Donsballetjes

Het zijn net donsballetjes, de jonge zwaantjes. 2 zijn er tot nu toe uitgekomen. De rest van de eieren wordt nog bebroed.

En ook de mezen in mijn tuin hebben jonkies en vliegen af en aan. Op de Niers maken de futen elkaar het hof. Die hebben blijkbaar nog geen eieren, terwijl pa en ma gans al met de familie op stap gaan (1 jong maar).

Onderwijl verrijst aan de overzijde van de Niers een grote boomhut. Een imposant bouwsel. En de kraaien zijn druk om de buizerd van hun nesten te verjagen. Hele luchtgevechten worden uitgevochten.

ALBUM

Luchtgevecht boven de Niersvallei. De kraaien willen niet hebben dat de buizerd in de buurt van hun nesten bij de Niersbrug komt en zitten met vereende krachten achter hem aan onder het uitstoten van hun schrille gekraai. Uiteindelijk gaat de buizerd in een boom zitten en verkiest enige ogenblikken later het hazepad richting Ottersum.
1943

Henk heeft weer nieuw materiaal van de Romein gescand. Daaronder een "ansichtkaart" van de Zandstraat uit 1943 met opmerkelijke details. Zo is in de etalage van Zandstraat 22 bv een hakenkruis zichtbaar. Ook staan er diverse personen op deze foto, die misschien door bezoekers van deze website herkend worden? Om die reden heb ik die delen van de foto waar mensen op staan uitvergroot. Vlakbij waar de fotograaf stond was toen garage Jetten (tegenover het toenmalige postkantoor). De Romein had ook nog wat nostalgische reclamekaarten van garage Jetten uit de jaren 50 (toen ze naar het Wilhelminaplein verhuisd waren). (zie ook Special garage Jetten) En tenslotte hebben we de namen van een klassefoto van de Ratel uit 1970 bijna volledig compleet dankzij Evelien Perk-Sengers. Evelien vertelde ook nog over die klas (staat onder de foto, maar ik zal het nu eerst ook op de voorpagina meenemen). Link naar de Ratel. Veel plezier. Harrie-Jan Metselaars: " Dag Harm, De foto's die jij laat zien zijn niet van Zandstraat  24, maar van  Zandstraat 20-22. Het gaat dus om het pand waar nu Ad Koot woont  en waar die ( mij wat onduidelijke) winkel  in zit. Dus het pand waar mijn ouders de schoenzaak hadden, waarin ik mijn jeugd heb door gebracht en waar mijn grootmoeder onder de oorlog op nr. 20 (de bovenwoning) het pension had ,waar Sandberg een jaar heeft doorgebracht. Ik had deze foto als eens van Max Arian (de biograaf van Sandberg) gehad, maar was hem kwijt. Toen was me al het hakenkruis op de ramen opgevallen. Ik heb begrepen (van wijlen Jan Mooren) dat op nr. 22 (de winkel) voor de oorlog een café was (van Dinnes Goossens?) en dat daar onder de oorlog de Hitlerjugend heeft gezeten. Pikant dat Sandberg daarboven dus min of meer zat ondergedoken. Wie de dame in het dakraam is weet ik niet. Niet mijn moeder of oma. Op die verdieping zaten vermoedelijk pensionkamers. Sandberg zat aan de achterkant, met uitzicht op het plat dak en de tuin (met perenboom). Misschien kijkt een vrouwelijke pensiongast uit het raam.. Ik kan het mijn tante Johanna (zuster van mijn vader, woont sinds enkele jaren hier in Amsterdam) vragen. Zij heeft mijn oma een tijdlang in de huishouding geholpen in die tijd. Ze vertelde me vorig jaar nog, toen we even in Gennep waren, dat ze zich nog goed kon herinneren hoe de Duitse politie of SD binnen stormde op zoek naar Sandberg. "

