

Kinder-carnaval

Afgelopen weekend was er sprookjesbal, maar ook een speciale kinder-carnavals-mis in de Martinuskerk. Marco was paraat en heeft 2 albums vol geschoten. Hieronder een impressie en de links naar die albums.

Kindermis

De link naar dit album

Sprookjesbal in PicaMare

De link naar het Sprookjesbal Album

De klas van 63-64 nu helemaal compleet
Paul Peters leverde de laatste namen en verbeteringen van klas 5 van de St Martinusschool van het jaar 1963-1964. Klasseleraar was meester Marcellis, die ik me zelf altijd herinnerde als meester Mercedes. Een strenge meester, maar dat waren ze bijna allemaal in die tijd. De namen zijn natuurlijk ook toegevoegd aan het verzamelalbum van de St Martinusschool.
Ooievaars reserveren hun plekkie
Op 16 februari was ie voor het eerst gesignaleerd in het Gennepse, maar op vrijdag 21 februari werd het nest op het oude stadhuis definitief betrokken. Dot van Bergen (links) en Teus van Leeuwen stuurden de foto's waarop dit is vastgelegd. Erg vroeg dit jaar. Misschien vanwege de wel heel erg zachte winter, maar misschien wilden de ooievaars ook tijdig hun plekkie betrekken voor de Mèrtzitting van volgende week zaterdag (1 maart). Wie zal het zeggen?
Onafhankelijk

Ik werd in een tweet geattendeerd op een Gennepse verkiezings-site (Gennep Kiest), die onafhankelijk zou zijn. Op zich een goede zaak, want zoiets ontbreekt tot nu toe in het Gennepse. Het zou goed zijn als de plannen van alle partijen eens naast elkaar gezet zouden worden, maar ook dat de daden en keuzes uit het verleden nog eens op een rijtje gezet werden. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik die website opgezocht (www.gennep2014.nl).

En inderdaad, de verkiezingsprogramma's en een serie nieuws, maar met een hoog VVD gehalte. Dit zou nog kunnen aangezien de VVD de laatste tijd behoorlijk op de nieuwstrom aan het slaan is. Vanmiddag (ma 17 feb) wordt zelfs een VVD campagnehuis in Gennep geopend.

De bedoelde website schrijft: "Gennep kiest! Welkom op onze onafhankelijke website......"

Nieuwsgierig ben ik vervolgens gaan zoeken wie er nu achter zit. Maar daarover is helemaal niets te vinden op de website van Gennep Kiest. Vreemd.

Gelukkig zijn er altijd wegen om daar achter te komen. In dit geval via de website van de stichting internet domeinregistratie Nederland (SIDN). En dan komt de aap uit de mouw. De site Gennep Kiest is van de Gennepse VVD!!!!

Nu geloof ik best dat de site met goede bedoelingen gemaakt is, maar het is wel heeeeeeeel erg dom om dan geheimzinnig te doen over wie achter de website zit en vervolgens ook nog eens uitdrukkelijk te claimen dat de website onafhankelijk is.

Hoe goed de bedoelingen wellicht ook zijn, onafhankelijk is die website dus zeker niet.

Griezelen in Gennep
Afgelopen vrijdag 14 feb was in PicaMare weer het jaarlijkse griezelbal van de Coloradokevers. Marco was er bij en heeft een album vol met mooie foto's geschoten.
Succesvolle zaterdag Flamingo's
Dames 2 en Heren 2 wonnen met 4-0, Dames 1 won met 3-0 en Heren 1 won met 3-2 (na met 2-0 voor gestaan te hebben). Ik heb wat plaatjes geschoten (Heren 1, Dames 1 en een paar van Dames 2) en in een album gezet. Klik op 1 van de 3 foto's voor dit album. De ballenjongen bij Dames 1 was trouwens naar de kapper geweest.
1930 en 1933

Dankzij Gerrie Gossens is de klassefoto uit 1930 van Maria Goretti (al heette de school toen niet zo) afkomstig van (tante) Riek Achterberg.

