Gennepse mensen   2e PAGINA GENNEPENAREN

       3e PAGINA GENNEPENAREN 4e pagina Gennepenaren 5e pagina Gennepenaren 6e pagina gennepse mensen 7e pag gennepse mensen

8e pag gennepse mensen 9: Page Personeelsfeest hotel van Bergen in 1957

Familie foto van de fam Noij (jaren 20 (?))

Op 5 mrt 2015 stuurde Ted Noij mij een mailtje: "De foto, die jij toeschrijft, aan de familie Noij, lijkt mij de fam.van Bergen. Want rechts van het feestelijk paar staat Margriet van Bergen met daarnaast Den Billige oftewel mijn grootvader Wim Noij. Het feestelijk paar moeten de ouders zijn van Margriet van Bergen, omdat zij naast dit paar staat. Zo hoort dat toch altijd?!

Links van het paar met witte blouse is de zuster van Margriet van Bergen en wel Anna van bergen."

Er is wat discussie of dit nu de harmonie is of niet en dan wellicht de spoorwegfanfare Excelsior. Uiteindelijk denken we de harmonie. Het huis links op de foto is van de fam. Noij. De lange heer geheel links is waarschijnlijk dokter Dries Hermans.Voor de open deur links staat de toenmalige burgemeester Wolters, waar de gelijknamige straat in Gennep naar vernoemd is. Het huis met de lichte gevel, waar de serenade is, is dat van Meester van Kempen. Bovenaan de foto is net nog de gevel van de PC kerk te zien . ca 1925

Familie foto van de fam Noij (jaren 20 (?))
Deze foto is gemaakt op 24 sept 1937. Het betreft een bekende Gennepse familie met de bijnaam "de bok", de familie Janssen. De dames lopen hier in de Zandstraat thv het toenmalige postkantoor. Het zijn Bets, (moeder) Nellie, Mien, Nellie en Gerrie Janssen. De moeder is de grootmoeder van Jan Janssen van AVG. De meisjes op deze foto zijn tantes van mijn vrouw Nellie en nu allemaal overleden (tante Bets als laatste op 25 feb 2007). Op het moment van de foto woonden ze in de Houtstraat. In 1943 verhuisden ze naar een klein boerderijtje aan het einde van de Burgemeester Woltersstraat (nr 60)
We schrijven hier 1946, een jaar na afloop van de oorlog en Gennep hield toch weer haar jaarlijkse kermis, die tot wijd en zijd in de omstreken vermaard was. Op beide foto's ziet u weer Nellie Janssen. Dus 9 jaar nadat de foto links gemaakt was. Waarschijnlijk is het kleine meisje Ria Janssen (dochter van Jac Janssen, broer van Nellie. Jac was (oa) groenteboer, heeft oa een winkeltje gehad in de Molenstraat en ging met de kar rond in Gennep).  De Gennepse kermis was eigenlijk de enige echte kermis tot in de wijde omtrek. Er was veel vertier en op diverse plaatsen werden danstenten geplaatst (o.a. bij Nagels (nu Aldi) Stadsherberg (nu Witte Olifant) en Kastanjeboom (nu RABO-bank), naast de al aanwezige zalen.
Deze 3 foto's en de eerstvolgende 2 betreffen een processie die waarschijnlijk begin 60-er jaren heeft plaatsgevonden. De processie vond plaats onder begeleiding van het gilde en met natuurlijk een heleboel bruidjes, zoals vroeger gebruikelijk. Zelfs het gemeentebestuur was ruim vertegenwoordigd in de processie. We zien oa burgemeester Gilissen en wethouder Peters ("de knip") in de stoet. Mijn vader die direkteur openbare werken was loopt overigens schuin links achter de burgemeester. De processie loopt hier over de Nieuwstraat. Op de achtergrond zien we nog het pand van Peters (de wethouder dus) dat toen nog in gebruik was als onderdeel van hun molenbedrijf . Aan de overkant, op de hoek van de Houtstraat stond het andere deel. Daar moest ik overigens regelmatig ASEF halen van mijn opa. (dat is dus kunstmest voor in de tuin, dat los werd afgewogen in een plastic zakje en een paar dubbeltjes kostte). Peters had verder nog een boerderij(tje) aan de Picardie (nu de open plek waar je naar het parkeerterrein bij de kerk kunt). Daar moesten we altijd eieren halen (aan de achterdeur natuurlijk).

Vervolg processie Niersweg/Nieuwstraat

 

Van Bart Schellekens komt de foto boven: opa Schellekens, 1 vd oprichters van Bombakkes die daar vanwege zijn werk op de Gennepermolen de bijnaam "het Meulenpèrd" verdiende. (zie album bijnamen)
Mensen die niet mogen ontbreken in dit album zijn de mensen als bovenstaand. Geen "hotemetoten"die daarvoor (goed) betaald worden maar vrijwilligers, \oals de klusjesmannen van de kerk. Linksboven zien we Toon Hofmans. Rechts ernaast zien we Toon van de Linden. Toon (2) "volgt" Toon Hofmans op die vanwege zijn leeftijd moest stoppen. Het opschrift van de kerk is terecht want"Hij is er!" Anderen hebben geen tijd of zin voor die klusjes!
Fam van Bergen vd Ottersumseweg
 
Hierboven weer een 2 foto's die we danken aan Henk Jaspers: De foto's komen uit de verbrande woning van Juf. Mien Goossens die bij die brand op 29-3-1987 omgekomen is. (Ze was de zus van HJ zijn schoonvader Piet Goossens de Kolenboer van de Nijmeegseweg en dus ook van Marie van de Alde Tol.) Zij heeft altijd voor de klas gestaan in Ottersum. Voor de ouderen daar welbekend.
De foto van de oude Tol (rechtse foto) is genomen in midden van de jaren 50 vorige eeuw. Marie is derde van links en Thei is tweede van rechts. Het meisje in de midden op de stoel is Wilmy Goossens, de vrouw van Henk Jaspers.
De foto in de kerk van Ottersum is ter gelegenheid van het bezoek van 't beeld "Sterre der Zee" dat toen op rondreis is geweest omstreeks 1955. Met een kruis is aangegeven waar Truus Goossens zit. Deze woonde met Juf Goossens samen in het huis tegenover van Bergen wat nu Parkethuis is aan de Ottersumseweg.
Bosse Hen: een apart figuur in Ottersum en 't Ven. Verscheen op alle feestjes en had alleen bezwaar tegen kleine glaasjes
Gerrit Voss uit 't Ven, nu inmiddels 78 jaar oud (in 2005). Bekend van eerst de eierhandel (met de befaamde houten eierkisten), daarna de varkenshandel en nu zijn hobby voor oldtimers en met name de opel blitz. Druk op de foto voor een "special"
Bruiloft van Jan Noy (de vader van Gradje, Sjang, Maria, Elly en Rein), de melkboer (zuivelhuis). Veel Noy en van Arensbergen (de Koij) bij elkaar.
Doop van het "muurbloempje" van Magic, mijn zusje Dory in Maart 1961 in de Martinuskerk. ZO Wal op de achtergrond. Vlnr: Margo, "tante" Gerda en "ome" Sjef (van Uden), Frans Teunissen, Harm (ik dus) en Jos.
We zien hier Wim Jacobs de hand houden "boven" de kerktoren in Gennep. We schrijven ongeveer 1970. Wim is nu huisarts in Ottersum.
Bruiloft van "tante' Carla (dochter van Harrie Janssen en Dora Venhovens; de laatste was nicht van mijn vader) met haar piloot dhr Liebers. Carla is later gescheiden en opnieuw getrouwd met dhr Dijkstra en dus misschien beter bekend als Carla Dijkstra-Janssen. Carla was peettante van mijn zus Margo. Mijn broer Jos was op deze bruiloft bruidsjonker. Mijn vader probeert in het voorbijgaan Jos zijn uitmonstering nog wat te fatsoeneren.
Marie van d'n Alde Tol.
Marie was de oudste zus van Piet Goossens de Kolenboer van
de Nijmeegseweg. Ze was getrouwd met Thé Hubers uit Groesbeek.
Marie van d'n Alde Tol met vlnr engelse gast Marie Goossens en Thei Hubers
Marie en Thei achter de tap
Jan Wessels in de waterput op de Markt. Jan zoals altijd op zoek naar archeologische vondsten.
Jan Wessels en Peter Jetten in de waterput op de Markt, voordat die door een glasplaat werd afgesloten
2juni 1951 noodkerk Gennep (bij de spoorwegovergang): Frans en Toni Roosenboom. Op de achtergrond zien we de moutfabriek.
1964 Bloksenberg
1961 mevr Roosenboom met haar dochters Margriet en Ellie naar de kermis, ter hoogte waar nu de dragonder is (Spoorstraat)
1959 Frans Roosenboom met zijn oudste dochter Margriet op de kop van de ZO Wal bij de aansluiting met de Zandstraat (toen nog tussen Trienekens en de Kastanjeboom: nu tussen de oude en de nieuwe RABO). De ZO-Wal was nog niet verhard. Op de achtergrond is 't Geveltje zichtbaar

Jan Noij vent melk uit met de bakfiets in de Spoorstraat. ca 1947.

Het pand van bakker Janssen (nu thv Weijs) staat er nog.

Piet de Witte vent melk uit in het Genapium rond 1950
De familie Trienekens rond 1900. De kleine in het midden is Adriaan (zie ook foto's thuiskomst kapper Hermens vanuit Indonesie). Het meisje geheel links is Marie, de latere winkelbeheerster
Guus Hermens, zoon van kapper Hermens komt terug in Gennep na voor Nederland in Indonesie gediend te hebben. Hij wordt oa verwelkomd door Adriaan Trienekens. Guus heeft 40 jaar op het KNMI gewerkt; de laatste jaren in de functie van klimatoloog en woont momenteel (2006) in Bilthoven..
Ook het gemeentebestuur kwam zijn opwachting maken in de persoon van wethouder Peters ("de knip") onder het toeziend oog van de Gennepse harmonie die een serenade kwam brengen
Dorus van Dijk. Werkzaam bij de buitendienst van de gemeente.
1947. Foto gemaakt bij het HHartbeeld bij de Kastanjeboom (aansluiting ZO Wal op Zandstraat). Op de foto Hans van Kempen bij zijn vader Harrie van Kempen op de fiets. (woonden in de Molenstraat; Harrie werkte bij de Gennepermolen)
ca 1966. Priesterwijding Maarten (correctie door Harrie-Jan Metselaars) Bloemarts. Foto gemaakt in de Nieuwstraat met oa deken Jansen en de kapelaans Kurvers en Terlingen. Ook ondergetekende staat nog op deze foto als misdienaar.
ca 1950. Jan Noij was inmiddels gepromoveerd van de bakfiets naar gemotoriseerd transport. Hier vent ie zijn melk uit in de Middelweg in zijn Goliath. (de moterrijtuigenbelasting voor het voertuig bedroeg toen al zo'n NLG 55,= per jaar!)
Processie rond 1938 thv het pand van Joop de Boer (bij de Gaest). Op de achtergrond is de kerktoren en een stukje van het dak van de oude Martinuskerk te zien.
Hans en Frits van Kempen uit de Molenstraat. De foto is gemaakt voor de winkel van Trienekens aan de Zandstraat. De jassen van de jongens zijn gemaakt uit oude dekens die de Engelsen na de oorlog hadden achtergelaten
1922. Het gemeentebestuur van Gennep poseert voor het stadhuis. Bovenste rij PJ Geurts (wethouder), WCMJ Wolters (Burgemeester: is straat naar vernoemd), APH Coolen (wethouder). Onderste rij: WH Ardts (secretaris), JM Hendriks, L de Groot, GL Pape en CW Steinman. Mevrouw Hendriks behoorde tot de eerste lichting vrouwelijke gemeenteraadsleden van Nederland (SDAP)
Op 12 mei 1965 verscheen in het dagblad van Nrd Limburg een levensgrote foto van deze Gennepse jongen liggend op het bordes voor het stadhuis onder de titel: "de sfinx van Gennep"
In 1961 vierde het bruidspaar Jan en Nellie Janssen-Reinders hun gouden huwelijk. Oude Gennepenaren zijn misschien meer bekend met de naam "de bok'. Zijn kleinzoon richtte AVG op.
Dezelfde gouden bruiloft, op de boerderij (op de plaats, waar nu ongeveer de Weverflat staat) maar nu met alle kinderen en aanhang.
In 1968 was Frans Teunissen, direkteur Openbare Werken van de gemeente Gennep 25jr ambtenaar. Hier wordt zijn vader Joost (joseph) Teunissen (vroeger timmerman/aannemer in Gennep en een van de vennoten van de CAGO) gefeliciteerd door de toenmalige burgemeester Gilissen.