Papierfabriek Gennep, ofwel PaGe

Een groep enthousiaste mensen hoopt op afzienbare termijn (het is 2005 als ik dit schrijf) een dvd uit te brengen ofwel een website te bouwen (misschien wel beide) ter herinnering aan de Papierfabriek Gennep. Tenslotte is de papierfabriek of Page ruim 60 jaar bepalend geweest voor Gennep. Ze hebben al een grote verzameling opgebouwd. Her en der op deze website heeft u al afbeeldingen van de Page kunnen aantreffen. Omdat de papierfabriek onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Gennep in de 20e eeuw heb ik een kort foto-album gemaakt met daarin een verzameling foto's van de PaGe door de jaren heen. Zie het maar als voorproefje op wat wellicht nog komen gaat.

Gennep was de plaats waar voor de allereerste keer in de lage landen papier op industriele manier werd vervaardigd. Dit gebeurde door Willem Boye in het begin van de 15e eeuw mbv een watermolen in de Niers. Dit feit wordt herdacht via de naamgeving van de weg waaraan de papierfabriek in Gennep in de 20e eeuw gelegen was, namelijk de Willem Boyeweg. Dhr Rijssenbeek uit Nijmegen startte in 1936 de papierfabriek in de leegstaande loodsen/werkplaatsen van de voormalige NBDS. Uiteindelijk werd het een groot bedrijf met in zijn hoogtijdagen meer dan 700 personeelsleden. En wie in Nederland kent het deuntje niet: "koning keizer admiraal, Popla kennen ze allemaal".

Overigens is in 1986 ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum oa een boekwerk uitgebracht (geschreven door Wiel van Dinter en Sjaak Kroon) waarin deze 50 jaar wordt beschreven.

Er kunnen in dit album enige dubbels zitten, maar er zitten ook enige bijzondere afbeeldingen tussen. Heel bijzonder (vind ik zelf) is de bedankbrief die Page schreef aan de brandweer van Gennep (waarvan mijn vader commandant was) om deze te bedanken voor hun inzet tijdens de catastrofale brand van 1957. We danken overigens nogal wat van de foto's aan Karel Heijs, die behalve het opbouwen en sturen van de Page ook graag fotografeerde.

Tevens heb ik 2 albums gemaakt met behulp van de foto's van Karel Goertz. Deze heeft de gebouwen van de Page gefotografeerd in september 1999 en vervolgens de sloop vastgelegd. Deze zijn eveneens vanaf deze pagina op te starten.

Ikzelf heb overigens zo'n 5 jaar vakantiewerk gedaan bij de Page, zowel in de verwerking als aan de PM5.  Inmiddels (voorjaar 2007) is de eigen website van/over de Page online. LINK Veel plezier.

De gebouwen van de Page, net voor de sloop. Gefotografeerd door Karel Goertz
De afbraak van de Page, zoals vastgelegd door Karel Goertz
Page album: Via Wim Janssen heb ik een serie foto's van zijn schoonvader Martin Kroon bij de opbouw van de PM38 in 1950. Met deze foto's begin ik een nieuw album over de Page, want er zullen in de toekomst vast meer foto's volgen.
De inzegening van de fabriek en de kerkelijke viering in mei 1953

Tenslotte hier een link naar de special over branden. Tenslotte speelt de grote brand bij de Page in 1957 op deze pagina een grote rol!

BRAND!!!!!!!