De Zandstraat in 1943. De tramrails liggen er nog. De Nieuwstraat bestaat nog niet.
Uitsnede met mogelijk herkenbare personen.
Het dakraam van Zandstraat 22, waar een mevrouw een kleedje aan het uitkloppen is.
De etalage van Zandstraat 22. In het pand erboven zat wellicht toen al Sandberg (1 van degenen die aan de overval van het bevolkingsregister van Amsterdam had meegewerkt). LINK
Foto van de 6e klas uit 1970 van de St. Jozefschool (nu De Ratel). Evelien: "Onderstaand de namen van links naar rechts en van onder naar boven (voor zover ik ze nog weet): 1e rij: Marcel (Jaspers?), Henk Derks, Johnny Guelen, Karel Weber en Jan Franken. 2e rij: Meester Schrobers, Christien Weber, Petronel Huyskens, Coby van Dalen, Jaquelien Liefrink, Ellen Peters, Evelien Sengers, Marcel Sluiters, Walter van Tankeren, Louis de Rijk en Paul Franken. 3e rij: Marja Guelen, Willem-Jan Eijkmans, Wilma Thepass, Wilma Seuren, Henk Loock, Willy Noy en Annemieke Bernards."
Terug naar de foto's

Ik zal me maar niet meer druk maken over de aanstaande herindeling en het gebrek aan zeggenschap voor de burgers of het gebrek aan een zuivere afweging inclusief alle pro's en con's of het gebrek aan bestuurlijke kwaliteit. Het haalt toch allemaal niets uit. En een kritische pers is er al helemáál niet. Terug maar naar de foto's dus.

Ik wil u deze plaatjes niet onthouden. Muurschilderingen bij mij in de tuin. Achtereenvolgens de Martinuskerk, het Nierspark (vóór de aanleg van de zeedijk) en het stadhuis. (gemaakt door mijn oudste dochter)
Van vanochtend is dit plaatje van de ooievaar die het nest verlaat met het windvaantje op de toren (en het Gennepse wapen) op de achtergrond.
GROTERE afstand gemeente-inwoners gewenst!

Aldus Berenschot. Lees zelf pag 51 van het Berenschot rapport:

“De afstand tussen medewerker en inwoner wordt vergroot, waardoor meer zakelijk en professioneler een afweging gemaakt wordt. Dit verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening. De dienstverlening aan inwoners is niet afhankelijk van toevallige contacten, maar is voor iedereen gelijk.”

En auw, wat insinueert Berenschot hier eigenlijk over Gennepse ambtenaren die bij de huidige gemeente Gennep werken??? Zijn die niet zakelijk en professioneel?? Ik kan dit niet anders dan een schandelijk statement vinden. We hebben in Gennep een aantal partijen met het woord democratie in hun naam. Zouden ze die niet beter kunnen veranderen in Technocratie of Technocraten?? Technocraten "66 bijvoorbeeld? Overigens vraag ik me ook af wat al die bijeenkomsten met burgers nog überhaupt voor zin hebben. D'66, PvdA en VVD hebben zich al overduidelijk als voorstander uitgesproken. De befaamde (beruchte) gedeputeerde Ger Driessen is van het CDA (dat is degene die gesteld heeft het te willen doordrukken of Bergen nu wil of niet...) Democratisch lachertje is nog een eufemisme voor die bijeenkomsten. Schandalige vertoning is een betere uitdrukking. Dit heeft niets maar dan ook absoluut niets meer te maken met het betrekken van burgers of met democratie. En wat die "gewenste afstandelijke positie van de gemeente" betreft: de gemeente Gennep begint nù al die "afstandelijke" houding tentoon te spreiden:

Afgelopen maandag kwam ik langs Picamare en zag dat er een ruit in gegooid was (zie foto's). Als nette burger dacht ik: ik moet dat aan de gemeente doorgeven zodat ze de rommel kunnen laten opruimen en zorgen dat het gebouw afgesloten is. Vroeger belde je daarvoor het nummer van iemand van de buitendienst, die het dan oploste. Nu niet meer dus. Ik heb in de tel.gids en op internet gekeken maar er stond alleen het nummer 0485-494141. Dat nummer dus maar gebeld. Ging 4x mis (verbinding na 1x overgaan verbroken). De 5e keer lukte het. Bleek het een callcenter te zijn (hardstikke objectief is zo'n callcenter wel. Dàt moet ik toegeven). Ik maakte mijn melding en moest vervolgens mijn naam en adres opgeven. En vervolgens mijn postcode. Ik zei DW (ik kom tenslotte uit Gennep). Maar de mevrouw moest ook de nummers hebben. Ze kende Gennep blijkbaar niet. Vervolgens moest ik uitleggen waar er wat gebeurd was. Picamare. "Wàt? Picardië?". Nee, Picamare aan de achterzijde bj de Budoschool. "wat is dat?". Picamare, dat is een gebouw van de gemeente! Oh, dank u wel voor de mededeling.... Ik weet niet of ik een volgende melding nog wel wil maken....
Webcam Ooievaars actief!

