Gennep vanuit de lucht op maandag 16 april 2012
Henk is vandaag, maandag 16 april 2012, weer eens de lucht in geweest om een aantal mooie plaatjes van Gennep vanuit de lucht te maken.
Wat oude plaatjes

omdat velen dat zo leuk vinden

het Moluks woonoord (nu thv de Zwaluwstraat)
de spoorwegovergang (nu rotonde Brabantweg)
rechts het bejaardenhuis (nu gemeentehuis)
thv Gartsen (nu Petsplace) wordt asfalt aangelegd. Later gaat het asfalt er weer uit en worden het weer klinkers.
Het spoor over naar de Dr Nolensstraat. (nu ligt hier de Brabantweg met de afslag Dr Nolensstraat)
de barak, war de bieb in zat. Naast het parkeerterreintje bij de apotheek.
vanaf het dak van de Paters. We zouden nu op de Aldi uitkijken
Spoorstraat thv de Tulakker. Links lost Frans Wilberts de keurslager karkassen. Het winkelcentrum moest nog gebouwd worden.
Flessenactie Jong Nederland
In de week van 16 t/m 20 april heeft Jong Nederland Gennep haar jaarlijkse flessenactie. De leden en leiding van deze jeugdvereniging gaan dan in Gennep langs de deuren om statiegeldflessen op te halen.
De opbrengst van deze actie komt ten goede aan Jong Nederland Gennep, zodat de contributie laag gehouden kan worden en er nieuwe activiteiten voor de leden en niet-leden kunnen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse spooktocht en kamp.

Vanaf ongeveer 18.00 uur tot 20.30 zullen de kinderen deze hele week onder begeleiding van een volwassene in groepjes op pad gaan. Elke wijk heeft een andere avond wanneer de flessen worden opgehaald.
De kinderen zullen dan met bolderkarren, auto's en aanhangwagens langs de deuren gaan om zoveel mogelijk flessen op te kunnen halen. Het streven is natuurlijk dat al deze wagens vol komen
Spaar dus uw flessen op zodat de kinderen niet voor niets voor de deur staan.
1e Communie in Gennep

Zondag 15 april was het niet alleen Gennep on Wheels, maar was het ook 1e communie in de Martinuskerk. 13 communiecantjes dit jaar en de 1e keer in Gennep voor pastoor Bouman. Ikzelf mocht de foto's maken. Daarom als impressie een paar van de foto's van vanochtend (hieronder). Ik heb ook een korte film-impressie gemaakt, welke opent via de foto rechts.

Dit jaar speelde de harmonie weer in de communiemis, hetgeen ik er eigenlijk toch bij vind horen. De traditie van vroeger is wellicht weer in ere hersteld. Na de mis trok de harmonie met de kinderen, ouders en familie naar het Maria-kapelletje aan de Touwslagersgroes. En daarna zal iedereen thuis feest zijn gaan vieren.

film-impressie

Gennep on Wheels 2012

Zondag 15 april was weer de uitvoering van Gennep on Wheels. Het was droog, af en toe een zonnetje, maar behoorlijk guur. Vandaar dat de terrasjes niet altijd even vol zaten. Het was drukker bij de broodjes gyros alhoewel ik ook mensen met ijsjes heb zien lopen. Zowel Frank als ikzelf hebben foto's gemaakt. (button links).

De kinderen vermaakten zich opperbest. Was het niet met snoep, een ballonnenwedstrijd of een suikerspin, dan was er altijd nog het speeltuig. Vooral het grote kussen op het toekomstige Jan lindersplein trok veel kinderen, die behoorlijk wat capriolen uithaalden. Ik heb daarvan een apart album gemaakt (foto rechts).

Monsters!
De bikers waren vanmiddag een uur later dan gepland, zodat ik mooi de tijd had om eens om me heen te kijken. En als je goed kijkt, dan zijn er heel wat monsters en heel wat mooie plaatjes.
Ride out, meer dan 300 moterfietsen in de Eksterstraat
foto-reportage

Ronkende motoren en een imposant gezicht. Meer dan 300 motoren deden Gennep aan in het kader van een "ride out" voor Molukse politieke gevangenen. De middagstop was in Gennep, waar de gehele Eksterstraat volgeparkeerd stond met motoren.

Het leek wel een voor-aankondiging van Gennep on Wheels dat morgen plaats vindt. Ik heb een fotoreportage gemaakt, maar ook een film-impressie. Dan kunt u het gedaver van de motoren ook zelf eens horen. Veel plezier.

film-impressie
Berichten en mededelingen

Komend weekend is 1e communie in de Martinuskerk en is het ook Gennep on Wheels. Op zaterdag doen 300 motorrijders Gennep aan. Er is een 3e nieuwsbericht van het Burger Initiatief "Barmhartige Samaritaan" over de dodenherdenking in Gennep op 4 mei om 20:00h en bij de kinderboerderij is men driftig aan het werk en zoekt men helpende handen. Maar hopen op mooi weer dit weekend.

klik op de foto voor de 3e nieuwsbrief

300 motorrijders in Gennep

Zaterdag aanstaande 14 april komen ca.300 motorrijders naar Gennep. Zij zijn bezig met een toerrit door verschillende plaatsen in zuidelijk Nederland, te beginnen in Geleen, Venlo, Venray, dan Gennep, vervolgens Nijmegen, Den Bosch en tenslotte Vught.
Er is een stichting die geld aan het inzamelen is in plaatsen waar een Molukse gemeenschap verblijven, zoals hier in Gennep in de Vogelbuurt.  Stichting is bezig om geld in te zamelen tbv molukse politieke gevangenen in Indonesie, die gevangen zitten vanwege hun politieke opvattingen. Zij zijn al vijf jaar bezig met deze actie. Ook hier in Gennep, is er een werkgroep bezig geweest in de afgelopen periode om geld in te zamelen.
Aanstaande zaterdag is het dan zover, dan wordt het geld dat de werkgroep hier in Gennep ingezameld overgedragen tijdens de ontvangst in Gennep. De motorrijders worden om ca. 12.30 verwacht, zij komen vanaf de Hondsiep om eerst te tanken. Dan gaan ze richting Haps/Oeffelt naar Gennep onder begeleiding van motoragenten. Via rotonde Gennep, Brabantweg om vervolgens de rit te eindigen in de Eksterstraat. Hier worden de motorrijders opgewacht door de Molukse gemeenschap.
In de Eksterstraat zal dan een korte ceremonie plaatsvinden. In de afgelopen periode is er ook overleg geweest tussen de organisatie en de gemeente Gennep en politie, om vergunning en om straten in de Vogelwijk af te sluiten. Het is maar een korte evenement, de rijders krijgen hier een lunch aangeboden in het Hokske, de motoren blijven staan in de Eksterstraat. Om ca. 14.30 vertrekken zij uit Gennep richting Nijmegen.

Klussers gezocht !

Oproep van de stichting kinderboerderij: "Er wordt met man en macht gewerkt om de kinderboerderij voor de zomer open te krijgen. Er is al veel gedaan door diverse vrijwilligers, maar… er moet nog veel gebeuren; o.a. een keuken plaatsen, electriciteit (ver-)leggen, divers timmerwerk verrichten, hokken bouwen, stoepjes leggen. Oftewel, de klusploeg zoekt versterking!!! Het mooist zou zijn wanneer groepjes mensen (carnavalwagenbouwers, vriendengroepen, buurtverenigingen, etc.) ons één of meerdere dagen kunnen helpen !!! Vele handen maken immers licht werk ! Dus kun jij aardig klussen of heb je vrienden/familieleden die ons kunnen helpen; laat dit ons weten! "

Je kunt hen mailen: info@kinderboerderijgennep.nl of bellen: 06- 422 22 700

Wil je meer informatie over Stichting Kinderboerderij Gennep, neem dan een kijkje op hun website; www.kinderboerderijgennep.nl

 

College legt fundament voor vitale woningmarkt (?)

Vandaag presenteerde oud-burgemeester Houben zijn onderzoeksrapport in het kader van het versterken van de "bestuurskracht` in Noord-Limburg aan de burgemeesters van de drie Noord-Limburgse gemeenten en aan Gouverneur Theo Bovens. (link naar rapport). Dit rapport volgt na het afblazen van de herindeling, omdat de provincie blijkbaar het idee heeft dat er dringend iets moet gebeuren in het Noord/Limburgse. In het rapport staat oa op pag 20; `De gemeente heeft aanmerkelijk financiële problemen en er bestaat twijfel of men er in slaagt in 2015 “Eerste Overheid” te zijn.` Conclusie van het rapport is globaal dat a) de gemeente Gennep gericht moet kiezen tav haar ambities en b) dat gestreefd moet worden naar samenwerking. Op zich geen verkeerde conclusies. Het lijken mij trouwens waarheden die ten alle tijden gelden. Want te lang al zijn er allerlei plannen gemaakt (en in uitvoering genomen) die handenvol geld gekost hebben. Ik wijs u alleen al op mijn updates van jaren geleden over bv de bouwplannen van de gemeente (van 5 jr geleden) of de update van alweer 7 jaar geleden over het sociaal cultureel centrum (augustus 2005 update). Al deze plannen konden oa mede bedacht worden vanwege de behoorlijke financiele reserves van de gemeente plus de te realiseren winsten uit het grondbedrijf van de gemeente. En dat ging goed zolang de prijzen maar bleven stijgen, maar uiteindelijk moest de bom wel barsten. Dat leidde in juni 2011 na het rumoer over het financiele resultaat over 2010 en het aftreden van wethouder Jansen ook nog tot afboekingen van het vermogen (spaargeld) van de gemeente met 7 miljoen euro (update van 5 juli 2011). Aanmerkelijke financiele problemen dus, zoals Houben constateert, want we zijn er nog niet. Het Pagepark is nog steeds niet volgebouwd, de bejaarden zouden 2 jaar geleden al in hun nieuwe behuizing zitten, de verkoop van het Bolwerk vlot niet echt en dan hebben we ook nog Heikant, OpdeLogte, Gennep Centraal, Gennepermolen en Logterberge. Maar het College legt het fundament voor een vitale woningmarkt in Gennep (de kop van deze update), zo kunnen we lezen op de website van de gemeente. (link naar persbericht). En ja, de woningmarkt ligt volledig op zijn gat. Er wordt bijna niks meer verkocht, zoals we op Funda kunnen zien. Ik vrees dat de nota van de gemeente daar ook niets aan verandert, want bovenstaande plannen blijven gewoon doorgaan. De gemeente kan overigens ook weinig anders, want anders zou het verlies op het grondbedrijf genomen moeten worden en welke politicus is daartoe nu bereid?

De oorzaak van al die problemen ziet u links. Dat is de enorme stijging van de huizenprijzen sinds 1995, die veel hoger is dan gerechtvaardigd zou zijn op basis van de inflatie of de bouwkostenstijging. Die enorme stijging is het gevolg van een aantal zaken, waaronder de grote verruiming van de kredietverlening door de banken gekoppeld aan dollartekens in de ogen van iedereen die met de huizenmarkt te maken had.

Maar op zich is het niet logisch dat de huizenprijzen zo enorm stijgen als de bouwkosten slechts gematigd stijgen ofwel er zou giga-schaarste moeten zijn, en dat was er niet. De grote boosdoener is de stijging van de grondprijzen, het potje waaruit de gemeenten en project-ontwikkelaars putten om hun plannen te financieren.

In 1995 kostte de gemiddelde woning volgens de NVM 108.800 euro, in 2010 251.400 euro, een stijging met 131,1%. In die periode ziijn de bouwkosten met 61,1% gestegen (CBS). En dan de grondprijzen; in 1995 kostte 1 m2 in Gennep ongeveer NLG 140. We ronden het naar boven af op 67 euro. Anno nu kost 1m2 op het Pagepark 368 euro, dat is een stijging met 449,3% !!!!!!

Als de grondprijzen evenveel gestegen zouden zijn als de bouwkosten, dan zou de gemiddelde prijs van een koopwoning in 2010 geen 251.400 euro, maar 175.500 euro zijn geweest en dan waren starterswoningen en andere woningen nog betaalbaar geweest. Er zou dus eigenlijk 30% van de huidige prijs afmoeten. (144000 voor de bouw en 31500 voor de grond ipv 144000 voor de bouw en 106500 voor de grond: 144000 is overigens ook het bedrag dat het CBS noemt als gemiddelde bouwkosten van een woning in Nederland)

Als er een stevig fundament gemaakt zou moeten worden voor een vitale woningmarkt, dan zouden alle gemeenten en ontwikkelaars hun verlies moeten nemen en de grondprijzen tot een normale hoogte moeten terug brengen. Ik heb overigens weinig illusie dat dit zal gebeuren, maar het gevolg is wel dat de huizenmarkt nog jaren in het slop zal zitten. Het is zelfs uit te rekenen hoe lang afhankelijk van de jaarlijkse inflatie. De grondprijs zou nu ca 110 moeten bedragen, wellicht vanwege schaarste misschien 150 euro, maar zeker niet de bedragen die momenteel genoemd worden. Enige andere remedie is er een die bv op het Pagepark al wordt toegepast; kopers kopen alleen het huis, maar niet de grond. Die wordt gepacht.......... Grootste probleem is dat iedereen zich rijk rekent en de waarde van zijn woning of grond te hoog inschat. En omlaag gaan dat doet pijn. Dat lijkt alsof je geld verliest. Dat geldt voor particulieren en ook voor gemeentes. Het zou wel de enige juiste remedie zijn en de enige juiste keuze.

Donateursactie

Dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 april heeft de harmonie weer haar jaarlijkse donateursactie, waar ze bij de Gennepse burgers aanklopt voor een bijdrage.

Met uw steun kan de muziek in Gennep levend gehouden worden, blijft een stukje cultuur behouden en kan de harmonie haar bijdrage blijven leveren aan Gennep. Uw bijdrage zal goed besteed worden. Onderweg zal op verschillende plekken ook een mini-concert gegeven worden. U geniet van de muziek, de harmonie hoopt op uw steun. Volgende week zondag (dan is het ook Gennep on Wheels) luistert de harmonie trouwens weer de communiemis in de Martinuskerk op. En naast allerlei andere concerten zoals op de Markt en bij de Norbertushof is er dit jaar ook weer een 1st night of the Proms en wel op 26 en 27 oktober. Thema dit jaar is "Forever Young". En de harmonie wil graag jong en vitaal blijven, ook al bestaan ze dit jaar 194 jaar en zijn ze 1 van de oudste harmonieorkesten van Nederland en dat is toch iets waar Gennep trots op mag zijn.

de harmonie in 1874
concert in 2011 voor de Gennepse bejaarden
Gennepse plaatjes

Ondanks de weersvoorspellingen toch een heel aangename Paaszaterdag en Paaszondag. Het zonnetje er bij en alleen de temperatuur mocht wat hoger zijn. Wat plaatjes uit het Gennepse:

waterduppels op dit bijtje
en de magnolia in het zonnetje na wat ochtendbuitjes
Begane grondvloer Bolwerk
Hier komt de trap naar het repetitielokaal van de harmonie
En er wordt hard gewerkt aan de binnenplaats van de Goede Herder
Herfst en loente bij elkaar
Zwarte konijnen niet alleen in de Maaskemp, maar ook bij de Niers
Pagode in Gennep?
het is lente
Bewegende beelden en geluid vd muziekmiddag

Muziek moet natuurlijk in beeld èn geluid getoond worden.

Daarom een film-impressie van de muziekmiddag op Paaszaterdag. Veel plezier. (let vooral eens op de kleine solo-trompettist, die de longen uit zijn lijf blaast. Misschien speelt ie over 10jr wel il silencio of last post)

De reünie
Het lijkt wel een wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Paaszondag was in Gennep reünie van de familie Wilbers. Zo'n 40 personen poseren op de Markt voor het stadhuis. Decennia geleden was de oorsprong, namelijk het gezin op de foto rechts, het gezin Wilbers, aan de Zandstraat in Gennep.
Zeer geslaagde muziekmiddag

Op Paaszaterdag heeft de harmonie haar jaarlijkse muziekmiddag gehouden, dit maal bij 4-events die gastvrij hun ruimte beschikbaar hadden gesteld nu de harmonie tijdelijk zonder eigen lokaal zit. Het was gezellig druk en er waren bijna te weinig stoelen.

In een 2 uur durend programma zetten de jonge (en soms oude) muzikanten en leerlingen hun beste beentje voor. De oudere deelnemers waren trouwens zenuwachtiger dan de jeugd, want die is redelijk onbevangen. Het programma werd aan elkaar gepraat door Dory, hetgeen ze als vanouds professioneel deed en de muzikanten en publiek volop betrok.

Een foto-verslag van www.gennepnu.nl. Kunt u zien wie er opgetreden heeft en wat u gemist heeft. Later volgt wellicht nog een korte film-impressie. Veel plezier.

Muziek bij 4-events

Aanstaande zaterdag 7 april kunt u vanaf 13:30h gratis muziek gaan luisteren bij de stichting 4-events (naast de Rabo-bank). De harmonie organiseert haar jaarlijkse voorspeelmiddag, waar u enthousiaste jonge muzikanten kunt beluisteren. De koffie en ranja staat voor u klaar.

Bericht van de harmonie

Flamingo's: dames 2, heren 1 en 2

U had nog volley-foto's tegoed: dames 2, heren 2 en heren 1 van zaterdag 31 maart. De foto's konden beter want ben nog niet helemaal vertrouwd met de camera.

Vitesse heeft blijkbaar de weg nog niet helemaal terug gevonden na de grote thuis-nederlaag van afgelopen zondag. Vandaag werd uit tegen Irene weer met grote cijfers verloren. Het werd 6-1 voor Irene.

Autobrand op de A77
Zondagmiddag 1 april tegen 15:00h werd een autobrand gemeld op de A77 bij Gennep. Een Duitse BMW van de 5 serie stond in brand. Ton was toevallig in de buurt en heeft deze indrukwekkende foto's gemaakt. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen (behalve de auto dan). Ton vertelde dat slechts enkele minuten nadat de poederblusser leeg was, de BMW in lichterlaaie stond
kampioeneeeee
Ik kreeg net een mailtje van mijn nichtje Steppie met deze kop. De dames van Sliedrechtsport zijn Nederlands kampioen volleybal gewonnen door de 4e partij van Sneek te winnen, waardoor ze de best of five finale met 3-1 gewonnen hebben. Sliedrecht is weliswaar niet Gennep, maar bij Sliedrecht speelt de Gennepse Shannon Gerhardt, die 2 jaar geleden nog met Flamingo's naar de B-league promoveerde (foto links).
Zondag 1 april

Een stralend zonnetje, ook wat wolken. Wel frisse temperatuur, maar de zon maakt veel goed. Ik ben op de fiets naar het Genneperhuis geweest en met Fleurtje naar de dijk waar ook anderen de hond(en van hun kinderen) aan het uitlaten waren.

Vliegen met de Gennepse WapentjesWinkeliers (1976)

De foto links is van Marietje van Arensbergen. Marietje wordt dit jaar 86, maar is nog behoorlijk vitaal en bij de pinken. Ze gaf me een aantal dias van een vliegtocht uit 1976. Herinnert u zich de Gennepse Wapentjeswinkeliers nog? In 1976 was er blijkbaar een actie dat je en vliegtocht kon winnen.

U ziet de groep hier poseren voor een zo te zien Fokker 50.

Bevers in de Niers

Afgelopen woensdagavond 28 maart maakte Frank Pubben een kanotochtje op de Niers en stuurde deze foto's van meer beversporen dan ooit. Frank vermoedt dat er tenminste 3 bevers actief zijn.

Hij maakte ook wat avondlijke plaatjes vanaf de Niers van Gennep. Op 1 van de foto's (van de kerk van Ottersum) ligt de kano precies op de plek waar over een jaar de Niersdalbrug ligt en zou hij tegen de onderkant van de brug gekeken hebben.

Volley
Zaterdag 31 maart: thuisweekend voor Flamingo's en dus een prima gelegenheid om mijn camera uit te proberen. Heren 2 had een walk-over met een gemakkelijke 4-0 overwinning. Dames 2 en Heren 1 was precies het tegenovergestelde: hun tegenstander had een walkover (0-4 en 0-3). Dames 1 leek op een duidelijke 3-0 overwinning af te stevenen, want wonnen redelijk gemakkelijk de 1e 2 sets van VVC. Daarna was echter de soep op en verloren ze uiteindelijk met 2-3. In de 4e set viel spelverdeelster Rachel Feron ook nog uit. Allereerst wat plaatjes van dames 1.
Heden speelt Vitesse

Vandaag heeft Jacob het dundoek weer opgehangen dat aankondigt dat Vitesse een thuiswedstrijd speelt. Na een hele serie overwinningen werd vandaag overigens weer eens verloren en wel met 0-4 van Berghem Sport. Vitesse staat 6e in de 3e klasse met 24 punten uit 17 wedstrijden.

Dat dundoek dat de wedstrijden van Gennep voor de Gennepse bevolking aankondigt heeft een lange historie, want ik heb een foto uit 1935 waarop dergelijke oproep al te zien is. Toen werd dat dundoek opgehangen in de toenmalige Kerkstraat (nu Torenstraat) bij de oude Martinuskerk.

De foto links is weer afkomstig van tante Riek (Riek Roosenboom) en dateert, als gezegd, uit 1935. Het is de KJM, hetgeen staat voor Katholieke Jong Meisjes. Tante Riek is overigens degene die zo enthousiast met de vlag staat te zwaaien. Ze was toen een jaar of 12-13. En links achter zien we het dundoek dat aangeeft "Heden speelt Vitesse".

Tante Riek zou tante Riek niet zijn als ze niet alle namen (op één na) van deze foto wist:

Bovenste rij vlnr: Lies vd Lest, Dina Dimmers, Riek Roosenboom, Truus v Dijk, Trees v Sambeek

2e rij vlnr: ... Wonders, Leen A-D Meulen, Annie Goertz, Annie Doors, Mia Hoesen, Hannie Vos, ... Dechamps. Jo Thijssen

beneden vlnr: Ger Hoesen, Tinie v Bergen, Marietje A-D Meulen, ????????

25 mrt: een zonnige warme koopzondag

Afgelopen nacht is de zomertijd weer in gegaan en vandaag was het koopzondag. Het was gezellig druk in Gennep met nogal wat Duitse gasten. Het was wel opvallend dat er nogal wat winkels dicht waren, maar dat liet het publiek niet weerhouden. Het was zelfs zo mooi dat er in het gras van de Martinushof met de rug tegen een boom in het zonnetje gelezen werd. In de zon is trouwens ook goed te zien dat sommige etalageruiten wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Kijk maar eens naar de foto van de 3 kinderen achter glas..

19 mrt: Piet Paulusma in Gennep

Een kwartiertje geleden nam Piet Paulusma het weerbericht op voor SBS 6 en deed dat in het kader van het klimaatstraatfeest in de Jasmijnstraat in Gennep. Kijk dus naar SBS 6 als u opnames uit Gennep wilt zien.

Om 10 voor 8 zendt hij blijkbaar niog eens rechtstreeks uit Gennep uit. Als u snel bent komt u wellicht nog in beeld. (Jasmijnstraat 18)

Later wat meer plaatjes/film

Spannend in PicaMare

Het was spannend in PicaMare. Heren 2 van Flamingo's speelde tegen het boven hen staande VCS H1. De 1e set werd met moeite gewonnen, de 2e liepen ze achter de feiten aan en verloren, de 3e werd op karakter uit het vuur gesleept en de 4e set was een makkie, want de tegenstander leek wel vooral met zichzelf bezig te zijn. Een knappe 3-1. Ook Dames 2 en Heren 1 vochten ieder een titanenstrijd uit, maar verloren helaas met allebei met 2-3. Dames 2 in de 5e set met 8-15. Heren 1 ging gelijk op tot 14-14 totdat Dordrecht met 14-16 aan het langste eind trok. Jammer. Tja en Dames I. Ik heb maar 2 sets gezien en die waren redelijk kansloos, alhoewel de dames in beide sets van grote achterstand nog behoorlijk terug kwamen. Ik vermoed dat ook de 3e set verloren zal zijn. Het geloof leek te ontbreken. De wedstrijd begon al laat door de 5-setter van de heren, maar begon daarna nog later dan gepland, want de mini van de week, Jennifer Noij, die de 1e opslag mocht doen, liet zich niet verslaan en wist telkens de bal terug te brengen. uiteindelijk gaven de dames van Donitas uit Groningen de strijd tegen Jennifer op, zodat de officiële wedstrijd eindelijk kon beginnen. Ik heb foto's gemaakt bij Heren 2 en Dames 1 (en natuurlijk van Jennifer).

De 1e klas van 1926

Weer een bijzondere foto van vroeger en weer met dank aan tante Riek. Het is een Gennepse schoolklas, waarvan ik met enige deductie kan afleiden van welk jaar die foto is. Op de foto staan namelijk mijn vader Frans en zijn neef Hein Achterberg in een klas met vooral jongens met als juf juffrouw Albers. Dat er meisjes op de foto staan is bijzonder. Tot de 20-er jaren kende Gennep een katholieke meisjesschool (bij de nonnen) en een openbare lagere school. Daar zaten alle jongens plus de niet-katholieke meisjes. De jongensschool was oorpronkelijk in de buurt van de vroegere kerk (achter het stadhuis) maar verhuisde begin 20e eeuw naar een nieuw pand aan de Schoolstraat (welke straat nu Brugstraat heet). Het gebouw in de bouwstijl van de Amsterdamse School is recentelijk gesloopt om plaats te maken voor het Bolwerk. Maar dat is weer een ander verhaal.

In de 20-er jaren van de 20e eeuw wilde de gemeente eigenlijk zoveel mogelijk af van die schoolperikelen en benaderde de gemeente daarom het kerkbestuur van de Martinusparochie om het beheer van de school over te nemen. Dit geschiedde zo rond 1926.De klas die we hier zien is daarom dus waarschijnlijk de 1e klas van de openbare lagere school van 1926. Het jaar daarop moesten de meisjes (en de niet katholieke jongens, zoals jan Schaffers bv) de school verlaten evenals de 2 juffen, waaronder juf Albers. Voor hen werd weer een klein apart schooltje begonnen naar ik meen ergens in een bijgebouwtje ergens in de Zandstraat.

De foto en namen danken we aan tante Riek. Onvoorstelbaar: zij is 89, nog bij de pinken en kent meer jongens en meisjes van deze klas van 86jr geleden, waarin ze notabene niet eens zelf gezeten heeft, dan ik zelf van mijn eigen schoolklassen (veel korter geleden) zou weten. Ook leuk trouwens om te zien dat familietrekken echt bestaan. Kijk maar eens naar de gezichten en de namen... Veel plezier. O ja: correcties en aanbevelingen (en soortgelijke foto's) zijn natuurlijk altijd van harte welkom. U ziet hoe leuk het is.

Burgerinitiatief "Barmhartige Samaritaan"

60 jaar geleden was in Gennep een burgerinitiatief om te komen tot een gedenkteken voor de slachtoffers van WOII. (Foto van de leden). Dit leidde tot het oorlogsmonument "de barmhartige samaritaan" bij de Niersbrug, gemaakt door de kunstenaar Jacob Maris.

Oproep: Burgerinitiatief “Barmhartige Samaritaan”

Komt U ook, op 4 mei 2012 naar de Niersbrug bij de “Barmhartige Samaritaan”,

's avonds om kwart voor acht, om gezamenlijk om acht uur, twee minuten stilte in acht te nemen?

Tijdens deze twee minuten zullen we gezamenlijk alle slachtoffers en hun nabestaanden, van alle geweld in de wereld en in het bijzonder, die van de bezetting 40-45 en de 2 e WO op een sobere en stijlvolle wijze herdenken.

Iedereen die zich tot dit initiatief aangetrokken voelt, kan zich melden met een e-mail naar barm.samaritaan@gmail.com .

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in ons initiatief.

I. Mijnders, A. de Kater - Ottersum

Op 20 juni 1953 werd het monument officieel ingehuldigd en sinds die tijd herdenkt Gennep op de 4e mei de slachtoffers van oorlog en geweld en in het bijzonder de slachtoffers van WOII bij dit monument bij de Niersbrug.

Ik heb een special gemaakt over dit oorlogsmonument, dat u kunt zien, als u op de foto links klikt. De special is ook toegevoegd aan de webpagina met specials over Gennep (specials). Het album bevat foto's van de inwijding op 20 juni 1953, de vervanging van het oorspronkelijke stenen beeld door een bronzen beeld in de jaren 90 en albums met de herdenkingen van de afgelopen jaren.

Het gemeentebestuur had bedacht dat de herdenkingen van de gemeente Gennep het best op 1 plaats geconcentreerd konden worden en wel bij eht oorlogskerkhof in Milsbeek. Daartegen is echter veel protest uit het Gennepse gerezen en dan vooral vanwege de vele burger-slachtoffers uit het Gennepse, die men toch graag in Gennep wil herdenken.

En er is nu, 60 jr na het 1e burger-initiatief, weer een burgerinitiatief met de oproep om net als altijd de slachtoffers op 4 mei om 20:00h bij de Niersbrug te herdenken middels 2 minuten stilte. Ik plaats hun oproep graag.

Ik heb pas het filmpje online gezet waar u een aantal Gennepse Joden hun laatste schreden in Gennep ziet maken. En er waren zovele slachtoffers, Ellen Hoffmann-v Leeuwen, Nannie Kaufman, Max Bock, de 3 gezusters Bock, Sam Andriesse, Hans Andriesse, Jacob kaufman, de vader van Nannie en nog een groot aantal andere Joodse Gennepenaren. Maar ook een groot aantal andere Gennepenaren, zoals Wiel Keijsers, die bij een luchtaanval op 26 sept 1944 omkwam, en 3 kinderen en een vrouw die in verwachting was achter liet. En er ware er zo vele. Zoals Hans Stiemens, de zoon van de bekende dokter Stiemens, die al op de 1e oorlogsdag om het leven kwam bij de verdediging van vliegveld Ypenburg (bij Den Haag) tegen Duitse parachutisten.

Toch wel de moeite waard om al deze mensen te gedenken op de 4e mei bij het oorlogsmonument, naast al die andere slachtoffers van geweld en oorlog.

Ikzelf zal in ieder geval mijn best doen om al die slachtoffers ook daadwerkelijk een gezicht te geven, zoals het Gennepse meisje Nannie die in April 1943 van huis ging om minder dan 2 maanden later in de gaskamers van Sobibor met uitlaatgassen van een vrachtauto-moter vergast te worden........

De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1931

Tante Riek had ook nog haar eigen klassefoto, vn de klas van 1931 met juffrouw Otten. Beide foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan eht album van Maria Goretti als opvolger van de vroegere katholieke meisjesschool.

Meisjesschool van 1931 bij de nonnen
Foto klas van 1931 met de namen
De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1930

Ik had van de week eerst het Norovirus en vervolgens moest ik 2 dagen naar Madrid. Weinig updates dus, maar ik ben weer terug. In de 20-er jaren van de vorige eeuw was er in Gennep een katholieke meisjesschool, achter het stadhuis. Daarnaast was er een openbare school. Daar zaten de jongens en de niet katholieke meisjes. Dit bleef zo totdat die openbare school onder katholiek bestuur kwam en de Martinus(jongens)school werd. Daarnaast kwam toen een klein openbaar schooltje voor de niet katholieke meisjes en jongens. Ik vertelde laatst over tante Riek (Achterberg-Roosenboom) die dit jaar 90 wordt. Tante Riek heeft een onvoorstelbaar goed geheugen en kan heel veel mensen benoemen op foto's van 70, 80 jaar geleden. Nu allereerst de meisjesklas van waarschijnlijk 1930. Deze klas staat al in het album van Maria Goretti, maar dan als jaar 33-34. Het juiste jaar?

Meisjesschool van 1930 bij de nonnen
Foto klas van 1930 met de namen

Tante Riek wist ook nog verschillende namen te noemen van de foto van de opening van sportpark de Groes in 1934.

Flamingo's

Na een pauze van een paar weken was er dit weekend weer een thuis-weekend voor Flamingo's. Heren en Dames 2 wonnen beide afgetekend met 4-0. Heren 2 hebben nog kans op het kampioenschap. Ze staan 2e op 1 punt van de koploper uit Budel. Heren 1 ging goed van start tegen Sliedrecht en bij een 2-1 setstand ging ik naar huis om te eten. Toen ik terug kwam, bleken ze toch verloren te hebben met 2-3. Dames 1 moest tegen King uit Apeldoorn. En die ploeg (staat inmiddels bovenaan in de B-league) was letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor de dames van Flamingo's. Dat was bij het inspelen al zichtbaar, maar hoeft nog niet alles te betekenen. En in de 1e set wist Flamingo's zelfs nog af te dwingen dat de coach van de tegenstander een time-out aan vroeg omdat Flamingo's toch wel erg snel dichterbij kwam. Daarna was het echter snel afgelopen.

Ik heb 1 album gemaakt met alle foto's van D1, H1 en D2. Klik op 1 van beide buttons voor dit album. Veel plezier.

1958: Vitesse bestaat 50jr

4jr geleden vierde Vitesse 08 haar 100jr bestaan. Ik heb daarover uitvoerig bericht en op deze website staan de foto's van de festiviteiten. In 1958 vierde Vitesse haar 50jr jubileum. Met dank aan tante Riek (Achterberg-Roosenboom. Geen echte tante, maar ze was getrouwd met een neef van mijn vader) kan ik u het jubileum-boekje van toen laten zien. Indertijd opgesteld door de bekende Eed Felling. Als u op de afbeelding rechts klikt, kunt u het hele boekje nog eens doornemen. Met alle advertenties van die tijd.

Maar ook met een hele serie foto's, waaronder de foto links. En die heb ik ook in het origineel. Het is de opening van sportpark de Groes door burgemeester Wolters in 1934. Tot stand gebracht met behulp van o.a. een werkverschaffingsproject in de toen barre tijden. Het was ook toen een economische crisis, die vooral Gennep zwaar getroffen had. Want naast de "gewone" crisis was Gennep ook getroffen door het einde van de NBDS, hetgeen een giga verlies aan werkgelegenheid voor Gennep veroorzaakte. De Page begon een jaar of 2-3 later in de leegstaande gebouwen van de NBDS.

Enfin: de opening werd dus verricht door burgemeester Wolters onder toeziend oog van de ere-voorzitter van Vitesse Th van Bergen. De jongeman rechts in de witte bloes is de neef van mijn vader Hein Achterberg, ofwel zoals ik hem later kende: ome Hein. Het jubileumboekje van Vitesse is ook toegevoegd aan de pagina met specials en eveneens aan de special over Vitesse.

boekje Vitesse 1958

Het kan verkeren

Juni 2011: de gemeente Gennep moet rapporteren dat waar eerst nog een plus van € 663.199 over 2010 was verwacht er een plots en onverwacht tekort is van maar liefst € -1.331.183 over 2010. Daarnaast moet er op allerlei projecten en de Floriade een kolossal verlies genomen worden van maar liefst € -5.567.000. Wethouder Jansen wordt als gevolg daarvan naar huis gestuurd. (zie mijn update van begin juli 2011)

En nu (29 feb 2012) bericht de gemeente (link naar berichtje) dat, waar de gemeente eerst nog een tekort over 2011 van - € 1,2 miljoen verwachtte, men nu verwacht dat er geen tekort is over 2011, maar in plaats daarvan een overschot van € 1,2 miljoen. Dat is dus een verschil van € 2,4 miljoen en te danken aan incidentele zaken, zoals meer geld van de rijksoverheid (+ ca 6 ton) en extra geld ivm de verkoop van de Essent aandelen (ca 1,5 miljoen: houdt verband met de kerncentrale van Essent). Tja. Het verschil is ruimschoots groter dan de totale opbrengst van de OZB van de gemeente Gennep. (die brieven die we allemaal net ontvangen hebben)

Vreemde vogels

Bij ons zitten altijd hele ritsen vogels in de tuin. Vermoedelijk omdat er het een en ander te halen is. We zijn dus gewend aan de mezen, roodborstjes, groenlingen, vinken, Turkse tortels, merels, een verdwaalde reiger, kauwen, kraaien en zelfs een lijster. We hebben zelfs al eens een pauw in de tuin gehad, maar ik neem aan dat die van een eigenaar afkomstig was.

De vogel die vandeweek ineens in onze tuin zat, zit vaak in de buurt van de Niers, maar heb ik nog nooit in onze tuin midden in Gennep gezien. Een heuse fazant. Ik heb hem vanuit de keuken gefotografeerd. Toen ik naar buiten ging om hem beter te kunnen vastleggen ging ie er luid klepperend en klokkend vandoor. Hij was er blijkbaar niet van gediend.

Selly was 10jr, Nannie was 12jr

toen ze op 11 juni 1943 door de nazi's werden vergast, vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Deze 2 Gennepse meisjes zijn 2 van de 17964 in WOII vermoorde Nederlandse kinderen van Joodse, Roma of Sinti afkomst.

Eerder deze maand, op 7 februari, was Guus Luijters in het programma de Wereld Draait Door nav het uitkomen van het indrukwekkende boek "In Memoriam". {Link naar dit interview}. In Memoriam is een indrukwekkend monument van meer dan duizend pagina's, waarin wordt geprobeerd om 17.964 kinderen uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Ze krijgen hun naam terug en waar mogelijk weer een gezicht. Het gaat om alle kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd: 102 transporten met Joodse, Sinti en Roma kinderen. Van ieder kind zijn de naam, de geboortedatum en het adres opgenomen alsmede de sterfdatum en -plaats. Bovendien zijn van 3000 kinderen foto's achterhaald en afgebeeld.

Ik heb het boek meteen besteld en daarnaast ook verdere informatie gezocht, oa op het internet. Selly Andriesse (10) en Nannie Kaufmann (12) (ze heette trouwens officieel Johanna) komen voor in het boek (Selly, Nannie) en van Nannie is zelfs een foto in het boek opgenomen (Nannie is het meisje rechts). Jammer genoeg is de foto niet helemaal geweldig en ook van jaren eerder. Maar toch.

Ik ben aan het zoeken gegaan en ik was niet de eerste. Wiel van Dinter heeft in zijn boek "Gennep in de wereldbrand" en "de joden van Gennep" het wedervaren van de Gennepse joden beschreven. En ik kwam de naam Toon van Kalmthout tegen. Hij is in 2007 overleden (overlijdensbericht in Trouw). Toon van Kalmthout herinnerde zich blijkbaar hoe hij in de stoomtram van Gennep naar Nijmegen dat Gennepse meisje Selly had ontmoet en is begin deze eeuw naar haar op zoek gegaan. Zijn verhaal over Selly Andriesse, het Gennepse meisje dat op 10 april 1943 vanuit Gennep naar Vught ging om 2 maanden later via Westerbork in Sobibor aan haar einde te komen. Van Kalmthout heeft haar spoor gevolgd tot helemaal in Sobibor. Haar verhaal heeft hij achtergelaten als indrukwekkende getuigenis op de herinnerings-website over Sobibor: Getuigenis over Selly Andriesse. En er is een plaquette aangebracht ter herinnering aan Selly (foto). Deze stenen liggen langs de "laan der herinnering", het pad dat de joden moesten gaan van het kamp naar de gaskamer. Selly is de enige Gennepse die een dergelijke gedenksteen heeft, en dat terwijl het merendeel van de Joodse slachtoffers uit Gennep in dit kamp vermoord zijn (15).

Ik zou die vermoorde Gennepenaren graag een gezicht geven en internet is daarvoor bij uitstek geschikt. En we hebben zelfs filmbeelden, want Jetten heeft de aftocht op 10april 1943 gefilmd, en daar zien we dat de fam Andriesse met daarbij Selly de fam Kaufmann met Nannie ophaalt van hun huis in de Zandstraat. En we zien Max Bock met zijn vrouw en zijn 3 zusters die in de Houtstraat 2 woonden. (Max Bock had zijn slagerij waar nu de Eufraat zit, de fam Andriesse woonde op de hoek van de Markt en de Niersstraat).

foto vd film
foto vd film
film

En ik zal ook proberen de anderen hun gezichten terug te geven. Max Bock en zijn zussen staan al op deze site. Ik heb 5jr jaar geleden, in 2007, zelfs een special gemaakt. LINK naar de special. En er zijn ook foto's van verschillende anderen, evenals nog informatie op internet en uit andere bronnen. En misschien kunt u ook helpen?

De laatste restjes

van het carnaval van 2012. Ik heb nog een film-impressie van de optocht en Marco stuurde 2 albums van de kinderoptocht gisteren en de wildwest party in PicaMare. Veel plezier.

Kinderoptocht
dinsdag 21 feb was er de kinder-optocht, georganiseerd door Bombakkes en Coloradokevers, gevolgd door een Wild-West party in PicaMare
foto-album
film-impressie
20 feb: Krumelbal

Maandagmiddag was het Krumelbal in PicaMare, georganiseerd door de Coloradokevers.

Marco heeft foto's gemaakt.

Volgens Marco was het heel erg druk, met veel kinderen, maar ook heel veel ouders.

Laken ontmoet deken

Van Tonny Wilbers zijn onderstaande foto's, gemaakt tijdens de optocht van 2012

De optocht van 2012

De optocht van 2012, een jubileum-optocht want Bombakkes viert dit jaar haar 66 jarig jubileum. Vanochtend scheen de zon, maar vanmiddag waren er diverse buien. En in die buien was het steen- en steenkoud. Dat liet de deelnemers aan de optocht er niet van weerhouden enthousiast de optocht te lopen. En er waren ook (voor dit weer) verrassend veel toeschouwers.

De thema's? Natuurlijk de Floriade, want met dat thema waren dikke prijzen te winnen en daarnaast Marlies, het afscheid van Marlies, het grote tekort van de gemeente en ook nog een brug. En dan nog een hele serie andere thema's, van de krediet-crisis, de OV jaarkaart, de Griekse financiële crisis enzovoorts.

En alhoewel de optocht nog steeds hier en daar hapert, verliep het toch alweer een beetje soepeler dan in 2011, want nog voor 4 uur kon de prinsenwagen met prins Guus als laatste in de tocht aansluiten. Een album met meer dan 300 foto's. Veel plezier.

Mèrtzitting 2012

De jubileum, want 11e Mèrtzitting op de Markt in Gennep. Ikzelf was verhinderd vanwege een conferentie in Barcelona. Gelukkig was Frank paraat om de honneurs waar te nemen. Jammer dat het een beetje miezerde in de loop van de middag, maar de pret was er niet minder om. Frank heeft foto's gemaakt en een fil-impressie. Veel plezier.

De jubileum-Mèrtzitting van 2012
foto-album
film
Sprookjesbal

Zondagmiddag 12 feb was het sprookjesbal van de Coloradokevers. Marco heeft foto's gemaakt.

IJspret op de Siep

Als het vriest, dan begint het bij velen te kriebelen en worden de schaatsen en sleetjes opgezocht. Het was zondagmiddag 5 februari dan ook druk op de Siep.

Een foto- en film-impressie van gennepnu.nl. Veel plezier.

foto's
filmpje
Prins Guus I helpt Flamingo heren aan setwinst ;-)
Prins Guus I deed de 1e opslag in de B league wedstrijd van Flamingo's. En met succes, want de heren wonnen de 1e set van het hoger genoteerde Lycurgus. Helaas had prins Guus daarna andere verplichtingen en gingen de volgende 3 sets verloren. Een fotoreport van de wedstrijden van Heren 1, Heren 2 en Dames 2. Heren 2 en Dames 2 wonnen overigens, Dames 2 op hun sloffen en Heren 2 een stuk lastiger.
Mooie plaatjes

Gisteren, vrijdag 3 februari, viel sneeuw en Nederland was meteen ontregeld. De treinen stonden stil, vertragingen en annuleringen op Schiphol en zo'n 800km file op vrijdagavond.

Vandaag is het helder en zonnig en dat levert mooie plaatjes. De vogels hebben het moeilijk. De mussen kunnen hun kostje nog bij elkaar scharrelen, maar voor de ooievaars is het helemaal lastig.

Gisteravond was Bombvalley in PicaMare, georganiseerd door het jubilerende Bombakkes. Ik heb gehoord dat het gezellig en druk was met zo'n 500 bezoekers. Vanavond is de Staoning (zittingsavond waar je moet staon, met een link naar de Mèrtzitting, maar dan binnen). En ook Flamingo's speelt vandaag weer thuis. Dus u kunt er op uit trekken, sport gaan kijken of carnaval vieren. Genoeg te doen.

Steen- en steenkoud

Donderdag 2 februari. Als ik dit schrijf is het alweer zo'n 10 graden onder nul. Gevoelstemperatuur is nog een stuk lager. Maar we hebben geluk, want we hebben aardgas en electriciteit en onze woningen zijn (vrij) goed geïsoleerd. Dat was ruim 60jr geleden wel anders. Niks isolatie, geen aardgas en nauwelijks electriciteit. Net na de oorlog werd nog veel turf gebruikt om te stoken. Kunt u het zich voorstellen hoe dat zou zijn? Om een beetje in die sferen te komen een paar foto's uit 1946-1947, die Diny van Griensven stuurde. Daarop ondermeer het lossen van een schip met turf aan de Gennepse loswal, en ook een paar foto's van haar familie.

Op de foto links zien we het lossen van een turfschip aan de Gennepse loswal in 1946. Rechts staat Marinus van griensven, de vader van Diny, die Johan Konings (kolenboer) helpt bij het lossen van de turf. In het midden staat Wiely Goosens uit de Looi.

Op de foto rechts zien we dat de turf na het lossen op een vrachtauto geladen wordt. Bij Johan Konings werkten overigens in die tijd verder nog dhr Wientjes en Jan Wouters die als bijnaam Tarzan had.

Op de foto's hieronder uit 1946 en 47 zien we het gezin van Griensven (kinderen Diny, Jose, Marion en Johan) , thuis en oa met de Gennepse kermis op de Spoorstraat en bij de Stadsherberg.

de foto's worden ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen

Carnaval in de blokhut

Vanmiddag, zo 29 jan, was er jeugdcarnaval bij Jong Nederland in de blokhut.

Frank was paraat en heeft een fotoalbum en film gemaakt.

Veel plezier

fotoalbum
film
De meisjes van het confectie-atelier

In 2008 heb ik in het album Gennepse groepen 2 foto's van Marjo Linders online gezet. Het waren foto's gemaakt door Dorresteijn uit de Niersstraat en toonden het personeel van de Gennepse tricotage-fabriek tussen 1945 en 1950.

(album gennepse groepen)

Deze foto's zijn als gezegd in 2008 online gezet. Eind 2011 stuurde Jack Knops me een mailtje dat zijn moeder 1 van de meisjes was en dat ze nog namen wist. Begin 2012 was het zover en kreeg ik de gegevens van Jack. En als een ding wel duidelijk is, dan is het dat de moeder van Jack een veel beter geheugen voor namen heeft dan ikzelf. Veel plezier. Misschien staat uw moeder, grootmoeder of tante wel op de foto....

Foto links:

1 …………….. Stevens 2 Mia Schonenberg 3 Nellie Janssen 4 Huub ……………….?(Oefelt) 5 ……………….Wijnhoven (Groesbeek) 6 ………………Janssen 7 Christien Jacobs 8 ………………Xhofleer 9 ……………………….??????????????? 10 Truus Stevens 11 Mientje Kroon 12 Annie Kroon 13 Cis Rutten (Afferden) 14 Ciska Kamps 15 ……………….Wijnhoven(Groesbeek) 16 Lucie v/d Wiel 17 Erna Jacobs 18 An Stevens 19 ……………Janssen 20 ……………..????????????? 21 ………………..van Kempen 22 Frieda Mulder (Oeffelt) 23 Lies Fleuren 24 ………………????????????? 25 Mientje Reinders 26 Gon Fleuren 27 ……………Reinders (Afferden) 28 Doorke Derks 29 ……..???????????? 30 Annie Laurens 31 …………………………????????? 32 …………………..????????????? 33 Truus Giesbers 34 Jo Kroon 35 Paula Wijnhoven 36 Jo Schonenberg 37 ………….Wijnhoven (Groesbeek) 38 Fons van Bergen 39 ……………??????????????? 40 …………..?????????????? 41 Wil Këaren 42 Lucie v/d Heyden 43 …………….??????????????? 44 Urma Jacobs 45 Piet Wouters

Foto rechts:

1  Ciska Kamps 2. Truus van Schayk 3 Bertha Janssen 4 Fanny Schoonens 5 Mientje van Schayk 6 Directeur Sneyders 7 Coos van Dijk 8 Mia Wouters 9 Jan Bindels 10 Hennie Roosenboom 11 Truus van Dijk 12 Zus Roosenboom 13 “Juf”Dingemans 14 Jo van Erp 15 Tinie van Erp 16 An Roosenboom 17 Carla van Schayk 18 Annie Hendriks 19 Cor Eijkmans 20 Hanny Vos 21 Stien Janssen 22 Harriette v/d Loo 23 Joke Hermsen 24 Nel Wickers 25 Fien v/d Mortel 26 Nelly Seelen 27 Door van Kempen 28 Els Guelen 29 Dora van Schayk 30 ...............????? 31 Nel Peters 32 Doorke Derks 33 Annie Guelen 34 Tiel Guelen 35 Jo Schaap 36 Wim Verpoorten 37 Broer Wijnen 38 Bets Kroon 39 .......................????? 40 .....................?????? 41 Piet Lamers 42 ....................??????? 43 ....................??????? 44 Door Hendriks 45 Thea Geurts

Weer het Wilhelminaplein

Het was vandaag weer raak op het Wilhelminaplein: een vrachtwagen-chauffeur die de weg kwijt was en tegen de stroom-verdeelkast zat. Odette stuurde een mailtje: "het transformator kastje werd weer bijna om gereden. Gelukkig stopte de chauffeur op tijd en hebben we nog stroom. Ik had mijn fototoestel bij de hand". De zoveelste keer alweer, maar gelukkig is de stroomvoorziening dit keer intact gebleven.

Ook op het Wilhelminaplein zijn 3 van de jonge boompjes die daar aangeplant zijn het slachtoffer geworden van vandalisme. Verder commentaar lijkt mij overbodig. (foto rechts)

Receptie Prins Guus I

Foto-album receptie prins Guus I

Zaterdagavond 21 jan hield Bombakkes met zijn nieuwe prins, prins Guus I, de traditionele receptie in PicaMare. Zelf zit ik in de lappenmand met een zware kaakholte-ontsteking, maar gelukkig heeft Frank de honneurs waargenomen en een fotoreportage gemaakt. En trouwens ook film, maar dat volgt later.

Uit Heijen kreeg ik de statiefoto's van Piet Manders van de nieuwe Heijse prinsen.

film receptie prins Guus I

Prins Pierre, Heijense prins van 2012
jeugdprins Boyd, Heijense jeugdprins van 2012
Bombakkes houdt het niet droog...
 

Zaterdag ochtend presenteerde Bombakkes aan de rotonde bij het busstation haar jubileumprogramma op een groot spandoek. En dat in de stromende regen wel te verstaan. Gelukkig vonden ze een droog plekje in de fietsenstalling om even bij te komen...

Op zondag 29 januari organiseert Jong Nederland een carnavalsmiddag voor de jeugd van Gennep.
Prinsenbal Coloradokevers

Vanmiddag, zo 15 jan, was in PicaMare ook het prinsenbal van de Coloradokevers. Marco, hof-fotograaf van de kevers was natuurlijk paraat en heeft een uitgebreid album gemaakt.

We'll be back

hadden de dames van Flamingo's blijkbaar afgesproken voor de wedstrijd van gisteravond 14 januari. Want ze gingen er weer echt voor en haalden daarmee de 1e wedstrijdpunten van het seizoen binnen. De 1e set was nog op het kantje met zelfs een setpunt tegen, in de 2e set werd de tegenstander zelfs opgerold. uiteindelijk wonnen de dames met 3-1. Knap. Wellicht weten ze zich op deze manier nog te redden ook voor de B-league.

Ondertussen heeft Roze Vogol voorzitter Guus vanmiddag het traditionele "open huus" gehad. Het kwam wel heeeeel erg goed uit dat ie net de sleutels van zijn nieuwe huis gekregen had, afgelopen donderdag. En een makkie voor Bombakkes. normaal moeten ze altijd eerst een heel huis leeg ruimen voor het "open huus", ditmaal was het huis al (nog) leeg.

open huus op het Voorhoevepark
tijdens de wedstrijden is de Flamingo-jeugd zelf aan het oefenen
kelderwanden Bolwerk vorderen gestaag
afgelopen vrijdag: ik vroeg me af of de RABO gratis geld uitdeelde??
Het uitkomen van prins Guus I van Bombakkes

Natuurlijk nog wat meer foto's van het bal en het uitkomen en ook een film.

Met Flamingo's is zaterdag overigens ook prima gegaan. Heren 1 en 2, Dames 1 wonnen alle met 3-1. Dames 2 won met 3-2. Het team van de nieuwe prins verloor echter met 0-4. Vraag is of dat met de nieuwe status van Guus te maken heeft gehad (??)

foto-album
Natuurlijk nog wat meer foto's van het bal en het uitkomen.
film
Guus Noij, jubileumprins van het Bombakkes

Verrassend kwam Guus Noij (zoon van Ger) onder het ding vandaan in PicaMare en werd de jubileumprins van het Bombakkes. Volgens mij heeft ie van de week (afgelopen donderdag) net pas de sleutels van zijn huis op het Voorhoevepark gekregen. Dat wordt morgen dus aanpoten voor Bombakkes op de Balkan. De Balkan blij, Flamingo's blij, de Roze Vogols blij, de fam Noij blij en natuurlijk Bombakkes blij. Meer foto's en een filmpje volgen natuurlijk.

Film-impressie nieuwjaarsconcert

Ik had nog beloofd een film-impressie van het nieuwjaarsconcert van zondag 8 januari online te zetten.

Klik op de foto links.

En ik weet dat een aantal mensen zitten te wachten op de belevenissen van Pieter. (foto rechts)

film-impressie Nieuwjaarsconcert  
Kunstenaar in spe?
Zorgen bij Bombakkes???????

Nieuwjaarsconcert in PicaMare

Zondagochtend 8 januari hield harmonie Unitas et Fidelitas haar traditionele nieuwjaarsconcert in PicaMare. De zaal zat vol en heeft genoten van weer eens een mooi concert van onze plaatselijke harmonie. Ook de leerlingen waren van de partij evenals het leerling-orkest dat de toeschouwers liet horen, waarvoor ze al die tijd geoefend hadden.

Ik zal later nog een filmpje uploaden, zodat u met bewegend beeld (en geluid) een impressie kunt krijgen van het concert. Overigens werd ook meegedeeld dat er dit jaar weer een Proms zal zijn en wel in het laatste weekend van october.

Hoogwater in Gennep

In het noorden is het de afgelopen dagen spannend geweest met het hoogwater. Hier valt het allemaal mee. De Maas en Niers stijgen natuurlijk nog wel behoorlijk. En bij zo'n stijging komt het waterschap in actie en zet de dijkwachten in. Od en Wim Hermens dijkwacht coordinatoren in Gennep stuurden foto's van het hoogwater en de rondgang langs de dijken en het volgende bericht:

Vrijdag 6 januari zijn wij als vrijwillige Dijkwachten van het Waterschap Peel en Maasvallei gebeld om een 1e inspectieronde te lopen op de dijken rondom de Niers, om met name te letten op drijfhout die de dijken zouden kunnen beschadigen. Ook vandaag, zondag 8 januari, is er door verschillende dijkwachten een inspectieronde gelopen op vraag van het Waterschap. Een vijftal nieuwe dijkwachten zijn hierbij ingezet onder begeleiding van ervaren dijkwachten. De verwachting is dat de Maas vanavond het hoogste punt bereikt in Venlo. Voor ons als dijkwachten houdt dit in om ook morgen en dinsdag inspectieronden te lopen.

informatie over de actuele waterstanden van de Maas, kunt u terecht op http://www.actuelewaterdata.nl/ . Bij nieuws meldt Waterschap Peel en Maasvallei dit via http://www.wpm.nl/ en via het Twitteraccount @peelmaasvallei .

Fenny is terug

Ik kreeg een mailtje van Ingrid: " Hoi Harm, De wonderen zijn de wereld nog niet uit!
Na bijna 7 weken is Fenny weer terecht. Ze is broodmager terug gevonden in Volkel en opgevangen in het asiel in Uden. Dankzij de chip is ze weer thuis en ook natuurlijk dankzij de vrijwilligers van de dierenambulance en de medewerkers van het asiel.
En ik wil graag iedereen bedanken die de moeite heeft genomen een mailtje te sturen of te bellen omdat ze dachten haar gevonden of gezien te hebben!
"

Proficiat Ingrid! Hardstikke fijn. De wonderen zijn inderdaad de wereld nog niet uit. Je vraagt je af hoe zo'n poes aan de andere kant van de Maas terecht komt.

Een ander mailtje kreeg ik van pastoor Bouman. Die berichtte dat hij een overlijdensbericht had gekregen van aalmoezenier Piet Linssen. Deze heeft jaren geassisteerd in Misbeek, maar hielp ook in Gennep. Donderdag 12 jan vindt om 13:30h de uitvaartdienst plaats in Milsbeek. Ik heb een link naar een oude foto: Piet Linssen.

Vanavond gaat de steek af van prins Marcel en is er een (2 weeks) "prinsenloos" tijdperk bij Bombakkes. Ben benieuwd wie de jubileum-prins wordt. De heren van Flamingo's hebben heel kanp de uitwedstrijd tegen Tauw-Gemini met 2-3 gewonnen. Volgende week is weer thuis-weekend.

En morgen, 8 januari, begint om 11:00h het nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare

Niersdalbrug

cartoons

Storm

Het lijken wel herfststormen en het is notabene 5 januari. De storm is gelukkig niet zo erg als in het noorden en westen, en we hebben zeker niet zo'n last van het hoog water, maar ook in Gennep veroorzaakt eht weer overlast en schade.

De foto links is van Geerd Peters. Vanochtend most in de Burg. Gilissenweg deze omgewaaide boom opgeruimd worden. Met drie man, (inclusief een behulpzame buurman) en 2 kettingzagen, had men de straat in een goed half uur weer boomvrij. Bij het Bolwerk is niet alleen het grote publicatiebord dwars door het kunstwerk van Mirso heen geslagen, maar is ook behoorlijk wat bekisting omgevallen evenals andere hekwerken.

En bij TVG kunnen ze beter waterpolo gaan spelen ipv tennissen. Er is meer schade want ook bv bij Frank en Nellie is de schutting omgewaaid, hetgeen wel op meer plaatsen het geval zal zijn. Het is in ieder geval zaak om goed op te letten indien u de straat op gaat. Dakpannen en takken kunnen zwaar zijn. Het huidige weer schijnt aan te houden tot in het weekend.

Nieuwjaarsconcert

As zondag, 8 januari, is in PicaMare het traditionele nieuwjaarsconcert van harmonie Unitas et Fidelitas.

Het concert begint om 11:00h en de toegang is gratis. Een mooi begin van een hopelijk mooi nieuw jaar.

Om alvast in de stemming te komen wat beelden van afgelopen jaren:

2011
2010
2008

Uiteindelijk bleken er dan 116 duikers en springers te zijn geweest bij de Niersjaarsduik. 9 personen zijn 2x gesprongen. Een klein meisje wilde zelfs nog een 3e keer, maar werd tegengehouden, omdat ze het wel heel erg koud had. De 9?

Eindejaarsactie Gennepse winkeliers: de Finale

Maandagavond 2 januari was in hotel de Kroon de finale trekking van de eindejaarsactie van de Gennepse winkeliers. Maar liefst 70.000 kaarten waren ingevuld en in de bussen gestopt. Uit die 70.000 kaarten waren oudejaarsavond 25 winnaars getrokken, die werden uitgenodigd voor de finale trekking op maandagavond.

Er waren 25 dozen met congratulations op het biljart van de Kroon gezet. Elke prijswinnaar mocht er willekeurig een pakken. Op die dozen stonden nummers, die correspondeerden met de nummers op 25 enveloppen, waar de prijzen in zaten. Het was dus voor iedereen tot het laatste moment een verrassing wie welke prijs had gewonnen. Er waren 5 hoofdprijzen, van 1x €450,=, 1x €250,= en 3x €150,=. Daarnaast waren er nog 5 prijzen van €100,=, 4 van €75,= en 11 van €50,=

3 minuten

de Niersjaarsduik in 3 minuten

veel plezier

Nog veeeel meer foto's van de Niersjaarsduik

Ikzelf heb natuurlijk ook foto's gemaakt van de dapperen die in de koude Niers sprongen. Interessante gelaats-uitdrukkingen...... Hoeveel personen nu uiteindelijk gesprongen zijn? Er is 125x gesprongen of gedoken in de Niers, Maar, zo te zien, waren er 7 personen (2 heren en 5 kinderen) die het zo leuk vonden dat ze 2x zijn gesprongen. Dat zou betekenen dat 118 verschillende mensen in de Niers gesprongen zijn.

Ook Marco heeft foto's gemaakt en in een picasa-album gezet. De link naar dat album is: LINK naar Marco's album

O ja: en wilt u foto's van uzelf of uw familie in groter formaat hebben? Stuur dan even een mailtje (met het nummer van de file).

Foto's Niersjaarsduik
Naast de film heeft Frank ook een uitgebreid foto-album gemaakt van alle sprongen van de Niersjaarsduik van 2012. Veel plezier. Later volgen ook nog foto's van mijzelf.
Niersjaarsduik 2012: alle duiken op film

De eerste gebeurtenis van 2012 zit er al weer op. Na het vuurwerk van afgelopen nacht was zondagmiddag 1 januari vanaf 2 uur de traditionele Niersjaarsduik. Het was zacht, zo'n 12 graden en ook het water was warmer dan anders. Alhoewel..... 8 graden vind ik zelf niet echt warm en eigenlijk nog steeds steen- en steenkoud. Des te meer respect dus voor de maar liefst 124 duikers of springers (Goof heeft ze geteld). Een nieuw record, waar John en Ton wel trots op zullen zijn.

De fotografen stonden dit jaar niet in de weg, maar dit keer waren het meer de plu-s, want het (mot)regende vrijwel de hele tijd.

Ook respect daarom voor Frank die door de weilanden, modder en regen naar de overkant van de Niers geploegd is om voor u opnames te maken voor gennepnu.nl.

Allereerst een film van de Niersjaarsduik van 2012. Alle deelnemers staan er op (en zelfs een hond, maar die hoort er niet bij).

Later volgen de foto's van mij en van Frank. Veel plezier.

Niersjaarsduik

2011 zit er bijna op. Nog even oliebollen halen bij de Coloradokevers op het Europaplein, oudejaars-avond, en dan is het weer 2012. Dat begint natuurlijk weer met vuurwerk, maar zondagmiddag om 14:00h volgt dan de traditionele Niersjaarsduik.

U kunt zich nog aanmelden op de site van de duik (Link naar site) Dan bent u verzekerd van de nodige duik-attributen. Maar u kunt zich ook terplekke opgeven.

Fotografen en filmers moeten dit jaar achter de hekken plaatsnemen, zodat het zicht voor het publiek gevrijwaard is. De Niersjaarsduik is natuurlijk ook de perfecte gelegenheid om elkaar een gelukzalig nieuw jaar te wensen.

 

 

Wilt u nog eens zien hoe het in afgelopen jaren was?

duik 2011 duik 2010 duik 2009 duik 2008

Genneps Jaaroverzicht van 2011

In 30 minuten een volledig overzicht van wat in 2011 in Gennep gebeurde.

Genneps Jaaroverzicht

Inmiddels ben ik druk bezig met het 7e jaaroverzicht van www.gennepnu.nl. Als opwarmertje nog eens de vorige jaaroverzichten op een rijtje.De film van 2010 is zowel in groot als in klein formaat. Het groot formaat is 732 MB groot en duurt 22 minuten. Indien het afspelen online niet zonder haperingen gaat, kunt u de film ook eerst naar uw computer downloaden. U kunt dat overzicht in kleiner formaat bekijken. Veel plezier en een alvast een gelukkig 2012 toegewenst. Het jaaroverzicht van 2011 volgt zeer binnenkort.

Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2006
Jaaroverzicht 2007
Jaaroverzicht 2008
Jaaroverzicht 2009

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!