Ranglijsten

De ranglijst was weer gunstig voor Sherilyn vanavond (14 sept) in het programma "so you wanna be a popstar" en ze is dus door naar de volgende week. Gefeliciteerd. Geen foto's of film van vanavond, maar van een andere wedstrijd waar ze eerder dit jaar meedeed: de gemeentelijke voorleeswedstrijd.

Wie had eerder dit jaar bij de voorleeswedstrijden kunnen bedenken dat ze (ook) nog op tv zou belanden... Er zijn zo van allerlei ranglijsten. Als je zo op internet aan het rondsnuffelen bent met google, kom je er verschillende tegen. Bv allerlei ranglijsten van gemeentes die opgesteld worden. Over duurzaamheid, over de kwaliteit van de gemeentelijke websites en ga zo maar door. Op het gebied van duurzaamheid scoorde de provincie Limburg verleden jaar het slechtst van alle provincies, maar was de gemeente Gennep wel de beste van Limburg!!. (zie: duurzaamheidsmeter) Niet slecht toch. Van de beoordeling van de websites van gemeentes heb ik zelfs twee, wel heel verschillende versies gevonden. Een overheidsmonitor en een van een instantie die voortdurend onderzoek doet naar die websites. Ik zet een stukje van de ranglijsten hieronder. Dan kunt u zelf de resultaten vergelijken.

gemeente
Vormgeving
Inhoud
Communicatie
Dienstverlening
Minpunten
Pluspunten
Eindtotaal
67
1
Oss
37 
157 
20 
95 
25 
334 
27
5
Nijmegen
35 
147 
35 
76 
-5 
35 
323 
400
42
Arcen en Velden
41 
143 
15 
50 
10 
259 
144
65
Cuijk
10 
156 
20 
45 
-5 
15 
241 
214
93
Venray
26 
140 
10 
50 
-5 
221 
105
223
Venlo
73 
20 
43 
20 
163 
257
266
Mill en Sint Hubert
21 
124 
15 
-20 
-5 
13 
148 
273
314
Boxmeer
21 
83 
10 
25 
-15 
129 
41
324
Bergen(L)
49 
10 
60 
-10 
10 
126 
223
359
Gennep
20 
82 
10 
-5 
112 
417
392
Mook en Middelaar
-8 
82 
10 
20 
-15 
89 
164
397
Groesbeek
-16 
106 
12 
-7 
-10 
85 
335
447
Sint-Anthonis
-1 
80 
20 
-50 
-15 
10 
44 
225
483
Goedereede
-9 
12 
10 
-50 
-20 
-57 

Verbazingwekkende verschillen in de beoordeling en conclusies. En dat terwijl het toch in principe over hetzelfde onderwerp schijnt te gaan. De gemeente Bergen zowel 41e als 324e! Voor de gemeente Gennep is de beoordeling niet zó sterk verschillend, maar scheelt toch altijd nog zo'n 130 plaatsen. Ik ben benieuwd naar de beoordeling over 2007. Het zou toch mooi zijn als Gennep een stukje verder op de ranglijst omhoog zou gaan. Makkelijk is bovendien dat je bij de hoger geplaatste gemeenten kunt kijken wat dìe gedaan hebben.

Toen en Nu

Fons attendeerde me erop dat de foto van de Martinusschool met de berg gesloopte zooi op dezelfde plaats genomen is als veel van de klassefoto's van de Martinusschool door de jaren heen. Tijd dus om herinneringen op te halen in een versie van Toen en Nu en om een laatste blijk te werpen op een van de weinige restanten van Gennep van zo'n eeuw geleden. Kijk maar eens op de foto van de watersnood van 1926 en zie hoe weinig straks nog over is. Het gebouw dat de stijl van een eeuw geleden ademt en op een sleutel-lokatie ligt moet plaats maken voor onze plaatselijke grootgrutter met daarboven flats zoals tegenwoordig gewoon schijnt geworden. Hele Gennepse generaties zijn opgegroeid op deze school. Mijn vader staat op een klassefoto uit rond 1928, ikzelf op een foto uit 1966, maar het genneps bestuur en ambtenaren-apparaat zal wel niet zijn wortels op deze plek hebben en het slechts beschouwen als een stapel stenen op een plek die goed vermarkt kan worden. Het zij zo. We krijgen waarschijnlijk het bestuur dat we verdienen. Gelukkig maar overigens dat dat in het verleden blijkbaar anders moet zijn geweest. Anders waren we bv het stadhuis en het Petershuis ook al lang kwijt geweest. Voor de namen moet u in het album van de Martinusschool kijken. Zie verder ook eerdere updates zoals: kogel voor 100 jarige

Eed'le school, zo fier, zo Genneps; Genneps trots waart gij weleer !
Genneps bestuur beukte u hevig, straks ligt gij in puin ter nêer !
noot: ik realiseerde me later dat ze dit op het gemeentehuis waarschijnlijk helemaal niet kunnen "plaatsen". Het is dus het 2e couplet van Genneps volkslied! (zie volledige tekst)

TOEN: 1928 klas 3 St Martinusschool (mijn vader staat rechts bovenaan op de foto)

TOEN: 1930 St Martinusschool

TOEN: St Martinusschool 1933.

TOEN: De 7e klas van het schooljaar 1952-1953. (door Fons Keijsers)

TOEN: St Martinusschool 1960. Combi-klas 4B-5B.

TOEN: 1963 3e klas Martinusschool met Meester de Goossens

TOEN: ca 1965. Basisschool St Martinus, klas 4 of 5 met meester Cup en (hoofdmeester) Beckers. Mijn broer Jos is de 4e van links, achterste rij

TOEN: 1966 4e klas Martinusschool met Meester de Gier

TOEN: 1965: 4e klas St Martinus (hier sta ik zelf op, ergens in het midden)

TOEN: 1968
NU
NU
Toen: Anno 1908
Toen: Anno 1926. Het water kon de school niet deren. Hier kunt u overigens de "blauwe gracht" bewonderen

Tot ziens vertrouwd stukje Gennep:

Eed'le school, zo fier, zo Genneps; Genneps trots waart gij weleer !
Genneps bestuur beukte u hevig, straks ligt gij in puin ter nêer !

Torenkraan voor "Het Hobbeltje"

Het is wel een leuke naam voor die nieuwe torenflat op de kop van het Pagepark: "Het Hobbeltje". In ieder geval is voor een torenflat een torenkraan nodig en die is vandaag gezet bij de flat in aanbouw. Onderwijl worden de flats aan de Brugstraat en de Martinusschool verder gestript. Ondertussen laat het Waterschap op zich wachten, want ik meen toch echt te weten dat men stelde dat men aan het eind van het 2e kwartaal (en dat is in juni) zou beginnen met de ophoging van de dijk en de kadewerken langs de Niers in Gennep. Het hoogwaterseizoen zit er ook aan te komen, dus al te lang kan men ook niet wachten. U heeft verder nog 1 album van mij tegoed van de zilveren deken en dat zijn wat plaatjes van de zondagavond. Deze foto's zijn afkomstig van (de familie van) de deken zelf. Inmiddels heb ik om ruimte te besparen het fotomateriaal van 2005 van de server verwijderd. Ik neem aan dat hier toch niet veel mensen nog naar keken.

Boven de sloop van de flats aan de Brugstraat. Links het vroegere schoolplein van de Martinusschool. Ik kan me nog herinneren dat je na het klinken van de bel in rijen van 2, per klas naar binnen moest.
Album vd zondagavond van "de zilveren deken
Natuurontwikkeling in Gennep

De gemeente Gennep neemt de natuur en de natuurontwikkeling ter harte. De ontwikkeling van het Niersdal, natuurlijke (on)kruiden in het Nierspark en vandaar ook dat onkruid op straat niet meer met vergif wordt bestreden, maar met borstelen en andere methoden.

Dit leidt dan tot een mooie ontwikkeling van de natuur en de groei van allerlei (korstmossen). Wilt u weten waar u dit mooie tafereel kunt aantreffen, klik dan op de foto links.

Verder was ik in de Nieuwstraat getuige van een wel erg grote dosis optimisme. Nauwelijks zijn de plannen voor een blauwe (of blijft het toch een groene?) gracht onthuld, of deze persoon was al vooruitgelopen op de plannen. (zie foto op volgende regel).

Ook verbaasde ik mij over de grote hoeveelheid troep, die men uit de oude Martinusschool moet verwijderen. Vandaar dus de hoge opruimings- en sloopkosten. (of niet Gerard?). De typerende metselwerk dakopbouwtjes zijn er op verschillende plaatsen al vanaf gestoten. Voor meer foto's, kijk dan onder bouwactiviteiten.

Van de foto van de MAVO-klas van 1970 hebben we inmiddels bijna alle namen (zie album MAVO) Veel plezier.

Alvast een kano aangeschaft om te kunnen varen op de blauwe gracht???
De troep
De gemetselde dakopbouw is er al gedeeltelijk van af.
Om te laten zien dat ik niet overdreef: dit is de Niersdijk na 24 uur zon.
De nieuwe Niersbrug die er niet kwam

Ik moest er ineens aan denken toen ik het plan voor Gennep Centraal en de Martinushof zag èn met in mijn achterhoofd het plan voor de bouw van een 4e Niersbrug. In 1974 was die 4e brug er al bijna en nog op een presenteerblaadje ook.

Wat was namelijk het geval: de rondweg rond Gennep stond op stapel en daarmee verviel de provinciale weg dwars door Gennep. Het is gebruik dat dergelijke wegen vervolgens aan de gemeente worden overgedragen, maar dan wel in goede staat. En de oude Niersbrug was ongeschikt voor vrachtverkeer. (herinnert u het zich nog?). Dat betekende dat Gennep een nieuwe brug zou krijgen.

Maar....., die nieuwe brug zou ook op een andere plaats mogen liggen. De oude brug kon dan gewoon in gebruik blijven met uitzondering van vrachtverkeer. Lijkt toch een goede deal of niet? Nieuwe brug voor niks. Gelegenheid om het centrum van Gennep te ontlasten middels een brug op een andere plaats. Er werden dus plannen ontwikkeld. Ik heb de plantekening nog, gemaakt door bureau Kragten. LINK. Maar het mocht niet zo zijn. De politiek hield het tegen. Men wilde de nieuwe brug op de plek van de oude.

Het huidige plan Gennep Centraal met de te nemen route vanaf zeg Novita richting Ottersum (alternatief is via de Doelen of het Melkstraatje) via de Niersbrug
Het plan van 1974. Het pand van Peters in de Picardie werd al aangekocht (terrein ligt nu nog steeds braak). De weg zou voor de Witte Olifant langs gaan (door de toenmalige kuil) en dan richting Hoesen (daar is immers al een "schier-eiland" bijna tot aan de NIers)
Zelfde tekening, maar meer in detail.
Beide routes zijn aangegeven in dit plaatje

Overigens: de argumenten tegen een brug op deze plaats betroffen vooral het feit dat het een aantasting van het Niersdal zou zijn. Dit is op zich een goed punt. Maar het schiereiland van Hoesen en de geplande fietsbrug (geen scooters??) zijn dat ook. En feit blijft dat Gennep de laatste 50jr in zijn ontwikkeling is blijven steken vooral door ontsluitings- en ontwikkelingsproblemen. En dat blijft ook bij de huidige plannen hèt probleem voor de toekomst. Want: hoe kom ik met de auto bij Big Boss of in Ottersum????? En hoe rijden Ottersummers met de auto naar bv het politiebureau?????? Ik neem aan dat de wethouders dan over de rondweg rijden..........

De Gennepse MAVO, 1970

Van Marjo Linders komt een foto van de 1e klas van de MAVO van 1970. Deze foto is ook toegevoegd aan het schoolalbum van de MAVO (LINK). U weet het. Heeft u nog ergens oude klassefoto's liggen of ingeplakt in een album, stuur ze dan op of scan ze en stuur dan een mail met de file. Er zijn altijd mensen die hun eigen klassefoto's niet (meer) hebben. En ook voor anderen kunnen de foto's nog erg leuk zijn. Het is zowiezo aardig om een overzicht te hebben van de Gennepse klassen door de jaren heen. En verder: stripper in Zowiezo, opheldering over de van Brederodestraat en een kijkje in PicaMare. Ik zal het maar niet hebben over "het gebrek aan stuurkracht van de gemeente Gennep" en het zoveelste waarschijnlijke uitstel van het fietspad in het Ven (ondanks de uitdrukkelijke provinciale toezeggingen), want die overheidsperikelen worden zo langzamerhand vervelend en daarover kunt u ook in de krant lezen.

Links zien we de foto van de stripactiviteiten in de Brug (de oude Martinusschool) en dan vooral de voormalige ruimte van Zowiezo.

Hieronder ziet u de huidige toestand van de vroegere zaal. Meer foto's van de huidige situatie onder "bouwactiviteiten 2007" (links)

MAVO 1970. De 1e klas. Foto komt van Marjo Linders. Marjo wist nog de volgende namen: Bovenste rij v.l.n.r. : dhr Vullings;  pierre Lintsen;  .... Wouters;  ... Rutten; ? ; Marjo Linders; Marijke Spit; ? ; ... Nogarede;  ? Onderste rij ; ? ; ? ; Theo Wikkers: Peter Peeters;Theo Verhoeven; Marja Thoonen; Els Wouters; Marjan Tax; Marga Peters' Misschien kan iemand ze nog verder aanvullen.

Boven een foto van de zaal van PicaMare in de huidige staat. Blijkbaar krijgt de studio een eigen trapje naar beneden rechtstreeks naar de zaal. Meer foto's onder: LINK

Herinnert u zich de foto van de Essent operatie in de van Brederodestraat nog? Theo Wilbers verschafte opheldering: de 10 kV schakelinstallatie van het verdeelstation wordt vervangen. Het duurt tot december.

Laarzenpadroute langs de Niers

"Heerlijk fietsen of wandelen door een Maasduinen landschap". In Gennep is er de laarzenpad-route langs de Niers. Ik meende altijd dat die aan de Ottersumse kant lag, maar ik heb me blijkbaar vergist. De gemeente heeft alleen een foutje met de bebording gemaakt. Men kan beter de borden fietspad weghalen en er een waarschuwing plaatsen dat gebruik van het pad (de Niersdijk) voor eigen risico is en zeker wordt afgeraden voor minder validen en voor kinderen. ..........Het mannetje moest van de fiets...............................

Een "deken" voor een deken

Zondagmiddag was er eerst een puzzelrit door het gehele dekenaat. Om 16:00 was er weer een hoogmis met alle priesters en alle koren van de parochies in het dekenaat. Tevens werd het cadeau van de parochies voor dhr deken nà de communie overhandigd. Alhoewel, "deken", het was een quilt, maar daarover dadelijk meer. Na de mis was er weer een receptie in de tent. Zuutjes an gaf een serenade. En Gennep.nu was er natuurlijk weer bij. Maar terug naar de "deken". De "deken" is een quilt bestaande uit 20 stukken die aan elkaar gezet zijn. 14 stukken zijn door dames van de 14 parochies van het dekenaat gequilt op basis van een thema van elke individuele parochie. De basis is telkens een foto van een specifieke plek of ding van die parochies. Daarvoor ben ik met Dory in mei (in 2x) het gehele dekenaat door geweest. De 20 stukken zijn aan elkaar gezet en geven samen een beeld van het dekenaat Gennep. Er is tevens een boekje gemaakt met uitleg over de quilt en de individuele delen van de 14 parochies. Ik heb 3 albums: allereerst van de mis van zondag 9 sept, een mis met 7 heren dus. Vervolgens een kort album met de foto's van 29 aug, waar de quilt nèt gereed was en aan een aantal dames, die eraan mee hadden gewerkt, werd getoond en tenslotte een album met de foto's die ik in mei van de diverse parochies gemaakt heb en die de basis hebben gevormd voor de verdere werkzaamheden van de dames. Veel plezier.

De mis van zondag 9 sept met alle priesters èn alle koren van het dekenaat Gennep. Tevens overhandiging van de "deken". Dat ging trouwens bijna mis, maar zie zelf.
De quilt wordt voor het eerst getoond op 29 augustus
De foto's van mei 2007 van het gehele dekenaat Gennep
Het jubileum vd deken - mis en receptie

Zaterdagavond 8 sept was de feestelijke hoogmis met harmonie, gilde, vocaal ensemble, kinderkoor, kerkkoor, Vera en Steven. Daarna was er receptie in de feesttent op eht kerkplein. Deze dag èn avond was speciaal bedoeld voor de eigen parochie. Inmiddels zijn er 3 albums van dit jubileum en tevens einde van dekenaat Gennep. Veel plezier.

Ochtend. De buurt komt versieren en biedt een cadeau aan
Feestelijke hoogmis op zaterdagavond 8 sept, met harmonie, gilde, vocaal ensemble, kinderkoor, kerkkoor, Vera en Steven
Na afloop van de mis is er receptie voor de eigen parochie in de feesttent die speciaal op het kerkplein is neergezet.
De Balkan en Nederland-Bulgarije

Er gebeurt vanalles dit weekend. De deken en Martinusparochie hebben feest, Jong Nederland heeft kaderschouw, de buurtvereniging Balkan viert haar 60 jarig bestaan, her en der wordt volop gebouwd (ook door particulieren) en een Gennepse delegatie trekt naar de interland vanavond van Nederland tegen Bulgarije. De komkommertijd schijnt nu toch ècht achter de rug te zijn. Vandaag wordt overigens Luciano Pavarotti begraven. Zijn misschien wel bekendste stuk was Nessun Dorma van Puccini.

Een Gennepse delegatie staat te wachten op de bus die hen naar de interland zal brengen
Onderwijl leest de deken zijn brevier net als altijd en net alsof er geen feest is.
Vraag me af wat Essent hier op de van Brederodestraat uitspookt.
De tenten staan gereed op het Voorhoevepark voor het feestgedruis van vanavond als het 60jr bestaansfeest van de buurtver. wordt gevierd
van Wijnen is begonnen met het bekisten van de fundering voor de nieuwe flat op de kop van het Pagepark.
Buurtver. Helpt Elkander versiert en biedt cadeau aan

aan deken Huisman op zaterdagochtend 8 sept 2007, omdat de deken dit weekend zijn zilveren jubileum en tevens afscheid als deken viert. De langst zittende en oudste deken van Nederland is nà dit weekend "deken-af". Een foto-impressie:

Yvonne, Sherilyn en Evert

We kunnen in de Gelderlander lezen (LINK) dat Yvonne Taanman 4 medailles heeft gewonnen op de World Transplant Games in Bangkok. Yvonne Taanman is Yvonne Dieks uit de Steendalerstraat, die vroeger nog bij Flamingo's speelde en ook op het jubileum verleden jaar acte de présence gaf. (zie dat album in Gennep2006) En Sherilyn treedt vanavond op in "So you wanna be a popstar". Sherilyn is 11jr, zat t/m deze zomer op Maria Goretti en zit momenteel in de brugklas op het Elzendaal. Allemaal stemmen dus vanavond op Sherilyn. En Sherilyn is dóór hoor!. En Evert? Ja, Evert heeft dit weekend jubileum, viert afscheid (als deken) en komt terug (als pastoor). De oudste deken van Nederland, de langstzittende deken van Nederland en nu waarschijnlijk ook de enige deken met een eigen website. www.levensnavigator.nl Hij zou zich anders eens vervelen.... Op deze website staat ook het filmpje dat gisteravond op L1 is uitgezonden over het jubileum (en afscheid als deken) van deken Huisman. Het programma van het weekend is overigens als volgt: programma

Flamingo's
Sherilyn op MG
Meestal zie je deze niet. Hij houdt zich meestal erg goed verscholen. De vogels trekken zich weinig van hem aan
Lichte Onpasselijkheid

Hebt u het ook gelezen wat de verantwoordelijke wethouder in de M&N Bode (voorpagina) over het Pagepark durft te stellen bij alle gehalleluja: "het hobbeltje (van het hoge flatgebouw op de kop van het Pagepark) was niet nodig geweest als de bezwaarmakers goed naar het bestemmingsplan hadden gekeken".

Ik weet niet wat u ervan vindt, maar ik vind dergelijke uitspraak bijna schandalig. Dit getuigt van een soort "regenten-cultuur", waar de burger en belanghebbende niet bepaald serieus genomen wordt. Allereerst de uitspraak dat het om een "hobbeltje" zou gaan, terwijl het voor betrokkenen zeer belangrijk zal zijn en ten tweede omdat hier sprake is van sluikse praktijken van de kant van de gemeente. Want wie heeft nu in de gaten dat via dat bestemmingsplan (meer dan 1 jaar vantevoren) rechten worden afgegeven om een 26m hoog gebouw neer te zetten? En dat terwijl de gemeente het de gehele tijd over een brandweerkazerne heeft die men hier neer wil zetten. In het goedgekeurde bestemmingsplan staat deze bestemming zelfs nog uitdrukkelijk genoemd! [BD-Bijzondere Doeleinden-BD- Brandweerkazerne en woondoeleinden] zie gisnet (LINK) En natuurlijk heeft een brandweerkazerne een toren om de slangen te drogen. Wie let er verder overigens op de kleine cijfertjes op zo'n plan?

Je behoort als belanghebbende op een gemeente te kunnen vertrouwen dat deze je uitdrukkelijk informeert als men iets wil gaan doen waar zeer waarschijnlijk bezwaren tegen zullen bestaan of wat sterk afwijkend van het bestaande is. En dàt zou nu fatsoenlijk zijn geweest. Maar dit gedrag... en om dan ook nog laatdunkend over een "hobbeltje" te durven spreken. Van je gemeente moet je het maar hebben, zullen we maar zeggen. Niet dus! Dit is niets anders dan misbruik maken van regeltjes en procedures door de gemeente, en (héél erg wrang) welke regeltjes en procedures eigenlijk bedoeld zijn om de burger te beschermen. Zou hier nu niemand van de raad op reageren?????? Om deze update toch nog een béétje leuk af te sluiten wat plaatjes uit het Niersdal.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!