Als u op de link hierboven drukt, dan opent de webcam in het hoofdscherm. (Het zou kunnen zijn dat u eerst een programma moet installeren. Dat gaat dan automatisch) Noot: als het installeren niet lukt: ga dan op de button staan, klik op de rechter muisknop en kies dan: "openen in een nieuw scherm". Er opent dan een nieuw scherm, waarin u het programma kunt installeren. In de toekomst opent het programma vervolgens wel in het hoofdscherm van gennep.nu.

Fuseren KOST de 3 gemeenten miljoenen!!

Bestudering van het Berenschot rapport leidt tot de conclusie dat een fusie grote financiële nadelen veroorzaakt. Volgens Berenschot betekent een fusie een aanslag op de kapitaalmiddelen van meer dan € 5 miljoen en is er verder een jaarlijks financieel nadeel van meer dan een kwart miljoen. Nadere beschouwing van het rapport leert ook dat er nog veel meer (financiële) addertjes onder het gras zitten. Zie de SPECIAL.

Rondvlucht op 4 mei

Ik kreeg van Henk Jaspers een serie foto's die hij gemaakt heeft op zijn rondvlucht boven Gennep, Ottersum en Ven Zelderheide op zondag 4 mei 2008, de dag van de braderie. De foto's worden ook toegevoegd aan het overzicht luchtfoto's. Veel plezier.

Gennep
Ottersum
Ven Zelderheide
Twee in één

Henk heeft gister boven Gennep gevlogen. Binnenkort volgt daarover een update.

De foto links is leuk omdat daar zowel de broedende zwaan als de broedende ooievaar te zien zijn.

Zogezegd 2 voor de prijs van 1.

 

Wel goed kijken, want de foto is natuurlijk van grote afstand (hoogte) gemaakt. Als u op de foto klikt, dan opent een grote foto (zonder de pijlen)

Dodenherdenking 2008

Alhoewel het wat vreemd aandeed en net voor de ceremonie de terrasjes in de Niersstraat nog bezet waren, werd vanavond ook de jaarlijkse dodenherdenking gehouden bij de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug. Het was behoorlijk druk. Een kleine 200 aanwezigen waren getuige van de kransleggingen, de minuut stilte en het spelen van The Last Post.

Vitès geen kampioen. Maar gelukkig weerstaan de ooievaars het lawaai

Het is Vitesse helaas niet gelukt om in het jubileumjaar kampioen te worden.

Omdat Irene met 1-0 won van DAW, deed de 3-0 uitzege van Vitesse er niet meer toe. Misschien dat via de promotie-degradatie-wedstrijden toch nog promotie afgedwongen kan worden.

De braderie van 2008 was zonovergoten. Het was erg warm. De terrasjes waren goed gevuld met mensen die hun dorst wilden lessen. Het leverde ook mooie plaatjes op van een volle markt met op de achtergrond het stadhuis met de broedende ooievaar.

De ooievaars lieten zich zelfs niet afschrikken door het oorverdovende geluidsniveau van de samba-band. De volgende keer misschien verplicht oordoppen uitreiken?

Enfin, weer een geslaagde braderie dit jaar.

Kinder Braderie

Vanochtend was het kindermarkt (of beter ìs, want het is nu tenslotte nog pas 10:15h). De kinderbraderie is altijd de opmaat voor de "grote-mensen braderie". Het was stralend weer en een zeer aangenaam temperatuurtje. Het was dan ook druk en er werd driftig gehandeld.

Vorr de een was het dè gelegenheid om niet meer gebruikte spulletjes kwijt te raken, voor de ander dè gelegenheid om net dat ene speciale dingetje te kopen. En velen vinden het snuffelen natuurlijk erg leuk.

Klik op de foto links voor een impressie vande kinderbraderie van 2008 door gennep.nu. Kunt u zien wie er vanochtend rond 08:30h allemaal waren...

