Niersjaarsduik 2008

Misschien was "de 1e dapperen van 2008" een betere titel geweest, want het was errug koud. Ik zou er tenminste niet aan moeten denken in dat koude Nierswater te springen. Enfin, ik kan ook zeggen dat ik foto's moest maken en er daarom niet in kon springen..... Ook Marco Thijssen heeft foto's gemaakt. Daarom niet 1, maar zelfs 2 albums met foto's van de Niersjaarsduik van 2008. 34 dapperen waagden de sprong. Als u op 1 van de eerste 2 foto's klikt, krijgt u mijn album. Klikt u op foto 3 of 4, dan krijgt u het album van Marco.

Mijn eigen album: 3 prinsen gaan te water (2 lieten verstek gaan)
"Mijn eigen album: "mama, kijk mij eens!"
Marco's album: lopen op het water
Marco's album: "ik wil niet!!
Een gelukkig 2008!
Reacties en bijdragen

Allerlei reacties en bijdragen blijven binnen druppelen, zodat we nieuwe informatie krijgen over namen, gebeurtenissen en natuurlijk foto's. Hans Lamers wist de klassefoto van de Martinusschool van 1968 zeer behoorlijk aan te vullen (album Martinusschool), Fons kende 1 van de ontbrekende namen op de foto van Carnaval in Venetië (vorige update) en Marco Thijssen stuurde een 2 tal foto's van de jaarlijkse oliebollen-actie van de Colorado-kevers ten bate van het jeugdcarnaval. Ik heb ook vernomen dat de gesignaleerde ransuil waarschijnlijk verjaagd is door de sloopactiviteiten van "de Brug". Alle bijdragen, informatie en ook nieuwe foto's blijven zeer welkom.

De ransuil in vol ornaat. De ransuil komt overigens voor op de zgn rode lijst en is een beschermde vogel.(oa verdrag van Bern en de flora- en faunawet). Zijn leefomgeving mag niet worden aangetast. Zie ook de website van het ministerie

Ook in 2007 verkopen de Coloradokevers weer oliebollen op het Europaplein voor de ondersteuning van het jeugdcarnaval in Gennep (foto's Marco Thijssen)

 

 

Voordeel van de winter is dat je door de takken heen wat meer kunt zien. In de andere jaargetijden is bv de kerktoren onzichtbaar door de bomen.

 

 

Carnaval in Venetië

In 1957 vierde Matigheid en Genoegen haar 40 jarig bestaan met de opvoering van een speciaal toneelstuk en wel "Carnaval in Venetië".

Op de foto links zien we de "cast" van die uitvoering waaronder een aantal bekende Gennepenaren. (tenminste 3 prinsen van Bombakkes)

 

De foto is afkomstig van Harrie-Jan Metselaars en hij kende nog de volgende personen:

Harrie-Jan: " Op de bovenste rij zie je Vincent (Vinny) van Riet, vóór hem Roos Jaspers (als ik het wel heb), naast Vinny Anneke van Leeuwen (de dochter Ellen Hoffman), Lily Bekkers, Frans van Bergen. Op de 2e rij ....Derks (zoon van Frits Derks), ....Deters, dochter van Dries (dacht ik), een onbekende heer, Carla Jansen, Dick de Roos. De drie eersten op de voorste rij komen me bekend voor, maar de namen schieten me niet te binnen. Daarnaast Harrie van Arensbergen en mijn vader (Teun Metselaars)."

Kent u nog meer namen? Laat het me dan aub weten, zodat we het gezelschap kunnen completeren.

Fons:"2e van links links op de voorste rij is Hans van Boxtel zoon van de toenmalige baas van AH -waar nu slagerij van Os is"

Hele serie uit 30-er, 40-er en 50-er jaren

Weer via Henk: een hele serie. Ik zal ze eerst eens zonder bijschrift plaatsen, dan kunt u zelf op zoektocht. Een mis in de oude kerk, in de noodkerk en in de "nieuwe" kerk. De mannen staan achter in de kerk te wachten tot ze de kerk kunnen uit sluipen. De tram in Gennep, thv Driek Rievers, een trouwpartij tussen Gerard Delahay en Dien van Arensbergen. Harrie van Arensbergen, Piet en Jan Mooren in 1942. De mallemolen (zo te zien op het Wilhelminaplein). De tuin van Door Mooren aan de Haspel met uitzicht op de oude kerk. De herbouw van het Hoekje. Huub Timmermans wordt prins (in 1951, met rijtuig). Rob van de Kamp wordt prins. Janssen de Bakker. De bisschop houdt een toespraak (met de Tulakker op de achtergrond). Ruiters op de Markt tgv de viering van Gennep 1000jr stad (1950), terwijl op de achtergrond de huizen herbouwd worden. Blik vanaf de Siep richting kerk van Ottersum (toen stonden er nog niet zoveel bomen). De 1e Indië-ganger (Dorrestein) komt terug en wordt feestelijk onthaald. Adriaan Trienekens, doop bij Mooren, Sjaak en Liet Nogarede enzovoorts.

De koningin op bezoek in Gennep

Het is niet zo vaak gebeurd dat een koning of koningin in Gennep op bezoek was. Koningin Juliana bezocht Gennep in de 50-er jaren. Ik heb daarvan al eerder foto's laten zien in het verzamelalbum van de harmonie, waar we de harmonie èn de koningin bij het toenmalige Zonlichtheide zien (waar later de Augustinusstichting kwam aan de Heijenseweg) en recent met de foto van de kinderen met vlaggetjes voor de toenmalige burgemeesterswoning van Gilissen (nu villa Voss naast het stadhuis). Uit het foto-album van Harrie-Jan Metselaars en als voorproefje op wat nog komen gaat, nu een 3tal plaatjes van dat bezoek van de koningin.

De auto met Juliana achter het stadhuis. De bejaarden (en nonnetjes) kijken belangstellend toe. We zien oa burgemeester Gilissen en wethouder Peters
Langer

Een paar mensen hebben me aangesproken op de "snelheid"van het jaaroverzicht van 2007. Daarom heb ik een 2e versie gemaakt, waar de onderschriften en foto's wat langer in beeld blijven. Het overzicht duurt daarom ruim 2 minuten langer. (de vorige versie blijft overigens toegankelijk via de knop een stukje lager)

Het jaaroverzicht 2007 (in een wat langere uitvoering)
Instructies voor de filmpjes: de filmpjes zijn gemaakt als wmv file (winmedia file). De filmpjes zouden in de meeste gevallen moeten opstarten, indien u er met de muis op klikt. Indien dit niet lukt, dan kunt u de filmpjes het beste op uw eigen computer downloaden en opslaan. Ga hiervoor op het filmpje staan en druk dan op de rechter-muisknop. U krijgt vervolgens een keuze-menu, waar u vervolgens kiest: "opslaan als". U kunt dan de plek op de computer kiezen, waar u de film opslaat en de film daarna rechtstreeks vanaf uw eigen computer opstarten. Voordeel is dat u op deze manier ook zelf een exemplaar van het filmpje heeft en kunt bewaren.

En binnenkort? Meer nieuwe (oude) foto's afkomstig van Harrie-Jan Metselaars en via Henk. Er zitten weer erg leuke foto's tussen.

Over kerst-inkopen (verkeersinfarcten) en Nachtmissen
korte impressie uit de Martinuskerk
van kerst-inkopen en verkeers-infarcten op het Wilhelminaplein

UILIG: Fons attenteerde me op bovenstaande ransuil bij hem in de tuin.

en een kerstgroet van de familie Peters: het Gezinskoor "Onder de Klokkenslag" op kerstavond St. Martinuskerk Gennep

Het Genneps Jaaroverzicht van 2007

Nog 2 tips: 1) wilt u de film op uw eigen harde schijf opslaan en daarna bv op een CD branden? Ga met uw muis boven het plaatje staan en druk op de rechter-muisknop. U ziet dan de mogelijkheid "doel opslaan als". Kies deze mogelijkheid en kies vervolgens de plaats(directory) op de harde schijf waar u de film wilt bewaren. 2) wilt u de film op het gehele scherm zien? Zodra de film begint, klik dan op de rechter muisknop en kies: "volledig scherm". Veel plezier. En aan Magic: ik vind het prima dat jullie deze compilatie op TV uitzenden (leuk voor mensen die geen internet hebben of kijken). Er is maar één voorwaarde en dat is dat er niet aan gesleuteld wordt! (dus ook incl titel en aftiteling). Ik heb overigens ook een AVI-file. Het zou daarnaast ook leuk zijn als www.gennep.nu nu eens onder de "links" van Magic vermeld zou worden, net zoals ik Magic wel vermeld (al 3 jaar!)

Gennep op zijn mooist

Ik heb u een aantal plaatjes van vandaag (22 dec 2007) beloofd. Gennep op zijn mooist. Druk op de appel voor dit foto-album. Ik hoop dat u de foto's ook mooi vindt.

En binnenkort: het beloofde jaar-overzicht 2007.

Schaatsen op de Siep

Wat niemand verwacht had.... Kan er in 2007 toch nog geschaatst worden in het Gennepse. Op de Siep natuurlijk. Nog niet veel mensen weten het blijkbaar, want het was niet druk. Een film-impressie van www.gennep.nu

Het is vandaag trouwens helemaal schitterend met de sneeuw berijpte bomen en struiken en dan die stralende zon. Iets dergelijks komt maar uiterst zelden voor. Mensen die van de fiets stappen en dan met de fiets aan de hand verder wandelen, omdat het zo mooi is. Auto's die langs de kant van de weg stoppen. En dat ondanks de drukte van het nog moeten doen van kerst-inkopen.

En natuurlijk heb ik (net als velen) ook weer foto's gemaakt. En zo ook Ton Peters. Die foto's zijn te zien via de button hier direkt onder. Veel plezier en misschien wel, veel schaatsplezier.

Kaarsjesavond 2007

Vanavond (vrijdag 21 dec) was dan de Kaarsjesavond 2007 op een feeëriek verlichte markt in Gennep. Het was weliswaar feeëriek, gezellig, maar erg koud. Zangkoor Sonoor uit Bergen, de fanfare van Heijen zorgden voor de muziek. Aan het begin verzorgde een kunstenaarscollectief olv Mirso mbv lichtkubussen een show.

Het vergde het uiterste van mijn spullen om zonder flits te fotograferen. Het is nu eenmaal erg donker op zo´n avond.

Maar om de sfeer vast te leggen en ook om de avond niet te verstoren met onnodig geflits, is het toch gelukt om zonder flits een reportage voor u te maken. Veel plezier. Daarnaast heb ik ook een kort filmverslag gemaakt, zodat u (achteraf) de sfeer kunt proeven.

(ook toegevoegd aan het webalbum Gennep2007

Foto-verslag
Film-impressie
Laatste nieuws: SMOG toch overstag!

En sluit aan bij LOGO (Magic). Het bestuur zal bestaan uit de bestaande 4 van LOGO aangevuld met de 3 van SMOG. Ik snap het weliswaar niet zo goed, want daar had SMOG toch bezwaar tegen(????), maar ja...(misschien ben ik daar te dom voor?). Helemaal onderaan deze blz kunt u het persbericht van SMOG van vandaag lezen. En straks volgt dan natuurlijk nog de reportage van de kaarsjesavond, die nèt achter de rug is.

Uitsneeuwende mist

Het weer zorgde vandaag voor bijzonder mooie taferelen. Het verschijnsel heet ook wel uitsneeuwende mist. Bij een hoge luchtvochtigheid en zeer lage temperaturen verschijnt er op oppervlakten, blaadjes en takjes rijp ofwel sneeuw, hetgeen bijzondere plaatjes oplevert. Marco Thijssen is er vandaag op uit getrokken met zijn canon 400D en heeft een impressie gemaakt met mooie plaatjes in de omgeving van Gennep.

Het album is via de foto links toegankelijk. Veel plezier. Ik heb overigens op vrijdag 21 dec nog een aantal foto's toegevoegd (zie hieronder)

U herkent deze plek vast niet. Het is de Schoolstraat, maar heet nu Brugstraat. Het huis rechts is de huidige woning van mevr van Abel. Daarachter ligt de oude jongensschool St Martinus. We schrijven het jaar 1951 en het is 1e communie voor de Gennepse jeugd.
Ook een plekje dat u wellicht niet herkent, alhoewel de huizen op de achtergrond er nog steeds staan. De Kuulwei met machinehandel Janssen . (nu Burg. Woltersstraat). Nu weet u misschien ook waar het woord "kuul" vandaan komt.
Jong Nederland (nog zonder uniform) vormt de erewacht. Op de achtergrond wordt het huis van dokter Gunneweg (nu woont er Michiel van Oeffelen) hersteld. De harmonie is paraat: op de achtergrond zien we de "harp" van de harmonie en we zien ook de commissaris (Billige) Noij. We zien verder o.a. Harrie Simons, maar ook Sjuul Smeets. De gelegenheid? Het is februari 1948 en de 1e Indië-ganger, Dorrestein keert terug uit Indië
Deze foto is vermoedelijk van rond 1950, maar kan ook iets later zijn geweest. Het huis is de burgemeesterswoning van Gilissen (nu vila Voss) opzij van het stadhuis. We zien erg veel Gennepse kinderen, die zijn opgesteld om de koningin te begroeten. Herkent u nog iemand??
Nieuwjaarsconcert, Kaarsjesavond, Kerstconcert en Niersjaarsduik 2008

Niersjaarsduik in de Niers, zondag 1 jan 2008, 14:00h

Dit jaar treden op:

•  Harmonie Unitas et Fidelitas,

•  jeugdblokfluitgroep van de Meander

•  Het jeugdorkest van Gennep en Heijen

Afgelopen jaar was het een spetterende opening van het nieuwe jaar. En ook dit jaar bent u van harte welkom op het openingsconcert voor 2008, het jubileumjaar van harmonie Unitas et Fidelitas (opger. in 1818!)

3e Niersjaarsduik in Gennep

Vorig jaar ging het door omstandigheden niet door, maar dit jaar pakt John Hofmans de draad weer op en geeft ook waarschijnlijk het goede voorbeeld.

De Niersjaarsduik in de Niers. Vanwege de modderpoel in het Niersdal moest het evenement helaas wel naar een andere plek verplaatst worden.

Het vindt nu plaats àchter Pica Mare. Op de speciale website kunt u alle bijzonderheden vinden. Maar schrijf 1 januari 2008, 14:00h maar alvast in uw (nieuwe) agenda.

(als u op de foto boven klikt, krijgt u de foto's van editie 2006)

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel