Flamingo's A-weekend

Vanavond is dan eindelijk officieel bekend geworden dat het speeltje voor Bobo's (de Floriade) uitgedraaid is op een miljoenen-verlies. En we zijn er nog niet. Want de grond en de gebouwen (Greenpark) hangen ook nog als een molensteen om onze nek. Het zou me niet verbazen als de totale kosten voor Gennep uiteindelijk zo'n 3 miljoen zullen bedragen. Ja, ja: als het regent in Venlo, dan druppelt het in Gennep. Druppelen?? Het lijkt meer een koude douche. Eigenlijk zouden al die bestuurders en politici die dit zo enthousiast over de Gennepse burger hebben uitgestort, zelf maar eens verantwoording moeten af leggen. Enfin, iets leukers: U had nog de foto's van het volleybal van afgelopen weekend te goed. Er zit ook een jarige tussen trouwens. En ja: Vitesse was blijkbaar niet afgelast maar in de 19e minuut gestaakt vanwege de sneeuw bij een stand 0-1. Een Gennepenaar had een goal gemaakt voor Achates en een Gennepenaar was van het veld gestuurd voor het neerhalen van een Heijenaar. ;-)

De midden-aanval re-visited

voor de liefhebber

De heren van Flamingo's speelden vandaag (za 1 dec) thuis tegen Triade VCT en verloren de spannende wedstrijd helaas met 2-3. In de 5e set werd het 13-15. Uit die wedstrijd onderstaande middenaanval van Niels Derks. (ik zal later nog wat volleybal-plaatjes uploaden). Bij Vitesse was het donker, zodat ik vermoed dat de avond-wedstrijd tegen Achates is afgelast. Er was natte sneeuw en het veld van Vitesse is helaas niet echt opgewassen tegen een beetje vocht.

Paas van libero Nils Fleuren, set up van Juul Daemen en het punt wordt gemaakt door Niels Derks.

"Miljoenenstrop voor Floriade"

Zo luidt de kop in het Limburgs dagblad van vandaag . Er zou een verlies van € 9 miljoen geleden zijn, waarvoor de deelnemende gemeentes, waaronder Gennep moeten opdraaien. Ik meen dat Gennep goed is voor 8,5% en dat zou dan dus een bedrag van €765.000 betekenen. Of het waar is, weet ik niet. Hopelijk niet, want ik kan beter geen gelijk krijgen met mijn eerder gedane voorspelling. Maar blijkbaar wordt het ook weer ontkend door de Floriade-direktie, voor wat dat waard is. Reactie op nu.nl. Zorgelijk is het in ieder geval wel. We zijn al 15,5 miljoen kwijt aan allerhande projecten en toestanden (zie Gekke Henkie), waaronder een aanzienlijk bedrag voor de Floriade, en dan zou dit er nog eens over heen komen. Ben benieuwd hoe ons bestuur en onze volksvertegenwoordigers hier weer op reageren.

Want de Floriade lijkt linksom of rechtsom een miljoenendebacle voor de gemeente Gennep te worden. en dan hebben we het nog niet eens over die €2 miljoen die we van de provincie zouden krijgen voor onze inspanningen voor een herindeling in Noord Limburg, welke 2 miljoen de provincie niet aan ons maar aan de Floriade heeft gegeven (onder het mom dat dat ook ten goede komt aan oa Gennep). Maar daar hoor je niemand meer over. Die 2 miljoen zijn ook al foetsie.

Obstakels

Nee, ik heb het niet over Gekke Henkies!. Er is de laatste maanden rumoer over de vele obstakels in de winkelstraten in Gennep. Niets nieuws onder de zon, want de burgers klagen hier al jaren over. Ook toen de huidige Zandstraat werd aangelegd, werden er vele vraagtekens gezet bij de stoepjes en de afwateringsgeul waar je met de fiets niet in wilt zitten. Ik heb er in de loop van de jaren de nodige aandacht aan besteed vanaf 2005. Maar ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Na 6 weken komt er gelukkig weer een trottoir naast de bouwput van Gennep centraal. Jammer alleen dat ze die stoep tpv de obstakels zoals de lantaarnpaal niet wat breder maken.
Dan maar het dak op: bij het Bolwerk wordt ijverig getimmerd
Afgelopen zondag, koopzondag, zag ik deze fiets bij Blokker liggen. Een zeer moderne en alternatieve bladvanger
De Pieten hadden het intussen goed naar hun zin op die koopzpndag.
1925: Maandag wasdag

Onderstaande foto's zijn afkomstig van hans Segers en dateren van ongeveer 1925. Links het Voorhoevepark en rechts de Spoorstraat thv hotel van Bergen.

Deze foto is zo te zien gemaakt vanaf het Spoorwegje langs de tuin van de Paters. In het blok waar we recht tegenaan kijken woont volgens mij momenteel Maarten Daniëls, de vorst van Bombakkes
Drukte in 1925 bij hotel van Bergen. Deze foto laat de intrede van een nieuw tijdperk mooi zien. De overgang van paard en wagen naar het eerste auto- en bus-vervoer. De tramrails liggen er nog. Bij hoel van Bergen zijn 2 werklieden bezig met kruiwagens om zand te kruien.
De foto rechts kwam mij bekend voor en ik ben even op zoek gegaan. En ja hoor: in het webalbum met ansichtkaarten staan onder de rubriek Spoorstraat een ansichtkaarten, die verdacht veel lijkt op de foto rechts boven, maar net niet helemaal. Blijkbaar heeft de fotograaf meerdere foto's gemaakt in een tijdbestek van een half uur of zo. Daarnaast nog een 2tal andere foto's vanaf dezelfde plaats

Met dank aan Ton Noy hebben we de namen van klas 5 uit 1963-1964 van de Martinusschool met de befaamde meester Marcellis (en dus niet Mercedes) bijna compleet. De klassefoto voeg ik ook toe aan het album van de St Martinusschool., zodat dit voor het nageslacht bewaard blijft.

 

rij4 1. Hr Beckers 2. Theo? Jetten 3. Pieter Nogarede 4. ? 5. Wim Janssen 6. ? 7. ? 8. Huub Smits 9. Kees? Verkade ? 10 Nol Simons 11. Ben Rutten 12. Ton Noij 13. Hr Marcellis

rij3 1. Marius Dinissen 2. Eijkmans? 3. Tonnie Basten 4. Weber?/Xofleer? 5. Peter Kamps 6. Jo de Reus 7. Janssen? 8. Rudi Holla 9. Frans Weren 10. Jan Konings 11. Gerrie Michels 12. Jos Basten 13. Tonnie v Driel

rij2 1. Jan Derks 2. Maarten Schenk 3. Wil van Rooij 4. B Jacobs 5. ?............ 6. Fred/Harrie van Est 7. Harrie Theunissen 8. Ton Hermsen of Hermens 9. ?... Peters 10. Peter van Beers 11. Ton Smits 12. Mario van Netten

rij1 1. Dennis Goossens 2. Heijnen/Reijnen? 3 Gerard Kuppers 4. Roland? 5. Hans Segers 6. Paul Swerts 7. ?........ Bosman?8. Paul Peters 9. ?...................

 

 

Oudste lindeboom

Emile meldt in het gastenboek: " Helaas gaat de oudste linde van het centrum van Gennep in de tuin van de Tulakker binnenkort sneuvelen. Het is een gevolg van het aanbrengen van de infiltratiekelders onder het Wilhelminaplein in 2010." Ik heb 2 foto's geplaatst zodat u kunt zien hoe de situatie in oktober 2010 was. Op de foto links ziet u op de achtergrond de linde staan. Diezelfde linde staat ook op een foto uit 1949, waar het personeel van de NBDS een reuniefoto gemaakt heeft. Link naar die foto. De harmonie was ook paraat.

Een positieve noot deze week is dat het Ottersumse bedrijf Imagro een van de 12 winnaars van het Syntens Innovatiecentrum is voor de verkiezing van het slimste bedrijf van Nederland . Link

Dag gekke Henkies!!

dat was tenminste mijn eerste gedachte na het lezen van het artikel in de Maas&Niersbode van 28 nov 2012. De gemeente beschouwt ons als gekke Henkies bij het geven van uitleg over wat er gebeurd is met het Essent-geld.

Eerst even terug:

Gennep had als erfgoed uit het verleden aandelen Essent, die afgezien van hun waarde ook zorgden voor een jaarlijkse bijdrage aan de gemeente van € 817.625,=, een niet onbelangrijke bijdrage aan de financiën van de gemeente Gennep. Omdat Essent verkocht werd, kreeg oa Gennep een bedrag uitgekeerd van in totaal € 16.602.000,=. In 1e instantie kreeg Gennep € 15.045.000,= en dit jaar kwam er nog eens € 1.557.000,= bij toen de kerncentrale Borsele uiteindelijk ook verkocht werd.

In het artikel beweert de Gemeente dat dat geld verdeeld wordt over allerlei spaarpotjes en dat er niks weg is. Volgens de begroting van de gemeente is in 2015 de post "bestemmingsreserve Essent-aandelen" namelijk 0

Inderdaad, ze denken blijkbaar dat we gekke Henkies zijn. Het geld potverteren is één ding, maar ons voor gek verslijten gaat mij helemaal te ver.

Ik laat u zelf oordelen aan de hand van de harde cijfers in de stukken van de gemeente zelf, namelijk de cijfers van pag 70 van de programmabegroting 2010, en de cijfers van bijlage 5 van de recentelijk goedgekeurde begroting voor 2013. Wat hadden we op 1 jan 2010 en wat zullen we nog hebben op 31 dec 2015. Kijkt en huivert. (omdat u wellicht niet kunt geloven wat ik hier zeg heb ik een screenshot van beide officiele dokumenten van de gemeente bijgevoegd, 2010 en 2013)

Als ik een suggestie mag doen: als het Essent-geld er gewoon nog is zoals de gemeente stelt, geef het dan gewoon terug aan de 17385 inwoners van Gennep. Dat is € 955 per kop, van baby tot grijsaard. Komt goed van pas in deze economische tijden.....

programmabegroting 2010
programmabegroting 2013
1-1-2010 31-12-2015
algemene reserve (weerstandsvermogen) € 3.000.000 € 5.000.000
algemene vrije reserve € 3.749.330 € 4.942.863
reserve bouwgrondexploitatie € 3.824.485 € 1.849.745
Stille reserves € 3.026.000 € 3.027.000
bestemmingsreserve opbrengst Essent € 16.602.453 € 0
totaal € 30.202.268 € 14.819.608
bedrag dat "kwijt" is
€ 15.382.660
De Balkan-jeugd in 1955
de foto links is gemaakt rond 1955 en toont de toenmalige jeugd van de Balkan (Voorhoevepark) in Gennep. Hans Seegers stuurde de foto, maar ik heb helaas nog geen namen. De foto wordt eveneens toegevoegd aan het album Gennepse mensen.
St Raphael, belastingen en de Heikant

Dat was 4,5jr geleden de kop van een update op deze site. U kunt het nog vinden onder `oude pagina´s` en wel op 22 feb 2008. De update ging over de spoorbond St Raphael en over het oude belastingkantoor, toen dat nog in de Niersstraat was. Heel vroeger was het een hotel, na de oorlog het belastingkantoor, weer later een apotheek en nu kun je er apartementen kopen. De foto´s waren toen afkomstig van Willy Goertz, wiens vader op de foto stond. Ik kreeg nu een mailtje van Wim Michels. Zijn vader (Theo Michels uit de Middelweg) staat ook op de foto´s en de moeder van Wim wist de meeste namen nog, alhoewel ze inmiddels 88 is en in Norbertus verblijft. Een update dus van een oude update. Veel plezier

vlnr => Jan de Zeeuw, Vullings uit Heijen, Guus Konings , Schröder uit Oeffelt, Leo van Schaick, Chris Goertz, Theo Michels en dhr. Bruls (zittend)
Het belastingkantoor in lang vervlogen tijden (nog in de Niersstraat. Papier, pennen, typemachines en asbakken. vlnr => Theo Michels, ? met hoed, Karel Roers, Vullings uit Heijen, Henk Wouters (in het midden, onscherp) "Lange" Janssen daarachter, Nogarede, dan wat vraagtekens, de man met het snorretje is Schröder uit Oeffelt, Puts staat helemaal rechts. Zittend Bruls en Jan de Zeeuw.
De bovenstaande foto stond ook in die update. Erg leuk en dus goed in de herhaling. Hans vd Broek indertijd de foto van de spoor- en trambond St Rapael in 1953 voor café Royal. Nu met bijschrift en de meeste namen en oa met dank aan weer een andere oudere dame met een ijzeren geheugen, Riek Achterberg-Roosenboom.
Marcelis en geen Mercedes

47 jaar geleden zat ik op de Martinusschool in de 5e klas en wel bij een strenge meester waarvan ik altijd gemeend heb dat ie Mercedes heette. Oud-Gennepenaar Hans Seegers stuurde een aantal foto's, waaronder een foto van de vijfde klas van de Martinusschool (1963-1964) met daarbij een aantal namen. Waaronder de naam van de meester: J Marcelis...... Kun je eens zien wat voor heilig ontzag ik 47jr geleden voor die meester gehad heb, dat ik niet eens zijn naam goed had.

 

Ik heb het dus 47jr verkeerd gehad. Hans wist ook nog een aantal namen van zijn klasgenoten. Ik heb die namen bij de foto rechts gezet.

Het zou leuk zijn als we ook deze klassefoto weer zo compleet als mogelijk kunnen krijgen met de namen.

25 nov: een stormachtige koopzondag (en verjaardag)

Waar de sloop aan de gang is, heeft de storm zo ongeveer alles omver geblazen tot en met de dixie. Uit allemacht probeert Laarakkers de berg zand met asbest stukjes afgedekt te houden, waarbij de bouwhekken goed van pas komen. Hopelijk blijft alles op het dak en de steigers van het bolwerk goed liggen. Op het nieuwe beachvolleybalveld naast PicaMare komt de wind goed van pas, want het veld wordt netjes schoon geblazen. Het hek is een soort bladvanger geworden.

En dan is het nog koopzondag ook, maar ook verjaardag. Vandaag is de webmaster jarig. Frank wordt 31 en dat wordt dus gebak eten vanmiddag.

Transparantie in Gennep

Het gemeentebestuur van Gennep heeft op 2 oktober 2012 besloten dat de burgers de onderliggende stukken niet meer via internet mogen vinden en het moeten doen met de besluitenlijst van het college van B&W.

De argumenten? Dit kunnen we vinden in het betreffende gemeentelijk stuk:

  • "Dan kunnen we zeggen waar het op staat"
  • "Er ontstaat meer zicht op welke stukken daadwerkelijk worden opgevraagd en door wie"

De nadelen worden ook genoemd (ook dit is weer letterlijk overgenomen uit het gemeentelijk stuk:

  • Vooral in beginfase vraagt het meer tijd van stellers en afdelingshoofden om voorstellen (bruikbaar) voor OBL te formuleren.
  • Op de transparantie neemt Gennep een stap terug.
  • Nieuwe werkwijze betekent extra belasting voor medewerkers (cluster communicatie bij persvragen, Omgevingsloket bij vragen van inwoners).

Dus: minder transparantie (meer onder de pet houden), de gemeente wil kunnen zien wie wat wil weten, de gemeente wil zaken kunnen uitleggen (nuanceren zoals men dat noemt), en het is nog duurder ook. In het communicatiebeleidsplan van jan 2010 werd nog gesteld: “We communiceren open en proactief: We willen een geloofwaardige en betrouwbare overheid zijn. Daarom stellen we ons open op en kiezen we voor transparantie. We laten zien wie we zijn, wat ons beweegt en wat we doen. Gemeentelijke informatie maken we (pro)actief en tijdig openbaar." Blijkbaar geldt dit niet meer. Ben wel benieuwd waar dit nu weer vandaan komt? Van de nieuwe burgemeester? Kan me niet goed voorstellen dat de politieke partijen dit zomaar laten passeren. KERN heeft al vragen gesteld hierover. Zeker in een tijd van bezuiniging lijkt het me niet raadzaam om dingen te doen die tegen het eigen beleid in gaan en nog meer geld kosten ook (dit stelt de Gemeente tenminste zelf)

Typisch novemberweer met vogels en druppels

Vochtig, koud en heel rustig. Aan de spinnewebben zijn pareltjes water geregen, zodat ze nu ineens opvallen en alom tegenwoordig schijnen. En ook bij dit weertype blijft het Niersdal mooi. De valk heeft er geen ogen voor, want die is vooral aan het speuren naar prooi. Dan heeft het roodborstje in onze tuin en wat gemakkelijker.

Bomen Groes gerooid

De bomen en struiken op de Groes zijn vandaag gerooid om plaats te maken voor het (parkeer)plein van Jan Linders.

Raadsel Hercules vliegtuigen opgelost!
Ik kreeg een mailtje van jan vd Hurk en Annie Derks uit Veldhoven met daarbij ee artikel uit het Eindhovens Dagblad, dat het raadsel van die 4 Hercules vliegtuigen in formatie boven Gennep oploste.
Vliegtuigen

Dat was ik nog vergeten te melden. Aan het eind van de ochtend (zo rond half 12) kwam deze vreemde formatie vliegtuigen (zo te zien Hercules vliegtuigen) over het Gennepse, met op enige afstand een begeleidende straaljager. Kon er verder niets over vinden. Misschien weet iemand wat of waarvoor dat was.

Het was wel een hele mooie en heldere 22e november. De straalvliegtuigen waren tot op zeker 50km te zien. Ze lijken zo op het oog stukken dichterbij, maar als je 360 graden ronddraaiend maar loiefst 9 of 10 straalvliegtuigen kunt zien, dan is het wel duidelijk dat die niet allemaal vlak over Gennep komen. Op de site vliegbewegingen kun je die vliegtuigen trouwens allemaal life (of met 15 min vertraging) volgen. Link naar die site of nog een Link naar een andere site

HieperdePietje Hoera

Een bijzondere dag, want vandaag wordt mijn oudste kleinzoon Pieter 3 jaar. En opa heeft daarvoor natuurlijk een bijzonder cadeau in elkaar geknutseld.

De hobbelkever. Voor een jongeman, die op zijn 2e al alle automerken kan benoemen natuurlijk een must. Zijn broertje harm mocht vanochtend ook een ritje maken.

En als u wilt weten hoe het vehikel gemaakt is, dan is dat hieronder te zien: "THE MAKING OF......"

En ook Shannon en Steffi kunnen gefeliciteerd worden, want tot ieders verrassing wisten deze Gennepse dames gisteravond met Peelpush in Roemenie door te dringen tot de 3e ronde van de Europacup. LINK

De MBS

De MBS staat voor MaasBuurt Spoor, de trammaatschappij met haar domicilie in Gennep en de voorloper van de ZuidOoster en later Hermes. Maar MBS staat ook voor modelspoorvereniging MaasBuurtSpoor. Er is een link naar hun website op deze site aanwezig. Link naar MBS. De meesten van u weten ook dat de MBS de situatie in Gennep rond 1920 tot in de kleinste details heeft nagebouwd, met de spoorlijn, de tram, het station, de moutfabriek, het hoofdgebouw van de NBDS, het huis van dokter Bremer, het stadhuis enz enz. Hoe dat eruit ziet kunt u oa zien op een aantal youtube filmpjes. Youtube filmpje 1, youtube filmpje 2. Werkelijk fenomenaal. Je waant je terug in het Gennep van 1920. Deze maand wordt in het blad Modelspoor magazine uitgebreid bericht over dit unieke stuk middels een artikel van maar liefst 8 blz met veel foto's. Ik heb van Grad Noij, lid van de MBS zolang een exemplaar gekregen en heb deze gescand, zodat u ook dat artikel kunt bekijken.

Ik voeg dit ook toe aan de special over Gennep en het spoor. Het is jammer dat de geplande opstelling van de MBS in de vroegere winkel van hans niet doorgaat nu daar een kerstoutlet komt, maar wellicht is er later nog een keer een kans. Het zou overigens goed voor Gennep zijn om mogelijkheden te zoeken de MBS de gelegenheid te geven het Gennepse emplacement permanent op te stellen, want het heeft gegarandeerd aantrekkingskracht voor bv toeristen en zeker als er ook nog andere zaken uit het spoorverleden van gennep worden toegevoegd, Wat is er nu leuker dan met treintjes spelen of tenminste naar treintjes te kijken en dan zeker in dergelijke herkenbare omgeving.

Toch echte palen?

Het palenverhaal is toch wel intrigerend en ik ben er dus met Fleurtje nog eens langs gelopen. Ze hebben zo te zien 7 palen gemaakt en ze hebben er een meetinstument bij gebruikt. Het zou dus kunnen zijn dat de parkeergarage niet tot de buitenzijde van het gebouw loopt (thv de sluis voor de Aldi) en dat de palen daadwerkelijk ooit gebruikt kunnen worden. Zou ik de tekening moeten zien.

Enfin, een raar verhaal blijft het. Hieronder ziet u ook nog de verwijdering v an de oude fundering uit 1938 van de aspergestellingen waarvan de bedoeling was dat die de Duitsers zou tegen houden. Ze hebben het blok beton in 3 delen verwijderd.

voor paal staan (of zetten?)

Ik was vanochtend rond 8 op weg naar mijn werk in Boxmeer toen ik plots naast de RABO een schroefboorpaal-installatie zag. Erg vreemd, want ze zijn nog volop bezig met de sloop, de sanering en dergelijke. Bovendien komt er een parkeergarage. Wat zou je dan met dergelijke schroefboorpalen vanaf net onder maaiveldniveau moeten. En ook nog eens zonder dat het te bouwen gebouw ergens uitgezet is. Ik ben er even naar toegereden en heb dat bijzondere schouwspel met mijn blackberry vastgelegd.

Ik weet niet goed of ik het nu komisch of triest moet vinden. De palen zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de indruk te wekken dat met de bouw begonnen is. De indruk wekken want dat deze palen iets te betekenen hebben voor het te bouwen gebouw, lijkt mij hoogst en ook hoogst onwaarschijnlijk. Ik denk bovendien dat ook een rechter zich hierdoor niet voor de gek laat houden, want de bezwaren moeten nog voor de rechter komen, voor zover als ik weet. Een andere vraag is wie hiertoe opdracht gegeven heeft en verder wie dit betaalt. Ik hoop echt dat wij als burgers niet met zijn allen meebetalen voor deze palen, want dan worden wij echt voor paal gezet. Overigens werd gelijkertijd ook de betonnen fundering van de vroegere aspergestelling (van 1938) met een kraan gelicht. Dit is rechts op de foto's te zien. Maar ik ben benieuwd naar het vervolg........

De intocht op de foto

Het foto-album van de aankomst en intocht van de Sint mag natuurlijk niet ontbreken. 210 foto's. Veel mensen. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album: O ja, voor de voetballiefhebbers: ons Vitès staat inmiddels stijf onderaan na een 0-8 thuisnederlaag maar liefst tegen DAW.

De Sint is weer in Gennep!!

en kwam voor de allereerste keer via de Niers Gennep binnen en wel bij het Nierspark. Sint was paraat, de pieten waren paraat, de harmonie was paraat, 4events was paraat, de politie was paraat, de verkeersregelaars en ook de burgemeester (zijn allereerste Sinterklaasontvangst in Gennep) was paraat. Overigens moet de burgemeester blijkbaar nog wennen, want hij bleef de harmonie maar fanfare noemen en dat is toch duidelijk iets anders. En ook de Gennepse kinderen en ouders waren paraat, want het was drukker dan ooit.

Het regende maar dat mocht de pret niet drukken. De pieten, Sint, de harmonie en alle mensen lieten zich nat regenen, want de aankomst mocht natuurlijk niet gemist worden. Ik vrees alleen dat de uniformen van de harmonie weer opnieuw gestoomd moeten worden...

Na de landing in het Nierspark volgde de tocht naar het stadhuis, waar burgemeester de Koning de Sint verwelkomde. Daarna toog men naar het Sinterklaas-huis in de Zandstraat dat door de Sint en de burgemeester geopend werd. En vervolgens toog men naar Picamare.

Allereerst een film van de gebeurtenissen van zondag 18 nov 2012 in het Gennepse. (druk daarvoor op de foto links). En Gennepnu.nl heeft natuurlijk ook de statiefoto's van de Sint met zijn gevolg verzorgd. Frank heeft de honneurs waargenomen namens Gennepnu.nl. Later volgend nog de foto's van deze intocht van 2012.

de statiefoto's van Sint en zijn gevolg in 2012
Schatgraven in Gennep

Zaterdag 17 november waren de schatgravers actief op het terrein waar vroeger Jetten-van Dijk en de ING (vroeger van Sambeek) stonden in de hoop nog iets uit de historie terug te vinden. Toen ik er langs kwam, was er nog geen schat aangetroffen.

Wel ligt inmiddels een grote berg afgegraven grond afgedekt met een zeil. Blijkbaar is ook die grond weer asbesthoudend. De typische geelzwarte linten zijn alweer gespannen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt met alle bezwaarschriften tegen de bouw van Centrum Centraal en of vervolgens de beoogde start dit jaar nog gehaald wordt. Het zal er om spannen.

Links de bus voor het stadhuis waar u nog tot 5 dec uw blijet kunt deponeren om de mallemolen op de Markt te houden. (formulier). Rechts de kerstverlichting, die vandeweek weer is aangebracht
Op vrijdag stond de boel wel al bijna in vuur en vlam, want er was blijkbaar een gasleiding kapot getrokken. De brandweer was er zelfs bij geroepen. Als je alle kabels en leidingen ziet liggen is het niet vreemd dat er wel eens iets mis kan gaan. De betonnen plaat uit WOII laten ze blijkbaar in de grond zitten.
Bij de Niers blijven de vertrouwde mooie plaatjes te zien.

Overigens zijn de MBS spullen weer verdwenen uit de voormalige "Hans" winkel. Ik hoorde dat de (tijdelijke) carnavals-outlet er eerst weer in moest. Jammer, want die MBS baan van Gennep is toch wel bijzonder en zou vast ook voor bv toeristen zeer interessant zijn geweest. Aan de baan wordt in de november-uitgave van het blad modelbaan een artikel van maar liefst 8 pagina's gewijd.

Hier kunt u 2 van die pagina's bekijken.

Pagina 1, station Gennep Pagina 2, station Gennep

En morgen natuurlijk met zijn allen naar het Nierspark en vervolgens Markt voor de intocht van Sinterklaas!

Kienderkermis

Net terug uit Bergen kreeg ik een mailtje van Tonny met de oproep om de mallemolen op de Markt te houden. Daarvoor is een actiegroep in touw gekomen, die de Gennepenaren oproept om dit aan de gemeente kenbaar te maken. De oproep is inmiddels ook in de M&N Bode verschenen. Zelf denk ik trouwens dat het zeker geen issue kan zijn om de mallemolen naar de Zandpoort te verhuizen zolang er zoveel verkeer is op de Zand- en Brugstraat. En dat is voorlopig (de nodige jaren dus) nog niet opgelost, welke fancy naam ze ook gebruiken zoals ""autoluw", "de auto is te gast" of "medegebruik". Zeker met kleine kinderen heb je geen zin om tussen bv de bussen of vrachtauto's door te laveren. Daarbij komt dat de Markt beschut, knus en autovrij is en daarnaast is er hier spraken van een aloude traditie. Ze mogen natuurlijk best een aantal andere attracties plaatsen op de Zandpoort. U kunt het formulier in de M&N Bode invullen en dan in de bus op de Markt doen als u het met de actievoerders eens bent. Het formulier zag ik trouwens ook al in diverse winkels liggen en voor de volledigheid kunt u het formulier ook vanaf deze website op uw eigen printer uitprinten. Formulier met oproep aan de gemeente

de prent van Hillen die op deze site staat (album Gennepse gravures), die voor de oproep gebruikt is.
de oproep in de Gelderlander
Door de etalages van waar Hans zat is de opbouw van de MBS te zien. Sjang heeft de ruimte blijkbaar zo lang ter beschikking gesteld aan de MBS, zodat de MBS-lijn en het station Gennep daar opgesteld kan worden. Prima zaak voor Gennep. Ik hoop dat ze niet vergeten subsidie aan te vragen bij de Gemeente, zodat tenminste de verwarming en de stroom betaald kan worden.
Ik was dus een paar dagen in Bergen, Noorwegen wet te verstaan.
Mooie plaats, maar erg nat.
Zo zag het er vanuit mijn hotelraam uit.

Ik heb in mijn leven inmiddels honderden vliegtuiglandingen meegemaakt, maar die van gister was wel heel erg hard. Het commentaar vanuit de (KLM)-cockpit. "Dames en heren, het was een technisch perfecte landing. Helaas kwam de grond een beetje snel dichtbij. Het vliegtuig kan er wel tegen, maar onze ego's hebben toch wel een deukje opgelopen."

een fluitje en kanon-schoten

Een fluitje om de steken weer op te mogen zetten.

En kanon-schoten om het carnavals-seizoen weer open te schieten. Maar natuurlijk eerst een mis in de Martinus-kathedraal.

En ook de Limburgse en Gennepse volksliederen mogen niet ontbreken, evenmin als de carnavals-vlaggen. Het liep allemaal prima.

Behalve de kanon-schoten, want die waren toch een beetje problematisch. De garde-soldaten die ingehuurd waren trommelden hun vingers bijna in de zelfde kleuren als hun uniform......blauw.

U kunt het zelf meemaken op dit filmpje van gennepnu.nl

11-11-2012 Markt Gennep

opening van het carnavals-seizoen:

De Martinusoptocht op de film

Foto's Martinusoptocht 2012

in zuid dit maal, van de Ratel naar de Heijkuul

De winter nadert

De 11e van de 11e. Het carnavals-seizoen is in Maastricht al geopend. Ze hebben geluk met het weer, want het zonnetje schijnt. Het wordt al met al wel een stuk killer. Dus jassen aan naar de Martinusoptocht en naar de opening van het carnavals-seizoen in Gennep. Met het zonnetje erbij levert Gennep wel mooie plaatjes.

Flamingo's

U heeft nog de foto's van Flamingo's van za 10 november te goed. Zowel de dames (3-2) als de heren (3-1) wonnen, waarbij ik me wel afvroeg waarom de heren die set af gaven.

Wilt u het hele album bekijken, klik dan op de volgende foto:

Tijdloos

Ik vroeg me af of Sjang en Mieke soms een nieuwe juwelencollectie in de aanbieding hadden met de naam "tijdloos". Zou wel een toepasselijke naam zijn voor sieraden. Kijk maar eens goed op de foto van de buitenkant van hun winkel.

Overigens is ook te zien hoe kolossaal al die nieuwbouw is tov de oorspronkelijke bebouwing van Gennep. Het ziet er wat betreft het verkeer ook allemaal wat chaotisch uit thv de Zandpoort. Ben benieuwd hoe dat straks wordt als de auto's die plek moeten gaan delen met voetgangers en fietsers. Enfin, straks volleybalt Flamingo's weer thuis en morgen is het Martinusoptocht, in zuid dit keer. Ze vertrekken vanaf de Ratel. Het vuur zal dus wel ofwel op het Pagepark ofwel op de Heijkuul zijn. Morgen is het ook de 11e van de 11e en opent Bombakkes het carnavals-seizoen. Eerst een mis in de Martinuskerk en daarna de echte opening op de Markt. Weer met kanonschoten dit jaar. De vergunning is verleend door de gemeente..

En volgende week arriveert Sint weer in Nederland en dus ook in Gennep. Ik heb begrepen dat de aankomst dit keer niet op de loswal is, maar in het Nierspark. Hopelijk weet sinterklaas deze snelst stromende rivier van Nederland (dat schijnt de Niers te zijn) te bedwingen en veilig aan land te komen. Hij zal waarschijnlijk wel een ander vaartuig moeten gebruiken dan normaal.

Volley in 1974

Met dank aan Rita Roelofs-Noij wat plaatjes uit 1974. Recreanten-volleybal op de Groes, georganiseerd door Flamingo's (foto's worden ook toegevoegd aan het album van de Flamingo's)

Familie Noij langs de lijn: o.a. Rita, Jeu, Sjaak, Betsie, Jannie, Hettie (met twee dochtertjes) Gerrit Noij, Truus Noij-Simons, Corrie en Ger.

Op de voorgrond  familieleden:

Corrie, Marietje Noij-Megens, Nol, Jannie en Rita. Met twee kinderen van Rita en een nichtje.

RiJaHeBeCoLe (Rita, Jannie, Hettie, Betsie, Corrie en Lenie Noij)

Kinderen mogen in Gennep niet op straat spelen

Regelmatig val ik van de ene verbazing in de andere. Na de uitspraak van de VVD dat amateurkunst in Gennep blijkbaar amateuristisch genoemd moet worden kreeg ik nu weer een reactie-schrijven van de gemeente onder ogen over verkeersveiligheid van kinderen die op straat spelen. De volgende zinsnede komt letterlijk uit de reactie van 7 november van de gemeente:

" U geeft aan dat kinderen niet op straat kunnen spelen en fietsen. Het lijkt ons ook niet wenselijk dat kinderen op straat spelen. Straten worden ingericht voor het verkeer en niet voor spelende kinderen."

Dus, nu weet u het, kinderen mogen in Gennep niet op de rijbaan spelen en zelfs niet op de stoep, want die maakt onderdeel uit van de straat. Aangezien ook woonerven vaak gewoon straten zijn, mogen ze ook daar niet spelen klaarblijkelijk. Het ontgaat de gemeente blijkbaar dat ook die (kleine) kinderen gewoon verkeersdeelnemers zijn en juist bescherming behoeven omdat ze meer dan volwassenen kwetsbaar zijn. In plaats van dit soort onzinverhalen als antwoord te geven op vragen van burgers kan de gemeente beter de dialoog aan gaan met diezelfde burgers.

Overigens gaat het in dezelfde brief ook over de van Rijssenbeeklaan waar vaak te hard gereden wordt. Daarover schrijft onze gemeente: " Deze straat is geen eigendom van de gemeente Gennep maar van de projectontwikkelaar Van Wijnen. " Alsof dat zou betekenen dat de gemeente niet naar verkeersveiligheid zou behoeven te kijken. De van Rijssenbeeklaan is voor alle verkeer vrij toegankelijk en valt daarmee onder het regiem van de wegenverkeerswet. Het college van B&W is de enige instantie die verkeersbesluiten dienaangaande kan en mag nemen. Ook hier geldt weer dat de burger door de gemeente gewoon het bos in gestuurd wordt.

Jan Linders Plein

Een tijdje geleden noemde ik het parkeerplein voor het bolwerk en de nieuwe Jan Linders. Ik kreeg nu van een bezoeker de tekeningen hoe het er echt uit komt te zien en dat is toch een stukje anders dan in de oorspronkelijke plannen. Het lijkt een groot leeg plein te worden (afgezien van de auto's dan), want op het plein zelf zijn geen bomen gepland. Wel moeten dus 25 eiken, 2 berken en 1 plataan worden gekapt volgens de mededelingen van de gemeente. (link naar de mededeling). Dat geldt eveneens voor alle struiken die er staan. Hiertegen kunt u nog bezwaar maken tot 21 november. Het aantal parkeerplaatsen is wel gelijk gebleven, 150 stuks. Zo te zien wordt het plein beklinkerd. Dat zal dan dus behoorlijk rammelen met die winkelkarretjes. mmmm. Wel wordt de poort naar de Groes en wordt de evenementenkast terug geplaatst, zodat de Groes waarschijnlijk ook in de toekomst nog daarvoor gedacht blijft. Ik ben eigenlijk voorstander om dit plein maar Jan Lindersplein te noemen en de Zandpoort gewoon de Zandpoort te (blijven) noemen, want zo heet het daar al eeuwen. Ook vind ik overigens dat dit soort tekeningen en foto's gewoon (en gemakkelijk) op de gemeente-site te vinden zouden moeten zijn. Maar dergelijke openheid staat volgens mij haaks op het huidige gevoerde beleid want de onderliggende stukken worden minder en minder toegankelijk gemaakt, zoals bv tav besluiten van B&W. Een trieste ontwikkeling voor de openheid en burger-participatie.

Plattegrond parkeerterrein
Plattegrond ingepland in luchtfoto
Natte voeten in 1926

de foto is afkomstig van Tonny Wilbers en laat het hoogwater van 1926 zien en hoe het er toen voor stond thv de huidige viswinkel. De foto wordt natuurlijk ook toegevoegd aan het album "Gennep en het water" Ik voeg deze foto toe, omdat de kwaliteit van de scan nu een stuk beter is.

VVD Gennep: "amateuristisch"

Bepaaldelijk amateuristisch was mijn oordeel na het lezen van een stuk op de website van de Gennepse VVD. De lokale VVD stelt: " De VVD is daarom ook trots op het voortouw dat Cultureel Podium Roepaen neemt. De gemeentelijke bijdrage wordt hiervoor jaarlijks afgebouwd en de eigen bijdrage stijgt door toekomstbestendige keuzes van het cultureel ondernemerschap"...... en vervolgt dan " Helaas is bij andere culturele instellingen nauwelijks sprake van ondernemerschap. Jaarlijks wordt dezelfde gemeentelijke bijdrage gegeven, zo niet verhoogd. De VVD is van mening dat er een einde moet komen aan dit beleid. Een besparing van €21.000 op het budget van Kunst en €90.000 op het budget van amateuristische kunstbeoefening draagt bij om de verhoudingen tussen overheidssubsidie en eigen bijdrage weer in evenwicht te brengen!". Tja daar kunnen Meander en de koren, fanfares en harmonie het mee doen..."amateuristisch" (blijkbaar in tegenstelling tot de professionals van de Roepaen). Wat een waarde-oordeel meent de lokale VVD hier te mogen geven. Niet amateur-kunstbeoefening maar een amateuristische kunst-beoefening.

Je broek zou er van afzakken. Al in 2007 schrijft de gemeente in de programmabegroting voor 2008: " De raad heeft middelen voor de programmering van het cultureel podium beschikbaar gesteld tot en met het jaar 2007. Verder heeft de raad uitgesproken dat het cultureel podium na 2007 wordt geacht zelfstandig zijn bestaansrecht te hebben bewezen." Het verhaal van de VVD is dan ook klinkklare nonsens, want wat de VVD anno 2012 beschrijft is hetzelfde als de situatie in 2007, 5 jaar later. En daarna nog heeft de Roepaen nog meer subsidie van de gemeente gekregen dan de Gennepse harmonie in de komende 100 jaar (!!!) van de gemeente gaat ontvangen (in euros 2012). 5jr geleden zou de subsidie aan de Roepaen al afgebouwd worden maar nog steeds gaan er bakken met geld naar toe itt de lokale verenigingen. En om dan ook nog eens neergezet te worden als "amateuristisch" is op zijn best amateuristisch van de zijde van de VVD te noemen. De Gennepse VVD heeft daarnaast blijkbaar ook niet in de gaten dat instellingen zoals de harmonie belangrijk zijn voor de jeugd (de VVD is bv blijkbaar niet naar de Proms geweest) en ook belangrijk zijn voor Gennep, of dat nu om Sinterklaas in te halen, serenades te geven of voor kaarsjesavond. Sorry, ik weet dat dit een foto-galerij is, maar dit moest me toch van het hart. Wat een minkukels!! Volgens mij kan bv de Gennepse harmonie beter verkassen naar Boxmeer, Cuijk, Nijmegen of willekeurig andere plaats, want nergens krijgen ze zo weinig subsidie als juist in Gennep. Doe dáár maar eens wat aan VVD Gennep!

Geslaagde nivelleringsactie VVD

Vandaag publiceerde TNS-NIPO een nieuwe peiling over de zetelverdeling nà het regeringsakkoord van VVD en PvdA

Genneps aardewerk

Genneps aardewerk of keramiek dateert al van honderden jaren geleden. We hebben er bv de naam pottenhoek aan te danken en ook bij diverse opgravingen binnen de oude stadsmuren of wallen zijn diverse zaken gevonden inclusief eeuwenoude resten van ovens. Die eeuwenoude traditie is meer recentelijk voortgezet in Ottersum en Milsbeek. Daarom ontwikkelt de gemeente het thema Gennep keramiekstad. En het Petershuis besteedt meer en meer aandacht aan dit stuk Genneps verleden. Het Petershuis is een actie begonnen voor de verbouw en verbetering van het Petershuis dat meer aandacht aan het Gennepse verleden en de Gennepse cultuurhistorie besteed kan worden. Ze doen dat ondermeer met een actie met (modern) Genneps keramiek.

U kunt een van beide plaquettes (de borden links) ofwel de tegeltjes rechts verkrijgen door te doneren aan de actie. Hoe eea in zijn werk gaat is beschreven in een word-dokument van de hand van Han Albers. Beschrijving actie Petershuis.

Spekman: "Nivelleringsfeest"

Veel commotie deze dagen over de zorgpremie en veel mensen maken zich ongerust. De voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, spreekt van een "nivelleringsfeestje" en gedraagt zich een beetje als een olifant in een porceleinkast, want om nu van een feestje te spreken als zovelen zich ernstig ongerust maken? Het gaat weliswaar neit over Gennep, maar ik kon het niet laten..

En dan willen ze ook nog eens op grote schaal gaan herindelen. Gemeentes zouden tenminste zo'n 100.000 inwoners moeten hebben. Dat wordt nog wat in het Noord-Limburgse. En ik vraag me ook af of ze het onderzoek van de Universiteit van Groningen niet gezien hebben, waaruit blijkt dat de kosten na herindeling groter zijn dan voor de herindeling. Onderzoeksrapport Groningen . Ik kom er in de toekomst vast nog eens op terug.

Flamingo's: de midden-aanval

Volley

Ben gister in PicaMare even wezen kijken bij het volley van mijn nichtje (dames 2) en neefje (heren 1). De dames verloren en de heren wonnen met 3-1.

Dag bomen

25 eiken, 2 berken en 1 plataan worden gekapt volgens de mededelingen van de gemeente. (link naar de mededeling). Dat is op de Groes. Eiken en berken kent waarschijnlijk iedereen. Platanen staan in groot aantal langs de ZO Wal, respectievelijk Niersweg.

De bomen (foto rechts) moeten wijken voor het nieuwe grote parkeerterrein, waar zo'n 150 auto's moeten kunnen parkeren. Daarvoor wordt een hoek van de Groes afgesnoept en moeten de bomen die er staan wijken.

De harmonie, die in de kelder onder het bolwerk komt te zitten met haar repetitie-ruimte, kan in ieder geval goed vooruit, want het parkeerterrein staat een grote aanwas van leden toe richting het 200 jarig bestaan van de harmonie in 2018. Het zou echter kunnen zijn dat de repetitieruimte zelf dan niet groot genoeg meer is... ;-)

Ik ben benieuwd hoe de volleybalfeesten het komend jaar worden opgelost en waar de feesttent wordt geplaatst. Ik neem aan op de Groes zelf, maar dat zullen we nog wel horen.

"hoog" bezoek. Nebuvast komt van het uitzicht genieten.
Maar het blijft een (belachelijk) hoog gebouw voor zo dicht bij de oude kern
zicht vanuit het Europaplein (naast de huisartsenpraktijk). De toch niet kleine huizen aan de Brugstraat worden huisjes
Brugstraat. Ze zijn het dek van het dak aan het storten.
In de Spoorstraat is het zicht ook veranderd.
Over een jaar kan ik een nieuwe foto maken (als ze tenminste in december kunnen beginnen met de bouw)
Rutten, de ING en Jetten-van Dijk
Deze boom bij Maria Goretti trekt er zich niets van aan, maar blijft gewoon mooi staan wezen.
De tweede klas van 1968
Theo Ermen zorgde voor aanvullingen van de namen van de tweede klas uit 1968 van de St Martinusschool
Gennepse mensen

Ik heb weer aanvullingen voor de albums Gennepse mensen. Ditmaal van Tonny Wilbers en Jack Knops. De foto's zijn ook toegevoegd aan het 7e webalbum met Gennepse mensen: (LINK)

De Sint op bezoek in het Norbertusgesticht in 1954. We zien oa burgemeester Gilissen met zijn vrouw en zoon Loek. De zwarte pieten heten Tonny Wilbers en Gerard Liebers. De Sint vind u misschien wel op burgemeester Gilissen lijken. Dat zou kunnen. De foto's zijn afkomstig van Tonny Wilbers
De foto's hierboven zijn afkomstig van Jack Knops en zijn uit 1967. De Dr Nolensstraat werd toen voor de eerste keer verhard. Jack figureert zelf op de foto's
Ook de 3 foto's hierboven zzijn van Jack Knops. De 1e 2 zijn de typische kermisfoto's zoals de meeste Gennepenaren die moeten hebben. De middelste foto is nog van voor de verharding van het Europaplein. Op de achtergrond zien we de bakkerij van van Bergen (nu Novita). Op de rechter foto haalt de vader van Jack stunts uit op de moterfiets. Het lijkt op de Picardie te zijn thv het Groene Kruisgebouw.
1926
De foto links is afkomstig van Tonny Wilbers en dateert van 1926, de beroemde-beruchte overstroming. U kunt zien tot hoe ver het water kwam. Er staan al foto´s van deze ramp in het album over Gennep en het water (link). Hieronder 2 van deze foto´s. Links een zeldzame luchtfoto uit die tijd en rechts thv de kruising Zandstraat Brugstraat, waar vroeger het pand van van Sambeek stond en meer recentelijk (tot vandaag) de ING Bank.
Ballet in Gennep

1968: Nieuwe klassefoto

Deze foto komt van Eddy Smits. Het is de 2e klas van 1968 van de Sint Martinusschool.

Eddy schrijft: " Hoewel ik zelf in deze klas gezeten heb weet ik helaas niet zoveel namen; de gezichten herken ik nog wel. Lastige is dat we niet mooi op rij staan maar sommigen beetje verborgen achter anderen. 
Onderste rij van links naar rechts: - - Eddy Smits - Piet Brouwers - Pim Derks Mark Hesen - -
Middelste rij: - - Bart Akkersdijk - - - - - - - en de laatste twee Anton Kets en Jan Vloet
Bovenste rij: ..Mickers? - Peter Cuypers - Henk Schoenmakers- - - - - - en de rest weet ik niet.
Oeps waar blijft de tijd, maar ja we zijn inmiddels 44 jaar later
." Foto met de namen eronder

Wie kan helpen met de andere namen? De foto is natuurlijk ook toegevoegd aan het webalbum van de St Martinusschool

Herfst

Gister, zondag, was het mooi weer. En Allerzielen werd gevierd, zodat de gang naar het kerkhof gemaakt moest worden, waar naast de gebruikelijke zaken, ook veel paddestoelen te bewonderen waren. Wel passend trouwens. Mijn moeder ligt alweer 32 jaar in zuid. Wat vliegt de tijd. De bladeren gaan nu snel en het is vaak hopen dat er onder die berg bladeren geen hondedrol verscholen ligt. Wat plaatjes van afgelopen weekend. En daarbij natuurlijk ook van het slopen en het bouwen. Nu het Bolwerk op hoogte begint te komen, vraag ik mij af of kolossus geen betere naam zou zijn. Als je het geveltje ziet met daarachter het Bolwerk, of vanaf het Europaplein of vanaf de Steendalerstraat, dan is het in ieder geval duidelijk dat Gennep het oude (kleinschalige) Gennep meer is. En straks dus met een Runshop-plaza met daaromheen diverse kolossale gebouwen op de rand van het oude stadje tot zelfs op de oude gracht. Tja. O ja: ik heb al dat materiaal van de Proms maar op een aparte pagina gezet (en dus een special gemaakt). Is waarschijnlijk handiger. Dat de tijd vliegt zullen ze aan de heijenseweg ook wel gedacht hebben, 50jr bruiloft. En ook de Floriade is voorbij gevlogen. Wat fladderende resten resteren. De afrekening moet nog volgen.

de Proms-pagina

Vogels in de tuin

de koolmees en de vlaamse gaai ken ik wel, maar de vogel rechts? Inmiddels heb ik verschillende reacties gekregen, waarvoor mijn dank. De vogel rechts is de grote bonte specht.

en vanavond natuurlijk naar de Proms in PicaMare (kan morgen trouwens ook nog)

Forever Young

dat wilt u niet missen, de Proms van 2012 welke aanstaand weekend, vrijdag en zaterdag in PicaMare te bekijken is. En zeg nu zelf: "forever young", wie wil dat niet zijn en beleven. Ik was vanavond op de generale repetitie en de stemming was er al. Kaartjes (€ 12 voor volwassenen en daarnaast € 6 voor de jeugd als speciaal tarief) zijn te verkrijgen bij Verhasselt mannenmode (die hebben toevallig ook nog eens tot 40% korting op hun eigen spullen) of bij de leden van de harmonie. U kunt ook een mailtje sturen naar info@harmoniegennep.nl.

Wie weet, tot aankomend weekend in PicaMare

Poster voor de Proms 2012

Vogels kunnen vliegen

Hordes vogels bij ons in de tuin. Diverse soorten vinken, mussen, koolmezen, roodborstjes, duiven, kraaien, vlaamse gaaien en nu zelfs zanglijsters. Onderstaande foto's heb ik vanmiddag vanuit de keuken gemaakt.

Vogels kunnen natuurlijk vliegen, maar mensen niet. Ik hoop dan maar ook dat de bouwvakkers bij het Bolwerk en de sloop bij Centraal zich goed vasthouden.

In de voetsporen van Hildegard Andriesse

Op zaterdag 20 oktober 2012 heb ik met mijn zoon Frans een bezoek gebracht aan Auschwitz, een uur rijden vanaf de Poolse stad Krakow (een schitterende stad trouwens en zeer het bezoeken waard, maar dat terzijde). We hebben een bezoek gebracht aan de kampen Auschwitz 1 (het hoofdkamp) en Auschwitz 2, ofwel Auschwitz-Birkenau, het grote vernietigingskamp. Alhoewel de meeste Gennepse joden vermoord zijn in het meer oostelijk gelegen Sobibor zijn ook in Auschwitz Gennepenaren vergast. Op de site www.joodsmonument.nl kan men op Gennep selecteren en krijgt men een overzicht van de Gennepse slachtoffers (geboren of woonachtig in Gennep). Ik heb die lijst op een excel-file gekopieerd. (excel-file met Gennepse slachtoffers). Ook Hildegard Andriesse uit de Middelweg in Gennep is in Auschwitz omgebracht. Hildegard, geboren in 1918, behoorde tot het 1e groepje Gennepse joden die zich op 25 augustus 1942 moesten melden voor de uitreis naar Polen. Ze vertrokken voor de uitreis met de MBS tram naar Venlo, Hildegard werd al op 31 augustus, dus direkt na aankomst in Auschwitz, vermoord. Hildegard was op 29 mei net 24 geworden, werkte bij Gentricot in Gennep, was de dochter van Samuel Andriesse en Johanna Jesse en woonde op Middelweg 32 in Gennep.

Auschwitz ofwel Oswiecim (de eigenlijke Poolse naam) ligt zo'n uur rijden ten westen van de Poolse stad Krakow. Krakow is de stad van "Schindler's list". Heel belangrijk is dat Auschwitz aan de spoorlijn ligt. De Polen hadden in Auschwitz een legerkamp, met gemetselde barakken. Dit kamp werd de basis voor het kamp Auschwitz. Dit kamp heeft boven de toegangspoort ook het bekende en berucht bord "Arbeit macht frei". En dit kamp werd voor het eerst cyclon B toegepast voor vergassing in de beruchte barak 11 (ook wel dodenbarak genaamd) en was ook het eerste crematorium van Auschwitz. In dit kamp vonden de medische experimenten op gevangenen plaats (Mengele). Maar het meest berucht is Auschwitz vanwege het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau ofwel Auschwitz 2. Dit veel en veel grotere kamp ligt aan de andere zijde van de spoorlijn en hebben de Duitsers zelf gebouwd (of beter laten bouwen door gevangenen). Het kamp werd in 1942 geopend en is de plaats van de grootste vernietigingsactie ooit. Meer dan 1 miljoen mensen werden vergast en verbrand, waaronder dus Gennepse mensen. De afbeelding rechts is een luchtfoto van augustus 1944 en is van Auschwitz-Birkenau. Helemaal rechts zijn nog net de 2 grootste crematoria, crematorium 2 en 3 te zien. Naast de 2 genoemde kampen was er nog een 3e kamp Auschwitz-Monowitz, dat vooral een werkkamp was voor IG Farben en nog een hele serie sub-kampen. Hieronder een aantal foto's van het bezoek van zaterdag 20 okt 2012. Wilt u alle afbeelding in een webalbum bekijken klik dan op deze link.
op de achtergrond de toegangspoort naar Auschwitz 1
direct achter de poort, voor deze barak, speelde het gevangenen-orkest
maquette van de gaskamer (ondergronds) en crematoria van crematorium 2 (aan het einde van het selectie-platform)
lugubere overblijfselen. Mensen moesten hun corsetten en zelfs kunstbenen afdoen bij het ontkleden voor het zogenaamde douchen.
Ze hoopten later hun koffer terug te vinden
executieplaats in Auschwitz 1 tussen de dodenbarak (barak 11) en de ziekenbarak (barak 10), waarvan nog te zien is dat de ramen geblindeerd zijn.
Ovens Auschwitz 1. Dit crematorium (en vergassingsplaats) was gemaakt in een vroegere munitie-opslagplaats van het Poolse leger
Het bekende toegangsgebouw van Auschwitz Birkenau. (Auschwitz 1 ligt op ca 3km afstand achter de poort, aan de andere zijde van de hoofd-spoorweg.
Selectieplaats waar de slachtoffers ofwel naar rechts gestuurd werden (75% of meer) linea recta naar de vergassingsplaatsen en crematoria, ofwel naar links naar het werkkamp. De foto's op de afbeelding zijn gemaakt op deze plaats.
Foto vanaf het eind van de spoorlijn op het kamp (tussen crematoria 2 en 3) richting toegangsgebouw. Het platform tussen de rails was de plaats waar geselecteerd werd. Rechts staat de barak waar de SS-ers zaten die de selectie uitvoerden (de selectie die getoond wordt op de linker-foto)
Hier sta ik voor de resten van crematorium 2. Achter me (ingestorte kelder) is de gaskelder. De Duitsers hebben toen de Russen naderden de ovens verwijderd en de gebouwen opgeblazen.
In 1e instantie was er op Auschwitz-Birkenau neit eens water of sanitaire voorzieningen. Deze werden later aangelegd zoals deze "toiletten"

En hier is Ellen Hoffmann dus ook geweest. Maar misschien is het beter haar een gezicht te geven. Ze deed mee aan de Gennepse revue van 1939 en staat dan dus ook op de foto temidden van andere Gennepenaren: Ellen Hoffmann in 1939

Slopen en bouwen aan RUNSHOPplaza

Terwijl de sloopkraan ijverig bezig is aan de sloop van de schoenenhal en de ING bank om plaats te maken voor de Aldi, bereikt men aan de overzijde het hoogste punt van het Bolwerk met daarin de supermarkt van Jan Linders. Errug hoog hoor!. Ik stel voor dat we dat plein niet JL plein noemen, maar RUNSHOP-plaza. Lijkt mij eerlijk gezegd een veel betere naam voor dit supermarkt-knooppunt van Gennep. Vindt u niet? Overigens vind ik de Zandpoort ook nog steeds een goede optie en in ieder geval beter dan vernoeming naar de supermarkt waarvan de achterkant aan dit plein ligt..

Het lijkt me dan ook logischer om dat parkeerterrein aan het straatje, waarvoor alle bomen gerooid worden, Jan Lindersplein te noemen. Want daar ligt ook de voorkant van de supermarkt.

Aspergestellingen

Een paar dagen geleden toonde ik de foto van die betonplaat voor de vroegere ING bank. Harrie Seegers en Han van Arensbergen reageerden. En ik kwam er ook achter dat er op mijn site al een foto staat die de herkomst van dat beton verklaart. Het is de foto rechts, die ik in maart 2011 op de site heb gezet met als bijschrift: "Deze foto is afkomstig van de Romein en ingescand door Henk. Het is een erg mooie en bijzondere foto, want het toont Gennep in de meidagen van 1940. Gennep is net veroverd door de Duitsers. De foto is gemaakt vanaf waar nu ongeveer slagerij Aarnoutse is. We zien aan de overzijde van de weg van Sambeek, de Kastanjeboom en Trienekens. Helemaal rechts Jetten van Dijk, het enige pand dat nu nog bestaat, maar binnekort ook gesloopt gaat worden voor "Gennep Centraal". We zien Duitse soldaten bij de asperge-stellingen die bedoeld waren om de Duitsers tegen te houden, maar we zien ook enige Gennepenaren." Jacob van Tankeren wist te vertellen: "Hoi Harm, in 1938, ik was toen 10 jaar en kwam onderweg naar en van school iedere dag langs de in aanleg  zijnde versperring. Die is gemaakt door de firma Condor en mijn vader was bezig met het maken van het geheel en dat vond ik dus interesant. In het wachthuisje stond altijd een nederlandse militair op wacht, want je mocht niet aan de knoppen trekken want dan gingen er onder in een weerhaak aan de stalen balken en konden ze er niet meer uit. Dat had wel gemoeten op 10 mei 1940, maar slechte organisatie. Een balk was wel in takt, die vlak langs de tramlijn en die hebben de Duitsers toen opgeblazen en afgebrand. Groet Jacob"

Harrie Seegers wist ook nog te melden dat de vrouw op de fiets zijn moeder is, die inmiddels 93 jaar is en nog leeft.

Afgelopen weekend ben ik overigens met mijn zoon Frans naar Auschwitz geweest, zo te zeggen in de voetsporen van Ellen Hoffmann en andere Gennepenaren. Ik zal een reportage maken.

Een I-pad op de kermis
was er te winnen in de kermisloterij op de woensdagavond. Wie hem gewonnen heeft? Kijk dan op dit filmpje.

En vandaag is ook het laatste stukje van Jetten-van Dijk verdwenen. In de oude ING-bank zijn ze blijkbaar nog steeds asbest aan het verwijderen. Er zit trouowens voor die bank een kolossale plaat beton in de grond. Ben benieuwd waar die voor dient (of gediend heeft)

Een mooie kermiszondag

Het was prima weer, deze kermiszondag. Maar goed ook na de regen van de zaterdag. Het was dan ook lekker druk in Gennep. Ik ben met de kids natuurlijk ook geweest en met de kleinkinderen, niet te vergeten, en heb daarbij wat foto's gemaakt. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album.

Herfst in Gennep

Het ziet er naar uit dat we een mooie kermiszondag krijgen. Mag ook wel na die miezerige zaterdag. Enfin, de kermis begint voor velen toch pas echt op de zondag. Ben benieuwd of het druk wordt en ook hoe de kermis Pieter en Harm bevalt. O ja: de Flamingo dames verloren met 1-3.

de NH kerk (toren)
de RK kerk (toren)
bolwerk
naderend einde
wachten op maandag
in afwachting
een buitenkansje
prima fietsweer
Miezerige kermiszaterdag
Het was zaterdagmiddag jammer genoeg erg miezerig. Jammer voor de kermis. Gelukkig werd het 's avonds droog. Nu maar hopen dat het morgen en de andere kermisdagen tenminste wat droger blijft. Ik heb wat plaatjes in de regen gemaakt en ben ook nog even bij de dames van Flamingo's wezen kijken. De heren speelden uit (en hebben met 3-2 gewonnen).

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!