Fotowand Zandpoort in gebruik

Vandaag, maandag 20 juni, heeft een aannemer driftig een houten schutting opgetrokken op het plein bij de Zandpoort (en het toekomstige Bolwerk), waar de verleden jaar aangekondigde fotowand van Mirso zal verschijnen.

En de 1e foto is vanavond ook al verschenen. Het lijkt een oudere foto, maar de persoon is wel herkenbaar. In ieder geval kan Mirso nu aan de slag met de rest van de wand. Hieronder staan een aantal afbeeldingen van hoe die fotocollage van Mirso er nu eigenlijk uit ziet.

Hier links een aantal afbeeldingen van de fotowand

De foto's zijn van Gennepenaren en verleden jaar gemaakt.

Bij OpdeLogte wordt driftig doorgewerkt.

Ook de woningen aan de Roggestraat zijn zo te zien gereed.

de Brink: kleuterklas 1974-1975

De foto links is van een kleuterklas van de Brink van 1974-1975. De foto is afkomstig van Arjan van Ommeren en staat al een tijdje op de website.

Hans van Baal stuurde nu een file met dezelfde foto, maar nu met alle namen bijgeschreven. (rechts)

Halve marathon 2011

De halve marathon heeft geluk gehad dit jaar want het was (zo goed als) droog. Op het moment dat ik dit schrijf ('s middags om half 5) giet het aan een stuk door. Ik begrijp dat er meer dan 400 lopers zijn geweest in de straten van Gennep. Het is wel sneu voor onze zuiderburen in Heijen die net dit weekend de gildefeesten hebben georganiseerd. Gelukkig was de optocht vanochtend en dus bij droog weer. Foto's van de gildefeesten staan op www.heijen.info

De publieke belangstelling vind ik tegen vallen alhoewel dit jaar ook de weersverwachting niet geholpen zal hebben. Wellicht zouden er wat extra activiteiten georganiseerd moeten worden. Er was dit jaar trouwens iemand die al voor de 25e keer mee liep. Matthee Moons uit Malden die nog bij mij in de klas gezeten heeft, heel heel lang geleden, op het toenmalige Gabriel College in Mook. Matthee kreeg dan ook heel toepasselijk nummer 25 van de organisatie.

Chapeau voor alle lopers. Ik moet er niet aan denken om 5 of 10 km te rennen, laat staan meer dan 21km. Wat mij betreft zijn het dan ook allemaal winnaars. Een foto-impressie van de halve marathon van 2011 van gennepnu.nl

Hendrix in Heijen 50 jaar!

6 juli is het alweer 50 jaar geleden dat de mengvoerfabriek van Hendrix in Heijen feestelijk geopend werd. De Paesplas was net ontgraven en aan de zo ontstane binnenhaven werd de kolos gebouwd die we allemaal kennen. Zaterdag 2 juli wordt dit gevierd met een open dag op de fabriek in Heijen. Deze is van 11:00h tot 17:00h. Een uitgelezen kans om eens een kijkje te nemen bij dit bedrijf. Er staat een special over dit bedrijf op deze site met een aantal albums, die ik als voorproefje nog even naar voren haal.

De geschiedenis van het bedrijf Hendrix
De feestelijke opening van de fabriek in Heijen in juli 1961
Bouwactiviteiten door de jaren
Overige foto's

De hele special kunt u zien op de volgende link: special Hendrix-UTD Heijen. Als u naar de open dag gaat, dan ziet u wellicht ook de slechtvalk die nestelt in een nestkast boven tegen het gebouw.

Water

Nadat we maanden weinig water hebben gehad, heeft het gisteren, do 16 juni, blijkbaar gehoosd in het Gennepse. Ikzelf zat in Madrid voor een bespreking, maar Nellie heeft vastgelegd hoe de Emmastraat weer blank stond, en zelfs nog erger dan voor de aanleg van de nieuwe riolering en bestrating. Hoe dat kan? Blijkbaar was de hoosbui zo erg dat de stankafsluiters van de straatkolken vacuum trokken en dat de straatkolken niet meer afvoerden. Het was blijkbaar simpel te verhelpen, maar wel komisch.

In Madrid was het trouwens meer dan 35 graden en dat is een beetje veel van het goede. Het is wel te hopen, vooral voor de Heijenaren dat de weergoden dit weekend een beetje meewerken, want dit weekend zijn er gildefeesten met een uitgebreid programma. Link naar gildefeesten. Misschien iets voor de Gennepenaar om te gaan kijken? Dit weekend is er in het Gennepse volgens mij zowiezo niet zoveel te doen behalve de halve marathon as zondag (link),

maar volgend weekend barst het zomer-seizoen volledig los. En er komt ook water aan te pas, want op zaterdag is de carwash van Jong Nederland (bij de blokhut) en op zondag de autozegening door niet 1, maar zelfs 2 pastoors. Hopelijk is dat het enige water, want het programma is verder erg uitgebreid.

Op zaterdag begint het seizoen van 2011 van SumMmertime en is er dus de carwash van Jong Nederland, waar u voor het luttele bedrag van 5 euro uw auto kunt laten wassen. (impressie afgelopen jaar)

Zaterdagavond is Niersvalley (impressie afgelopen jaar) en eveneens een avondprogramma met klassieke muziek met oa. Oksana Baljva en Poul van Rooij. (impressie van afgelopen jaar van opening SumMmertime en van deze artiesten) Op zondagochtend dus autozegening na de mis van 10:00h (impressie afgelopen jaar). Diezelfde zondagochtend geeft de harmonie ook een concert bij de bejaarden in de Norbertushof. (impressie afgelopen jaar) Alhoewel het repetitielokaal al bijna gesloopt is, is de harmonie toch driftig aan het oefenen en wel in de ruimte van Tjenke Muda, die deze ruimhartig aan de harmonie ter beschikking heeft gesteld.

Frank fotografeerde deze mooie regenboog afgelopen woensdag boven het Pagepark
en ook op de Emmastraat was ie zichtbaar (het was zelfs een dubbele)
Het repetitelokaal van de harmonie voor de sloop
en hier in afwachting van het sloopbedrijf
Op de Martinushof vordert de betrating al aardig.
En op de Zandpoort wordt het gat dichtgereden met zand afkomstig van de Martinushof. Nu nog inzaaien en dan hebben we straks hopelijk een mooi grasveld midden in Gennep.
Bewegende beelden

van het afscheid van deken Huisman en de installatie van pastoor Bouman. (1e deel mis)

Harm kwadraat

Pieter, opa Harm, Harm

Pastoorswissel in Gennep

Afscheid van pastoor, em. deken, Huisman en installatie van de nieuwe pastoor Hans Bouman. Een plechtige hoogmis met 6 heren, gilde-eer, de harmonie en samenzang. Klik op 1 van onderstaande foto's voor eht uitgebreide album.

de laatste keer
dat het repetitielokaal van de harmonie gebruikt werd was vrijdagavond 10 juni voor een drukke voorspeelavond van de jeugd. De bouwhekken voor de sloop volgende week waren al geplaatst.
Tegelijkertijd werd er vrijdagavond geoefend in de Martinuskerk voor de laatste keer van deken Huisman als pastoor, maar tevens de 1e keer voor pastoor Bouman. De kerk is al versierd. De hoogmis begint zondag om 10:00h en na de mis is iedereen welkom in de tuin van de pastorie.
Zaterdagmiddag was er koningschieten van het gilde bij de Mouter dit maal.

In de Papierschepper is mijn naamgenoot bezig te wennen aan die vreemde omgeving voor een pas bevallen baby. Voor hem is alles nog de 1e keer.

En hij is niet de enige die moet wennen. Ook zijn broertje en de rest van de familie moet langzamerhand wennen, maar dat lukt al best.

Misschien wordt ie wel de toekomstige webmaster van gennepnu.nl... Wie weet?

HARM

Zo heet de jongste Gennepenaar die afgelopen nacht (10 juni) om 01:30h het levenslicht zag in het Maasziekenhuis. Inmiddels zijn moeder en kind weer veilig en gezond in Gennep met broertje Pieter en pa Frank. Harm is, zoals u wellicht al raadde, vernoemd naar zijn opa.

Donderdag 9 juni 2011

De sloop van de oude funderingen van oa de Martinusschool vordert gestaag.

Volgende week volgt de sloop van het harmonie-lokaal

Bij de Goedeherderschool groeit het onkruid welig, terwijl er driftig plannen worden gemaakt om het gebouw geschikt te maken voor GON, KBO en de Turkse ontmoetingsruimte. Ik heb via via vernomen dat de plannen al een eind op streek zijn en dat de kosten (excl inrichting) een klein half miljoen euro zullen bedragen.

Ik schat het gebouw op zo'n 500m2, hetgeen zou betekenen € 1000/m2, hetgeen aanzienlijk is, en dan hebben we nog steeds een oud gebouw.

Ook de plek waar vroeger de smederij stond en vanaf 1963 de 1e supermarkt van Jan Linders is al aardig opgeschoond. Het einde van het vlinderstruiken-tijdperk zullen we maar zeggen. Ik neem aan dar Mirso in de startblokken staat om zijn kunstwerk van Gennepse "koppen" te plaatsen. Hoe het ook zij, het kan een mooi plein worden, wellicht met een water-kunstwerk (ideetrofee-idee van Ton), maar ik hoop vooral dat ze tenminste een deel van de oude stadspoort (de Zandpoort) in het straatbeeld zullen laten terug komen. Indien de oude contouren weer worden opgemetseld tot een hoogte van ca 50cm, dan herleeft een stukje historie in het stadsbeeld en is er bovendien een plekje om te kunnen zitten.
Ik weet bijna zeker dat voor slechts een klein beetje meer een nieuw gebouw kan worden neergezet, mits al te overdreven eisen en parkeergarages worden vermeden.
As zondag is de pastoor-wissel in Gennep. em-deken Huisman gaat, pastoor Bouman komt. Voldoende reden voor deze vrijwilliger om het kerkplein een beurt te geven. chapeau!!
Ook driftig gewerkt, alhoewel betaald, wordt er op de Martinushof aan het nieuwe parkeerterrein van Gennep
en ook elders is men driftig aan het werk, zoals hier aan de Middelweg waar de kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen. Een stukje verderop is de wegenwacht actief.
Bij de zwanen is het wat rustiger, alhoewel dat ook aanpoten zal zijn voor de ouders. De fuut zit overigens nog steeds op het nest.
Tussen het onkruid achter de Goedeherderschool had dit koolwitje een lekker plekje gevonden.
Gennep. begin jaren 70: alle albums

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

In totaal 999 foto's!

Gennep begin jaren 70, deel 4

met maar liefst 487 foto's uit de jaren 1971-1974: Matigheid en genoegen, het spoor, de carnaval, Swiebertje en Bromsnor in Ottersum, de jeugdvierdaagse, open dagen van de brandweer, de bouw van het balstingkantoor aan het Europaplein, ponymarkten, autocrossen, Vitesse, Achates, pastoor Pijpers in Heijen, bierkruier jansen, het Trefcentrum, tegeltableau van het Genneperhuis door Geert Jacobs, volksdansen in Heijen, auto-ongelukken en branden. Toepen, de friettent van balletrien, de badmintonclub, de kanarievereniging, het Rode Kruis, W Schellekens en de rondweg enzovoorts en nog een aantal die ik niet thuis kon brengen.

Gennep is een Master rijker

Mijn jongste dochter Anne moest gisteren haar scriptie verdedigen aan de Radboud Universiteit, waarna ze haar diploma in ontvangst mocht nemen. En daarmee is Gennep weer een Master (of Law) rijker (Meester in de Rechten), hetgeen aanleiding was voor de bekende vlag met tas aan de Emmastraat en natuurlijk een feestje. Proficiat Anne!

Terug in de tijd

Naar begin jaren 70. Ik heb al 2 albums geplaatst met foto's van Wim Wolters. Nu volgt een 3e snuffel-album. Met foto's van de opening van slagerij Wilberts in de Spoorstraat. Het winkelcentrum is nog nergens te bekennen. We zien Swiebertje en Bromsnor bij de Ossebraadfeesten in Ottersum, de opening van de LTS door bisschop Gijsen. Maar ook koninginnedagspelletjes op het Europaplein, de inhuldiging van burgemeester Berger, de 1e x sleuteloverdracht aan 4 prinsen, tennis aan de Maasweg, een vergadering van het gilde, de opening van snackbar Wickers tegenover de Page, open dagen van de brandweer, een horeca-tentoonstelling in hotel van Bergen, het wereldrecord tafelvoetbal, de 700e wedstrijd van Arie van Bergen voor Vitesse, maar ook een pronkzitting van de Wortelpinnen in Heijen en nog meer. Veel plezier.

denkt u er trouwens nog aan om te stemmen op Heijen in de competitie van het leukste dorp van Limburg? Heijen het leukste dorp van Limburg
Begin BOLWERK èn laatste repetitie

Vandaag, maandag 6 juni 2011, zijn dan de werkzaamheden voor de realisatie van het Bolwerk begonnen. Laarakker is begonnen met het verwijderen van de funderingen van de Martinusschool en de bovenmeesterwoning. Volgende week volgt de sloop van het repetitielokaal van de harmonie. Vanavond verzamelden de leden zich voor hun allerlaatste repetitie in dit door de harmonie zelf gebouwde lokaal. Het kunstwerk, dat de muze Euterpe voorstelt is van de gevel gehaald. Ik kwam van het weekend nog wat oude stukken tegen, waaronder de betaling door de harmonie aan Peter Roovers voor dit kunstwerk. Het kunstwerk werd in 1968 (bij gelegenheid van het 150jr bestaan van de harmonie) aangeschaft voor het lieve sommetje van Hfl 1000, hetgeen toen veel geld was, 1/14 van de totale kosten in die tijd van het gebouw. Tijden veranderen. Het parkeerterrein op de Martinushof begint ondertussen al aardig vorm te krijgen, inclusief het fietspad naar de Niersdijk. Als straks de Niersdalbrug is gerealiseerd ligt er een fiets-snel-weg tussen de kerken van Ottersum en Gennep. Op de Niers zijn de eerste meerkoet-jongen uit het ei gekropen. Ik zag er 3 rondscharrelen. Moeder zat nog op het nest, zodat er nog wel meer zullen volgen. Bij het futennest is er nog geen jonge aanwas, zo te zien. Ik houd u op de hoogte. Ook de ooievaars zouden vandaag geringd worden, maar daar heb ik niets van gehoord of gezien en weet dus niet of het doorgang gevonden heeft.

Kinder-rommelmarkt, braderie, geen promotie voor Vitès

De braderie was dit jaar weer drukker dan ooit in een zonovergoten centrum van Gennep. In 1e instantie was er wat zorg over het weer, want in de nacht van zaterdag op zondag begon het te onweren en te regenen.

De kinder-rommelmarkt had dan ook de pech in de nattigheid te beginnen. Bij opening was het Europaplein dan ook bij lange na niet vol, maar het werd zo rond 9 half 10 langzamerhand droog, zodat het aantal deelnemers snel toe nam en het uiteindelijk zelfs druk was. Impressies middels een 2tal korte albums.

 

 

Vitesse heeft het helaas niet gehaald. Geen promotie dit jaar naar de 2e klas. Nadat op hemelvaartsdag de thuiswedstrijd tegen Mierlo Hout met 2-4 verloren was, wist Vitesse uit in Mierlo ditmaal wel te winnen, met 2-3. Dit was echter onvoldoende voor promotie.

 

Via twitter kunt u trouwens op de hoogte gebracht worden van nieuwe updates op gennepnu.nl. Indien u de twitter account Gennep volgt, krijgt u automatisch bericht via twitter.

Braderie

 

kinder-rommelmarkt
Zwanen

de 70-er jaren

Bloed-donor avonden in de hal van de Zuid-Ooster, lokomotieven op de spoorovergang aan de Spoorstraat, sinterklaas in zaal van Bergen, ponymarkten, motorcrossen en autocrossen in Gennep, de jeugdvierdaagse, een nieuwe brandweerwagen, reconstructie van de Zand- en Spoorstraat, de bieb, Martinusoptocht, het gilde, de bouw van de BLO en ga zo maar door. Weer een verzamelalbum met foto's van Wim Wolters, freelance fotograaf in de 70-er jaren.

Euterpe

Euterpe is de muze van de muziek. Het is dan ook heel toepasselijk dat een aardewerken kunstwerk dat Euterpe uitbeeldt sinds 1968 aan de gevel van het repetitielokaal van de Gennepse harmonie hangt. Het kunstwerk is indertijd gemaakt door Peter Roovers. Om het kunstwerk te kunnen laten maken voor de harmonie (want de kunstenaar moest tenslotte ook betaald worden) was een comité opgericht onder voorzitterschap van kapelaan Terlingen.

Op de foto links zien we de feestelijke onthulling van het kunstwerk door ondermeer oud dirigent J. Hermsen, L. v. Dinter en kapelaan Terlingen.

Maar het repetitielokaal moet wijken voor het nieuw te bouwen bolwerk. De harmonie krijgt een nieuwe oefenruimte in de kelder van het nieuwe gebouw. Het kunstwerk moest natuurlijk behouden blijven en de leden van de harmonie hebben Euterpe op zaterdag 4 juni 2011 voorzichtig gedemonteerd en van de gevel gehaald. Het kunstwerk zal tijdelijk worden opgeslagen en krijgt straks een nieuwe plek boven de toegangsdeur naar de nieuwe oefenruimte.

De leden van de harmonie waren vandaag ook druk met het uitsorteren en leegruimen van het repetitielokaal. Vooral de bladmuziek is erg belangrijk, want kostbaar vanwege de rechten die ervoor betaald moeten worden. En de reserve-muziekinstrumenten die gebruikt worden als er nieuwe leerlingen een muziekinstrument willen leren bespelen.

Maar ook wordt in de loop van de jaren een hoop troep verzameld, dat nu dan opgeruimd moet worden. 50 jaar historie komt tevoorschijn.

En over 1,5 jaar zal het nieuwe repetitielokaal weer volledig ingericht moeten worden, hetgeen nog een behoorlijke klus zal worden

Th. Simons, W. v. Dinter, Th. Thijssen, Burgemeester Gilissen

Wethouder C. v.d. Broek, L. van Dinter, Kap. Terlingen, Burgemeester Gilissen, C. Gommers

Euterpe
demontage v/h kunstwerk
en hier komt het straks te hangen
dit kunstwerk zal helaas verloren gaan
meer spullen, die (gelukkig) verloren gaan
Roze vogol youth experience

Voor de allereerste keer georganiseerd. En het weer zat mee. Het leek meer beach party weer op de Groes dan weer om te sporten. De kids waren zo te zien dan ook erg blij met het grote zwembad op de Groes om af te koelen na het spelen van hun wedstrijden. En na afloop kreeg iedereen een prijs.

Een paar foto's maar om een indruk te krijgen. Het zijn tenslotte kids..

Wat eten ooievaars?

Vroeg ik me af toen ik deze ooievaar met een bek vol zag komen aanvliegen naar zijn/haar kroost. Iemand enig idee wat het is?

Hemelvaartsdag: Flamingo's toernooi op de Groes

Op een zonovergoten en warme Groes vond vandaag, hemelvaartsdag 2011, weer het traditionele recreanten- en 3x3 toernooi van Flamingo's plaats.

Het was druk, gezellig en vooral heel warm. Ik hoop dat de deelnemers niet al te zeer verbrand zijn, want vanavond wacht de feestavond in de tent. En morgen volgt dan de 1e roze vogol youth experience.

Een Heijs verzoekje

Piet Manders stuurde een mailtje met een verzoekje namens Heijen.

Heijen doet mee aan de wedstrijd welk het leukste dorp van Limburg is. Heijen heeft het al geschopt tot de laatste 8 en heeft nu alle steun (dus ook van Gennep) nodig. Ga naar de volgende website en breng uw stem uit:

Heijen het leukste dorp van Limburg

Beestenbende

Omdat de stroom uitgevallen was en ik dus ook niet meer kon werken (zonder internet) heb ik de camera genomen en heb ik een paar plaatjes geschoten van de beestenboel in Gennep.

De 3 jonge ooievaartjes groeien hard en poepen net als hun ouders zeer volleerd en met kracht buiten het nest. Dat wordt weer veel schoonmaak-werk voor de gemeente. In de Niers heeft het zwanenpaar dit jaar 4 kuikens. Even verderop broedt nog een meerkoet en 20m verder zit een fuut op haar nest, half verscholen tussen de struiken. (als u goed kijkt, ziet u op de foto juist haar partner onder duiken). En aan de overzijde van de Niers scharrelt een fazant in het gras.

Een echte beestenbende dus.

Een knal, een steekvlam...en dat was het dan

Vrijdagmiddag, rond 15:10h, gebeurde het. En in de Emmastraat en de winkels aan de Spoorstraat tussen Europaplein en Burg. Woltersstraat was het gedaan met de stroom, net als enige maanden geleden.

Dit maal was een vrachtwagen met oplegger die goederen bij AH had afgeleverd het spoor bijster en probeerde via eht parkeerterrein voor personenauto's weg te rijden. Daarbij kon hij de bocht niet halen en wilde de chauffeur achteruit steken richting Adecco. Daarbij zag hij het stroom-verdeel-station (dat inderdaad erg ongelukkig staat) over het hoofd en reed dit volledig aan gort met het bekende resultaat.

Ergo: geen telefoon, geen internet, geen koffie, geen computer, geen lampen, geen kassa's, geen electrische deuren, geen CV ketel (gelukkig was het lekker weer), geen gasfornuis, niets werkte nog.

De politie kwam, de gemeente en uiteindelijk zelfs 3 storingsbusjes van Enexis om de schade met man en macht te herstellen en iedereen weer stroom te bezorgen, hetgeen om 18:10h (en sneller dan ik verwachtte, gezien de schade) lukte.

Historische ondertekening

Maandagavond 30 mei vond een historische ondertekening plaats. Nadat de buitengewone ledenvergadering van de harmonie bijna unaniem had ingestemd met de transactie waar het huidige repetitielokaal aan het Straatje wordt ingeruild tegen een gloednieuwe repetitieruimte in het sousterrain van het Bolwerk, kon het bestuur de contracten tekenen.

Binnenkort gaat het repetitielokaal dat de leden in de 60-er jaren zelf gebouwd hebben tegen de vlakte. Vanaf begin 2013 kan de harmonie haar nieuwe ruimte gaan betrekken.

 

de kroegen treffen voorbereidingen voor de volleybal-feesten en de braderie van as zondag. De biertanks worden vooraf tot bovenaan gevuld.

Het laatste weekend van mei 2011

Met een paar plaatjes uit Gennep en omgeving. Klik op 1 van onderstaande foto's

Vitesse houdt kans op promotie naar 2e klasse

Na de 1-1 verleden week in Helmond, werd het ook vanmiddag, 29 mei, 1-1 op de Heijkuul. Een stand, die al bij rust was bereikt.

Strafschoppen moesten toen de beslissing brengen welke ploeg naar de volgende ronde van de promotie-degratatie voor de 2e klas zou mogen. Rood-Wit uit Helmond miste de 2e strafschop doordat de keeper op de lat schoot. Na een misser van Vitesse, miste ook Rood-Wit een 2e keer, waarna Jimmy Brons de laatste strafschop mocht nemen en deze in de uiterste linkerhoek deponeerde. Vitesse reageerde uitgelaten en was ook de terechte winnaar. A.s. donderdag, hemelvaartsdag volgt de volgende ronde en wel tegen Mierlo Hout.

Vanmiddag was er vanalles en nog wat te doen in de kerkdorpen rond Gennep. Wellicht bent u er ook op uit geweest. Zelf ben ik even naar het Ossenbraadfeest gefietst, maar u kon ook naar Heijen voor het dorpsfeest Heisa in America. Ik neem aan dat Piet Manders volop foto's gemaakt heeft, die dan te bewonderen zullen zijn op zijn website: LINK En verder kon u ook naar Mislbeek, waar in de Jacobsladder het een en ander te doen was.

En in Gennep volgt deze week het tournooi van Flamingo's met op de zondag erna de jaarlijkse kinderrommelmarkt en de braderie.

laatste en winnende strafschop van Jimmy Brons
Impressie Ossenbraadfeest Ottersum
204 x 70-er jaren

met het gilde, Matigheid en Genoegen, Vitesse, Flamingo's, burgemeester Gilissen, Jan Linders, Harrie van Arensbergen, Teun Metselaars, Carla Dijkstra, Hans van Mierlo in Gennep, eem jonge Paul Wessels en Hans Gilissen, deken Akkers,huldigingen, slooppartijen en bouwwerken, optochten en ga zo maar door. Het is het eerste deel van een serie foto's gemaakt in het begin van de 70-er jaren door Wim Wolters, die toen freelance fotograaf was. Ik heb de foto's nog niet verder gerubriceerd, maar wil ze u alvast laten zien. Het is trouwens wel een monnikenwerk om al die negatieven in te scannen, en ik heb er nog honderden te gaan! Maar allereerst voor u een album om in te snuffelen in een periode van zo´n 40jr geleden en wellicht veel oude bekenden. Druk op 1 van onderstaande foto's voor dit album. Veel plezier. O ja: en als u informatie over de foto's hebt, laat dat dan even weten.

Foto's ouderenvierdaagse online

Intocht ouderenvierdaagse 2011

Vrijdagavond 27 mei was de intocht van de ouderen-vierdaagse. Na de ontvangst op het gemeentehuis haalde de harmonie de deelnemers op om in optocht naar Norbertus te gaan.

Een (film-)impressie van www.gennepnu.nl (foto's volgen later)

Rakkers in 1958

Harrie Seegers stuurde de foto links van de "Rakkers" in ca 1958. Harrie wist zelfs de meeste namen:

Bovenste rij: Chris v Duuren,  Henk Fleuren,  Luud Guelen,  Karel Goertz,

Midden rij: Wim Hermsen,  Henk Jansen,  Gerry Holtermans,  Harrie Seegers, ....   v/d Berg, Hans Oldenhof,  Wim Bartels,  Andre Vermeulen, Theo Goosens

Voorste rij; Hans v Beers,  onbekend,  Michel Brink, Mat de Roy,  Mat Rutten, Gerrie Derks,  Henry Paters,  Theo Vervoort

De 3ooievaars zijn inmiddels blijkbaar groot genoeg om onbewaakt te blijven, want ik zag vandaag dat beide ouders het nest verlaten hadden om voedsel te halen. Ze zaten trouwens in een lekker zonnetje (wel beetje winderig) net als de schoolkinderen en ook de oudjes die in het Nierspark een broodje aten. Op de Martinushof werkten ze stug door.

Genneperhuis

370 jaar nadat prins Frederik Hendrik de spanjaarden op het Genneperhuis onder leiding van de Ier kapitein Preston tot overgave dwongen na een belegering van 7 weken, werd de belegering en de overgave nog eens dunnetjes over gedaan bij de publieksopening van het Genneperhuis.

Links een album met afbeeldingen van de opening, rechts een album met wat impressies van wat er allemaal op het terrein gaande was. Het was druk en één ding is zeker: het opknappen van dit historische terrein is een groot succes. Nu het Genneperhuis zelf nog en als het even kan wat extra zaken om de bezoeker wat te vertieren. Het is ook zeker dat het Genneperhuis goed is voor de gezondheid van de Gennepenaar. Want er moet wat afgefietst of afgelopen worden....

Gelukkig was het na de regen van vanochtend dan toch droog. De zon scheen zelfs. Alleen de wind was wat aan de stevige kant. Later volgt nog een filmpje van de opening.

openings-ceremonie

Kort filmpje van de openingsceremonie.

Helaas was de wind heftig zodat het geluid (vooral dicht bij de Maas) niet denderend is

impressie
Ballonnen boven Gennep

 

Van de ballonnen van zaterdagavond 21 mei waren er volgens Teuntje 5 van Elpress, voor het personeel, omdat Elpress de ondernemersprijs gewonnen heeft. Ik zag ook mensen uit de Loodsstraat/Kruisstraat.

Hoe het ook zij, blijkbaar stegen maar liefst 8 ballonnen op vanaf de Groes.

Marco was op de Groes met zijn fototoestel paraat en heeft een mooie serie foto's geschoten. Een aantal staan in een album op deze site. Alle foto's van Marco kunt u zien op zijn eigen site: foto's ballonnen de Groes.

En wilt u zien hoe dat er vanuit de lucht uit zag? Roel Rasker was met zijn paramotor in de lucht en maakte een foto vanaf boven.

Ballonnen op de Groes vanuit de paramotor door Roel Rasker
ballonnen op de Groes
Het Genneperhuis, waar zondag 22 mei (vandaag dus) de officiële opening gebeurt.
Ottersum
21 mei

Historische markt, kunst in stadstuinen, flora en fauna in en om Gennep, en dat alles onder een stralend zonnetje.

Historische markt in Gennep
Kunst in stadstuinen
natuur in en om Gennep
De vorderingen op de Martinushof

Het was weer schitterend weer. Prima geschikt dus voor stadswandelingen, of een bezoek aan de versmarkt, een terrasje of een fietstocht, bv naar het Genneperhuis, waar het tegenwoordig erg druk is. Als de gemeente tol zou heffen, dan waren de financiële perikelen van Gennep in een mum opgelost. Maar morgen is eerst de publieksopening van het Genneperhuis. Helaas dreigt het weer niet helemaal mee te werken, want voor morgenochtend wordt regen voorspeld. Hopelijk valt het mee, want dat zou toch erg zonde zijn. Zaterdagavond was het in ieder geval schitterend weer en waren er ineens maar liefst 5 hetelucht ballonnen boven Gennep.

(Gebrek aan) fatsoen en respect

Gisteren werd juwelier van Arensbergen overvallen door 2 gemaskerden op een scooter. Triest en iets om uitermate kwaad van te worden. Dat dingen gestolen worden is al triest, maar helemaal slecht en intriest is het trauma en onveiligheids-gevoel dat betrokkenen wordt aangedaan. De daders tonen een totaal gebrek aan fatsoen en respect voor de medemens. Ik hoop van ganser harte dat ze de daders te pakken krijgen. Het aantal woning-inbraken schijnt ook al toe te nemen. Het is te hopen dat ook hieraan een einde komt en aan de inbraken met car-jacking in de regio.

Ton en Monique stuurden vanochtend de foto links, van het Heilig Hart beeld in de Wagenstraat. En ook dit is niet bepaald een toonbeeld van respect, alhoewel natuurlijk niet vergelijkbaar met het voorgaande.

Gelukkig is het beeld niet beschadigd, zoals al zo vaak is gebeurd. Het beeld is inmiddels 75jr oud en stond oorpsronkelijk op de hoek van de ZO Wal en Zandstraat bij de Kastanjeboom (nu hoek HEMA/Sam-Sam). Op deze site staan een aantal foto's van zo'n 75jr geleden. HHartbeeld1 HHartbeeld2

Wat ook niet fatsoenlijk is, is het zonder vragen en bronvermelding overnemen en publiceren van foto's en afbeeldingen. In het gastenboek vertelde iemand positief verrast te zijn over een project in de bibliotheek met allerlei foto's van vroeger. Mooi, zou je denken. Dit project (vantoenenlater) wordt oa gesponsord door de provincie. Wethouder Voncken heeft het project begin april geopend. Het bestaat ondermeer uit een website met daarop die foto's van vroeger. De website is door een commercieel bedrijf gemaakt en ik neem aan dat het allemaal betaalde werkzaamheden zijn.

Na de melding in het gastenboek ben ik even op die website gaan kijken en trof daar tot mijn verbazing allerlei materiaal afkomstig van www.gennepnu.nl aan en zelfs een foto die ik zelf in 2009 in Ouddorp gemaakt heb van een oude gerestaureerde MBS loc, Vermelding of bronvermelding naar www.gennepnu.nl? Nee hoor. Gevraagd en toestemming verleend? Nee hoor. Het is zelfs nog erger omdat bij de afbeeldingen als bron Rover Media (het commerciele bedrijf) vermeld wordt. Ik laat hieronder wat screenshots van die website zien. Ze gaan zelfs zo ver om een disclaimer te plaatsen en daarin te stellen dat toestemming gegeven is (nee dus) en dat eventuele gebruikers toestemming moeten vragen aan notabene BiblioPlus

Deze foto heb ik op 18 juli 2009 gemaakt van een gerestaureerde MBS Lok in Ouddorp (afbeelding Gennepnu.nl)
Deze foto is van de fam Timmermans en is ter beschikking gesteld voor de special over de Tulakker (afbeelding Gennepnu.nl) Ik heb de foto niet helemaal recht gescand. Zo ook bij biblioplus
Deze afbeelding is van een ansichtkaart in bezit van de Romein. De scan (door Henk) is niet helemaal recht. De kreuken en scheuren op de afbeelding zijn exact hetzelfde. (afbeelding Gennepnu.nl)
opening van het project door wethouder Voncken

Ik probeer zelf altijd zo zorgvuldig mogelijk te zijn bij het plaatsen van afbeeldingen en altijd te vermelden waar het vandaan komt. Het is enige malen gebeurd dat ik foto's verwijderd heb omdat het copyright bleek bij iemand te liggen (oa bv een foto van het hoogwater van 1993 van Th Peeters) Daarnaast is het belangrijk, zeker voor privé-afbeeldingen dat betrokkenen akkoord gaan. (ook daarom zijn in het verleden al een aantal foto's door mij verwijderd) Er staan inmiddels meer dan 100,000 foto's op deze website, waarvan duizenden uit een meer en minder grijs verleden. En het heeft veel werk gekost aan mij en aan anderen om eea bij elkaar te brengen en in stand te houden. Alleen al het scannen heeft waarschijnlijk meer dan 1000 uur gekost. De website wordt verder niet gesubsidieerd of ondersteund. Ik betaal alles gewoon zelf. Het is dan wel heel wrang om geconfronteerd te worden met deze website "vantoenenlater", gemaakt en gerund door betaalde krachten en gesubsidieerd van ons aller belastinggeld die dan vervolgens materiaal weg haalt van oa deze site, vaak beschikbaar gesteld aan deze site en waar onbetaald, door de jaren heen, erg veel moeite voor is gedaan. Gebruiken voor eigen gebruik, dat mag. Daar is de website voor bedoeld. Maar niet met het werk van anderen gaan lopen en notabene ook nog eens door betaalde krachten voor een gesubsidieerde site! Bepaald respectloos. En mijn eigen respect voor de overheid en overheid gelieerde activiteiten neemt hierdoor niet echt toe!

Overigens kom ik mijn foto's op veel meer plaatsen tegen. In reclame-boodschappen in lokale media, in overheidspublicaties en in programma's of websites van politieke partijen, en meestal is niks gevraagd. Tja.

Martinushof

Afgelopen maandag zijn ze dan echt begonnen met het aanleggen van het nieuwe parkeerterrein op de Martinushof. Elckerlyc is tijdelijk niet meer bereikbaar vanaf de Martinuskerk, evenals de doorrit naar de sporthal, zoals menigeen gister en vandaag moest ervaren. Indien u op de volgende link klikt het hele plan: Gennep Centraal. En wilt u terug in de tijd? Januari 2008 berichtte ik al over dit plan. Ook elders is men bezig zoals met het dak van het pand van van Arensbergen op de hoek bij het Europaplein. En zeer binnenkort wordt ook begonnen aan het Straatje met de werkzaamheden voor het Bolwerk. De containers van het Vocaal zijn al weg. Begin juni is het plan om met de sloopwerkzaamheden te beginnen. Eerst zullen de funderingen van de Martinusschool gesloopt worden, daarna het repetitielokaal van de harmonie en daarna neemt de bouw een aanvang.

De nieuwe pastoor is inmiddels overgehuisd naar de Gennepse pastorie en zit dus 1e rang voor de werkzaamheden. Hij is weliswaar nog niet officieel in functie, omdat de officiële indiensttreding pas op 12 juni is, maar kan zo in ieder geval vast aan zijn nieuwe woning en aan Gennep wennen.

Supermarkt-oorlog in Gennep
Normaal gaat een supermarkt-oorlog over supermarkten die elkaar met aanbiedingen bestrijden. In het Gennepse gaat het echter over de openings-tijden. Waar iedereen vond dat Supercoop eigenlijk aan de beurt was, werd de zondags-openstelling sinds 1 mei gegund door de gemeente aan nieuwkomer Jumbo. Dat zorgde al voor onvrede maar nu heeft Jan Linders helemaal de strijdbijl opgegraven nadat Jumbo op de 1e de beste zondag niet vanaf 16:00h zoals voorgeschreven, maar al vanaf 12:00h open was.

Volgend weekend staat in het teken van historie en kunst. Eerst is op zaterdag op en rond de markt van alles te doen. Er is een historische markt, maar daarnaast is er "Kunst in Stadstuinen" op zaterdag 21 en zondag 22 mei van 12.00 tot 17.00 uur. In 7 tuinen op en rond de Markt zal veel fraais te zien zijn o.a.: beelden, bloemstukken, schilderijen en poëzie.

2 voorbeelden van verleden jaar op de afbeeldingen hiernaast. U bent dus welkom in het centrum van Gennep

Op zondag 22 mei is het ook weer historie dat de klok slaat en nu bij het Genneperhuis. Om 12:00h brandt het Genneperhuisfeest los met roofvogels, goochelkunst, een monnikenkoor, toneelspel en nog veel meer. In juli is het precies 370 jaar geleden dat prins Frederik Hendrik, de 2e zoon van prins Willem van Oranje na een wekenlange belegering het genneperhuis veroverde op de spanjaarden onder leiding van de Ierse kapitein Preston. Komend weekend is dan dus een mooie gelegenheid om eens terug te gaan in de Gennepse historie.
JL opende vervolgens ook zijn winkel op de zondag. En net als vorige week waren er vandaag dus 2 supermarkten open, Jumbo en jan Linders, die ook nog boven elkaar in het winkelcentrum de Duivenakker gelegen zijn. Het zorgt in ieder geval voor een keuze-mogelijkheid, zullen we maar zeggen. Je zou ook de regels wat soepeler kunnen hanteren. De winkeltijden-wet heeft het immers over 1 openstelling per 15000 inwoners. Gennep heeft er meer dan 17000. Waarom geen 2 supers open. Dit jaar Supercoop en Jumbo, volgend jaar AH en Jan Linders (als er tenminste niet nog meer aanvragers komen)

Ik tel er dus echt 3. 3 jonge ooievaartjes, die al flink aan het groeien zijn

Inmiddels heeft het steegje naast het vroegere postkantoor ook een naam gekregen. Heel toepasselijk het "Poststeegje". Alhoewel de vereniging van eigenaren van de woningen aan de Zuidwal er anders over denken, want die hebben een bordje opgehangen met "verboden toegang, privé-terrein.

Het parkeerterrein aan de Melkstraat is inmiddels ook gereed en in gebruik genomen. Goede zaak. En verder heb ik nog wat beestjes gefotografeerd. Vooral de 1e (hieronder links) is een echt monster. Geen idee wat het is.

Ik zag (foto links) dat de ABN-Amro ook Gennep gaat verlaten. Weer een winkelpand leeg en weer een bank minder.

Nu ik het over die bank heb. De club, waarvan ze jarenlang hoofdsponsor waren is vandaag kampioen geworden door een 3-1 overwinning op FC Twente. Ajax dus weer kampioen. Heel Amsterdam blij, evenals een Gennepse kapper, maar ook nog vele anderen verspreid over het land, waaronder Frenskes in Nijmegen. Allemaal gefeliciteerd!

 

Brandjes en grasmaaiers

Er is inmiddels wat regen gevallen, maar het is nog steeds erg droog, zoals ook de brandweer merkt. In de afgelopen 3 weken zijn ze gemiddeld 1x per dag uitgerukt, waarvan zo'n 9x voor buitenbranden. De foto links is van donderdagavond toen de brandweer op weg was naar een buitenbrand op de Blackzijweg in Heijen.

Ook op de Groes is het droog al is daar inmiddels wel al een grote ploeg grasmaaiers aan het werk, zoals op de foto rechts te zien is. Maaien en bemesten in één keer, zodat de Groes er voor het volley-tournooi weer mooi bij zal liggen.

De konijnen op de Groes zijn allemaal grijs-bruin. In de Maaskemp lopen er daarentegen nogal wat zwarte rond. Deze zijn duidelijk veel minder gecamoufleerd.

bij de bodemsanering op de plaats van vroeger Sport2000 heeft de Romein van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat archeologisch onderzoek te doen
Onweer, vissen, safari's en burgernet

Alhoewel net een onweersbui overtrekt (di.avond 11:10h) en er gisteren een beetje (broodnodige) regen viel, blijft het mooi weer. We hadden afgelopen zaterdag blijkbaar ook de hoogste temperaturen van heel Europa. Ben benieuwd wat de zomer brengt en of het net als verleden jaar na een mooie lente afgelopen is met het mooie weer. We zullen zien.

Een aantal aankondigingen: allereerst is er as zondag een fotosafari, georganiseerd door het IVN op hun terrein aan het voormalige NATO-kamp. Als u op het plaatje fotosafari klikt, krijgt u de details te zien.

En verder wordt op de nationale hengelsportdag, 28 mei, ook in Gennep een visfestijn georganiseerd en wel voor de jeugd op "de Banen" in Ven Zelderheide. De jeugd zal worden geholpen door ervaren vissers, zodat ze de fijne kneepjes kunnen leren. Het is gratis (wel alleen voor vaste hengels tot 9,5 meter)

Een 3e "oproep" kwam van Burgernet, dat is de opvolger van de SMS-alert, waarmee de overheid de burger inschakelt bij het opsporen van vermiste personen en bij andere gebeurtenissen. Blijkbaar blijft de participatie in het Gennepse achter bij de gemiddelden. Als u een seintje wilt krijgen indien de overheid hulp nodig heeft bij bv vermissingen, geef u dan op. Als u op het logo klikt, dan krijgt u tekst en uitleg.

Vissen voor de jeugd

Dodenherdenking 2011

Vanavond de jaarlijkse dodenherdenking gehouden bij de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug. Een kleine 100 aanwezigen waren getuige van de kransleggingen, de minuut stilte en het spelen van The Last Post.

 

Zon, ronkende motoren en terrasjes

Gennep on Wheels 2011 dus.

 

De organisatoren kunnen tevreden zijn en terugblikken op een geslaagde editie 2011. Het weer werkte goed mee en er was veel toeloop. Met zo'n mooi weer is ook iedereen automatisch goed geluimd.

En als u nog oud rubber nodig hebt? Op het Europaplein ligt een heleboel, afkomstig van de auto's die daar driftig spinnend met krijsende banden hun rondjes maakten.

De foto's zijn van Frank en mijzelf. 1 van de auto's in beeld is overigens van Frank.

Koninginnedag

Op een zonovergoten Heijkuul werden zoals elk jaar kinderspelen gehouden.

De kinderen hadden er zin in. De joekskapel speelde op het terras en de ouders genoten van een pilsje of van een ijsje op het gras.

Een impressie van gennepnu.nl

Ook Gennep on Wheels heeft het weer morgen mee, want het blijft mooi. En dat zullen de ooievaartjes niet erg vinden. Misschien hun ouders, want ik vermoed dat het lastiger is om voedsel te vinden bij deze droogte. En volgens het gastenboek hebben ze al 4 monden te voeden met wellicht nog een vijfde op komst.

April zit er weer bijna op

En het blijft maar mooi weer, alhoewel het nu, vrijdagavond 29 april, onweert boven Gennep. Het weer in april was fantastisch, alhoewel een beetje droog. (het is ook nooit goed). En ook komend weekend met morgen koninginnedag en zondag, 1 mei, Gennep on Wheels schijnt het weer mooi weer te worden. Morgenmiddag zijn er overigens spelen voor de kinderen bij Vitesse.

de gemeente is inmiddels ook druk bezig om Gennep een voorjaarsbeurt te geven. Het Ellen Hoffmannplein krijgt een schoonmaakbeurt, waarna het mozaïekplein weer in vol ornaat te bewonderen zal zijn. De webmaster van deze site was er vandaag in ieder geval druk mee zoals te zien is op de foto links. Maar ook was men vandaag bezig met de bloembakken aan de lantaarnpalen.

Ondertussen zijn de ooievaartjes uit het ei gekropen. Woensdag 27 april was het zover, zoals de oplettende gastenboekschrijver van deze site opmerkte. En inderdaad, toen ma (of pa) ooievaar even de benen strekte waren op de webcam 2 kleine ooievaartjes te zien. Een mooi gezicht.

Dat het mooi weer was blijkt ook de foto die Marcel instuurde van de ondergaande zon, gefotografeerd vanaf de flat aan de Brugstraat. Aan diezelfde Brugstraat vordert de bouw van het 3e bouwblok van OpdeLogte ook gestaag.

de 2 jonge ooievaars
ondergaande zon
opdeLogte
heeft u ook weleens het gevoel dat u geobserveerd wordt?
wildgroei op de Zandstraat
Filmimpressie 1e communie

filmimpressie van de 1e communie van 2011.

Zonnige 1e communie

De laatste keer dat deken Huisman communiecantjes in de Martinuskerk mocht verwelkomen.

Het was een zonovergoten 2e Paasdag en iedereen was heel toepasselijk op zijn paasbest.

Er waren dit jaar 13 communiecantjes. En na de mis toog men traditiegetrouw voorafgegaan door de harmonie naar de Mariakapel aan de Groes.

Govert meldde dat er rond het stadhuis niet 2 maar zelfs 4 ooievaars rond vlogen. Kapers op de kust? Of misschien de jonkies van verleden jaar? Er zijn in ieder geval 3 eieren in het nest gezien. Maar hopen dat het ook dit jaar weer goed gaat.

De harmonie stuurde een bedankje voor alle Gennepenaren die gegeven hebben voor de net afgelopen donateursactie. Alhoewel net iets minder is gegeven dan in 2010, is toch het mooie bedrag van ruim € 2000 opgehaald. Een bedrag dat zeer welkom is als je bedenkt hoe duur het instrumentarium is. En ook zal binnenkort het repetitielokaal verlaten moeten worden, dat gesloopt wordt om plaats te maken voor het Bolwerk. Dit betekent dat de harmonie tijdelijk onderdak moet zoeken en straks een nieuwe ruimte in het Bolwerk zal moeten inrichten. De harmonie bedankt de gulle gevers in ieder geval van harte.

Geen herindeling

De ministerraad heeft in haar vergadering van donderdag 21 april 2011 besloten het omstreden voornemen voor een herindeling in Noord Limburg in te trekken!

Kleurige wekker

Monique Peters stuurde een foto van de veelkleurige "wekker" die haar en Ton dinsdagochtend wakker maakte. De pauw zal in alle vroegte wel de schitterende zonnige dag willen begroeten die het ook weer vandaag was. Het is ongekend, 24 graden. Maar ook erg droog zoals we kunnen zien aan de foto hieronder links van de Gennepenaar die staat te sproeien ook al is het nog pas half april. Nadat maart al extreem droog was, gaat het in april gewoon door. En dat bij temperaturen zoals vandaag van maar liefst 24 graden. Er zijn ook mooie zonsondergangen te bewonderen.

De runderen zijn inmiddels weer terug in de Niersvallei en de paardebloemen maar ook de kruiden beginnen hard te groeien. De pinksterbloemen staan zelfs in volle bloei en het is nog niet eens Pasen. Dat is as weekend dat ook zonovergoten belooft te worden. Zondag is in de hoogmis van 10 uur het 50jr jubileum concert van het Vocaal. En het is nog gratis ook. Enkel een bijdrage aan de collecte en/of vastenactie wordt gevraagd en die is weer voor een goed doel, namelijk de stichting GESP, die met de opbrengst het onderwijs in de Gennepse partnergemeente in Nicaragua wil steunen. Zon, een concert, een jubileum en nog een goed doel ook. En maandag zijn er weer 1e communiecantjes, de laatsten voor deken Huisman. Geen Gennep on Wheels dit jaar, want dat is een week later op 1 mei, maar nog wel langs het zwarte plastic rondom de Zandpoort naar het kapelletje aan de Groes, want de bodemsanerings-werkzaamheden lijken wel bijna stil te liggen.

Webcam Ooievaars weer actief

de webcam van de ooievaars is weer actief. Ik heb een knop hierboven gezet, zodat u altijd een kijkje kunt nemen.

Het complete album van Flamingo's
met alle foto's die Yannick gemaakt heeft, onderweg, in Utrecht, na de wedstrijd en op de terugtocht naar Gennep
De nieuwe pastoor van Gennep

De nieuwe pastoor van Gennep, Hans Bouman, moet natuurlijk ook afscheid nemen van zijn oude parochies.

Omroep Landgraaf heeft een reportage gemaakt welke via deze link naar youtube te bekijken is.

De kampioenswedstrijd van Flamingo's en feestgedruis

Yannick is mee geweest naar Utrecht en heeft de volgende foto's gemaakt (later volgt nog een compleet album)

Opening Wilhelminaplein

Zaterdagochtend 16 april rond 11:00h werd het vernieuwde Wilhelminaplein officieel geopend. De buurt was uitgenodigd en werd ontvangen met koffie door de gemeente. Dit vanwege de actieve participatie in en bij het plannen en de uitvoering.

Wethouder vd Bogaert hield een speech en reikte vervolgens aan alle buurtgenoten een speciale taart uit met daarop afbeeldingen van het Wilhelminaplein vroeger (toen het nog een busstation was) en nu.

Het is al dagen mooi weer en vooral dit weekend is erg fraai. Dat het eerder deze week hard gehageld heeft met behoorlijke windvlagen (waar ik op de fiets van Boxmeer naar Gennep in terecht kwam!), blijkt uit de foto's die Marijke stuurde. De foto's zijn van dinsdag 12 april rond 12:30h.

de hagelfoto's van Marijke

Kampioenen weer in Gennep

Zaterdagavond rond 20:30h arriveerden de spelers van Flamingo's per speciale bus weer in Gennep, waar bij PicaMare de prinsenwagen van Bombakkes stond te wachten voor een feestronde door Gennep en uiteindelijk naar de feesttempel de Dragonder.

Ik heb begrepen dat het een heugenswaardige middag is geweest en heb uit betrouwbare bron vernomen dat op de heenweg zelfs politiebegeleiding was geregeld voor de bus, vanaf Nijmegen tot Malden. Foto's van de wedstrijd en de feestvreugde na afloop volgen morgen.

De spelersbus arriveert (bbetje scheefhangend) weer bij PicaMare
Waar een menigte de spelers en aanhang opwacht
de chauffeur (Marten)
de fotograaf (Yannick)
plezier alom
uitwuiven van het team op de "platte kar"
Flamingo's Heren 1 KAMPIOEN!

en promoveert naar de B-league. Flamingo's won de uitwedstrijd tegen HUSK USV in Utrecht en voor 2 busladingen Gennepse supporters met 2-3 (setstanden: 18-25 25-22 20-25 25-20 14-16). Flamingo's werd daarmee onbereikbaar voor Peelpush, die later vandaag speelt. (later meer) Volgend seizoen spelen dus zowel de dames als de heren van Flamingo's in de B-league, het 1 na hoogste volleybalniveau van Nederland!

Over jubilea, Donner, Gennepermolen en een mooi weekend

serenade 50jr huwelijk

De harmonie was vanavond helemaal naar Milsbeek getogen om een serenade te brengen aan het 50jr echtpaar van Duuren. En zondag moeten ze weer spelen, want is de 1e dag van hun donateursactie.

Ook vandaag, vrijdag 15 april, zou minister Donner een voorstel in de ministerraad brengen over al dan niet herindelen in Noord Limburg en alhoewel eigenlijk al duidelijk is wat de inhoud zal zijn. Want herindelen gebeurt alleen als dat van onderop gesteund wordt en dat is niet het geval. Bovendien blijkt uit de praktijk dat herindelingen geen financiëel voordeel opleveren, maar meestal zelfs financiële nadelen. (link) Maar we moeten nog afwachten, want het onderwerp is vooruitgeschoven en niet in de ministerraad behandeld.

Ook samenhangend met de herindeling het samen gaan van de omroepen van Gennep en Mook. Gisteren is het voorstel in de Mookse gemeenteraad aan de orde geweest om de zendmachtiging voor Mook aan die nieuwe omroep te geven. Op het laatste moment is dit tegen gehouden door de gemeenteraad. (link) Vervolgens heeft de MOS gesteld per 1 juni met uitzenden te stoppen.

Maar terug naar Gennep, want dit is tenslotte een Gennepse site. De gemeente wil nu toch weer (laten) bouwen langs de Niers achter de gennepermolen. Er zijn randvoorwaarden vastgesteld voor ontwikkelaars en vervolgens kunnen die plannen indienen. Het terrein van ca 3500m2 mag voor max 50% bebouwd worden in maximaal 4 bouwlagen (dat is ca 12-13m hoog). Het onderwerp is 4jr geleden al eens aan de orde geweest (zie update citadellen van 2007). Blijkbaar heeft de gemeente toch teveel geld vastzitten in het terrein, mede vanwege de daar uitgevoerde asbest-sanering van ca 1 miljoen. De toekomstige ontwikkelaar moet wel de "keramiek-experience" integreren en bij voorkeur het oude kantoorgebouw laten staan. Ik ben benieuwd naar de voorstellen.

gebied Gennepermolen

Morgenmiddag vindt de volksverhuizing plaats van Flamingo's naar Utrecht. Maar liefst 2 bussen met Flamingo-aanhang gaan de heren van Flamingo's aanmoedigen, die morgen naar de B-league kunnen promoveren, hetgeen ongekend zou zijn voor Gennep. We houden onze duimen gekruist heren. Het wordt zowiezo een mooi zonnig weekend. Ook goed nieuws voor Jong Nederland vanwege hun flessenactie die morgen gehouden wordt en ook voor de harmonie die zondag met hun donateursactie begint. Maar natuurlijk ook voor de rest van ons. De bomen staan in bloei, de paardebloemen en madeliefjes bloeien en er zijn zelfs al pinksterbloemen. Een stralend zonnetje erbij, dan kan het weekend niet meer kapot.

Lege flessen en donateursactie

Op zaterdag houdt Jong Nederland weer haar jaarlijkse lege flessen-actie.

De leden en leiding van deze jeugdvereniging gaan dan in Gennep langs de deuren om statiegeldflessen op te halen.
De opbrengst van deze actie komt ten goede aan Jong Nederland Gennep, zodat de contributie laag gehouden kan worden en er nieuwe activiteiten voor de leden en niet-leden kunnen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse spooktocht en kamp.

Vanaf 10.00 uur zullen de kinderen onder begeleiding van een volwassene in groepjes op pad gaan. Zij zullen dan met bolderkarren, auto's en aanhangwagens langs de deuren gaan om zoveel mogelijk flessen op te kunnen halen. Het streven is natuurlijk dat al deze wagens vol komen. Spaar dus uw flessen op zodat de kinderen niet voor niets voor de deur staan.

En zondag, maandag en woensdag is de jaarlijkse donateursactie van een van de oudste harmonieën van Nederland, de Gennepse harmonie. Vrijdag geven ze eerst nog een serenade voor een stel dat maar liefst 50jr huwelijk viert. Andre geeft blijkbaar niet, maar u toch wel?

Bodemsanering Zandpoort eindelijk begonnen

Het einde van de "vlindertuin" en het zwarte plastic lijkt dan eindelijk in aantocht. Vandaag, dinsdag 12 april, is de fa Laarakkers begonnen met de noodzakelijke bodemsanering op de plek waar vroeger de smidse van Beckers stond.

Na afloop kan het terrein eindelijk worden ingezaaid en kan Mirso het spandoek met de Gennepse koppen uit de mottenballen halen om hier op te hangen, in afwachting van de definitieve inrichting van dit terrein.

Als u as zaterdag met de Roze Vogolbus mee wilt, moet u opschieten, want er zijn nog maar 15 plaatsen beschikbaar (kosten € 7)

Klas 1972-1973 en Roze Vogolbus

Martinusschool, 1972-1973

Toon Vloet stuurde de foto links: klas 6 van de St Martinusschool van 1972 en 1973. Samen met Theo Roosenboom en Gilbert v.d. Mooren had hij ook de meeste bijbehorende namen gevonden. Klassefoto 1972-1973 met namen.

De afbeelding rechts symboliseert de Roze Vogol bus. Nadat de dames van Flamingo's afgelopen zaterdag hun verblijf in de B league volleybal hadden zeker gesteld, kunnen ook de heren as zaterdag 16 april kampioen worden en daarmee naar de B-league van de heren promoveren. Dat zou een bijzondere prestatie zijn, zeker in ogenschouw nemende dat Gennep niet al te groot is.

Stefan Vloet stuurde me een mailtje om aandacht te vragen voor het feit dat men, bij voldoende belangstelling, voor zaterdag een autobus wil organiseren om naar Utrecht te reizen en de heren aan te moedigen (met bij succes natuurlijk een after-party in de bus). De bus zal om ongeveer 12:00h-12:30h vertrekken, terug om ca 19:00h, maar eerst moet men natuurlijk zeker weten of er genoeg animo is.

Hiervoor kan men een mailtje sturen naar Stefan: mailadres

Dus wilt u een kampioenschap meemaken, stuur een mailtje aan Stefan.

Koekenbakkers in Gennep

Zaterdagmiddag werd er bij ons aangebeld. 2 "fleurig" geklede jongedames vertelden een heel verhaal aan Nellie. Of ze bij ons in de keuken een appeltaart mochten bakken? De dames heetten Reini en Maud en waren van de studentenvereniging SV Koko uit Maastricht. (link) De dames (het bleken er uiteindelijk 5 te zijn) waren in het kader van hun poging lid te worden van het dispuut Daps Decentium gedropt in Gennep met een aantal opdrachten. Onder andere moesten ze proberen ergens een appeltaart te mogen bakken. De anderen moesten geld verzamelen met allerlei acties. Dat was ze ook gelukt met vegen en liedjes. Ze hadden in 1,5 uur €42 opgehaald.

Gezamenlijke conclusie van de jongedames was dat de mensen in Gennep bijzonder vriendelijk en aardig waren. Helaas namen ze na afloop de door hen gebakken appeltaart als bewijs mee. Volgens Nellie zag ie er smakelijk uit.

Superweekend voor Flamingo's

Het is een echt super-weekend voor Flamingo's. Niet alleen werd oa Dames 2 kampioen door een 4-0 overwinning, ook Dames 1 won met 3-0 en heeft met 1 wedstrijd te gaan de gevarenzone voorlopig verlaten en Heren 1, dat zelf met 4-0 won zag beide concurrenten voor de titel verliezen, zodat ze met nog 1 wedstrijd te gaan 4 punten voor staan. En dan was er natuurlijk nog de huldiging van de kampioenen, waarbij 3 neefjes (waaronder een petekind) en een nichtje van mij.

Dames 2 wint met 4-0 en is kampioen
Dames 1 wint met 3-0
huldiging der kampioenen
Lente in Gennep

Het was vandaag, vrijdag 8 april, weer schitterend weer. En ook het weekend belooft weer erg goed te worden.

Nieuwe garage en tankstation aan Duivenakkerstraat?

Op Funda wordt geadverteerd met de verhuur van een spiksplinternieuwe autoshowroom, werkplaats en tankstation aan de Duivenakkerstraat op de plek waar de Kuulwei zat en waar de oude gebouwen en tankinstallatie nog te zien zijn. (link naar FUNDA-advertentie) Ik heb gehoord dat de eigenaar er eigenlijk appartementen wilde bouwen, maar daar geen toestemming voor kreeg. Dan maar terug naar de vroegere bestemming zal ie wel gedacht hebben. Er wordt op het terrein veel geparkeerd en dat zal met deze bestemming afgelopen moeten zijn, zodat de parkeerdruk in dit gedeelte van Gennep nog verder zal toenemen. Hieronder wat plaatjes van hoe het er uit zou moeten zien. De nieuwe gebouwen staan op de plek van de huidige bebouwing.

artist impressie
vogelvlucht
plattegrond
voorgevel (Duivenakkerstraat)

Of het doorgaat is twijfelachtig, want het pas nieuwe bestemmingsplan Gennep Noord, waar dit onder valt, staat weliswaar een bedrijf toe, maar niet een verkooppunt voor moter-brandstoffen en ook geen garage. Ik laat u hier rechts het betreffende stuk uit de plankaart zien. Op dezelfde plankaart ziet u ook het Avia tankstantion bij Albert Heijn, waar deze aanduiding voor bestemming wel ingetekend is. We zullen het volgen.

Het is jammer dat de gemeente Gennep blijkbaar bijna armlastig is, want het perceel zou prima ingericht kunnen worden als bv combinatie van groen met parkeren of iets dergelijks.

De dertiger jaren

Henk heeft weer een aantal oude stukken gescand.

Een boekje van hotel de Kroon uit de dertiger jaren van de vorige eeuw en een boekje van de MaasBuurtSpoorweg uit 1938. Beide boekjes geven een aardig doorkijkje in de situatie van zo'n 80jr geleden. En we leren bv dat er in Gennep een biljartclub was, die "Krijt op Tijd" heette. We leren dat een kopje koffie 15 cent kostte en dat Dorresteijn in de Niersstraat een dorgisterij annex fotozaak had die "St Joseph" heette.

Het GAT van Gennep, deel 2

Ik berichtte een tijdje geleden over het "GAT" van Gennep, waar de gemeente Gennep ineens over 2010 een tekort blijkt te hebben van 1,3 miljoen, dat is ruim €72 per inwoner, van baby tot bejaarde. Dat is nog eens een ander gat dan het duidelijk zichtbare gat van Gennep, waar afgelopen vrijdag op 1 april nog een olifant actief was om de vlinderstruiken "op te ruime" (foto Bert vd Bosch)

Sommigen zien in het plotse giga tekort het bewijs dat een herindeling dringend noodzakelijk is. Want stelde adviseur Berenschot in zijn rapport uit 2008 op blz 78 niet: "De herindeling ... zal een structureel financieel voordeel opleveren, die de daling van de uitkering uit het gemeentefonds ruimschoots compenseert en ruimte genereert voor nieuw beleid." Deze conclusie van Berenschot blijkt dus een pertinente onwaarheid.

Verleden jaar is een onderzoek gepubliceerd van de consequenties van herindeling en van kosten-efficientie van gemeenten. En wat blijkt? "Figuur 11.1 laat zien dat kleine gemeenten naar verhouding niet meer personeel in dienst hebben dan middelgrote of grote gemeenten. Het verband ligt eerder andersom." (pag 195) en verder: " Duidelijk is wel dat kleinere gemeenten per inwoner niet meer uitgeven dan grotere gemeenten. Het verband is eerder andersom: hoe groter de gemeente, hoe hoger de uitgaven per inwoner. Dat is niet alleen zo in 2010, maar was bijvoorbeeld ook het geval in 2009 of 2008." (pag 196 en 197). Schaalgrootte-voordelen?: " Vermeende besparingen door schaalvergroting worden meestal gezocht in de overhead. Berenschot-adviseurs Huijben en Geurtsen (2008) stellen echter vast: ‘Hoe meer medewerkers een organisatie telt, hoe groter de overhead. Dit is een nagenoeg lineair verband. Opvallend daarbij is dat er nauwelijks schaalvoordelen optreden. Een kleine organisatie heeft gemiddeld eenzelfde percentage overhead als een grote organisatie. Ook dit geldt voor alle sectoren die we hebben onderzocht.’" (pag 198)

De conclusie is duidelijk: herindeling leidt tot hogere kosten, waardoor het gat van Gennep alleen maar groter zal worden. Overigens reageerde minister Donner recentelijk op dit wetenschappelijke onderzoek middels een brief aan de 2e kamer (21 mrt), waarin hij stelt: " Dat er in veel gevallen geen besparing wordt gerealiseerd, heeft alles te maken met het feit dat kostenbesparing zelden doelstelling van de beoogde schaalvergroting is. De herindelingspraktijk laat zien, dat versterking van de bestuurskracht van gemeenten in kwalitatieve zin het overheersende motief is voor gemeentelijke opschaling. Die kwaliteitsverbetering mag kennelijk in de ogen van betrokken gemeenten wat kosten."

Tja...... Moet ik hier echt nog op reageren???? Het lijkt overduidelijk dat niet alleen in Bergen en Mook, maar ook in Gennep nog eens goed naar de onderliggende argumentatie en rapportages moet worden gekeken op basis waarvan voor een herindeling gekozen is.

U hebt zich misschien afgevraagd waarom er de afgelopen week zo weinig updates waren? Ik was met mijn gezin in Rome, zoals onderstaande plaatjes laten zien.

Trevi-fontein

hotel Columbus

Italiaanse schone op Piazza Navone

Collosseum

Pantheon

Martinustoren in HDR

Marco heeft afgelopen weekend de Martinustoren bezocht en foto's gemaakt. Bijzonder is dat het HDR foto's zijn. HDR staat voor High Dynamic Range. Een van de problemen van digitale camera's is het beperkte bereik. Dat heeft als gevolg dat als er donkere en lichte vlakken zijn 1 van beide slecht worden weergegeven. Zo wordt een mooi getekende blauwe lucht ineens egaal blauw. De camera kan het gewoon niet aan.

Door een aantal foto's achter elkaar te maken met andere instellingen en die dan vervolgens weer te combineren is dit te verhelpen en dat heeft Marco bij deze foto's dus gedaan.

Uitzinnige vreugde in PicaMare

Toen de dames 1 van Flamingo's na een veldslag van bijna 2 uur de dames van Yarden-Havoc met 3-1 hadden verslagen. Nummer een na laatst verslaat kampioenskandidaat (tot deze zaterdag). Na deze overwinning hebben de dames alles in eigen hand en hebben 3 ploegen achter zich met nog 2 wedstrijden te spelen. (overigens wonnen concurrenten Leeuwarden en Donitas op zondag onverwacht een inhaalwedstrijd, zodat de dames weer 1 na laatste stonden) Ook de heren 1 wonnen, zij het moeizaam met 3-2. Het onverwachte gebeurde echter dat mede-titel kandidaat Peelpush met maar liefst 4-0 van nummer laatst verloor, zodat Flamingo's, ondanks de matige prestatie, de kop-positie overnam. Dames 2 deed wat van hen verwacht werd en won met 4-0 en zijn hard op weg om, net als Heren 2, kampioen te worden. Een succesvol weekend voor Flamingo's dus.

Op zondagmiddag speelde Vitesse 1-1 tegen Boskant en staat daarmee 4e, met nog steeds kansen op de titel.

Het GAT van Gennep

Even voor de goede orde: het tekort is een tekort op het huishoudboekje, zeg maar op de lopende rekening en staat compleet los van investeringen zoals Niersdalbrug, het stadhuis en ook de Essent-gelden. De gemeente geeft dus teveel uit aan lopende zaken. Dat kun je niet corrigeren door investeringen niet uit te voeren.

Klas 2 uit 1957-1958

Klas 2 uit schooljaar 1957-1958 van de St Martinusschool met meester Goossens.

 

De foto is afkomstig van Frits Basten, die bovendien de meeste namen wist.

 

Bovenste rij van links naar rechts: Robbie Deters, Jan Hoesen, Frits Basten, Sjaak Bongers, Paul Gunneweg,  Eddie  Reijnen, Piet Sanders, Piet van Schijndel, Jan Weijers, Marius van de Maat, Henk Fleuren, Theo Peters,

2e rij van links naar rechts: Willy Janssen, Theo Thissen, Jan Lamers, Albert van Megen, Gerrie Achterberg, Bert Giesbers, Sjaak Goossens (onderwijzer), Frans Guelen, ?????, Hans Nogarede, Jan Wilbers,

3e rij van links naar rechts:Theo Vervoort, Mat de Roy, Willy Lamers, Gerrie of Huub Verpoort, Victor Rouleaux, Jan Hubbers, Harrie ten Haaf, Arie Doors, Jos Ackerschott, Wim Bartels,

Zittend van links naar rechts:Hans Wolbertus, Nico Arts, Theo van Est, Peter??Voss, Gerrie Dinnissen, Jan Gülen, ?????, Frans Thissen.

Concert de Haas: van Velzen en Heart of Stone
Zaterdagavond 19 maart 2011 was weer het jaarlijkse concert bij de Haas in Milsbeek. Dit jaar trad van Velzen op met in het voorprogramma Heart of Stone. Marco heeft foto's gemaakt, welke op Picasa te bewonderen zijn. Veel plezier

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

counters for myspace

View My Stats