Gennepenaren (album 7)

  link naar vorige albums: (album 6)  (album 5)      (album 4)     (album 3)    (album 2)       (album 1) 8e pag mensen

Gennepse Mensen deel 7:

Ik ga verder met de nieuwe verzameling Gennepenaren, album 7 alweer. Kent u mensen op de foto's of weet u iets over de achtergrond of anderszins leuke wetenswaardigheden? Stuur dan een mailtje, zodat ik die informatie erbij kan zetten.

Reünie familie Noij op zondag 2 april 2017

Afgelopen zondag 2 aprilo 2017 was er een reünie van de familie Noij (vooraan uit de Picardie). Een grote groep inmiddels, die bij de Zandpoort op de foto ging bij Pieter Lamers, die voor de gelegenheid zelfs een trapje had gevonden/meegenomen. De "lange" kwam voorbij en schoot dit plaatje. (wordt ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen)

De foto links toont Gennepse mensen, begin jaren 50, die een trip gemaakt hebben naar Schiphol. In die jaren was dat een halve wereldreis volgens mij. De trip was georganiseerd door de Sparwinkel. Heinz Kersten (achterste rij, 3e van rechts) was namens de Spar mee.

De foto is afkomstig van Rita Roelofs-Noij, die zelf ook op de foto staat. Ze schrijft: "Ik sta op de tweede rij 6e van rechts (ruitjesjurk, een oog dicht vanwege de zon) rechts naast mij mijn nichtjes; Annie Simons, Wil en Bix Roosenboom."

We schrijven het jaar 1952. Op 22 juli van dat jaar treedt Martien van Riet in het huwelijk met Mientje Janssen uit Ottersum. Zoals gebruikelijk wordt het feest dan dus in Ottersum gevierd. En er wordt natuurlijk ook een foto van alle aanwezige familie en aanhang gemaakt. Zo ook op 22 juli 1952. Tonny stuurde de foto en had zelfs alle namen.

Namen bij de foto van het huwelijk van Martien van Riet en Mientje Janssen te Ottersum 22-07-1952: 1 Corrie Hermse-van Riet, 2 Vincent van Riet, 3 Lien van Riet-Knipping, 4 Truus van Riet-Janssen, 5 Fietje van Riet-Jacobi, 6 Els van Riet ( op de arm ), 7 Piet van Riet, 8 Piet Janssen, 9 Toon van Riet, 10 Bertha Janssen-Janssen, 11 Marietje van Riet-van Neerven, 12 Frans Hermse, 13 Hennie van de Linden, 14 Geert Kaak, 15 Celia van de Linden –van Riet, 16 Annie van Manssum-van Riet, 17 Annie Kaak, 18 Lies van Kalkeren-van Riet, 19 Corrie van Riet – Bleyleven, 20 Marietje Kaak-van Riet, 21 Maria van Riet- Galwels, 22 Martien van Riet, 23 Mientje van Riet-Janssen, 24 Wim van Kalkeren, 25 Fien van Riet-Kerkhoff, 26 Julia Diddens-van Riet, 27 Loed Janssen, 28 Gemma van Riet, 29 Joos van Riet, 30 Oma Janssen –Ponjee, 31 Nellie Jacobs-Winnen, 32 Aloys van Riet, 33 Toon Jacobs, 34 Ellie Holthuizen-van Riet, 35 Wim van Riet, 36 Tonnie Jacobs-Kreuzer, 37 Harrie Janssen, 38 Harrie Kaak, 39 Willy Kaak, 40 Sjeng Jacobs, 41 Paul van Riet, 42 Gerrit Janssen, 43 Hannie Ingenbleek-Janssen, 44 Bets Driessen-Kaak, 45 Riek Huibers, 46 Marietje van Riet-Muurman, 47 Zus Ponjee, 48 Max van Riet, 49 Lientje van Dommelen

 

Tonny stuurde vandaag (zondag 8 dec 2013)weer 2 foto's en wel van zijn eigen (ouderlijk) gezin: de broers en zussen Wilbers. Wie weet wie wie is? De foto's worden ook geplaatst in 1 van de albums Gennepse mensen. Veel plezier. ( Het zijn dus oudste broer Theo en de vier zussen: Gerrie – Elly -  Ria en Marianne en uiteraard Tonny zelf.)

Het is tegenwoordig moeilijk voorstelbaar, maar er waren vroeger in Gennep meer dan 20 kroegen. En die waren meestal behoorlijk exclusief territorium voor mannen. En wat die mannen deden (behalve dan drinken en roken)? Dat was vooral kaarten en biljarten. Tonny stuurde een 2tal foto's uit 1951 van de biljartclub in Hotel de Kroon met verschillenden bekende Gennepenaren zoals : Jan en Piet Verhasselt – Jan Voss ( Markt ) – Karel Heurkens – van Duuren Kapper ( Zandstraat ) – Louw Hendriks (Middelweg ) – Felling en anderen. De foto's komen uit het fotoalbum van Gerard van Duuren

Ridder Paul

Links: op vrijdag 26 april 2013 werd Paul Wessels Ridder in de Orde van Oranje Nassau

foto afkomstig van hans Seegers van een grote groep met jeugd van het Voorhoevepark, of Balkan, uit het Gennep van 1955. Marijke Grens-Simons (uit de Balkan) is bij Betsie Noij langs geweest en die wist op één na alle namen.

Voorste rij vlnr: 1. Sini Wijers, 2. Peta van Grinsven, 3. Harrie Seegers, 4. Corrie Noij, 5. Betsie Noij, 6. Toosje Sluiters

2 e rij vlnr: 7. Jan Konings, 8. Hen Ter Vooren, 9. Jopie Zwart (?) 10.Pierre Weijers, 11. Nol Noij, 12. Anton Weijers

3 e rij vlnr: 13. Nellie Konings, 14. Sjaak Noij, 15. Theo Oldenhof, 16. Maria Simons, 17. Jannie Noij, 18. Nellie (Ellen) Simons (?), 19. Wil ter Vooren, 20. Wiesje Sluiters, 21. José van Griensven

Achterste rij vlnr: 22. Henk van Est, 23. Albert Konings, 24. Johan van Griensven, 25. Marian van Griensven (?), 26. Tjeerd de Greef, 27. Jan Weijers (ik kreeg 2 jan 2013 een mailtje van Jan), 28. Willie Weijers, 29. Mevr. Snijders, 30. Annie Simons, 31. Rita Noij, 32. Frans Hendriks

 

Waarschijnlijk 1943, het midden van de oorlog. Gennepse Joden hadden al ten afscheid gezwaaid, maar het leven ging natuurlijk door.

De foto is afkomstig van Nellie Könings en ingestuurd door Nol Noij. De foto toont gezinnen van de Balkan op een reisje naar de dierentuin in Arnhem (waarschijnlijk 1943, dus 1 jaar voordat daar de gevechten losbarstten)

Van links rechts: Dinie, Nellie, Bert en Henk Könings met moeder Cato, Mitie Hermsen, Nellie Hendriks (Halfzus van Toon en Frans Hendriks) Antoon en Frans Hendriks  en moeder Hendriks.

De foto wordt ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen

Geert Jans uit Venray gaf de correctie mbt Nellie Hendriks: "Nellie Hermsen(van Riet) moet zijn Nellie Hendriks, Halfzus van Toon en Frans Hendriks. Ze was getrouwd met mijn vader Koos Jans en later na het overlijden van mijn vader is ze hertrouwd met Harrie van Riet)"

Donderdag 2 februari 2010. Als ik dit schrijf is het alweer zo'n 10 graden onder nul. Gevoelstemperatuur is nog een stuk lager. Maar we hebben geluk, want we hebben aardgas en electriciteit en onze woningen zijn (vrij) goed geïsoleerd. Dat was ruim 60jr geleden wel anders. Niks isolatie, geen aardgas en nauwelijks electriciteit. Net na de oorlog werd nog veel truf gebruikt om te stoken. Kunt u het zich voorstellen hoe dat zou zijn? Om een beetje in die sferen te komen een paar foto's uit 1946-1947, die Diny van Griensven stuurde. Daarop ondermeer het lossen van een schip met turf aan de Gennepse loswal, en ook een paar foto's van haar familie.

Op de foto links zien we het lossen van een turfschip aan de Gennepse loswal in 1946. Rechts staat Marinus van griensven, de vader van Diny, die Johan Konings (kolenboer) helpt bij eht lossen van de turf. In het midden staat Wiely Goosens uit de Looi.

Op de foto rechts zien we dat de turf na het lossen op een vrachtauto geladen wordt. Bij Johan Konings werkten overigens in die tijd verder nog dhr Wientjes en Jan Wouters die als bijnaam Tarzan had.

Op de foto's hieronder uit 1946 en 47 zien we het gezin van Griensven (kinderen Diny, Jose, Marion en Johan) , thuis en oa met de Gennepse kermis op de Spoorstraat en bij de Stadsherberg.

de foto's worden ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen

De Gennepse (huis)schilder Jan Noij
       
De Sint op bezoek in het Norbertusgesticht in 1954. We zien oa burgemeester Gilissen met zijn vrouw en zoon Loek. De zwarte pieten heten Tonny Wilbers en Gerard Liebers. De Sint vind u misschien wel op burgemeester Gilissen lijken. Dat zou kunnen. De foto's zijn afkomstig van Tonny Wilbers
De foto's hierboven zijn afkomstig van Jack Knops en zijn uit 1967. De Dr Nolensstraat werd toen voor de eerste keer verhard. Jack figureert zelf op de foto's
Ook de 3 foto's hierboven zzijn van Jack Knops. De 1e 2 zijn de typische kermisfoto's zoals de meeste Gennepenaren die moeten hebben. De middelste foto is nog van voor de verharding van het Europaplein. Op de achtergrond zien we de bakkerij van van Bergen (nu Novita). Op de rechter foto haalt de vader van Jack stunts uit op de moterfiets. Het lijkt op de Picardie te zijn thv het Groene Kruisgebouw.
Hieronder wat plaatjes van de Coloradokevers en wel van het jeugdcarnaval in de Blokhut in 1975. Ik ben benieuwd of u mensen herkent?
Arno Goossens: " 2e van rechts Marcel Voermans,en 3e van rechts Twan Smits"

Lizette Peters (Millingen aan de Rijn): "Ik geef je graag de ontbrekende namen bij deze foto, ik sta er namelijk zelf ook op. Ik was toendertijd 9 jaar en mijn zusje 7 jaar. Het was leuk om deze foto terug te zien, want ik weet zelfs niet zeker of ik de foto zelf heb. De namen die bij de foto horen zijn vlnr bovenste rij: Lizette Peters, Thea van Dijk. Onderste rij vlnr: Antoinette Peters, Yvonne Verpoort en de kleinste van het stel is Gert-Jan Weijers"

 
Francien vd Ven-Snellen: "Links is Marjo Voss, dan ik Francien Snellen en rechts Lianne Thissen."
   
En wat plaatjes van kinderfeesten (vermoedelijk ivm koninginnedag) achter Maria Goretti en wel in het jaar 1975
Gennep in de jaren 50 (foto's afkomstig van Piet Jansen)
In de jaren 50 waren er nog veel melkboeren, die thuis de melk bezorgden. Dit is They Peters. Het paard heette Corrie en was nogal schrikachtig, maar wist altijd de weg naar huis. Ik meen dat de foto in de Steendalerstraat gemaakt is. Piet: "Ome Theij met zijn paard en kar woonde vroeger in bij zijn broer Wim Peters in de Steendalerstraat, naast de smederij.Achter het huis stond een schuurtje waar de melk bewaard werd. Geen koeling. Het paard stond in de stal in de smederij "
25 meter onder water luidt het bijschrift. Ook in 1955 werden al verre schoolreisjes gemaakt, zoals hier door de examenklas van de St Martinusschool in 1955 naar de in aanbouw zijnde Maastunnel
En in de jaren 50 en 60 had Gennep zelfs nog een groot openlucht zwembad in de Paesplas. Strikte scheiding natuurlijk tussen meisjes jongens en kleuters. Badmeester van Daal, die ik mij nog herinner was er ten tijde van deze foto nog niet eens. Op de achtergrond zien we de Maasbrug. Piet: " In mijn tijd, toen deze foto gemaakt is was Mimi van de Kamp badmeesteres. Zij nam ook de zwem=examens af voor de zwemdiplioma's. Het A en B zwemdiploma heb ik nog. "