de klasse-foto
dezelfde foto maar nu met namen
De Gennepse ULO in het schooljaar 1932/1933. Mijn eigen vader staat er op, helemaal linksonder. Ik vraag me af wat het verhaal achter al die petten is. Overigens staat meester van kempen linksboven. Links meende ik zus Lueben te herkennen, die later met Teun Metselaars getrouwd is. Maar volgens (zoon) Harrie-Jan is het niet zijn moeder. Wie weet herkent u nog mensen op deze foto? Overigens staat dezelfde foto ook in het overzicht van de Martinusschool (vanwege de plek van de foto en het grote aantal jongens). ULO is inderdaad logischer en dan moet het inderdaad 1932-1933 zijn geweest (en niet 1930)
De stadsarcheoloog graaft op
Wat plaatjes van de recente opgravingen bij de Martinustoren van de stadsarcheoloog himself....
Gennep 69jr bevrijd
Gennep werd op 12 feb 1945 bevrijd, en dat is vandaag precies 69jr geleden. De actie om Gennep te bevrijden was onderdeel van operatie Veritable en het kostte de geallieerden 2 dagen om Gennep geheel op de Duitsers te veroveren. Jaarlijks herdenken de Wapenbroeders Venray-Gennep Stichting Veritable en diverse WO2 voertuig bezitters de gesneuvelde militairen bij het Vrijheidsplein(Niersbrug) R.K.kerkhof Ottersum en Oorlogsbegraaplaats Milsbeek. Dit gebeurt op een zondag in de periode 8-17 febr.waarin Operatie Veritable met als doel het gebied Gennep e.o. te bevrijden in 1945 heeft plaatsgevonden. Dit jaar was dat zondag 9-2 J.L. Paul ten Broeke fotograaf heeft hier een reportage van gemaakt welke opent via het klikken op de foto links (Facebook pagina met foto's.)

Volgend jaar is het weer 70jr geleden dat Gennep bevrijd werd en dat zal vanwege het lustrumjaar weer speciaal gevierd worden.

De Gennepse ULO in 1932-1933

Ik kreeg mail van Hanneke Müskens, die tegenwoordig Hanneke Negenborn heet. Hanneke is dochter van Reinhardt (Nerus) Müskens en Marie van Kempen van de Maasweg. Haar moeder Marie is weer de dochter van (meester) van Kempen. Die woonde in de 20-er jaren op de Markt in Gennep. Op deze site staat een foto dat de harmonie rond 1925 een serenade geeft voor huize van Kempen op de Markt. (link naar deze foto). Meester van kempen zelf staat ook al op een aantal foto's op deze site, waaronder bv deze foto van onderwijzend personeel. (link naar foto). (op deze foto zien we: het onderwijzend personeel in de jaren 20: vlnr: Alphons van den Bogaert, Huub Vergoossen, Mies Albers, Gerard Cup, Willem van Kempen, Jo Basten, A, van Raay en J. Humme). Een dochter van meester van Kempen (Stien, die dus een tante van Hanneke was) staat ook op een klassefoto uit 1930. De namen staan achter de volgende link: namen van klassefoto uit 1930.

Ik zal een special maken over deze meester van Kempen over wie Grad van Dijck bij diens overlijden een speciaal gedicht maakte en waar een beschrijving in de M&N Bode verscheen.

Allereerste foto is een klassefoto van het jaar 1932-1933, van de Gennepse ULO. Ik weet niet of die toen al Aloysius ULO heette of niet, maar de ULO was gevestigd in wat later de St Martinusschool zou heetten. Misschien herkent u wel mensen op deze foto? Laat dat dan aub even weten.
Gennep-Gennep 0-3

