Herindelen of niet?

Dodenherdenking 2008

Alhoewel het wat vreemd aandeed en net voor de ceremonie de terrasjes in de Niersstraat nog bezet waren, werd vanavond ook de jaarlijkse dodenherdenking gehouden bij de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug. Het was behoorlijk druk. Een kleine 200 aanwezigen waren getuige van de kransleggingen, de minuut stilte en het spelen van The Last Post.

Vitès geen kampioen. Maar gelukkig weerstaan de ooievaars het lawaai

Het is Vitesse helaas niet gelukt om in het jubileumjaar kampioen te worden.

Omdat Irene met 1-0 won van DAW, deed de 3-0 uitzege van Vitesse er niet meer toe. Misschien dat via de promotie-degradatie-wedstrijden toch nog promotie afgedwongen kan worden.

De braderie van 2008 was zonovergoten. Het was erg warm. De terrasjes waren goed gevuld met mensen die hun dorst wilden lessen. Het leverde ook mooie plaatjes op van een volle markt met op de achtergrond het stadhuis met de broedende ooievaar.

De ooievaars lieten zich zelfs niet afschrikken door het oorverdovende geluidsniveau van de samba-band. De volgende keer misschien verplicht oordoppen uitreiken?

Enfin, weer een geslaagde braderie dit jaar.

Kinder Braderie

Vanochtend was het kindermarkt (of beter ìs, want het is nu tenslotte nog pas 10:15h). De kinderbraderie is altijd de opmaat voor de "grote-mensen braderie". Het was stralend weer en een zeer aangenaam temperatuurtje. Het was dan ook druk en er werd driftig gehandeld.

Vorr de een was het dè gelegenheid om niet meer gebruikte spulletjes kwijt te raken, voor de ander dè gelegenheid om net dat ene speciale dingetje te kopen. En velen vinden het snuffelen natuurlijk erg leuk.

Klik op de foto links voor een impressie vande kinderbraderie van 2008 door gennep.nu. Kunt u zien wie er vanochtend rond 08:30h allemaal waren...

Veel plezier

Zaterdag 3 mei: Een zonnige lentedag

Het was vandaag wel erg mooi weer. Laatste dag van het Flamingo's toernooi. Was vroeger toch een heeeeeel stuk drukker. De ooievars druk in de weer, net als de zwanen. De mensen in een goed humeur. Terrasjes goed bevolkt en zelfs de Markt zat bijna vol. Lekker weer dus ook om met een camera eens rond te lopen en een kop koffie op de Markt te drinken (met dank aan Danny Reynen overigens). Ik had mijn grote "bazooka" niet bij me (zie art Mat Knapen in de M&N Bode), maar wel mijn kleine "bazooka", die dus goed van pas kwam, onder het koffie drinken.

"vroeg" appeltje
deze zie je genoeg
plaatje langs de Niers
had u deze op de vorige foto ook gezien?
Op het dak

Samen met Joop den Boer ben ik vanochtend op zijn dak geklommen. Na een klauterpartij en met behulp van 2 trapjes kwamen bovenop zijn dak terecht, vanwaar je een mooi uitzicht hebt, maar vooral ook een mooi gezicht op het ooievaarsnest. Onderweg zag ik ook nog dat de plaquettes rondom het oorlogsmonument, die een aantal maanden geleden door vandalen gesloopt en meegenomen waren, door de gemeente door nieuwe vervangen zijn. Net op tijd voor 4 mei.

De plaquette op het Indisch monument
De plaquettes met de namen van de slachtoffers
terwijl dhr pastoor weer zijn wekelijkse tv praatje opneemt
en Gennep zich koestert onder een aangenaam lente-zonnetje
nog wat plaatjes vanaf het dak
Oorlogsmonument

As zondag is het braderie, maar dan is het ook 4 mei. En dat is de dag van de jaarlijkse dodenherdenking, ook in Gennep, zondagavond dus. Na de oorlog leefde in Gennep de behoefte om een monument op te richten voor de slachtoffers van WOII. Er kwam een kommissie van aanbeveling en e.e.a. leidde uiteindelijk dat beeldhouwer Jac Maris uit Heumen de opdracht kreeg. Hij maakte het beeld "de barmhartige Samaritaan" dat op 20 juni 1953 door mevr Hermsen-van Kempen (een voormalige koerierster van het verzet) namens de commissie aan de Gennepse bevolking werd aangeboden. Burgemeester Gilissen aanvaardde het monument namens de Gennepenaren. In de sokkel van het beeld, dat bij de Niersbrug kwam te staan, werd een koker ingemetseld met daarin de namen van de gevallen verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Gennep. Het beeld was van steen en ging in de jaren in kwaliteit achteruit en zelfs dusdanig dat de gemeente Gennep zo'n 35jr later een oplossing moest zoeken. De beeldhouwer Jac Maris bleek nog te leven en kreeg de opdracht om het beeld in brons te zetten. Van de herplaatsing van het bronzen beeld en het opnieuw inmetselen van de koker met namen hebben we dankzij Joop den Boer een aantal unieke plaatjes. Bij deze gelegenheid werd het beeld overigens ook andersom geplaatst. De foto's zijn ook toegevoegd aan de webspecial over WOII en Gennep.

Primeur voor Gennep

Gennep heeft zo te zien een Nederlandse primeur. Unieke snelheidsremmende maatregelen op het nieuw aangelegde fietspad op de Heijenseweg. Geen dure constructies of drempels, maar gewoon lichtmasten midden op het fietspad. Nu alleen maar hopen dat ze de verkeersregelaar met de waarschuwingsvlag voor de lichtmast niet vergeten! (met dank aan Goof)

Zonneschijn en Regen

Wisselden elkaar 's middags af op de 1e dag van het jaarlijkse toernooi van Flamingo's op de Groes, het 33e alweer. Maar men liet zich niet ontmoedigen. Bert en Bea heb ik niet gezien. Die waren waarschijnlijk nog in Milsbeek.

Bert en Bea Burger

Of anders:

een kiosk en een adoptie-wethouder

Geloof het of niet: Het stuk links komt uit het officiële Berenschot rapport over de opheffing van Gennep en de voorgenomen herindeling. Blijkbaar ziet Berenschot ons aan voor halve zolen....

Als het niet zo triest was dan zou je er bijna om kunnen lachen.

Meester Alphons van de Bogaert (deel 2)

Afgelopen jaar heb ik aan de hand van het materiaal van Eddy Smits een special gemaakt over meester Alphons van de Bogaert, de opa van Eddy. Bij raadsbesluit van 12 juli 1912 werd hij benoemd tot hoofd der M.U.L.O-school in Gennep, als opvolger van de heer Hilgers (de schrijver van de tekst van het Genneps volkslied). Afgelopen zaterdag bleek dat Eddy zijn speurtocht naar foto- en ander materiaal her en der in den lande heeft voortgezet , hetgeen heeft geresulteerd in een nieuwe verzameling foto's. Aanleiding dus voor een 2e deel van de webspecial over deze Gennepse bovenmeester van bijna een eeuw geleden. Het schoolgebouw is inmiddels gesloopt, maar het verhaal blijft bewaard. De nieuwe special is opgenomen op de overzichtspagina met specials, maar nu ook hier rechtstreeks te openen. En wellicht heeft u nog meer informatie over de foto's, zoals wie er op diverse foto's zouden kunnen staan. Veel plezier. (voor deel 1, klik op deze link: zie deel 1)

Kosten 2 rode kaarten het kampioenschap?

Vitesse leed vanmiddag op de Heijkuul een pijnlijke 1-3 nederlaag tegen Prinses Irene uit Nistelrode, de concurrent voor de kampioenstitel. 2 onnodige rode kaarten in de 1e helft deden Vitesse de das om. De 1e 10 minuten resulteerde al in 2 goede mogelijkheden voor Vitesse. Maar in de 21e minuut werd het bij de 1e de beste mogelijkheid 0-1 voor Irene. Een afstandsschot met de punt van de schoen zeilde op het laatste moment voorbij de keeper van Vitesse. Even later moest de eerste Vitessenaar van het veld, gevolgd door een 2e, net voor de rust en werd de opgave voor Vitesse een bijna onmogelijke.

In de 2e helft hield Vitesse op een wonderbaarlijke manier stand en kreeg zelfs kansen. Alle 9 spelers deden 1 of zelfs meer stappen extra en het was nauwelijks zichtbaar dat Irene met 2 man meer in het veld stond.

Een aanval over rechts bracht Rob Jansen aan de bal, die na een versnelling vrij was van zijn tegenstander en de bal voor de goal teruglegde op Pieter Litjens, die de bal in de linker-kruising deponeerde. Uitzinnige vreugde tot gevolg. Enige minuten later trof Pieter na goed doorzetten zelfs nog de lat, tot ontzetting van de Gennepse supporters.

Maar de extra inspanningen deden zich steeds meer voelen. Via een frommelbal werd het 1-2 voor Irene en toen was het gebeurd met Vitesse. Pr Irene is nu nieuwe koploper met 1 punt voorsprong op Vitesse en 2 op DAW.. Helaas. Het is nu afwachten wat Pr Irene volgende week doet (notabene) tegen DAW en of Vitesse de uitwedstrijd van HBV kan winnen..

Gennep, vrijdagavond 25 april 2008. Uit het leven gegrepen.....

Zoals u wellicht weet woon ik naast een dierenarts. Dit leidde vanavond tot de volgende dialoog toen mijn zoon bij mij de voordeur uit liep terwijl dhr deken bij de buurman op de stoep stond:

Frans: "dag mijnheer deken"
dhr deken: "goedeavond"
Frans: "hoe gaat het met u??"
dhr deken: "het gaat wel. Maar ik heb water in mijn knie."
Frans: "En dàn...... gaat u naar de vééarts???"
dhr deken: "Jaaa, daar kom ik wel vaker"

ondertussen lag mijn vrouw Nellie dubbel van het lachen in de gang, waar ze de dialoog gehoord had. Wat Frans niet wist, is dat dhr deken inderdaad regelmatig bij de buurman op bezoek gaat.

Een paar plaatjes van de ooievaars van vandaag (25 april) èn de 1e gezinsuitbreiding op de Niers

en? Hoeveel eendjes ziet u??

www.4gennep.nl

Zwanen-kinderen

Ik vroeg u: weet u hoeveel eieren door de zwanen bebroed worden? Op de foto links kunt u ze zelf tellen.

Verleden jaar had dit stel maar liefst 6 kleintjes, waarvan helaas maar 2 uiteindelijk volgroeid werden. Het jaar daarvoor (2006) brachten ze uiteindelijk 3 zwaantjes groot.

Op de fotoserie hieronder ziet u de zwanenfamilie. Liefdevol worden de eieren herschikt en het nest verder verbeterd. De andere zwaan die uit eten is geweest, verzorgt eerst zichzelf.

Bij de ooievaars begint het er eindelijk op te lijken dat ze aan het broeden gaan. Maar nog steeds verlaten beiden het nest. Dus misschien zijn nog niet alle eieren gelegd. Hopelijk letten ze goed op hoe de zwanen het doen.

Zowel de zwanen als de ooievaars, het zijn imposante vogels, en vooral als ze hun vleugels uitslaan. Erg leuk om zo'n stukje natuur in het centrum van Gennep te hebben, om nog maar niet te spreken van de futen, de ijsvogels, de meerkoeten, waterhoentjes, fazanten en al het andere spul dat in of bij het centrum voorbij zwemt of vliegt en vaak zelfs nestelt.

1e Communie St Martinus parochie

Vanochtend was weer de jaarlijkse 1e communie-mis in de St Martinusparochie. Deken (of beter, pastoor) Huisman had weer, zoals vanouds, voor goed weer gezorgd.

Na de mis stond de harmonie, als elk jaar, klaar om de communiecantjes naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes te begeleiden. Een foto-impressie van www.gennep.nu

En de harmonie? Die heeft maandag, dinsdag en woensdag haar jaarlijkse donateursactie. En ze hoopt ook dit jaar, net als altijd, op uw aller steun. Tenslotte staat de harmonie ook altijd paraat voor de Gennepse gemeenschap.

En wilt u weten hoeveel eieren er in het zwanennest liggen? Gennep.nu heeft de oplossing van dit raadsel. Dus blijf klijken.

Ondertussen heeft zowel Vitesse, als Prinses Irene en DAW vandaag gewonnen, zodat de volgende thuiswedstrijd van Vitesse tegen Irene beslissend kan zijn.

Dames Flamingo's KAMPIOEN

De dames 1 van Flamingo's zijn vanavond kampioen geworden middels een met 3-1 gewonnen wedstrijd in PicaMare. Hieronder een uitgebreidere rapportage van de wedstrijd (de beslissende 1e set en de rest van de wedstrijd) en de huldiging.

De (beslissende) 1e set. Tot aan 7-7 ging het gelijk op. Daarna werd de set overtuigend afgemaakt.
de rest van de wedstrijd die met 3-1 gewonnen werd
de huldiging
Flamingo's: Heren 7 kampioen èn Dames 4 in actie
Heren 7 van Flamingo's werden vanmiddag kampioen. Ze hadden nog 3 sets nodig, maar wonnen met een afgetekende 4-0 en wel zeer overtuigende setstanden. Niet alleen de "heren" waren uitgelaten. Ook de ouders konden hun vreugde niet op.
Tegelijkertijd speelde vanmiddag ook Dames 4 van Flamingo's en een voor hen veel moeilijker wedstrijd. Een korte impressie (zoals beloofd aan Steppie)
De zwaan èn "consultant bepaalt dat Gennep wordt opgeheven"

Toch ook maar een foto van de broedende zwaan en verder wat je op een vroege zaterdag-ochtend nog allemaal meer in Gennep aantreft. De Gelderlander berichtte inmiddels vanochtend dat het rapport van bureau Berenschot tot uitkomst heeft dat fusie het beste zou zijn. Niet echt een verrassing en niet echt van nieuwswaarde, want die uitkomst van het Berenschot rapport wisten we allemaal natuurlijk al van tevoren. LINK. Het lijkt verdacht veel op "vragen naar de bekende weg". Wat dat betreft hadden de gemeentes die kosten beter kunnen uitsparen en aan iets zinnigs kunnen besteden. Leuker is het verwachte kampioenschap vanmiddag van de dames van Flamingo's, de communiekantjes van morgen en de hoop dat het Vitesse morgen goed afgaat in de wedstrijd tegen Juliana.

De zwaan is al een stukje verder dan de ooievaars
en is al geruime tijd aan het broeden
Op het stadhuis zijn de ooievaars nog niet zo ver
en moet er eerst nog eens gegeten worden
dit zwanenkoppel heeft dit jaar blijkbaar nog geen nest
het boompje op de Kruisstraat heeft weer een zwiep gekregen
en de pastoor ruimt eigenhandig het afval rond de kerk op
voordat ie aan het wekenlijkse "woord tot bezinning" begint.
Op de Niersdijk is de "versperring" voor rolstoelers gemaakt
en op de Spoorstraat ligt een overblijfsel van een avondje stappen
Volle Maan
Nestbekleding
De ooievaars zijn nog druk bezig met het bekleden van hun nest. Ook de futen zijn onafscheidelijk. Tenslotte: speciaal voor Steppie: ooievaar op de Groes bij Flamingo's

Omdat het zo'n mooie plaatjes oplevert: De ooievaars:

En verder nieuws: omdat de dames van Flamingo's gister gewonnen hebben van de nummer 2 hebben ze volgende week nog maar 1 set nodig om kampioen te worden. Ook goed nieuws voor Vitesse: Prinses Irene (de nr 2) heeft zijn thuiswedstrijd (onverwacht)met 0-1 verloren (en DAW gelijkgespeeld), zodat Vitesse nu echt bovenaan staat met 2 punten voorsprong op Prinses Irene en 4 op DAW.

Een bijzonder jubileum

Vanavond (za 12 april) was er een toch wel bijzonder jubileum. Nellie Zeemering kreeg de gouden speld opgespeld voor het feit dat ze al (meer dan) 40jr (spelend) lid is van harmonie Unitas et Fidelitas. Het is al bijzonder dat een man 40jr lid is, maar wellicht nog specialer is dat voor een vrouw.

Nellie werd namelijk lid in 1967 in een tijd dat de harmonie, net als de gehele maatschappij, zich in die tijd ontworstelde aan het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Tot 1966 was het onbestaanbaar dat vrouwen lid werden van de harmonie, net zo min als je toen veel vrouwelijke bestuurders of bv dokters zag. Grijze heren die bolknakken rookten bepaalden in die tijd wat er gebeurde.

Inmiddels zijn we al 41jr verder en zijn vrouwelijke burgemeesters, wethouders en artsen doodgewoon. Tijden veranderen.

Nellie is behalve nu dus 41jr spelend lid daarnaast ook 12 jr bestuurslid geweest van dezelfde harmonie.

De gouden speld met oorkonde werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse Caeciliafeest van de Gennepse harmonie. Hieronder nog een paar plaatjes van de uitreiking.

Gennep OOIEVAARS-STAD

Sjang kan het spandoek weer van zolder halen en kan weer posters gaan drukken. Na 8 jaar is het dan zo ver: Gennep Ooievaars-stad.

Een paartje ooievaars op het nest op het stadhuis.

Klik op onderstaande foto voor een kort album met wat foto's van het "jonge paar".

Album: Gennep Ooievaars-stad

hieronder de foto die Peter Laracker vrijdag rond 11:30h maakte vanaf "Torenzicht".

Stadhuis-Niersdal 1-0...... en Vitesse-CITO 1-0

Het lijkt erop dat het nest op het stadhuis gewonnen heeft. Vanavond (do 10 april) heeft de ooievaar zich blijkbaar voor de nacht op dit nest geïnstalleerd. Het plaatje links heb ik do-avond rond kwart over 11 geschoten.

En ook Vitesse heeft vanavond zijn inhaal-wedstrijd tegen CITO gewonnen. Het werd weliswaar maar een schamele 1-0, maar de 3 punten zijn binnen. Vitesse voert de ranglijst weer aan met 1 punt voorsprong, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan Irene.

Vitesse was vanavond een klasse beter dan CITO maar kon dit niet in de uitslag tot uitdrukking brengen. De spelers van Vitesse waren stuk voor stuk beduidend vaardiger dan die van CITO, maar hadden wel erg veel moeite om het doel te vinden.

Uiteindelijk besliste Kevin van Veelen in de 32e minuut van de 1e helft de wedstijd met een benutte penalty nadat Richard van de Kerkhof in het strafschopgebied van de tegenstander onderuit ging. Vitesse had hierbij de scheidsrechter niet tegen.

Voor de rest viel vooral op dat, als gezegd, Vitesse véél beter was en dik had moeten winnen en dat CITO vooral uitblonk door veel geschreeuw (de trainer kreeg in de laatste minuut zelfs de rode kaart) en door veel te laat ingezette tackels.

Op het eind werd het zelfs nog een klein beetje spannend toen CITO de laatste paar minuten erg opportunistisch ging spelen. Gelukkig voor Vitesse ging de bal niet (per ongeluk) in het doel.

op de foto links het moment dat Richard van de Kerkhof onderuit gaat. Op de foto rechts de benutte strafschop.

Foto links:

Nieuw aanwinst Vitesse??

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel