Gasleidingen

Vanmorgen (ma 11 juni) kwam rond 10u de melding dat een gas-transportleiding op de Stiemensweg kapot getrokken was en dat het Elzendaal college en kinderdagverblijf Madelief geëvacueerd werden. Rond de middag waren de problemen weer verholpen.

Die gasleidingen dateren uit 1972, nu 40 jaar geleden. Op de foto links uit dat jaar ziet u een stapel gaspijpen voordat ze bij Gennep in de grond werden gelegd. Op dat moment waren ze ook met de bouw van de LTS bezig, het latere Hezelandcollege, dat nu weer Elzendaal heet. De school werd in januari 1973 geopend door bisschop Gijssen. Oud burgemeester Gilissen was natuurlijk present evenals zijn opvolger Eric Berger, die net geïnstalleerd was.

In 1974 was er trouwens al een akkefietje met een gastransportleiding in het Gennepse. De transportleiding onder de Niers werd namelijk beschadigd, waarna het ontsnappende gas in de hens werd gezet vanwege het gevaar. Het kostte toen beduidend langer om het probleem op te lossen dan vandaag. Gennepnu.nl heeft natuurlijk nog een filmpje van die kapotte gasleiding in 1974. LINK NAAR FILMPJE

LTS aan dr Stiemensweg in aanbouw
de openingsceremonie, jan 1973
Bisschop Gijssen en het gemeentebestuur luisteren aandachtig toe.
Oud-burgemeester Gilissen begeleidt de bisschop bij de bezichtiging van het gebouw. Burgemeester Berger volgt.
De dan toekomstig burgemeester Berger, die in 1972 door Wim Wolters wordt gefotografeerd na bekend worden van het nieuws van zijn benoeming
En de installatie van burg Berger. (Jan Linders staat rechts van de burgemeester, Nol van Est geheel links)
17 mei 1897: Eere wie eere toekomt

De foto links is ongetwijfeld gemaakt door de Gennepse fotograaf Perolles van wie vele foto's behouden zijn gebleven en aan wie ik op deze site een special gewijd heb (special Perolles) Wiel van Dinter is overigens op dit moment bezig aan een boek over deze Perolles.

Maar nu die foto, welke ik overigens via Henk heb. Er zijn 2 andere foto's van deze gebeurtenis, welke ik ken en welke op deze site staan. De foto toont de huldiging vanwege zijn 25jr dienstjubileum als directielid van de NBDS van president-directeur JM Voorhoeve. Hij was per speciale trein aangekomen uit Rotterdam en op het Genneps station opgehaald door de Gennepse notabelen, het gemeentebestuur en spoorwegfanfare Crescendo. Het gemeentebestuur biedt dhr Voorhoeve een receptie aan in hotel Wierts op de Markt (nu hotel de Kroon) en de harmonie Unitas et Fidelitas zien we op de foto een serenade geven aan de jubilaris. In tegenstelling tot de spoorwegfanfare had de harmonie geen uniformen. Dat zou nog tot na de 2e wereldoorlog duren. Op de foto kennen we in ieder geval 1 persoon, namelijk Willem Trienekens, (ook koster) die op dat moment dirigent van de harmonie was. Hieronder nog 2 uitsneden van de foto van de harmonie en van het publiek. De dames droegen op deze foto erg mooie met bloemen versierde hoedjes en ook de heren zien er op hun paasbest uit. Het was blijkbaar een grote gebeurtenis in het Gennepse. De foto wordt ook toegevoegd aan eht album van de harmonie (waar u ook een andere foto van de gebeurtenis kunt zien)

De foto links wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen. De foto toont de Gennepse (huis)schilder Jan Noij.

En rechts een foto van vandaag uit mijn tuin, want mooie plaatjes zijn en blijven altijd leuk.

L'histoire, se répète?

Nederland verloor zaterdagavond 9 juni onverwachts met 0-1 van Denemarken. Nederland en Gennep natuurlijk in zak en as. Ik moest terug denken aan woensdag 16 juni 2010. We hadden een vergadering in Boxmeer, waarbij ook een aantal Spaanse collega's aanwezig waren. Spanje moest als favoriet de 1e wedstrijd van het WK in Z Afrika tegen Zwitserland. Spanje verloor met 0-1 wat niemand verwacht had. U weet hoe het is afgelopen. Nederland verloor de finale van...... Spanje en Spanje werd wereldkampioen. En misschien, je weet het nooit: l'histoire sa repète. Alleen eerst nog winnen van Duitsland en Portugal... ;-)

Op de Niers trekken ze zich van dit alles weinig aan. Familie meerkoet heeft 3 jonkies en die beginnen al aardig te leren om hun kostje bijeen te scharrelen.

"wij houden van oranje"

luidt het in heel Nederland zo aan de vooravond van het Europees voetbalkampioenschap van 2012. Morgenavond begint Nederland in de Oekraïne tegen Denemarken.

Maar voor de Gennepenaar betekent het ook nog iets anders. Onze Gennepse voetbalclub Vitesse speelt namelijk ook in oranje shirts. Theo Kusters had nog een serie foto's uit zijn jeugd bij Vitesse en later in het 2e en 1e elftal.

De foto links is voor mij een beetje een deja vue. De foto is gemaakt op het voetbalveld op het toenmalige industrieterrein. Naast de Groes had Vitesse een oefenveld op de oude speeltuin (Kellerberg) en 2 speelvelden, 1 op het industrieterrein (waar nu ongeveer de vrijstaande huizen op het Pagepark staan, tegenover de begraafplaats) en een ander op de Stiemensweg, waar nu Hezeland (elzendaal) staat. Daar waren overigens geen kleedlokalen, water of iets anders.

De foto links is gemaakt op 18 april 1966 en toont het F-team van Vitesse nadat ze kampioen geworden waren, ongeslagen met 132 goals voor en 0 tegen. Het is een van de weinige wedstrijden die ik mij nog herinner. Ikzelf speelde in het g-team en wij verloren die zaterdag kansloos met 11-0 van het team links. We werden aan alle kanten voorbij gelopen. Ook het veld hielp niet echt. Het voetbalveld Industrieterrein had namelijk de eigenaardigheid dat er een hoogteverschil was van 1 m. De ene helft speelde je bergop en de andere helft bergaf. Wij (in het g-team) waren allemaal een jaar jonger dan de jongens van het f-team en hadden geen schijn van kans. Ze renden veel harder, konden beter voetballen en schoten veel harder. Ik herinner me dat ik onder de indruk was van de schotkracht van vooral Theo van As. Wij daarentegen kregen bij de enkele hoekschop die we kregen, niet eens de bal voor de goal.

We zien op de foto van links naar rechts: Leider Martien Smits, Sjaak Arens, Theo Kusters, Theo Rutten, Chiel Schim, Ad Janssen, Piet van Uden, Gerard Arts, Maarten Schenk, Marius Hermsen, Joop Peters, Nico Bottenberg, Gerard Janssen, Theo van As en leider Tonnie Janssen.

hetzelfde team als hierboven op diezelfde dag
seizoen 1973-1974: Het 2e elftal van Vitesse is kampioen geworden. Op de foto staan: Staand vlnr: T Arnoldussen, B Stokmans, Th van As, Th Kusters, H Janssen, T Janssen, Sj Olivier, leider H Bakker. Knielend vlnr: W Arts, P Martens, Th Derksen, G Immens, K Weber, Sj Lekatompessy, Ch Schim
Het 1e elftal eind jaren 70. Staand vlnr: L de Zeeuw, W Xhofleer, W Janssen, J Franken, H Baumler, G v Veenendaal, P Klabbers, M Kamps. Knielend vlnr: Th Kusters, W Arts, P Rutter, H Elbers, H Derks, W Nikkessen
In 1983 vierde Vitesse haar 75jr jubileum en werd oa een wedstrijd gespeeld tussen het 1e elftal en een streekelftal. Alle spelers moesten natuurlijk op de foto. Erg leuk is dat ook bekende spelers meespeelden in het streekelftal, zoals Willy vd Kuylen, Harry Lubse en Johan vd Hooft.
Op deze site staan al een aantal foto's van Theo Kusters bij Vitesse. Links zien we hem bij de huldiging van henk Liebrand (tussen bloemstuk en gever) en rechts zien we hem in actie bij een wedstrijd van het 1e in 1976 op de Groes. Achterberg stond toen in de goal. Theo staat helemaal rechts.
Plof

Donderdagnacht 8 juni werd Nellie om 02:58h wakker van een knal. (ikzelf ben er gewoon door heen geslapen). Vrijdagochtend bleek dat er een plofkraak uitgevoerd was op de ABN-AMRO geldautomaat aan de Spoorstraat. Blijkbaar hebben ze met een auto eerst de loopdeur naast de automaat (rechts) ingereden en vervolgens de pinautomaat (blijkbaar met succes) opgeblazen. Het politiebericht luidt: " De politie heeft een onderzoek opgestart nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag een plofkraak werd gepleegd op een pinautomaat aan de Spoorstraat. Even voor drie uur werd een deur naast de automaat met een auto geramd en vond de plofkraak plaats. De daders zijn er met een nog onbekend geldbedrag vandoor gegaan in twee auto's. Na de kraak heeft de politie een sporenonderzoek opgestart en er vindt verder buurtonderzoek plaats. De recherche komt graag in contact met getuigen die iets verdachts hebben gezien. De politie is bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via 0800-7000"

Het Vöske is inmiddels bijna volledig verdwenen. Vanuit het Europaplein heb je nu al zicht op het Bolwerk (foto hieronder links), waar men ook op vrijdag 8 juni ijverig aan het betonstorten en bekisting plaatsen was.

FILM

Ik heb een nieuwe pagina gemaakt van de filmpjes van de afgelopen jaren. Op deze pagina staan ze in chronologische volgorde van nieuw naar oud tot in 2008

Ook handig trouwens voor de nieuwe burgemeester. Kan ie zien wat er de afgelopen 5jr in Gennep allemaal gebeurd is. De nieuwe pagina is ook op te roepen via de knoppen boven aan de voorpagina.

21 Vormelingen

in de Norbertuskerk in Gennep-zuid op zondag 3 juni 2012. 21 kinderen van de scholen de Ratel, Maria Goretti, Elckerlyc en de Piramide. Pastoor Hans Bouman deed samen met deken Smeets van Venraij. Pascal Nogarede maakte onderstaande foto's.

Luchtfoto's uit 1974

In 1974 was Eric Berger net een jaar burgemeester van het heringedeelde Gennep. In juni waren er de Volksdansfeesten van Iduna in Heijen. Er werd driftig gewerkt aan de rondweg en het was de zomer van het gemiste WK van 74, de 2-1 nederlaag in de finale tegen West Duitsland.

Het is inmiddels 38jr geleden en dankzij Wim Wolters die een vliegtuigje huurde kunnen we nu in 2012 rondvliegen over het Gennep (links) en Heijen (rechts) van 1974. Veel plezier.

Nieuwe burgemeester

Vandaag, zaterdag 2 juni, is de nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Peter de Koning. De Koning is 58 jaar, gehuwd, was lid van de gemeenteraad van Ridderkerk van 1990 tot 2006, waarvan sinds 1998 fractievoorzitter. Van 2006 tot 2010 was de heer De Koning wethouder in de gemeente Ridderkerk. Sinds 2010 is de heer De Koning wethouder van buiten de raad in de gemeente Steenbergen (Noord-Brabant). Na de installatie in de raadszaal, was er een receptie in de hal van het gemeentehuis. Het was zo te zien behoorlijk druk, want ze stonden buiten te wachten.

Aan de Niers heeft het zwanenkoppel dit jaar 2 jonge kuikens. Ze mochten vanavond met pa en ma mee om hun kostje bijeen te scharrelen. En ook de runderen waren driftig aan het eten.

Intocht ouderen4daagse

Vrijdagavond 1 juni 2012: Intocht van de ouderen4daagse. Na de ontvangst op het gemeentehuis waar wethouder Vandermeulen rozen aan de deelnemers overhandigde haalde de harmonie de deelnemers op voor de intocht in Gennep.

De intocht voerde door de Zandstraat eerst langs de kaasboer, die als altijd met de kaas voor de deelnemers klaar stond. De harmonie begeleidde de deelnemers verder naar het bejaardenhuis, waar nog een serenade gegeven werd, afgesloten met het Genneps volkslied.

Op een paar drupjes na op de donderdag is het gelukkig deze week droog gebleven al gingen de temperaturen in de loop van de week wel beduidend naar beneden. Maar dat mocht de pret niet drukken.

foto's
film-impressie
Pinksteren in de Maaskemp en op de Maas
Druk en gezellig in en bij de Martinuskerk

Het was druk en gezellig in en bij de Martinuskerk tijdens en na de hoogmis met Pinksteren. In de kerk begeleidde de harmonie de druk bezochte mis muzikaal en deed dat voortreffelijk.

En na de mis was er koffie en fris met cake onder een stralend zonnetje. De Gennepse krant was er en de lokale omroep, want pastoor Bouman is inmiddels 1 jaar in Gennep.

Benefietconcert Norbertushof

Onder een stralend zonnetje en gelukkig ook in de schaduw van een boom gaf de harmonie vanmiddag een benefiet-concert bij de Norbertushof. Er waren hapjes, drankjes, een loterij en natuurlijk muziek van de harmonie. De baten zijn bestemd voor de vakantie van de mensen op de Norbertushof.

En vanmiddag was er trouwens ook koningschieten van het gilde en wel bij de Mouter. En ook zij hadden dus een stralend zonnetje.

foto's
film-impressie
Gennepse meisjes in 1926

De foto links is afkomstig van Sjef Smeets en toont de 4e klas meisjesschool in Gennep zo rond 1926.

Sjef vond de foto bij zijn schoonmoeder die van 1916 is.

Hij kent helaas geen van de meisjes, maar misschien herkent u 1 of meerdere meisjes van deze foto? Zo te zien stond juffrouw Otten voor de klas.

De foto is ook toegevoegd aan het album van de Maria Goretti school

Zonnig en duurzaam

Gennep heeft er sinds 25 mei weer een energie-leverancier bij. Op de woning aan Papierschepper 2 zijn maar liefst 12 panelen geïnstalleerd met een capaciteit van 3000 Watt. Deze installatie moet zo'n 2600 kWh per jaar gaan opleveren en zo weer een bijdrage leveren aan het steeds duurzamer maken van Gennep. Laat de zon dus maar schijnen.

En laat de zon ook morgen maar schijnen bij het concert van de harmonie bij het bejaardenhuis.

De harmonie speelt op het terras bij zorgcentrum Norbertushof. Aanvang 14.30 uur. Dit concert is vrij toegankelijk voor iedereen. Kom dus gerust in het zonnetje genieten van de mooie klanken. Het concert is blijkbaar aan de achterzijde van het verpleeghuis en bereikbaar via de Leerlooiersgroes. Eerste Pinksterdag luistert de harmonie ook nog de h. Mis op om 10.00h in de St. Martinuskerk. En ja, ook hier is de entree gratis. Een week later, op vrijdag 1 juni, haalt de Gennepse harmonie geheel volgens traditie de deelnemers van de ouderen 4-daagse in. Want zonder muziek door Gennep wandelen is toch wel erg stil.

Vanaf diezelfde 1 juni heeft Gennep een nieuwe burgemeester, Peter de Koning. Zijn installatie vindt plaats tijdens een extra raadsvergadering op zaterdag 2 juni om 16.00 uur in de raadzaal van het stadhuis van Gennep. Aansluitend is in de hal van het gemeentekantoor een open receptie van 17.30 uur tot 19.00 uur

Een STRALEND Gennep

Ik kwam woensdagavond uit Valencia terug in Gennep en was positief verrast door de zonnige en fleurige aankleding van de versiering boven de Spoor- en Zandstraat. Het leek wel een Jeckill en Hyde truc , van een armetierige aankleding ineens een zonnige en fleurige aankleding van de Gennepse straten. Laat de zomer maar komen, zullen we maar zeggen en de complimenten waard.

Echt zonnig was het trouwens niet meer toen ik net in Gennep aan kwam. Een heus noodweer, 3 uur donder en geweld van 6 tot 9 uur. En de straten stonden blank, zoals de Emmastraat rechts. Er stond tenminste 10cm water. Niet alleen in Gennep waren er problemen, maar ook over de Maas. Op kantoor in Boxmeer kwamen diverse plafonds naar beneden en spoten de net gemaakte dakspuwers zo'n 6m ver.

Het blijft blijkbaar zomers en we hebben dus een mooi pinkster-weekend voor de boeg. En tevens een goede test voor het huis aan de Papierschepper, waar morgen (vrijdag) weer een zonne-energie-centrale wordt geplaatst: dit maal een van maar liefst 3 kW.

Ook in Valencia was het trouwens mooi weer. Ongeveer dezelfde temperatuur als hier. Alleen voelt het daar minder heet aan, omdat de luchtvochtigheid veel lager is dan hier. Hieronder wat plaatjes uit Valencia

En Nederland heeft de finale van het songfestival weer eens niet gehaald. Joan Franka met indianentooi is zaterdag dus niet te bewonderen. Inmiddels is het al 8 jaar geleden (2004!) dat Nederland aan de finale mocht meedoen. Zelfs John de Mol is het nu dus niet gelukt en je kunt je afvragen wat we er eigenlijk te zoeken hebben.

In de oude binnenstad was een demonstratie van bus-chauffeurs ivm de economische crisis
Valencia kent naast de oude binnenstad een hele serie moderne gebouwen
vanaf het dak van het hotel was de haven goed te zien en ook het formule 1 circuit, waar binnenkort de formule 1 races gehouden worden
En op het strand schitterende bouwwerken. Deze meneer is hier inmiddels meer dan een week aan bezig geweest.
Braderie en rommelmarkt
U had nog wat plaatjes van mij tegoed. De kinder-rommelmarkt en braderie van afgelopen zondag. Ik moest van de week naar Valencia voor mijn werk, zodat het er niet van gekomen was. Bij deze dus een album van een zeer geslaagde kinder-rommelmarkt en braderie. Het weer was schitterend, het was druk en gezellig.
Wuivende zee, maar ook moorden

Het lijkt wel een wuivende zee, het fluitenkruid dat nu overal in bloei staat. Op de afbeelding links zien we akelei in een zee van fluitenkruid, met op de achtergrond een gezinnetje op de fiets op de Niersdijk en natuurlijk ook Gennep. Het was een mooie dag vandaag. Niet alleen het fluitenkruid bloeit, maar ook staan her en der al margrieten. En als je goed kijkt zie je heel veel insecten, maar ook kleine drama's. als spinnen de insecten die nectar zoeken overvallen. De paarden aan de overzijde van de Maas stonden lekker in het zonnetje bij de stronken die resteren van de snoeipartij. En de ooievaars hadden een buitenkansje vanwege het werk van de loonwerkers in de Maaskemp. Na het maaien en het drogen is er nogal wat van hun gading te vinden. Als u op de foto links klikt, opent een album met wat plaatjes uit het Gennepse van zaterdag 19 mei 2012.

Hopelijk is het ook morgen mooi weer voor de rommelmarkt van de jeugd op het Europaplein en de daaropvolgende braderie. Veel plezier.

Roze Vogol Youth Experience 2012
Hemelvaart 2012

Het was werkelijk schitterend weer en dat wordt misschien nog wel het best geïllustreerd door de foto links.

De volleyballers, toeschouwers en organiserende vereniging Flamingo's hadden het dan ook prima naar de zin tijdens het toernooi vandaag op de Groes. En in Gennep deden de terrasjes goede zaken (evenals mijn zonnepanelen)

Een foto-impressie van het toernooi van 2012 van www.gennepnu.nl krijgt u als u op een vaqn de foto's hieronder klikt.

Klaar voor het (lange) weekend

Woensdag 16 mei, het lange hemelvaarts-weekend kan beginnen. Vandaag is her en der nog hard gewerkt. De konijntjes hebben de laatste hand gelegd aan het korthouden van het gras voor het volleybal-toernooi van Flamingo's en Gennep is er klaar voor. Er was nog wat discussie of het morgen een moddergevecht of volleybal zou worden op de Groes, maar het ziet er goed uit en het zal wel volleybal worden.

gras maaien op de Groes
En nog snel een kolom storten van het Bolwerk
hier zien we de doos in de doos-constructie, die het repetitielokaal van de harmonie moet afschermen
en ook op de Houtstraat werd vandaag nog hard gewerkt
Trouwens: al die daken aan de Houtstraat liggen perfect voor zonnepanelen
De sloop van Take-one maakt al een doorkijkje mogelijk vanuit het Europaplein. Hier wordt straks een doorsteek gemaakt
Het puin van Take-one is tijdig geruimd voor het volleybal-feest
Gennep op een zonnige woensdagmiddag voor Hemelvaart

Ik zat vanochtend in de Martinuskerk voor een drukbezochte begrafenis van van iemand die ondermeer altijd paraat was om te helpen bij de donateursactie van de harmonie. Maar in de kerk was het weer als vanouds dat ik koude voeten kreeg. De oplossing is wellicht een electrische vloerverwarming en dan gevoed door zonnepanelen op het dak. Makkelijk aan en uit te schakelen, geen breekwerk en de stroom is voor niets, want de energie komt van boven... ;-)

Een zonnig volleybal-toernooi

Nou, dat is dan duidelijk: alle weersvoorspellingen, inclusief Piet Paulusma, voorspellen een stralende en zonnige hemelvaartsdag, zodat het toernooi van Flamingo's en de bijbhorende festiviteiten bijna niet meer kunnen mislukken. Donderdag recreanten-toernooi en het 3-tegen-3 toernooi voor de wat meer fanatieke volleyballers, vrijdag voor de 2e maal het Roze Vogol Youth Experience en 's avonds feest in de feesttent, waarbij zelfs Freddy Mercury schijnt te verschijnen. Over volleybal gesproken: Ik zag net trouwens bij L1 dat Shannon Gerhardt, die dit jaar met Sliedrecht Nederlands kampioen is geworden komend jaar bij Peelpush in Meijel gaat spelen, waar Steffie Janshen, ook uit Gennep, al speelt.

en op de zondag erna is het natuurlijk 's ochtends eerst kinderrommelmarkt op het Europaplein met daarna de braderie voor de volwassenen.
Zon

De zon doet veel voor het humeur van de meeste mensen. En het kan zorgen voor mooie plaatjes, een mooie moederdag, en natuurlijk voor een hoge stroomproduktie. Ik heb de zonnepanelen nu 5 dagen en mijn totale stroomverbruik is dankzij de zonnepanelen gereduceerd tot in totaal 15 kWh, dat is gemiddeld 3 kWh per dag. Daarvoor zat ik op ca 15 kWh per dag gemiddeld. Tel uit de winst.

de avondzon zorgt voor mooie kleuren
behalve moederdag was het natuurlijk ook omadag
de zonnepanelen vangen het laatste straaltje avondzon
Een leeg nest

Het is blijkbaar helaas dan toch verkeerd gegaan. Het ooievaarsnest op het stadhuis is leeg. De 3 jonkies, die er waren zijn nergens meer te bekennen. Wat er precies gebeurd is, is onbekend.

Op zaterdag zaten de ooievaars er nog. Let ook eens op het vliegtuig op de achtergrond
Maandagmiddag, beide ouders aan het rondpikken op een leeg nest
dat later helemaal verlaten was.
Moederdag 13 mei 2012

Moederdag 2012, en een stralend zonnetje vandaag. Mooi meegenomen voor alle moeders en trouwens ook voor mijn zonnepanelen. Vandaag meer electriciteit opgewekt, dan dat ik gebruikt heb. Het was ook een mooie zonnige dag voor de communiekantjes van de Norbertusparochie, en ook voor de jeugdteams van Flamingo's. Maar ook gisteren was het niet helemaal verkeerd weer. Het had warmer gekund, maar volgens mij hebben ze zich op de diverse klimaatstraatfeesten in Gennep goed geamuseerd.

1e communie Norbertusparochie
Klimaatstraatfeest Bg Gilissenweg
Regiokampioenschappen Volleybal
Moederdag 13 mei 2012, zon en dan 1e communiekantjes. Dat gold vandaag in de Norbertusparochie in Gennep zuid. Hieronder een paar foto's (via pastoor Bouman) van deze feestelijke gebeurtenis.
Ik hoorde dat het klimaatstraatfeest in de Papierschepper gezellig was geweest. Vanuit de Burgemeester Gilissenweg ontving ik zelfs een paar foto's (van Jan Leisink)
De jongens C van Flamingo's werden in Meijel regio-kampioen
en ook de jongens B van Flamingo's slaagden daarin. Govert stuurde foto's

En zo te zien was het ook daar gezellig.

Als het goed is, dan is er ook in de Jasmijnstraat een feestje geweest, want daar eindigde men het hoogste.

Evenals meisjes B, die eveneens de beker wonnen. Meisjes C werden knap 2e. De bekerwinnaars moeten a.s. donderdag, Hemelvaartsdag, om de supercup spelen in Middelbeers.
14 mei 1962: 100 jaar St Jozefschool

Op 14 mei 1962, nu precies 50jr geleden, vierde de St Jozefschool haar 100 jarig bestaan. Nu vraagt u zich misschien af, "St Jozefschool"??? Ik wist het ook niet, maar dit was blijkbaar de naam van de school bij de nonnen in Gennep. De zusters van Liefde kwamen in 1862 naar Gennep en begonnen o.a. een school, een bewaarschool en een meisjesschool. Die bewaarschool kennen we als de kleuterschool bij de nonnen. Annie Artz was toen juf op die school en stuurde oa de foto links van de jubileum-viering.

Deze school was de voorloper van de kleuterschool die later in 1969 naar de Picardie verhuisde (link naar het album over de verhuizing) . In de 80-er jaren ging de kleuterschool samen met Maria Goretti. En Maria Goretti zou dit jaar dus het 150jr bestaan kunnen en mogen vieren. Maar waarschijnlijk is men zich dit niet bewust.

Annie Artz (die tegenwoordig Annie Migchielsen-Artz heet) stuurde nog een aantal foto's, waar ondermeer ikzelf en mijn zus op sta. De foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan het album van de kleuterschool.

1960, op de speelplaats. Ik zelf sta precies in het midden
1961
1961
1962
Afscheid burgemeester de Loo

foto's

Vandaag, vrijdag 11 mei, was de afscheidsreceptie van burgemeester Marlies de Loo, die na 15 jaar burgemeester van Gennep te zijn geweest, haar afscheidsreceptie had op de Roepaan. De gezamenlijke muziekkorpsen van de gemeente brachten een serenade aan de scheidende burgemeester. Gennepnu.nl heeft natuurlijk een impressie in foto en film van de serenade.

Marlies de Loo is de 3e burgemeester, die ik mee maak. Best weinig eigenlijk, als je bedenkt dat ik inmiddels al 56 ben. Gennepnu.nl wenst de scheidende burgemeester alle goeds voor de toekomst. Het zal voor haar in ieder geval een stuk rustiger zijn, want het bestuur en de politiek kan een wespennest zijn.

korte film-impressie vd serenade

Nieuwste Gennepse electriciteitscentrale in bedrijf

Woensdag 9 mei is de nieuwste Gennepse electriciteitscentrale geïnstalleerd en in bedrijf genomen en wel op mijn eigen dak. Tot zeer recent waren zonnepanelen eigenlijk niet echt rendabel, maar de panelen zijn inmiddels zoveel goedkoper geworden, dat de installatie in combinatie met wat subsidie van de provincie zo langzamerhand wel rendabel wordt.

Mijn installatie bestaat uit 10 panelen van 245Wp elk, waarmee een totaal vermogen van zo'n 2,5 kW gegenereerd kan worden. Via een omvormer is de installatie op een aparte groep in de meterkast aangesloten. De ligging van mijn dak is niet helemaal optimaal, maar de installatie moet per jaar ruim 1800 kWh kunnen opwekken.

De kosten van de installatie, gemonteerd en aangsloten, bedragen € 4855,20. (dat is ongeweer € 2 per geïnstalleerde Wattpiek: dit bedrag is bepalend voor de rentabiliteit van de investering). Minus de Limburgse subsidie van € 1000,= bedragen de netto kosten dan dus € 3855,20. Bij de huidige stroomprijzen van 24,65ct per kWh bedraagt de jaarlijkse besparing € 443,70 per jaar. En dat is 11,5% van de investering (kom daar maar eens om bij een bank). De terugverdientijd (als ik rente-effecten verwaarloos) is dan ruim 8,5 jaar.

Het is wel bijzonder om na installatie in de meterkast te zien dat de meter terugloopt, terwijl de normale apparaten gewoon aanstaan. Op de omvormer kun je aflezen wat op elk moment aan energie opgewekt wordt. Je zou er bijna een stoel bij gaan zetten. De installatie is trouwens geleverd door een Belgisch bedrijf, Natec.

Ik ben inmiddels ook geregistreerd als electriciteitsproducent. Mijn (productie)EAN-code is: 871837900001154671

Daags vantevoren is een pallet bezorgd met de panelen, omvormer en bevestigingsmiddelen
en woensdag ochtend begint de montage
met het bevestigen van steunen op het dakbeschot onder de pannen
via deze geïmpregneerde planken, waar beugels op bevestigd zijn.
Op de beugels worden rails bevestigd, waar later de
panelen op geklikt kunnen worden en worden vastgezet.
Na montage van de rails worden de panelen geplaatst.
de panelen zijn voorgemonteerd en worden met de bekabeling doorgekoppeld
bekabeling aan de achterzijde van een paneel
de zonne-collector vordert gestaag
en gestaag
en gestaag, totdat de 10 panelen gelegd zijn
Intussen is ook de omvormer geplaatst en geïnstalleerd. In het display kan de stroomproduktie worden afgelezen
en zo ziet het eindresultaat eruit. De omvormer is via blue tooth toegankelijk.
Vitesse in de jaren 1971-1976
Vitesse heeft vandaag haar thuiswedstrijd tegen Ruwaard met 3-4 verloren. Jammer. En ook jammer dat ze niet meer op de Groes spelen zoals in de jaren 70. Ik heb een special met 103 foto's uit de periode 1971-1976: wedstrijden op de Groes, maar ook het bestuur, de 700e wedstrijd van Arie van Bergen, het afscheid van vd Weem en Liebrand en speldjes voor diverse Vitesse-coryfeeën. Het album wordt eveneens toegevoegd aan de Vitesse-pagina en aan de pagina specials. Veel plezier.
1975: Wielerzesdaagse zaal Royal
Op de pagina met specials staat al een album over de wielerzesdaagse in zaal Royal in 1976. Maar ook in 1975 was er een wielerzesdaagse in zaal Royal. Voor een kijkje in dit album met foto's van 37jr geleden, klik op 1 van de foto's. Veel plezier
Wat Gennepse plaatjes

van vrijdag 4 mei 2012: langs de Niers, in de Maaskemp en bij de loswal. Bij het Bolwerk waren ze aan het betonstorten. Voor de geïnteresseerden: de foto's zijn gemaakt met een Panasonic compact camera.

Dierendag 1974
We schrijven het jaar 1974 en het is dierendag. Ter gelegenheid daarvan mogen de kids met hun huisdieren naar de Blokhut, om hun dieren te laten zien. Dierenarts Hesen is paraat. Wellicht herkent u 1 van de kinderen of misschien zelfs de huisdieren, die inmiddels allemaal al lang overleden zijn.
Pipo de clown en mamaloe

We schrijven 1974.

Ivm de ossebraadfeesten in Ottersum zijn Pipo en Mammaloe van de partij.

1975

Het Vöske is een week geleden ingezakt. Leuk dus om nog eens 37jr in de tijd terug te gaan naar 1975 naar hetzelfde Vöske. En uit dat jaar ook: actie Zonnebloem voor een rolstoel, ontgraving van de Bloksberg, optreden van Matigheid en Genoegen, het 3e eloftal van Vitesse, een 50jr feest van de familie Francissen, kinderfeesten (ivm koninginnedag) achter Maria Goretti, brand bij de Page, een oefening van diezelfde brandweer bij de Stichting, de bouw van eht winkelcentrum de Duivenakker (de 1e keer, nog voor de brand: foto's zijn helaas niet denderend), een damesteam van Flamingo's, garage en tankstation Jetten. Allemaal in 1975 dus.

Veel plezier. Het album wordt eveneens toegevoegd aan de specials.

Verantwoording

Ik ontving van het Burger Initiatief "Barmhartige Samaritaan" een word-document met daarin de chronologische weergave van de gebeurtenissen, die aanleiding gaven tot de start van het initiatief en het vervolg tot en met 4 mei – de Herdenking.

Indien u op de foto links klikt, dan opent het word-document.

Serene dodenherdenking in Gennep

De Gennepse burgers herdachten massaal en sereen de doden bij de dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan. Maar liefst 180 Gennepenaren plus het gilde stonden stil bij al diegenen die het leven lieten.

Ikzelf moest denken aan Selly (10jr) en Nannie (12jr) die op 10 april 1943 vanuit Gennep op de trein gingen om 2 maanden later in het verre Sobibor vergast te worden (zie link). Anderen dachten wellicht aan Wiel Keijsers, die op 26 sept 1944 bij een luchtaanval om het leven kwam, een gezin zonder vader liet en terwijl zijn vrouw notabene in verwachting was. (zie link). Anderen dachten misschien aan Ellen Hoffmann, Hans Stiemens of 1 van die vele andere die het leven lieten, of de soldaten die hun leven lieten en die genoemd worden op de plaquettes. En op de plaquettes wordt niet eens iedereen genoemd, zoals bv Corporal Dennis Clayton Cook die op 26jr leeftijd op 14 februari 1945 in Gennep sneuvelde (zie link)

Een mooi burger-initiatief dat door vele Gennepenaren gehonoreerd en op prijs gesteld wordt en dat hopelijk tot in lengte van jaren wordt voortgezet. Het is een kleine moeite voor een belangrijk onderwerp.

O ja: het moet me toch van het hart. Ik zou komende jaren het verkeer gewoon tegen houden en tenminste tijdens de 2 minuten stilte. Wat mij betreft kunnen gemeente en politie de pot op, als ze daar moeilijk over zouden doen. Er zijn tenslotte belangrijke dingen en minder belangrijke dingen!

foto's
film-impressie
Jeugdspelen Heijkuul-een korte fimimpressie

Kinderspelen op de Heijkuul ivm koninginnedag 2012.

Een korte impressie van Gennepnu.nl

Een film-impressie van de serenade voor de gedecoreerden

de serenade door de harmonie voor de gedecoreerden.

Maandag 30 april 2012, Markt Gennep

Een foto-weekend

Ik heb dit weekend meer dan 1000 foto's gemaakt. Dat komt natuurlijk vooral door de bruidreportage op vrijdag van Hanneke en Tomas. De ambtenaar van de burgerlijke stand kwam vervolgens zelf weer op de foto op koninginnedag omdat hij vanwege 20jr bij de brandweer te zijn een lintje gekregen had en dus gehuldigd werd. Het was natuurlijk koninginnedag en ik heb daarnaast nog hier en daar foto's gemaakt. Meer dan 1000 dus. Ik ben benieuwd hoe druk het komende vrijdag 4 mei is om 20:00h bij de Barmhartige Samaritaan, waar de Gennepse burgers zelf de gevallenen gaat herdenken. Overigens, voor degenen, die dit nog niet weten: alle updates die ik maak, maak ik ook via twitter bekend met een link naar de update. Mijn twitter-account (hoe kan het ook anders) heet "Gennep".

3 Ooievaarkuikens op het stadhuis!

Het is hard aanpoten voor het ooievaarskoppel op het stadhuis, want ze hebben 3 extra monden te voeden. De kuikens zijn uitgekomen. Het zijn er dit jaar zo te zien weer 3.

Voor de ooievaars is het een drukke tijd met het zoeken van voedsel langs de Niers en in de Maaskemp om die razendsnel telkens naar het stadhuis te brengen.

Kinderspelen op de Heijkuul

Koninginnedag 2012: in Gennep betekent dat oa kinderspelen op de Heijkuul. Onder een stralend zonnetje vermaakten de kinderen zich opperbest op de grasmat van Vitesse (waar Viteese zondags nog met 2-7 verloren had van DESO).

Bombarie zorgde voor de muziek en het terrasje bij de kantine was open voor de ouders.

Huldiging op de Markt, Harmonie is paraat

Traditiegetrouw worden de nieuwe (en oude) lintjes-dragers op koninginnedag ontvangen op het stadhuis.

Om 12:00h volgde een serenade op het bordes door de Gennepse harmonie

Take ONE down

Zoals al in het gastenboek gemeld is het zaaltje van Take One (van ouderen: 't Vöske) niet meer. Het dak was al half ingestort en is afgelopen vrijdagavond blijkbaar helemaal bezweken, waarna "de Kat" (Venhovens) ingehuurd is om de muren een finaal zetje te geven vanwege het gevaar. Zo'n 40jr geleden werd het zaaltje feestelijk geopend (foto's staan op deze website) maar het is nu dus niet meer. Het is nu wachten op de definitieve sloop en daarna het maken van de doorsteek vanaf Brugstraat naar Europaplein.

Een spannende dag

Nadat het PVV kleur bekende en het kabinet viel afgelopen zaterdag, wat tot nieuwe verkiezingen leidt op 12 september, kwam vandaag toch een nieuw akkoord uit de hoge hoed. Eindelijk wordt de tering naar de nering gezet en wordt een aanzet gegeven om eindelijk eens niet meer geld uit te geven dan dat er binnenkomt waarbij de rekening bij de toekomstige generatie gelegd wordt. Sommige partijen kunnen klaarblijkelijk echt over de eigen schaduw heen stappen, andere partijen blijkbaar niet. Dat weten we in ieder geval voor 12 september. De PvdA en de SP lijken ook steeds meer op elkaar behalve dan vooral tav Europa, want daar lijken de SP en de PVV weer sterk op elkaar. Leuk dat zelfs in het kamerdebat Samson aan de SP gekoppeld werd en Roemer aan de PvdA. Door de maatregelen zal ik zelf 13 maanden langer moeten werken en ook blijkt dat ik mijn zonnepanelen te vroeg besteld heb, want zonnepanelen gaan naar het lage tarief en worden dus met 6% belast ipv de huidige 13%. Op zichzelf is het logisch dat de pensioenleeftijd naar achter gaat, want de Nederlander wordt tenslotte ook steeds gezonder en ouder. Vervelend is het wel voor diegenen die hierdoor in de problemen komen, zoals de mensen die bv net in de VUT zitten en niet op de geplande datum AOW krijgen, vanwege de latere ingangdatum van de AOW. En de woningmarkt? Ik weet niet of de geplande maatregelen afdoende zullen blijken te zijn. Probleem blijft dat de huidige prijzen nog steeds veel te hoog zijn en vooral (zoals eerder aangetoond) door de ontwikkeling van de grondprijzen. Dat is niet zo 1,2,3 opgelost en zal nog ettelijke jaren vergen, vrees ik. Maar terug naar het Gennepse:

Mike stuurde de foto links: vanavond was er een dubbele regenboog te zien aan de overzijde van de Niers. Wellicht was er de pot met goud te vinden die het kabinet zo goed had kunnen gebruiken voor het oplossen van de financiële crisis. ( :-) ). Rechts 1 van de luchtfoto's gemaakt door Henk vorige week maandag. Volgende week vrijdag, 4 mei, vind hier, bij de Barmhartige Samaritaan om 20:00h de Gennepse dodenherdenking plaats. De organisatie heeft een 4e bericht gestuurd over deze herdenking. Als u op de foto rechts klikt, dan opent dit 4e bericht.

En er is ook een bericht van de stichting kinderboerderij. Morgenavond, 27 april is er een info-avond vanaf 20:00h bij de kinderboerderij. Het hele bericht staat een klein stukje naar beneden.

Ook leuk is dat Bart Schellekens een persoon herkende van de foto uit 1938 van de bond van spoorwegpersoneel. Bart mailde: " De man op de onderste rij derde van links is Arnoldus Wilhelmus Mauriks. Geboren 6 Aug 1874 te Oeffelt, Gestorven 16 December 1938 te Gennep. Hij was mijn overgrootvader"

luchtfoto's van henk op 16 april 2012
Bij de Goede Herder is het noodgebouw gesloopt en de binnenplaats verhard
er was blijkbaar verkeers-examen op het Europaplein
En zelfs door de week geeft Willy stadswandelingen
betonstorten bij het Bolwerk.

Vrijwilligers- en info-avond Stichting Kinderboerderij Gennep.    Vrijdag 27 april 2012 
Vrijdag 27 april willen we met zoveel mogelijk vrijwilligers bij elkaar komen om:
*elkaar beter te leren kennen
*te bekijken wat er zoal al gedaan is de afgelopen maanden
*activiteiten door te nemen: pauzeplaats fietstocht, braderie, opening (24 juni)
*klussen tot de opening door te nemen
*de opening (24 juni 2012) te bekijken; wie weet hebben jullie feestelijke ideeën


Geïnteresseerde vrijwilligers (klussers, dierverzorging, kantinediensten) zijn op deze avond natuurlijk ook van harte welkom!!!
Datum: 27 april a.s.
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: de Kinderboerderij
Sneeuwheide, Gennep

1961, juf Annie Artz

Ik kreeg een mailtje van Annie Migchielsen-Artz uit Nijmegen. Ze schreef: "op de site van de fotogallerij Gennep staat een foto van een kleuterklas uit 1962. Ik ben de juf, Annie Artz, deze foto is uit het jaar 1961. Ik heb de volgende namen van de klas:

Bovenste rij van links naar rechts: ?, ?, ?, ?, Ineke Geurts, Gerrit Thijssen, Dorie Knops, Thea Derks, Peter ? en Gerard Muskens?

Middelste rij van links naar rechts: ?, ?, Paul Noij, Jos Nogarede, Gradie Derks?, ?, Pia Steinman, Liesbeth Noij, Elly van de Linden, Manuela van Arensbergen, ? en ?

Onderste rij van links naar rechts: (Staand) ?, (zittend) Salomon Lekatompessy, Arlette Gommers, Ria van Driel, ?, Geraldien Noij, ? , ?, Milleke Lekatompessy, Hans Thijssen, Mariette Goossens.

foto uit de collectie kleuterschool bij de nonnen
Zelfde foto, met de namen
Vooroorlogse schoolreisjes en de Heilige Kindsheid

Weer 2 bijzondere foto's van Riek Achterberg-Roosenboom. De foto links is die van een schoolreisje in de 30-er jaren naar de dierentuin. Ik kwam vanavond Marietje van Arensbergen tegen die Bimbo uitliet op de dijk. Zij vertelde dat de meisjesschool inderdaad in die jaren op schoolreis ging en wel naar de dierentuin in Apeldoorn. De meisjes moesten daarvoor elke week een stuiver mee brengen om te sparen voor dat reisje. Schoolreisjes zijn blijkbaar van alle tijden, alhoewel ik mij niet kan herinneren dat wij begin 60-er jaren schoolreisjes hadden. Ook leuk: Marietje vertelde dat ze vanmiddag naar Dreumel geweest was naar de 70e verjaardag van Niels Daan. Niels is de zoon van dokter Daan, die getrouwd was met de dochter van Dr Stiemens. Hij was longarts en werkte op MariaOord, de Gennepse TBC-inrichting in de buurt van de oude Martinustoren. Marietje was indertijd kindermeisje bij dokter Daan (begin jaren 40) en ze heeft dus nog de luiers verschoond van deze inmiddels 70jarige. Het kan verkeren. Niels Daan is trouwens visserij-bioloog en is regelmatig op TV geweest. (foto)

De foto rechts is van een activiteit, die tegenwoordig niet of nauwelijks meer bestaat. Vroeger bestond de "Heilige Kindsheid". De H. Kindsheid was een broederschap, waarvan kinderen tot hun 13 e jaar lid konden zijn. Deze broederschap beoogde de liefde en de zorg voor het missiewerk te bevorderen en door giften en gebeden bijdragen te leveren aan de kerstening van de jeugd elders in de niet-christelijke wereld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd hieraan gestalte te geven door het organiseren van een processie. In de processie waren alle volken en het geestelijk leven vertegenwoordigd: zo werden er kinderen verkleed als Chineesje, kapucijntje, missionaris en witte pater. Zo dus ook in Gennep. Gennep was trouwens helemaal prominent in het organiseren van processies, want op internet kwam ik zelfs een aantal stukken tegen dat er in Gennep in 1842 maar liefst 42 processies gehouden werden.

Dit leidde overigens ook tot behoorlijke onenigheid met de Protestantse kerk, want die processies gingen natuurlijk vaak tijdens de viering in de NH Kerk over de Markt en verstoorden dan de eredienst in de NH Kerk. We kunnen het ze niet meer vragen, maar het is denk ik niet denkbeeldig dat hier opzet in het spel was.

vooroorlogs schoolreisjes van de Gennepse meisjesschool naar Apeldoorn
In 1842 telde Gennep maar liefst 42 processies ten tijde van pastoor van Alphen (die ook in 1818 de Gennepse harmonie oprichtte). 1 van die processies was die van de Heilige Kindsheid, welke tot na WOII werd gehouden.
De knal, beker, degradatie en 2e

Ik heb nog een filmpje van de opening van de kruittoren met de daverende knal. Minder verging het de heren van Flamingo's die gister hun laatste wedstrijd verloren en als eennalaatste in de B league degraderen. Ook de dames verloren, maar blijven wel in de B league. Heren 2 won hun wedstrijd en werden 2e in de regiodivisie (foto-album rechts).

Eén Gennepse deed het bijzonder goed bij het volleybal. Dat is namelijk Shannon Gerhardt, die zondagmiddag met Sliedrecht Sport na het landskampioenschap ook de nationale beker veroverde. Voor wat wedstrijd-fragmenten, kijk op deze link (L1)

Vitesse speelde deze middag uit met 2-2 gelijk tegen Rhode en staat in de middenmoot.

filmpje opening kruittoren
Flamingo's H2, 2e in regiodivisie
Opening Kruittoren

Met een daverend kanonschot werd zaterdagmiddag 21 april de kruittoren officieel in gebruik genomen. Initiatief is van de stadsgidsen zodat de kruittoren actief gebruikt kan worden bij stadswandelingen en bij het promoten van Gennep.

Tevens werd Piet Tunnesen door het gemeentebestuur benoemd tot de officiele stadsdichter van Gennep en werd daarvoor een oorkonde uitgereikt door wethouder Voncken.

Volgens mij zat er trouwens meer kruit in het kanon dan anders, want ik het het nog nooit zo hard horen klinken als bij de opening van de kruit toren..

1938: Bond van spoorwegpersoneel bij hotel Verzet

In 1938 was er een bijeenkomst van de bond van spoorwegpersoneel bij hotel Verzet in de Niersstraat (tot een tijdje geleden had Gerard Müskens hier zijn apotheek, na de oorlog is het ook belastingkantoor geweest. Momenteel wordt het opnieuw ontwikkeld met apartementen op de verdiepingen). De foto is afkomstig van Riek Achterberg-Roosenboom. Oa haar vader, die bij de NBDS en later SS/NS werkte staat op de foto. Daarnaast heb ik bij 3 van de foto's van het CDK namen gezet. Want zoals eerder gemeld, tante Riek heeft een ijzeren geheugen.

Het Centraal Distributie Kantoor (CDK)

Veruit de grootste werkgever in de 2e wereldoorlog in Gennep was het Centraal Distributie Kantoor of CDK genaamd. Het CDK was de instantie die ging over de distributie van goederen in Nederland middels het bonnensysteem. Het CDK was overigens geen uitvinding van de Duitsers, want was al voor de oorlog door de Nederlandse regering opgericht en ingevoerd. Het hoofdkantoor van het CDK was in Den Haag en er waren 2 bijkantoren in Hattem bij Zwolle voor Noord Nederland en in Gennep voor Zuid Nederland. Bij het CDK in Gennep werkten in 1943 maar liefst tussen de 200 en 300 personen, vooral vrouwen. Dankzij tante Riek (Achterberg-Roosenboom) heb ik foto's uit 1943 van het CDK, want tante Riek was in die tijd ambtenares bij het CDK. Het CDK huisde in een gebouw direkt achter de toenmalige papierfabriek.

Ik heb op internet wat verder informatie-materiaal opgezocht voor de geïnteresseerde: een uitleg uit ca 1940 over het functioneren van het bonnensysteem en het CDK, en een meer recente toelichting

Kiep legt al 25jr eier

Want Theo Roosenboom vierde vrijdag 20 april zijn 25jr jubileum bij Nutreco.

En wat is er dan meer passend dan dat ie trots naast de grote kiep poseert die bij de hoofdingang van het kantoor in Boxmeer staat opgesteld. Misschien is het een idee om die kip in Gennep voor de deur van Theo te plaatsen. Heeft ie meteen geen naambordje meer nodig.

De vogels in Gennep (ooievaars) zijn intussen ijverig aan het broeden. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel eieren er nu bebroed worden. En hopelijk hebben ze de zeer forse hagelbui van vrijdagavond goed doorstaan.

Over oude gaten, futen, spanten en secretaresses.
Hier naast de Goede Herder lag al zeker 40jr een betonnen deksel, dat er niet al te veilig uitzag om er op te gaan staan: weg in 2012
En op het Wilhelminaplein heeft Enexis maandagochtend uiteindelijk de bovengrondse schakelkast weggehaald, die al 3x omver gereden was
Bij het Bolwerk gaat men de lucht in. Wordt toch wel een erg hoge dichte muur aan het Straatje
Doorkijkje dat binnenkort afgelopen is.
Bolwerk
Deze 2 futen op de Niers zijn nog niet toe aan een nest
In de Houtstraat heeft Destion de oude kluizen laten slopen en wordt een oud spant zichtbaar
De Romein is natuurlijk aan het graven
en brengt alles nauwgezet in kaart
Op Maria Goretti worden vandaag blijkbaar gorepsfoto's gemaakt
de ooievaar is ijverig aan het eten, want van het broeden krijg je honger
morgen, 19 april, is het secretaressedag
Meer luchtfoto's
Henk stuurde nog een 2e serie foto's van Gennep van maandag 16 april 2012
5280 Wattpiek

Nog voor de zomer wordt in totaal dit vermogen van 5280 WP geïnstalleerd op 2 Gennepse daken, 1x 2400 Wp en 1x 2880 Wp. Vanwege de subsidie van de provincie Limburg van maximaal € 1000,= per woning zijn de zonnepanelen rendabel. En natuurlijk ook vanwege de grote daling van de kosten van zonnepanelen die in de laatste jaren 70-80% goedkoper geworden zijn. Zo langzamerhand worden de kosten van de omvormer en de installatie-kosten belangrijker dan de kosten van de panelen zelf. Winst is overigens nog wel te behalen op het opbrengst-rendement van de zonnecellen, welk de laatste tijd ook steeds verder verbetert. De geïnstalleerde 5280 Wp zouden per jaar zo'n 4500 kWh stroom moeten kunnen opwekken. De subsidie-regeling van de provincie is overigens inmiddels gestopt, omdat het bedrag bereikt is welk ervoor gereserveerd was. Het is jammer dat Nederland niet eenzelfde beleid voert tav zonne-energie als bv Duitsland. Dit zou zonne-energie in Nederland pas echt bevorderen. Ik houd u op de hoogte van de vorderingen (installatie), want 1 van beide daken is mijn eigen dak. Ik heb overigens inmiddels ook al meer dan 50 LED lampen in mijn huis. Alle spotjes, de buitenverlichting en een groot deel van de gewone lampen zijn nu LED geworden. In het algemeen verbruiken LED lampen minder dan 10% van normale gloeilampen. Bijkomend voordeel is dat de armaturen niet zo belachelijk heet worden dan bij normale lampen. Die installatie van de LED lampen was overigens pas mogelijk omdat er pas sinds kort adressen zijn op internet waar de lampen redelijk goedkoop te verkrijgen zijn. Ik maak normaal geen reclame, maar wil u het adres niet onthouden. Goedkoopste die ik tegen kwam was http://www.koopgoedkoop.nl/. Spotje en gloeilampen (3 Watt) kosten daar € 3,95. Enige nadeel is dat ze per 10 verkocht worden, maar de prijs is erg aantrekkelijk.

De Gennepse harmonie Unitas et Fidelitas stuurt de Gennepse bevolking een bedankje voor haar steun!

Onlangs heeft harmonie Unitas et Fidelitas weer een beroep gedaan op de Gennepse bevolking tijdens de jaarlijkse donateursaktie. De steun van de bevolking wordt steeds belangrijker nu de gemeentelijke subsidie een dieptepunt heeft bereikt. Vanwege het slechte weer kon er buiten helaas weinig muziek worden gemaakt, maar de collectanten werden toch hartelijk ontvangen. Het was goed om te zien dat heel veel Gennepenaren de harmonie een warm hart toedragen. De opbrengst bedroeg ruim € 2500,00. Een geweldig bedrag! Een groot ‘Dank u wel' aan de gulle gevers daarvoor. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd en goed besteed. Zo hebben zich de laatste tijd veel nieuwe jeugdleden aangemeld die ook een instrument nodig hebben. Eén klarinet kost bijvoorbeeld al gauw € 700,00. Om de Gennepse jeugd nog meer kans te geven om muziek te leren spelen, is de harmonie een eigen muziekopleiding begonnen. Kinderen vanaf groep 4 leren op speelse wijze blokfluit te spelen en noten te lezen. De harmonie werkt hierbij samen met muziekonderwijs Marjo. In september beginnen we weer met een nieuwe groep leerlingen. Wilt u meer informatie? Mail Dorien Holthuysen via info@harmoniegennep.nl . Aan het nieuwe repetitielokaal van de harmonie wordt ook gewerkt. Het komt in de kelder van het Bolwerk en begint al aardige vormen aan te nemen. Hopelijk kan het lokaal begin 2013 in gebruik worden genomen. Dit lokaal zal helemaal aangekleed en ingericht moeten worden. Wilt u ook weer eens genieten van een mooi stuk muziek ? Zaterdag 26 mei speelt de harmonie vanaf 14.30 uur bij Norbertushof en eerste Pinksterdag wordt de viering van 10.00 uur muzikaal opgeluisterd. De harmonie van Gennep is ook al druk bezig met de voorbereidingen van de 10 e versie van de First night of the Proms op 26 en 27 oktober 2012. Noteer deze data alvast in uw agenda. Genoeg momenten om eens te komen genieten van één van de oudste harmonie orkesten van het land. Hebt u de donateursactie gemist, maar wilt u harmonie Unitas et Fidelitas toch financieel steunen? Dat kan via bankrekeninnummer: 1406.23809 t.n.v. harmonie Unitas et Fidelitas. De giften zijn, onder voorwaarden, aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Mensen van Gennep, nogmaals, Bedankt!
Gennep vanuit de lucht op maandag 16 april 2012
Henk is vandaag, maandag 16 april 2012, weer eens de lucht in geweest om een aantal mooie plaatjes van Gennep vanuit de lucht te maken.
Wat oude plaatjes

omdat velen dat zo leuk vinden

het Moluks woonoord (nu thv de Zwaluwstraat)
de spoorwegovergang (nu rotonde Brabantweg)
rechts het bejaardenhuis (nu gemeentehuis)
thv Gartsen (nu Petsplace) wordt asfalt aangelegd. Later gaat het asfalt er weer uit en worden het weer klinkers.
Het spoor over naar de Dr Nolensstraat. (nu ligt hier de Brabantweg met de afslag Dr Nolensstraat)
de barak, war de bieb in zat. Naast het parkeerterreintje bij de apotheek.
vanaf het dak van de Paters. We zouden nu op de Aldi uitkijken
Spoorstraat thv de Tulakker. Links lost Frans Wilberts de keurslager karkassen. Het winkelcentrum moest nog gebouwd worden.
Flessenactie Jong Nederland
In de week van 16 t/m 20 april heeft Jong Nederland Gennep haar jaarlijkse flessenactie. De leden en leiding van deze jeugdvereniging gaan dan in Gennep langs de deuren om statiegeldflessen op te halen.
De opbrengst van deze actie komt ten goede aan Jong Nederland Gennep, zodat de contributie laag gehouden kan worden en er nieuwe activiteiten voor de leden en niet-leden kunnen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse spooktocht en kamp.

Vanaf ongeveer 18.00 uur tot 20.30 zullen de kinderen deze hele week onder begeleiding van een volwassene in groepjes op pad gaan. Elke wijk heeft een andere avond wanneer de flessen worden opgehaald.
De kinderen zullen dan met bolderkarren, auto's en aanhangwagens langs de deuren gaan om zoveel mogelijk flessen op te kunnen halen. Het streven is natuurlijk dat al deze wagens vol komen
Spaar dus uw flessen op zodat de kinderen niet voor niets voor de deur staan.
1e Communie in Gennep

Zondag 15 april was het niet alleen Gennep on Wheels, maar was het ook 1e communie in de Martinuskerk. 13 communiecantjes dit jaar en de 1e keer in Gennep voor pastoor Bouman. Ikzelf mocht de foto's maken. Daarom als impressie een paar van de foto's van vanochtend (hieronder). Ik heb ook een korte film-impressie gemaakt, welke opent via de foto rechts.

Dit jaar speelde de harmonie weer in de communiemis, hetgeen ik er eigenlijk toch bij vind horen. De traditie van vroeger is wellicht weer in ere hersteld. Na de mis trok de harmonie met de kinderen, ouders en familie naar het Maria-kapelletje aan de Touwslagersgroes. En daarna zal iedereen thuis feest zijn gaan vieren.

film-impressie

Gennep on Wheels 2012

Zondag 15 april was weer de uitvoering van Gennep on Wheels. Het was droog, af en toe een zonnetje, maar behoorlijk guur. Vandaar dat de terrasjes niet altijd even vol zaten. Het was drukker bij de broodjes gyros alhoewel ik ook mensen met ijsjes heb zien lopen. Zowel Frank als ikzelf hebben foto's gemaakt. (button links).

De kinderen vermaakten zich opperbest. Was het niet met snoep, een ballonnenwedstrijd of een suikerspin, dan was er altijd nog het speeltuig. Vooral het grote kussen op het toekomstige Jan lindersplein trok veel kinderen, die behoorlijk wat capriolen uithaalden. Ik heb daarvan een apart album gemaakt (foto rechts).

Monsters!
De bikers waren vanmiddag een uur later dan gepland, zodat ik mooi de tijd had om eens om me heen te kijken. En als je goed kijkt, dan zijn er heel wat monsters en heel wat mooie plaatjes.
Ride out, meer dan 300 moterfietsen in de Eksterstraat
foto-reportage

Ronkende motoren en een imposant gezicht. Meer dan 300 motoren deden Gennep aan in het kader van een "ride out" voor Molukse politieke gevangenen. De middagstop was in Gennep, waar de gehele Eksterstraat volgeparkeerd stond met motoren.

Het leek wel een voor-aankondiging van Gennep on Wheels dat morgen plaats vindt. Ik heb een fotoreportage gemaakt, maar ook een film-impressie. Dan kunt u het gedaver van de motoren ook zelf eens horen. Veel plezier.

film-impressie
Berichten en mededelingen

Komend weekend is 1e communie in de Martinuskerk en is het ook Gennep on Wheels. Op zaterdag doen 300 motorrijders Gennep aan. Er is een 3e nieuwsbericht van het Burger Initiatief "Barmhartige Samaritaan" over de dodenherdenking in Gennep op 4 mei om 20:00h en bij de kinderboerderij is men driftig aan het werk en zoekt men helpende handen. Maar hopen op mooi weer dit weekend.

klik op de foto voor de 3e nieuwsbrief

300 motorrijders in Gennep

Zaterdag aanstaande 14 april komen ca.300 motorrijders naar Gennep. Zij zijn bezig met een toerrit door verschillende plaatsen in zuidelijk Nederland, te beginnen in Geleen, Venlo, Venray, dan Gennep, vervolgens Nijmegen, Den Bosch en tenslotte Vught.
Er is een stichting die geld aan het inzamelen is in plaatsen waar een Molukse gemeenschap verblijven, zoals hier in Gennep in de Vogelbuurt.  Stichting is bezig om geld in te zamelen tbv molukse politieke gevangenen in Indonesie, die gevangen zitten vanwege hun politieke opvattingen. Zij zijn al vijf jaar bezig met deze actie. Ook hier in Gennep, is er een werkgroep bezig geweest in de afgelopen periode om geld in te zamelen.
Aanstaande zaterdag is het dan zover, dan wordt het geld dat de werkgroep hier in Gennep ingezameld overgedragen tijdens de ontvangst in Gennep. De motorrijders worden om ca. 12.30 verwacht, zij komen vanaf de Hondsiep om eerst te tanken. Dan gaan ze richting Haps/Oeffelt naar Gennep onder begeleiding van motoragenten. Via rotonde Gennep, Brabantweg om vervolgens de rit te eindigen in de Eksterstraat. Hier worden de motorrijders opgewacht door de Molukse gemeenschap.
In de Eksterstraat zal dan een korte ceremonie plaatsvinden. In de afgelopen periode is er ook overleg geweest tussen de organisatie en de gemeente Gennep en politie, om vergunning en om straten in de Vogelwijk af te sluiten. Het is maar een korte evenement, de rijders krijgen hier een lunch aangeboden in het Hokske, de motoren blijven staan in de Eksterstraat. Om ca. 14.30 vertrekken zij uit Gennep richting Nijmegen.

Klussers gezocht !

Oproep van de stichting kinderboerderij: "Er wordt met man en macht gewerkt om de kinderboerderij voor de zomer open te krijgen. Er is al veel gedaan door diverse vrijwilligers, maar… er moet nog veel gebeuren; o.a. een keuken plaatsen, electriciteit (ver-)leggen, divers timmerwerk verrichten, hokken bouwen, stoepjes leggen. Oftewel, de klusploeg zoekt versterking!!! Het mooist zou zijn wanneer groepjes mensen (carnavalwagenbouwers, vriendengroepen, buurtverenigingen, etc.) ons één of meerdere dagen kunnen helpen !!! Vele handen maken immers licht werk ! Dus kun jij aardig klussen of heb je vrienden/familieleden die ons kunnen helpen; laat dit ons weten! "

Je kunt hen mailen: info@kinderboerderijgennep.nl of bellen: 06- 422 22 700

Wil je meer informatie over Stichting Kinderboerderij Gennep, neem dan een kijkje op hun website; www.kinderboerderijgennep.nl

 

College legt fundament voor vitale woningmarkt (?)

Vandaag presenteerde oud-burgemeester Houben zijn onderzoeksrapport in het kader van het versterken van de "bestuurskracht` in Noord-Limburg aan de burgemeesters van de drie Noord-Limburgse gemeenten en aan Gouverneur Theo Bovens. (link naar rapport). Dit rapport volgt na het afblazen van de herindeling, omdat de provincie blijkbaar het idee heeft dat er dringend iets moet gebeuren in het Noord/Limburgse. In het rapport staat oa op pag 20; `De gemeente heeft aanmerkelijk financiële problemen en er bestaat twijfel of men er in slaagt in 2015 “Eerste Overheid” te zijn.` Conclusie van het rapport is globaal dat a) de gemeente Gennep gericht moet kiezen tav haar ambities en b) dat gestreefd moet worden naar samenwerking. Op zich geen verkeerde conclusies. Het lijken mij trouwens waarheden die ten alle tijden gelden. Want te lang al zijn er allerlei plannen gemaakt (en in uitvoering genomen) die handenvol geld gekost hebben. Ik wijs u alleen al op mijn updates van jaren geleden over bv de bouwplannen van de gemeente (van 5 jr geleden) of de update van alweer 7 jaar geleden over het sociaal cultureel centrum (augustus 2005 update). Al deze plannen konden oa mede bedacht worden vanwege de behoorlijke financiele reserves van de gemeente plus de te realiseren winsten uit het grondbedrijf van de gemeente. En dat ging goed zolang de prijzen maar bleven stijgen, maar uiteindelijk moest de bom wel barsten. Dat leidde in juni 2011 na het rumoer over het financiele resultaat over 2010 en het aftreden van wethouder Jansen ook nog tot afboekingen van het vermogen (spaargeld) van de gemeente met 7 miljoen euro (update van 5 juli 2011). Aanmerkelijke financiele problemen dus, zoals Houben constateert, want we zijn er nog niet. Het Pagepark is nog steeds niet volgebouwd, de bejaarden zouden 2 jaar geleden al in hun nieuwe behuizing zitten, de verkoop van het Bolwerk vlot niet echt en dan hebben we ook nog Heikant, OpdeLogte, Gennep Centraal, Gennepermolen en Logterberge. Maar het College legt het fundament voor een vitale woningmarkt in Gennep (de kop van deze update), zo kunnen we lezen op de website van de gemeente. (link naar persbericht). En ja, de woningmarkt ligt volledig op zijn gat. Er wordt bijna niks meer verkocht, zoals we op Funda kunnen zien. Ik vrees dat de nota van de gemeente daar ook niets aan verandert, want bovenstaande plannen blijven gewoon doorgaan. De gemeente kan overigens ook weinig anders, want anders zou het verlies op het grondbedrijf genomen moeten worden en welke politicus is daartoe nu bereid?

De oorzaak van al die problemen ziet u links. Dat is de enorme stijging van de huizenprijzen sinds 1995, die veel hoger is dan gerechtvaardigd zou zijn op basis van de inflatie of de bouwkostenstijging. Die enorme stijging is het gevolg van een aantal zaken, waaronder de grote verruiming van de kredietverlening door de banken gekoppeld aan dollartekens in de ogen van iedereen die met de huizenmarkt te maken had.

Maar op zich is het niet logisch dat de huizenprijzen zo enorm stijgen als de bouwkosten slechts gematigd stijgen ofwel er zou giga-schaarste moeten zijn, en dat was er niet. De grote boosdoener is de stijging van de grondprijzen, het potje waaruit de gemeenten en project-ontwikkelaars putten om hun plannen te financieren.

In 1995 kostte de gemiddelde woning volgens de NVM 108.800 euro, in 2010 251.400 euro, een stijging met 131,1%. In die periode ziijn de bouwkosten met 61,1% gestegen (CBS). En dan de grondprijzen; in 1995 kostte 1 m2 in Gennep ongeveer NLG 140. We ronden het naar boven af op 67 euro. Anno nu kost 1m2 op het Pagepark 368 euro, dat is een stijging met 449,3% !!!!!!

Als de grondprijzen evenveel gestegen zouden zijn als de bouwkosten, dan zou de gemiddelde prijs van een koopwoning in 2010 geen 251.400 euro, maar 175.500 euro zijn geweest en dan waren starterswoningen en andere woningen nog betaalbaar geweest. Er zou dus eigenlijk 30% van de huidige prijs afmoeten. (144000 voor de bouw en 31500 voor de grond ipv 144000 voor de bouw en 106500 voor de grond: 144000 is overigens ook het bedrag dat het CBS noemt als gemiddelde bouwkosten van een woning in Nederland)

Als er een stevig fundament gemaakt zou moeten worden voor een vitale woningmarkt, dan zouden alle gemeenten en ontwikkelaars hun verlies moeten nemen en de grondprijzen tot een normale hoogte moeten terug brengen. Ik heb overigens weinig illusie dat dit zal gebeuren, maar het gevolg is wel dat de huizenmarkt nog jaren in het slop zal zitten. Het is zelfs uit te rekenen hoe lang afhankelijk van de jaarlijkse inflatie. De grondprijs zou nu ca 110 moeten bedragen, wellicht vanwege schaarste misschien 150 euro, maar zeker niet de bedragen die momenteel genoemd worden. Enige andere remedie is er een die bv op het Pagepark al wordt toegepast; kopers kopen alleen het huis, maar niet de grond. Die wordt gepacht.......... Grootste probleem is dat iedereen zich rijk rekent en de waarde van zijn woning of grond te hoog inschat. En omlaag gaan dat doet pijn. Dat lijkt alsof je geld verliest. Dat geldt voor particulieren en ook voor gemeentes. Het zou wel de enige juiste remedie zijn en de enige juiste keuze.

Donateursactie

Dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 april heeft de harmonie weer haar jaarlijkse donateursactie, waar ze bij de Gennepse burgers aanklopt voor een bijdrage.

Met uw steun kan de muziek in Gennep levend gehouden worden, blijft een stukje cultuur behouden en kan de harmonie haar bijdrage blijven leveren aan Gennep. Uw bijdrage zal goed besteed worden. Onderweg zal op verschillende plekken ook een mini-concert gegeven worden. U geniet van de muziek, de harmonie hoopt op uw steun. Volgende week zondag (dan is het ook Gennep on Wheels) luistert de harmonie trouwens weer de communiemis in de Martinuskerk op. En naast allerlei andere concerten zoals op de Markt en bij de Norbertushof is er dit jaar ook weer een 1st night of the Proms en wel op 26 en 27 oktober. Thema dit jaar is "Forever Young". En de harmonie wil graag jong en vitaal blijven, ook al bestaan ze dit jaar 194 jaar en zijn ze 1 van de oudste harmonieorkesten van Nederland en dat is toch iets waar Gennep trots op mag zijn.

de harmonie in 1874
concert in 2011 voor de Gennepse bejaarden
Gennepse plaatjes

Ondanks de weersvoorspellingen toch een heel aangename Paaszaterdag en Paaszondag. Het zonnetje er bij en alleen de temperatuur mocht wat hoger zijn. Wat plaatjes uit het Gennepse:

waterduppels op dit bijtje
en de magnolia in het zonnetje na wat ochtendbuitjes
Begane grondvloer Bolwerk
Hier komt de trap naar het repetitielokaal van de harmonie
En er wordt hard gewerkt aan de binnenplaats van de Goede Herder
Herfst en loente bij elkaar
Zwarte konijnen niet alleen in de Maaskemp, maar ook bij de Niers
Pagode in Gennep?
het is lente
Bewegende beelden en geluid vd muziekmiddag

Muziek moet natuurlijk in beeld èn geluid getoond worden.

Daarom een film-impressie van de muziekmiddag op Paaszaterdag. Veel plezier. (let vooral eens op de kleine solo-trompettist, die de longen uit zijn lijf blaast. Misschien speelt ie over 10jr wel il silencio of last post)

De reünie
Het lijkt wel een wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Paaszondag was in Gennep reünie van de familie Wilbers. Zo'n 40 personen poseren op de Markt voor het stadhuis. Decennia geleden was de oorsprong, namelijk het gezin op de foto rechts, het gezin Wilbers, aan de Zandstraat in Gennep.
Zeer geslaagde muziekmiddag

Op Paaszaterdag heeft de harmonie haar jaarlijkse muziekmiddag gehouden, dit maal bij 4-events die gastvrij hun ruimte beschikbaar hadden gesteld nu de harmonie tijdelijk zonder eigen lokaal zit. Het was gezellig druk en er waren bijna te weinig stoelen.

In een 2 uur durend programma zetten de jonge (en soms oude) muzikanten en leerlingen hun beste beentje voor. De oudere deelnemers waren trouwens zenuwachtiger dan de jeugd, want die is redelijk onbevangen. Het programma werd aan elkaar gepraat door Dory, hetgeen ze als vanouds professioneel deed en de muzikanten en publiek volop betrok.

Een foto-verslag van www.gennepnu.nl. Kunt u zien wie er opgetreden heeft en wat u gemist heeft. Later volgt wellicht nog een korte film-impressie. Veel plezier.

Muziek bij 4-events

Aanstaande zaterdag 7 april kunt u vanaf 13:30h gratis muziek gaan luisteren bij de stichting 4-events (naast de Rabo-bank). De harmonie organiseert haar jaarlijkse voorspeelmiddag, waar u enthousiaste jonge muzikanten kunt beluisteren. De koffie en ranja staat voor u klaar.

Bericht van de harmonie

Flamingo's: dames 2, heren 1 en 2

U had nog volley-foto's tegoed: dames 2, heren 2 en heren 1 van zaterdag 31 maart. De foto's konden beter want ben nog niet helemaal vertrouwd met de camera.

Vitesse heeft blijkbaar de weg nog niet helemaal terug gevonden na de grote thuis-nederlaag van afgelopen zondag. Vandaag werd uit tegen Irene weer met grote cijfers verloren. Het werd 6-1 voor Irene.

Autobrand op de A77
Zondagmiddag 1 april tegen 15:00h werd een autobrand gemeld op de A77 bij Gennep. Een Duitse BMW van de 5 serie stond in brand. Ton was toevallig in de buurt en heeft deze indrukwekkende foto's gemaakt. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen (behalve de auto dan). Ton vertelde dat slechts enkele minuten nadat de poederblusser leeg was, de BMW in lichterlaaie stond
kampioeneeeee
Ik kreeg net een mailtje van mijn nichtje Steppie met deze kop. De dames van Sliedrechtsport zijn Nederlands kampioen volleybal gewonnen door de 4e partij van Sneek te winnen, waardoor ze de best of five finale met 3-1 gewonnen hebben. Sliedrecht is weliswaar niet Gennep, maar bij Sliedrecht speelt de Gennepse Shannon Gerhardt, die 2 jaar geleden nog met Flamingo's naar de B-league promoveerde (foto links).
Zondag 1 april

Een stralend zonnetje, ook wat wolken. Wel frisse temperatuur, maar de zon maakt veel goed. Ik ben op de fiets naar het Genneperhuis geweest en met Fleurtje naar de dijk waar ook anderen de hond(en van hun kinderen) aan het uitlaten waren.

Vliegen met de Gennepse WapentjesWinkeliers (1976)

De foto links is van Marietje van Arensbergen. Marietje wordt dit jaar 86, maar is nog behoorlijk vitaal en bij de pinken. Ze gaf me een aantal dias van een vliegtocht uit 1976. Herinnert u zich de Gennepse Wapentjeswinkeliers nog? In 1976 was er blijkbaar een actie dat je en vliegtocht kon winnen.

U ziet de groep hier poseren voor een zo te zien Fokker 50.

Bevers in de Niers

Afgelopen woensdagavond 28 maart maakte Frank Pubben een kanotochtje op de Niers en stuurde deze foto's van meer beversporen dan ooit. Frank vermoedt dat er tenminste 3 bevers actief zijn.

Hij maakte ook wat avondlijke plaatjes vanaf de Niers van Gennep. Op 1 van de foto's (van de kerk van Ottersum) ligt de kano precies op de plek waar over een jaar de Niersdalbrug ligt en zou hij tegen de onderkant van de brug gekeken hebben.

Volley
Zaterdag 31 maart: thuisweekend voor Flamingo's en dus een prima gelegenheid om mijn camera uit te proberen. Heren 2 had een walk-over met een gemakkelijke 4-0 overwinning. Dames 2 en Heren 1 was precies het tegenovergestelde: hun tegenstander had een walkover (0-4 en 0-3). Dames 1 leek op een duidelijke 3-0 overwinning af te stevenen, want wonnen redelijk gemakkelijk de 1e 2 sets van VVC. Daarna was echter de soep op en verloren ze uiteindelijk met 2-3. In de 4e set viel spelverdeelster Rachel Feron ook nog uit. Allereerst wat plaatjes van dames 1.
Heden speelt Vitesse

Vandaag heeft Jacob het dundoek weer opgehangen dat aankondigt dat Vitesse een thuiswedstrijd speelt. Na een hele serie overwinningen werd vandaag overigens weer eens verloren en wel met 0-4 van Berghem Sport. Vitesse staat 6e in de 3e klasse met 24 punten uit 17 wedstrijden.

Dat dundoek dat de wedstrijden van Gennep voor de Gennepse bevolking aankondigt heeft een lange historie, want ik heb een foto uit 1935 waarop dergelijke oproep al te zien is. Toen werd dat dundoek opgehangen in de toenmalige Kerkstraat (nu Torenstraat) bij de oude Martinuskerk.

De foto links is weer afkomstig van tante Riek (Riek Roosenboom) en dateert, als gezegd, uit 1935. Het is de KJM, hetgeen staat voor Katholieke Jong Meisjes. Tante Riek is overigens degene die zo enthousiast met de vlag staat te zwaaien. Ze was toen een jaar of 12-13. En links achter zien we het dundoek dat aangeeft "Heden speelt Vitesse".

Tante Riek zou tante Riek niet zijn als ze niet alle namen (op één na) van deze foto wist:

Bovenste rij vlnr: Lies vd Lest, Dina Dimmers, Riek Roosenboom, Truus v Dijk, Trees v Sambeek

2e rij vlnr: ... Wonders, Leen A-D Meulen, Annie Goertz, Annie Doors, Mia Hoesen, Hannie Vos, ... Dechamps. Jo Thijssen

beneden vlnr: Ger Hoesen, Tinie v Bergen, Marietje A-D Meulen, ????????

25 mrt: een zonnige warme koopzondag

Afgelopen nacht is de zomertijd weer in gegaan en vandaag was het koopzondag. Het was gezellig druk in Gennep met nogal wat Duitse gasten. Het was wel opvallend dat er nogal wat winkels dicht waren, maar dat liet het publiek niet weerhouden. Het was zelfs zo mooi dat er in het gras van de Martinushof met de rug tegen een boom in het zonnetje gelezen werd. In de zon is trouwens ook goed te zien dat sommige etalageruiten wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Kijk maar eens naar de foto van de 3 kinderen achter glas..

19 mrt: Piet Paulusma in Gennep

Een kwartiertje geleden nam Piet Paulusma het weerbericht op voor SBS 6 en deed dat in het kader van het klimaatstraatfeest in de Jasmijnstraat in Gennep. Kijk dus naar SBS 6 als u opnames uit Gennep wilt zien.

Om 10 voor 8 zendt hij blijkbaar niog eens rechtstreeks uit Gennep uit. Als u snel bent komt u wellicht nog in beeld. (Jasmijnstraat 18)

Later wat meer plaatjes/film

Spannend in PicaMare

Het was spannend in PicaMare. Heren 2 van Flamingo's speelde tegen het boven hen staande VCS H1. De 1e set werd met moeite gewonnen, de 2e liepen ze achter de feiten aan en verloren, de 3e werd op karakter uit het vuur gesleept en de 4e set was een makkie, want de tegenstander leek wel vooral met zichzelf bezig te zijn. Een knappe 3-1. Ook Dames 2 en Heren 1 vochten ieder een titanenstrijd uit, maar verloren helaas met allebei met 2-3. Dames 2 in de 5e set met 8-15. Heren 1 ging gelijk op tot 14-14 totdat Dordrecht met 14-16 aan het langste eind trok. Jammer. Tja en Dames I. Ik heb maar 2 sets gezien en die waren redelijk kansloos, alhoewel de dames in beide sets van grote achterstand nog behoorlijk terug kwamen. Ik vermoed dat ook de 3e set verloren zal zijn. Het geloof leek te ontbreken. De wedstrijd begon al laat door de 5-setter van de heren, maar begon daarna nog later dan gepland, want de mini van de week, Jennifer Noij, die de 1e opslag mocht doen, liet zich niet verslaan en wist telkens de bal terug te brengen. uiteindelijk gaven de dames van Donitas uit Groningen de strijd tegen Jennifer op, zodat de officiële wedstrijd eindelijk kon beginnen. Ik heb foto's gemaakt bij Heren 2 en Dames 1 (en natuurlijk van Jennifer).

De 1e klas van 1926

Weer een bijzondere foto van vroeger en weer met dank aan tante Riek. Het is een Gennepse schoolklas, waarvan ik met enige deductie kan afleiden van welk jaar die foto is. Op de foto staan namelijk mijn vader Frans en zijn neef Hein Achterberg in een klas met vooral jongens met als juf juffrouw Albers. Dat er meisjes op de foto staan is bijzonder. Tot de 20-er jaren kende Gennep een katholieke meisjesschool (bij de nonnen) en een openbare lagere school. Daar zaten alle jongens plus de niet-katholieke meisjes. De jongensschool was oorpronkelijk in de buurt van de vroegere kerk (achter het stadhuis) maar verhuisde begin 20e eeuw naar een nieuw pand aan de Schoolstraat (welke straat nu Brugstraat heet). Het gebouw in de bouwstijl van de Amsterdamse School is recentelijk gesloopt om plaats te maken voor het Bolwerk. Maar dat is weer een ander verhaal.

In de 20-er jaren van de 20e eeuw wilde de gemeente eigenlijk zoveel mogelijk af van die schoolperikelen en benaderde de gemeente daarom het kerkbestuur van de Martinusparochie om het beheer van de school over te nemen. Dit geschiedde zo rond 1926.De klas die we hier zien is daarom dus waarschijnlijk de 1e klas van de openbare lagere school van 1926. Het jaar daarop moesten de meisjes (en de niet katholieke jongens, zoals jan Schaffers bv) de school verlaten evenals de 2 juffen, waaronder juf Albers. Voor hen werd weer een klein apart schooltje begonnen naar ik meen ergens in een bijgebouwtje ergens in de Zandstraat.

De foto en namen danken we aan tante Riek. Onvoorstelbaar: zij is 89, nog bij de pinken en kent meer jongens en meisjes van deze klas van 86jr geleden, waarin ze notabene niet eens zelf gezeten heeft, dan ik zelf van mijn eigen schoolklassen (veel korter geleden) zou weten. Ook leuk trouwens om te zien dat familietrekken echt bestaan. Kijk maar eens naar de gezichten en de namen... Veel plezier. O ja: correcties en aanbevelingen (en soortgelijke foto's) zijn natuurlijk altijd van harte welkom. U ziet hoe leuk het is.

Burgerinitiatief "Barmhartige Samaritaan"

60 jaar geleden was in Gennep een burgerinitiatief om te komen tot een gedenkteken voor de slachtoffers van WOII. (Foto van de leden). Dit leidde tot het oorlogsmonument "de barmhartige samaritaan" bij de Niersbrug, gemaakt door de kunstenaar Jacob Maris.

Oproep: Burgerinitiatief “Barmhartige Samaritaan”

Komt U ook, op 4 mei 2012 naar de Niersbrug bij de “Barmhartige Samaritaan”,

's avonds om kwart voor acht, om gezamenlijk om acht uur, twee minuten stilte in acht te nemen?

Tijdens deze twee minuten zullen we gezamenlijk alle slachtoffers en hun nabestaanden, van alle geweld in de wereld en in het bijzonder, die van de bezetting 40-45 en de 2 e WO op een sobere en stijlvolle wijze herdenken.

Iedereen die zich tot dit initiatief aangetrokken voelt, kan zich melden met een e-mail naar barm.samaritaan@gmail.com .

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in ons initiatief.

I. Mijnders, A. de Kater - Ottersum

Op 20 juni 1953 werd het monument officieel ingehuldigd en sinds die tijd herdenkt Gennep op de 4e mei de slachtoffers van oorlog en geweld en in het bijzonder de slachtoffers van WOII bij dit monument bij de Niersbrug.

Ik heb een special gemaakt over dit oorlogsmonument, dat u kunt zien, als u op de foto links klikt. De special is ook toegevoegd aan de webpagina met specials over Gennep (specials). Het album bevat foto's van de inwijding op 20 juni 1953, de vervanging van het oorspronkelijke stenen beeld door een bronzen beeld in de jaren 90 en albums met de herdenkingen van de afgelopen jaren.

Het gemeentebestuur had bedacht dat de herdenkingen van de gemeente Gennep het best op 1 plaats geconcentreerd konden worden en wel bij eht oorlogskerkhof in Milsbeek. Daartegen is echter veel protest uit het Gennepse gerezen en dan vooral vanwege de vele burger-slachtoffers uit het Gennepse, die men toch graag in Gennep wil herdenken.

En er is nu, 60 jr na het 1e burger-initiatief, weer een burgerinitiatief met de oproep om net als altijd de slachtoffers op 4 mei om 20:00h bij de Niersbrug te herdenken middels 2 minuten stilte. Ik plaats hun oproep graag.

Ik heb pas het filmpje online gezet waar u een aantal Gennepse Joden hun laatste schreden in Gennep ziet maken. En er waren zovele slachtoffers, Ellen Hoffmann-v Leeuwen, Nannie Kaufman, Max Bock, de 3 gezusters Bock, Sam Andriesse, Hans Andriesse, Jacob kaufman, de vader van Nannie en nog een groot aantal andere Joodse Gennepenaren. Maar ook een groot aantal andere Gennepenaren, zoals Wiel Keijsers, die bij een luchtaanval op 26 sept 1944 omkwam, en 3 kinderen en een vrouw die in verwachting was achter liet. En er ware er zo vele. Zoals Hans Stiemens, de zoon van de bekende dokter Stiemens, die al op de 1e oorlogsdag om het leven kwam bij de verdediging van vliegveld Ypenburg (bij Den Haag) tegen Duitse parachutisten.

Toch wel de moeite waard om al deze mensen te gedenken op de 4e mei bij het oorlogsmonument, naast al die andere slachtoffers van geweld en oorlog.

Ikzelf zal in ieder geval mijn best doen om al die slachtoffers ook daadwerkelijk een gezicht te geven, zoals het Gennepse meisje Nannie die in April 1943 van huis ging om minder dan 2 maanden later in de gaskamers van Sobibor met uitlaatgassen van een vrachtauto-moter vergast te worden........

De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1931

Tante Riek had ook nog haar eigen klassefoto, vn de klas van 1931 met juffrouw Otten. Beide foto's worden natuurlijk ook toegevoegd aan eht album van Maria Goretti als opvolger van de vroegere katholieke meisjesschool.

Meisjesschool van 1931 bij de nonnen
Foto klas van 1931 met de namen
De meisjesschool bij de nonnen: klas van 1930

Ik had van de week eerst het Norovirus en vervolgens moest ik 2 dagen naar Madrid. Weinig updates dus, maar ik ben weer terug. In de 20-er jaren van de vorige eeuw was er in Gennep een katholieke meisjesschool, achter het stadhuis. Daarnaast was er een openbare school. Daar zaten de jongens en de niet katholieke meisjes. Dit bleef zo totdat die openbare school onder katholiek bestuur kwam en de Martinus(jongens)school werd. Daarnaast kwam toen een klein openbaar schooltje voor de niet katholieke meisjes en jongens. Ik vertelde laatst over tante Riek (Achterberg-Roosenboom) die dit jaar 90 wordt. Tante Riek heeft een onvoorstelbaar goed geheugen en kan heel veel mensen benoemen op foto's van 70, 80 jaar geleden. Nu allereerst de meisjesklas van waarschijnlijk 1930. Deze klas staat al in het album van Maria Goretti, maar dan als jaar 33-34. Het juiste jaar?

Meisjesschool van 1930 bij de nonnen
Foto klas van 1930 met de namen

Tante Riek wist ook nog verschillende namen te noemen van de foto van de opening van sportpark de Groes in 1934.

Flamingo's

Na een pauze van een paar weken was er dit weekend weer een thuis-weekend voor Flamingo's. Heren en Dames 2 wonnen beide afgetekend met 4-0. Heren 2 hebben nog kans op het kampioenschap. Ze staan 2e op 1 punt van de koploper uit Budel. Heren 1 ging goed van start tegen Sliedrecht en bij een 2-1 setstand ging ik naar huis om te eten. Toen ik terug kwam, bleken ze toch verloren te hebben met 2-3. Dames 1 moest tegen King uit Apeldoorn. En die ploeg (staat inmiddels bovenaan in de B-league) was letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor de dames van Flamingo's. Dat was bij het inspelen al zichtbaar, maar hoeft nog niet alles te betekenen. En in de 1e set wist Flamingo's zelfs nog af te dwingen dat de coach van de tegenstander een time-out aan vroeg omdat Flamingo's toch wel erg snel dichterbij kwam. Daarna was het echter snel afgelopen.

Ik heb 1 album gemaakt met alle foto's van D1, H1 en D2. Klik op 1 van beide buttons voor dit album. Veel plezier.

1958: Vitesse bestaat 50jr

4jr geleden vierde Vitesse 08 haar 100jr bestaan. Ik heb daarover uitvoerig bericht en op deze website staan de foto's van de festiviteiten. In 1958 vierde Vitesse haar 50jr jubileum. Met dank aan tante Riek (Achterberg-Roosenboom. Geen echte tante, maar ze was getrouwd met een neef van mijn vader) kan ik u het jubileum-boekje van toen laten zien. Indertijd opgesteld door de bekende Eed Felling. Als u op de afbeelding rechts klikt, kunt u het hele boekje nog eens doornemen. Met alle advertenties van die tijd.

Maar ook met een hele serie foto's, waaronder de foto links. En die heb ik ook in het origineel. Het is de opening van sportpark de Groes door burgemeester Wolters in 1934. Tot stand gebracht met behulp van o.a. een werkverschaffingsproject in de toen barre tijden. Het was ook toen een economische crisis, die vooral Gennep zwaar getroffen had. Want naast de "gewone" crisis was Gennep ook getroffen door het einde van de NBDS, hetgeen een giga verlies aan werkgelegenheid voor Gennep veroorzaakte. De Page begon een jaar of 2-3 later in de leegstaande gebouwen van de NBDS.

Enfin: de opening werd dus verricht door burgemeester Wolters onder toeziend oog van de ere-voorzitter van Vitesse Th van Bergen. De jongeman rechts in de witte bloes is de neef van mijn vader Hein Achterberg, ofwel zoals ik hem later kende: ome Hein. Het jubileumboekje van Vitesse is ook toegevoegd aan de pagina met specials en eveneens aan de special over Vitesse.

boekje Vitesse 1958

Het kan verkeren

Juni 2011: de gemeente Gennep moet rapporteren dat waar eerst nog een plus van € 663.199 over 2010 was verwacht er een plots en onverwacht tekort is van maar liefst € -1.331.183 over 2010. Daarnaast moet er op allerlei projecten en de Floriade een kolossal verlies genomen worden van maar liefst € -5.567.000. Wethouder Jansen wordt als gevolg daarvan naar huis gestuurd. (zie mijn update van begin juli 2011)

En nu (29 feb 2012) bericht de gemeente (link naar berichtje) dat, waar de gemeente eerst nog een tekort over 2011 van - € 1,2 miljoen verwachtte, men nu verwacht dat er geen tekort is over 2011, maar in plaats daarvan een overschot van € 1,2 miljoen. Dat is dus een verschil van € 2,4 miljoen en te danken aan incidentele zaken, zoals meer geld van de rijksoverheid (+ ca 6 ton) en extra geld ivm de verkoop van de Essent aandelen (ca 1,5 miljoen: houdt verband met de kerncentrale van Essent). Tja. Het verschil is ruimschoots groter dan de totale opbrengst van de OZB van de gemeente Gennep. (die brieven die we allemaal net ontvangen hebben)

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!