4 mei

"Toen ze de communisten kwamen halen, zei ik niks.. Ik was immers geen communist

Toen ze de vakbondsmensen kwamen halen, zei ik niks.. Ik was immers geen vakbondsman.

Toen ze de Joden kwamen halen, zei ik niks.. Ik was immers geen Jood.

Toen ze de katholieken kwamen halen, zei ik niks.. Ik was immers niet katholiek

...

Toen kwamen ze mij halen. En niemand zei iets..

Er was niemand meer"

Bovenstaand gedicht (in mijn eigen bewoordingen) was het laatste stukje van de toespraak van de wethouder Mariet Seegers bij de jaarlijkse dodenherdenking. Het gedicht is van de hand van een duitse dominee (Pastor Martin Niemöller), die 7 jaar contratiekamp overleefd heeft. Heel toepasselijk. Ook dit jaar was de dodenherdenking indrukwekkend. 2 minuten stilte van èchte stilte, met alleen de kraaien en andere vogels op de achtergrond. Gelukkig was op dit moment het verkeer compleet stilgelegd. Het zou een goede zaak zijn als dit gedurende de gehele herdenking zou gebeuren, want ik vond de scooter- en auto-geluiden storend. Op wikipedia is mee over Pastor Martin Niemöller te vinden: LINK

Koninginnedag 2009

Ondanks de trieste gebeurtenissen in Apeldoorn gingen de kinderspelen op de Heijkuul vanmiddag gewoon door. Maar goed ook, denk ik. Tenslotte kunnen de kinderen er ook niks aan doen en bovendien mag het leven door dergelijke gebeurtenissen, hoe triest ook, niet tot stilstand komen. Ik heb wat plaatjes geschoten op een zonovergoten Heijkuul. Veel plezier.

Hieronder nog wat plaatjes van vanochtend. De kademuur wordt inderdaad wel heeeeeeel erg hoog. Wellicht kan ie nog ingericht worden als klimwand (?). Zou in ieder geval wat speelser zijn dan een strakke rechte muur van tientallen meters en dergelijke hoogte. De ooievaars waren druk bezig en de natuur levert ook verder de nodige mooie plaatjes op.

Klassefoto's

Het is weer een tijdje geleden sinds de vorige update, maar het was errug druk. Eerst de bruiloft van mijn dochter met de webmaster (schitterende bruiloft trouwens met een magnifiek bruidspaar), vervolgens moest ik op zakenreis naar het buitenland en tot overmaat van ramp krijg ik nog voedselvergiftiging ook. Ik heb in het buitenland trouwens veel ooievaars gezien. En dat brengt me ook weer bij Gennep. Joop den Boer wist te melden dat ie 4 eieren in het nest gezien had. Ze zouden rond half mei-20 mei uit moeten komen. De vorige update over bruggetjes, boomhutten en wat dies meer zei, heeft ook nogal wat losgemaakt, maar hierop kom ik later terug. En wat betreft de opmerking van Kees in het gastenboek over de giga keermuur die verrijst achter de Gennepermolen: Je moet maar bedenken Kees, dat. als Gennep zich de naam "vestingstad" aanmeet, we natuurlijk ook een heuse gigantische en onneembare vestingmuur moeten hebben. De functie gaat dan boven de mooi-igheid of het historisch besef zullen ze wel gedacht hebben. Wellicht kunnen in de toekomst, speciaal voor toeristen, aanvallen in klederdracht op deze vestingmuur in scene worden gezet. Er was ook schandalig nieuws in het Gennepse: afgelopen weekend schijnen onverlaten vernielingen aangericht te hebben op kerkhof aan de kampweg. Verfoeilijk en ik hoop dat de daders gepakt worden. Maar terug naar deze update: Piet Hermsen en de familie Wikkers (via Henk) stuurden klassefoto's van de ULO en van de Martinusschool uit lang vervlogen tijden, waar we bekende meesters zoals meester van de Ven, meester Beckers, maar ook meester Wiel van Dinter terug zien. De foto's worden ook toegevoegd aan de schoolalbums van de ULO en de Martinusschool. Veel plezier.

1947 ULO-klas met meester vd Ven, foto van Piet Hermsen. Piet: "Pas geleden vond ik een ULO-klas foto uit 1947-1948. De namen worden erbij vermeld. Aanvankelijk waren we met 49 leerlingen. Teveel, maar dat kwam doordat 'n schooljaar verloren ging door de oorlog. Op deze foto waren al 3 leerlingen afgehaakt. Onlangs ontmoette ik 'n medeleerling, die me vertelde dat er van deze 46 nog slechts 21 in leven waren, maar hij wist 't niet zeker. Foto met namen

2e klas van de Martinusschool in 1951 met meester Wiel van Dinter (afkomstig van fam Wikkers, via Henk)

foto met namen

4e klas van de Martinusschool in 1954 met meester Beckers

(afkomstig van fam Wikkers, via Henk)

foto met namen

1e communie en "wheels"

Vandaag, zondag 19 april, was het zowel 1e communie in de Martinuskerk als "Gennep on wheels". Mijn neefje Chiel was een van de communiecantjes. Proficiat Chiel. Natuurlijk heb ik een reportage ervan gemaakt. En Frank heeft een reportage gemaakt van "Gennep on wheels" editie 2009. Ook zijn eigen kever, die met zoveel bloed, zweet en tranen is gerenoveerd staat natuurlijk in zijn album. Veel plezier.