Veel plezier

Zaterdag 3 mei: Een zonnige lentedag

Het was vandaag wel erg mooi weer. Laatste dag van het Flamingo's toernooi. Was vroeger toch een heeeeeel stuk drukker. De ooievars druk in de weer, net als de zwanen. De mensen in een goed humeur. Terrasjes goed bevolkt en zelfs de Markt zat bijna vol. Lekker weer dus ook om met een camera eens rond te lopen en een kop koffie op de Markt te drinken (met dank aan Danny Reynen overigens). Ik had mijn grote "bazooka" niet bij me (zie art Mat Knapen in de M&N Bode), maar wel mijn kleine "bazooka", die dus goed van pas kwam, onder het koffie drinken.

"vroeg" appeltje
deze zie je genoeg
plaatje langs de Niers
had u deze op de vorige foto ook gezien?
Op het dak

Samen met Joop den Boer ben ik vanochtend op zijn dak geklommen. Na een klauterpartij en met behulp van 2 trapjes kwamen bovenop zijn dak terecht, vanwaar je een mooi uitzicht hebt, maar vooral ook een mooi gezicht op het ooievaarsnest. Onderweg zag ik ook nog dat de plaquettes rondom het oorlogsmonument, die een aantal maanden geleden door vandalen gesloopt en meegenomen waren, door de gemeente door nieuwe vervangen zijn. Net op tijd voor 4 mei.

De plaquette op het Indisch monument
De plaquettes met de namen van de slachtoffers
terwijl dhr pastoor weer zijn wekelijkse tv praatje opneemt
en Gennep zich koestert onder een aangenaam lente-zonnetje
nog wat plaatjes vanaf het dak
Oorlogsmonument

As zondag is het braderie, maar dan is het ook 4 mei. En dat is de dag van de jaarlijkse dodenherdenking, ook in Gennep, zondagavond dus. Na de oorlog leefde in Gennep de behoefte om een monument op te richten voor de slachtoffers van WOII. Er kwam een kommissie van aanbeveling en e.e.a. leidde uiteindelijk dat beeldhouwer Jac Maris uit Heumen de opdracht kreeg. Hij maakte het beeld "de barmhartige Samaritaan" dat op 20 juni 1953 door mevr Hermsen-van Kempen (een voormalige koerierster van het verzet) namens de commissie aan de Gennepse bevolking werd aangeboden. Burgemeester Gilissen aanvaardde het monument namens de Gennepenaren. In de sokkel van het beeld, dat bij de Niersbrug kwam te staan, werd een koker ingemetseld met daarin de namen van de gevallen verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Gennep. Het beeld was van steen en ging in de jaren in kwaliteit achteruit en zelfs dusdanig dat de gemeente Gennep zo'n 35jr later een oplossing moest zoeken. De beeldhouwer Jac Maris bleek nog te leven en kreeg de opdracht om het beeld in brons te zetten. Van de herplaatsing van het bronzen beeld en het opnieuw inmetselen van de koker met namen hebben we dankzij Joop den Boer een aantal unieke plaatjes. Bij deze gelegenheid werd het beeld overigens ook andersom geplaatst. De foto's zijn ook toegevoegd aan de webspecial over WOII en Gennep.

Primeur voor Gennep

Gennep heeft zo te zien een Nederlandse primeur. Unieke snelheidsremmende maatregelen op het nieuw aangelegde fietspad op de Heijenseweg. Geen dure constructies of drempels, maar gewoon lichtmasten midden op het fietspad. Nu alleen maar hopen dat ze de verkeersregelaar met de waarschuwingsvlag voor de lichtmast niet vergeten! (met dank aan Goof)

Zonneschijn en Regen

Wisselden elkaar 's middags af op de 1e dag van het jaarlijkse toernooi van Flamingo's op de Groes, het 33e alweer. Maar men liet zich niet ontmoedigen. Bert en Bea heb ik niet gezien. Die waren waarschijnlijk nog in Milsbeek.

Bert en Bea Burger

Of anders:

een kiosk en een adoptie-wethouder

Geloof het of niet: Het stuk links komt uit het officiële Berenschot rapport over de opheffing van Gennep en de voorgenomen herindeling. Blijkbaar ziet Berenschot ons aan voor halve zolen....

Als het niet zo triest was dan zou je er bijna om kunnen lachen.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel