Een tractatie

Is het weer van de afgelopen dagen: ZON, ZON, ZON. Voor een andere tractatie zorgde een inwoonster van Gennep, die de meeste oudere Gennepenaren wel kennen, Lieske van de Sèwiet, in de Houtstraat. Ik weet nog dat ik meer dan 50jr geleden met mijn zondagsgeld (toen heette dat nog zo, geen zakgeld, maar zondagsgeld) op de zondagochtend naar de Sèwiet toog om van mijn 10 of 15 cent snoep te kopen, bij de Sèwiet, bij Lieske en haar vader. Lieske is recent overleden en heeft haar bezittingen nagelaten aan allerlei goede doelen, waaronder de kerk, de harmonie, en nog veel meer goede doelen. De harmonie krijgt € 1000,= voor het instrumentenfonds, hetgeen in deze tijden goed van pas komt. De harmonie wil tenslotte heel veel Gennepse kinderen laten kennis maken met muziek.

En dat brengt me weer bij een volgende tractatie. Want de harmonie tracteert op een voorspeelmiddag (het heet van oudsher zo, maar is dit jaar eigenlijk een voorspeelochtend :-) ) in zaal PicaMare. As zondag om 11:00h kunt u onder het genot van een kopje koffie luisteren naar de vorderingen van de jeugdige Gennepse muzikanten. (klik hier voor het bericht van de harmonie)

Lieske van de Sèwiet in vroeger dagen

langs de Niers
De Martinushof is blijkbaar al te klein, aangezien volop op het gras geparkeerd wordt
De roemruchte/beruchte shared space. Misschien moeten we het plein omdopen tot "het plein der verwarring", of misschien heeft u een betere naam.
Snoeiwerk langs de Niers in een tempo waar de bevers een puntje aan kunnen zuigen
pleisterplaats in wording bij de rotonde Brabantweg.
Welk merk is het nou???
Voor een minder prettige tractatie zorgde vanochtend de vulkaan de Calbuco, in Chili, zo'n 1000km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en in de buurt van Puerto Varas en Puerto Montt. De Calbuco barstte vanochtend uit. ik ben in 2000 nog op die vulkaan geweest en vroeg toen aan de Chilenen die bij me waren of ze niet bang waren voor een uitbarsting. Dat zou volgens hen niet meer gebeuren.... De foto's links zijn overigens van een andere reis in 2005. Links zie je de Calbuco op de achtergrond en op de rechtse foto heb ik ingezoomd op de sneeuwkap. Als je wat langere trips voor je werk maakt, zie je in de weekends nog eens wat zullen we maar zeggen. Mooi land trouwens Chili. Ik ben er nu een keer of 5,6 geweest sinds 1990 en de ontwikkeling in dit land is ongelooflijk. Van relatieve armoede toen naar een behoorlijk welvarend en ontwikkeld land nu. Toen lag er zo ongeveer maar een geasfalteerde weg, de Pan-American Highway en hadden de meeste inwoners een huisje met maar 1 kamer en nu waan je je daar in Spanje. Vriendelijke mensen trouwens ook. Ik hoop dat het goed afloopt met die uitbarsting.
Gennepse belevenissen
filmpje van de tocht van de communiecantjes (12 april 2015)
sfeerbeelden van de topper Flamingo's-Taurus (11 april 2015)
1e communie St Martinusparochie

Vandaag, zondag 12 april 2015, was ook de 1e communieviering in de St Martinuskerk. Ik heb wat sfeerplaatjes gemaakt nà de mis. Want traditiegetrouw wandelen de communiecantjes met aanhang, achter de harmonie naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. En zoals zo vaak was het stralend weer op deze communiedag. Klik op de foto voor de plaatjes. Wellicht zet ik later ook nog een filmpje op de site.

Een bijzondere avond in "sportpaleis" PicaMare

want hoe vaak maakt Gennep het mee, dat gestreden wordt om een plek in de hoogste klasse of divisie van Nederland. En daar ging het om zaterdagavond. De dames van Flamino's hadden een zeer reële kans om promotie naar de eredivisie af te dwingen in hun wedstrijd tegen nummer 2 Taurus.

En wat een sfeertje in een 'uitverkocht" PicaMare. Daar mag Gennep en vooral Flamingo's trots op zijn. Dat de wedstrijd kansloos met 0-3 verloren ging kan gebeuren, maar eerlijk gezegd vind ik dat de trots zou moeten overheersen op de prestatie die is neergezet. Misschien dan niet zozeer in deze wedstrijd, maar het blijft top. Het is en blijft een Genneps fenomeen, dat men blokkeert (alhoewel dit als onderdeel meestal goed bij volley past) als het om het echie gaat en als het er om gaat om onverzettelijk te zijn. Een over mijn lijk mentaliteit is in Gennep meestal niet echt te vinden, want ons parool is tensloot "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg". Toch jammer en voer voor psychologen. Want dàt vond ik voor de meiden nog het meest jammer: dat men tenslotte kansloos moest verliezen, want dat kan afbreuk doen aan het positieve gevoel dat men aan dit seizoen moet overhouden. Ik hoop dat ze volgende week in hun laatste wedstrijd dit seizoen de zaken nog eens goed recht zetten, dat deze nederlaag een incident was.

Wat blijft is: chapeau voor Flamingo's chapeau voor de dames van Flamingo's en chapeau voor Gennep. (en de volgende keer zullen we ze eens een keer een poepie laten ruiken. Of niet?). En wat een sfeertje. Magiel met een eigen geluids-installatie, Nève de diepvries, die er was, alle sjaaltjes en andere uitingen. Hardstikke mooi. 2 oude rotten, die van stal gehaald waren om er maar in ieder geval voor te zorgen dat er deskundig en eerlijk gevlagd zou worden. Het heeft niet mogen baten, maar het was wel heel mooi.

Klik op de foto voor een kort sfeer-album. Wellicht zal ik later ook een filmpje plaatsen van deze bijzondere avond.

Wie heeft er nu voorrang?

op de befaamde shared space is de aannemer begonnen om drempels aan te leggen. Duur geintje trouwens want de straat ligt er nog geen jaar, maar soit. Ik meende trouwens dat ze zebrapaden zouden maken, maar misschien gebeurt dat nog. (?). Zebrapaden zoals van de ludieke PvdA actie zijn volgens mij ook veel effectiever om toch een beetje gevoel van veiligheid te geven.

Want wat mij betreft blijft de onduidelijkheid. frank stuurde mij vanochtend een paar plaatjes van de facebook pagina van een Gennepse rijschool, waarin de verkeersregels in die shared space worden uitgelegd aan toekomstige autorijders.

Maar ikzelf had toch een andere uitleg bij het plaatje rechts.

Natuurlijk loopt de Zandstraat rechtdoor, maar de weg gaat (rechtsaf) de bocht om. Als je bij een dropping de aanwijzing kreeg dat de de weg moest volgen zou je rechtsaf slaan (volgens mij althans). Als de aanwijzing zou zijn dat je de straat zou moeten volgen, wordt het al lastiger: de Zandstraat gaat tenslotte rechtdoor.

Ik zou zelf redeneren dat rechtdoor op dezelfde weg in dit geval rechtsaf betekent en dat ik linksaf zou moeten slaan om (rechtdoor) de Zandstraat in te rijden. De auto zou dan dus voorrang hebben. Eea wordt nog versterkt doordat er een uitrij-constructie is vanuit de Zandstraat.

Maar voor de voetganger is het nog gecompliceerder. Die komt uit de Zandstraat en loopt gewoon rechtdoor op de Zandstraat en blijft voor zijn gevoel rechtdoor op dezelfde weg.

Wie heeft hier het definitieve antwoord??? O ja: stel nu even dat ik het verkeerd heb, en die voetganger heeft toch voorrang, hoe zit het met fietsers die vanuit het zuiden rechtdoor gaan richting stadhuis? Of heeft de rijschoolhouder gelijk??? Gemeente: leg uit!

Gennepse berichten

Misschien heeft u gezien dat ik onder de knop "genneps nieuws" links, 2 knoppen heb toegevoegd, van de Gelderlander mbt Gennep en van Gennep Gezien.

Aardig dus om ook eens een paar van die berichten te belichten: de Gelderlander bericht dat de Niers ernstig vervuild is vermoedelijk door de intensieve landbouw. De reacties leveren een heftige discussie op. Wat ze echter over het hoofd zien is dat de Niers door de Gelderlander blijkbaar als beek beschouwd wordt. De Niers een beek????? Het plaats het Genneps volkslied toch wel in een vreemd daglicht en het idee dat Gennep aan een beek ligt (kan dat eigenlijk wel) klinkt mij ook vreemd in de oren.

Verder in de Gelderlander nog berichten over minder bouwen op de Heikant en zelfs "Gennep heeft veel te veel bouwplannen". Ook hier niets nieuws onder de zon. Want in 2007 (8 jr geleden!) waarschuwde ik hier al voor in een update "het 1200 woningen plan" . Tja. Had men beter geluisterd, of nog beter: beter nagedacht, dan had dat Gennep miljoenen gescheeld......

Gennep gezien wordt gevuld door Frans Thonen en bericht meer over het wel en wee in de regio. En natuurlijk is het dan leuk om de verhalen te lezen over de diamanten bruiloften, maar ook de Afferdenaar die een lintje van de Paus kreeg voor zijn vrijwilligerswerk. Vrijwilligers kunnen wat mij betreft niet genoeg in het zonnetje gezet worden. En dan heb ik het met name over die vrijwilligers die anoniem hun werk doen. Rechts het Heilig Hart beeld dat in de Wagenstraat staat en volgens mij nog een geschenk is van de Gennepse bevolking (werd in de 30-er jaren op de hoek ZO Wal-Zandstraat gezet). Ziet u hoe mooi wit dat beeld weer is. Daar heeft zo'n anonieme vrijwilliger met een keukentrapje, een emmer sop en een borstel in februari behoorlijk op lopen schrobben. Chapeau, want daar neem ik mijn petje voor af. En ook in Gennep gezien het bericht dat Tonnie Jansen van Tuinzicht zich nog niet gewonnen geeft. Ik weet nog dat Tonnie (samen met zijn broer Tinie) in het 1e van Vitesse speelde. Dat was nog op de Groes. Tonnie was verdediger en die kon je beter niet tegen komen. De gemeente is dus gewaarschuwd, en weet wel dat Tonnie niet van geintjes houdt zoals de gemeente hier uit haalt. O ja: Tonnie is trouwens ook nog vrijwilliger geweest: hij was jeugdleider bij Vitesse en heeft jaren de oud papier actie georganiseerd. Daar heb ik zelf ook nog an meegedaan en ook dat was bikkelen. Toen nog niet met vuilnisauto's maar op een platte wagen opstapelen en weer afladen.
Uitbottende bomen langs de Niers. En ik ben nu al blij met bloeiende paardebloemen
Mooie detaillering van het houtwerk van het voormalig hotel Verzet in de Niersstraat
en de lucht boven Gennep op 1e Paasdag
in de Steendalerstraat wordt tegelijkertjd energie opgewekt en energie verbrand
En bij hotel de Kroon hebben ze blijkbaar zaterdagavond buiten gezeten. De dekens lagen er 1e Paasdag 's ochtends nog buiten
Een zorgzaam persoon heeft er verder voor gezorgd dat dit paaltje op de Markt het niet koud krijgt. En hier rechts zien we de Niers op 1e Paasdag. oude tijden herleven..
Ondernemen met ballen

Al eens goed naar die opnames van de ooievaars gekeken?

Van 25 op 26 mrt verscheen er ineens iets nieuws in beeld. (kijk maar eens op de oude opnames van 25 en 26 maart). Op de schoorsteen van Rob Verbeek zat ineens een reclamebord "www.robverbeek.nl". Een pluim voor degene die dit bedacht heeft. Gratis reclame op een nationaal veel bekeken website. Je moet er maar opkomen. En ik wist niet eens dat ie ook een webwinkel had. Nu wel dus.

Een mooi initiatief. En omdat ik dit toch wel bijzonder vind, voor deze ene keer reclame op www.gennepnu.nl: www.robverbeek.nl

Duurzaam Gennep

Wat een mooie Pasen vandaag. Vooral vanochtend: een strak blauwe lucht en een stralende zon. Helaas kwamen na de middag wolkenvelden een beetje spelbederf spelen. Enfin: het was een mooie dag voor terrasjes, zoals hier rechts op het fonkelnieuwe terras van het Geveltje, (of beter Brasserie het Geveltje) dat afgelopen week haar deuren openden. Succes gewenst!

Het plaatje links toont de opbrengst van mijn zonnepanelen vandaag en u kunt mooi zien wat de wolken met de energie-opbrengst deden. Uiteindelijk toch nog ruim 30kWh en dat is mooi voor de 5e april.

En dat brengt me bij een suggestie die ik aan de gemeente (en aan de burgers van Gennep wil doen). Mijn zonnepanelen kosten € 0,91 per Wattpiek. (en elke wattpiek brengt ongeveer 0,85 kWh per jaar op. Mijn plan is in ieder geval meer levensvatbaar dan het zonnepark op de Brem, kan de burgers aanzienlijke voordelen opleveren en levert de gemeente een rendement op van tenminste 4% op haar tegoeden. En tenslotte: we hebben maar 1 aarde en daar moeten we zuinig mee omspringen; het voorstel is uitermate goed voor duurzaamheid. Het voorstel aan burgers en gemeente Gennep luidt:

Burgers
  • U betaalt gedurende 8jr 10% minder voor een groot deel van de door gebruikte elektriciteit
  • Na 8jr bent u volledig vrij en volledig eigenaar van de zonnepanelen op uw dak
  • Daarna betaalt u niets meer voor de door u opgewekte elektriciteit
Gemeente
  • U krijgt 4% rendement op uw vermogen
  • U komt bekend te staan als een van de duurzaamste gemeenten
  • U helpt uw inwoners

Het voorstel betreft huiseigenaren (met een dak in ZO, O of OW richting), maar iets dergelijks (in aangepaste vorm) kan natuurlijk ook voor huurders worden bedacht, al dan niet in samenwerking met de woningcooperatie.

Het voorstel aan huiseigenaren is (met een dak in een enigszins gunstige richting): U sluit een contract met de gemeente verplicht uzelf om een deel van uw elektriciteitsrekening niet aan uw elektriciteitsbedrijf maar aan de gemeente te betalen voor een periode van 8jr. Daarbij krijgt u een korting van 10% op de prijs. (dus ipv €0,21-€0,23 per kWh betaalt u voor deze kWh maar €0,19 per kWh). Na 8jr vervalt deze verplichting en hoeft u voor de door de zonnepanelen op uw dak opgewekte elektriciteit niets meer te betalen.

De gemeente regelt alles en laat de installaties plaatsen voor haar rekening en met een contractuele overeenkomst met de huiseigenaar zoals hierboven beschreven. Na 8jr is de investering volledig afbetaald inclusief 45 interest per jaar van het nog uitstaande bedrag voor de gemeente. Het vermogen van de gemeente blijft volgens mij intact. Ipv het bij banken te parkeren, wordt het deels bij de eigen burgers geparkeerd en ook nog tegen een aantrekkelijk rendement van 4%.

Indien hier bv 500 huishoudens aan mee zouden doen, dan bedragen de kosten ca € 1,5 miljoen en is de jaarlijkse elektriciteits-opbrengst ca 1.250.000 kWh

ikzelf heb €0,91 per geïnstalleerde Wattpiek betaald, maar voor deze case ga ik uit van € 1,10 per Wattpiek (Alhoewel ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat de gemeente niet tenminste een betere prijs kan bedingen dan ikzelf en zeker bij een grote opdracht). Per Wattpiek, wordt per jaar ca 0,85 kWh gegenereerd welke dan 0,85 x €0,19 = € 0,16 oplevert. per huis kunnen ca 12 panelen met in totaal ca 3000 Wattpiek geïnstalleerd worden.

Deze constructie kan overigens ook voor scholen, sportverenigingen enz worden toegepast. Voor huurders idem, maar dan in samenwerking met de huiseigenaren. En ja, natuurlijk moeten in het contract een aantal zaken geregeld worden.

Hoe het ook zij: een WIN, WIN, WIN situatie. (Burgers, Gemeente, Milieu)

1 ei is geen ei
U kent het Paasliedje wel: 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei en 3 ei is een Paasei. ik vraag me af hoe dat dan met 4 eieren moet, want de ooievaar op het stadhuis heeft inmiddels het 4e ei gelegd. Ik weet trouwens niet of we daar zo blij mee moeten zijn, want volgens mij voeden ooievaars niet zoveel kuikens op. En ik kan me verleden jaar nog herinneren....
1 april, I'm back

Zoals sommigen al begrepen hadden. Natuurlijk gaat www.gennepnu.nl door. En even voor de goede orde: natuurlijk gaat het er mij niet om dat er naar mij "geluisterd" wordt. Iedereen moet altijd zelf zijn afwegingen maken, waarbij de uitkomst bij verschillende mensen vaak anders zal zijn. Wat wel belangrijk is, dat goed alle aspecten worden meegenomen en dat naar het geheel gekeken wordt. Een gezond boerenverstand is daarbij niet verkeerd. Mijn moeder zei vroeger altijd: "als iemand in de Niers springt, spring jij er dan ook achter aan? ". Een wijze raad: maak altijd uw eigen mening op en loop nooit klakkeloos achter anderen aan (en dus ook niet achter mij :-) ). Overigens bedankt voor alle steunbetuigingen. Fijn om te horen. En mijn verontschuldigen aan diegenen die misschien wat al te heftig geschrokken zijn. En tenslotte: de (zeker de oude) foto's en filmpjes zullen altijd bewaard en toegankelijk blijven voor Gennep en de Gennepenaren, op deze site of elders. Dat is wat mij betreft belangrijk.

Terug tot de orde van de dag: wat een storm gisteren en ook nog een beetje vandaag. Gisterochtend rond 8 zag ik dat 4events al de marktspullen aan het opruimen was. Geen dinsdagmarkt deze week in Gennep en dat is bepaald uniek. De door bevers aangeknaagde bomen aan de Niers hebben het nog overleefd. Wellicht hun nieuwe doelwit meer stroomafwaarts niet (zie foto van Sidney Laracker van midden maart van bomen bij het Genneperhuis). Ik had gisteren vooral te doen met fietsers, maar ook 's avonds met de harmonie met hun collectebussen. Hopelijk hebben ze vanavond in zuid, op hun laatste collectedag minder last van het weer.

di-ochtend 31 mrt, 08:10: 4Events ruimt marktspullen weer op voordat die over de straat waaien. De markt gaat vanwege de storm niet door
de bomen aan de Niers hebben het overleefd. De foto van Sidney Larackers van midden maart laat zien dat de bevers inmiddels hun heil verder stroomafwaarts hebben gezocht.
woeste luchten boven Gennep. Hier blijken ook weer de tekrotkomingen van het fototoestel tov het menselijk oog
Maar het weer en het licht levert ook mooie plaatjes op. De narcissen staan in bloei. En geel hoort bij Pasen (as zondag)
Het weer van gisteren is ook goed te volgen op de registratie van mijn zonnepanelen. Goed is de afwisseling van zon en buien te zien. In totaal hebben ze gisteren toch nog 19,8kWh opgebracht, niet slecht voor zo'n stormachtige dag met veel wolken en buien.
Hondenweer! en dan een donateursactie, brrrrr
Wat een hondenweer hier in Gennep. Het stormt, het onweert, niet normaal en het is notabene lente. Ik heb medelijden met de harmonie, die deze week haar jaarlijkse donateursactie houdt, zodat ze in staat blijft om de jeugd de kans te geven op muziekles en daarnaast ook om allerlei gebeurtenissen in Gennep op te luisteren. Persbericht harmonie. " . Slechts drie avonden doet de harmonie een beroep op u! U kunt er zeker van zijn, dat uw bijdrage goed besteed zal worden. Mocht u ons missen, dan kunt u uw bijdrage ook overmaken op bankrekeningnummer: NL57RABO 01406.23.809 t.n.v. harmonie Gennep. Wilt u misschien meer weten over muziek of muzieklessen? Neem dan contact op met Dorien via info@harmoniegennep.nl . " De foto links is trouwens uit 2006. Ook toen was er, in een nog iets ander uitziend Gennep, donateursactie in de regen.

Ook een persbericht van Jong nederland,, van de actie Nederland Doet van vorig weekend. Hiernaast nog een aantal plaatjes van die actie.

 

Hier rechts ook nog een paar plaatjes van de kampioenswedstrijd van Vitesse. Zo te zien kan het veld na die wedstrijd wel afgeschreven worden. Wellicht is kunstgras toch niet zo verkeerd, alhoewel ik niet weet of kunstgras wel zo geschikt is voor buikschuivers.

een afgeladen tribune

aandachtig publiek

het veld na de wedstrijd

de kar staat te wachten

Ook nog een paar plaatjes uit Brazilié, waar ik afgelopen week voor mijn werk was. Wat een groot land is dat. Na ongeveer 7,5 uur vliegen vanaf Schiphol kom je boven land ten westen van Fortaleza in Brazilië. En dan is het nog 4 uur doorvliegen naar Sao Paulo. Sao Paulo ligt ongeveer 450km ten westen van Rio en is de grootste stad in Brazilië met zo'n 22 miljoen inwoners (dus veel meer dan in heel Nederland. Ik heb nog nooit zoveel flats bij elkaar gezien als daar). En van Sao Paulo is het door naar Riberao Preto (nooit van gehoord, maar met 1 miljoen inwoners) en later Sao José de Rio Preto. Het is daar suikerriet land (links sta ik tussen het suikerriet). Honderden kilometers suikerriet. Etanol voor in de auto kost dan ook maar € 0,60 per liter.

Wel lastig is dat weinig Brazilianen Engels spreken. Dus we hebben die 2 dagen training moeten geven met een tolk. Gelukkig heb je voor het inspecteren van fabrieken geen tolk nodig. Wel aardige mensen daar en zeer aangename temperaturen. In het binnenland was het 35 graden en daar was notabene net de herfst begonnen.

Foto rechts: Veel gelovigen ook in Brazilié al zal de naam op de nummerplaat waarschijnlijk wel de eigen naam van de eigenaar zijn. maar wie weet.
De kampioensfilm

En, omdat dit voor spelers en Vitessenaren toch wel een speciale gebeurtenis is, is deze film vrijelijk te downloaden

Vitesse"08 KAMPIOEN

Met een 1-0 overwinning op SVEB is Vitesse"08 vanmiddag op een kletsnat veld op de Heijkuul kampioen geworden (Zuid II, 4e klasse G). Met veel gejuicj, buikschuivers, champagne en bier werd dit kampioenschap begroet. De platte kar (eigenlijk vrachtwagen) stond al te wachten op de kampioenen. Als u straks herrie hoort, dan weet u waar dat vandaan komt. Proficiat Vitesse. Ook leuk vind ik trouwens dat ik een aantal van de spelers (lang geleden) zelf nog getraind heb :-).

het eerste ei!

Gisteren kwam ik terug van een weekje werk in Brazilië en de ooievaars hebben blijkbaar op mijn terugkomst gewacht. ;-) Gisteravond hebben ze het eerste ei gelegd! 1 week voor Pasen.

En dat in die regen en die wind. Vitesse heeft het niet getroffen, want vanmiddag kunnen ze kampioen worden op eigen veld. En dan is het natuurlijk een stuk leuker als het droog is en een beetje lekkere temperatuur. En dan lopen ze nog risico dat het wordt afgelast vanwege de vochtgevoeligheid van hun veld. Later meer.

Ze hingen met de benen buiten

De toeschouwers hingen met de benen buiten bij de wedstrijd van de dames van Flamingo's tegen Prima Donna. Maar het ging dan ook ergens om. In een zinderende wedstrijd wonnen ze met 3-1 van de in de ranglijst net onder hun staande dames van Prima Donna. Schrale troost voor Prima Donna was wellicht dat ze een erg mooie en luxe touring car hadden voor hun verre terugreis. In verliespunten staat Flamingo's nu gedeeld 1e (2 wedstrijden minder dan de koploper) en de komende 4 wedstrijden bepalen er iets heel moois (eredivisie) te wachten staat. Vandaar dat ik dat leuke appie-plaatje links wel mooi vond voor deze update.

Bij de heren was het een heel stuk rustiger en de heren verloren met 1-3 en staan stijf onderaan met hun sterk vernieuwde en verjongde team. Jammer dat ze de 11-4 voorsprong in de 1e set niet konden volhouden.

Maar ook dames 2 won en ook met 3-1 van de nummer 4 van de ranglijst. Ze staan nu 2e. Erg mooi, want erg veel jonkies in dat team.

de heren verloren met 1-3

dames 2 won met 3-1

De zonsverduistering in beeld.

Op vrijdag 20 maart 2015 was er dan de zonsverduistering en velen keken er met spanning naar uit. Maar helaas, het was zo mistig boven Gennep dat er weinig van te merken viel. Het was ietsjes minder licht en dat was het dan. Geen foto's van de zonsverduistering boven Gennep, maar gennepnu heeft toch de zonsverduistering in beeld. Links ziet u de weergave van de stroomopbrengst van mijn zonnepanelen, waar de zonsverduistering uitstekend te zien is. De zonsverduistering zou zo'n 84% van de zon betreffen en ook dat klopt. De stroomopbrengst liep met zo'n 83% terug van 600 Watt naar zo'n 100 Watt.

Na een paar werkelijk schitterende dagen rond 13-14 maart is het nu weer afzien. Waterkoud noemen ze dat, maar de natuur laat zich niet weerhouden (en de mens ook niet). De vogels vormen allemaal paartjes net als de ooievaars op het stadhuis.

Er wordt af en toe stevig gevochten, zoals hier op de Niers waar 3 meerkoeten om 1 vrouwtje vechten
Vreemd koppeltje ganzen aan de Niers. Het rechtse exemplaar heeft vreemde dingen om zijn poot en zijn nek. Misschien dat iemand weet wat dit is?
Aan de overzijde van de Niers een hele grote kudde schapen. Het lijkt wel op oude tijden herleven toen Gennep nog een arm achtergebleven gebied was met veel schaapsteelt.
Deze 2 schapen zijn nog aan het oefenen op het gezegde "als 1 schaap over de dam is". Ze maken nog niet veel aanstalten tenminste.
De camper-plaatsen op de Martinushog zijn gereed. Nu maar wachten op klandizie.
En op het Europaplein is men driftig met de riolering bezig.
Vrijdag 20 maart werd een andere wending gegeven aan het lied "vader Abraham`. Hier is het `Slager Abraham`
De natuur ontwaakt. Gennep nog niet echt gezien de borden van "hoofdstad van de smaak" uit 2012. Toch alweer 3 jaar geleden....
In het kader van NL Doet waren op verschillende plaatsen Gennepenaren actief zoals hier bij de Martinuskerk. Ik zag zelfs de pastoor actief in de weer met het bijeen harken van bladeren. Dat zou vroeger toch ongekend zijn.
Anderen waren weer sportief in de weer op de zaterdagmorgen. Oefenen voor een betere conditie? of een wedstrijd in de toekomst? of een strak lijf in de zomer?
Ook op de vrijdagmiddag allerlei acties op verschillende plaatsen in Gennep. Wat ze aan eht doen waren? Ik weet het niet, maar de winter lijkt in ieder geval ten einde te komen.

Vandaag, zaterdag 21 maart is trouwens nationale compostdag. Maar niet in Gennep. Men heeft bij de gemeente blijkbaar niet goed opgelet, of zou die compost-uitreiking in Gennep op een andere datum komen?

Voor de geïnteresseerden: het plan voor de Brugstraat. De Brugstraat moet ook een 30km zone worden en de voorrangsregels voor de zijstraten (het Straatje ed) worden ook veranderd. Het plan ziet er trouwens beter uit dan ik eerder verwachtte.
En nog een plaatje van vorige week zaterdag toen vooral de SP en de PvdA actief aan het campagne voeren waren. Het centrum van gennep kleurde inderdaad rood. Erg leuke ludiek actie van de PvdA overigens met die mobiele zebra om (het gebrek aan) veiligheid in de shaqred space te benadrukken. Helaas maakte de politie er blijkbaar een einde aan..

En dan nog even Tuinzicht. Blijkbaar geeft Tonnie Jansen zich nog niet gewonnen, gezien het artikel in de Gelderlander van vandaag. link naar artikel gelederlander 22 mrt 2015 . In eerste instantie dacht ik, hij heeft geen schijn van kans. Maar bij nadere beschouwing: tav de boete, hoe onrechtvaardig die ook is, formeel is er weinig tegen te beginnen. Echter, de schade die Tonnie jansen hierdoor oploopt, is veroorzaakt door de Gemeente Gennep. De Gemeente Gennep heeft hem tot verhuizing naar een industrieterrein bewogen. Daar had de gemeente niet geregeld dat de bestemming ook geschikt was voor detailhandel. De gemeente is dan dus ook de oorzaak van de vertraging waardoor Tuinzicht net niet op tijd gereed kon zijn. De gemeente is derhalve voor tenminste een groot gedeelte schuldig en dan zijn er derhalve ook wellicht civiel-rechtelijke mogelijkheden voor een schade-verhaal. Dan kan ie wellicht ook nog zijn eigen juridische kosten verhalen. Wie weet.

Ondertussen is het de vraag hoe dit in de politiek en de gemeente verder gaat. D66, PvdA en VVD vinden de hele gang van zaken kwalijk en willen naar een pro-forma boete (zie ook door gemeenteraad in feb 2014 aangenomen motie). De CDA en KERN zijn meer formeel-juridisch bezig en bang voor precedentwerking ipv dat deze partijen rechtvaardig zijn. Dit zegt misschien ook wat over deze partijen. Het hangt dan dus op de SP, wat doen die? Erg leuke tweet derhalve van de VVD die zich afvraagt op de SP de partij is van "afrekenen" of van "100% sociaal". Het komt er dus op neer: is de SP sociaal of niet?????? Bijna een kwart van de Gennepenaren heeft voor de provincie op de SP gestemd en ik ben dus benieuwd naar wat hiermee gebeurt en of op een volgende verkiezingsposter weer het woord "sociaal" komt te staan??.

SCHANDALIG

Het college van Burgemeester en Wethouders hebben gisteren (17 mrt 2015) blijkbaar besloten om Tuinzicht, de zaak van Tonnie Jansen, en daarnaast zonodig zijn woning in Gennep executair te verkopen voor het innen van een boete. Het college heeft aan de gemeenteraad een raadsinformatiebrief van die strekking gestuurd.

Ik heb het al vaker over deze zaak gehad, oa in 2009 (link), in 2011 (link), en in 2012 (link).

Zijn zaak en desnoods ook zijn woning dreigt, volstrekt onrechtvaardig, onder zijn kont uit verkocht te worden door de gemeentelijke overheid. Diep en diep triest en een beter voorbeeld dat je maar beter helemaal niks met de gemeentelijke overheid te maken kunt hebben, kan ik niet verzinnen. Geen mens met gezond verstand zou dit doorzetten. Want hoe formeel juridisch ook correct, dit is volstrekt onrecht en onrechtvaardig en ikzelf zou er voor passen om linksom of rechtsom met dergelijk gedrag en/of handelingen geassocieerd te worden.

Als ik in het college zou zitten of in de gemeenteraad, in de coalitie of in de oppositie, ik zou mijn zetel opgeven, vanwege dit totale gebrek aan rechtvaardigheid. Het kan toch niet zo zijn dat het gezonde verstand alle betrokkenen verlaten heeft en dat ze op deze heilloze weg verder gaan.

Dus een oproep aan alle collegeleden en gemeenteraadsleden, stel uw zetel ter beschikking zodra dit besluit niet terug gedraaid wordt. Want linksom of rechtsom en of u nu voor of tegen zou stemmen, dit kan gewoon niet! Zo gedraagt een fatsoenlijke overheid zich niet!!!! STOP DEZE KOLDER.

Geef een pro-forma boete van € 1,= en gedraag u als een fatsoenlijke overheid in plaats van een Machiavelliaans monster! Daar wilt u toch niks mee te maken hebben? of wel?????

Wim en Od in actie

Volgende week zijn ook Waterschaps-verkiezingen. Daarom dit leuke filmpje dat op youtube staat. Klik op de foto voor het filmpje

Ooievaars, politiek en doen

De webcam met de Gennepse ooievaars op de site van de vogelbescherming is inmiddels actief. Vandaar dat ik hierboven ook een direkte link heb geplaatst. Hoeft u niet lang te zoeken. Volgende week zijn de verkiezingen voor de Provincie en er wordt als vanouds gekrakeeld. De SP wil afrekenen, de VVD vraagt vervolgens of de SP dan ook de rekening van de advocaat wil afrekenen, verkiezingsborden worden besmeurd, omdat er blijkbaar rechtzaken spelen en we lezen in de Gennepse krant dat we blijkbaar niet zonder de Provincie kunnen. Nou ja, niet zonder kunnen... Aan diezelfde provincie hebben we de molensteen die Floriade, Greenpark en Villa Flora heten te danken. En, notabene, van de Provincie moesten we herindelen, maar zouden we vervolgens een behoorlijke som krijgen (2 miljoen). En zouden al die inspanningen en kosten tenminste niet alleen door Gennep opgehoest hoeven te worden. Maar raadt nu eens waar dat bedrag naar toe ging? Niet naar Gennep (Bergen en Mook), maar naar villa Flora. Dit komt dan nog eens bovenop het geld dat Venlose evenement Gennep zelf al kost. Ik hoor het ze nog zeggen: "als het regent in Venlo, dan druppelt het in Gennep". Tja. Dan vind ik het initiatief om met het land van Cuijk (en Boxmeer) en onze Duitse buren samen te werken toch een stuk belangrijker, als ik eerlijk ben. Ze weten volgens mij in Maastricht nauwelijks waar Gennep ligt en denken ze dat Limburg bij Venlo ophoudt. Ik las ergens dat zelfs op een muurschildering in het Provinciehuis het noorden van Limburg niet eens aanwezig was. Maar dat heb ik van horen zeggen. Heb dat Provinciehuis nog nooit gezien eerlijk gezegd. Maar genoeg over Limburg. Terug naar Gennep: wij hebben onze ooievaars,

maar ook onze bevers in de Niers. Die zijn bij de Niers thv de Irenestraat maar aan een 2e (kleinere) boom begonnen. De eerste vonden ze misschien toch wel te dik. Een stuk verderop hebben ze volgens mij ook wat gemakkelijker begroeiing gevonden om om te leggen, want in de nieuw gegraven zijstroom van de Niers is het nodige houtwerk te bespeuren (foto links). En we hebben natuurlijk ook zwanen, futen, meerkoeten, ganzen, zwaluwen, eenden, reigers en zelfs een verdwaalde aalscholver bij de Niers. De vossen van een aantal jaren geleden heb ik niet meer gezien.

De dierenwereld is in ieder geval behoorlijk actief nu de lente op gang lijkt te komen. Wie ook actief is, is Jong Nederland die over 10 dagen, op zaterdag 21 maart, weer een Jong Nederland doet actie organiseert. PERSBERICHT U kunt op 21 maart zelf helpen om de blokhut verder op te fleuren. Hier rechts nog wat plaatjes van afgelopen jaar.

Jong Nederland kan uw hulp goed gebruiken en zo te zien is het nog leuk ook.

En niet alleen de dierenwereld is actief. Ikzelf heb al aardbeienplanten gezet, op de Martinushof zijn ze de camperplaatsen, die een groot succes blijken te zijn , richting Niersdijk aan het verplaatsen, op het Europaplein zijn ze met grond- en rioleringswerken bezig en er wordt ook driftig gebouwd en verbouwd. De woning naast de huisartsenpraktijk wordt kolossaal uitgebreid tot een (naar ik meen) tandtechnisch centrum, op de plek van take one wordt zo te zien een woonhuis gebouwd en het Geveltje wordt verbouwd tot een brasserie.

Toch een vraag: men stelt dat het Europaplein groener zal worden. Ik vraag me af hoe ik me dat moet voorstellen, als er meer bomen worden verwijderd dan er worden terug geplaatst. Ik ben benieuwd. Ik ben ook benieuwd naar de aanpassingen aan Gennep Centraal maar ook ZO Wal en Niersweg om die veiliger te maken. Met de inrichting voor het verkeer en verkeersmaatregelen blinkt Gennep nou nog niet echt uit. Ben trouwens ook benieuwd naar die rijbaan-scheiding, die er blijkbaar op de Brugstraat komt. Ik heb zo'n visioen van auto's die de fietsers dan voortduwen, omdat ze helemaal niet meer kunnen passeren. Is dat trouwens ook niks voor de ZO Wal en Niersweg? ;-)

Beleef de lente (en windmolens)

Wat een weertje vandaag. Zo'n 17 graden, strakblauwe lucht. De lente zit in de lucht. Een paar weken geleden stuurde Dot van Bergen me al een mailtje dat 1 van de webcams van de vogelbescherming, waarmee ze verschillende soorten broedvogels in Nederland volgen dit jaar op het Gennepse ooievaarspaar gericht zal staan. En ja hoor. Kijk zelf maar eens op de site van de vogelbescherming "beleef de lente". Komt Gennep weer positief in het nieuws.

de foto links is een screenshot van die webcam, die een beduidend betere beeldkwaliteit oplevert dan de oude webcam. De foto is trouwens van de opname van 6 maart.

Dezelfde dag heb ik trouwens de foto rechts gemaakt.

En waar ook veel over te doen is, zijn de windmolens die men in Duitsland net over de grens wil gaan plaatsen. Windmolens die zo'n 200m hoog zouden moeten worden.

Maar wat is nu 200m. Voor een goed beeld heb ik een dergelijke windmolen eens bij het stadhuis, waar die ooievaars op nestelen en ook de Martinuskerk geplaatst. Zo te spreken om de zaak eens een keer in perspectief te plaatsen. :-)

Nu ben ik hardstikke voorstander van groene energie. Ik heb niet voor niets 30 zonnepanelen op mijn huis liggen (vandaag 28kWh opgeleverd). Maar ik vind ook dat dergelijke discussies eerlijk gevoerd moeten worden.

En ik moet zeggen dat ik die dingen toch wel heel erg hoog vind. Dan zou dat zonnepark op de brem toch een mooiere oplossing zijn om groene electriciteit te maken. Misschien moeten we dat als alternatief aanbieden aan de Duitsers. ;-)

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!


Who stop the rain door unecricri 

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!