1e communie 2009, Martinusparochie
Gennep on wheels 2009
Bruiloft

Zoals de trouwe bezoekers van deze website zullen weten, is gisteren, vrijdag 17 april, mijn oudste dochter Nellie met Frank getrouwd. En aangezien ik me geen betere schoonzoon kan voorstellen, ben ik niet een dochter armer, maar een (schoon)zoon rijker geworden. Het was vooraf even link of het weer wel zou meewerken, maar we hadden geluk en we hadden, met zijn allen een prachtige bruiloft. En die bruiloft, waarvan hier 2 plaatjes, is een mooie link naar morgen. Want morgen is het zowel 1e communie in de Martinuskerk als wordt morgen Gennep on Wheels gehouden. De 1e foto toont Nellie en Frank in de kever die Frank in meer dan een jaar compleet heeft gerenoveerd en opgeknapt (hij staat morgen op "Gennep op Wheels" en wel bij van Riet). De 2e foto toont het bruidspaar bij het Mariakapelletje aan de Touwslagersgroes, waar ook de communiecantjes morgenochtend, traditiegetrouw, hun opwachting zullen maken.

VITESSE KAMPIOEN!

Paasmaandag 2009, 13 april 2009, kan worden bijgeschreven in de annalen van Vitesse, want Vitesse "08 is vanmiddag dan eindelijk kampioen geworden door een verdiende 2-0 overwinning op Leunen. Later volgt een uitgebreider foto-verslag, mèt beide goals en met het feestje na het laatste fluitsignaal.

Peter Bitter kopt de 1-0 binnen

Koen Reynen scoort hier 2-0

Het complete fotoverslag is toegankelijk via de foto links. Veel plezier
Pasen 2009

Ik hoop dat u allen de paashaas op bezoek hebt gehad, zoals Steppie al wenste in het gastenboek. Henk waarschijnlijk wel, want ik zag in het voorbijgaan dat ie vandaag 65 geworden is. Proficiat Henk. Weer een kandidaat voor Drees erbij.. Martijn Cleijne stuurde nog een foto van de Flamingo's niveau 6 van de mini's. Nadat ze een paar weken geleden al kampioen geworden waren, zijn ze naar Apeldoorn geweest, alwaar ze 5e geworden zijn bij de Nationale kampioenschappen. De ooievaars zitten er ook nog steeds. Hans Turkenburg mailde dat ie 2 eieren gezien had. Het vrouwtje is in ieder geval aan het broeden geslagen. Verder heb ik een aantal foto's toegevoegd aan de special van Jacques Builtjes, nu de foto's van het vormsel van zijn zus Annie. En, de meidagen komen tenslotte dichterbij, heb ik aan de serie Gennep in WOII de foto's van de Romein toegevoegd van de pontonbrug die de Duitsers in de meidagen van 1940 over de Maas richting Veerhuis gelegd hebben voor de aanvoer van hun troepen en materieel richting Holland en daarna België en Frankrijk. En ook een correctie moet ik maken over een foto, die al op de site stond en waar ik vermeld dat de foto Churchill bij Gennep toont. En denkt u er nog aan? Morgen kan Vitesse kampioen worden! Een klein dingetje nog: heeft u het bericht in de Gelderlander gelezen? Veolia moet zijn toiletten op slot doen. Ze mogen wel het toiletafval rechtstreeks overal op het spoor dumpen, maar netjes opvangen en vervolgens op een riool pompen mag niet.. De regeltjes-zucht in Nederland in alle belachelijkheid!

Martijn Cleijne: " Het was me het dagje weer. s'Morgens om 8 uur richting apeldoorn. Ddaar aangekomen staan er allemaal bussen met supporters te wachten en dan komen wij aanzetten met 3 auto's die merendeel gevuld zijn met speelsters. De eerste wedstrijd spelen de meiden niet goed tegen dros/alterno en er wordt verloren met 2-0. De 2e wedstrijd gaat al beter en winnen we met 2-0 van odi. Zijn we gelukkig niet voor niets gekomen
De derde wedstrijd moeten we spelen tegen set-up de winnaar in de poule. We spelen gelijk 1-1. De laatste wedstrijd spelen we tegen havoc ook deze wedstrijd spelen gelijk 1-1. De meiden zijn 5e van nederland geworden. Een erg mooie prestatie van deze talenten van Flamingo's
Special Jacques Builtjes. Nieuwe foto's van het vormsel van zijn zus Annie
dit zijn 2 van de foto's die aan de serie over Gennep en WOII zijn toegevoegd. De foto's afkomstig van "de Romein" zijn gescand door Henk. We zien hier de situatie aan de Gennepse loswal in mei 1940. Minder dan 5 jaar later zou hier wéér een pontonbrug liggen, maar nu een pontonbrug van de geallieerden
Bij deze foto op de site stond (waarschijnlijk) abusievelijk vermeld dat het Churchill bij Gennep toont. (bron was: WOII tussen Peel en Maas). Maar waarschijnlijk is de foto een stukje verderop gemaakt, namelijk bij de pontonbrug over de Rijn in Duitsland.
Bijna kampioen!!

Na 2 teleurstellingen in 2007 èn in het jubileumjaar 2008 lijkt het kampioenschap van Vitesse dit jaar dan wèl te lukken. Paaszaterdag werd de wedstrijd tegen Constantia met 3-0 gewonnen. Op Paasmaandag kan Vitesse thuis kampioen worden, als het van Leunen wint. Want Vitesse staat nu 11 punten voor met nog 4 wedstrijden voor de boeg. U kunt het allemaal bijwonen op de Heijkuul (aanvang 14:30h).

Het ziet er wat vreemd uit, maar Koen Reynen scoorde op deze manier de 3-0. Vitesse had behoorlijk wat moeite om het kwaliteitsverschil tot uitdrukking te brengen. Sijmen de Greef brak de ban in de 61e minuut, waarna Koen Reynen de 2-0 en de 3-0 scoorde.

Alledrie treffers staan op de foto, net als nog wat andere spelmomenten.

Filmpje

voor de liefhebber: een filmpje (8 minuten) van de musical van de Ratel van wo 8 april 2009

"Een feest van kleur"

Zo heette de musical die vanavond (woensdag 8 april) door de Ratel opgevoerd werd in PicaMare in verband met hun 40jr bestaan. De zaal was tot de nok gevuld met kinderen en ouders en aan het eind van de musical was de conclusie dat diversiteit en verscheidenheid toch wel het beste is.

Zilveren huwelijk in 1959

Een tijdje geleden heb ik een aantal specials van Jacques Builtjes gemaakt. Jacques heeft nu een nieuwe serie foto's gestuurd die aan de albums zijn toegevoegd. (zie special) Hier een aantal voorbeelden.

"Huilend" bij de voor de zoveelste keer omgewaaide hekwerk en opgebroken tegels (sportpark van Vitesse op de Groes)
Veteranen-elftal: Staand : Kapelaan Verhagen, Jo? Thissen, Jan Dimmers, Martin v. Amstel, Theo Goossens, Piet van Arensbergen en Piet Builtjes. Midden: Onbekend Janssen?, Jan en Lamberd Bernards. Knielend: …v.d. Lest, Koos? Elemans en Toon Tervoren
juli 1959. Zilveren huwelijk van de ouders van Jacques. De namen van de groepsfoto in de Dr Nolensstraat vindt u in de special
Foto's van de 1e communie van Annie Nuiltjes, thuis in de Dr Nolensstraat
Concert "de Dijk"

Na an Smit (2006) - Guus Meeuwis (2006) - Rowwen Hèze (2006) - Nick & Simon / Thomas Berge (2007) en Golden Earring (2008) was er dit jaar in Milsbeek bij De Haas Verhuur een concert van "De Dijk" met in het voorprogramma "Roadlash". Marco was gevraagd om foto's te maken.

De Dijk
Roadlash
Kampioenen

Een tijdje geleden berichtte ik al dat Dames 3 van Flamingo's kampioen geworden waren. Maar zij zijn niet de enige. Martijn Cleijne stuurde me een mailtje (met foto's) over het kampioenschap (afgelopen weekend) van Flamingo's niveau 6 van de mini's. Zijn dochter speelt in dit team en Martijn is natuurlijk apetrots op haar en haar team. Martijn stuurde een paar foto's en een kort verslagje.

op de foto's staan van links naar rechts de volgende meiden: Rachelle Lekatompessy-Evi Wattimena-Marit Beckers-Joyce Cleijne

" 's Morgens zijn we vroeg aangereden naar Overloon. We wisten dat we 3 wedstrijden moesten spelen en dat we 3 punten voorsprong hadden op nummer 2 en we wisten dat het een zware dag zou worden.(per wedstrijd kun je 4 punten verdienen) De eerste wedstrijd moesten we aantreden tegen Flamingo's team 2. Dit leek makkelijker dan we hadden gedacht want we wonnen de eerste set met 34-13 en de tweede set met 30-13. We waren al een beetje in een feeststemming, want dit ging wel heel gemakkelijk. Daarna moesten we 'n uur wachten voor de tweede wedstrijd. De nummer 2 speelde ondertussen tegen de nummer 3 en daar werd een set gelijk gelijk gespeeld en een set werd verloren door de nummer 2. Daarna moesten wij aantreden tegen de nummer 3. Dit waren allemaal meiden die normaal allemaal al dames c speelde. De eerste set speelden we gelijk met 18-18 en de tweede set verloren we met 15-17. Dit betekende dat we toch weer maar 3 punten voor stonden op de nummer 2. De laatste wedstrijd moesten we aan treden tegen Activia 2 en nu moesten we minimaal 1 set winnen om ons kampioen te kunnen noemen. De eerste set wonnen we met 26-10 en de tweede set met 28-14. Nu waren we echt kampioen de meiden schreeuwden het uit van plezier. Van de ouders kregen de meiden een roos en een mooie sjaal van de roze vogels.

Aankomende zondag 5 april mogen de meiden naar papendrecht om zich daar ook nog te plaatsen voor de rayonkampioenschappen"

7

Ik berichtte al dat er maar liefst 7 ooievaars tegelijkertijd rond de markt gesignaleerd waren. Naast de ooievaars op het nest op het stadhuis zaten er 4 op het dak van de NH Kerk en 1 op het Petershuis. Piet Sluiters heeft eea gefotografeerd. We hebben deze foto's via Tonny Wilbers gekregen. Tonny stuurde ook nog een foto van de Maria Sterre der Zee optocht in 1954, waar we op de achtergrond de nog in aanbouw zijnde Martinuskerk zien. De onderkek was al klaar en is gebruikt voor de Maria Sterre der Zee viering. Verder nog een paar andere foto's. En het wordt lenteweer... Veel plezier. (ik ben wel benieuwd wie vanavond naar de Kroon gaat voor a) Burgerbelangen b) het casinoplan voor het stadhuis of c).........)

De foto's van Piets Sluiters van zaterdag 28 maart 2009
Het paartje kan het in ieder geval goed met elkaar vinden

de harmonie trad op in het muziekprogramma van St Caecilia, afgelopen zondag 29/3 in PicaMare

 

 

Achter de Gennepermolen is men begonnen met de bekisting van de betonnen keermuur. Nadien wordt hier nog een wand voorgemetseld

 

 

1954, Maria Sterre der Zee (zie ook de special op deze site). De foto is aangeleverd door Tonny Wilbers. "Op de foto o.a. de volgende Gennepse mensen zover ik die kan herkennen. Joop Gartsen - Kroon - Nikkesen - van de Heuvel Heyenseweg -( Paters uit de Wagenstraat)-Pierre Nikkesen-( Iet Meussen-Jaspers-Verhasselt als gidsen ) en uiteraard mijn vader Nol Wilbers ( kerkmeester ) tussen Gartsen en Nikkesen "
Het wordt gezellig op de Markt

Nu denkt U: Harm bedoelt natuurlijk Summertime, dat dit jaar wordt uitgebreid met avondvoorstellingen. Maar ik bedoel eigenlijk de mail die ik vanmiddag van Fons kreeg. Vanmiddag zat er niet 1, ook geen 2, of 3, maar zaten er in totaal maar liefst 7 ooievaars rond de Markt: 2 op het stadhuis, 4 op de Hervormde kerk en 1 op het Petershuis. Het klepperde aan alle kanten. Helaas had Fons geen fotocamera bij zich. Ook gezellig was het bij het Maasbuurtspoor die dit weekend in hun clubgebouw achter de videotheek open dag hebben. Hun daar opgestelde spooremplacement van Gennep (zo rond 1930) is een heuse bezienswaarigheid. Eigenlijk zou die permanent te zien moeten zijn, bijvoorbeeld op de zolder van het oude stadhuis (samen met ander materiaal over de NBDS (Duits Lijntje) en MBS). Marian van Baal Peters stuurde foto's van de ooievaars en, heel leuk, van de werkzaamheden aan de webcam die de gemeente weer heeft opgesteld. Ik heb een link naar deze webcam bovenaan mijn website geplaatst. Morgen is er trouwens naast de open dag van de MBS nog een evenement, namelijk een concert in PicaMare met oa onze eigen harmonie en de harmonie van Ottersum. Het begint om 14:00h. O ja, Ottersum, of beter de fietsbrug, die heeft inmiddels al zijn 1e slachtoffer gemaakt. LINK Ik vraag me trouwens wel af hoe je lid van de fractie kunt zijn als je niet in de Raad zit, maar dat terzijde. En benieuwd naar de uitslagen van Flamingo's? D1 heeft met 3-1 gewonnen en H1 met 3-2. Dames 3, waar ik laatst over berichtte, heeft natuurlijk weer met 4-0 gewonnen en heeft nog steeds maar 1 set afgestaan in de hele competitie. Maar genoeg gepraat, eerst de beloofde en een paar andere foto's (waarvan er eentje, afkomstig van Jan Vàhl) wel heel speciaal is: gaat het gerucht immers niet dat aan het eind van een regenboog een pot goud te vinden is (of was)?). Denkt u eraan om de klok vanacht vooruit te zetten?

