Flamingo dames verslaan VVC uit Vught

De titel van deze updeet had beter kunnen luiden: "Fabienne Coenders verslaat VVC Vught".

Nadat de 1e set ongelukkig werd verloren, wond Flamingo's de 2e set, niet gemakkelijk maar wel redelijk eenvoudig. De 3e set keken ze telkens tegen een achterstand aan. Gelukkig hadden ze Fabienne Coenders die telkens weer voor Flamingo's scoorde, waardoor Flamingo's in deze set uiteindelijk aan het langste eind trok met 30-28. Daarna wonnen ze de 4e set nog met 25-17 en verkregen daarmee o zo belangrijke punten voor behoud in de topdivisie. Ze staan nu 9e met 20 punten uit 17 wedstrijden.

de dames na de 1e set
en na de 3e set
fotoalbum
Het laatste staartje: Kinderoptocht en wildwest

Op de button links schijnt prins Mark op bezoek te zijn op de wagen van de Colordokevers, maar schijn bedriegt. Enfin, dinsdagmiddag trok de kinderoptocht van de Markt naar PicaMare, waar daarna de Wild West Party gehouden ging worden.

Wat plaatjes en een korte film-impressie.

 

En ook Marco is nog actief geweest en heeft 2 albums gemaakt

de kinderoptocht door Marco en vervolgens de Wild West Party in PicaMare

filmpje
krumelbal in PicaMare

was maandagmiddag, 11 februari. Marco heeft foto's gemaakt. Volgens Marco was het druk en gezellig en hebben zowel de kids als de ouders zich prima vermaakt.

De optocht van 2013

De optocht van 2013. Mooi zonnetje, goed weer, opgewekte mensen. Het zijn wel erg veel (678) foto's geworden. Daarom in delen en later ook nog film. En natuurlijk mag iedereen de foto's (mits voor eigen privé-gebruik) van de site halen. En de optocht? Het was weer een mooie optocht. Er waren dit jaar niet heel veel lokale thema's, behalve dan vooral de Floriade. De optocht kende meer deelnemers en was langer dan ooit. Ik denk zelf dat Bombakkes toch voor iets meer tempo zou moeten zorgen, zeker in het begin.

optocht deel 1
optocht deel 2
optocht deel 3
optocht deel 4
Mèrtzitting 2013

9 feb 2013. Zo'n 3000 mensen op de Markt. Dat kan maar één ding betekenen: Mèrtzitting. Foto´s en maar liefst 2 filmimpressies vanuit het stadhuis. Het podium wordt steeds groter en hoger, zodat het steeds lastiger fotograferen wordt.

foto´s
filmimpressie 1
filmimpressie 2
In afwachting

van het losbarsten van het Carnaval. De sleuteloverdracht was gisteravond, maar vanmiddag begint het pas ècht met de Mèrtzitting. Gennep bereidt zich voor terwijl de mist langzaam optrekt en het blikveld wordt verruimd. Op de Markt is men nog druk in de weer om de naar verwachting topdrukte op te kunnen vangen.

Donderend geraas, gevolgd door een klap

deed ons vanavond schrikken. Bleek het een enorme berg sneeuw te zijn die van het dak af geschoven was. Je zult er maar toevallig staan.. De sneeuw van vanochtend was toch een stukje meer dan vooraf verwacht. Meer dan 10cm is gevallen en alhoewel het de hele dag gedooid heeft is de sneeuw toch nog niet weg en zal vanacht wel weer vast vriezen.

d'r gebeurt vanalles

D'r gebeurt vanalles in de straat. Eerst wordt in de nacht van zondag op maandag ingebroken bij Albert Heijn (politiebericht), waarna een politieagent maandagmiddag aan de deur stond of wij soms iets gehoord hadden. Nee dus. En vandaag stond aan de andere kant een joekel van een kraan van Jenniskens om nieuwe puien over een huis aan de Middelweg heen te hijsen. Ik was er niet, want ik mijn boterham verdienen. Maar Nellie stond paraat met de camera. U ziet: er gebeurt vanalles; en dan is carnaval nog niet eens begonnen.

Overigens krijgt (de gemeente) Gennep ook weer een vertegenwoordiger in Provinciale Staten. SP-er Rob Janssen uit Ottersum volgt Thijs Coppus in PS op. Thijs Coppus uit Horst is degene die al (als zo ongeveer enige) vanaf 2004 gezonde en kritische vragen stelde over de Floriade. Nu dus maar hopen dat ook deze Gennepenaar in PS het gezonde verstand blijft gebruiken en niet als een kip zonder kop achter anderen aan loopt. We'll see.

Sprookjesbal

Marco was ook op het sprookjesbal van de Coloradokevers, zondag 3 feb 2013, in PicaMare

Carnavalsmis

Pascal stuurde foto's van de carnavalsmis, zondag 3 feb 2013 in de St Martinuskerk in Gennep

Langs de Niers

Onze goede oude Niers levert toch vaak mooie plaatjes op. Net als dit weekend en vooal als het zonnetje doorbreekt. Wilt u het hele album zien? Klik dan op deze link: Album langs de Niers. Ik ben benieuwd of u de buizerd, de reiger, me meerkoet, futen, zwanen en andere vogels allemaal vindt. In het album ook 2 foto's van de plek waar de beoogde shared space gepland is.

Gisteren stond er weer een verhaal in de Gelderlander over het geplande zonnepark. Erg leuk idee, zoals ik al aan gaf. Ik vind eht alleen wat vermoeiend worden dat de hele tijd verkeerde informatie gegeven wordt. De (commodity) prijs van electriciteit kan iedereen vinden op de website van Endex. En die kosten voor dit jaar en de komende jaren bedragen op dit moment ca 5,5 ct per kWh.

Wadlopen in Gennep

Daar lijkt het tenminste nog het meest op. Aan de overzijde van de Niers, aan de Ottersumse kant ploegde een 3tal door het water.

Ik hoop dat ze zichzelf niet overschat hebben. Het levert in ieder geval wel leuke plaatjes op.

Zowel de dames als de heren van Flamingo's hebben trouwens verloren. De heren thuis met 2-3 van Sliedrecht 2, de dames uit met 3-2 van Hierden.

Mountains in Gennep?

Je zou je het bijna afvragen. Heb met Fleurtje een rondje gewandeld en dan natuurlijk langs de Niers. Ik moest aan de kant voor tientallen mountainbikers die driftig de overvloedig aanwezige modder op de Niersdijk rondsprietsten.

Er was blijkbaar ook een foto-sessie aan de Ottersumse kant van de Niers, want kijk maar eens goed op de 1e foto.

Receptie Dave en Quinty

Gister was de receptie van prins Dave en prinses Quinty van de Coloradokevers. Marco was natuurlijk paraat met zijn camera.

Banken....

Net als in de rest van Nederland zit de huizenmarkt in Gennep in het slop. Ik weet van een huis dat vanaf een oorspronkelijke vraagprijs van € 440.000,= uiteindelijk voor € 240.000,= is verkocht. En ook de gemeente heeft al ettelijke miljoenen moeten afschrijven op haar grondbedrijf. Wie er schuldig is aan de huidige situatie? Dat zijn we met zijn allen, omdat bijna iedereen zijn graantje wilde mee pikken en bang was de boot te missen. De sky was de limit sinds 1995. Een en ander werd ook behoorlijk gestimuleerd door projectontwikkelaars, overheden en banken. Lenen werd enorm gestimuleerd omdat de waarde van het onderliggende vastgoed (vooral grond) maar bleef stijgen. Je werd rijker als je geld leende voor vastgoed. Totdat het mis ging.... En nu zitten we met de ellende. Discussie over verdere waardevermindering, discussie over de hypotheek-rente-aftrek en veel zorgen voor veel mensen. Maar hoe anders is het een paar kilometer verder, in Duitsland: geen hypotheekrente-aftrek, maar bouwspaar-ondersteuning, goedkope grond, goedkope huizen, maar ook andere banken! Alhoewel..... Soms zijn het dezelfde banken. Hieronder een screenshot van de duitse en nederlandse sites van vandaag van de ING:

ING Nederland
ING Duitsland

Als u een hypotheek wilt hebben voor 60% van de marktwaarde van een woning en de rente 15 jaar vast kiest, dan betaalt u in Nederland 5,8% rente. En in Duitsland? 3,2%. Maar liefst 2,6% minder. In Duitsland hebt u helemaal geen hypotheekrente-aftrek nodig! En zo beschouwd is de hypotheek-rente-aftrek in Nederland niet een ondersteuning van de burger, maar verdwijnt het geld linea recto naar de banken vanwege de veel hogere rente die in Nederland gevraagd wordt. Het geeft wel te denken. Die banken die zo graag mooi weer spelen, doen dit blijkbaar over de rug van de Nederlandse (en Gennepse) burger. Als hier in Gennep dezelfde tarieven gevraagd zouden worden als 3km verder, over de grens, dan zou de huizenmarkt zo uit het slop zijn. Denkt u niet? En we zouden de hypotheek-rente-aftrek kunnen afschaffen en in plaats daarvan bv bouwsparen of premie-sparen kunnen stimuleren, zodat de starters in Gennep ook weer een goede toekomst op de huizenmarkt krijgen.

Prinsenbal Jong Nederland
 

Zondagmiddag 27 jan 2013, Prinsenbal van Jong Nederland in de blokhut. En natuurlijk kwam ook prins Mark I van Bombakkes met zijn gevolg langs.

Frank liet de ziekenboeg thuis even voor wat het was en heeft een reportage gemaakt. Klik op de foto links voor het album. Frank heeft ook een filmpje gemaakt (alhoewel het heeeeeel erg donker was). Filmpje via de button rechts.

Het ging 3 sets goed

in de thuiswedstrijd van de heren van Flamingo's tegen US uit Amsterdam. De 1e set werd weliswaar met 26-28 verloren, maar de 2 volgende sets werden overtuigend gewonnen. Toen was blijkbaar de pijp leeg, want de 4e set ging kansloos verloren, waarna ook de beslissende 5e set ten prooi viel aan de Amsterdammers. Opvallend vond ik wel dat een paar kerels uit Amsterdam meer herrie maken dan alle Gennepenaren bij elkaar.

De dames wonnen overigens hun uitwedstrijd verassend met 1-3 en klimmen langzaam maar gestaag weg van de onderste plaatsen.

U hebt misschien het berichtje gezien dat in de nacht van donderdag op vrijdag gepoogd is een brandje te maken aan de buitenkant van een restaurant in Gennep?
Bij het Bolwerk was het open dag. Makelaar Smedema probeerde de nog te verkopen flats/appartementen aan de man te brengen. Zijn er nog een stuk of 10 meen ik. Er was behoorlijk veel aanloop. Het moet overigens wel een mooi uitzicht zijn vanaf de bovenste verdieping, maar minder geschikt voor mensen met hoogtevrees
Zonne-brem?

VVD, PvdA en SP hebben een erg sympathiek plan bedacht voor het nieuwe industrieterrein de Brem in Heijen, waar Gennep al erg veel geld in heeft zitten en waar er grote zorgen zijn over de tijdige uitgifte van kavels . Gebeurt dit te langzaam, dan kost dat Gennep elk jaar opnieuw veel geld (rente-kosten van de investering). Het initiatief-voorstel, dat volgende maand in de raad gebracht wordt behelst de realisatie van een groot zonne-park, het grootste van Nederland en nog groter dan het park dat verleden jaar bij vliegveld Weeze gerealiseerd is. Initiatief-voorstel van VVD-PvdA en SP.

. Ik schat dat inderdaad jaarlijks zo'n 15-18 GWh (15-18 miljoen kWh) opgewekt zou moeten kunnen worden, voor een investering van 20 miljoen. De kale kosten van stroom bedragen ca 6ct per kWh en zijn dus onvoldoende om dergelijke investering rendabel te kunnen maken. De initiatiefnemers betrekken in hun berekeningen vervolgens de REB (Regulerende Energie Belasting) om een rendabel plan te krijgen en gaan uit van in totaal 18ct per kWh (7ct voor de stroom en 11 ct van de REB). Ik denk niet dat dit betrekken van de REB realistisch is en zowiezo al niet voor het bedrijfsleven (boven een gebruik van 10000kWh betaal je nog maar ruim 4ct en boven de 50000kWh zelfs nog maar ruim 1ct aan REB).

Maar er is een ander traject dat veel betere mogelijkheden biedt en dat is middels de SDE regeling (stimuleringsregeling duurzame energie van de overheid), waar op PV installaties subsidie verstrekt wordt die kan oplopen tot maximaal 15ct per kWh zonne-energie. (max periode 15 jaar).

Er zitten nog wat haken en ogen aan, want wie moet dit financieren? En ook voor de financiële calculaties zou ik aanraden om daar een echte financiëel expert bij te betrekken, want de huidige terugverdientijd-berekening rammelt aan alle kanten. Maar hoe het ook zij, het is een leuk plan, dat nader onderzoek verdient. Het zou Gennep in ieder geval ook op een positieve manier op de kaart zetten.

Griezelbal

Gisteravond (25 jan) was er weer griezelbal van de Coloradokevers in PicaMare. Het was er blijkbaar erg druk en errrrruuug griezelig. Marco heeft foto's gemaakt. (klik op de foto hierboven)

"Gennep, het Wassenaar van het zuiden"

Aldus burgemeester Scholten van Venlo, voorzitter van de Regio op de gezamenlijke vergadering van de Floriade-gemeenteraden in Ottersum op do 24 jan 2013. Op de vanuit het Gennepse uitgesproken zorg, dat Gennep weinig baat heeft bij de Floriade omdat we wel erg ver weg liggen, maar dat we tegelijkertijd wel de volle mep hebben moeten betalen en ook de volle mep van de verliezen moeten betalen, sprak de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, de historische woorden:

"als Greenport Campus succes wordt, wordt Gennep het Wassenaar van het zuiden"

Ik viel bijna van mijn stoel van het lachen en moest ook meteen terug denken aan de legendarische woorden van onze vroegere burgemeester de Loo: "als het regent in Venlo, dan drupt het in Gennep". (Noot: in werkelijkheid: als het regent in Venlo, dan blijkt het de spuigaten uit te lopen in Gennep)

twitter-foto Alexander Vervoort

twitter-foto Kees van Rooij

Klunen in Gennep

Ik ben vanmiddag even op de Siep wezen kijken of er al geschaatst werd. En ja hoor. Maar schaatsen? Het ijs is niet al te best en er ligt een behoorlijke laag sneeuw op.

Maar de mensen die er waren deden hun best zich te vermaken. Een filmpje (rechts) en wat foto's (hieronder) onder het motto Klunen in Gennep.

Stadhuisgenoten

De gemeente is erg actief om nieuwe gebruikers voor het stadhuis te vinden en heeft daarbij zelfs de landelijke TV gehaald in het programma HartvanNederland van SBS6 (ma 21 jan). Knap gedaan, want het is tenslotte gratis reclame. Ook in het Bolwerk zoeken ze trouwen nieuwe huisgenoten. Daar kunt u as zaterdag-ochtend op de koffie bij makelaar Smedema. U kunt dan de flats bekijken en meteen van het uitzicht genieten. O ja: alle relevante informatie over het stadhuis kunt u vinden op de site van de gemeente

Gennep op de landelijke TV

Satirisch SP filmpje over de Floriade

Siberië

Siberisch koud was het op zondag 20 jan 2013

Onder Genneps nieuws (links op de voorpagina) heb ik de knop politieberichten verwijderd. Blijkbaar heeft de politie haar site veranderd en kan ik deze pagina niet meer rechtstreeks laten zien. Jammer.

Goeie zaken in PicaMare

3-1 voor de heren en 3-0 voor de dames van Flamingo's en bovendien de huldiging van 2 kampioenen. Foto's van de dames en de kampioenen

de dames winnen met 3-0 van Veracles
de meiden van 5.1 worden gehuldigd
evenals dames 11 (mc2)
De Gemeenteraad van Gennep is voorgelogen!!

Ik heb lang geaarzeld over de kop, maar ik kan er niks anders van maken. Op 22 dec 2003 heeft de Gemeenteraad van Gennep een Raadsvoorstel van het toenmalige college van B&W onder aanvoering van de toenmalige burgemeester goedgekeurd, dat feitelijk behelsde dat Gennep ging deelnemen aan de Floriade, dat Gennep € 600.000,= subsidie aan de Floriade gaf, dat Gennep risico-dragend deelnemer werd aan het industrieterrein Greenpark in Venlo en dat Gennep risico-drager werd voor eventuele exploitatie-verliezen van de Floriade. Het navrante was dat de Gemeenteraad waarschijnlijk helemaal niet in de gaten had, dat ze dit besloten, want ze werden door de voorzitter van de Raad op een compleet verkeerd spoor gezet. Dit begon al met de behoorlijk onduidelijke bewoordingen van het Raadsvoorstel. Als je dit vergelijkt met het Raadsvoorstel van bv de gemeente Helden over hetzelfde onderwerp, dan val je bijna van je stoel. Het bovenstaande is waarschijnlijk moeilijk te geloven, maar ik heb de officiële stukken om dit te staven:

Het kwaliteits-verschil van de voorstellen Helden-Gennep is schrijnend. Die van Helden is volstrekt helder, die van Gennep blinkt uit in het creëren van onduidelijkheid. Helemaal schrijnend wordt het als je vervolgens de notulen van de raadsvergadering doorneemt, waar de toenmalige burgemeester oa het volgende stelt (letterlijk uit deze notulen): " Het voorstel zoals het er nu ligt is de intentionele uitspraak", " Het gaat nu om niet meer dan een voorbereidingsbesluit. Na dit intentionele besluit komt het totale besluit over deelname aan de stichting en hoe de stichting eruit ziet, wie daarin participeert terug bij de raad. Het is een principebesluit van strategisch belang met geen open eind financiering. Andere financiering dan in het voorstel staat is vooralsnog niet aan de orde.", "Er is op geen enkel moment over gesproken, dat de 5 gemeenten Trade Port Noord gaan exploiteren; er is alleen een relatie naar de Floriade. Over meer kosten dan maximaal € 31.500,-- en een open eind financiering wordt niet gesproken. Als er meer kosten aan de orde komen, hoort dat eerst in de raad thuis."

In de Gemeenteraad van Venray wordt later goedgekeurd dat Gennep mee gaat doen met oa deze zinsnede in het raadsvoorstel van Venray: " De gemeenteraad van Gennep heeft in zijn vergadering van 22 december 2003 onder andere
besloten om in te stemmen met aansluiting van de gemeente Gennep bij de Regio Venlo en met deelname aan het project Floriade 2012. Hierbij werd tevens kennis genomen van de mogelijk daaraan verbonden financiële risico’s en de daarmee gemoeide financiële bijdragen.
"

Het lijkt er sterk op dat de Gennepse Gemeenteraad in het ootje genomen is. Natuurlijk hadden ze beter op moeten letten en de stukken beter moeten lezen, maar ze zijn wel degelijk op het verkeerde been gezet door de toenmalige burgemeester. En waarom? Ik heb een sterk vermoeden dat de Provincie hierin een zeer grote rol gespeeld heeft. De provincie was altijd al heel kritisch over Gennep en zal pressie uitgeoefend hebben dat Gennep meer moest samenwerken, meer het voortouw moest nemen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat om dezelfde reden later de gesprekken met Mook en Bergen moeizaam werden, omdat Mook en Bergen vonden dat Gennep wel een heel grote broek aan trok. Ik vermoed dan ook dat Gennep een hele hoop ellende, waaronder waarschijnlijk tenminste een verlies van € 2 miljoen aan de Floriade en daarnaast een moeizame relatie met Bergen en Mook uiteindelijk tenminste mede te danken heeft aan de provincie Limburg en de pressie die ze (ik vermoed met name sommige gedeputeerden) op de Gennepse bestuurders heeft uitgeoefend. Maar dit is natuurlijk koffiedik kijken. Waar ik een Floriade Raadsenquete weinig zinvol vind, denk ik dat een Raadsenquete over dit onderwerp veel zinvoller zou zijn. Hoe is Gennep hierin meegesleurd, wat is de rol van het toenmalige bestuur en wat is de rol van de Provincie. Persoonlijk vind ik eigenlijk dat de rekening van Gennep maar het beste bij de Provincie kan worden neergelegd, want dit riekt naar onbehoorlijk bestuur ten koste van een kleine gemeente in het noorden van de Provincie. En in plaats van dat eindeloze gezever over "bestuurskracht" kan de Provincie zich dan beter richten op bestuurs-fatsoen. Daarvan weet iedereen wat dat zou moeten betekenen!

Sneeuw in Gennep

Vandaag, dinsdag 15 januari, is de eerste sneeuw van 2013 gevallen. En de sneeuw leidde meteen tot een verkeersinfarct vanochtend. Volgens de ANWB stond er vanochtend tegen half 9 zo'n 1007 km file. Daarmee is de recordspits van 8 februari 1999 (975 km) nipt verbroken. In het Gennepse viel het allemaal wel mee. De sneeuw leidt als altijd weer tot mooie plaatjes.

's Middags begon het weer te sneeuwen en gingen deze meisjes sleetje rijden vanaf de Niersdijk.
Ze hadden zo te zien minder last van de kou dan ik.
De straten van Gennep kleurden langzaam wit,
terwijl, zo te zien, de aangekondigde rampenoefening van de gemeente vanmiddag in PicaMare gehouden werd.
Een radeloze Raad

Dat gevoel bekroop me toen ik naar het geluidsverslag van de gemeenteraadsvergadering van 20 december 2012 zat te luisteren (je zal maar iets te doen hebben). En nu willen ze ook nog een gezamenlijke raadsvergadering met de 5 betrokken gemeenten gaan houden. Gezellig, maar de toegevoegde waarde ontgaat me een beetje. Gebeurd is gebeurd en damage control is het enige wat rest. Daarbij is de positie van Gennep wel een beetje anders dan die van bv Venlo of Horst, want dat industrieterrein en die gebouwen in Venlo zijn voor Gennep van 0 en generlei betekenis, anders dan dat ons geld er in zit en wij risico lopen. Dit is anders voor Venlo en Horst, want die hebben een rechtstreeks belang (zeker Venlo).

Om onze gemeenteraad een eindje op weg te helpen in dit verwarrende dossier heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet (met de onderliggende officiële stukken).

Het begint allemaal in 2004, als de 5 regiogemeenten (eerst 4, maar in 2004 sluit Gennep zich daar om een of andere reden bij aan) een bidbook indienen om de Floriade 2012 binnen te halen. Het bidbook ziet u rechts (klik op het plaatje).

Het plan is om door de Floriade te organiseren op een nog aan te leggen industrieterrein in Venlo kostenbesparingen te realiseren (synergievoordelen in de hoogte van € 10 miljoen), waardoor dergelijke Floriade haalbaar gaat zijn.

De uitgangspunten respectievelijk doelstellingen van de Regio voor die Floriade zijn: (pag 45 van het bidbook) Met het organiseren van de Floriade hebben we een drieledig doel voor ogen: 1 De Nederlandse tuinbouw in al zijn facetten maximaal promoten als toonaangevend in de wereld en het uitdragen van Nederlandse tuinbouwproducten als topproducten. 2 De ontwikkeling van de tuinbouw in de regio bevorderen. 3 De Regio Venlo op de kaart zetten als een economisch, maatschappelijk en toeristisch aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsgebied. Het doel is om minimaal 2,5 miljoen bezoekers te genereren. LINK

Het hele verhaal heb ik op een aparte pagina gezet. Tenslotte is deze website primair een fotogalerij van Gennep. LINK naar speciale webpagina

Prinsen en Prinsessen

Met dank aan Piet en Cindy de foto's van de prinsen van Heijen en de prinses en prins van de Coloradokevers

Jeugprinses Quinty 1 (Coloradokevers)
kleurprins Dave I (Coloradokevers)
jeugprins Tim I (Heijen)
Prins Marcel (van Dijk, Heijen)
Marco was natuurlijk op het prinsenbal van de Coloradokevers en heeft een zeer uitgebreid album gemaakt. Klik op de foto links, dan opent het album
Het "uitkomen" van prins Mark I

Het filmpje en het album van het "uitkomen" van de nieuwe prins van Bombakkes:

prins Mark I

de film
het album

Prins Mark I
Zaterdagavond 12 januari 2013 kwam in PicaMare Mark Salden onder het "ding" uit als nieuwe prins van Bombakkes onder luide toejuichingen van het publiek. Morgen is het open huus en zal het dus wel een drukte van jewelste zijn in de Martinusstraat. Gelukkig weet ik iemand die met steigerplanken in staat is wat extra ruimte te creëren. Prinses Linda, kinderen en overige aanhang kwam natuurlijk de feestvreugde completeren.

Floriade op de radio op vrijdag 11 jan 2013

Mooi plaatje èn wat is "recht"

Ze hebben op de schutting voor "Centrum Centraal" een leuke HIVOS/GESP plaat opgehangen. Erg kleurrijk en in ieder geval een stuk beter dan de kale underlayment of graffiti. Het fleurt het straatbeeld in ieder geval aardig op.

Er is nog wel de vraag hoe het nu met dat plan gesteld is. Er gebeurt helemaal niets, nadat die mysterieuze 7 palen de grond in gedraaid zijn, terwijl de bouw nog niet eens uitgezet is en de eisen en bezwaren volgens mij nog niet definitief zijn afgewikkeld. Ook de afgedekte berg zand waar asbest delen in zitten is nog niet opgeruimd. Is de project-ontwikkelaar nou al met de bouw begonnen of niet? De gemeente heeft het project blijkbaar aangemeld bij de Provincie voor provinciale subsidie. Dat zou er op wijzn dat het project nog niet gestart is. Hetzelfde geldt voor het aspect dat de sloop nog niet is afgerond want de berg zand met asbest-delen ligt er nog. En er is nog geen bouwplank te zien. Wel dus die HIVOS/GESP afbeelding. Ik heb toch eens bij het kadaster opgevraagd van wie die grond nu op dit moment is. En wat blijkt? De grond is nog steeds van de gemeente. (kadasterbericht). Het lijkt me dan ook weinig geloofwaardig dat de project-ontwikkelaar met de bouw begonnen zou zijn, terwijl a) de sloop nog niet voltooid is, b) het perceel niet overgedragen en c) de vergunning nog niet definitief is en d) de bouw niet eens uitgezet. P.J. is notabene onteigend terwijl hij zelf aan de ontwikkeling van een plan op deze plaats wilde meewerken. Maar er zit wel een termijn aan die onteigening vast. Ik zou mijn kans grijpen als ik als burger "recht" zou willen doen......... Linksom of rechtsom is dit geval het voorbeeld bij uitstek waarom de overheid zo voorzichtig als mogelijk moet zijn met haar optreden als private partij. Want de overheid is ook degene die bestemmingsplannen ed vaststelt en vergunningen verleent. Helaas gebruikt de overheid haar publiekrechtelijke mogelijkheden nogal eens om haar eigen private belangen te dienen. Voor de burger als tegenstander is dat zoiets als dat de scheidsrechter je tegenstander is die terplekke de spelregels aanpast ten eigen faveure. Voor de burger een onbegonnen strijd, terwijl de overheid naar de handhaving van de regel(tjes) verwijst en stelt dat er toch niks aan de hand is.....

Centrum Centraal
vorderingen Jan Linders parkeerterrein
zoekplaatje (vanuit de Groes)
mooie luchten boven Gennep
En wanneer is het "knielluh"?

De onvolprezen prins Guus is niet meer. De prins van Bombakkes is terug gekeerd tot het rijk van de boeren. Maar niet getreurd. Zaterdag hebben we weer een nieuwe prins.

Als de foto klopt dan is de nieuwe prins van Bombakkes in ieder geval geen schriel ventje. Enfin, zaterdag zullen we het weten als ie om 11 voor half 11 onder "het ding" uit komt. Een ding is alvast zeker: zunne goeije hebbeh weij nog nooooit gehad. Dus: as zaterdag allemaal naar het prinsenbal in PicaMare. 4events zal wel voor de zaal-aankleding zorgen, dus dat kan niet meer kapot.

En de 18e is het Staoning en 1 februari Zitting, zoals op de flyers van Bombakkes te zien is.

Dat doet dan meteen de vraag rijzen, wanneer is het dan "KNIELLUH"?? Want zoals alle goede dingen in 3-en komen is het toch zitten, staan en knielen in de kerk? Misschien een ideetje ter vervanging van de afgelaste Niersjaarsduik.

korte impressie nieuwjaarsconcert
voor de liefhebber: een korte filmimpressie van het nieuwjaarsconcert
Nieuwjaarsconcert

Middels een druk bezocht concert in PicaMare heeft de harmonie op zondag 6 jan 2013 het nieuwe jaar ingeluid. Naast de harmonie speelden ook de blokfluiters en het leerlingorkest.

Als klap op de vuurpijl werden 3 leden gedecoreerd, omdat ze 25 jaar muzikant zijn.

Gennepse voetballers in 1951

Bij de foto's van kapelaan Sampers (special kapelaan Sampers) zat een foto van Gennepse voetballers in 1951. Dat is dus al meer dan 60jr geleden. Jacques Builtjes herkende de meesten, aangezien hij zelf met de meeste van die jongens gevoetbald heeft.

Onderste rij: Arie van Bergen (de Zoem), Jacques Builtjes? (mijn neef), Flip de Jong, Robbie v.d. Kamp en Rini Noy.

Bovenste rij: Onbekend, Huub Nikkesen, Jacques Aarnoutse, Tonnie Noy, Thij Hubers, Nol Simons en Wim van Riet.

En u denkt natuurlijk aan het nieuwjaarsconcert morgen, om 11:00h in PicaMare, gratis entree.

 

Vernielzucht

Sommigen noemen het graffiti, maar het is eigenlijk gewoon vernielzucht, de bekladding van vanalles en nog wat. Waarschijnlijk door jeugdige vandalen. Men schijnt ook enige vermoedens van de daders te hebben. Diep triest als je bedenkt hoeveel geld het kost en hoeveel moeite doen mensen om die borden te maken en neer te zetten. De Coloradokevers bv staan in weer en wind tegen oudjaar oliebollen te bakken en te verkopen om het jeugdcarnaval te bekostigen, waaronder bv dit soort borden en dan worden ze beklad door vandalen. Het bord van Bombakkes hebben ze schoon kunnen krijgen, dat van de Coloradokevers niet.

Overigens is het rondom vooral PicaMare goed raak met dat soort bekladdingen. Dus mensen, houd uw ogen open en waarschuw de politie als u iets ziet. Misschien kunnen ze in de kraag gegrepen worden. Dan kunnen ze ook de schade vergoeden.

De examenklas van 1960-1961 compleet

Dankzij Jan Weijers hebben we de namen van de examenklas uit 1960-1961 van de Aloysius MULO compleet.

onderste rij; vlnr ted noij (gennep), tonnie giesbers (ottersum), gerrie fransen (gennep), wim frederix (afferden), gerrie willems (oeffelt), piet beumer (heijen)

2e rij, vlnr: piet welbers (heijen), frans giesbers (gennep), gerrit maas (heijen), hr greven, jurgen wernr (gennep), nol noij (gennep), henk de haan (groesbeek),

3e rij, vlnr: nol v est (gennep), piet janssen (gennep), jos arts (milsbeek), henk v tilburg (oeffelt), gerrit janssen (groesbeek), herman rutten (groesbeek)

staande van voren langs muur naar achteren: henk v est (gennep), hans thoonen (gennep), gerrie ebbers (ottersum), jan hendriks (heijen), jan bindels (ottersum), leo theunissen (afferden), jan weijers (gennep), toon kopsinski (well), ton de gier (gennep), tjeerd de greef (gennep), harrie beckers (gennep)

Het foto-album van kapelaan Sampers

Ik heb inmiddels een special gemaakt van de foto's afkomstig van kapelaan Sampers (via Theo ("de Knip") Peters, zoon van een vroegere wethouder van Gennep. Kapelaan Sampers was kapelaan aan het begin van de 50-er jaren en was actief in oa Jong Nederland, op de ULO en bij diverse bonden en verenigingen. De special is eveneens toegevoegd aan de overzichtspagina met specials. Kapelaan Sampers staat overigens zelf al op diverse foto's op deze site. Neus maar eens rond.

1951kamp Jong Nederland
19510629 JN Leiding weekend in Bergen met kapelaan Sampers
juli 51 waarschijnlijk
juni 1952 -sportdag JN Gennep

Maar u kunt natuurlijk ook de special rechtstreeks openen door op de volgende foto te klikken:

Het drama Niersdijk

waar de Niers langs kronkel wegen........ zo luidt het Genneps volkslied. En de Niers zou een van de voornaamste attracties van Gennep kunnen zijn. Want zeg nu zelf, waar in Nederland tref je zoiets aan. Gennep aan het riviertje Niers, zoals het er al eeuwen ligt, het Niersdal. En we hebben een dijk. Je zou zeggen, een mooie route voor wandelaars en fietsers. Maar niet in Gennep, want de dijk is al jaren een grote blubberzooi, een drama. Heb al herhaaldelijk (meestal duitse) fietsers zich zien vastrijden in de blubber. Erg jammer. En nu hebben ze ook nog de bomen langs de dijk gerooid, achter Maria Goretti. Op zich niet zo erg. Maar wel dat ze nu ook dit stuk dijk aan gort gereden hebben. Als men zoiets simpels als dit nog niet eens voor elkaar kan krijgen, wat is dan het nut van regio-visies en meer van dat soort dikke dokumenten. Ik vraag me ook af of het bij de gemeente überhaupt iemand interesseert want de Niersdijk ligt er zo al jaren en jaren bij. Is het kostbaar? Nee. Is het ingewikkeld? Nee. Kan dan dus alleen desinteresse zijn.

Gelukkig kunnen er ook mooie plaatjes vanaf de Niersdijk geschoten worden. En langs de niersweg is de dijk ook prima afgewerkt. Het water is inmiddels zo ver gezakt dat een duik geen probleem meer zou zijn
Nieuwjaarsconcert

De Niersjaarsduik mag dit jaar dan afgelast zijn, het Nieuwjaarsconcert as zondag om 11:00h in PicaMare gaat wel door. De harmonie schrijft op haar website over het concert:

Nieuwjaarsconcert 6 januari 11.00 uur in Pica Mare. (entree is gratis!!)

Begin het nieuwe jaar goed. Kom 6 januari naar een Nieuwjaarsconcert in de zaal van Pica Mare. Breng uw (klein-)kinderen en vrienden mee. En onder het genot van een kopje koffie, thee of ranja geniet u samen van een ontspannen nieuwjaarsconcert van de Gennepse harmonie.

Enkele maanden geleden heeft de harmonie een geweldige First Night of the Proms “Forever Young” neergezet. De harmonie heeft samen met de het Revuekoor 2011, solist Jorrit de Vries, een dansgroep en een grote groep zeer jeugdige muzikanten twee avonden voor een uitverkochte zaal een geweldig optreden neergezet.

Tijdens het nieuwjaarsconcert zullen ook enkele nummers van de Proms ten gehore worden gebracht maar zeker ook weer compleet nieuwe nummers. U kunt gaan genieten van o.a. a Nightmare before Christmas, Hey soul sister, muziek van de Efteling en natuurlijk de Radetzky mars. Ook het nummer Avatar, de soundtrack van de bekende film, zal ten gehore worden gebracht.

U weet misschien dat muziek emotie is, maar ook dat muziek maken goed is voor de onspanning, sociale contacten en zelfs de leerprestaties van kinderen. Daarom willen we ook de blokfluiters van onze eigen muziekopleiding en de muzikanten van het leerlingenorkest een plaatsje bieden op ons podium. Hun vorderingen zullen u zeker verrassen. Het nieuwjaarsconcert van harmonie Unitas et Fidelitas, is een prettige manier om het nieuwe jaar te beginnen.

U bent van harte welkom.

filmpje concert 2012
filmpje concert 2011
De ponymarkt van 1975

De ponymarkt van 1975. Het was er erg druk want je kon over de koppen lopen. Er was zo te zien ook een loterij oid, met burgemeester Berger, Harrie van Arensbergen en jan Linders. En daarna een etentje bij van Arensbergen. Het oude winkelcentrum, dat 2 jaar later afbrandde, en de oude boekhandel staan nog op de foto. Smedema en het politiebureau waren er nog niet. Mijn eigen vader staat zelfs nog op een van deze foto's. Ik heb Tonny gevraagd of ik de foto's ook nog op hogere resolutie kan krijgen, maar ook zo zijn ze al leuk.

 

De foto links met Maas en Maasbrug is afkomstig van Marco, die als goede voornemen heeft om weer meer te gaan fotograferen. Hij is op 1 januari meteen begonnen met dit voornemen. De foto is gemaakt in HDR (staat voor High Dynamic range). Fototoestellen zijn namelijk beperkt in hun mogelijkheden om alle kleurtonen en licht en donker schakeringen te laten zien. Ze zijn neit zo goed als het menselijk oog. Je kunt echter meerdere (dezelfde) foto's maken maar telkens met een andere belichtings-instelling en deze dan samenvoegen. Dit resulteert in foto's zoals de foto links.
Hij moest er toch aan geloven

Prins Guus van Bombakkes. De Niersjaarsduik ging weliswaar niet door (alhoewel er wel rond 14:00h op die plek wat vreemd volk was (zie hieronder) vanwege het hoge water, maar er was wel een duik voor hem geregeld. Ton Peters stuurde een mail met een link naar een youtube-filmpje. " Het volleybalteam van Prins Guus, de "Laffe Herders United", hebben voor Prins Guus een alternatieve duik 2013 georganiseerd." http://youtu.be/HeBO-06GFqY

En ik wens u allen natuurlijk het allerbeste voor 2013 en dan vooral een goede gezondheid.

Oliebollen van de Coloradokevers

De Coloradokevers verkopen weer oliebollen op het Europaplein. Uw kans om èn oliebollen te scoren èn de Coloradokevers en het jeugdcarnaval in Gennep te steunen.

Zo te zien heeft Bombakkes een verstandige beslissing genomen, want de Niers is weer verder gestegen. De situatie zondagmorgen is rechts te zien.

Niersjaarsduik afgelast!

Vanwege de hoge waterstand in de Niers heeft Bombakkes helaas moeten besluiten om de Niersjaarsduik van 1 januari 2013 af te gelasten. De veiligheid van de deelnemers zou anders in het geding kunnen komen.

Het bericht van Bombakkes: "Na rijp beraad en goed overleg met duikers en gemeente hebben we als organisatie besloten om de Niersjaarsduik af te gelasten. We kunnen de veiligheid van de deelnemers (verwacht was >100) niet garanderen ivm het te hoge waterpeil in de Niers. We hebben geen serieus alternatief voorhanden. Maar.. omdat we een carnavaleske achtergrond hebben, zitten we toch van alles te verzinnen. Hoe en wat, daar komen we dan nog wel op terug."

Hoe hoog de waterstand is, is op de foto's te zien. De foto's zijn van za 29 december 16:15h.

 

Genneps Jaaroverzicht van 2012

Na veel geploeter met onwillige PC en software: het Genneps jaaroverzicht van 2012. (bestand is ruim 560 MB. Indien er problemen zijn bij het afspelen, kunt u het best het bestand eerst naar uw PC downloaden).

Het filmpje is ook te bekijken op Youtube

Genneps jaaroverzichten 2005-2011
Als opwarmertje, de jaaroverzichten van 2005 t/m 2011
Jaaroverzicht 2010
Jaaroverzicht 2011
Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009
Hoogwater en tutti frutti

De grote vraag is: gaat de Niersjaarsduik door? Want het water stijgt maar door.

Maar de gegevens van Rijkswaterstaat laten zien dat het hoogste punt bij Gennep al bijna bereikt is en dat het dus wel zal meevallen (of tegenvallen voor diegenen die beloofd hebben om in de Niers te springen, maar op het laatste moment toch bedenkingen hebben). In de sporthal hadden ze het vandaag niet koud. Flamingo's hield haar Tutti Frutti toernooi. Ik zag in de gauwigheid al tenminste 6 familieleden van mezelf en het moeten er nog meer zijn geweest. De Niersdijk blijft zoals de laatste 5 jaar (met of zonder regen) een grote modderzooi en geen reclame voor Gennep. Het Waterschap en de gemeente kijken naar elkaar wie dit op zou moeten lossen.

Meer dan 400 duizend bezoeken

Kerst, nieuwjaar, het is ook de tijd van het terugblikken. Er komt natuurlijk ook een Genneps jaaroverzicht van 2012, het 8e jaaroverzicht alweer. Maar ik krijg ook vaak vragen over de bezoeken aan deze site. Bij deze dan dus. Deze site is inmiddles meer dan 2,5 miljoen keer bezocht. Ruim 400.000 in 2012. (350.000 in 2010 en 380.000 in 2011)

Op dit moment bevat de site 289.348 bestanden in 5.786 mappen en beslaat de site 60,8 Gigabytes. Tot en met 1e kerstdag waren de statistieken voor www.gennepnu.nl

www.gennepnu.nl
Average/day
Totals
Month
Hits
Files
Pages
Visits
KBytes
Hits
Files
Pages
Visits
KBytes
december-12
118.895
88.552
6.167
1.081
30.098.145
3.091.292
2.302.372
160.351
28.122
782.551.781
november-12
110.818
83.432
7.322
1.054
47.706.631
3.324.567
2.502.966
219.673
31.642
1.431.198.918
october-2012
134.140
105.547
6.291
994
83.169.803
4.158.340
3.271.973
195.030
30.842
2.578.263.889
september-12
115.405
91.482
4.906
985
13.487.029
3.462.166
2.744.473
147.190
29.572
404.610.868
augustus-12
88.803
68.424
3.979
1.056
10.969.956
2.752.903
2.121.156
123.357
32.766
340.068.635
juli-12
87.952
67.964
4.991
1.163
27.187.008
2.726.518
2.106.913
154.751
36.079
842.797.249
juni-12
132.604
102.361
6.623
1.145
64.471.874
3.978.149
3.070.848
198.704
34.378
1.934.156.220
mei-12
140.056
103.775
8.461
1.157
6.858.494
4.341.766
3.217.029
262.319
35.890
212.613.300
april-12
104.148
78.417
6.599
1.188
8.844.061
3.124.469
2.352.536
197.998
35.644
265.321.844
maart-12
63.099
49.755
4.073
1.091
3.179.539
1.956.090
1.542.429
126.274
33.824
98.565.721
februari-12
107.677
87.887
11.247
1.200
11.821.372
3.122.650
2.548.750
326.185
34.809
342.819.797
januari-12
122.129
94.978
11.059
1.245
22.577.942
3.786.011
2.944.321
342.831
38.604
699.916.197
2012
110.318
85.112
6.799
1.114
27.514.915
39.824.921
30.725.766
2.454.663
402.172
9.932.884.419

Naast gennepnu.nl staat een deel van de gegevens ook op harmteunissen.nl. De statistieken van deze site zijn:

www.harmteunissen.nl
Average/day
Totals
Month
Hits
Files
Pages
Visits
KBytes
Hits
Files
Pages
Visits
KBytes
december-12
1.030
899
277
87
21.152.393
26.794
23.392
7.204
2.272
549.962.226
november-12
1.071
912
289
87
23.387.971
32.154
27.380
8.695
2.638
701.639.141
october-2012
941
765
226
87
17.338.724
29.190
23.731
7.020
2.710
537.500.457
september-12
1.009
853
312
93
15.565.951
30.271
25.611
9.375
2.798
466.978.530
augustus-12
889
756
185
94
15.019.620
27.564
23.442
5.747
2.924
465.608.225
juli-12
1.195
1.062
284
102
19.465.025
37.074
32.926
8.821
3.181
603.415.786
juni-12
1.121
964
189
93
16.202.658
33.639
28.932
5.679
2.811
486.079.754
mei-12
769
651
210
102
15.280.737
23.869
20.203
6.512
3.183
473.702.860
april-12
1.121
938
229
94
13.276.558
33.630
28.141
6.882
2.822
398.296.753
maart-12
1.258
1.083
201
83
15.350.123
38.998
33.594
6.232
2.603
475.853.799
februari-12
3.529
3.132
556
97
30.874.570
102.357
90.851
16.132
2.836
895.362.537
januari-12
1.466
1.160
241
100
18.754.537
45.476
35.990
7.495
3.109
581.390.645
2012
1.277
1.091
265
93
18.381.692
461.016
394.193
95.794
33.887
6.635.790.714

Het toale verkeer naar de site(s) bedroeg in 2012 dus 9.932.884.419 KB + 6.635.790.714 KB = 16.568.675.133 KB ofwel 16.589 GigaBytes, dat zijn voor de vergelijking zoiets als 4000 DVD's of 16.000 CD's.

De nachtmis

Traditiegetrouw was de nachtmis van 19:00h, met medewerking van de Gennepse harmonie, gericht op kinderen. De kerk was goed vol, hetgeen toch altijd zo'n 600 mensen betekent.

Kinderen beeldden het kerstverhaal uit. Wat plaatjes van die nachtmis (links) als ook een korte filmimpressie.

Na de mis schonk buurtvereniging Helpt Elkander glühwein en chocomelk (gesponsord door Supercoop) in het voorportaal van de kerk en kon het zaolig kerstfeest wensen beginnen. Ook na de nachtmis van 21:00h mmv het Vocaal is de buurtvereniging weer paraat met glühwein en warme chocomelk.

wat plaatjes
een film-impressie

Gelukkig kerstfeest

Geluk, troost voor hen die het nodig hebben, respect en vertrouwen, en vreugde in het leven. Dat wens ik u allen!

TVG heeft haar kerst-toernooi. Het was zaterdag-ochtend nog droog, maar daarna werkte het weer niet erg mee.
Op de beoogde shared space werd al behoorlijk "gedeeld"

filmpje Dames 1 - Donitas (3-0)

Voor de liefhebber heb ik ook nog een filmpje van de beslissende punten van set 2 en 3 van de dames van Flamingo's.

En voor de diehards enige stukken mbt de Floriade. Vorm uw eigen mening. Bidbook uit 2004, waarin wel degelijk een open eind regeling met verantwoordelijkheid van Gennep wordt geaccepteerd, een wordfile met de relevante passages uit het bidbook en vervolgens de passages uit de Gennepse begrotingen van 2009, 2010, 2011 en 2012. (kunt u zelf zien hoe eea zich ontwikkeld heeft). Misschien ook interessant is het dossier van de Limburger. Of anders het geluidsverslag van de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag, die blijkbaar geen vergaqdering was maar consulterend beraad. De Kasteeltuinen gingen failliet, mede door concurrentie van de Floriade. (dat is nog eens winst voor Nrd Limburg, vind u niet?) En de recreatieve sector is ook al niet positief. Maar weet u waar ik nog echt pissig over ben? Dat is hoe dat ging met dat menu-programma in 2010. Het halve centrum van Gennep werd verbouwd, de harmonie-en en fanfares werden opgetrommeld en vervolgens gingen dames en heren een feestje vieren in allerlei tenten. De burgers waren niet welkom. Wellicht typerend voor het hele gedoe!

En nu de schade beperken. Natuurlijk is dat nodig. Maar als de huisbank (RABO) het al niet ziet zitten terwijl de gemeentes notabene zowiezo garant staan en de rekening betalen, maak ik me toch wel enige zorgen. Kosten verschuiven naar Greenpark, zodat het resultaat van de Floriade beter lijkt, helpt ook al niet, want wij zijn ook de (mede-)eigenaar van Greenpark. Het spaart inderdaad opruimingskosten uit maar vereist wel dat een private partij het spul (tegen tenminste de kosten) wil overnemen. Zo niet blijft de regio er mee zitten. En dan is daar ook nog Villa Flora, waar niemand in wilde investeren, zodat de gemeenten het uiteindelijk maar zelf deden, voor een deel met de vergoeding van de Provincie voor de herindelings-inspanningen (en kosten), met het andere deel met weer een krediet. En we zijn al de pias, want de oorspronkelijke 7 miljoen, die zo mooi retour zou komen uit een exploitatieoverschot van de Floriade, danwel een exploitatie-overschot van Green park (de aannames veranderden in de loop van de jaren), die werd later weer opgehoogd met 1 miljoen voor de kleinere gemeenten (die eigenlijk mee zouden doen) en tevens met nog eens 4 miljoen als indexatie voor de periode 2002-2012 en dat niet alleen voor een indexatie van de 7 miljoen, maar de indexatie van de gehele overheidsbijdrage van 22,5 miljoen (de 7 van de regio, plus de bijdrage van Provincie, Rijk en uit de Ceres-pot). Tel uit uw winst. Hoeveel het ons uiteindelijk gaat kosten? Waarschijnlijk ergens tussen de 2 en de 4 miljoen, afhankelijk hoe het gaat met de uitgifte van percelen op Venlo Greenpark en met de exploitatie en uiteindelijk verkoop van Villa Flora en met de afwikkeling van de Floriade. Het kan nog iets meevallen, maar dan moeten we wèl geluk hebben. Persoonlijk denk ik dat we het best de hele handel proberen over te doen aan Venlo (en evt Horst), want die hebben er tenminste echt belang bij. Gennep heeft dat niet echt bij een bedrijventerrein en kantoor in de buurt van Venlo. Er gaat geconfereerd worden heb ik begrepen en ook nog eens in de gemeente Gennep, op de Roepaen. Daar staat de gemeente ook garant voor een lening van meer dan 1 miljoen en hebben we in de afgelopen jaren (in euros 2012) al meer dan een half miljoen aan overgemaakt. Tja, de harmonie en de fanfares moesten indertijd opdonderen bij dat menu-programma. De Roepaen heeft waarschijnlijk meer cachet. Tja, pas in 2010 verschenen er kosten en bedragen voor de Floriade in de Gennepse stukken (afgezien van onze direkte jaarlijkse bijdragen), maar daarna ging het hard. Blijkbaar is er ook helemaal niemand verantwoordelijk, noch de vroegere burgemeester, noch de vertegenwoordigende wethouders, noch de gemeenteraadsleden in de periode 2004-2012. Tja. En dan is er ook nog commentaar van de burgemeester over blijkbaar onwelgevallige tweets. "Er moet beter gecommuniceerd worden". Helemaal eens. Maar dat vergt transparantie, is twee-richting en vereist dat beide partijen ook echt luisteren............ En in Gennep kun je ook al steeds lastiger iets op internet vinden mbt gemeentelijke stukken. In hoeverre dat het beoogde proces bevordert?????

Soit. Vorm uw eigen oordeel maar. Ook over de Floriade. En in ieder geval, heel fijne feestdagen en een gelukkig 2013 gewenst. Het jaaroverzicht volgt later deze week.

walking in the rain bij Centrum Centraal

Mini wijst dames de weg

De dames van Flamingo's hebben vandaag een klinkende en zeer verdiende 3-0 overwinning behaald op de dames van Donitas uit Groningen. Wellicht dat de mini van de week de weg gewezen heeft. Waar de mini's van de week, die de 1e bal mogen spelen, meestal een onderhandse service geven, gaf Chiel als mini van de week de bal een heuse bovenhandse optater en nog behoorlijk hard ook. De dames van beide teams stonden er van te kijken. En ook daarna ging Chiel fanatiek voor elke bal. (ik moet bekennen, dat ik een beetje bevooroordeeld ben, want Chiel is mijn neefje).

Hoe het ook zij, de dames van Flamingo's volgden het goede voorbeeld en zorgden de hele wedstrijd door voor een service-druk waar Donitas de hele wedstrijd problemen mee hield. Later volgen meer foto's.

uitgebreid album van deze wedstrijd

 

 

 

 

 

 

Kaarsjesavond 2012

Vrijdagavond 21 dec was alweer de 9e kaarsjesavond. De 1e voor burgemeester de Koning. De muzikale begeleiding werd dit jaar verzorgd door de harmonie en Cheers. Jammer was dat het om kwart voor 7 begon te regenen. Gelukkig was het na half acht bijna droog op wat gemiezer na. De Gennepse bevolking liet zich trouwens niet weerhouden door dat beetje regen en was weer in grote getale aanwezig op de feeëriek verlichte Markt, het mooiste plein van Limburg en zeker bij dergelijke aankleding.

De gemeentelijke kerstboom werd ontstoken en er waren natuurlijk speeches. Maar het belangrijkste was natuurlijk de samenzang. Ik moet bekennen dat mijn persoonlijke voorkeur toch uitgaat naar Nederlands kerstliedjes en geen engels-talige, want tenslotte is het te doen om samenzang met de opgekomen bevolking. Op naar de 10e kaarsjesavond volgend jaar. 2013 wordt dus een jubileumjaar. Complimenten trouwens voor de organisatie en alle medewerkenden die deze zo langzamerhand Gennepse traditie zo mooi gestalte geven. Op naar kerst.

Ik blijf me trouwens verbazen over de Gennepse gemeenteraad. Niemand stelt bv een vraag (of heeft die blijkbaar gesteld) hoe de oorspronkelijke bijdrage van 7 miljoen van de regio in 2003 in 2011 ineens 12 miljoen kan worden. Er wordt gesteld dat het oorspronkelijke bedrag geïndexeerd zou moeten worden voor prijsstijgingen. (wellicht, maar dan moet dit ook in het contract uit 2003 staan). En verder: volgens het CBS is de prijsindex in de periode 2003-2011 met 13,7% gestegen (officiële cijfers van het CBS). Indien ik dit percentage toepas op die 7 miljoen, dan zou het nieuwe hogere bedrag € 7.959.000 moeten zijn en geen € 12.000.000,=! Dat is de € 1.020.000,= (Gennep's deel is 8,5%) waarvoor in de zomer van 2011 een voorziening is getroffen (hetgeen tenminste een aantal raadsleden niet in de gaten had en meenden dat dit een soort garantstelling was, die niet persé geëffectueerd zou hoeven te worden)

Noot achteraf over de Raadsvergadering van donderdag 20 dec 2012: in de raad werd er aan gerefereerd dat ik op deze website de vraag stelde of er een "heimelijke" vergadering was (tot ik een tweet van de VVD zag, was ik me niet bewust van dergelijke vergadering). De burgemeester antwoordde in de vergadering dat daar geen sprake van was en dat de grote opkomst op de publieke tribune bewijs was van het voldoende bekend zijn van de vergadering. Ik vraag me af wie op de publieke tribune gezeten heeft. Waarschijnlijk waren dit commissieleden en partijleden en geen "gewone" Gennepenaren. Afgezien daarvan of die überhaupt naar een gemeenteraadsvergadering zouden gaan, was de extra vergadering nergens bekend gemaakt. Het was niet in de media of op internet te vinden, met uitzondering van de website van de VVD. De websites van de andere partijen lopen iha zowiezo ontzettend achter. Maar zelfs op de website van de gemeente Gennep was helemaal niets, maar dan ook niets te vinden over deze vergadering. Zelfs onder de knop "agenda" van de raad, was niets aangegeven. Enkel als men ging zoeken naar geluidsverslagen, kwam je er achter dat er wel degelijk een vergadering was. Dus, burgemeester: in plaats van u druk te maken over wat door gennepse burgers (terecht) geconstateerd wordt, kunt u beter meer werk maken van de communicatie naar uw eigen burgers! Zo, dit moest me van het hart!

Gemeenteraad Gennep: "het is niet ondenkbaar dat de Floriade failliet gaat!"

De tekst van deze update werd uitgesproken in deze gemeenteraadsvergadering. Open eind risico's voor gemeentes! Risico dat de Floriade failliet gaat. Rabo trekt zich blijkbaar terug en Greenpark (de gemeentes dus) moet krediet gaan verlenen voor de Floriade.

Extra raadsvergadering in Gennep over de Floriade?

Volgens de site van de lokale VVD is er vanavond, 20 dec om 21:00h een extra gemeenteraad vergadering over de Floriade. Toch geluisterd naar Gennepnu.nl? Hoe het ook zij, dit bericht is verder helemaal nergens te vinden, niet eens op de site van de gemeente. Er is ook geen twitter-bericht van de gemeente of van wie ook en ook de websites van de andere politieke partijen zijn blanco. Na een oorverdovende stilte nu een heimelijke bijeenkomst?

Gennepnu.nl

wordt blijkbaar goed gevolgd. Ik heb net 2 weken geleden bericht over het creëren van weer nieuwe obstakels op het trottoir ter hoogte van Gennep Centraal of er worden al maatregelen genomen. De stoepranden worden er weer uitgehaald, de hekken verplaatst en het trottoir wordt 60cm breder gemaakt. Goed gedaan gemeente!.

Hieronder volgen nog een aantal foto's van zo'n 60jr geleden uit de verzameling van kapelaan Sampers. (via Theo peters). Er volgen later nog meer foto's en dan zal ik een special maken.

Ben zo langzamerhand ook wel benieuwd hoe dat nu gaat aflopen met de Floriade. Blijkbaar ligt de Floriade in de clinch met het congresbureau, moet de Floriade haar krediet opnieuw onderhandelen met de Rabo, ligt de Floriade overhoop met de cateraar Sodexo, en vindt de gemeenteraad van Venray dat de wethouder informatie heeft achtergehouden. En natuurlijk laat de regio een onderzoek uitvoeren. Het blijft oorverdovend stil in het Gennepse, terwijl Gennep waarschijnlijk het minste baat bij de Floriade gehad heeft of nog heeft, maar wel het volle pond moet betalen. En dan zit Gennep vanwege de Floriade ook nog helemaal financieel vast aan dat industrieterrein Greenpark in Venlo, hetgeen in de toekomst ook nog eens ettelijke miljoenen zou kunnen gaan kosten. Maar ook nu weer: oorverdovende stilte. Rumoer in de raden van Venlo, Horst en Venray, maar niet in Gennep. Interessant is ook de discussie over de extra claim van de Floriade dat er meer investeringen gedaan zijn die betaald zouden moeten worden door Greenpark. Voor Gennep is dit vestzak-broekzak verhaal, want al wordt het verlies van de Floriade hierdoor eventueel lager, maar wordt het verlies van Greenpark dan vervolgens met hetzelfde bedrag hoger. En nog steeds blijft het oorverdovend stil in Gennep.

1954. Kamp Jong Nederland in Velden. Op de rechtse foto: vlnr staand kapelaan Sampers, Wim van Riet en Denie Wevers
juli 1951: Keulen (waarschijnlijk klas 3 van de ULO)
juli 1951. Klas 3 van de ULO in Koningswinter
1952 Sinterklaas bij hotel van Bergen
1e steenleggin Martinuskerk
De laatste van 2012
trip naar het buitenland dan. Ben net terug van Stavanger in Noorwegen en ben blij weer in Gennep te zijn. Home sweet home tenslotte. En dat reizen is ook niet altijd een pleziertje. Eerst naar Schiphol zien te komen, waarbij je je afvraagt, wat al die andere mensen toch op de snelweg doen en vervolgens waarom al die mensen toch in de Randstad willen wonen. Parkeren en dan begint op Schiphol de eerste "long walk" naar de terminal, dan de ellende van de security-check, waarbij je je net niet volledig moet ontkleden en dan de volgende "long walk" naar de gate. Vervolgens met de KLM in een afgeladen vliegtuig naar Noorwegen, waarbij de stoelafstand lijkt afgestemd op de gemiddelde chinees. Volgens mij verdient de KLM trouwens goud geld op de trajekten naar Noorwegen, want een retourtje kost al snel 5-10x zoveel als een retourtje naar Spanje. Het levert niet meer plaats op in het vliegtuig trouwens. Snelwegen hebben ze trouwens bijna niet in Noorwegen, wel een mooi landschap, nog meer rotondes dan in Nederland, vriendelijke mensen, maar dan wel weer errug hoge prijzen. Voor een pilsje betaal je bv meer dan 8 euro. Een taxi-ritje in de stad kost ook al snel 50 euro. Enfin, ik ben weer terug in Gennep, zodat ik verslag kan doen van het restant van 2012 in het Gennepse, tenslotte het mooiste plekje van de wereld (vind ik tenminste, maar anderen mogen er best een andere mening op na houden. Ik weet dat ik enigszins vooringenomen ben.)
Vanaf gate D79 vertrok ik maandag. Een van de "geneugten" van Schiphol is dat je ontieggelijke afstanden moet lopen. Pier D spant daarbij de kroon. Gate 79 ligt nog net niet het verst, maar bereid je wel voor op een langdurige wandeling.
Uitzicht vanuit het vergaderlokaal
Zeemeeuwen zitten er zat in Noorwegen. Het zijn ook behoorlijke joekels en voor de duvel niet bang
De Gennepse ponymarkt rond 1975

In de 70-er jaren werd er op het Europaplein in het najaar altijd een ponymarkt gehouden.

Tonny stuurde deze 2 foto's, die dateren van vermoedelijk 1975 of nog iets later.

Pan Ganapja revealed
Gister verschenen op Funda ineens 6 nieuwe apartementen te koop, zodat nu waarschijnlijk ook duidelijk is wat dat plan Ganapja nu eigenlijk in houdt. Het is blijkbaar geen "groot" plan, maar meer een invulplan op de vierkante meter met een winkel en daarboven 6 flats (voor naar ik meen van 109 tot 155 duizend). Ben benieuwd hoe dat opgelost wordt met parkeren, want volgens de regels moet er betaald worden aan het parkeerfonds van de gemeente (of er zou net als voor Centrum Centraal vrijstelling gegeven moeten worden. Iedereen moet immers gelijk behandeld worden, of niet?) De flats zijn erg klein, maar natuurlijk wel op een erg mooie plek. Hieronder heb ik ingetekend, waar dat bouwwerk volgens mij moet komen.
Kerstmarkt en koopzondag

Ondanks dat het miezerig weer was, was het gezellig en gezellig druk op de kerstmarkt op zondag 16 december 2012. Maar u kunt het zelf zien op de foto-impressie die ik gemaakt heb. Ik kwam ook Willy Michels nog tegen die trots rond liep met een "Gennepse tas" (staat op een van de foto's).

Het schilderij van de Markt in Gennep met de karakteristieke gebouwen staat afgebeeld op een tas die in verschillende formaten te verkrijgen is. Willy weet hoe. Ik neem aan dat hier in de nabije toekomst nog wel (meer) ruchtbaarheid aan gegeven zal worden. Ook de burgemeester schijnt al zo'n tas te hebben.

As vrijdag is het (zoals vermeld) kaarsjesavond. Het begint om half 8 en is als altijd op de Gennepse markt.

Volley
Zaterdag 15 december was het weer A-weekend in PicaMare. Zowel dames 1 als Heren 2 speelde thuis. De heren verloren met 2-3. De dames wisten ook een set te winnen en verloren dus met 1-3.
Een boom op zetten in Gennep

Dinsdag 11 december is de kerstboom op de Markt weer op gezet. Nol van Est stuurde de foto's. Omdat de hoogwerker er toch was, is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt het ooievaarsnest te inspecteren. Conclusie was klaarblijkelijk dat een nieuw nest gevlochten zou gaan worden. Overigens was er 50jr geleden ook al rumoer over ooievaars in Gennep blijkens dit bericht in de Arbeiderspers van maart 1962 . En het is weer bijna tijd voor de inmiddels traditionele Kaarsjesavond van Gennep op vrijdag 21 december van 19.30 tot 20.15 uur. Hoe het verleden jaar was? Foto's en film

Ondertussen is de strijd over de miljoenverliezen van de Floriade (en wat ons verder nog te wachten staat aan verliezen mbt VenloGreenpark (het industrieterrein waar de Floriade op plaats vond) en VillaFlora). Bestuurders en politiekelingen vallen over elkaar heen om maar te beargumenteren dat de Floriade los van de verliezen toch wel heel veel opgeleverd hebben (voor wie trouwens?) en dat hun speeltje toch positief beoordeeld moet worden. En alle anderen worden vervolgens meteen als negatieveling uitgescholden. Die moeten gewoon betalen en niet zeuren. Heel interessant wordt het dan om de reactie van de regiomanager van Recron te lezen. Recron is de de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (vertegenwoordigt ca 86%). Conclusie van Recron: de Floriade heeft helemaal niks op de kaart gezet. Maar lees en oordeel zelf maar. Wordfile

Shared Space

Zoals u misschien gehoord of gelezen hebt, worstelt de gemeente behoorlijk met het verkeer in Gennep. Vooral de hoek Zandstraat-Zuid Oostwal, de ontsluiting van Gennep en het parkeren vormen pijnpunten. Vaak zijn die veroorzaakt door de gemeente zelf door de wijze waarop de planologische ontwikkeling en verkeersafwikkeling in het verleden bedacht is. (ik heb het daar eerder over gehad). Men heeft nu een nieuw concept bedacht "shared space". Het zal wel niet bedoeld zijn als op het plaatje links.

Shared space is een concept dat de afgelopen 5-8jaar sterk in opkomst is en beoogt het minder reguleren van vooral het gemotoriseerd verkeer en het wegnemen van obstakels vanuit de optiek dat de verkeersdeelnemers zich dan (vanzelf) op elkaar zullen gaan aanpassen met een soepeler verkeersverloop als resultaat. Het concept is vooral in Friesland veel toegepast en we zien het ook in een aantal grotere steden in binnen- en buitenland.

Maar of het op de beoogde plek zal werken???? Het grootste probleem is dat er geen "space" is. Met name de ZO Wal is veel te krap omdat het gebouw van de Hema/Rabo in de vroegere gracht is gezet en geen ruimte laat. Maar we zullen zien.

Interessant is dat het plaatselijke CDA groot pleitbezorger is van de genoemde "shared space" inrichting. Interessant omdat zeer recentelijk hetzelfde CDA veel kritiek plaatste bij de overlast die die hinderlijke fietsers veroorzaken op de autoluwe Zandstraat. Je vraagt je af, geldt dat dan zeker niet voor de auto's, scooters, motoren, bussen en vrachtauto's in die "shared space?????" Of zou het alleen voor fietsers gelden en moeten die uit de shared space worden weggehouden volgens het CDA. [ CDA: " De mensen met wie wij door de Zandstraat zijn gelopen hebben ons gewezen op hoe lastig fietsers in het autovrije gebied worden ervaren. De fietsers bewegen zich kriskras door de straat. Iemand die zich daar bevindt in een scootmobiel kan vaak niet of moeilijk uitwijken vanwege de obstakels in de straat. Wij vragen het college om serieus naar dit thema te kijken en met mogelijke oplossingen te komen."]

Rechts 3 momentopnames van afgelopen maanden van het gebied dat beoogd wordt als "shared space" in te richten
Herwonnen Levenskracht

Er staan meer dan 100.000 foto's op deze website. Het kon dus gebeuren dat 1 van de foto's al eerder op de website staat. Dat geldt bv voor de foto uit 1951 van het 35jr jubileum van Herwonnen Levenskracht. Die foto staat namelijk al sinds aug 2009 op de website in 1 van de specials van jacques Builtjes en inclusief de namen van de heren.

35 jarig jubileum van “Herwonnen Levenskracht” voor Hotel de Kroon. (okt 1951)

De namen komen van Jacques, die vervolgens Jacob van Tankeren heeft ingeschakeld, die weer Wiel van Dinter-Martin Marienesen- Jan Dimmers- Wielie Nogarede- Wens van Bergen en Frits Roosenboom heeft benaderd. De naam van W Nederberg komt van Jacques zelf. (op deze site gevonden bij de Gennepermolen)

Onderste rij v.l.n.r. Gerrit van Est-Piet Wevers- Jan Slungers-Hen Hendriks(langen Hen)-Chris Wessels-Kapl. Sampers. Middelste rij:Theo van Megen-Thij Gossens- W.Nederberg -Gerrit Hendriks-0nbekend-Koos Roosenboom-Toon Janssen. Bov. Rij: Piet Builtjes, Jan Voss. Gerrit Paters . Gerrit Sanders.Jan Kersten. Eduard(Eed) Felling

Bert Felling: Absoluut uitsluitsel over mijn vader kan ik je niet geven, maar spontaan zeg ik met alle waarschijnlijkheid neen dat is ie niet. Mijn primaire reactie was en ook van mijn vrouw: dat is (Piet??) BAKKER (schildersbedrijf en later drogisterij van Sluiters). Mijn vader en Bakker zijn vaak verwisseld op de foto. Maar inmiddels heb ik navraag gedaan bij de familie Bakker (en Piet Sluiters) van de drogisterij, omdat ik het vermoeden had dat het Paul Bakker zou kunnen zijn. Navraag leert dat twee kinderen zeggen dat het mijn vader is. Ook ik deelde de twijfel met jou, maar kan mijn vinden in het vermelden van Eduard(Eed) Felling.

Geert Jans:" Bovenste rij 3 e van links: moet zijn Gerrit Paters. Toevallig een oom van me die met een zus van mijn vader getrouwd was en in Rotterdam woonde. Middelste rij4e van links: (ontbrekende naam) is Gerrit Hendriks, broer van mijn moeder. Ome Gerrit is in 1953 geemigreerd naar Canada. Hij was meubelmaker. Hij moest oom zeggen tegen lange Hen die ook op de foto staat. Lange Hen was een broer van de vader van Gerrit en mijn moeder Nellie."

 

Kapelaan Sampers

Kapelaan Sampers was kapelaan in de Martinusparochie in Gennep van ongeveer 1949 tot 1954. Er staan al diverse foto's van deze kapelaan op deze website. Vanmiddag kwam Theo Peters bij me langs. Theo is de oudste zoon van "Piet de knip" uit de Picardie (Wethouder en molenaar. Wij moesten daar vroeger altijd eieren halen (ze hadden 2 stallen, waar nu de Martinushof is) en later moest ik voor mijn opa voor een dubbeltje Asef halen in de Houtstraat (daar was de molen, waar nu het parkeerterreintje is. Asef is trouwens kunstmest). Maar terug naar het verhaal. Theo woont in Mill, is gepensioneerd (hij is secretaris in St Anthonis geweest) en hij had foto's gekregen van een mevrouw uit Mill. De zuster van die mevrouw was vroeger huishoudster geweest van kapelaan Sampers uit Gennep. En nu kan ik zowaar een nieuwe special maken, dit maal met foto's van kapelaan Sampers. Veel Jong Nederland, maar ook de ULO, de 1e steenlegging van de Martinuskerk, Anjeravonden, de houtbewerkersbond enz. Dat kost natuurlijk enige tijd. Vandaar dat ik u hier alvast wat foto's toon. Weet u namen of kent u het verhaal van de foto, mail me dan aub.

1952: 35jr bestaan van de Houtbewerkersbond afd Gennep
oktober 1951: 35jr bestaan van Herwonnen Levenskracht Gennep
29 juni 1951: JN Gennep weekend in Bergen
juli 1952: de 2e klas van de ULO mag op schoolreis naar Schiphol
Floriasco

zoek de verschillen! (er zijn wel heeeeeel opvallende overeenkomsten!)

Tja. Dat gaat ons dus een aardige cent kosten, waarschijnlijk zo'n 3 miljoen euro, want dat industrieterrein in Venlo (Greenpark) en die gebouwen daar die zijn er ook nog. En daar zijn we niet zo 1,2,3 van af. Veel veranderen kunnen we niet meer. Het is dus zaak om ons verlies zoveel mogelijk te beperken en vervolgens dat verlies te nemen. En wat moet Gennep in vredesnaam met een participatie in een industrieterrein en gebouwen in Venlo? Wie heeft dat ooit kunnen verzinnen en goedkeuren? Hadden we het geld beter in Boxmeer, Haps of desnoods Nijmegen kunnen besteden. Was nuttiger geweest dan notabene in Venlo. De situatie is ook veel dramatischer voor Gennep dan bv voor Venlo of Horst. Die hebben tenminste wat meer economische spinoff gehad van de Floriade en dat industrieterrein ligt tenminste in de eigen gemeente of in de buurt. Maar we doen er niets meer aan. Het stelt wel alle Gennepse politieke partijen in een bijzonder daglicht, want volgens mij waren ze allemaal voor de Floriade. We kunnen ze helaas niet financieel aansprakelijk stellen. Voor de geïnteresseerden: dossier de Limburger, concept begroting Greenpark 2011 , begroting Greenpark 2012, Jaarrekening Floriade 2010, grondexploitatie Greenpark0juni 2011, SP artikel-stel bestuurders aansprakelijk.

Foto's opening JL tentoonstelling
U hebt natuurlijk ook nog de foto's tegoed van de opening van de tentoonstelling vanmiddag. Leuk was dat ik Leo nog weer eens tegen het lijf liep, die zich net zo ongemakkelijk als ikzelf leek te voelen bij dit soort gelegenheden. Ik heb op de lagere school bij Leo in de klas gezeten en ben, toen ze nog in de Steendalerstraat woonden, geregeld bij hen thuis geweest. Jan zelf kwam vroeger ook wel eens bij ons thuis. Hij had in 1979 (volgens mij) met goed gevolg een open hart operatie ondergaan en ik weet nog dat, toen mijn moeder in 1980 aan de beurt was, hij haar moed kwam in praten als lotgenoot. "An, ik ben er zó van opgeknapt". Ik heb ook al eerder eens een update gemaakt met wat herinneringen aan 1963, toen Kees Schilperoort (radioprogramma Raden Maar) de opening van de spikspinternieuwe supermarkt luister bij kwam zetten. Link naar die oude update
Opening Jan Linders tentoonstelling

Bjoetifoel
kijk eens wat de post moet bezorgen!
It's magic

Het is wonderbaarlijk. Alles wat grauw en donker is, wordt met een wit kleed bedekt en alles lijkt ineens maagdelijk schoon. In de sneeuwjacht vervagen tegelijkertijd de heldere lijnen en zaken nemen soms een andere gedaante aan.

Soms is er geen mens voor nodig, zoals bij de foto links (ik neem aan dat u weet waar dat is). Soms is er een creatieve geest, die het nuttige (sneeuw ruimen) met het aangename of creatieve verenigt. Kijk morgen maar eens naar de stoep voor Ditjes en Datjes. Er is daar overigens wel iets verdwenen (de kerstboom of sneeuwpop (u mag kiezen) is namelijk met staal gewapend).

hieronder nog een aantal plaatjes van een ondersneeuwend Gennep.

Ik kreeg een mailtje van Norbert over een nieuw obstakel op het trottoir en wel een dat recentelijk is aangelegd (door de gemeente zelf neem ik aan). In de Brugstraat (thv 22, waar vroeger Corstjes zat) heeft iemand een heuse bubbel in het trottoir aangebracht, waarschijnlijk om te voorkomen dat er regenwater de garage in loopt. In eerste instantie nam ik aan dat Norbert wel zou overdrijven en heb ik vrijdagavond zelf de proef op de som genomen. Fleurtje moest toch nog haar rondje maken. En ja hoor: Norbert heeft niet overdreven. Ik ben zelf gelukkig niet slecht ter been, maar deze bult is van de zotte. Ik ben blij dat ik niet slecht ter been ben en ook niet in een rolstoel zit. Ik neem aan dat er andere methodes zijn om het regenwater tegen te houden zonder het trottoir te vernielen en dergelijke obstakels te creëren.
Plan Ganapja?

Volgens sommigen is Ganapja de oorspronkelijke naam van Gennep (betekent samenkomst van rivieren). Op do 13 dec houdt projectontwikkelaar van der Horst uit Cuijk nu een avond in de Dragonder waar het plan Ganapja wordt geïntroduceerd. In dit plan zouden oa starters-appartementen worden gerealiseerd aan de Zandstraat. Dat is natuurlijk behoorlijk intrigerend, want waar zou dat nu weer zijn? op de website van de projectontwikkelaar vinden we wat wellicht het antwoord is: een complex tpv de vroegere woonwinkel aan de Zandstraat, waarbij in het huidige plan zelfs de helft van het huidige parkeerterrein aan de Poel wordt dichtgebouwd. Winkels en in totaal zo'n 40 flats (waaronder die startersappartementen vanf 109k, hetgeen natuurlijk wel interessant is voor starters). Ik laat hieronder zien hoe die plannen er uit zien.

Vraag is in hoeverre het realistisch is, want het huidige bestemmingsplan staat bebouwing van het parkeerterrein niet toe. Maar met de gemeente Gennep weet je het maar nooit en in het algemeen heeft de gemeente een gewillig oor voor projectontwikkelaars. Supercoop en de andere winkeliers en omwonenden zullen er in ieder geval wel niet van gediend zijn, zodat doorgang van het plan mij op dit moment op zijn minst gezegd problematisch lijkt. Als eea gecombineerd zou worden met een parkeergarage voor zeg 60 auto's dan is het verlies aan parkeergelegenheid te over zien, maar of zoiets financieel en technisch haalbaar is??? We'll see.

Hieronder nog een stukje van het huidige bestemmingsplan (links) en ingetekend (voor zover ik dat kon afleiden) de geplande bebouwing. Maar misschien ligt plan Ganapja wel ergens anders (?)

Sneeuw
Vrijdag 7 december. Sneeuw! En het sneeuwt nu nog steeds. Als je buiten loopt dan kraakt de verse sneeuw onder de schoenen. Het blijft mooi. De vogels hebben het een stuk lastiger, maar laten zich niet uit het veld slaan. Zeker niet met ondersteuning van de nodige mezenbollen en voertafeltjes.
Een Gennepse bruiloft in 1913 of 1914

In 1913 of 1914 trouwen Louis (lodewijk) Timmermans en Geertruida van de Loo (van de molen uit Ottersum). De foto is gemaakt in de tuin van de Tulakker voor de Lindeboom, die nu wellicht gerooid moet worden (zoals ik eerder berichtte). Emile Goossens, van wie de foto afkomstig is (zijn zijn grootouders tenslotte) vertelde dat ze toch nog naar de mogelijkheden kijken om de lindeboom, de oudste in de kern van Gennep, te behouden. Op beide foto's rechts uit 1952 (boven) en uit ongeveer 1960 zien we dezelfde lindeboom weer.

De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan het webalbum over de Tulakker.

Peelpush uit Meijel, waar de Gennepse Steffie Janshen en Shannon Gerhardt spelen (volleybal) heeft overigens vanavond de thuiswedstrijd in de 3e ronde van de Europacup tegen het Finse Salo met 2-3 verloren. Volgende week is de return in Finland. Ben benieuwd of ze dan weer voor zo'n daverende verrassing kunnen zorgen als bij de uitschakeling van hun Roemeense tegenstander in de 2e ronde.

De Gennepse Balkan in 1955

een tijdje geleden toonde ik de foto afkomstig van hans Seegers van een grote groep met jeugd van het Voorhoevepark, of Balkan, uit het Gennep van 1955. Ik had nog geen namen. Marijke Grens-Simons (uit de Balkan) is bij Betsie Noij langs geweest en die wist op één na alle namen. De foto is ook toegevoegd aan het 7e webalbum met Gennepse mensen.

Voorste rij vlnr: 1. Sini Wijers, 2. Peta van Grinsven, 3. Harrie Seegers, 4. Corrie Noij, 5. Betsie Noij, 6. Toosje Sluiters

2 e rij vlnr: 7. Jan Konings, 8. Hen Ter Vooren, 9. Jopie Zwart (?) 10.Pierre Weijers, 11. Nol Noij, 12. Anton Weijers

3 e rij vlnr: 13. Nellie Konings, 14. Sjaak Noij, 15. Theo Oldenhof, 16. Maria Simons, 17. Jannie Noij, 18. Nellie (Ellen) Simons (?), 19. Wil ter Vooren, 20. Wiesje Sluiters, 21. José van Griensven

Achterste rij vlnr: 22. Henk van Est, 23. Albert Konings, 24. Johan van Griensven, 25. Marian van Griensven (?), 26. Tjeerd de Greef, 27. Jan Weijers (ik kreeg 2 jan 2013 een mailtje van Jan) 28. Willie Weijers, 29. Mevr. Snijders, 30. Annie Simons, 31. Rita Noij, 32. Frans Hendriks

We schrijven nu donderdagavond 6 december 2012 en ze voorspellen veel sneeuw en dientengevolge verkeersproblemen voor morgen. Ben benieuwd. Het kan in ieder geval ook mooie plaatjes opleveren als alles was grauw is, bedekt wordt met een laag kraakheldere sneeuw. Ik zag trouwens dat Marlies de Loo benoemd is tot burgemeester in Nuth, een dorpje in Zuid Limburg. Ben benieuwd of daar nu ook herindeling moet gebeuren.... Is nog heel stuk kleiner dan Gennep.

 

Controle nodig

Met dank aan Ton Noy hebben we de namen van klas 5 uit 1963-1964 van de Martinusschool met de befaamde meester Marcellis (en dus niet Mercedes) bijna compleet. Marius Dinnessen wist namelijk bijna alle nog ontbrekende namen. Maar ik weet niet zeker of alles nu goed benoemd is. Graag dus even controle (Hans, Ton en Marius?)

rij4 1. Hr Beckers 2. Theo Jetten 3. Pieter Nogarede 4. ? 5. Wim Janssen 6. Hans Konings 7. Paul Taanman 8. Huub Smits 9. Kees Verkade 10 Nol Simons 11. Ben Rutten 12. Ton Noij 13. Hr Marcellis

rij3 1. Marius Dinissen 2. Eijkmans 3. Tonnie Basten 4. Peter Ermers 5. Peter Kamps 6. Jo de Reus 7. Jan Rij 8. Rudi Holla 9. Frans Weren 10. Jan Konings 11. Gerrie Michels 12. Jos Basten 13. Tonnie v Driel

rij2 1. Jan Derks 2. Maarten Schenk 3. Wil van Rooij 4. B Jacobs 5. Peter Willems. 6. Fred van Est 7. Harrie Theunissen 8. Ton Hermsen of Hermens 9. ?... Peters 10. Peter van Beers 11. Ton Smits 12. Mario van Etten

rij1 1. Dennis Goossens 2. Hans Heijnen 3 Gerard Kuppers 4. Rinus Roland 5. Hans Segers 6. Paul Swerts 7. Paul Bosman8. Paul Peters 9. Hans Joacobs

 

Ook tav de Floriade lijkt mij enige controle wel gewenst. Hoe zit het met die oorspronkelijke 7 miljoen aan werkkapitaal, die later 12 miljoen werd, die de regio aan de Floriade bv ter beschikking stelde? Is dienog niet verrekend en bedraagt het verlies dan dus eigenlijk 12+9=21 miljoen? Of is die wel verrekend en bedraagt het verlies op dit moment 9 ipv de 12 waarvoor al gereserveerd was in Gennep?

En hoe zit het met de investering in villa Flora? En onze deelneming in Greenpark? Wat is de actuele waarde (per dec 2012). En hoeveel geld heeft de Floriade Gennep nu eigenlijk gekost (waarbij ik vind dat de herindelings-bijdrage van de provincie (die in de Innovatoren gestoken is) voor wat betreft het Gennepse deel meegerekend zou moeten worden). En wat heeft het nu Gennep opgeleverd??? Het zou toch druppelen in Gennep? Tellen dan dus maar die druppeltjes.

En voor de burger: alle politieke partijen waren enthousiast en voorstander van de Floriade. U had dus ook niks te kiezen. Ja, de SP her er der in Limburg was behoorlijk kritisch, maar dat was de enige.

Wat wel zorgen baart is het gemak waarmee een college en een gemeenteraad dingen laat gebeuren die miljoenen-impact hebben op de Gennepse begroting terwijl tegelijkertijd over allerlei uitgaven tot op 100 euro geneuzeld wordt. We praten hier dus wel over potentiele totaal kosten van meer dan 1000 jaar subsidie voor de Gennepse harmonie. En dan moeten burgers een evenementenvergunning aanvragen als ze een feestje willen houden of allerlei documenten invullen voor een subsidie van een paar honderd euro. Tja, je zult je prioriteiten maar op een rijtje hebben. En laat ze zich aub met Gennep bezig houden en in Gennep investeren ipv in (de regio) Venlo.

Baldadigheid

Eigenlijk wilde ik het woord TUIG gebruiken. Ik was vanmiddag met Nellie op het kerkhof om voor kerstmis een bloemstukje op de graven van onze ouders te zetten. Blijkt dat ze zo ongeveer de helft van de ruiten van het gebouwtje systematisch en kwaadwillig vernield hebben. Baldadigheid is dan een te aardig woord, eerlijk gezegd. Ook de rolstoelen, die er staan voor degenen die slecht ter been zijn, waren blijkbaar verdwenen geweest. Ze zijn later op de Langeweg aangetroffen.

Ik woon in het centrum van Gennep en ben het een en ander gewend aan vernielingen van publieke, maar ook privé eigendommen. Meestal wordt dat gedaan door zatlappen die van de kroeg komen. Maar dit soort vernielingen op notabene een kerkhof vind ik eerlijk gezegd nog behoorlijk veel erger. Dus dan gebruik ik toch maar de term TUIG!

Poppenkast anno 2012

Ik zag in de krant en op de website van de gemeente de aankondiging van een zitting as maandag 10 dec van de bezwaarcommissie . Verschillende mensen hebben bezwaar gemaakt tegen het kappen van bomen op de Groes..........

De bomen die hier gestaan hebben. Eigenlijk dus een poppenkast-voorstelling, die zitting van de bezwaarcommissie.
Laarakkers was ook al bezig met het plaatsen van de containers voor de flessen en het plastic
Het CDA heeft recentelijk een fotoboek met obstakels voor passanten in Gennep gemaakt. Nou dat kan ik ook.

7 jaar geleden heb ik er voor het eerst op geattendeerd op deze website. In 2006 is er zelfs een geheimzinnige aanplakker actief geweest om te wijzen op de soms gevaarlijke situatie en de obstakels op trottoirs en wandelwegen. Ze worden af en toe laat wakker in de politiek zullen we maar zeggen. Ben benieuwd of het gloednieuwe trottoir langs Centrum Centraal nu ook in dat fotoboek van het CDA staat (?)

Balkan 1943

Waarschijnlijk 1943, het midden van de oorlog. Gennepse Joden hadden al ten afscheid gezwaaid, maar het leven ging natuurlijk door.

De foto is afkomstig van Nellie Könings en ingestuurd door Nol Noij. De foto toont gezinnen van de Balkan op een reisje naar de dierentuin in Arnhem (waarschijnlijk 1943, dus 1 jaar voordat daar de gevechten losbarstten)

Van links rechts: Dinie, Nellie, Bert en Henk Könings met moeder Cato, Mitie Hermsen, Nellie Hendriks (Halfzus van Toon en Frans Hendriks) Antoon en Frans Hendriks  en moeder Hendriks.

De foto wordt ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen

Geert Jans uit Venray gaf de correctie mbt Nellie Hendriks: "Nellie Hermsen(van Riet) moet zijn Nellie Hendriks, Halfzus van Toon en Frans Hendriks. Ze was getrouwd met mijn vader Koos Jans en later na het overlijden van mijn vader is ze hertrouwd met Harrie van Riet)"

Flamingo's A-weekend

Vanavond is dan eindelijk officieel bekend geworden dat het speeltje voor Bobo's (de Floriade) uitgedraaid is op een miljoenen-verlies. En we zijn er nog niet. Want de grond en de gebouwen (Greenpark) hangen ook nog als een molensteen om onze nek. Het zou me niet verbazen als de totale kosten voor Gennep uiteindelijk zo'n 3 miljoen zullen bedragen. Ja, ja: als het regent in Venlo, dan druppelt het in Gennep. Druppelen?? Het lijkt meer een koude douche. Eigenlijk zouden al die bestuurders en politici die dit zo enthousiast over de Gennepse burger hebben uitgestort, zelf maar eens verantwoording moeten af leggen. Enfin, iets leukers: U had nog de foto's van het volleybal van afgelopen weekend te goed. Er zit ook een jarige tussen trouwens. En ja: Vitesse was blijkbaar niet afgelast maar in de 19e minuut gestaakt vanwege de sneeuw bij een stand 0-1. Een Gennepenaar had een goal gemaakt voor Achates en een Gennepenaar was van het veld gestuurd voor het neerhalen van een Heijenaar. ;-)

De midden-aanval re-visited

voor de liefhebber

De heren van Flamingo's speelden vandaag (za 1 dec) thuis tegen Triade VCT en verloren de spannende wedstrijd helaas met 2-3. In de 5e set werd het 13-15. Uit die wedstrijd onderstaande middenaanval van Niels Derks. (ik zal later nog wat volleybal-plaatjes uploaden). Bij Vitesse was het donker, zodat ik vermoed dat de avond-wedstrijd tegen Achates is afgelast. Er was natte sneeuw en het veld van Vitesse is helaas niet echt opgewassen tegen een beetje vocht.

Paas van libero Nils Fleuren, set up van Juul Daemen en het punt wordt gemaakt door Niels Derks.

"Miljoenenstrop voor Floriade"

Zo luidt de kop in het Limburgs dagblad van vandaag . Er zou een verlies van € 9 miljoen geleden zijn, waarvoor de deelnemende gemeentes, waaronder Gennep moeten opdraaien. Ik meen dat Gennep goed is voor 8,5% en dat zou dan dus een bedrag van €765.000 betekenen. Of het waar is, weet ik niet. Hopelijk niet, want ik kan beter geen gelijk krijgen met mijn eerder gedane voorspelling. Maar blijkbaar wordt het ook weer ontkend door de Floriade-direktie, voor wat dat waard is. Reactie op nu.nl. Zorgelijk is het in ieder geval wel. We zijn al 15,5 miljoen kwijt aan allerhande projecten en toestanden (zie Gekke Henkie), waaronder een aanzienlijk bedrag voor de Floriade, en dan zou dit er nog eens over heen komen. Ben benieuwd hoe ons bestuur en onze volksvertegenwoordigers hier weer op reageren.

Want de Floriade lijkt linksom of rechtsom een miljoenendebacle voor de gemeente Gennep te worden. en dan hebben we het nog niet eens over die €2 miljoen die we van de provincie zouden krijgen voor onze inspanningen voor een herindeling in Noord Limburg, welke 2 miljoen de provincie niet aan ons maar aan de Floriade heeft gegeven (onder het mom dat dat ook ten goede komt aan oa Gennep). Maar daar hoor je niemand meer over. Die 2 miljoen zijn ook al foetsie.

Obstakels

Nee, ik heb het niet over Gekke Henkies!. Er is de laatste maanden rumoer over de vele obstakels in de winkelstraten in Gennep. Niets nieuws onder de zon, want de burgers klagen hier al jaren over. Ook toen de huidige Zandstraat werd aangelegd, werden er vele vraagtekens gezet bij de stoepjes en de afwateringsgeul waar je met de fiets niet in wilt zitten. Ik heb er in de loop van de jaren de nodige aandacht aan besteed vanaf 2005. Maar ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Na 6 weken komt er gelukkig weer een trottoir naast de bouwput van Gennep centraal. Jammer alleen dat ze die stoep tpv de obstakels zoals de lantaarnpaal niet wat breder maken.
Dan maar het dak op: bij het Bolwerk wordt ijverig getimmerd
Afgelopen zondag, koopzondag, zag ik deze fiets bij Blokker liggen. Een zeer moderne en alternatieve bladvanger
De Pieten hadden het intussen goed naar hun zin op die koopzpndag.
1925: Maandag wasdag

Onderstaande foto's zijn afkomstig van hans Segers en dateren van ongeveer 1925. Links het Voorhoevepark en rechts de Spoorstraat thv hotel van Bergen.

Deze foto is zo te zien gemaakt vanaf het Spoorwegje langs de tuin van de Paters. In het blok waar we recht tegenaan kijken woont volgens mij momenteel Maarten Daniëls, de vorst van Bombakkes
Drukte in 1925 bij hotel van Bergen. Deze foto laat de intrede van een nieuw tijdperk mooi zien. De overgang van paard en wagen naar het eerste auto- en bus-vervoer. De tramrails liggen er nog. Bij hoel van Bergen zijn 2 werklieden bezig met kruiwagens om zand te kruien.
De foto rechts kwam mij bekend voor en ik ben even op zoek gegaan. En ja hoor: in het webalbum met ansichtkaarten staan onder de rubriek Spoorstraat een ansichtkaarten, die verdacht veel lijkt op de foto rechts boven, maar net niet helemaal. Blijkbaar heeft de fotograaf meerdere foto's gemaakt in een tijdbestek van een half uur of zo. Daarnaast nog een 2tal andere foto's vanaf dezelfde plaats

Met dank aan Ton Noy hebben we de namen van klas 5 uit 1963-1964 van de Martinusschool met de befaamde meester Marcellis (en dus niet Mercedes) bijna compleet. De klassefoto voeg ik ook toe aan het album van de St Martinusschool., zodat dit voor het nageslacht bewaard blijft.

 

rij4 1. Hr Beckers 2. Theo? Jetten 3. Pieter Nogarede 4. ? 5. Wim Janssen 6. ? 7. ? 8. Huub Smits 9. Kees? Verkade ? 10 Nol Simons 11. Ben Rutten 12. Ton Noij 13. Hr Marcellis

rij3 1. Marius Dinissen 2. Eijkmans? 3. Tonnie Basten 4. Weber?/Xofleer? 5. Peter Kamps 6. Jo de Reus 7. Janssen? 8. Rudi Holla 9. Frans Weren 10. Jan Konings 11. Gerrie Michels 12. Jos Basten 13. Tonnie v Driel

rij2 1. Jan Derks 2. Maarten Schenk 3. Wil van Rooij 4. B Jacobs 5. ?............ 6. Fred/Harrie van Est 7. Harrie Theunissen 8. Ton Hermsen of Hermens 9. ?... Peters 10. Peter van Beers 11. Ton Smits 12. Mario van Netten

rij1 1. Dennis Goossens 2. Heijnen/Reijnen? 3 Gerard Kuppers 4. ………… Roland? 5. Hans Segers 6. Paul Swerts 7. ?........ Bosman?8. Paul Peters 9. ?...................

 

 

Oudste lindeboom

Emile meldt in het gastenboek: " Helaas gaat de oudste linde van het centrum van Gennep in de tuin van de Tulakker binnenkort sneuvelen. Het is een gevolg van het aanbrengen van de infiltratiekelders onder het Wilhelminaplein in 2010." Ik heb 2 foto's geplaatst zodat u kunt zien hoe de situatie in oktober 2010 was. Op de foto links ziet u op de achtergrond de linde staan. Diezelfde linde staat ook op een foto uit 1949, waar het personeel van de NBDS een reuniefoto gemaakt heeft. Link naar die foto. De harmonie was ook paraat.

Een positieve noot deze week is dat het Ottersumse bedrijf Imagro een van de 12 winnaars van het Syntens Innovatiecentrum is voor de verkiezing van het slimste bedrijf van Nederland . Link

Dag gekke Henkies!!

dat was tenminste mijn eerste gedachte na het lezen van het artikel in de Maas&Niersbode van 28 nov 2012. De gemeente beschouwt ons als gekke Henkies bij het geven van uitleg over wat er gebeurd is met het Essent-geld.

Eerst even terug:

Gennep had als erfgoed uit het verleden aandelen Essent, die afgezien van hun waarde ook zorgden voor een jaarlijkse bijdrage aan de gemeente van € 817.625,=, een niet onbelangrijke bijdrage aan de financiën van de gemeente Gennep. Omdat Essent verkocht werd, kreeg oa Gennep een bedrag uitgekeerd van in totaal € 16.602.000,=. In 1e instantie kreeg Gennep € 15.045.000,= en dit jaar kwam er nog eens € 1.557.000,= bij toen de kerncentrale Borsele uiteindelijk ook verkocht werd.

In het artikel beweert de Gemeente dat dat geld verdeeld wordt over allerlei spaarpotjes en dat er niks weg is. Volgens de begroting van de gemeente is in 2015 de post "bestemmingsreserve Essent-aandelen" namelijk 0

Inderdaad, ze denken blijkbaar dat we gekke Henkies zijn. Het geld potverteren is één ding, maar ons voor gek verslijten gaat mij helemaal te ver.

Ik laat u zelf oordelen aan de hand van de harde cijfers in de stukken van de gemeente zelf, namelijk de cijfers van pag 70 van de programmabegroting 2010, en de cijfers van bijlage 5 van de recentelijk goedgekeurde begroting voor 2013. Wat hadden we op 1 jan 2010 en wat zullen we nog hebben op 31 dec 2015. Kijkt en huivert. (omdat u wellicht niet kunt geloven wat ik hier zeg heb ik een screenshot van beide officiele dokumenten van de gemeente bijgevoegd, 2010 en 2013)

Als ik een suggestie mag doen: als het Essent-geld er gewoon nog is zoals de gemeente stelt, geef het dan gewoon terug aan de 17385 inwoners van Gennep. Dat is € 955 per kop, van baby tot grijsaard. Komt goed van pas in deze economische tijden.....

programmabegroting 2010
programmabegroting 2013
1-1-2010 31-12-2015
algemene reserve (weerstandsvermogen) € 3.000.000 € 5.000.000
algemene vrije reserve € 3.749.330 € 4.942.863
reserve bouwgrondexploitatie € 3.824.485 € 1.849.745
Stille reserves € 3.026.000 € 3.027.000
bestemmingsreserve opbrengst Essent € 16.602.453 € 0
totaal € 30.202.268 € 14.819.608
bedrag dat "kwijt" is
€ 15.382.660
De Balkan-jeugd in 1955
de foto links is gemaakt rond 1955 en toont de toenmalige jeugd van de Balkan (Voorhoevepark) in Gennep. Hans Seegers stuurde de foto, maar ik heb helaas nog geen namen. De foto wordt eveneens toegevoegd aan het album Gennepse mensen.
St Raphael, belastingen en de Heikant

Dat was 4,5jr geleden de kop van een update op deze site. U kunt het nog vinden onder `oude pagina´s` en wel op 22 feb 2008. De update ging over de spoorbond St Raphael en over het oude belastingkantoor, toen dat nog in de Niersstraat was. Heel vroeger was het een hotel, na de oorlog het belastingkantoor, weer later een apotheek en nu kun je er apartementen kopen. De foto´s waren toen afkomstig van Willy Goertz, wiens vader op de foto stond. Ik kreeg nu een mailtje van Wim Michels. Zijn vader (Theo Michels uit de Middelweg) staat ook op de foto´s en de moeder van Wim wist de meeste namen nog, alhoewel ze inmiddels 88 is en in Norbertus verblijft. Een update dus van een oude update. Veel plezier

vlnr => Jan de Zeeuw, Vullings uit Heijen, Guus Konings , Schröder uit Oeffelt, Leo van Schaick, Chris Goertz, Theo Michels en dhr. Bruls (zittend)
Het belastingkantoor in lang vervlogen tijden (nog in de Niersstraat. Papier, pennen, typemachines en asbakken. vlnr => Theo Michels, ? met hoed, Karel Roers, Vullings uit Heijen, Henk Wouters (in het midden, onscherp) "Lange" Janssen daarachter, Nogarede, dan wat vraagtekens, de man met het snorretje is Schröder uit Oeffelt, Puts staat helemaal rechts. Zittend Bruls en Jan de Zeeuw.
De bovenstaande foto stond ook in die update. Erg leuk en dus goed in de herhaling. Hans vd Broek indertijd de foto van de spoor- en trambond St Rapael in 1953 voor café Royal. Nu met bijschrift en de meeste namen en oa met dank aan weer een andere oudere dame met een ijzeren geheugen, Riek Achterberg-Roosenboom.
Marcelis en geen Mercedes

47 jaar geleden zat ik op de Martinusschool in de 5e klas en wel bij een strenge meester waarvan ik altijd gemeend heb dat ie Mercedes heette. Oud-Gennepenaar Hans Seegers stuurde een aantal foto's, waaronder een foto van de vijfde klas van de Martinusschool (1963-1964) met daarbij een aantal namen. Waaronder de naam van de meester: J Marcelis...... Kun je eens zien wat voor heilig ontzag ik 47jr geleden voor die meester gehad heb, dat ik niet eens zijn naam goed had.

 

Ik heb het dus 47jr verkeerd gehad. Hans wist ook nog een aantal namen van zijn klasgenoten. Ik heb die namen bij de foto rechts gezet.

Het zou leuk zijn als we ook deze klassefoto weer zo compleet als mogelijk kunnen krijgen met de namen.

25 nov: een stormachtige koopzondag (en verjaardag)

Waar de sloop aan de gang is, heeft de storm zo ongeveer alles omver geblazen tot en met de dixie. Uit allemacht probeert Laarakkers de berg zand met asbest stukjes afgedekt te houden, waarbij de bouwhekken goed van pas komen. Hopelijk blijft alles op het dak en de steigers van het bolwerk goed liggen. Op het nieuwe beachvolleybalveld naast PicaMare komt de wind goed van pas, want het veld wordt netjes schoon geblazen. Het hek is een soort bladvanger geworden.

En dan is het nog koopzondag ook, maar ook verjaardag. Vandaag is de webmaster jarig. Frank wordt 31 en dat wordt dus gebak eten vanmiddag.

Transparantie in Gennep

Het gemeentebestuur van Gennep heeft op 2 oktober 2012 besloten dat de burgers de onderliggende stukken niet meer via internet mogen vinden en het moeten doen met de besluitenlijst van het college van B&W.

De argumenten? Dit kunnen we vinden in het betreffende gemeentelijk stuk:

  • "Dan kunnen we zeggen waar het op staat"
  • "Er ontstaat meer zicht op welke stukken daadwerkelijk worden opgevraagd en door wie"

De nadelen worden ook genoemd (ook dit is weer letterlijk overgenomen uit het gemeentelijk stuk:

  • Vooral in beginfase vraagt het meer tijd van stellers en afdelingshoofden om voorstellen (bruikbaar) voor OBL te formuleren.
  • Op de transparantie neemt Gennep een stap terug.
  • Nieuwe werkwijze betekent extra belasting voor medewerkers (cluster communicatie bij persvragen, Omgevingsloket bij vragen van inwoners).

Dus: minder transparantie (meer onder de pet houden), de gemeente wil kunnen zien wie wat wil weten, de gemeente wil zaken kunnen uitleggen (nuanceren zoals men dat noemt), en het is nog duurder ook. In het communicatiebeleidsplan van jan 2010 werd nog gesteld: “We communiceren open en proactief: We willen een geloofwaardige en betrouwbare overheid zijn. Daarom stellen we ons open op en kiezen we voor transparantie. We laten zien wie we zijn, wat ons beweegt en wat we doen. Gemeentelijke informatie maken we (pro)actief en tijdig openbaar." Blijkbaar geldt dit niet meer. Ben wel benieuwd waar dit nu weer vandaan komt? Van de nieuwe burgemeester? Kan me niet goed voorstellen dat de politieke partijen dit zomaar laten passeren. KERN heeft al vragen gesteld hierover. Zeker in een tijd van bezuiniging lijkt het me niet raadzaam om dingen te doen die tegen het eigen beleid in gaan en nog meer geld kosten ook (dit stelt de Gemeente tenminste zelf)

Typisch novemberweer met vogels en druppels

Vochtig, koud en heel rustig. Aan de spinnewebben zijn pareltjes water geregen, zodat ze nu ineens opvallen en alom tegenwoordig schijnen. En ook bij dit weertype blijft het Niersdal mooi. De valk heeft er geen ogen voor, want die is vooral aan het speuren naar prooi. Dan heeft het roodborstje in onze tuin en wat gemakkelijker.

Bomen Groes gerooid

De bomen en struiken op de Groes zijn vandaag gerooid om plaats te maken voor het (parkeer)plein van Jan Linders.

Raadsel Hercules vliegtuigen opgelost!
Ik kreeg een mailtje van jan vd Hurk en Annie Derks uit Veldhoven met daarbij ee artikel uit het Eindhovens Dagblad, dat het raadsel van die 4 Hercules vliegtuigen in formatie boven Gennep oploste.
Vliegtuigen

Dat was ik nog vergeten te melden. Aan het eind van de ochtend (zo rond half 12) kwam deze vreemde formatie vliegtuigen (zo te zien Hercules vliegtuigen) over het Gennepse, met op enige afstand een begeleidende straaljager. Kon er verder niets over vinden. Misschien weet iemand wat of waarvoor dat was.

Het was wel een hele mooie en heldere 22e november. De straalvliegtuigen waren tot op zeker 50km te zien. Ze lijken zo op het oog stukken dichterbij, maar als je 360 graden ronddraaiend maar loiefst 9 of 10 straalvliegtuigen kunt zien, dan is het wel duidelijk dat die niet allemaal vlak over Gennep komen. Op de site vliegbewegingen kun je die vliegtuigen trouwens allemaal life (of met 15 min vertraging) volgen. Link naar die site of nog een Link naar een andere site

HieperdePietje Hoera

Een bijzondere dag, want vandaag wordt mijn oudste kleinzoon Pieter 3 jaar. En opa heeft daarvoor natuurlijk een bijzonder cadeau in elkaar geknutseld.

De hobbelkever. Voor een jongeman, die op zijn 2e al alle automerken kan benoemen natuurlijk een must. Zijn broertje harm mocht vanochtend ook een ritje maken.

En als u wilt weten hoe het vehikel gemaakt is, dan is dat hieronder te zien: "THE MAKING OF......"

En ook Shannon en Steffi kunnen gefeliciteerd worden, want tot ieders verrassing wisten deze Gennepse dames gisteravond met Peelpush in Roemenie door te dringen tot de 3e ronde van de Europacup. LINK

De MBS

De MBS staat voor MaasBuurt Spoor, de trammaatschappij met haar domicilie in Gennep en de voorloper van de ZuidOoster en later Hermes. Maar MBS staat ook voor modelspoorvereniging MaasBuurtSpoor. Er is een link naar hun website op deze site aanwezig. Link naar MBS. De meesten van u weten ook dat de MBS de situatie in Gennep rond 1920 tot in de kleinste details heeft nagebouwd, met de spoorlijn, de tram, het station, de moutfabriek, het hoofdgebouw van de NBDS, het huis van dokter Bremer, het stadhuis enz enz. Hoe dat eruit ziet kunt u oa zien op een aantal youtube filmpjes. Youtube filmpje 1, youtube filmpje 2. Werkelijk fenomenaal. Je waant je terug in het Gennep van 1920. Deze maand wordt in het blad Modelspoor magazine uitgebreid bericht over dit unieke stuk middels een artikel van maar liefst 8 blz met veel foto's. Ik heb van Grad Noij, lid van de MBS zolang een exemplaar gekregen en heb deze gescand, zodat u ook dat artikel kunt bekijken.

Ik voeg dit ook toe aan de special over Gennep en het spoor. Het is jammer dat de geplande opstelling van de MBS in de vroegere winkel van hans niet doorgaat nu daar een kerstoutlet komt, maar wellicht is er later nog een keer een kans. Het zou overigens goed voor Gennep zijn om mogelijkheden te zoeken de MBS de gelegenheid te geven het Gennepse emplacement permanent op te stellen, want het heeft gegarandeerd aantrekkingskracht voor bv toeristen en zeker als er ook nog andere zaken uit het spoorverleden van gennep worden toegevoegd, Wat is er nu leuker dan met treintjes spelen of tenminste naar treintjes te kijken en dan zeker in dergelijke herkenbare omgeving.

Toch echte palen?

Het palenverhaal is toch wel intrigerend en ik ben er dus met Fleurtje nog eens langs gelopen. Ze hebben zo te zien 7 palen gemaakt en ze hebben er een meetinstument bij gebruikt. Het zou dus kunnen zijn dat de parkeergarage niet tot de buitenzijde van het gebouw loopt (thv de sluis voor de Aldi) en dat de palen daadwerkelijk ooit gebruikt kunnen worden. Zou ik de tekening moeten zien.

Enfin, een raar verhaal blijft het. Hieronder ziet u ook nog de verwijdering v an de oude fundering uit 1938 van de aspergestellingen waarvan de bedoeling was dat die de Duitsers zou tegen houden. Ze hebben het blok beton in 3 delen verwijderd.

voor paal staan (of zetten?)

Ik was vanochtend rond 8 op weg naar mijn werk in Boxmeer toen ik plots naast de RABO een schroefboorpaal-installatie zag. Erg vreemd, want ze zijn nog volop bezig met de sloop, de sanering en dergelijke. Bovendien komt er een parkeergarage. Wat zou je dan met dergelijke schroefboorpalen vanaf net onder maaiveldniveau moeten. En ook nog eens zonder dat het te bouwen gebouw ergens uitgezet is. Ik ben er even naar toegereden en heb dat bijzondere schouwspel met mijn blackberry vastgelegd.

Ik weet niet goed of ik het nu komisch of triest moet vinden. De palen zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de indruk te wekken dat met de bouw begonnen is. De indruk wekken want dat deze palen iets te betekenen hebben voor het te bouwen gebouw, lijkt mij hoogst en ook hoogst onwaarschijnlijk. Ik denk bovendien dat ook een rechter zich hierdoor niet voor de gek laat houden, want de bezwaren moeten nog voor de rechter komen, voor zover als ik weet. Een andere vraag is wie hiertoe opdracht gegeven heeft en verder wie dit betaalt. Ik hoop echt dat wij als burgers niet met zijn allen meebetalen voor deze palen, want dan worden wij echt voor paal gezet. Overigens werd gelijkertijd ook de betonnen fundering van de vroegere aspergestelling (van 1938) met een kraan gelicht. Dit is rechts op de foto's te zien. Maar ik ben benieuwd naar het vervolg........

De intocht op de foto

Het foto-album van de aankomst en intocht van de Sint mag natuurlijk niet ontbreken. 210 foto's. Veel mensen. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album: O ja, voor de voetballiefhebbers: ons Vitès staat inmiddels stijf onderaan na een 0-8 thuisnederlaag maar liefst tegen DAW.

De Sint is weer in Gennep!!

en kwam voor de allereerste keer via de Niers Gennep binnen en wel bij het Nierspark. Sint was paraat, de pieten waren paraat, de harmonie was paraat, 4events was paraat, de politie was paraat, de verkeersregelaars en ook de burgemeester (zijn allereerste Sinterklaasontvangst in Gennep) was paraat. Overigens moet de burgemeester blijkbaar nog wennen, want hij bleef de harmonie maar fanfare noemen en dat is toch duidelijk iets anders. En ook de Gennepse kinderen en ouders waren paraat, want het was drukker dan ooit.

Het regende maar dat mocht de pret niet drukken. De pieten, Sint, de harmonie en alle mensen lieten zich nat regenen, want de aankomst mocht natuurlijk niet gemist worden. Ik vrees alleen dat de uniformen van de harmonie weer opnieuw gestoomd moeten worden...

Na de landing in het Nierspark volgde de tocht naar het stadhuis, waar burgemeester de Koning de Sint verwelkomde. Daarna toog men naar het Sinterklaas-huis in de Zandstraat dat door de Sint en de burgemeester geopend werd. En vervolgens toog men naar Picamare.

Allereerst een film van de gebeurtenissen van zondag 18 nov 2012 in het Gennepse. (druk daarvoor op de foto links). En Gennepnu.nl heeft natuurlijk ook de statiefoto's van de Sint met zijn gevolg verzorgd. Frank heeft de honneurs waargenomen namens Gennepnu.nl. Later volgend nog de foto's van deze intocht van 2012.

de statiefoto's van Sint en zijn gevolg in 2012
Schatgraven in Gennep

Zaterdag 17 november waren de schatgravers actief op het terrein waar vroeger Jetten-van Dijk en de ING (vroeger van Sambeek) stonden in de hoop nog iets uit de historie terug te vinden. Toen ik er langs kwam, was er nog geen schat aangetroffen.

Wel ligt inmiddels een grote berg afgegraven grond afgedekt met een zeil. Blijkbaar is ook die grond weer asbesthoudend. De typische geelzwarte linten zijn alweer gespannen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt met alle bezwaarschriften tegen de bouw van Centrum Centraal en of vervolgens de beoogde start dit jaar nog gehaald wordt. Het zal er om spannen.

Links de bus voor het stadhuis waar u nog tot 5 dec uw blijet kunt deponeren om de mallemolen op de Markt te houden. (formulier). Rechts de kerstverlichting, die vandeweek weer is aangebracht
Op vrijdag stond de boel wel al bijna in vuur en vlam, want er was blijkbaar een gasleiding kapot getrokken. De brandweer was er zelfs bij geroepen. Als je alle kabels en leidingen ziet liggen is het niet vreemd dat er wel eens iets mis kan gaan. De betonnen plaat uit WOII laten ze blijkbaar in de grond zitten.
Bij de Niers blijven de vertrouwde mooie plaatjes te zien.

Overigens zijn de MBS spullen weer verdwenen uit de voormalige "Hans" winkel. Ik hoorde dat de (tijdelijke) carnavals-outlet er eerst weer in moest. Jammer, want die MBS baan van Gennep is toch wel bijzonder en zou vast ook voor bv toeristen zeer interessant zijn geweest. Aan de baan wordt in de november-uitgave van het blad modelbaan een artikel van maar liefst 8 pagina's gewijd.

Hier kunt u 2 van die pagina's bekijken.

Pagina 1, station Gennep Pagina 2, station Gennep

En morgen natuurlijk met zijn allen naar het Nierspark en vervolgens Markt voor de intocht van Sinterklaas!

Kienderkermis

Net terug uit Bergen kreeg ik een mailtje van Tonny met de oproep om de mallemolen op de Markt te houden. Daarvoor is een actiegroep in touw gekomen, die de Gennepenaren oproept om dit aan de gemeente kenbaar te maken. De oproep is inmiddels ook in de M&N Bode verschenen. Zelf denk ik trouwens dat het zeker geen issue kan zijn om de mallemolen naar de Zandpoort te verhuizen zolang er zoveel verkeer is op de Zand- en Brugstraat. En dat is voorlopig (de nodige jaren dus) nog niet opgelost, welke fancy naam ze ook gebruiken zoals ""autoluw", "de auto is te gast" of "medegebruik". Zeker met kleine kinderen heb je geen zin om tussen bv de bussen of vrachtauto's door te laveren. Daarbij komt dat de Markt beschut, knus en autovrij is en daarnaast is er hier spraken van een aloude traditie. Ze mogen natuurlijk best een aantal andere attracties plaatsen op de Zandpoort. U kunt het formulier in de M&N Bode invullen en dan in de bus op de Markt doen als u het met de actievoerders eens bent. Het formulier zag ik trouwens ook al in diverse winkels liggen en voor de volledigheid kunt u het formulier ook vanaf deze website op uw eigen printer uitprinten. Formulier met oproep aan de gemeente

de prent van Hillen die op deze site staat (album Gennepse gravures), die voor de oproep gebruikt is.
de oproep in de Gelderlander
Door de etalages van waar Hans zat is de opbouw van de MBS te zien. Sjang heeft de ruimte blijkbaar zo lang ter beschikking gesteld aan de MBS, zodat de MBS-lijn en het station Gennep daar opgesteld kan worden. Prima zaak voor Gennep. Ik hoop dat ze niet vergeten subsidie aan te vragen bij de Gemeente, zodat tenminste de verwarming en de stroom betaald kan worden.
Ik was dus een paar dagen in Bergen, Noorwegen wet te verstaan.
Mooie plaats, maar erg nat.
Zo zag het er vanuit mijn hotelraam uit.

Ik heb in mijn leven inmiddels honderden vliegtuiglandingen meegemaakt, maar die van gister was wel heel erg hard. Het commentaar vanuit de (KLM)-cockpit. "Dames en heren, het was een technisch perfecte landing. Helaas kwam de grond een beetje snel dichtbij. Het vliegtuig kan er wel tegen, maar onze ego's hebben toch wel een deukje opgelopen."

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!