Kapelaan Sampers

Kapelaan Sampers was kapelaan in de Martinusparochie in Gennep van ongeveer 1949 tot 1954. Er staan al diverse foto's van deze kapelaan op deze website. Vanmiddag kwam Theo Peters bij me langs. Theo is de oudste zoon van "Piet de knip" uit de Picardie (Wethouder en molenaar. Wij moesten daar vroeger altijd eieren halen (ze hadden 2 stallen, waar nu de Martinushof is) en later moest ik voor mijn opa voor een dubbeltje Asef halen in de Houtstraat (daar was de molen, waar nu het parkeerterreintje is. Asef is trouwens kunstmest). Maar terug naar het verhaal. Theo woont in Mill, is gepensioneerd (hij is secretaris in St Anthonis geweest) en hij had foto's gekregen van een mevrouw uit Mill. De zuster van die mevrouw was vroeger huishoudster geweest van kapelaan Sampers uit Gennep. En nu kan ik zowaar een nieuwe special maken, dit maal met foto's van kapelaan Sampers. Veel Jong Nederland, maar ook de ULO, de 1e steenlegging van de Martinuskerk, Anjeravonden, de houtbewerkersbond enz. Dat kost natuurlijk enige tijd. Vandaar dat ik u hier alvast wat foto's toon. Weet u namen of kent u het verhaal van de foto, mail me dan aub.

1952: 35jr bestaan van de Houtbewerkersbond afd Gennep
oktober 1951: 35jr bestaan van Herwonnen Levenskracht Gennep
29 juni 1951: JN Gennep weekend in Bergen
juli 1952: de 2e klas van de ULO mag op schoolreis naar Schiphol
Floriasco

zoek de verschillen! (er zijn wel heeeeeel opvallende overeenkomsten!)

Tja. Dat gaat ons dus een aardige cent kosten, waarschijnlijk zo'n 3 miljoen euro, want dat industrieterrein in Venlo (Greenpark) en die gebouwen daar die zijn er ook nog. En daar zijn we niet zo 1,2,3 van af. Veel veranderen kunnen we niet meer. Het is dus zaak om ons verlies zoveel mogelijk te beperken en vervolgens dat verlies te nemen. En wat moet Gennep in vredesnaam met een participatie in een industrieterrein en gebouwen in Venlo? Wie heeft dat ooit kunnen verzinnen en goedkeuren? Hadden we het geld beter in Boxmeer, Haps of desnoods Nijmegen kunnen besteden. Was nuttiger geweest dan notabene in Venlo. De situatie is ook veel dramatischer voor Gennep dan bv voor Venlo of Horst. Die hebben tenminste wat meer economische spinoff gehad van de Floriade en dat industrieterrein ligt tenminste in de eigen gemeente of in de buurt. Maar we doen er niets meer aan. Het stelt wel alle Gennepse politieke partijen in een bijzonder daglicht, want volgens mij waren ze allemaal voor de Floriade. We kunnen ze helaas niet financieel aansprakelijk stellen. Voor de geïnteresseerden: dossier de Limburger, concept begroting Greenpark 2011 , begroting Greenpark 2012, Jaarrekening Floriade 2010, grondexploitatie Greenpark0juni 2011, SP artikel-stel bestuurders aansprakelijk.

Foto's opening JL tentoonstelling
U hebt natuurlijk ook nog de foto's tegoed van de opening van de tentoonstelling vanmiddag. Leuk was dat ik Leo nog weer eens tegen het lijf liep, die zich net zo ongemakkelijk als ikzelf leek te voelen bij dit soort gelegenheden. Ik heb op de lagere school bij Leo in de klas gezeten en ben, toen ze nog in de Steendalerstraat woonden, geregeld bij hen thuis geweest. Jan zelf kwam vroeger ook wel eens bij ons thuis. Hij had in 1979 (volgens mij) met goed gevolg een open hart operatie ondergaan en ik weet nog dat, toen mijn moeder in 1980 aan de beurt was, hij haar moed kwam in praten als lotgenoot. "An, ik ben er zó van opgeknapt". Ik heb ook al eerder eens een update gemaakt met wat herinneringen aan 1963, toen Kees Schilperoort (radioprogramma Raden Maar) de opening van de spikspinternieuwe supermarkt luister bij kwam zetten. Link naar die oude update
Opening Jan Linders tentoonstelling

Bjoetifoel
kijk eens wat de post moet bezorgen!
It's magic

Het is wonderbaarlijk. Alles wat grauw en donker is, wordt met een wit kleed bedekt en alles lijkt ineens maagdelijk schoon. In de sneeuwjacht vervagen tegelijkertijd de heldere lijnen en zaken nemen soms een andere gedaante aan.

Soms is er geen mens voor nodig, zoals bij de foto links (ik neem aan dat u weet waar dat is). Soms is er een creatieve geest, die het nuttige (sneeuw ruimen) met het aangename of creatieve verenigt. Kijk morgen maar eens naar de stoep voor Ditjes en Datjes. Er is daar overigens wel iets verdwenen (de kerstboom of sneeuwpop (u mag kiezen) is namelijk met staal gewapend).

hieronder nog een aantal plaatjes van een ondersneeuwend Gennep.

Ik kreeg een mailtje van Norbert over een nieuw obstakel op het trottoir en wel een dat recentelijk is aangelegd (door de gemeente zelf neem ik aan). In de Brugstraat (thv 22, waar vroeger Corstjes zat) heeft iemand een heuse bubbel in het trottoir aangebracht, waarschijnlijk om te voorkomen dat er regenwater de garage in loopt. In eerste instantie nam ik aan dat Norbert wel zou overdrijven en heb ik vrijdagavond zelf de proef op de som genomen. Fleurtje moest toch nog haar rondje maken. En ja hoor: Norbert heeft niet overdreven. Ik ben zelf gelukkig niet slecht ter been, maar deze bult is van de zotte. Ik ben blij dat ik niet slecht ter been ben en ook niet in een rolstoel zit. Ik neem aan dat er andere methodes zijn om het regenwater tegen te houden zonder het trottoir te vernielen en dergelijke obstakels te creëren.
Plan Ganapja?

Volgens sommigen is Ganapja de oorspronkelijke naam van Gennep (betekent samenkomst van rivieren). Op do 13 dec houdt projectontwikkelaar van der Horst uit Cuijk nu een avond in de Dragonder waar het plan Ganapja wordt geïntroduceerd. In dit plan zouden oa starters-appartementen worden gerealiseerd aan de Zandstraat. Dat is natuurlijk behoorlijk intrigerend, want waar zou dat nu weer zijn? op de website van de projectontwikkelaar vinden we wat wellicht het antwoord is: een complex tpv de vroegere woonwinkel aan de Zandstraat, waarbij in het huidige plan zelfs de helft van het huidige parkeerterrein aan de Poel wordt dichtgebouwd. Winkels en in totaal zo'n 40 flats (waaronder die startersappartementen vanf 109k, hetgeen natuurlijk wel interessant is voor starters). Ik laat hieronder zien hoe die plannen er uit zien.

Vraag is in hoeverre het realistisch is, want het huidige bestemmingsplan staat bebouwing van het parkeerterrein niet toe. Maar met de gemeente Gennep weet je het maar nooit en in het algemeen heeft de gemeente een gewillig oor voor projectontwikkelaars. Supercoop en de andere winkeliers en omwonenden zullen er in ieder geval wel niet van gediend zijn, zodat doorgang van het plan mij op dit moment op zijn minst gezegd problematisch lijkt. Als eea gecombineerd zou worden met een parkeergarage voor zeg 60 auto's dan is het verlies aan parkeergelegenheid te over zien, maar of zoiets financieel en technisch haalbaar is??? We'll see.

Hieronder nog een stukje van het huidige bestemmingsplan (links) en ingetekend (voor zover ik dat kon afleiden) de geplande bebouwing. Maar misschien ligt plan Ganapja wel ergens anders (?)

Sneeuw
Vrijdag 7 december. Sneeuw! En het sneeuwt nu nog steeds. Als je buiten loopt dan kraakt de verse sneeuw onder de schoenen. Het blijft mooi. De vogels hebben het een stuk lastiger, maar laten zich niet uit het veld slaan. Zeker niet met ondersteuning van de nodige mezenbollen en voertafeltjes.
Een Gennepse bruiloft in 1913 of 1914

In 1913 of 1914 trouwen Louis (lodewijk) Timmermans en Geertruida van de Loo (van de molen uit Ottersum). De foto is gemaakt in de tuin van de Tulakker voor de Lindeboom, die nu wellicht gerooid moet worden (zoals ik eerder berichtte). Emile Goossens, van wie de foto afkomstig is (zijn zijn grootouders tenslotte) vertelde dat ze toch nog naar de mogelijkheden kijken om de lindeboom, de oudste in de kern van Gennep, te behouden. Op beide foto's rechts uit 1952 (boven) en uit ongeveer 1960 zien we dezelfde lindeboom weer.

De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan het webalbum over de Tulakker.

Peelpush uit Meijel, waar de Gennepse Steffie Janshen en Shannon Gerhardt spelen (volleybal) heeft overigens vanavond de thuiswedstrijd in de 3e ronde van de Europacup tegen het Finse Salo met 2-3 verloren. Volgende week is de return in Finland. Ben benieuwd of ze dan weer voor zo'n daverende verrassing kunnen zorgen als bij de uitschakeling van hun Roemeense tegenstander in de 2e ronde.

De Gennepse Balkan in 1955

een tijdje geleden toonde ik de foto afkomstig van hans Seegers van een grote groep met jeugd van het Voorhoevepark, of Balkan, uit het Gennep van 1955. Ik had nog geen namen. Marijke Grens-Simons (uit de Balkan) is bij Betsie Noij langs geweest en die wist op één na alle namen. De foto is ook toegevoegd aan het 7e webalbum met Gennepse mensen.

Voorste rij vlnr: 1. Sini Wijers, 2. Peta van Grinsven, 3. Harrie Seegers, 4. Corrie Noij, 5. Betsie Noij, 6. Toosje Sluiters

2 e rij vlnr: 7. Jan Konings, 8. Hen Ter Vooren, 9. Jopie Zwart (?) 10.Pierre Weijers, 11. Nol Noij, 12. Anton Weijers

3 e rij vlnr: 13. Nellie Konings, 14. Sjaak Noij, 15. Theo Oldenhof, 16. Maria Simons, 17. Jannie Noij, 18. Nellie (Ellen) Simons (?), 19. Wil ter Vooren, 20. Wiesje Sluiters, 21. José van Griensven

Achterste rij vlnr: 22. Henk van Est, 23. Albert Konings, 24. Johan van Griensven, 25. Marian van Griensven (?), 26. Tjeerd de Greef, 28. Willie Weijers, 29. Mevr. Snijders, 30. Annie Simons, 31. Rita Noij, 32. Frans Hendriks

We schrijven nu donderdagavond 6 december 2012 en ze voorspellen veel sneeuw en dientengevolge verkeersproblemen voor morgen. Ben benieuwd. Het kan in ieder geval ook mooie plaatjes opleveren als alles was grauw is, bedekt wordt met een laag kraakheldere sneeuw. Ik zag trouwens dat Marlies de Loo benoemd is tot burgemeester in Nuth, een dorpje in Zuid Limburg. Ben benieuwd of daar nu ook herindeling moet gebeuren.... Is nog heel stuk kleiner dan Gennep.

 

Controle nodig

Met dank aan Ton Noy hebben we de namen van klas 5 uit 1963-1964 van de Martinusschool met de befaamde meester Marcellis (en dus niet Mercedes) bijna compleet. Marius Dinnessen wist namelijk bijna alle nog ontbrekende namen. Maar ik weet niet zeker of alles nu goed benoemd is. Graag dus even controle (Hans, Ton en Marius?)

rij4 1. Hr Beckers 2. Theo Jetten 3. Pieter Nogarede 4. ? 5. Wim Janssen 6. Hans Konings 7. Paul Taanman 8. Huub Smits 9. Kees Verkade ? 10 Nol Simons 11. Ben Rutten 12. Ton Noij 13. Hr Marcellis

rij3 1. Marius Dinessen 2. Eijkmans 3. Tonnie Basten 4. Peter Ermers 5. Peter Kamps 6. Jo de Reus 7. Jan Rij 8. Rudi Holla 9. Frans Weren 10. Jan Konings 11. Gerrie Michels 12. Jos Basten 13. Tonnie v Driel

rij2 1. Jan Derks 2. Maarten Schenk 3. Wil van Rooij 4. B Jacobs 5. Peter Willems 6. Fred van Est 7. Harrie Theunissen 8. Ton Hermsen of Hermens 9. ?... Peters 10. Peter van Beers 11. Ton Smits 12. Martien van Elten

rij1 1. Dennis Goossens 2. Hans Heijnen 3 Gerard Kuppers 4. Rinus Roland 5. Hans Segers 6. Paul Swerts 7. Paul Bosman 8. Hans Jacobs 9. Paul Peters

 

Ook tav de Floriade lijkt mij enige controle wel gewenst. Hoe zit het met die oorspronkelijke 7 miljoen aan werkkapitaal, die later 12 miljoen werd, die de regio aan de Floriade bv ter beschikking stelde? Is dienog niet verrekend en bedraagt het verlies dan dus eigenlijk 12+9=21 miljoen? Of is die wel verrekend en bedraagt het verlies op dit moment 9 ipv de 12 waarvoor al gereserveerd was in Gennep?

En hoe zit het met de investering in villa Flora? En onze deelneming in Greenpark? Wat is de actuele waarde (per dec 2012). En hoeveel geld heeft de Floriade Gennep nu eigenlijk gekost (waarbij ik vind dat de herindelings-bijdrage van de provincie (die in de Innovatoren gestoken is) voor wat betreft het Gennepse deel meegerekend zou moeten worden). En wat heeft het nu Gennep opgeleverd??? Het zou toch druppelen in Gennep? Tellen dan dus maar die druppeltjes.

En voor de burger: alle politieke partijen waren enthousiast en voorstander van de Floriade. U had dus ook niks te kiezen. Ja, de SP her er der in Limburg was behoorlijk kritisch, maar dat was de enige.

Wat wel zorgen baart is het gemak waarmee een college en een gemeenteraad dingen laat gebeuren die miljoenen-impact hebben op de Gennepse begroting terwijl tegelijkertijd over allerlei uitgaven tot op 100 euro geneuzeld wordt. We praten hier dus wel over potentiele totaal kosten van meer dan 1000 jaar subsidie voor de Gennepse harmonie. En dan moeten burgers een evenementenvergunning aanvragen als ze een feestje willen houden of allerlei documenten invullen voor een subsidie van een paar honderd euro. Tja, je zult je prioriteiten maar op een rijtje hebben. En laat ze zich aub met Gennep bezig houden en in Gennep investeren ipv in (de regio) Venlo.

Baldadigheid

Eigenlijk wilde ik het woord TUIG gebruiken. Ik was vanmiddag met Nellie op het kerkhof om voor kerstmis een bloemstukje op de graven van onze ouders te zetten. Blijkt dat ze zo ongeveer de helft van de ruiten van het gebouwtje systematisch en kwaadwillig vernield hebben. Baldadigheid is dan een te aardig woord, eerlijk gezegd. Ook de rolstoelen, die er staan voor degenen die slecht ter been zijn, waren blijkbaar verdwenen geweest. Ze zijn later op de Langeweg aangetroffen.

Ik woon in het centrum van Gennep en ben het een en ander gewend aan vernielingen van publieke, maar ook privé eigendommen. Meestal wordt dat gedaan door zatlappen die van de kroeg komen. Maar dit soort vernielingen op notabene een kerkhof vind ik eerlijk gezegd nog behoorlijk veel erger. Dus dan gebruik ik toch maar de term TUIG!

Poppenkast anno 2012

Ik zag in de krant en op de website van de gemeente de aankondiging van een zitting as maandag 10 dec van de bezwaarcommissie . Verschillende mensen hebben bezwaar gemaakt tegen het kappen van bomen op de Groes..........

De bomen die hier gestaan hebben. Eigenlijk dus een poppenkast-voorstelling, die zitting van de bezwaarcommissie.
Laarakkers was ook al bezig met het plaatsen van de containers voor de flessen en het plastic
Het CDA heeft recentelijk een fotoboek met obstakels voor passanten in Gennep gemaakt. Nou dat kan ik ook.

7 jaar geleden heb ik er voor het eerst op geattendeerd op deze website. In 2006 is er zelfs een geheimzinnige aanplakker actief geweest om te wijzen op de soms gevaarlijke situatie en de obstakels op trottoirs en wandelwegen. Ze worden af en toe laat wakker in de politiek zullen we maar zeggen. Ben benieuwd of het gloednieuwe trottoir langs Centrum Centraal nu ook in dat fotoboek van het CDA staat (?)

Balkan 1943

Waarschijnlijk 1943, het midden van de oorlog. Gennepse Joden hadden al ten afscheid gezwaaid, maar het leven ging natuurlijk door.

De foto is afkomstig van Nellie Könings en ingestuurd door Nol Noij. De foto toont gezinnen van de Balkan op een reisje naar de dierentuin in Arnhem (waarschijnlijk 1943, dus 1 jaar voordat daar de gevechten losbarstten)

Van links rechts: Dinie, Nellie, Bert en Henk Könings met moeder Cato, Mitie Hermsen Nellie Hermsen (van Riet) Antoon en Frans Hendriks  en moeder Hendriks.

De foto wordt ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen

Flamingo's A-weekend

Vanavond is dan eindelijk officieel bekend geworden dat het speeltje voor Bobo's (de Floriade) uitgedraaid is op een miljoenen-verlies. En we zijn er nog niet. Want de grond en de gebouwen (Greenpark) hangen ook nog als een molensteen om onze nek. Het zou me niet verbazen als de totale kosten voor Gennep uiteindelijk zo'n 3 miljoen zullen bedragen. Ja, ja: als het regent in Venlo, dan druppelt het in Gennep. Druppelen?? Het lijkt meer een koude douche. Eigenlijk zouden al die bestuurders en politici die dit zo enthousiast over de Gennepse burger hebben uitgestort, zelf maar eens verantwoording moeten af leggen. Enfin, iets leukers: U had nog de foto's van het volleybal van afgelopen weekend te goed. Er zit ook een jarige tussen trouwens. En ja: Vitesse was blijkbaar niet afgelast maar in de 19e minuut gestaakt vanwege de sneeuw bij een stand 0-1. Een Gennepenaar had een goal gemaakt voor Achates en een Gennepenaar was van het veld gestuurd voor het neerhalen van een Heijenaar. ;-)

De midden-aanval re-visited

voor de liefhebber

De heren van Flamingo's speelden vandaag (za 1 dec) thuis tegen Triade VCT en verloren de spannende wedstrijd helaas met 2-3. In de 5e set werd het 13-15. Uit die wedstrijd onderstaande middenaanval van Niels Derks. (ik zal later nog wat volleybal-plaatjes uploaden). Bij Vitesse was het donker, zodat ik vermoed dat de avond-wedstrijd tegen Achates is afgelast. Er was natte sneeuw en het veld van Vitesse is helaas niet echt opgewassen tegen een beetje vocht.

Paas van libero Nils Fleuren, set up van Juul Daemen en het punt wordt gemaakt door Niels Derks.

"Miljoenenstrop voor Floriade"

Zo luidt de kop in het Limburgs dagblad van vandaag . Er zou een verlies van € 9 miljoen geleden zijn, waarvoor de deelnemende gemeentes, waaronder Gennep moeten opdraaien. Ik meen dat Gennep goed is voor 8,5% en dat zou dan dus een bedrag van €765.000 betekenen. Of het waar is, weet ik niet. Hopelijk niet, want ik kan beter geen gelijk krijgen met mijn eerder gedane voorspelling. Maar blijkbaar wordt het ook weer ontkend door de Floriade-direktie, voor wat dat waard is. Reactie op nu.nl. Zorgelijk is het in ieder geval wel. We zijn al 15,5 miljoen kwijt aan allerhande projecten en toestanden (zie Gekke Henkie), waaronder een aanzienlijk bedrag voor de Floriade, en dan zou dit er nog eens over heen komen. Ben benieuwd hoe ons bestuur en onze volksvertegenwoordigers hier weer op reageren.

Want de Floriade lijkt linksom of rechtsom een miljoenendebacle voor de gemeente Gennep te worden. en dan hebben we het nog niet eens over die €2 miljoen die we van de provincie zouden krijgen voor onze inspanningen voor een herindeling in Noord Limburg, welke 2 miljoen de provincie niet aan ons maar aan de Floriade heeft gegeven (onder het mom dat dat ook ten goede komt aan oa Gennep). Maar daar hoor je niemand meer over. Die 2 miljoen zijn ook al foetsie.

Obstakels

Nee, ik heb het niet over Gekke Henkies!. Er is de laatste maanden rumoer over de vele obstakels in de winkelstraten in Gennep. Niets nieuws onder de zon, want de burgers klagen hier al jaren over. Ook toen de huidige Zandstraat werd aangelegd, werden er vele vraagtekens gezet bij de stoepjes en de afwateringsgeul waar je met de fiets niet in wilt zitten. Ik heb er in de loop van de jaren de nodige aandacht aan besteed vanaf 2005. Maar ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Na 6 weken komt er gelukkig weer een trottoir naast de bouwput van Gennep centraal. Jammer alleen dat ze die stoep tpv de obstakels zoals de lantaarnpaal niet wat breder maken.
Dan maar het dak op: bij het Bolwerk wordt ijverig getimmerd
Afgelopen zondag, koopzondag, zag ik deze fiets bij Blokker liggen. Een zeer moderne en alternatieve bladvanger
De Pieten hadden het intussen goed naar hun zin op die koopzpndag.
1925: Maandag wasdag

Onderstaande foto's zijn afkomstig van hans Segers en dateren van ongeveer 1925. Links het Voorhoevepark en rechts de Spoorstraat thv hotel van Bergen.

Deze foto is zo te zien gemaakt vanaf het Spoorwegje langs de tuin van de Paters. In het blok waar we recht tegenaan kijken woont volgens mij momenteel Maarten Daniëls, de vorst van Bombakkes
Drukte in 1925 bij hotel van Bergen. Deze foto laat de intrede van een nieuw tijdperk mooi zien. De overgang van paard en wagen naar het eerste auto- en bus-vervoer. De tramrails liggen er nog. Bij hoel van Bergen zijn 2 werklieden bezig met kruiwagens om zand te kruien.
De foto rechts kwam mij bekend voor en ik ben even op zoek gegaan. En ja hoor: in het webalbum met ansichtkaarten staan onder de rubriek Spoorstraat een ansichtkaarten, die verdacht veel lijkt op de foto rechts boven, maar net niet helemaal. Blijkbaar heeft de fotograaf meerdere foto's gemaakt in een tijdbestek van een half uur of zo. Daarnaast nog een 2tal andere foto's vanaf dezelfde plaats

Met dank aan Ton Noy hebben we de namen van klas 5 uit 1963-1964 van de Martinusschool met de befaamde meester Marcellis (en dus niet Mercedes) bijna compleet. De klassefoto voeg ik ook toe aan het album van de St Martinusschool., zodat dit voor het nageslacht bewaard blijft.

 

rij4 1. Hr Beckers 2. Theo? Jetten 3. Pieter Nogarede 4. ? 5. Wim Janssen 6. ? 7. ? 8. Huub Smits 9. Kees? Verkade ? 10 Nol Simons 11. Ben Rutten 12. Ton Noij 13. Hr Marcellis

rij3 1. Marius Dinissen 2. Eijkmans? 3. Tonnie Basten 4. Weber?/Xofleer? 5. Peter Kamps 6. Jo de Reus 7. Janssen? 8. Rudi Holla 9. Frans Weren 10. Jan Konings 11. Gerrie Michels 12. Jos Basten 13. Tonnie v Driel

rij2 1. Jan Derks 2. Maarten Schenk 3. Wil van Rooij 4. B Jacobs 5. ?............ 6. Fred/Harrie van Est 7. Harrie Theunissen 8. Ton Hermsen of Hermens 9. ?... Peters 10. Peter van Beers 11. Ton Smits 12. Mario van Netten

rij1 1. Dennis Goossens 2. Heijnen/Reijnen? 3 Gerard Kuppers 4. Roland? 5. Hans Segers 6. Paul Swerts 7. ?........ Bosman?8. Paul Peters 9. ?...................

 

 

Oudste lindeboom

Emile meldt in het gastenboek: " Helaas gaat de oudste linde van het centrum van Gennep in de tuin van de Tulakker binnenkort sneuvelen. Het is een gevolg van het aanbrengen van de infiltratiekelders onder het Wilhelminaplein in 2010." Ik heb 2 foto's geplaatst zodat u kunt zien hoe de situatie in oktober 2010 was. Op de foto links ziet u op de achtergrond de linde staan. Diezelfde linde staat ook op een foto uit 1949, waar het personeel van de NBDS een reuniefoto gemaakt heeft. Link naar die foto. De harmonie was ook paraat.

Een positieve noot deze week is dat het Ottersumse bedrijf Imagro een van de 12 winnaars van het Syntens Innovatiecentrum is voor de verkiezing van het slimste bedrijf van Nederland . Link

Dag gekke Henkies!!

dat was tenminste mijn eerste gedachte na het lezen van het artikel in de Maas&Niersbode van 28 nov 2012. De gemeente beschouwt ons als gekke Henkies bij het geven van uitleg over wat er gebeurd is met het Essent-geld.

Eerst even terug:

Gennep had als erfgoed uit het verleden aandelen Essent, die afgezien van hun waarde ook zorgden voor een jaarlijkse bijdrage aan de gemeente van € 817.625,=, een niet onbelangrijke bijdrage aan de financiën van de gemeente Gennep. Omdat Essent verkocht werd, kreeg oa Gennep een bedrag uitgekeerd van in totaal € 16.602.000,=. In 1e instantie kreeg Gennep € 15.045.000,= en dit jaar kwam er nog eens € 1.557.000,= bij toen de kerncentrale Borsele uiteindelijk ook verkocht werd.

In het artikel beweert de Gemeente dat dat geld verdeeld wordt over allerlei spaarpotjes en dat er niks weg is. Volgens de begroting van de gemeente is in 2015 de post "bestemmingsreserve Essent-aandelen" namelijk 0

Inderdaad, ze denken blijkbaar dat we gekke Henkies zijn. Het geld potverteren is één ding, maar ons voor gek verslijten gaat mij helemaal te ver.

Ik laat u zelf oordelen aan de hand van de harde cijfers in de stukken van de gemeente zelf, namelijk de cijfers van pag 70 van de programmabegroting 2010, en de cijfers van bijlage 5 van de recentelijk goedgekeurde begroting voor 2013. Wat hadden we op 1 jan 2010 en wat zullen we nog hebben op 31 dec 2015. Kijkt en huivert. (omdat u wellicht niet kunt geloven wat ik hier zeg heb ik een screenshot van beide officiele dokumenten van de gemeente bijgevoegd, 2010 en 2013)

Als ik een suggestie mag doen: als het Essent-geld er gewoon nog is zoals de gemeente stelt, geef het dan gewoon terug aan de 17385 inwoners van Gennep. Dat is € 955 per kop, van baby tot grijsaard. Komt goed van pas in deze economische tijden.....

programmabegroting 2010
programmabegroting 2013
1-1-2010 31-12-2015
algemene reserve (weerstandsvermogen) € 3.000.000 € 5.000.000
algemene vrije reserve € 3.749.330 € 4.942.863
reserve bouwgrondexploitatie € 3.824.485 € 1.849.745
Stille reserves € 3.026.000 € 3.027.000
bestemmingsreserve opbrengst Essent € 16.602.453 € 0
totaal € 30.202.268 € 14.819.608
bedrag dat "kwijt" is
€ 15.382.660
De Balkan-jeugd in 1955
de foto links is gemaakt rond 1955 en toont de toenmalige jeugd van de Balkan (Voorhoevepark) in Gennep. Hans Seegers stuurde de foto, maar ik heb helaas nog geen namen. De foto wordt eveneens toegevoegd aan het album Gennepse mensen.
St Raphael, belastingen en de Heikant

Dat was 4,5jr geleden de kop van een update op deze site. U kunt het nog vinden onder `oude pagina´s` en wel op 22 feb 2008. De update ging over de spoorbond St Raphael en over het oude belastingkantoor, toen dat nog in de Niersstraat was. Heel vroeger was het een hotel, na de oorlog het belastingkantoor, weer later een apotheek en nu kun je er apartementen kopen. De foto´s waren toen afkomstig van Willy Goertz, wiens vader op de foto stond. Ik kreeg nu een mailtje van Wim Michels. Zijn vader (Theo Michels uit de Middelweg) staat ook op de foto´s en de moeder van Wim wist de meeste namen nog, alhoewel ze inmiddels 88 is en in Norbertus verblijft. Een update dus van een oude update. Veel plezier

vlnr => Jan de Zeeuw, Vullings uit Heijen, Guus Konings , Schröder uit Oeffelt, Leo van Schaick, Chris Goertz, Theo Michels en dhr. Bruls (zittend)
Het belastingkantoor in lang vervlogen tijden (nog in de Niersstraat. Papier, pennen, typemachines en asbakken. vlnr => Theo Michels, ? met hoed, Karel Roers, Vullings uit Heijen, Henk Wouters (in het midden, onscherp) "Lange" Janssen daarachter, Nogarede, dan wat vraagtekens, de man met het snorretje is Schröder uit Oeffelt, Puts staat helemaal rechts. Zittend Bruls en Jan de Zeeuw.
De bovenstaande foto stond ook in die update. Erg leuk en dus goed in de herhaling. Hans vd Broek indertijd de foto van de spoor- en trambond St Rapael in 1953 voor café Royal. Nu met bijschrift en de meeste namen en oa met dank aan weer een andere oudere dame met een ijzeren geheugen, Riek Achterberg-Roosenboom.
Marcelis en geen Mercedes

47 jaar geleden zat ik op de Martinusschool in de 5e klas en wel bij een strenge meester waarvan ik altijd gemeend heb dat ie Mercedes heette. Oud-Gennepenaar Hans Seegers stuurde een aantal foto's, waaronder een foto van de vijfde klas van de Martinusschool (1963-1964) met daarbij een aantal namen. Waaronder de naam van de meester: J Marcelis...... Kun je eens zien wat voor heilig ontzag ik 47jr geleden voor die meester gehad heb, dat ik niet eens zijn naam goed had.

 

Ik heb het dus 47jr verkeerd gehad. Hans wist ook nog een aantal namen van zijn klasgenoten. Ik heb die namen bij de foto rechts gezet.

Het zou leuk zijn als we ook deze klassefoto weer zo compleet als mogelijk kunnen krijgen met de namen.

25 nov: een stormachtige koopzondag (en verjaardag)

Waar de sloop aan de gang is, heeft de storm zo ongeveer alles omver geblazen tot en met de dixie. Uit allemacht probeert Laarakkers de berg zand met asbest stukjes afgedekt te houden, waarbij de bouwhekken goed van pas komen. Hopelijk blijft alles op het dak en de steigers van het bolwerk goed liggen. Op het nieuwe beachvolleybalveld naast PicaMare komt de wind goed van pas, want het veld wordt netjes schoon geblazen. Het hek is een soort bladvanger geworden.

En dan is het nog koopzondag ook, maar ook verjaardag. Vandaag is de webmaster jarig. Frank wordt 31 en dat wordt dus gebak eten vanmiddag.

Transparantie in Gennep

Het gemeentebestuur van Gennep heeft op 2 oktober 2012 besloten dat de burgers de onderliggende stukken niet meer via internet mogen vinden en het moeten doen met de besluitenlijst van het college van B&W.

De argumenten? Dit kunnen we vinden in het betreffende gemeentelijk stuk:

  • "Dan kunnen we zeggen waar het op staat"
  • "Er ontstaat meer zicht op welke stukken daadwerkelijk worden opgevraagd en door wie"

De nadelen worden ook genoemd (ook dit is weer letterlijk overgenomen uit het gemeentelijk stuk:

  • Vooral in beginfase vraagt het meer tijd van stellers en afdelingshoofden om voorstellen (bruikbaar) voor OBL te formuleren.
  • Op de transparantie neemt Gennep een stap terug.
  • Nieuwe werkwijze betekent extra belasting voor medewerkers (cluster communicatie bij persvragen, Omgevingsloket bij vragen van inwoners).

Dus: minder transparantie (meer onder de pet houden), de gemeente wil kunnen zien wie wat wil weten, de gemeente wil zaken kunnen uitleggen (nuanceren zoals men dat noemt), en het is nog duurder ook. In het communicatiebeleidsplan van jan 2010 werd nog gesteld: “We communiceren open en proactief: We willen een geloofwaardige en betrouwbare overheid zijn. Daarom stellen we ons open op en kiezen we voor transparantie. We laten zien wie we zijn, wat ons beweegt en wat we doen. Gemeentelijke informatie maken we (pro)actief en tijdig openbaar." Blijkbaar geldt dit niet meer. Ben wel benieuwd waar dit nu weer vandaan komt? Van de nieuwe burgemeester? Kan me niet goed voorstellen dat de politieke partijen dit zomaar laten passeren. KERN heeft al vragen gesteld hierover. Zeker in een tijd van bezuiniging lijkt het me niet raadzaam om dingen te doen die tegen het eigen beleid in gaan en nog meer geld kosten ook (dit stelt de Gemeente tenminste zelf)

Typisch novemberweer met vogels en druppels

Vochtig, koud en heel rustig. Aan de spinnewebben zijn pareltjes water geregen, zodat ze nu ineens opvallen en alom tegenwoordig schijnen. En ook bij dit weertype blijft het Niersdal mooi. De valk heeft er geen ogen voor, want die is vooral aan het speuren naar prooi. Dan heeft het roodborstje in onze tuin en wat gemakkelijker.

Bomen Groes gerooid

De bomen en struiken op de Groes zijn vandaag gerooid om plaats te maken voor het (parkeer)plein van Jan Linders.

Raadsel Hercules vliegtuigen opgelost!
Ik kreeg een mailtje van jan vd Hurk en Annie Derks uit Veldhoven met daarbij ee artikel uit het Eindhovens Dagblad, dat het raadsel van die 4 Hercules vliegtuigen in formatie boven Gennep oploste.
Vliegtuigen

Dat was ik nog vergeten te melden. Aan het eind van de ochtend (zo rond half 12) kwam deze vreemde formatie vliegtuigen (zo te zien Hercules vliegtuigen) over het Gennepse, met op enige afstand een begeleidende straaljager. Kon er verder niets over vinden. Misschien weet iemand wat of waarvoor dat was.

Het was wel een hele mooie en heldere 22e november. De straalvliegtuigen waren tot op zeker 50km te zien. Ze lijken zo op het oog stukken dichterbij, maar als je 360 graden ronddraaiend maar loiefst 9 of 10 straalvliegtuigen kunt zien, dan is het wel duidelijk dat die niet allemaal vlak over Gennep komen. Op de site vliegbewegingen kun je die vliegtuigen trouwens allemaal life (of met 15 min vertraging) volgen. Link naar die site of nog een Link naar een andere site

HieperdePietje Hoera

Een bijzondere dag, want vandaag wordt mijn oudste kleinzoon Pieter 3 jaar. En opa heeft daarvoor natuurlijk een bijzonder cadeau in elkaar geknutseld.

De hobbelkever. Voor een jongeman, die op zijn 2e al alle automerken kan benoemen natuurlijk een must. Zijn broertje harm mocht vanochtend ook een ritje maken.

En als u wilt weten hoe het vehikel gemaakt is, dan is dat hieronder te zien: "THE MAKING OF......"

En ook Shannon en Steffi kunnen gefeliciteerd worden, want tot ieders verrassing wisten deze Gennepse dames gisteravond met Peelpush in Roemenie door te dringen tot de 3e ronde van de Europacup. LINK

De MBS

De MBS staat voor MaasBuurt Spoor, de trammaatschappij met haar domicilie in Gennep en de voorloper van de ZuidOoster en later Hermes. Maar MBS staat ook voor modelspoorvereniging MaasBuurtSpoor. Er is een link naar hun website op deze site aanwezig. Link naar MBS. De meesten van u weten ook dat de MBS de situatie in Gennep rond 1920 tot in de kleinste details heeft nagebouwd, met de spoorlijn, de tram, het station, de moutfabriek, het hoofdgebouw van de NBDS, het huis van dokter Bremer, het stadhuis enz enz. Hoe dat eruit ziet kunt u oa zien op een aantal youtube filmpjes. Youtube filmpje 1, youtube filmpje 2. Werkelijk fenomenaal. Je waant je terug in het Gennep van 1920. Deze maand wordt in het blad Modelspoor magazine uitgebreid bericht over dit unieke stuk middels een artikel van maar liefst 8 blz met veel foto's. Ik heb van Grad Noij, lid van de MBS zolang een exemplaar gekregen en heb deze gescand, zodat u ook dat artikel kunt bekijken.

Ik voeg dit ook toe aan de special over Gennep en het spoor. Het is jammer dat de geplande opstelling van de MBS in de vroegere winkel van hans niet doorgaat nu daar een kerstoutlet komt, maar wellicht is er later nog een keer een kans. Het zou overigens goed voor Gennep zijn om mogelijkheden te zoeken de MBS de gelegenheid te geven het Gennepse emplacement permanent op te stellen, want het heeft gegarandeerd aantrekkingskracht voor bv toeristen en zeker als er ook nog andere zaken uit het spoorverleden van gennep worden toegevoegd, Wat is er nu leuker dan met treintjes spelen of tenminste naar treintjes te kijken en dan zeker in dergelijke herkenbare omgeving.

Toch echte palen?

Het palenverhaal is toch wel intrigerend en ik ben er dus met Fleurtje nog eens langs gelopen. Ze hebben zo te zien 7 palen gemaakt en ze hebben er een meetinstument bij gebruikt. Het zou dus kunnen zijn dat de parkeergarage niet tot de buitenzijde van het gebouw loopt (thv de sluis voor de Aldi) en dat de palen daadwerkelijk ooit gebruikt kunnen worden. Zou ik de tekening moeten zien.

Enfin, een raar verhaal blijft het. Hieronder ziet u ook nog de verwijdering v an de oude fundering uit 1938 van de aspergestellingen waarvan de bedoeling was dat die de Duitsers zou tegen houden. Ze hebben het blok beton in 3 delen verwijderd.

voor paal staan (of zetten?)

Ik was vanochtend rond 8 op weg naar mijn werk in Boxmeer toen ik plots naast de RABO een schroefboorpaal-installatie zag. Erg vreemd, want ze zijn nog volop bezig met de sloop, de sanering en dergelijke. Bovendien komt er een parkeergarage. Wat zou je dan met dergelijke schroefboorpalen vanaf net onder maaiveldniveau moeten. En ook nog eens zonder dat het te bouwen gebouw ergens uitgezet is. Ik ben er even naar toegereden en heb dat bijzondere schouwspel met mijn blackberry vastgelegd.

Ik weet niet goed of ik het nu komisch of triest moet vinden. De palen zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de indruk te wekken dat met de bouw begonnen is. De indruk wekken want dat deze palen iets te betekenen hebben voor het te bouwen gebouw, lijkt mij hoogst en ook hoogst onwaarschijnlijk. Ik denk bovendien dat ook een rechter zich hierdoor niet voor de gek laat houden, want de bezwaren moeten nog voor de rechter komen, voor zover als ik weet. Een andere vraag is wie hiertoe opdracht gegeven heeft en verder wie dit betaalt. Ik hoop echt dat wij als burgers niet met zijn allen meebetalen voor deze palen, want dan worden wij echt voor paal gezet. Overigens werd gelijkertijd ook de betonnen fundering van de vroegere aspergestelling (van 1938) met een kraan gelicht. Dit is rechts op de foto's te zien. Maar ik ben benieuwd naar het vervolg........

De intocht op de foto

Het foto-album van de aankomst en intocht van de Sint mag natuurlijk niet ontbreken. 210 foto's. Veel mensen. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album: O ja, voor de voetballiefhebbers: ons Vitès staat inmiddels stijf onderaan na een 0-8 thuisnederlaag maar liefst tegen DAW.

De Sint is weer in Gennep!!

en kwam voor de allereerste keer via de Niers Gennep binnen en wel bij het Nierspark. Sint was paraat, de pieten waren paraat, de harmonie was paraat, 4events was paraat, de politie was paraat, de verkeersregelaars en ook de burgemeester (zijn allereerste Sinterklaasontvangst in Gennep) was paraat. Overigens moet de burgemeester blijkbaar nog wennen, want hij bleef de harmonie maar fanfare noemen en dat is toch duidelijk iets anders. En ook de Gennepse kinderen en ouders waren paraat, want het was drukker dan ooit.

Het regende maar dat mocht de pret niet drukken. De pieten, Sint, de harmonie en alle mensen lieten zich nat regenen, want de aankomst mocht natuurlijk niet gemist worden. Ik vrees alleen dat de uniformen van de harmonie weer opnieuw gestoomd moeten worden...

Na de landing in het Nierspark volgde de tocht naar het stadhuis, waar burgemeester de Koning de Sint verwelkomde. Daarna toog men naar het Sinterklaas-huis in de Zandstraat dat door de Sint en de burgemeester geopend werd. En vervolgens toog men naar Picamare.

Allereerst een film van de gebeurtenissen van zondag 18 nov 2012 in het Gennepse. (druk daarvoor op de foto links). En Gennepnu.nl heeft natuurlijk ook de statiefoto's van de Sint met zijn gevolg verzorgd. Frank heeft de honneurs waargenomen namens Gennepnu.nl. Later volgend nog de foto's van deze intocht van 2012.

de statiefoto's van Sint en zijn gevolg in 2012
Schatgraven in Gennep

Zaterdag 17 november waren de schatgravers actief op het terrein waar vroeger Jetten-van Dijk en de ING (vroeger van Sambeek) stonden in de hoop nog iets uit de historie terug te vinden. Toen ik er langs kwam, was er nog geen schat aangetroffen.

Wel ligt inmiddels een grote berg afgegraven grond afgedekt met een zeil. Blijkbaar is ook die grond weer asbesthoudend. De typische geelzwarte linten zijn alweer gespannen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt met alle bezwaarschriften tegen de bouw van Centrum Centraal en of vervolgens de beoogde start dit jaar nog gehaald wordt. Het zal er om spannen.

Links de bus voor het stadhuis waar u nog tot 5 dec uw blijet kunt deponeren om de mallemolen op de Markt te houden. (formulier). Rechts de kerstverlichting, die vandeweek weer is aangebracht
Op vrijdag stond de boel wel al bijna in vuur en vlam, want er was blijkbaar een gasleiding kapot getrokken. De brandweer was er zelfs bij geroepen. Als je alle kabels en leidingen ziet liggen is het niet vreemd dat er wel eens iets mis kan gaan. De betonnen plaat uit WOII laten ze blijkbaar in de grond zitten.
Bij de Niers blijven de vertrouwde mooie plaatjes te zien.

Overigens zijn de MBS spullen weer verdwenen uit de voormalige "Hans" winkel. Ik hoorde dat de (tijdelijke) carnavals-outlet er eerst weer in moest. Jammer, want die MBS baan van Gennep is toch wel bijzonder en zou vast ook voor bv toeristen zeer interessant zijn geweest. Aan de baan wordt in de november-uitgave van het blad modelbaan een artikel van maar liefst 8 pagina's gewijd.

Hier kunt u 2 van die pagina's bekijken.

Pagina 1, station Gennep Pagina 2, station Gennep

En morgen natuurlijk met zijn allen naar het Nierspark en vervolgens Markt voor de intocht van Sinterklaas!

Kienderkermis

Net terug uit Bergen kreeg ik een mailtje van Tonny met de oproep om de mallemolen op de Markt te houden. Daarvoor is een actiegroep in touw gekomen, die de Gennepenaren oproept om dit aan de gemeente kenbaar te maken. De oproep is inmiddels ook in de M&N Bode verschenen. Zelf denk ik trouwens dat het zeker geen issue kan zijn om de mallemolen naar de Zandpoort te verhuizen zolang er zoveel verkeer is op de Zand- en Brugstraat. En dat is voorlopig (de nodige jaren dus) nog niet opgelost, welke fancy naam ze ook gebruiken zoals ""autoluw", "de auto is te gast" of "medegebruik". Zeker met kleine kinderen heb je geen zin om tussen bv de bussen of vrachtauto's door te laveren. Daarbij komt dat de Markt beschut, knus en autovrij is en daarnaast is er hier spraken van een aloude traditie. Ze mogen natuurlijk best een aantal andere attracties plaatsen op de Zandpoort. U kunt het formulier in de M&N Bode invullen en dan in de bus op de Markt doen als u het met de actievoerders eens bent. Het formulier zag ik trouwens ook al in diverse winkels liggen en voor de volledigheid kunt u het formulier ook vanaf deze website op uw eigen printer uitprinten. Formulier met oproep aan de gemeente

de prent van Hillen die op deze site staat (album Gennepse gravures), die voor de oproep gebruikt is.
de oproep in de Gelderlander
Door de etalages van waar Hans zat is de opbouw van de MBS te zien. Sjang heeft de ruimte blijkbaar zo lang ter beschikking gesteld aan de MBS, zodat de MBS-lijn en het station Gennep daar opgesteld kan worden. Prima zaak voor Gennep. Ik hoop dat ze niet vergeten subsidie aan te vragen bij de Gemeente, zodat tenminste de verwarming en de stroom betaald kan worden.
Ik was dus een paar dagen in Bergen, Noorwegen wet te verstaan.
Mooie plaats, maar erg nat.
Zo zag het er vanuit mijn hotelraam uit.

Ik heb in mijn leven inmiddels honderden vliegtuiglandingen meegemaakt, maar die van gister was wel heel erg hard. Het commentaar vanuit de (KLM)-cockpit. "Dames en heren, het was een technisch perfecte landing. Helaas kwam de grond een beetje snel dichtbij. Het vliegtuig kan er wel tegen, maar onze ego's hebben toch wel een deukje opgelopen."

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!