Dodenherdenking 2010

filmimpressie

Hoe imposant kan een "oorverdovende" stilte zijn. En het was stil tijdens de 2 minuten stilte tijdens de dodenherdenking van 4 mei 2010 bij de Barmhartige Samaritaan. De enigen die te horen waren, waren de kraaien in het Nierspark. Voorafgegaan door doedelzakspeler Toon en het gilde trok de stoet mensen vanaf het stadhuis naar de Niersbrug, waar de kranslegging, een gedicht door mevr Graat en een toespraak door wethouder Jansen volgde. Daarna werd last post gespeeld en volgde die indrukwekkende stilte. Na een vendelgroet door het gilde riep de wethouder de lopers van Vitesse "08 op om het bevrijdingsvuur op te gaan halen in Wageningen, zodat dat bevrijdingsvuur morgenmiddag in Gennep ontstoken kan worden.

Naast de foto's hierboven is er ook een kort filmpje van de herdenking. Druk hiervoor op de foto links.

4000 bezoekers!

Zondagmiddag 2 mei 2010 begroette de organisatie de maar liefst 4000e bezoeker van de tentoonstelling Gennep 65 jaar in vrede en vrijheid. Het was de Heer G. Theunissen vergezeld van zijn vrouw G.Coenen uit Heijen. Het gigantische bezoekers-aantal markeert het succes van deze tentoonstelling, die bijna afgelopen is.

Komende dinsdag, 4 mei en dodenherdenking, zal de tentoonstelling geopend zijn evenals nog komend weekend, 7,8 en 9 mei, maar daarna is het definitief afgelopen. Chapeau voor de kleine groep vrijwilligers, die elke week paraat hebben gestaan voor deze tentoonstelling.

In Gennep start de herdenking dinsdagavond 4 mei om 19.45 uur met een stille tocht vanaf de Markt in Gennep. Het Sint Martinusgilde en Vitesse 08 verlenen medewerking aan de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid. Mevrouw de Graat draagt een gedicht voor. Het gemeentebestuur zal een toespraak houden en kransen leggen bij het monument voor de Indiëgangers en bij de Barmhartige Samaritaan. Alle Gennepenaren worden uitgenodigd. (dit keer wordt het verkeer wèl stilgelegd tijdens de plechtigheid bij de Niersbrug)

Eens per vijf jaar is Bevrijdingsdag op 5 mei een nationale feestdag in Nederland. In 2010 is dat weer het geval. De gemeente Gennep viert daarom op 5 mei 65 jaar vrede en vrijheid. Op woensdag 5 mei aanstaande staan we ook in Gennep stil bij het feit dat we sinds de Tweede Wereldoorlog al 65 jaar in vrede en vrijheid mogen leven. De viering start om 13.30 uur op de Markt in Gennep met de komst van het Bevrijdingsvuur en is rond 14.15 uur afgelopen. Joekskapel Zuutjes-en en een samengesteld koor zorgen voor de muzikale nootbalk Het pleintje bij het oorlogsmonument wordt omgedoopt tot het "Vrijheidsplein", de werkgroep "Gennep 65jr in Vrede en Vrijheid" schenkt mozaïeksteentjes ter herinnering en Matigheid en Genoegen verzorgt een korte voordracht..
Bij de Niersbrug in Gennep wordt van 13.40 uur tot 13.55 uur het verkeer stilgelegd. Weggebruikers worden vriendelijk verzocht hier rekening mee te houden. 

Ik heb trouwens de filmpjes van Flamingo's van zaterdag 1 mei vervangen van mp4 files door wmv files (omdat sommigen problemen hadden met afspelen). Film dames, Film heren.

Vitesse veilig en omroepen Gennep en Mook gaan fuseren

Door een knappe 0-1 zege uit bij Berghem Sport heeft Vitesse zich 1 ronde voor het einde van de competitie veilig gespeeld:

10 Vitesse 21 gespeeld 22 punten

11 Volkel 21 gespeeld 18 punten

12 Milsbeek 21 gespeeld 14 punten

Persbericht, Molenhoek, Gennep 1 mei 2010

OmroepGennep en MOS-Radio willen samen verder

  De lokale omroepen van Gennep en Mook en Middelaar willen samen verder als één lokale omroep. Onlangs tekenden voorzitter Ab de Graaf van OmroepGennep en Paul Sutmuller van MOS-Radio daarvoor een intentieovereenkomst. Paul Sutmuller merkt op dat “ het de intentie is dat per 1 januari 2011 de nieuwe omroep van start zal gaan “. De uitzendlocatie zal de huidige locatie van OmroepGennep zijn.

Dames èn Heren Flamingo's promoveren beiden! , Kim van der Venne 2e Europees kampioenschap!

2 foto-albums èn 2 filmpjes!. Flamingo's H1 hebben met 3-0 gewonnen en zijn dus gepromoveerd naar de 1e divisie. Ook de dames wonnen met 3-0 en promoveren zo zelfs naar de B-league. In de sporthal hingen ze met de benen buiten. Je zou bijna medelijden met de tegenstanders hebben, want het was bij tijd en wijlen imposant. Ik vermoed dat er tot in de kleine uurtjes zal worden gefeest.

Foto: Promotie naar B-league Flamingo's Dames 1 (seizoen 2009-2010)
Foto: Promotie naar 1e divisie Flamingo's Heren 1 (seizoen 2009-2010)

De Gennepse Kim van der Venne is zaterdag 1 mei in het oostenrijkse Linz 2e geworden op het Europees kampioenschap garde- en showdansen.

Een paar weken geleden werd ze al voor de 4e keer Nederlands kampioen in deze discipline.

Kim is lid van de Hapse vereniging Zelfkanthennekes

Ik weet niet of u Kim al eens bezig gezien hebt?

Ik moet eerlijk gezegd toegeven, dat ik me heel direkt heeeeeel erg stijf voel als ik Kim bezig zie........

filmpje van de dames van Flamingo's

filmpje van de heren van Flamingo's
Koninginnedag 2010

D'r op of d'r onder!

vandaag zag ik dat de "stadsherberg" weer terug is in het straatbeeld van Gennep.

Persoonlijk vind ik dat toch een stuk leuker dan "de witte olifant"

In 1841, toe Gennep en Limburg weer bij Nederland kwamen, na een jaar of 9 onderdeel van België te zijn geweest, wilde de Nederlandse regering een nieuwe rijksweg aanleggen om dit deel van Nederland definitief aan Nederland te binden. Deze weg kennen we nu als de N271 van Venlo naar Nijmegen.

Tot dan ging het verkeer vanuit Gennep naar het zuiden door wat we nu als de Emmastraat kennen. In 1841 werd een kaarsrechte lijn getrokken van de plek van de Stadsherberg tot aan de kerk van Heijen en dat werd de nieuwe rijksweg. Op oude foto's vanuit het zuiden zien we dan ook altijd de uitspanning de stadsherberg liggen, met een watertrog aan de straat. De paarden (en honden) hadden immers ook dorst als de stop gemaakt werd.