Donderdagavond 30 jan was dan de avond van de kwartfinale van de NL Beker volleybal in Gennep, waar de dames van Flamingo's moesten aantreden tegen Peelpush. Gennep tegen Gennep dus, want bij Peelpush spelen 2 Gennepse dames, Steffie Janshen en Shannon Gerhardt een belangrijke rol. Ook bij Flamingo's stonden 2 Gennepse dames in het veld. Gennep tegen Gennep dus. Het was loeidruk, ondanks de entree van 3 euro en horen en zien verging. Ik kreeg overigens een heuse stempel op mijn hand na betaling van die 3 euros. Tot mijn verbazing werd niet de gehele zaal gebruikt. Ik las vanochtend in de Gelderlander dat dat deel van de zaal in gebruik was en niet gebruikt mocht worden voor deze bekerwedstrijd. Flamingo's leek overigens meer onder de indruk van al het publiek en al het lawaai dan Peelpush. Peelpush nam al snel een heel ruime voorsprong en won de 2 eerste sets gemakkelijk. In de 3e set deed Peelpush het zo te zien wat kalmer aan, maar won uiteindelijk ook deze set gemakkelijk. Ze hebben volgens mij niet eens een time-out genomen. Was blijkbaar niet nodig. Einde van de bekerdroom van Flamingo's dus, maar wel een unieke belevenis om zover in de nationale bekercompetitie te komen. Chapeau. Uitgeschakeld en dat op de dag dat het nieuws kwam dat de oudste Flamingo (de vogel dus!) ter wereld op 83 jarige leeftijd in Australie gestorven is. Grootste probleem voor Flamingo's in deze wedstrijd was de service van Peelpush die Flamingo's nimmer echt goed onder controle kreeg. Daarentegen speelde Flamingo's timide. Dit leek ook te gelden voor het Gennepse publiek, want als ik moet schatten dan werd er meer Peelpush herrie gemaakt dan Flamingo herrie terwijl er toch veel meer Flamingo supporters waren. Misschien zijn Gennepenaren toch te timide of misschien teveel down to earth. En dat maakt, zeker in de sport, nu net het verschil. Ik heb wat foto's gemaakt (was wat lastig, want ik stond achter een grote camera van omroep Peel en Maas. Normaliter heb ik zonder betaling meer plaats ;-) ). Veel plezier.

Norbertuspoortje (?) en gewelven

Gebra is voor de gemeente bezig met de aanleg van het pad naar het toekomstige Norbertuspoortje (naast het vroegere pand van Hollanders). Het is overigens zeer twijfelachtig of dat poortje ooit bestaan heeft maar soit. De doorsteek naar het Melkstraatje en de parkeerplaatsen daar is in ieder geval verstandig. Bij de graafwerkzaamheden tbv de riolering, welke onder dat pad ligt, is men op oude fundamenten en een gewelfkelder gestuit, zoals die vroeger in Gennep gebruikelijk was. Omdat men op deze plek op oude kadasterkaarten echter geen bebouwing meende te vinden, concludeerden enkelen dat dit dan vermoedelijk nog van voor de grote stadsbrand van de 16e eeuw gedateerd moeten hebben. Maar hier gaat men echter de mist in.

Men gaat de mist in, omdat men voetstoots aanneemt dat de Doelen (als straat) op dezelfde plek ligt als in het verleden, en dat is niet het geval. De Doelen zijn ca 10-15m naar het zuiden opgeschoven. De gewelven die zijn aangetroffen staan volgens mij wel delgelijk op de allereerste kadasterkaarten van Gennep (de Kleefsche kaarten) van 1731 en ook op de `de Ville` kaarten van 1821. Hieronder toon ik deze kaarten. Let dan op de positie van de oude Martinuskerk. (let wel dat de huidige toren van latere datum is en wel van rond 1865)
Kleefse kadasterkaart 1731
detail
de Ville kaart 1821
Google earth opname. De rode stip geeft de plaats van de gewelven aan. Deze liggen ten noorden van de huidige straat.
Echter de straat is zo'n 10-15meter naar het zuiden verplaatst. En de gewelven liggen ten zuiden van de vroegere plaats, waar op oude kadastertekeningen wel degelijk bebouwing te zien is.
Nu in 2014 zijn er Abrahams (afgelopen zaterdag)
en heeft de uitgaans~avond op zaterdag sommige minder prettige gevolgen zoals hier op de Markt.
Langs de Niers worden bomen gerooid
maar zijn er ook mooie vergezichten en doorkijkjes
langs de Niers (Oordsebrug)
zondag was het mooi. Maar dat het veel geregend heeft is goed te zien. Het weer blijft maar zacht en het wordt bijna februari.
Gemeenteraadsverkiezingen komen er bijna aan. Er is meer politieke activiteit dan ooit (zoals altijd in een verkiezingsjaar).
Hele hordes wandelaars op zondag (hier langs Kleineweg)
de waterzuivering heeft als vanouds een grote aantrekkingskracht op grote zwermen meeuwen.
Coloradokevers

Niet alleen Bombakkes heeft een nieuwe prins, ook de Coloradokevers, de Waggelaars en de Wortelpinnen kunnen met fris elan het carnavals-seizoen in gaan. Marco heeft weer een foto-album gemaakt van het prinsenbal van de Coloradokevers afgelopen zondag. Piet Manders stuurde de statiefoto van Prins Nick 1 van Heijen.

Links de statiefoto van Prins Nick (de Valk) van Heijen.

En ik kreeg het verzoek nogmaals te melden dat as maandag 27 januari de auto te water gaat in Picamare.

"Het is bijna  zover: Kom ook naar sportcentrum Pica Mare in Gennep op maandagavond 27 januari 2014. In samenwerking met de Reddingsbrigade Nijmegen wordt er een cursus gegeven “auto te water”! Vanaf ongeveer 20.45 uur kunt u naar het praktijkgedeelte komen kijken. Hierbij is de entree: € 3,00 inclusief consumptiebon." Ik heb hier al eerder over bericht in mijn update van 28 november 2013

 

1917: de oudste film van Gennep

Niet heel erg lang geleden toonde ik u een film uit 1920, waarin Gennep verschijnt: de marathonrit van de legendarische Spijker. Maar nu blijkt er nog oudere film te zijn. Eddy Smits attendeerde mij op deze bijna 100jr oude film, waarin Gennep van toen te zien is. We zien opnames in de Spoorstraat thv de toenmalige marechaussee-kazerne (nu advocatenkantoor naast het tankstation) en hotel van Bergen en later zien we opnames thv de Zandpoort. We staan tussen de Kastanjeboom (nu Hema) en de smederij van Beckers (nu een plein). Beckers moest nog beginnen aan zijn dromen van het zoeken naar de goudschat van de Lutine, zo'n 15jr later. Ten tijde van de opnames woedde WOI, en was de tramlijn net 4jr oud. Eddy meent zelfs zijn eigen grootvader (meester vd Bogaert) op de film te herkennen, als hij uit de Schoolstraat komende (nu heet die Brugstraat) verzeild raakt tussen de auto's, wielrijders en anderen. Als u op een van onderstaande screenshots klikt, gaat u naar de website waar die film te zien is. Veel plezier.

rechtsachter de Marechaussee-kazerne. Het gebouw links ervan is de Tulakker (voor de brand van de jaren 30)
de aandachtige jongens op de achtergrond staan voor hotel van Bergen
Zandstraat: Links zien we van Sambeek, in het midden de Stadsherberg
Idem. De tramlijn is duidelijk zichtbaar. We zien ook meester vd Nogaert (Bolhoed en aktetas) die net uit de Schoolstraat (Brugstraat) gekomen is
De onthulling van prins Geert I
De onthulling van prins Geert I van Bombakkes op film
Prins Geert

Vanavond, 18 jan 2014 kwam in een druk PicaMare, waar bij sommigen de zenuwen door de keel gierden, Geert Spikmans tevoorschijn als de nieuwe prins van Bombakkes.

14 januari: Bloemetjes

14 januari, en de winter lijkt wel van slag. Ik zag vandaag de koolmeesjes (het zijn eigenlijk pimpelmezen) het nestkastje bij ons aan de muur inspecteren. Ik hoop dat ze nog even wachten. Maar in de tuin bloeit het al. De narcissen steken de kop op, dat is niet zo raar, maar rozen in januari????

Hieronder staan natuurlijk de echte bloemetjes (zegt een trotse opa)

Tja, was gebeurt er zo verder in Gennep? Het is carnavalstijd. Prins Mark heeft weer een boerenkiel aan en as zaterdag komt de nieuwe prins onder het ding uit. Op zondag bij de Coloradokevers. In Heijen is al een jeugdprins. Piet stuurde een foto. IDballon stopt met de winkel (maar gaat natuurlijk wel door www.ideeballon.nl) Toch jammer voor het straatbeeld in Gennep. Ik las zelfs dat Supertex te huur zou staan. Zie ook de volgende link: supertex te huur. Tja, dat zijn nogal wat m2. Ik weet niet of die zijn meegeteld bij de recente inventarisatie van winkel-leegstand in Nederland, waar de leegstand in Gennep bovengemiddeld schijnt te zijn (94e plaats van alle gemeentes van Nederland). En Gennep zal moeten opknokken tegen allerlei andere gemeenten om dit te verbeteren want het tij (en internet) zit niet mee. Van de positieve kant kun je ook altijd stellen dat er ruimte voor verbetering is. En wat is er nou leuker dan verbetering bewerkstelligen. Dus: kom op Gennep. Leuk nieuwtje is dat de KBO Gennep nu ook een eigen website heeft. Ziet er niet verkeerd uit. Website van de KBO. En tenslotte meldt Johan ook nog dat ze zelfs in Ootmarsum een gennepse prins hebben. Link naar die site.

Carel stuurde een aantal links naar een 4tal youtube filmpjes en wel van de halve marathon van 1990. Wilt u dus 24 jaar terug in de tijd en beelden van Gennep en Gennepenaren zien? De links staan hieronder.

Het weer is overigens wel een opsteker voor alle bouwactiviteiten die bijna ongestoord en zonder winter-verlies kunnen doorgaan. Voor de particulieren meer tijd om van het verlaagde BTW tarief te profiteren en voor de aannemers betekent dit aanzienlijke besparingen.

Vorderingen bij Centrum Centraal. Trouwens handig om die halve stenen en driekwarten al beneden te hakken
Vertrek van ID Ballon uit het straatbeeld
en de Heijense jeugdprins Jelmer

Vandeweek zijn ook de bomen voor het Geveltje omgehakt, als opmaat voor de herinrichting.

Is overigens maar goed ook, want ze stonden behoorlijk in de weg voor voetgangers en zeker voor minder-validen en ook voor kinderwagens

Vandaag zag ik monteurs aan de gang bij de zendmastmast op het oude RABO-gebouw. Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen als die stadswoningen ernaast gebouwd zijn. Kan de hoogwerker er niet meer staan.
Bijna 70jr geleden

was het dat deze foto's gemaakt zijn. Gennep na de bevrijding, hetgeen volgend jaar wellicht weer gevierd wordt vanwege het jubileumjaar. Tonny stuurde onderstaande scans van foto's van Piet Sluiters, welke afkomstig zijn uit de albums van Theunissen uit de Niersstraat ("de golde" voor de Gennepenaren). De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan de albums over WOII en Gennep. (link naar 1e album)

pontonbrug Gennep-oeffelt thv loswal/Veerhuis
Emmastraat (zuidzijde)
Gennapium
Niersbrug en Gennepermolen
hotel de kroon
Mariaoord
Niersstraat (vanaf niersbrug)
Page
(oude) Martinuskerk
(oude) Martinuskerk
Spoorlaantje
Markt en stadhuis
station Gennep
Verhasselt (hoek Zandstraat-Maasstraat. Links zit nu Blokker, rechts de Typhoon anno 2014)
Markt, panden van Noy (rechts, naast de Kroon) en Voss

Ik had me eigenlijk voorgenomen niet meer te reageren op de Floriade, maar op 2 twitterberichten van politici (zonder namen) "moet" ik toch reageren. 1) "gennepse bestuurders te licht voor grote jongens Floriade". Dit lijkt wel een calimero antwoord. Bovendien kent Gennep voldoende capabele mensen. 2) 'jezelf aansprakelijk stellen voor alle schulden dus zonder limiet, is natuurlijk vragen om moeilijkheden": Dit is een open deur. En bovendien: de Gennepse gemeenteraad heeft (meende zij althans) alleen besloten om € 31.500 te fourneren als bijdrage voor de participatie en het bidbook en nimmer om dergelijk risico te lopen. Dat ze hun stukken niet goed lezen en feitelijk wel degelijk door dat besluit aansprakelijk werden was stom. Maar echt kwalijk is dat ze feitelijk voorgelogen zijn door de toenmalige bestuurder(es). Ik heb dit al eerder aan de orde gesteld (de notulen van deze vergadering staan op deze site). De Gennepse Raad is er feitelijk ingeluisd. Vergelijk de notulen maar eens met wat later in de gemeenteraad van Venraij naar voren gebracht werd over de Gennepse deelname: " De gemeenteraad van Gennep heeft in zijn vergadering van 22 december 2003 onder andere besloten om in te stemmen met aansluiting van de gemeente Gennep bij de Regio Venlo en met deelname aan het project Floriade 2012. Hierbij werd tevens kennis genomen van de mogelijk daaraan verbonden financiële risico's en de daarmee gemoeide financiële bijdragen. " Tja. Is hier ooit iemand op aangesproken? Nee dus.

Carnaval in het Patronaat (jaren 50)

Tonny Wilbers heeft de (meeste) namen verzameld van deze foto van Rita Roelofs-Noij (dec verleden jaar):

van links naar rechts: Boy Roelofs- Frans Kerkhoff-..............- Harrie Beckers- Gerrie Francissen- Piet Sluiters- Tonny Wilbers- Willy van de Ven- Vincent van Riet- Wim van Duuren- De “Prins” voor in het midden is Ad Ophelders ( zwager van Tonny Wilbers)

Volle bak in PicaMare

filmpje

was het bij het nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Ik moet zeggen dat die zaal door 4events een ware metamorfose heeft ondergaan en helemaal niet meer op een oude micro-(sport)hal lijkt. Mijn complimenten. Het bewijst maar weer eens hoe belangrijk de inzet van mensen is.

En die inzet was er ook van de muzikanten, die zich voor de volle zaal met hun beste beentje voor zetten. Dat geldt voor de blokfluiters, de leerling-muzikanten en voor de harmonie.

Door de aanwas van jonge leden begint de harmonie echt een gemengd gezelschap te worden, want waar vind je in één gezelschap zoveel verschillende leeftijden verenigd. De oudste muzikant zal 5 of 6x zo oud zijn als de jongste. Hardstikke leuk.

Ik had mijn camera niet bij me. Maar wel mijn compact, waarmee ik een enkele foto gemaakt heb en een kort filmpje (klik op de foto links)

Nieuwjaarsconcert 2014

As zondag 5 januari 2014, 11:00h begint het Nieuwjaarsconcert in PicaMare. Dit is inmiddels ook al traditie, waar het nieuwe jaar in Gennep muzikaal begroet wordt. De entree is zoals altijd gratis.

Voor een impressie van het concert van 2013, klik dan op het foto-album of het filmpje van toen.

 

Inmiddels heeft ook Marco zijn foto's van de Niersjaarsduik online gezet: link naar Marco

Niersjaarsduik 2014

Het nieuwe jaar is weer begonnen. En er was dit jaar weer een Niersjaarsduik in het Nierspark.

film

Er waren zo'n 100 deelnemers en nog veel meer toeschouwers. Een stralend zonnetje, maar het was wel koud. Het water zo te zien ook. Na de eerdere discussie over fotografen en filmers die in de weg lopen (discussie 2011/2012), ben ik in het publiek gaan staan (2e rij achter het dranghek) en heb van daaruit foto's gemaakt. Gaat ook tenslotte. En die fotografen en filmers lopen inderdaad in de weg.

Ik heb een filmpje gemaakt en een foto-album.

De volgende gebeurtenis staat ook al weer op de rol. As zondag, nieuwjaarsconcert van de harmonie in Picamare. Het begint om 11:00h. Gratis entree.

 

Voor degenen die moeite hebben met de bandbreedte heb ik het filmpje ook wat kleiner gemaakt als wmv formaat.

Link naar een wat kleiner filmpje

foto-album

In de catacomben onder het Patronaat...

werd in 1959 de "zwarte dassen" opgericht. Nu had ik wel eens van de zwarte hand (Pietje Bell oa) gehoord, maar nog nooit van de zwarte dassen. En dan in Gennep dus.

Tonny Wilbers verhaalt: " in het jaar 1959 moesten wij bij Jong Nederland weg ( leeftijd ) en kwamen we terecht in de kelders van het patronaat ( v/h Verhasselt ) en noemden ons “ De Zwarte Dassen ), bijgaand een foto van de inzegening van de kelders door kapelaan Geurts. Toen was het nog mogelijk om een foto over de andere heen te maken ( rolletje terug draaien denk ik ) en het resultaat ervan zie je op foto 2. Wij financierden onze club door oud papier te verzamelen en te verkopen. Namen van die makkers : Vincent van Riet-Harry Hubers-Piet Sluiters-Martien van Schijndel ( Picardie )- Willy Artz ( Middelweg)-en ikke ( Tonny ) allemaal staan ze er dus 2x op.""

Het gaat door

promo-filmpje

Is nu officieel bevestigd. Ik kreeg de volgende mededeling:

het was inderdaad even spannend maar zoals het er nu uit ziet gaat de duik gewoon door. Vorig jaar noteerde we een waterstand van 990 en dat is nog wel een stukje meer. Ook de stroming is minder sterk wat voor de veiligheid en duikers beter is.

Kortom wij zijn er klaar voor en Prins Remi van de Diepenkikkers heeft voor ons het Niersduiklied ingezongen zodat we nu een warmingup in stijl hebben met hoogheden en ex-hoogheden.

Verder is er nog de gebruikelijke promo: http://youtu.be/BX2p7ftJOI4  (zonder Niersduiklied maar dat was nog niet klaar)  

 

Aangezien dat youtube filmpje niet echt vlot werkt, heb ik zelf maar snel een promo-filmpje gemaakt en zelfs met het lied. Veel plezier. En u weet het: as woensdag 14:00h, Nierspark. U kunt zich nog terplekke opgeven. De website van de Niersjaarsduik is: website

 

poster
Het zal wel doorgaan

De Niersjaarsduik bedoel ik. De voorspellingen van Rijkswaterstaat (zie links) wijzen op een dalend waterpeil, terwijl het nu zelfs (30 dec 16:00h) al zo is dat de overzijde van de Niers bereikbaar is en dus een lijn aangebracht kan worden om afdrijvende mensen tegen te houden. Maar het is natuurlijk aan de organisatie om te bepalen of ze het veilig vinden.

Bij het begin van de Niersdijk zag ik eind vorige week trouwens een grote populier dwars over de Niers liggen. Ik zag al de nodige bijschriften voorbij flitsen: "natuur zorgt zelf voor 4e Niersbrug" of "Bombakkes doet verwoede pogingen stijging van het Nierswater te vertragen door het stroomopwaarts opwerpen van dammen teneinde de Niersjaarsduik veilig te stellen" oid. Ik had helaas geen fototoestel bij me. Inmiddels heeft (vermoed ik) het Waterschap de populier uit het water getrokken. (zie deze foto)

Het hoog water zorgt wel voor mooie plaatjes langs de Niers
Op het Europaplein zijn de Coloradokevers weer begonnen met de verkoop van oliebollen voor de ondersteuning van het jeugdcarnaval in Gennep
Achter de Goede Herder beginnen de volkstuintjes vorm te krijgen. Volgens de voorzitter kunnen nog mensen inschrijven.
Toepasselijk mho op de verkiezingen. Gaat de SP zorgen voor het nodige vuurwerk bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Gennep?
Supermarkt-vuurwerk in "Run-shop-stad" Gennep
Een persoonlijke ergernis. Huisdieren hebben al enorme last van al dat geknal. Maar ga je met ze wandelen en ruim je vervolgens de drol op, dan kom je dit weer tegen. Misschien een suggestie voor de gemeente: geen hondenbelasting meer, maar vuurwerk-belasting?
1937: Huwelijk Toon Gisbers-Wilbers
Van Tonny: de groepsfoto gemaakt in 1937 bij het huwelijk van Toon Gisbers (kleermaker te Gennep) en Annie Wilbers. Tonny heeft zelfs bijna alle namen bij de foto (zie rechts). De familie Gisbers kwam uit Heijen en de familie Wilbers uit Gennep. Toon had een kleermakerij (maatkleding) aan de Burg. Woltersstraat en een winkeltje tegenover de Stadsherberg.

Alle namen nogmaals op een rijtje: Groepsfoto 1937, huwelijk Toon Gisbers en Annie Wilbers. 1. Thij Wilbers gehuwd in 1940 2. Cor Wilbers ( gehuwd met Piet Wilbers ) 3. Jan Wilbers ( politie Well) 4 Piet Wilbers machinist 5. Door Wilbers (gehuwd met Wim Wilbers) 6. Jan Gisbers 7. Martien Wilbers gehuwd in 1943 8. Wim Wilbers machinist 9. An Wilbers gehuwd met Wim Wilbers 10. Miet Hendriks (gehuwd met Nöl Wilbers) 11. Trui Gisbers 12. Nöl Wilbers fietsenmaker 13. Gerrit Olieslagers ??? 14 Jans Hoekstra gehuwd met Albert Wilbers 15. Albert Wilbers machinist 16. Piet Hendriks 17. Sjaak Gisbers 18. Mina Gisbers 19. Gies Gisbers (bakker Heijen) 20. Marie Gisbers-Hendriks 21. Hannes Gisbers (vader van Toon) 22. Hanna Franken 1915 hertrouwd met Hannes 23. Toon Gisbers kleermaker Gennep (bruidegom) 24. Annie Gisbers-Wilbers (bruid) 25 ………………………….. 26. Opa Thij Wilbers 1873-1945

Instuif - Patronaat - jaren 50

Rita Roelofs-Noij stuurde weer een mailtje, nu met foto's van de "instuif" in eht Patronaatsgebouw en tevens van het jeugdcarnaval in de jaren 50.

Rita schrijft: "Eind jaren '50/begin jaren '60 had kapelaan Geurts met enkele mensen de Instuif georganiseerd. Ik lees daar nooit meer iets van. Er waren in die tijd meerdere van dit soort projecten in andere plaatsen. Kapelaans waren de opbouwwerkers in die tijd. We vergaderden, als initiatiefgroepje, bij De Kroon voor in het café, daar maakten we plannen voor onze activiteiten. In de organisatie zaten o.a. Ab van Swaemen, Gerrit Bernards, Nellie Wilbers en ik. Misschien weet Gerrit nog meer hierover. Ik deed het secretariaat en engageerde af en toe een bandje.  Ik weet nog : Microstars uit Cuijk en een bandje uit Nijmegen die geregeld kwamen spelen. Andere avonden draaiden we platen en af en toe kwam er een spreker over een actueel onderwerp vertellen. Uitnodigingen stencilde ik bij Page, we tekenden zelf 'posters'. Was een leuke tijd. Hoe en wanneer het geëindigd is weet ik niet meer. Bierglazen werden gespoeld in grote wasteilen met reiniger dat we kregen van Maison Smeets, Genneps eerste lunchroom annex luxe bakkerij. De avonden werden gehouden in het Patronaat (nu Zeeman e.d.) Ik stuur een paar foto's. Twee van een openluchtbal in de tuin van het Patronaat en een paar van carnaval. We hadden een eigen raad van elf."

Spar-uitje begin jaren 50

De foto links toont Gennepse mensen, begin jaren 50, die een trip gemaakt hebben naar Schiphol. In die jaren was dat een halve wereldreis volgens mij. De trip was georganiseerd door de Sparwinkel. Heinz Kersten (achterste rij, 3e van rechts) was namens de Spar mee.

De foto is afkomstig van Rita Roelofs-Noij, die zelf ook op de foto staat. Ze schrijft: "Ik sta op de tweede rij 6e van rechts (ruitjesjurk, een oog dicht vanwege de zon) rechts naast mij mijn nichtjes; Annie Simons, Wil en Bix Roosenboom."

De foto wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen.

Net trouwens Amira HGT zien winnen. Niet te filmen zeg, een meisje van 9. Ik weet trouwens niet of je daar als ouders nu blij mee moet zijn of niet, maar bijzonder blijft het. En stel je eens voor, een duet tussen Amira en opa Piet (9 en 81jr respectievelijk). Dat zou toch wel een heel bijzonder duet worden. U allemaal een goed uiteinde gewenst. En we houden onze vingers gekruist voor Bombakkes en het water in de Niers.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!


Who stop the rain door unecricri 

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!