Meester Alphons van den Bogaert

Een nieuwe special. En nu over meester Alphons van den Bogaert die in 1912 dhr Hilgers (schrijver van het Genneps Volkslied) opvolgde als hoofd van de ULO in Gennep aan de (toen) Schoolstraat (nu Brugstraat). Na de aanbouw van een vleugel voor de lagere jongensschool werd hij ook hoofd van die school. Hij woonde in die tijd in de schoolwoning ernaast (nu in 2007 woont mevr van Abel er, zolang ook niet deze woning door de gemeente gesloopt is). Het verhaal en het meeste materiaal is afkomstig van Eddy Smits, kleinzoon van Alphons. (Hij werkt in Den Bosch en blijkbaar vinden ze ook daar dat het enorm jammer dat zo'n karakteristiek gebouw en erfstuk als de Martinusschool gesloopt is.) Indien u op 1 van onderstaande afbeeldingen klikt, wordt de nieuwe special geopend. (ook in het verzamelalbum specials)

Niet 4 maar 5!!

Onlangs vertelde ik u over de 4 buizerds in het Niersdal. Ik kwam er vanmiddag achter dat het er geen 4, maar 5 zijn. Blijkbaar zijn er 3 jongen grootgebracht. Ik heb een kort (niet al te goed) fimpje gemaakt met mijn fototoestel om het aan te tonen. Het was vandaag trouwens zowiezo fabelachtig weer, zoals ook op de foto's te zien is. In Ottersum hadden ze op hun 1e kermisdag geluk. Het is wel even wennen nu ze ook in Otttersum een ècht kermisterrein hebben. En binnenkort volgt de special over meester v.d. Boogaert.

De familie zwaan op de Niers
torens vanaf de Niers
Op de Niersdijk
het asfaltpad op de Martinushof naar PicaMare
Kermis in Ottersum
Nog eens de ULO klas van "47, maar nu met alle namen

De foto links is afkomstig van Toon Pennings en toont een ULO-klas van de Aloysius ULO in Gennep in 1947. Toon wist al een serie namen.

Vervolgens kreeg ik een mailtje van José Witjes-van Swaemen. Haar vader (Nölleke van Swaemen) had in die klas gezeten en wist waarempel nog alle namen:

boven v.l.n.r.: Herman Hermsen, Frans Jansen, Jan Koops, Tonnie Dohmen, ? Noy(Nijmeegseweg), Gerard van Hout, Hein Ebben.

midden v.l.n.r: Ernst van Dijk, Tonnie Jansen, Anton Reijnen, hoofd van de school dhr. Johan de Visser, Gijs van de Heijden, Piet Gommers, Willie Peters, Jozef van Lindert, Jan Haerkens.

onder v.l.n.r.: Arnold Francissen, Frans Reijnen, Arnold van Swaemen, Bennie Wessels, Wim van de Mondt, Wim Linsen, Toon Pennings

Goed voor Gennep: Tijdens mijn afwezigheid van de week heeft ook de nieuwe omoeporganisatie "goedvoorgennep" haar informatie-avond gehouden. Ik heb op internet de presentatie bekeken en ik moet eerlijk zeggen, dat ik toch wel onder de indruk was. Het ziet er goed doortimmerd uit. Op basis van dit verhaal en ook de financiële onderbouwing moet ik constateren dat Magic er een zeer serieuze concurrent heeft bijgekregen. Het is afwachten wie de licentie zal krijgen, waarbij Magic natuurlijk wel het voordeel heeft dat ze momenteel al een licentie heeft en bovendien een behoorlijk braaf doorgeefluik van de gemeente is (weinig of geen kritische vragen). De info van de info-avond van "goedvoorgennep" is ook hier te lezen: info-avond goedvoorgennep

Ondertussen lijkt het erop dat het buizerd-paar in het Niersdal 2 jongen heeft gehad en dat die inmiddels uitgevlogen zijn. Ik zag vanmiddag boven de Niersdijk in ieder geval maar liefst 4 buizerds het hemelruim kiezen en langzaam steeds hoger cirkelen onder het uitschreeuwen van hun karakteristieke geluid.
Het wordt herfst
Het paadje achterom naar PicaMare wordt vrijdagmiddag 5 okt geasfalteerd
De discussie website van Goof kan gevonden worden onder: LINK, discussie

Verder kreeg ik nog een mailtje van Peter Roosenboom: "hallo, Vandaag 4 oktober heb ik mijn web site de Roosenbooms van Gennep geupdated. Er zijn veel gegevens gewijzigd of aangevuld. Op het moment ben ik bezig met de notariele akten uit de 19e eeuw. Op initiatief van en in samenwerking met Frank Fleuren. De resultaten daarvan moeten nog in het computerprogramma opgenomen worden. Daarna komen ze ook op de web site. Verder speur ik nu de doop-, trouw- en begraafboeken van Gennep na in het archief in Venray. Dat levert veel op. Dat is al gedeeltelijk verwerkt. Vooral doop en trouwgetuigen. Zie de web site: http://www.peter.roosenboom.name Verbeteringen, aanvullingen, vragen, opmerkingen, scans van foto's, geboorte- trouw- overlijdensactes, scans van trouwboekjes, bidprentjes, overlijdensadvertenties, huwelijks- geboorteaankondigingen. Dat is allemaal welkom!! Groeten Peter"

Hoe lang nog??

Er wordt door bestuur en politiek druk gesproken over samenwerken en wellicht samenvoegen van de gemeenten Gennep, Mook en Bergen. Ik zal me er niet over uitlaten, maar wat wel een gevolg kan en zelfs waarschijnlijk zal zijn, is dat de dagen van het Gennepse gemeentehuis zijn geteld. Het is logisch om te veronderstellen dat het gemeentehuis van een samengevoegde gemeente in Gennep zal komen, maar het huidige gemeentehuis zal dan véél te klein zijn voor alle ambtenaren. Dus zal er een nieuw gemeentehuis moeten komen.

Hetzelfde is gebeurd bij de meeste gemeenten na een herindeling. Zie maar Boxmeer. Daar wordt een nieuw gemeentehuis neergezet voor zo'n € 16 à €17 miljoen.

Dat zullen nog aardige discussies worden. Slopen van het bestaande gebouw en nieuwbouw op de huidige lokatie? Of verkoop van het bestaande gebouw en nieuwbouw op een andere plaats? Als een nieuw gemeentehuis van de nieuwe gemeente tenminste in Gennep komt en als tenminste het geld opgebracht kan worden.....

Karin Snoeren uit Heesch stuurde 3 foto's van de (vroegere) Martinusschool en zelfs met de meeste namen. Deze worden ook toegevoegd aan het album van de Martinusschool

Juni 1976. De namen zijn op bijgaande foto bijgeschreven: LINK
1979. De namen zijn op bijgaande foto bijgeschreven: LINK
5 juni 1983. NAMEN
Tijdens mijn afwezigheid hebben ze de buitenkant van de nieuwe studio bij PicaMare grotendeels afgemaakt. Ik vind het er niet onaanrdig uitzien. Aan de achterzijde is men bezig om een pad aan te leggen met grasklinkers
En in het Nierspark is men druk bezig met alle voorbereidingen voor de dijkophoging
Mijn oude schooltje is compleet verdwenen. Overigens: omdat gemeentehuizen blijkbaar altijd in het centrum moeten staan, kunnen ze hier dan straks niet veel beter het nieuwe gemeentehuis bouwen ipv een supermarkt??
De ULO in 1947 en... Een Ander Geluid

De foto links toont een ULO-klas van 1947.

De foto werd gestuurd door Toon Pennings. Toon schreef het volgende:

"Bijgaand tref je de foto aan. Ik weet niet of ik alle namen juist heb, het is immers al 60 jaar geleden. Voor zover ik mij kan herinneren staan de volgende personen op de foto: van links naar rechts boven: Herman Hermsen, Frans Janssen, Jan Koops, Tonny ?, Jan Linders, ?, Hein Ebben. midden: Ernst van Dijk, Tonny Jansen, Anton Reijnders, hoofd van de school dhr Johan de Visser, ? van der Heijden, Piet Gommers, Willie ?, Jozef ?, Jan Haerkens (Oeffelt) onder: ? Francissen, ? Reijnders (Oeffelt), Arnold van Swaenen, ?, ?, Wim ?, Toon Pennings ".

Ik voeg de foto tevens toe aan het schoolalbum van de Aloysius ULO.

Een Ander Geluid

Paul van Lieshout reageerde in een mailtje aan mij op mijn betogen jegens de gemeente en vroeg mij om zijn mailtje te plaatsen. Bij deze. Druk op bovenstaande titel of op de volgende LINK

En verder: ik ontving erg leuk materiaal van Eddy Smits over zijn grootvader dhr v.d. Bogaert die in 1912 benoemd werd als opvolger van dhr Hilgers als hoofd van de ULO in Gennep. Hij kwam te wonen in de woning naast de toenmalige (nu bijna gesloopte) school, waar nu mevr van Abel woont. Eddy stuurde het levensverhaal gelardeerd met foto's en ander beschrijvend materiaal over bv de watersnood en de oorlog. Ik zal hier eerdaags een nieuwe special van maken. Karin Snoeren uit Heesch stuurde vervolgens een aantal klassefoto's van de Martinusschool, welke u binnenkort op de site kunt verwachten. Ook heeft u nog foto's tegoed van de Indiëganger Frans Reijnen uit Gennep, afkomstig van Jan en Annie vd Hurk-Derks uit Veldhoven (ze komen er echt aan Jan. Sorry dat het zo lang heeft geduurd). En verder hoop ik nog film te krijgen uit lang vervlogen tijden waar de tram zelfs nog te zien zou zijn en ook film van het binnenhalen van de loc in Gennep. Blijven kijken dus. Ondertussen is men langs de Niers ècht begonnen met het ophogen van de Niersdijk langs de Niersweg en staat er van de Martinusschool nog maar een héél klein beetje overeind. Overtuig u zelf hieronder. Tenslotte nog wat plaatjes van de Emmastraat (ik kan het niet laten). U weet wel: de straat waarover ik in 1983 een brief van de gemeente ontving dat ze opgeknapt zou worden. Na een klacht kreeg ik afgelopen jaar te horen dat de Emmastraat in het voorjaar van 2007 met de "schouw" (=beoordeling) door de gemeente zou worden meegenomen. Daarna heb ik niets meer vernomen, zodat de buurt volgend jaar het 25jr jubileum van de belofte door de gemeente kan gaan vieren.

De Martinusschool op 1 okt 2007
De werkzaamheden aan de Niersdijk zijn begonnen. De brandnetels, bankjes en hekken zijn inmiddels verdwenen

De schapen langs de Niersdijk hebben een aardige serie klitten verzameld

 

De Emmastraat zoals deze er de afgelopen 25jr heeft bijgelegen en nog steeds bij ligt (sinds het verdwijnen van de bus in deze straat)

 

Van het kastje naar de muur......

Er is in de tijd dat ik in China was blijkbaar weinig veranderd in het Gennepse. De Niersdijk is nog steeds een modderpoel, een stukje authentiek Gennep (de Martinusschool) is al bijna gesloopt en het Nierspark is nog steeds een brandnetelparadijs. Aan de voortekenen te zien begint men al wel bijna met het ophogen van de Niersdijk langs de Niersweg. Ook werd mij door Ton bericht dat het bordje (brom)fietsers langs de Brabantweg inmiddels door de gemeente vervangen is [Ton: " volgens mij is het bordje aan de Brabantweg weer weg. Nu mogen alleen bromfietsers op de rijbaan. Tenminste als ze de getrokken streep over mogen steken. (dit type belijning staat toch voor 80km weg?) ] Verder moest u de groeten hebben van deken (of pastoor) Huisman, die in Toronto, Canada, bij zijn broer op vakantie is. En nu de titel van deze update: ik kreeg een mailtje van een familie aan de Willem Boyeweg met een verhaal dat ik u niet wil onthouden. Weliswaar geen foto's, maar blijkbaar wel erg Genneps. Lees (en huiver) het verhaal via onderstaande link.

VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR GESTUURD WORDEN

Belofte maakt schuld

Ik heb u een update over China beloofd. Het heeft weliswaar weinig met Gennep te maken maar als Gennepenaar ben ik er afgelopen week geweest. Een Gennepenaar in China dus. China en met name Peking (Beijing) is dichterbij dan je zou denken. Het is maar 9 uur vliegen vanaf Schiphol en dat is evenlang als bv naar Los Angeles. Anderzijds ligt China wel heel ver weg, want het is een heel andere wereld.

In Peking vind je 2 werelden naast elkaar, waar de tegenstellingen bijna niet groter kunnen zijn. Een arm gedeelte waar vooral de nieuwkomers van het platteland zitten (vaak in wijken met "huizen" zonder water of toiletten die hutongs genoemd worden,
en een westers gedeelte dat in niets verschilt van westerse wereldsteden. De inkomens-verschillen zijn groot. Het gemiddelde inkomen op het platteland bedraagt zo'n € 400 (per jaar), maar stijgt wel gestaag. Inmiddels wonen in Peking alleen al zo'n 16 miljoen mensen.
In de stad bedragen de inkomens van de middenklasse €2.500-€5.000 per jaar. En een auto kan men al kopen vanaf €2.000. Niet vreemd dus dat er een enorme trek naar de grote steden is. Wie wil tenslotte niet delen in de welvaart.
Je ziet in Peking dus erg veel auto's maar verder ook de meest vreemde, door mankracht aangedreven vehikels, waarmee men zichzelf, goederen of anderen (fietstaxi's) vervoert.
Volgend jaar zijn natuurlijk de Olympische Spelen in Peking. Hier zien we het Olympisch stadion, ook wel het "birds' nest" genoemd.
En voor het contrast hier een verkoper van zoete aardappelen. Ze worden ter plaatse op een oude drum, achter op de fiets, gekookt. Het is misschien wel de 1e stap op weg naar de middenklasse
Aardappelen zijn trouwens niet gewoon in China. Seafood daarentegen wel, en dan nog liefst zo vers mogelijk. Een maaltijd bestaat uit zo'n 12 (kleine gangen) waarvan de laatste een schaaltje rijst is om de laatste gaatjes te vullen. Ik wist overigens niet dat je ook kwallen kon eten. (niet lekker trouwens)
Omdat steeds meer mensen auto's krijgen is het verkeer een ramp. Een groot deel van de dag sta je gewoon stil. En inderdaad is er veel smog. Ze werken hard om de metro nog voor de Olympische spelen uit te breiden.
En omdat er ook nog behoorlijk fietsen (in alle soorten en maten) rondrijden, is het ontzettend chaotisch. Kris kras, van links naar rechts, niemand die zich aan verkeersregels houdt. Gelukkig kan niet hard gereden worden, zodat er veel minder ongelukken gebeuren dan je zou verwachten.
Overal zijn Chinezen bezig om de kost te verdienen en vaak via de handel. Het afdingen is er tot kunst verheven, waarbij het vaak de vraag is of dat je iets koopt, of dat iets aan je verkocht wordt. (munt-eenheid is de Yuan of RMB. De waarde-verhouding met de euro is ongeveer 10 RMB = €1)
Er is zelfs een speciaal warenhuis waar het onderhandelen tot touristische attractie geworden is (Silk Street). Je kunt er vanalles kopen, een (nep) rolex , zijden artikelen, vliegers, kostuums, tapijten en ga zo maar door. In het algemeen moet je nooit meer dan 10-25% betalen van de 1e prijs. Ze vragen altijd wat het je waard is. Geef je een prijs op, dan hebben ze beet en laten ze niet meer los.....
Zogenaamd is er geen werkeloosheid. Overal staan (blijkbaar voor de show) wachten, zijn er straatvegers of zoals op deze foto dames die de spijlen van een hek aan het schoonmaken zijn (elke dag!!!!). Op de voornaamste straten is geen blaadje of wat dan ook te vinden. Helemaal schoon, alsof je binnen in een huis bent. Verderop in de hutongs is dat trouwens wel anders.
en dan de touristische attracties: het Tienamin plein, waar in 1989 de studentenopstand werd neergeslagen. Een errug groot plein waarop ook het mausoleum van Mao staat. Hier zien we op de achtergrond de toegang tot de verboden stad.
Aan het plein ligt ook het gebouw van het volkscongres van de Chinese Communistische partij, waar begin oktober weer 2000 partij-vertegenwoordigers bijeenkomen voor het jaarlijkse congres
Ook voor de Chinezen zelf is het plein, het mausoleum en de verboden stad een voorname attractie.
De verboden stad was het gedeelte van de stad waar in het verleden de keizer met zijn huishouding (7000 man) verbleven en dat verboden was voor gewone Chinezen. Gelukkig is het behouden gebleven en is nu toegankelijk als een (erg groot) soort openlucht museum.
Aan deze tekens op de hoeken van het dak kun je zien dat dit een keizerlijk gebouw was (9 tekens). Hoe minder tekens, hoe minder beduidend het gebouw.
Er zijn verschillende andere bezienswaardigheden, zoals het Summer Palace van de keizer, even buiten Peking.
En dan is er natuurlijk de Chinese Muur, 5000km lang en een van de 7 wereldwonderen. De muur is eeuwen geleden gebouwd door zo'n 1 miljoen chinezen om indringers uit Mongolië te weren. Het mooiste stuk om te bezichtigen schijnt bij Badaling te zijn, zo'n 1,5 uur rijden ten noorden van Peking.
Ben wel voorbereid op een stukje klimmen want de muur is af en toe wel héél erg steil. Al met al een mooie ervaring in een mooi land dat sterk in opkomst is. 1,3 miljard chinezen zijn bezig met een economische inhaalslag op de rest van de wereld.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

china