A.s. zaterdag ROZE TRIBUNES

A.s. zaterdag 1 mei is het zover. De P/D-wedstrijden van H1 en D1 van Flamingo's in PicaMare. De supportersvereniging de Roze Vogols heeft het idee om de tribunes helemaal roze te laten kleuren. - Trek dat mooie roze shirtje aan. - Haal je shawl van de kapstok. - Neem iets mee waar je lawaai mee kan maken.

17:00u Flamingo's H1 - Nesselande 2.
Lukt het de heren om zich te herstellen van de 3-1 nederlaag? Een 3-0 overwinning of 3-1 overwinning met ruime cijfers is voldoende voor promotie naar de 1e divisie.

19:00u Flamingo's D1 - VC Leeuwarden.
Zullen de dames de tweede wedstrijd ook winnen van de lange Friese dames? Een 3-0, 3-1 of 3-2 overwinning met ruime cijfers is genoeg voor promotie naar de B-league.

De Roze Vogols hebben nog enkele shawls te koop. Ook zijn er weer mooie blauwe (kleur shirt dames 1) toernooi hoedjes! DE ROZE VOGOLS

1841 Projekt tekening van de nieuwe weg

kadasterkaart uit 1867

1932 en 2010
Tonny Wilbers stuurde een mailtje met scans van een erg leuke foto, die hij via marktplaats heeft gekocht. Op de achterkant van de foto staat beschreven waar de foto over gaat. De foto toont 3 Gennepse jongelingen van het RK Jongenspatronaat, welke op 2 juni 1932 de reveille blazen voor de viering van hun 25jr jubileum en wel onder leiding van kapelaan Stoot.
 

 

 

terwijl het ene deel van de harmonie een muzikale rondgang maakt is het andere deel samen met familie, vrienden en bekenden aan het collecteren in het kader van de jaarlijkse donateursactie van de Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas.

Het collecteren is niet het leukste deel van het musiceren, maar is wel dringend hard nodig voor de instandhouding van een stukje 192 jaar oude Gennepse cultuur-historie

Dinsdag wordt gecollecteerd in de Vogelbuurt (plus het restant van de kern)

Woensdag wordt gecollecteerd in Gennep-Zuid

Tonny vroeg zich af, of iemand wist wie deze Gennepse jongemannen waren. Het waarschijnlijke antwoord heb ik inmiddels ook al gevonden door te zoeken op deze website. Onder "gennepse mensen" (deel 2) staat namelijk een foto op deze site van de Martinus Sport Vereniging, eveneens uit 1932, waarop onder andere ook deze jongelui te zien zijn. De foto is gemaakt op de Kellerberg en op de achtergrond zien we het Gennepse station. De 3 jongemannen op de foto van Tonny zijn vermoedelijk Jan Doors (trommelaar), Arnold Hermsen (rechts) en Piet Hendriks (links). LINK naar de webpagina Gennepse Mensen, deel 2
Een zonnig zomerweekend

was het zaterdag 24 en zondag 25 april. Je zou er bijna de sneeuw van afgelopen maanden van vergeten. Alhoewel grote delen van het Pagepark nog steeds niet bebouwd zijn, begint het wel steeds meer op een gewone woonwijk te lijken. Frank zag vanochtend vanuit zijn tuin al mezen, maar ook een reiger. Een paar plaatjes van afgelopen weekend: (En ter herinnering: maandag, dinsdag en woensdag is de jaarlijkse donateurs-actie van de harmonie. Laten we met zijn allen proberen dit stukje cultuur-historie van Gennep in stand te houden)

Frank heeft zondagochtend deze foto's gemaakt op het Pagepark
De kerk van Oeffelt achter de meidoorns
Gennep transportstad?
vanaf het Veerhuis
en vanaf de Maasbrug. in de verte zijn ze berzig met het uitdiepen van de Maas
Geen "witte olifant" meer en bijna weer open
vanaf de Niersdijk
Op den duur wint de natuur altijd
net voor het weekend was er het bericht dat in het najaar begonnen zou worden met de bouw van het Bolwerk. Ik vraag me alleen af wat er terecht komt van de belofte dat de ornamenten van de Martinusschool terug zouden komen in de nieuwbouw (?). En of het nu mooi is of lelijk. Over smaak valt te twisten. Voor uw informatie: het architectenbureau is dezelfde die de Rabo-bank heeft ontworpen.
De borden dat geen papier op of bij de containers van het Vocaal gezet mogen worden helpen blijkbaar niet echt.
Mooi weer op zondag, zoals hier in het Niersdal
en voor deze groep, die zondagochtend buiten bij PicaMare van het zonnetje genoot.
Roze VOGOLS op weg naar B-league

De dames van Flamingo's hebben de 1e stap gezet op weg naar de promotie naar de B-league. Ze wonnen hun uit-wedstrijd in Leeuwarden met 2-3. Na de 1e 2 sets leidden ze al met 0-2. Volgende week volgt de thuis-wedstrijd in het eigen Pica-Mare.

De heren van Flamingo's verloren hun uit-wedstrijd van Nesselande 2 met 3-1, zodat het voor hen een stuk lastiger is. Maar ook zij hebben nog een kans en spelen hun thuis-wedstrijd eveneens volgende week zaterdag in sporthal Pica-Mare.

Voor de liefhebbbers heb ik nog een filmpje van de Doe-Dag van de brandweer online gezet met ondermeer de uitslag van de kleurwedstrijd. Veel plezier.

filmpje Doe-Dag brandweer

Doe-dag brandweer. Een jeugd-brandweer lijkt geen probleem

De Gennepse brandweer had op zaterdag 24 april op de Markt een Doe-Dag georganiseerd. Er kon met water gespoten worden, auto's werden open geknipt, er was vuur en de kinderen mochten in een heuse brandweerauto zitten. Ook was er een kleurwedstrijd voor de kids.

Bedoeling was om zo mogelijk nieuwe vrijwilligers te werven, omdat er dringend nieuwe aanwas nodig is om de vrijwillige brandweer op sterkte te brengen. Aanmelden kan bij de brandweerkazerne, de gemeente of de brandweer-commandant.

De brandweer had het weer mee en het was gezellig druk. En er waren heeeeeeel erg veel kinderen. Het beginnen van een jeugd-brandweer lijkt mij niet echt een probleem. In hoeverre de werving van volwassenen gelukt is, dat weet ik niet. Misschien vernemen we dat nog een keer in de nabije toekomst.

Gennep.nu heeft een paar plaatjes geschoten op de zon-overgoten Markt.

 

 
De één-na-oudste

17 mei 1897. Direkteur Voorhoeve van de NBDS (Noord Brabants-Duitse Spoorwegmij) wordt door de harmonie onthaald op de Markt in Gennep vanwege zijn 25jr jubileum

vereniging van Gennep houdt volgende week maandag, dinsdag en woensdag haar jaarlijkse donateurs-actie. De harmonie, want daar heb ik het over, is inmiddels al 192 jaar oud en is één van de oudste orkesten van Nederland. En dat is iets om trots op te zijn. Links ziet u een foto uit 1897 (!) waar de Gennepse harmonie president-directeur Voorhoeve van de NBDS muzikaal onthaalt vanwege zijn 25jr jubileum. Rechts staat een link naar het album met foto's van de Proms van 2008, want er zit weer een nieuwe Proms aan te komen. De subsidie van de gemeente wordt steeds geringer. (is recent omlaag gebracht van ca € 0,50 per inwoner van Gennep naar ca € 0,25 per inwoner). Daarvan kan niet eens het onderhoud van de instrumenten betaald worden en de BUMA/Stemra rechten en dat is ook volstrekt onvoldoende om ooit nieuwe instrumenten te kunnen kopen. Uw steun is dus hard nodig om dit Gennepse instituut levend en in stand te houden. De hamonie stuurde het volgende persbericht:

Steun de Gennepse harmonie!

Komende week zullen leden en vrienden van harmonie Unitas et Fidelitas uit Gennep weer een beroep op u gaan doen tijdens de jaarlijkse donateursaktie. Op 26, 27 en 28 april komt de harmonie 's avonds steeds in een ander deel van Gennep en zal u vragen om een financiële bijdrage. Onderweg zal op verschillende plekken ook een mini-concert gegeven worden. U geniet van de muziek, wij hopen op uw steun. Met uw financiéle steun blijft het voor de harmonie mogelijk om de muziek in Gennep levendig te houden. Door het jaar heen ondersteunt de harmonie verschillende activiteiten zoals het inhalen van de ouderen 4-daagse en het begeleiden van de communicantjes naar de Maria kapel. Op 20 juni wordt op de Markt een gratis zomers avondconcert gegeven. Momenteel is de harmonie ook al in voorbereiding op de 2-jaarlijkse First night of the Proms. Dit jaar wordt deze gehouden op 29 en 30 oktober. Het zal een bijzondere Proms worden met mooie Molukse invloeden.

Al met al voldoende reden om één van de oudste harmonie orkesten van het land een warm hart toe te dragen.

Gennep rekent op de harmonie en komende week rekent de harmonie op Gennep!!

Maar morgen is het eerst DOE-DAG van de Gennepse brandweer, op de markt. Want ook de Gennepse brandweer verdient onze ondersteuning en heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig. En als u dan toch op de Markt bent, dan kunt u door Mirso tussen 2 en 4 een portret-foto laten maken, zodat u onderdeel wordt van het Gennepse kunstwerk "de ontmoeting"

de Proms van 2008

 

Omroepen Noord Limburg weer uit elkaar!

Enige maanden geleden begonnen Omroep Gennep, Maasland Radio (Bergen) en MOS radio (Mook) gesprekken om te komen tot een fusie.

Vandaag ontving ik een persbericht van Maasland Radio dat de fusiebesprekingen weer waren afgeblazen. Maasland Radio schrijft: "Nu de gemeentelijke herindeling in de kop van Noord-Limburg voorlopig niet doorgaat, hebben Omroep Magic in Gennep en M.O.S. Mook echter aangegeven dat ze liever blijven vasthouden aan hun amateur-status, in plaats van te professionaliseren"

Het gehele persbericht kunt u lezen als u op de afbeelding links klikt.

Mij moet wel één ding van het hart: de toon van het persbericht richting MOS en omroep Gennep is bepaald denigrerend te noemen, alsof Maasland Radio gericht is op professionaliteit en beide andere omroepen een soort amateurtjes zijn. Juist door deze toonzetting geeft Maasland Radio zelf weinig blijk van professionaliteit. Want dan doe je zoiets niet!

Er zijn weer condens-strepen!

Nog niet veel, maar toch. Vandaag is mondjesmaat het vliegverkeer vanaf Schiphol hervat. Maar in grote delen van Europa wordt er niet gevlogen. Via de link "vliegbewegingen" links in de navigator kunt u de vliegbewegingen (of niet) boven Dublin, Manchester, Londen en Nederland volgen. Opvallend waren vanavond een hele serie Jumbo's van British Airways op weg naar Londen Heathrow vanuit Vancouver, San Francisco, Bombay en Miami die rondjes aan het vliegen waren boven Ierland, de Ierse Zee en Nederland, omdat ze het engelse luchtruim niet binnen mochten. Je zult maar aan boord zitten. Ben benieuwd waar ze landen. De impact van het vliegverbod is trouwens gigantisch. Meer dan een miljoen mensen zitten, soms ver van huis, vast. Werkafspraken komen in het geding. Een collega van mij zou voor besprekingen gister en vandaag vanuit Madrid overkomen. Mensen uit mijn team zouden morgen naar Montreal moeten, waarbij 1 persoon vanuit Inverness in Schotland over London Heathrow zou moeten vliegen. Het loopt dus allemaal in het honderd. Deze perikelen zullen dus gegarandeerd enige tientallen Gennepenaren raken, ofwel op hun werk ofwel op hun vakantie. De luchtstroom die zorgt voor al die problemen vanwege de vulkaanas uit IJsland zorgt trouwens ook voor een stralend zonnetje boven Gennep. Het is nog wel koud, maar de voorspellingen voor hogere temperaturen zijn goed.

En er is ook nog nieuws. Zo bericht L1 (LINK) dat voor de provincie Limburg (als enige) bevolkings krimp wordt voorspeld tussen nu en 2025. Dit geldt echter niet voor Gennep, als 1 van de weinige gebieden in Limburg (zie afbeelding rechts)

En er zijn natuurlijk altijd nog aankondigingen voor het Gennepse. Allereerst is er aanstaande vrijdagavond weer een IDtrofee café, nu in de Goede Herderschool (LINK), is er zaterdag, op de Markt een DOE-DAG van de brandweer (LINK) èn kunt u zich zaterdag tussen 14:00h en 16:00h in het oude stadhuis door Mirso laten fotograferen als u in het kunstwerk "de ontmoeting" wilt deelnemen. (LINK) U kunt natuurlijk ook uw portret-foto aan Mirso mailen via het volgende mailadres: mailadres Mirso . Wellicht is een combinatie van een bezoek aan de Doedag van de brandweer en het laten maken van een foto door Mirso een mooie combinatie..

O ja: denkt u eraan dat morgen de plastic zakken worden opgehaald!

Roondum de Mèrt ien 1960: editie 2010

foto-album

Ik was zelf helaas verhinderd, maar heb toch wat plaatjes en een kort filmpje van deze reünie in 2010 van de mensen die in 1960 in en rond de oude kern woonden. Ze hadden alle geluk van de wereld met het weer, want het leek wel zomer. Echt terrasjesweer. Het filmpje is met een compact gemaakt en de kwaliteit is dus niet helemaal wat u gewend bent.

Vitesse heeft overigens thuis met 1-1 gelijk gespeeld. Milsbeek heeft verloren, Volkel gewonnen, zodat de stand onderaan in klasse 3D nu is:

Mierlo Hout 20 6 4 10
22
28-39
Vitesse 08 20 4 7 9
19
18-29
Volkel 19 5 3 11
18
17-29
Milsbeek 19 4 1 14
13
22-45

filmpje

Vulkaanuitbarsting hindert gennepse reünie

Zondagmiddag 18 april (vanmiddag) is de reünie van de Gennepse mensen die in 1960 in en rond de oude kern woonden. De uitbarsting van de IJslandse vulkaan laat ook hier zijn sporen na. Een van de organisatoren, Tonny Wilbers, bericht:

"Hallo Harm. Het is dan eindelijk zover. Prachtig weer in het vooruitzicht, dus het kan bijna niet meer stuk. Ook wij zijn getroffen door IJsland perikelen. Gerrie Jetten uit Zuid Afrika is gestrand tijdens de vlucht in Istanboel,  Dennys Goossens ( stadsherberg) vanuit Malta vlucht gecanceld, Wilmie Jetten vanuit Ierland geen vluchten, Mijn zwager Ad Ophelders-Wilbers zit op Cyprus en we hopen dat Kitty Dinnisen uit Hongarije op een of andere manier toch hier weet te komen. Omdat het prachtig weer wordt heeft de directie van Hotel de Kroon het risico genomen en dus de tent geannuleerd.. Het gehele terras van Hotel de Kroon ( ook het Marktplein) is dus gereserveerd voor onze gasten ( ± 190 personen ). Er zijn vele Gennepenaren die niet juist weten wat voor een reunie dit nu precies is: Duidelijk dus een reunie voor hen die rond het jaar 1960 ( dus 50 jaar geleden ) in de kern Gennep woonden en die kern bestond toendertijd uit: vanaf de Zandpoort : Noy Zuivelhuis-Gartsen Cafe en alles wat richting Stadhuis erbij hoorde. Wat dus inhoudt dat vele gasten een mooie leeftijd hebben bereikt. Niet allemaal kunnen ze aanwezig zijn: Mevr. van Kempen ( juffr. van kempen ) 94 jaar, Mevr. Goossens ( stadsherberg ) 91 jaar, Mevr. Denissen ( dir. muziekschool ) 91 jaar, Mevr. Nogarede ( notarisklerk ) 90 jaar, Wel zal aanwezig zijn : Mevr. Wilbers ( kinderwagen winkel ) 89 jaar, Mevr. van Sambeek ( rijschool ) 87 jaar,Mevr. Reynen 85 jaar, Mevr. Smeets ( tante Olly ) 84 jaar, Mevr. Wieteler ( Molenstraat ) 82 jaar,   enz. enz. Dus al met al zijn het niet de jongste meer die morgen aanwezig zullen zijn. Maar voorlopig zijn ze er wel."

En voor de liefhebbers ofwel de Flamingo-aanhangers: een filmpje van de huldiging van de kampioensteams van 2009-2010. En zoals altijd kan ook deze film voor privé-gebruik gedownload worden.

de hele huldiging

kort filmpje van alle kampioenen

Kamp en kampioenen

Op deze zonovergoten zaterdag vieren Nellie en Frank de 1e verjaardag van hun trouwdag, komt kleinzoon Pieter voor de 1e keer logeren bij opa en oma, ligt het vliegverkeer boven grote delen van Europa nog steeds stil vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland, is Mirso begonnen met het verzamelen van portretfoto's van Gennepenaren voor het kunstwerk en ga zo maar door. Maar ook was er kamp bij de blokhut. Jong Nederland organiseert dit weekend namelijk het regionale juniorentournooi voor meisjes. 13 groepen strijden om de overwinning en wie er naar de provinciale kampioenschappen mag. U hebt die groepjes jongedames vandaag misschien door Gennep zien struinen tijdens hun speurtocht. Gennep.nu maakte foto's van de opening (en een filmpje). Vandaag was ook de laatste competitiedag van het volleybal. Zowel H1 als D1 zijn 2e geworden. Wellicht ligt er dus nog wat in het verschiet. Maar na de wedstrijd van Heren 1 vond de grote huldiging plaats van maar liefst 7 kampioensteams. En ook Gennep.nu was er bij.

Kamp Jong Nederland. LINK naar Filmpje

Huldiging kampioenen Flamingo's

Matigheid in actie in het atelier

Paul van Lieshout van Matigheid en Genoegen stuurde de poster links met een uitnodiging voor een nieuwe voorstelling van Matigheid en Genoegen die in 4 voorstellingen begin mei in Picamare wordt vertoond.

Het "atelier" speelt in de periode direkt na de oorlog. Paul heeft een korte beschrijving bijgevoegd: beschrijving in word . Dit toneelstuk is ook door anderen uitgevoerd, waarvan (ter kennismaking) stukjes van op youtube te zien zijn: Link naar Youtube

Matigheid en Genoegen bestaat inmiddels alweer zo'n 93 jaar in het Gennepse. Over 7 jaar is er dus het 100jr jubileum. Paul stuurde eerder al foto's van eerder optredens en ook van hemzelf: Link naar dit album

 

Het was vandaag werkelijk fantastisch weer. Ook de insecten hadden het naar hun zin. Zie de foto links. De skimmia ruikt niet alleen erg lekker, er is ook het nodige lekkers te halen voor de insecten. En de mezen zitten op het vinkentouw. Ze zijn nog niet aan het broeden, maar dat zal niet lang meer duren (foto rechts). Er was een rode zonsondergang voorspeld vanwege de vulkaanas uit IJsland, maar dat viel tegen. Het is trouwens maar gelukkig dat ik deze week niet in eht buitenland zat, want terugkomen was moeilijk geworden nu alle vliegverkeer stil ligt. Het is alleen niet te hopen dat het erg lang gaat duren, want er zijn nu al honderd duizenden die door deze situatie gestrand zijn.
Wie wil vereeuwigd worden?

Dan hebt u nu uw kans. Op de plek waar sport 2000 stond en nu een rommelige plek vol met vlinderstruiken en bouwhekken te vinden is, midden in Gennep, wil de gemeente tijdelijk een soort ontmoetingsplek creëren. Dit zou de periode tot er gebouwd gaat worden moeten overbruggen en Gennep gedurende deze periode een beter aanzien bezorgen.

Mirso heeft een mooi plan bedacht, namelijk een foto-mosaiek. Met behulp van honderden of zelfs duizenden verschillende foto's kan een mosaiek gemaakt worden zoals de afbeelding links of rechts. Dit kan een afbeelding van Gennep worden of een oude gravure van Gennep.

Mirso heeft daarvoor natuurlijk foto's nodig en vraagt de Gennepenaren om deze aan te dragen ofwel zichzelf door hem te laten fotograferen. Op deze manier kunt u zelf nog onderdeel worden van een Gennep en van een Genneps kunstwerk. En het is natuurlijk altijd leuk om al die individuele foto's later af te zoeken naar foto's van bekenden. Een aanrader dus. Het te maken kunstwerk gaat "de ontmoeting" heten en kan zo letterlijk en figuurlijk een ontmoetingsplek van en voor Gennepenaren worden.

Tonny Wilbers stuurde een powerpoint die iemand gemaakt heeft met mooie plaatjes van het Gennepse. Het is onbekend wie de powerpoint gemaakt heeft, maar leuk is ie wel.

 

   

En as. zaterdag is het groot feest bij Flamingo's. Het is de laatste speeldag van deze competitie en na afloop van de wedstrijd van Heren I wordt in PicaMare een huldiging georganiseerd van de kampioens-teams, maar liefst 7 stuks in totaal. En na de huldiging is het feest in de kantine.

Op weg naar de 4000!

Maandagmiddag 12 april hadden de vrijwilligers de deuren van de tentoonstelling "Gennep 65jr in Vrede en Vrijheid" speciaal geopend voor bezoekers van de Norbertushof, zodat deze rustig en met rollators en rolstoelen de tentoonstelling konden bekijken. Speciaal voor deze gelegenheid was de verwarming hooggestookt en kregen de bezoekers koffie aangeboden. Inmiddels zijn er al meer dan 3600 bezoekers op de tentoonstelling geweest, en zal de 4000e bezoeker waarschijnlijk nog wel worden gehaald voordat de tentoonstelling midden volgende maand wordt beéindigd. Een ongelooflijk resultaat, waar Gennep trots op kan zijn. In het gastenboek vertelt de fam Hofmans dat ze een ei meenden te zien in het ooievaarsnest. Ikzelf heb het nog niet gezien, maar dat zou erg leuk zijn.

Voor degenen die vinden dat ik geen kritiek mag hebben: sla aub het volgende over!. Het is natuurlijk van de zotte en tenen krom makend dat de vrijwilligers zaken zoals de koffie voor de bejaarden en ook de helft van de stookkosten uit eigen zak moeten bekostigen vanwege de gemeente. Op zichzelf begrijp ik best de reden en achtergrond van bepalingen in gemeentelijke subsidie-verordeningen. Meer bepalend is echter de toepassing ervan in de praktijk en het gebruik van gezond verstand ipv het alleen maar bezig zijn met steeds verder gedetailleerde regeltjes die op de letter worden uitgeplozen en worden toegepast. Deze regels zijn bedoeld als hulpmiddel en zijn geen doel op zich! Toepassing van de hardheidsclausule en coulance in voorkomende gevallen zou het leven een stuk aangenamer maken en heel wat irritatie en confrontaties voorkomen.

1e communie Martinusparochie
Gennep on Wheels

Zondag 11 april was het, tegelijk met Gennep on Wheels, weer 1e communie-viering van de St Martinusparochie. 19 kinderen deden hun 1e communie.

Na de mis ging het traditiegetrouw, voorop gegaan door de harmonie, naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes.

Het was, zoals beloofd door deken Huisman, mooi en droog weer.

Een impressie van www.gennep.nu

Zondag 11 april was ook de 9e versie van gennep on Wheels. Op een enkel drupje na bleef het redelijk droog, alhoewel er een guur windje stond. Ook Frank stond er met zijn kever, maar vond toch nog wat tijd om wat plaatjes te schieten.

Er waren ondanks het behoorlijk gure weer veel bezoekers.

En ook bij het tentoonstelling Gennep 65jr in vrede en vrijheid was het erg druk. Er waren meer dan 500 bezoekers, zodat de tentoonstelling hard op weg is naar de 4000e bezoeker.

3000e bezoeker!
Flessenactie Jong nederland groot succes

Zaterdagmiddag rond 13:45h werd de 3000e bezoeker van de tentoonstelling Gennep 65jr in vrede en vrijheid verwelkomd. Leon Hoesen uit Oeffelt nam als 3000e bezoeker een oorkonde en een dvd in ontvangst.

De flessenactie van Jong Nederland op zaterdag 10 april was een groot succes. Het weer werkte goed mee en de jeugd van Jong nederland haalde ijverig de statiegeldflessen deur aan deur op, welke de Gennepse bevolking voor hen had opgespaard. De opbrengst is oa bedoeld voor het mede bekostigen van dringend noodzakelijk onderhoud van het gebouw de Zandberg. Jong Nederland bedankt de Gennepse bevolking.

Hieronder nog een aantal foto's van de flessen-ophaal-actie, gemaakt door Frank. En morgen is het Gennep on Wheels. Nu maar hopen dat het net zo mooi weer is als vandaag. Dat zal in ieder geval niet liggen aan deken Huisman. Want die heeft de 1e communicantjes van de Martinusparochie beloofd dat het morgen mooi weer zal zijn. Ik hoop dat ie (zoals meestal) gelijk krijgt.

Guur en nat Pasen

Het weer zit niet echt mee met Pasen. Het was guur en nat op 1e Paasdag. April doet wat ie wil, zullen we maar zeggen. Vervelend voor alle mensen die er op uit wilden trekken. En ook vervelend voor de Eastern Open, het internationaal jeugd-voetbal toernooi dat zoals elk jaar ook dit keer oa op de Heijkuul wordt gehouden.

En nu maar hopen dat 2e Paasdag beter wordt. U kunt altijd nog naar de tentoonstelling over Gennep in de 2e wereldoorlog, die nog ruim een maand open zal zijn in de vroegere schoenwinkel van Rutten. De 3000e bezoeker wordt een dezer dagen verwacht, hetgeen een toch wel heel bijzondere prestatie is voor de vrijwilligers die de tentoonstelling georganiseerd hebben en elk weekend weer paraat staan voor de bezoekers. Chapeau!

En maar hopen dat het volgende week beter weer wordt, want volgende week is het 1e communie in de Martinuskerk en wordt weer Gennep on Wheels georganiseerd.

Ook is volgende week zaterdag de al eerder aangekondigde flessenactie van Jong Nederland. Alle lege flessen van het paasweekeind en komende week dus niet terugbrengen naar de winkel, maar bewaren voor Jong nederland komende zaterdag. Ze kunnen het geld goed gebruiken.

Op 18 april is overigens de reünie van mensen die rond 1960 in het oude centrum van Gennep woonden. Al bijna 200 mensen hebben zich hiervoor opgegeven. LINK

En op 24 april is er doe-dag van de brandweer (zie LINK)

Easter Open op de

Heijkuul in de regen

zelfs de magnolia is laat dit jaar

Het lijkt trouwens wel of er steeds meer ongelukken gebeuren. Ruim een week geleden was er weer eens een ongeval bij de Wever-rotonde, afgelopen vrijdag moest de brandweer te hulp komen bij een ongeval op de rondweg thv Norbertushof en paaszaterdag moest de trauma-helicopter te hulp schieten op de Willem Boyeweg. Zoals altijd zet ik trouwens geen foto's van ongevallen met letsel op deze website.

Verschillende bouwactiviteiten in Gennep schieten intussen al aardig op. De nieuwbouw van de Libermannhof is bijna klaar en ook de nieuwe aanleunflats aan de Brugstraat zijn bijna gereed.

Op de zandvlakte waar eerst sport 2000 zat en de Martinusschool gebeurt de 1e tijd nog niet zoveel, alhoewel de gemeente wel van plan is om eea wat te fasoeneren.

En na volgende maand begint de renovatie van winkelcentrum de Duivenakker. Ik ben benieuwd waar de winkels in de tussentijd blijven (heb gehoord dat alleen Jan Linders mocht blijven zitten). Het laatste gerucht dat ik gehoord heb is dat de Stadsherberg als naam terug komt in plaats van "de Witte Olifant". Dat zou ik een prima zaak vinden, want in mijn beleving is het altijd "de Stadsherberg" gebleven. Ik ben benieuwd of ze nu ook (zoals vroeger) een watertrog aan de straat zullen zetten.. :-) LINK

De stadsbrand van 1597 èn Paul op 30

Volgens Telesport (LINK) heeft Vitesse Paaszaterdag de inhaalwedstrijd thuis tegen Mierlo Hout met 1-3 verloren. Volgens andere bronnen heeft Vitesse juist gewonnen Zie oa L1 (Link). Ik vermoed dat telesport een foutje gemaakt heeft. Vitesse heeft in dat geval goede zaken gedaan. Aas maandag, Paasmaandag moet Vitesse ook nog thuis tegen MULO en kan dan wellicht definitief een gat slaan naar de onderste regionen.

Gesp. Gew. Gelijk Verl. Punten Saldo
Festilent 16 9 6 1 33 34-12
Helmond 15 9 4 2 31 37-17
Rood Wit'62 (P) 16 9 2 5 29 27-14
Berghem Sport 16 9 2 5 29 25-16
Boskant 17 7 4 6 25 24-22
Prinses Irene 16 7 3 6 24 22-22
MULO 16 7 2 7 23 22-26
Heeswijk 16 5 6 5 21 26-32
Vitesse 08 16 4 4 8 16 15-25
Mierlo Hout 17 4 4 9 16 20-34
Volkel 16 3 3 10 12 14-27
Milsbeek 15 3 0 12 9 15-34

Radiofragment L1

In de voorlopige kandidatenlijst van D66 voor de 2e kamer staat Paul Wessels op nr 30. De lijstvolgorde wordt definitief aan de hand van de interne stemming door partijleden. In zijn commentaar geeft Paul aan dat ie graag een plaats rond plek 20 zou willen verkrijgen.

zondag 28 maart
Na een korte nacht (want de klok moest afgelopen nacht 1 uur vooruit gezet worden (cartoon is van Bert vd Bosch) ) begon de zondag zonnig. Een mooie gelegenheid dus om de ooievaars op de foto te zetten. En vandaag was koopzondag. Helaas waren niet alle winkels (vooral aan de Spoorstraat) niet open en begon het in de loop van de middag wat te regenen. Op de tentoonstelling Gennep 65jr vrij zong een koor en hingen de bezoekers met de benen buiten.
Voor de kinderen waren er diverse springkussens waar ze (droog) konden springen. Ik vrees alleen dat ze daarna toch natte voeten kregen.... De natuur komt inmiddels langzaam op gang er zijn zelfs al lieveheersbeestjes. Bij de Niers is het nog wachten op de runderen. Wel was er weer de gebruikelijke baldadigheid in de vorm van het uitrukken en weggooien van een paal met fietsroute-aanduiding op de Niersdijk. Het zal er wel bijhoren, zullen we maar denken. Irritant is het wel. In sporthal PicaMare zijn de Heren 2 van Flamingo's gisteravond kampioen geworden na een 4-0 overwinning. En ook Heren 1 wonnen met 4-0. Dames 1 hadden het onverwacht moeilijk en wonnen slechts met 3-2, wat hun promotie-kansen geen goed heeft gedaan. En Vitesse? Vitesse speelde 1-1 gelijk in en tegen Volkel en staat nog steeds in de gevarenzone (2 na laatste). Op de laatste plaats staat nog steeds Milsbeek dat met 1-4 verloor.
Spooktocht

Vanavond (vrijdag 26 maart) was de spooktocht van Jong Nederland. Frank heeft bovenstaande foto's gemaakt. Ikzelf moest deze week in Noorwegen zijn voor mijn werk Ik heb dus onder andere ook het bericht links gemist van de NRC over de herindeling. (met dank aan Huub van Est). Benadrukt wordt nogmaals de toch wel kwalijke rol van de gedeputeerde dhr Driessen, die perse de herindeling wilde doordrukken en en passant de voorgehouden worst (de miljoenen die de Provincie aan de gemeenten zou geven) snel even aan de Floriade in Venlo/Horst toebedeelde. De gemeente Bergen lacht inmiddels in zijn vuistje en is niet van plan om de door de gemeente Gennep voorgeschoten gelden aan Gennep te betalen. En, eerlijk gezegd, gelijk hebben ze. Want waarom moest de gemeente Gennep zo nodig voor de muziek uit lopen en zeker terwijl er nog zoveel weerstand was. (zie bericht Gelderlander). Eigenlijk zou die rekening ook naar de gedeputeerde doorgeschoven moeten worden.

Noorwegen is trouwens een erg mooi land. Aan zee is de sneeuw inmiddels aan het verdwijnen, maar in het binnenland liggen nog meters. Ik moest op het eiland Averoy zijn, bij Kristiansund en heb oa 1 nacht overnacht in een bijzonder hotel op een klein eilandje, dat alleen over het water bereikbaar is, Haholmen. Kleine hutjes dienen als kamer, terwijl buiten de zee-arends rondvliegen en de zeehonden op de rotsen liggen. Zo zijn er waarschijnlijk nogal wat Gennepenaren die voor hun werk, studie of stage over de hele wereld uitzwermen. Wellicht leuk om dat een keer te verzamelen. Het is alleen spijtig dat je elke 5jr een nieuw paspoort moet. Sinds verleden week heb ik een nieuw paspoort en ben dus al die leuke visa en stempels kwijt van landen als China, Chili, Canada, Mexico, USA en ga zo maar door. Kan ik weer opnieuw beginnen...... Hieronder een paar plaatjes van een Gennepenaar in Noorwegen voor de geïnteresseerde.

Lege flessenactie en nog meer kampioenen

het opknappen van de oude torenspits vordert gestaag.

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande foto's zijn van een trotse ouder, Martijn Cleijne.

Zijn dochter speelt bij de meisjes 1, niveau 5 van Flamingo´s, die afgelopen zondag 21 maart kampioen geworden zijn.

In de Stappert in Haps hadden de dames genoeg aan 1 set. Deze werd met 61-17 overtuigend gewonnen. Maar ook de 2e set werd gewonnen. Amy Cleijne, Janne Lamers, Veerle van der Horst, Simone Jason & Aukje Toonen werden hierop met veel toeters en bellen toegejuicht door de enthousiaste supporters

Net als vorig jaar (LINK) houdt Jong Nederland weer een inzamelingsactie van statiegeldflessen en wel op zaterdag 10 april. De opbrengst is vooral bedoeld als bijdrage voor het kunnen opknappen van het houten gebouw "de Zandberg" bij de blokhut. Jong Nederland kan uw steun goed gebruiken.

Aanstaande vrijdagavond (26 maart) organiseert Jong Nederland overigens ook weer een spooktocht, net als afgelopen jaar. Voor foto's van afgelopen jaar, zie LINK

En de kampioenen kregen als verrassing een T/shirt met hun naam en de afbeelding van de Roze Vogols.
Open dag en webcam
Bovenstaande foto's zijn van afgelopen jaar. Ook dit jaar houdt modelspoorvereniging Maasbuurtspoor weer een Open Dag in hun clubgebouw aan de Spoorstraat 136, en wel op zondag 28 maart van 10-16 uur. De toegang is gratis.
De webcam op het ooievaarsnest is weer actief, zodat u het paartje kunt bewonderen
Lente

Ik denk dat velen het met mij eens zijn dat het onderhand wel eens mooi is geweest met die winter van 2010. Wij willen lente!. We willen zon en een beetje hogere temperaturen. De natuur is zich gelukkig aan het voorbereiden op die betere tijden, zoals te zien is op de foto's die Od Hermens vandaag in het Gennepse gemaakt heeft.

Flamingo's Dames 2 kampioen
film

Vanmiddag werden de dames van het 2e damesteam van Flamingo's kampioen door een 4-0 overwinning op Particulare D2, waardoor ze 4 wedstrijden voor het einde niet meer te achterhalen waren.

Mijn nichtje Steppie was erbij, maar mijn zus niet, want die is vandaag jarig. Proficiat Dory. Opdat je toch nog wat beelden kunt zien, zowel een filmpje (links) als een foto-album.

fotoalbum

De 1e ooievaar-foto's van 2010

1e ooievaarsfoto 2010 van Tiamo Fransen. De foto is gemaakt op woensdag 10 maart 2010

Ik moest een paar daagjes naar het buitenland, maar in de tussentijd heb ik de 1e foto's van de ooievaar ontvangen. De allereerste foto, namelijk gemaakt op woensdag 10 maart is van Tiamo Fransen en staat links. Rechts staan 2 foto';s van Marian van Baal-Peters, welke gemaakt zijn op do 11 maart.

Ook is vandaag door de 2e kamer het besluit genomen de zaak over de herindeling in Noord Limburg controversieel te verklaren en uit te stellen tenminste totdat er een nieuw kabinet is. Resultaat van dit alles is een soort vacuum, dat voor niemand goed is. (en hoe terecht ik het ook vind dat die bestuurders op hun vingers getikt zijn, die zonder inspraak van de burgers een dergelijk belangrijke ontwikkeling wilden doordrukken). Zoals al eerder aangegeven biedt de huidige situatie de perfecte gelegenheid tot een raadpleging van de bevolking tegelijk met de 2e kamerverkiezing.

En als laatste: ik was afgelopen dinsdag wat verbouwereerd om in het gastenboek te lezen dat Wolfman mij vroeg om foto's van Schotse Hooglanders. Want hoe kon ie weten dat ik woensdag naar het Schotse hoogland (Inverness) moest? Toen realiseerde ik me dat ie het waarschijnlijk over de runderen langs de Niers had. Daarvan heb ik nog geen foto, maar wel van het Schotse hoogland van woensdag 10 maart (gister): foto van Schotse Hooglanden.

Heggen vlechten

Aanstaande zondag 14 maart is weer het Nederlands kampioenschap maasheggen vlechten aan de overzijde van de Maas, in Oeffelt. Het NK 2010 vindt plaats in het Maasheggengebied in Oeffelt (gemeente Boxmeer) waar meer dan 20 teams van heggenvlechters strijden om de Gouden Hiep, de trofee die rond 17.00 uur aan het winnende team wordt. Klik op de poster links voor het volledige programma en de exacte lokatie.

Misschien dat ooit in de toekomst het kampioenschap ook aan de Gennepse kant gehouden kan worden. Dat zou leuk zijn. Zeker de Maaskemp is bij uitstek geschikt om het oude maasheggenlandschap weer terug te brengen.

Rondum de Mèrt

2 uitnodigingen vandaag. Zondag 18 april loopt u het risico om in het centrum van Gennep veel oude bekenden tegen het lijf te lopen. Dan wordt namelijk, 10jr na de succesvolle reunie van 2000, opnieuw een reünie georganiseerd van de mensen die in 1960 in het oude centrum van Gennep woonden en leefden. Op zaterdag 3 april kunt u naar Picamare, waar een Classics Dance Night wordt georganiseerd.

18 april 2010: Rondum de Mèrt: Uitnodiging

Niet alleen de gedeputeerde Ger Driessen, maar ook Paul Wessels, Ingrid Voncken en Frans Camps proberen aan te dringen op het toch uitvoeren van de herindeling, zonder dat de bevolking daadwerkelijk een stem krijgt.

Link naar L1 met geluidsfragment

Dat màg natuurlijk. Maar waarom niet de kans grijpen om de bevolking daadwerkelijk om haar mening te vragen tegelijk met de 2e kamer-verkiezingen in juni?

Het is een gouden kans. En ook voor de betrokkenen om te laten zien of ze ècht democratisch zijn.

Persbericht

3 april PicaMare: Classics Dance Night

en het was vandaag, zaterdag 6 maart, schitterend weer. Het was nog wel koud, maar er was een stralende zon. Gisteren is trouwens ook weer een ooievaar in het Niersdal gesignaleerd. Die is er dan dus vroeg bij.

aanleunflats Brugstraat

Zomaar wat plaatjes van zaterdag 6 maart. De aanleunflats aan de Brugstraat vorderen gestaag. Jammer is dat het metselwerk, waar de architect zo zijn best op gedaan heeft, zovvel witte (zout) aanslag heeft. Vanaf de Maasbrug lijkt het net of een vliegtuig uit de silo van hendrix komt vliegen. Vliegveld Weeze lijkt zo wel heel erg dichtbij. Dat het koud was blijkt wel uit de stalactiet aan de knotwilg bij de loswal.

Voordeel van de lage temperatuur is overigens wel dat de Niersdijk nog begaanbaar is. Bij wat hogere temperaturen dient men laarzen aan te trekken.

Ik ben ook benieuwd hoe het zit met het waterrad dat geplaatst zou worden aan het gebouw van de Gennepermolen. En ook hoe het zit met het pad dat onderaan de keermuur gemaakt zou worden. Wellicht gebeurt dit in het voorjaar (?). Wel jammer is dat niet meer aandacht is besteed aan die ongelooflijk lange en hoge waterkerende muur. Met wat extra aandacht en moeite had die wat beter passend bij een oud stadje gemaakt kunnen worden, zou je veronderstellen.

Op de terugweg vanaf de Maasbrug kwam ik langs de Wever-rotonde, waar voor de zoveelste keer een ongeluk gebeurd was. een fietser komend van de Maasbrug was aangereden door een automobilist vanuit de Weverstraat. Het is jammer dat deze rotonde blijkbaar nog steeds niet echt veilig is.

Vliegveld Weeze dichtbij

toch nog koud

fietspad?

gemiste kans. Keermuur achter Gennepermolen

Het heeft niks met Gennep te maken, maar ik vind het wel bijzonder dat iemand uit Boxmeer (Emile Roemer) fractievoorzitter wordt van een landelijke partij (SP). Vandaar: Persconferentie Emile Roemer Chapeau Emile! (en hij doet het erg goed op de persconferentie)

Boomhut moet toch weg!!
Waarom geen referendum?

Alweer een scoop voor gennep.nu. De gemeente Gennep blijkt nu ineens toch op te treden tegen de illegale boomhut in het Niersdal. Waar dhr Teunissen eerst niet ontvankelijk werd verklaard en waar het college zocht naar wegen om de boomhut toe te staan, blijkt de gemeente nu een handhavingsbrief met aankondiging van een dwangsom gestuurd te hebben. Er is zelfs een dubbele dwangsom: enerzijds tot een maximum van € 7000 voor het laten bestaan van de "brainstormboomhut" en anderzijds ook tot een bedrag van € 7000 voor overtreding van het bestemmingsplan buitengebied.

Vraag die bij mij rijst is, in hoeverre de "move" van de gemeente om nu ineens wèl te gaan handhaven te maken heeft met het besluit aangaande de permanente bewoning van recreatiewoningen. (?).

En een persoonlijke noot: van mij had die boomhut best mogen blijven. Ik vind zowiezo al dat er veel teveel geregel en geneuzel is. Maar wel zou moeten gelden gelijke monniken, gelijke kappen.

Een suggestie van Goof mbt het huidige dilemma tav de eventuele herindeling: (een oplossing, die tevens de burger een stem geeft)

"De Tweede Kamer zal pas na de verkiezingen het voorstel over een gemeentelijke herindeling van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar behandelen. Dit kan/zal betekenen dat een eventuele herindeling niet per 1 januari 2011 zal plaatsvinden.

Om een definitieve beslissing op (g)een herindeling per 1 januari 2011 te vergroten, zouden de gemeenten een referendum/volksraadpleging kunnen houden over het al dan niet herindelen en met welke gemeente(n). Kortom een echt draagvlakonderzoek, wat tot op heden niet is gebeurd.

Zonder al te veel kosten zou een dergelijke volksraadpleging/referendum gelijktijdig kunnen plaatsvinden met de verkiezingen op 9 juni a.s. Het enige dat de gemeenten dan moeten doen is de kiezers een extra stembiljet te geven over de keuze. Als uit deze stemming blijkt, dat er opkomst is van minimaal 75%, waarvan minimaal vervolgens 66,7% (dit komt overeen met minimaal de helft van de stemgerichtigden) heeft gekozen voor bijvoorbeeld een herindeling van de drie gemeenten, dan staat naar mijn mening niets een dergelijke herindeling in de weg en kunnen de 1e en 2e Kamer het wetsvoorstel snel afhandelen."

Harm: en als we dan toch een referendum houden, dan zouden we misschien ook (alleen voor de kernen Ottersum en Gennep benoorden de Brabantweg) een referendum moeten houden over de Niersdalbrug. Het lijkt mij de meest objectieve manier om het al dan niet aanwezig zijn van draagvlak te kunnen bepalen. (Ikzelf ben overigens voor)

Niersdalbrug: Actiegroep laat het er niet bij zitten!

5 mrt, 11:50h: De actiegroep "een brug te ver" heeft net een persbericht doen uitgaan, waarmee ze zich teweer stelt tegen de nieuwste plannen van de gemeente. De actiegroep roept haar medestanders op om massaal op 22 maart naar de informatieavond in Ottersum te komen:

" PERSBERICHT: Actiegroep reageert op besluit van College van gemeente Gennep aangaande Niersdalbrug.

Met verbazing heeft de actiegroep ‘Een brug te ver' kennis genomen van het besluit van het college, aangaande de Niersdalbrug zoals daar staat in het persbericht van 2 maart jl.. In dit besluit zegt het college tegemoet te komen aan het bezwaar van een brede brug die afbreuk zou doen aan de uitstraling van het Niersdal. Met de nieuwe keuze komt het college de bezwaarmakers niet tegemoet! Integendeel! De brug in de nieuwe variant schuift ongeveer dertig meter op richting Gennepermolen. Daardoor moet de brug zowel over de Niers alsook over de zijarm van de Niers. Verder komen er aanmerkelijk grotere op- en afritten aan Ottersumse zijde. De hoogte van de nog altijd 3 meter brede asfaltweg door het Niersdal doet net zoveel afbreuk aan uitstraling van het Niersdal als de brede variant.

Verder wordt nu duidelijk dat op het punt van verlichting het Niersdal niet alleen overdag aangetast wordt, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts. 12 lantarenpalen komen dwars door het Niersdal op de weg te staan! Door dit besluit te nemen geeft het college de boodschap af zich niets van 1740 tegenstemmers aan te trekken, en zelfs de voorstellen van voorstanders te negeren. De actiegroep zal dan ook deze voorstellen zeker niet accepteren evenals het concept bestemmingsplan.

De actiegroep ‘Een brug te ver' roept alle tegenstanders daarom op, om op 22 maart naar de informatieavond in Ottersum te komen. De actiegroep zal deze verbinding en het daaraan gekoppelde bestemmingsplan tot in hoogste instanties blijven aanvechten (natuur, onnodig,geldverspilling,verkeersveiligheid,EHS, dwars door de muur, veiligheid etc)."

Herindeling afgeblazen!

Johan stuurde de notulen van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de vergadering van 4 maart, waarin de voorgenomen herindeling in Noord Limburg controversieel wordt verklaard. (zie onder agendapunt 14)

Herindeling per 1/1/2011 gaat waarschijnlijk niet door!

Dankzij de bijdrage van Saskia in het gastenboek heeft gennep.nu ook dit keer weer een primeur, namelijk dat het besluit over de voorgenomen herindeling in Noord Limburg door de 2e kamercommissie controversieel is verklaard.(" PVV, SP, VVD, SGP en ChristenUnie hebben voor controversieel verklaren gestemd. PVV gaf oa als reden dat er geen referendum is gehouden en dat er burgers tegen de herindeling zijn"). E.e.a. betekent dat een beslissing wordt uitgesteld tot na de 2e kamerverkizezingen van juni en de vorming van een nieuw kabinet. En dàt zal naar verwachting zeer problematisch gaan worden, zodat de tijd te krap wordt en e.e.a. bijna niet anders dan afgeblazen kan worden.

Ik ben benieuwd of er dan aan de gemeenteraadsverkiezingen ook nieuwe partijen zullen meedoen. De huidige partijen hebben stuk voor stuk voor opheffing van Gennep gestemd en er zou dus weinig te kiezen zijn als het bij de huidige partijen blijft. Ik ben benieuwd.

Fleurtje

Geen verkiezingen in Gennep. Dus ook geen verkiezingsnieuws. Op speciaal verzoek van Anne daarom een paar plaatjes van Fleurtje, de cocker spaniel, die sinds gisteren bij ons woont; en 8 weken ondeugd vertegenwoordigt.

Niersdalbrug (2 bruggen eigenlijk)

De gemeente heeft een ei gelegd hoe de Niersdalbrug er uit zou moeten zien en heeft meteen een "artist's impression" door Oranjewoud laten maken (een filmpje). Indien u op de link klikt opent flash player met een aantal filmpjes van de gemeente, waarvan u de onderste moet hebben.

De brug zou van hout moeten worden, vrij laag boven het water en smaller (3m) dan eerst de bedoeling. Bromfietsen zijn niet toegestaan.

Er is een informatie-avond op 22 maart in 't Swaantje. Aanvang 19:30h. Het zal wel druk worden.

2 observaties van mijn kant: 1) het worden dus 2 bruggen, want er is niet alleen een brug over de Niers, maar vanwege de ligging ook over de nieuwe zijarm van de Niers en 2) het pad wordt verlicht. Betekent dus verlichting in het Niersdal...

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats