Een ander geluid

Paul van Lieshout stuurde mij een mailtje over het feit dat ik vaak de gemeente op de hak neem. Hij vindt dat niet altijd terecht en vraagt mij om zijn reactie integraal op mijn site te zetten. Bij deze dus. Zie hieronder. Ik ben voorstander van een vrije meningsuiting en vind dat iedereen zijn stem moet kunnen laten horen. Ik zal hier niet reageren (omdat dat flauw zou zijn) en reageer wel rechtstreeks naar Paul. Wilt u uw mening uiten dan kan dat altijd in het gastenboek en anders via een mailtje rechtstreeks aan mij. O ja: ik wil tòch wel op 1 aspect van Paul's mailtje reageren. Het is natuurlijk zo dat de meeste ambtenaren niet "verkeerd" zijn. Als ik die indruk zou hebben gewekt, dan bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan. Mijn vader was gemeente-ambtenaar en al mijn broers en zussen zijn (semi-) ambtenaar (geweest). Mìjn bezwaar richt zich vooral op de politiek en op het systeem en zou eerlijk gezegd juist willen dat (goede en betrokken) ambtenaren meer de ruimte kregen. (en ik blijf van mening dat een echte binding met Gennep dan op zijn minst wenselijk is). Maar verder gezwegen. Hier volgt de mail van Paul:

Hallo Harm

Ik kijk altijd met veel plezier naar je site. Een site die Gennep waardig is en veel vanuit het verleden en heden is er te zien. Hiervoor mijn complimenten. Wat ik jammer vind zijn  je reacties de laatste tijd naar de  gemeente.

Dat je er kritiek op hebt vind ik prima, is niks mis mee. Je moet wel voldoende en goed geïnformeerd zijn. Die indruk heb ik soms niet. Vaak heb ik de indruk dat jouw boosheid de leidraad is in het stukje wat je schrijft.

De keuze voor een decentraal cultureel centrum is al heel oud. Ik ben zelf 30 jaar geleden betrokken geweest bij het neer zetten van diverse buurthuizen. Mensen in de buurt waren er blij mee, en dat is nu nog steeds. Kijk naar Milsbeek,  Heyen en 't Ven deze kern dorpen zijn blij met hun gemeenschapshuis. Dit geld ook voor de vogelwijk, Tjenke muda, en gennep zuid. Of deze locaties op dit moment nog voldoende gebruikt worden is een tweede maar mensen waren er blij mee.

Ik kan mezelf voorstellen dat diverse verenigingen niet samen gaan in een centrum. Je hebt gewoon last van elkaar. Denk aan een toneel vereniging en een drumband naast elkaar. Het vocaal oefent op de Roepaen en heeft het daar enorm naar zijn zin. Er moet nog een oplossing komen voor de diverse buitenlandse gemeenschappen. Wij als toneelclub oefenen ook op de Roepaen en in de Rhulenhof. Hier spelen we in september 2008.

Er zijn zoveel clubs en verenigingen in de gemeente als je die allemaal een ruimte wild geven dan ben je met iets onmogelijks bezig. Clubs moeten zelf zoeken en aan geven wat ze willen. Soms gaat dit samen en soms niet

Kijk Harm er zijn mensen die wel tevreden en blij zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Kijk niet alleen in de krant naar de mening van een journalist maar luister ook naar de betrokken verenigingen die in het spel zijn.En informeer goed hoe het in elkaar zit

Zowiezo is niet tevreden omdat er een combinatie is waar niet mee te werken valt. Interessant aan dit geheel zou zijn, waar is het tussen hen en de gemeente fout is gelopen. Welke alternatieve zijn er geboden en waarom niet geaccepteerd. Een kranten artikel en dan nog een paar keer hetzelfde artikel zegt mij niet zoveel.

Bij de gemeente werken diverse vrienden en kennissen van mij. Ik vind dat je hun tekort doet als je het over de “gemeente” hebt. Deze mensen leveren wel terdege goed werk af. Dat het soms niet mijn keuze is!! Het zij zo want in andere gevallen is het wel mijn keuze en ben ik blij. Dus positieve kritiek moet (ja moet) ook gegeven worden. Ik ben zelfs van oordeel dat je alleen met positieve en opbouwende kritiek verder komt.

Als toneel vereniging hebben wij heel lang gebruik gemaakt van de zolder van “de brug” ik denk zo'n 10 jaar geleden dat we er nog zaten. Toen al was het een puinhoop daar. We moesten voor alles uitkijken om niet door de vloer te zakken of en muurtje om te duwen. Eigenlijk was het toen al (door het bestuur waar ik in zat) rot en toe aan veel onderhoud. Maar als we dat (als bestuur toen der tijd) bij elkaar telden dan was het niet om te betalen. Dus het is een keus geweest of opknappen of slopen het laatste was veel goedkoper en beter omdat met opknappen nooit gerealiseerd kon worden wat de wensen daar waren. Ik vind jouw tekening creatief maar kijk eens naar hoe je mensen naast elkaar hebt gezet en kijk eens naar de praktijk. Draai de tekening eens uit en ga met diverse verenigingen praten en luister naar de reactie. En kom dan terug met een nieuwe schets, maar bedenk hem niet alleen.

Ik ben zelf ook Gennepenaar en mij gaan dingen ook aan het hart, ik probeer via mijn weg aan de weg te timmeren. Ik ben in het verleden en nu veel betrokken geweest bij diverse clubs en verenigingen. Dit heeft mij altijd veel info gegeven. Als je deze info bij elkaar optelt en probeert te realiseren in een club of buurthuis of cultureel centrum dan ben je met iets onmogelijks bezig. Dan is decentraliseren de oplossing.

Ach en je loopt zo wel eens tegen een foutje aan van de diverse overheidsinstellingen, ik ga er van uit dat het nooit opzet is. Er bestaat geen enkele ambtenaar die nu eens denkt “laat ik vandaag nu eens de burger gaan pesten met een of andere maatregel”. Nee er word (net als in andere bedrijven) gewoon een fout gemaakt, en of dit wil zeggen dat iemand niet capabel is, dat denk ik niet. Want als de ambtenaar het in jouw ogen goed doet dan zegt weer iemand anders die persoon is compleet ongeschikt.

Even t.a.v. de mensen aan de Willem boyenweg. Als ik last heb van omwonende dan ga ik naar de desbetreffende persoon toe, eninformeer. Mocht het niet tot een redelijk gesprek komen dan ga ik kijken of er een vergunning mee speelt. Als dat zo is ga ik de gemeente vragen of ze de vergunning  willen handhaven.

Ik wil hiermee niet zeggen dat de mensen daar geen gelijk hebben. Dat wil ik in het midden laten ik wil een ander geluid af geven.

Op dit moment ben ik bezig met het grote bord van AVIS tankstation. Ik ben door de gemeente zeer correct behandeld. En binnen twee weken had ik al mijn antwoorden. Het bord is nog niet weg, en of het weg gaat is de vraag. Maar de handelswijze is zeer correct.

Harm ik vind dat je verder moet gaan met waar je heel goed in bent en je geeft Gennep een enorm mooi stukje waar een ieder trots op is, en jij mag daar het meeste trots op zijn.

Ik heb geprobeerd deze tekst op je site te plaatsen maar het zijn te veel leestekens. Ik zou het prettig vinden als je hem integraal zou plaatsen mischien krijgen we dan een open discussie hierover

Groet Paul van Lieshout