Lijkt het niet net of het ooievaarsnest, waar de ooievaar net op landt, zich op het dak van het Chinees restaurant bevindt?
De Kendelmolen

In het overzicht specials staat een verhaal van de hand van Wiel van Dinter over de molens van Gennep. (Link naar special) Ton stuurde me recent een foto van de Kendelmolen en een link naar de molendatabase (Link naar deze website). Henk heeft vervolgens navraag gedaan bij het Stadtarchiv van Goch en kreeg snel antwoord en tevens een foto toegestuurd. Voldoende reden om het verhaal van de Kendelmolens (het waren er dus 2!) te completeren.

Druk op de foto links voor het verhaal van de " Yshövelsche Mühle "

Een koppel!

Vandaag (23 mrt) zat er zelfs een paartje ooievaars op het nest op het stadhuis. Het geeft in ieder geval hoop. Het nest is in ieder geval duidelijk anders dan verleden jaar. Het ligt hoger, zodat de afwateringsproblemen van het verleden hopelijk nu niet gebeuren (FOTO 2008). En 3 weken eerder dan in 2008 (toen op 10 april)! In het Niersdal houdt een gans de wacht op het nest aldaar. Bert vd Bosch heeft een kort filmpje gemaakt van het neerhalen van het laatste stukje muur van van Bentem en in de vroegere etalage van Nillesen wordt de actie voor de restauratie van de oude toren aangekondigd.

Filmpje sloop van Bentem door Bert vd Bosch
Maandag 23 maart zat er niet meer een enkele maar een koppel ooievaars
en in het Niersdal? een gans
de actie voor de restauratie van de Martinustoren zit eraan te komen

Open Dagen Modelspoorvereniging Maasbuurtspoor. 28 en 29 maart 2009, beide dagen van 10-17 uur. Spoorstraat 136 te Gennep

Komend weekend zijn er (achter de videotheek) weer open dagen van de MBS (Modelbouw) U kunt dan een levensechte maquette bewonderen van het oude spoor en station Gennep en omgeving in de 30-er jaren van de vorige eeuw. Station met groot- en smalspoor (Maasbuurtspoor), woningen, loodsen, werkplaatsen zijn in een prachtig landschap van wel 10 meter lang opgebouwd. Een aanrader.

Nieuwe special: Jacques Builtjes

Een behoorlijk grote verzameling foto's "uit de oude doos" stuurde Jacques Builtjes (zowel via Henk als rechtstreeks). Omdat het zoveel foto's zijn heb ik ze over 3 webalbums verdeeld. De 1e gaat vooral over de familie en begint op de boerderij "de Biesterveld" van de opa en oma van Jacques. Het 2e album concentreert zich op Vitesse. Zowel Jacques als zijn vader Piet hebben in het 1e van Vitesse gespeeld. Het 3e webalbum toon de overige foto's. Jacques heeft ook al behoorlijk wat informatie aangeleverd wat betreft namen ed. Verdere aanvullingen zijn natuurlijk van harte welkom. Deze special wordt toegevoegd aan de verzameling specials van gennep.nu Veel plezier.

webalbum van de familie-rond de boerderij de Biesterveld
webalbum met Vitesse-foto's
vanalles

Vitesse heeft vanmiddag trouwens met 2-0 gewonnen en staat inmiddels 8 punten (en een wedstrijd minder gespeeld) voor op de nummer 2 Stormvogels, zodat de kans levensgroot is dat ze dit jaar wèl kampioen worden. Ook de dames van Flamingo's hebben hun thuiswedstrijd gewonnen (4-0) terwijl de heren helaas hebben verloren (1-3). Meest bijzonder van het sportweekend is wellicht het kampioenschap van Dames 3 van Flamingo's, die in de gehele competitie nog slechts 1 set hoefden af te staan. In het gastenboek van Flamingo's staat een leuke reactie: LINK naar gastenboek. Tenslotte nog een paar plaatjes van bouwwerkzaamheden, lammetjes en schepen.

kadewerken
lammetjes in de Maaskemp
Dit schip op de Maas lijkt naar het Genneperhuis te varen
kale boel op het Gennapium
nieuw buurtje aan de Pater Celiestraat
strak in de verf
1e steen
trein op brug?
veerhuis met katjes
veerhuis met koeien
carnaval re-visited
Ooievaars terug in Gennep!

De foto links heb ik vanochtend tegen 12 gemaakt. Hij was al eerder gesignaleerd, maar op zondag 22 maart 2009 is de ooivaar dan echt met zijn nest bezig om het naar de zin op te maken.

Ik ben benieuwd of het dit jaar gaat lukken. Tenslotte is 3x ook scheepsrecht!

Een nieuwe partij en,..."ons brugske"

Er is een nieuwe politieke groepering in Gennep, Burgerbelangen Gennep, die een antwoord moet bieden op de zelf-ingekeerde "oude" partijen, waar we het momenteel in Gennep mee moeten doen. Hèt antwoord op: "het doet er niet toe wat we willen of zeggen. Ze doen toch wat ze zelf in hun kop hebben" Website van Burgerbelangen Gennep. En verder kreeg ik een gedicht toegestuurd over "ons brugske", de veelbesproken brug die Gennep en Ottersum nauwer aan elkaar moet verbinden.

Burgerbelangen Gennep

De nieuwe groepering timmert meteen al flink aan de weg met een professionele website, waar de voornaamste programma-punten worden toegelicht. Website.

Cultuur en sport, bouwen en wonen, het komt allemaal aan de orde. Vindt u ook dat de plaatselijke muziekverenigingen een fatsoenlijke financiële ondersteuning verdienen? Dan bent u bij deze nieuwe groepering aan het juiste adres. Vindt u ook dat de huidige politiek naar binnen gekeerd en verkokerd is en nauwelijks ècht naar de burgers luistert? Dan is deze nieuwe partij wellicht iets voor u. Bepaaldelijk vernieuwend is het programmapunt voor het doen verdwijnen van een ouderwetse bestuurslaag, die de provincie feitelijk is. Waarschijnlijk is de meerderheid het hiermee eens want de opkomst voor provinciale verkiezingen is altijd bedroevend laag. De taken van de provincie zouden dan verdeeld worden tussen de gemeentes en het Rijk. Voor Gennep zou het voordeel dan trouwens ook zijn dat samenwerking met Boxmeer en Cuijk veel makkelijker mogelijk wordt zonder de obstakels die een provincie opwerpt.

Kijk voor het programma op: http://burgerbelangengennep.come2me.nl/

"Ons Brugske"

De geplande Niersbrug heeft al voor heel wat commotie gezorgd.

Al in de 70-er jaren van de vorige eeuw kon Gennep (gratis) een nieuwe Niersbrug krijgen als vervanging van de toen versleten oude brug. Dat ging toen niet door en er werd een nieuwe brug op de oude plaats gemaakt (bij de Gennepermolen). En nu is er het plan voor een fietsbrug door het Nierdal, die in 1e instantie 350 duizend zou kosten. De ligging was omstreden, maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Daaraan zat dan wel een prijskaartje van (op dit moment) bijna 900 duizend euro. En als klap op de vuurpijl ontstond er in het Ottersumse een actie-groep tégen deze geplande Niersbrug.

Vanuit het Ottersumse werd me het volgende gedicht over "ons brugske" toegezonden:

ONS BRUGSKE

 

Foto's van Tonnie Derks

U had onderstaande foto's nog van mij tegoed. Het zijn foto's ingestuurd door Tonnie Derks (via Dory) en laten de medewerkers van garage Jetten in de 60-er jaren zien (vooral hun voetbal-activiteiten). Overigens staan ook in de webspecial van Fons Keijsers (LINK) de nodige foto's van garagebedrijf Jetten.

Nu ze bezig zijn met het opknappen van de Martinuskerk, is het ook een mooie gelegenheid eens te bladeren in het album over de bouw van deze kerk, zo'n 55 jaar geleden: Bouw Martinuskerk En binnenkort volgt nog een nieuwe, uitgebreide, special met foto's van Jacques Builtjes. Dus, blijf kijken. Inmiddels staat er in de Gelderlander dat het 2-richting verkeer in de Spoorstraat door gaat. Dat is die affaire die al sinds mei afgelopen jaar sleept en waar in oktober een hoorzitting geweest is. (waar nog steeds geen verslag van is, evenmin dat bezwaarmakers het advies van de bezwaarcommissie ontvangen hebben). We'll see. Eerlijk gezegd heb ik zelf eerlijk gezegd veel zin om de gang naar de kantonrechter te maken. De gemeente krijgt het klaar om over een procedure van 10 weken 10 maanden te doen, mensen niet te informeren en vervolgens ook nog bagatelliserend over bezwaren te doen (zie uitspraak Wethouder in artikel Gelderlander). Dit vráágt om een uitspraak van de kantonrechter.

Cook's bridge

Ik heb de zoon van de engelsman die in februari 1945 aan de Baileybrug over de Maas gewerkt heeft natuurlijk geantwoord en zoveel mogelijk informatie en afbeeldingen gestuurd. Deze Steve Bartlett heeft mij inmiddels geantwoord:

"Dear Harm. Thank you so much for your e mails and photos. I really am grateful for your kindness.
Interestingly the website (Het Utrechts Archief) to which you referred me has a photo-158890-De spoorbaan te Gennep 1945-1946. I have zoomed in on this photo to read the signs on the bridge which reads "Cooks Bridge, 70, February 1945". This refers to the date the Bridge was built and 70 being 70 Field Coy Royal Engineers but what is most interesting is the name on the bridge. Corporal Dennis Clayton Cook 2133481 of 70 Field Coy died on 14th February 1945 aged 26. It seems that the bridge was named in his memory. The details of his death are conflicting. On the one hand I understood from my father that a Messerschmidt made 2 passes over the bridge and strafed the bridge on the second pass-Corporal Cook falling into the swollen waters of the river. On the other hand the War Diary records that Corporal Cook fell from a motor tug which had been despatched to rescue two stranded sappers from the low level pontoon bridge. In either case Corporal Cook was lost not to be found. Do you have any knowledge of the naming of the bridge? Kindest regards, Steve
"

Een belangwekkend relaas van Steve. En ik vroeg me af of korporaal Dennis Cook wel werd vermeld bij het oorlogsmonument. Nee dus, maar op zich wel verklaarbaar. Het betrof immers een andere eenheid dan de Black Watch of de Gordon Highlanders en bovendien is het lichaam niet gevonden. Maar hoe het ook zij, ik denk dat ook Dennis Cook vermeld zou moeten worden op de plaquette, want ook hij heeft zijn leven gegeven bij/in Gennep in die februari-dagen van 1945. Verder zou het erg fijn zijn als er iemand meer informatie over de baileybrug, korporaal Cook of de vader van Steve Bartlett zou hebben.

gezicht op het oudste huis. Op Funda.nl zijn de woningen al te koop die aan de ZO Wal gebouwd gaan worden
de fundatie voor de te metselen keermuur is bijna gereed achter de Gennepermolen
de kraaien weten nog niet dat ze moeten verhuizen
lente in aantocht
Zijn dit de markeringen die de gemeente gebruikt voor "markante bomen"?
Opfrisbeurt dankzij een gulle gever
al een paar dagen wandelt een groepje politieagenten door Gennep
de bouw van de aanleunflats aan de Brugstraat vlot nog niet erg
Coy-70 Field Coy Royal Engineers

Ik was afgelopen week naar Madrid. Vandaar dus geen updates. Het was er lekker weer overigens, 22 graden en stralendblauwe lucht. En op vrijdag op de retour-vlucht naar Schiphol was het boven Nederland ook al zo helder. Ik zal in mijn leven al zo'n 500x gevlogen hebben, maar ik heb nog nooit zo'n mooi uitzicht op Nederland gehad. De landing (met een Boeing 737 van KLM) was afgelopen vrijdag trouwens op de Polderbaan. Ik heb het wrak niet zien liggen want daar vlieg je pal overheen.. Ik heb vandeweek wel een aantal mailtjes gekregen en daarom de titel van deze update. 1 van de mailtjes was namelijk van de zoon van een van de engelse soldaten die in februari/maart 1945 op de pijlers van de door de duitsers opgeblazen brug een nieuwe baileybrug hebben gelegd (in 2,5 week). Hij schreef: "Hi. I found your excellent gallery which is very interesting. In particular I saw the photos of the Bridges across the River Maas from Oeffelt to Gennep. My father's Coy-70 Field Coy Royal Engineers- built the high level Class 18 bailey bridge on the peirs which remained after the destruction of the former railway bridge by the Germans. Bridge building commenced 14th Feb 1944 and was completed 2nd March 1944. Yours is the only photo that I have ever seen of this bridge (being constructed). Do you perhaps have knowledge of any other photos? Do you know when the bailey bridge was dis-assembled. 
Thank you again for your gallery and I hope I may hear from you." V
oldoende reden om er nog wat foto's bij te zoeken. Maar ik kreeg ook van Fons en Tonny een mailtje. Overigens heeft Vitesse op zondag 15 maart zijn koppositie versterkt door een uit-overwinning met maar liefst 0-7!

Fons stuurde een mailtje over de foto links. Hij staat al op de site, (snuffelhoekje) maar er staat bij dat de foto onbekend is. Fons wist te melden dat we hier kijken naar het Gennapium (Martinusstraat ed) dat pas gesloopt is. De straat links is de Loodsstraat. Let ook eens op de dubbele noodwoning aan het eind van de Loodsstraat. De foto is denk ik van rond 1948
En van Tonny komt de foto rechts, die dateert uit 1925. We zien een van de transportmiddelen van het Maasbuurtspoor (MBS). De chauffeur was Piet Gerrits uit de Milsbeek Vader van Marinus , Harrie en Cor Gerrits. Woonden toendertijd op de Rijksweg te Milsbeek. Iedereen noemde hem Pietje Gerrits van de Maasbuurt
Eind februari, begin maart 1945 kwam Churchill (in de jeep met sigaar) een kijkje nemen in Gennep, hoe de bruggen erbij stonden. Montgomery wachtte hem op. Churchill kwam overigens van Jalta waar hij met Roosevelt en Stalin geconfereerd heeft en waar de kiem werd gelegd voor de opsplitsing van Europa en het ijzeren gordijn
De andere foto's laten de werkzaamheden van de Engelsen zien (het regiment van de vader van de meneer van het mailtje aan mij)
Tegelijkertijd werd er een stukje stroomafwaarts ter hoogte van de loswal nòg een tijdelijke brug gelegd, voor de aanvoer van troepen en materieel. Deze brug lag ongeveer op de plek waar de Duitsers in 1940 ook een noodbrug (pontonbrug) hadden gemaakt. De brug van 1945 (Gennep bridge) was op dat moment de langste brug van Europa.
Nest-perikelen

"In mei leggen alle vogels een ei". De nesten moeten dus weer worden voorbereid.

Marian van Baal-Peters stuurde de foto links van de activiteiten van de gemeente om het ooievaarsnest op orde te brengen.

De foto rechts is van de kraaien-populatie in de populieren bij de Niersbrug.

Een brug te ver?
Neen, ik heb het niet over de septemberdagen van 1944 die de opmaat vormden voor de "belegering" van Gennep, de evacuatie, en de uiteindelijke verovering van Gennep door de geallieerden in mei 1945. Het gaat over een andere brug, namelijk de geplande fietsbrug over de Niers. Ik lees (link Gelderlander) dat er een actiegroep is opgericht om deze fietsbrug te proberen tegenhouden. De argumenten zijn de kosten (zeker 8 ton in euro's), de aantasting van het Niersdal en verkeersonveiligheid op het Raadhuisplein in Ottersum. Het laatste argument lijkt mij er een beetje met de haren bijgesleept maar soit. (Ik vraag me overigens ook af of er nu ook een actiegroep komt tegen de boomhut aan de Niers, die bedoeld is voor commerciële exploitatie en die dan toch ook een aantasting van het Niersdal betekent, maar misschien horen we dat nog). Een heel andere brug ziet u op de foto links. In de meidagen van 1940 viel de spoorbrug bij Gennep ongeschonden in duitse handen. Maar dit was nog onvoldoende voor een goede troepenaanvoer van de Duitsers richting vesting Holland. Daarom legden de Duitsers een pontonbrug aan waar het veerpont gelegen had. Op de foto ziet u deze pontonbrug in mei 1940. Op de achtergrond de torens van Gennep. De boom rechts op de foto staat er overigens nog steeds. De foto is afkomstig van de Romein en gescand door Henk en is er een van een serie, die nog zal volgen en ook wordt toegevoegd aan de special over WOII (LINK)
Update

Een goed weekend voor Vitesse. Zelf won Vitesse met maar liefst 5-0 van Montagnards uit Bergen en andere clubs lieten steken vallen, zodat Vitesse nu liefst 6 punten voor staat op nummer 2. En ook de dames en heren van Flamingo's hebben gewonnen, de dames met 3-2, de heren met 3-1. En buiten gaat het langzaam richting lente. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien al, de narcissen bijna en ook de bomen beginnen uit te botten. De Martinuskerk krijgt ondertussen zijn metamorfose en ik heb weer een nieuwe special in voorbereiding. Het betreft een special met foto's uit de oude doos van Jacques Builtjes, waarvan hier nu alvast een klein voorproefje. En er volgen ook nog foto's van Tonnie Derks en, heel speciaal, van de meidagen van 1940, waar de Duitsers een noodbrug over de Maas leggen bij de Gennepse loswal voor de aanvoer van hun troepen om vesting Holland te veroveren.

De dames van Flamingo's wonnen met 3-2
Werkzaamheden achter de Gennepermolen voor de keermuur
metamorfose van de Martinuskerk
Niersdijk
merel in het lentezonnetje
huizebouw tussen W Boyeweg en dr Nolensstraat
Voorproefje van de foto's van Jacques Builtjes. Oude familiefoto's, Vitesse, kermis en carnaval in het Gennepse
de ransuil is er nog
en er komen nog meer oude foto's
22 september 1969: dè verhuizing

Een nieuwe special, met dank aan Marijke. Dit jaar is het 40jr geleden dat de kleuterschool verhuisde van bij de nonnen naar een nieuw gebouw aan de Picardie. Een nieuwe special met de opening van de school en de verhuizing van de kleuters op 22 september 1969 onder begeleiding van zuster Benita en burgemeester Gilissen.

de opening
de verhuizing
de kleuters

Er staat trouwens een leuk artikel in de M&N Bode over het weer in bedrijf zijn van een vroegere MBS tram. Ik heb zo'n 3 jaar geleden al over deze restauratie bericht, maar nu schijnt deze tram dan eindelijk weer gereed te zijn. U moet wel naar Ouddorp. LINK. En verder wordt Gennep officieel "Vitale Vestingstad". We zijn weliswaar nooit een vestingstad geweest (LINK uit 2006 ), maar dat mag de pret niet drukken. Ikzelf zou de voorkeur gegeven hebben aan zoiets als "Niersstad". Daar is tenslotte niks mis mee en het is historisch tenminste correct. Enfin, binnenkort volgen nog meer nieuwe foto's van lang vervolgen tijden. Veel plezier.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet