1953 Page

We schrijven nu 2007. 1953 is dus maar liefst 54 jaar geleden. Het was een tijd dat de papierfabriek Gennep, de PaGe, bloeide en groeide. En Gennep was met de Page vergroeid. Niet alleen lag de Page midden in Gennep, maar het was ook ver en veruit de grootste werkgever. 1953 was ook een tijd dat de kerk een zeer belangrijke rol speelde in het (dagelijks) leven van de Gennepenaar en ook van de Page. In 1953 werd de fabriek door de bisschop van Roermond Monseigneur Lemmens ingezegend. Er vond een mis plaats in de kerk (toendertijd in de noodkerk, de voormalige spoorwegloods bij de spoorweg-overgang), de fabriek werd ingezegend en er was 's avonds een grote feestavond.

Op de site van de Page ( Stichting historische kring Page ) is erg veel informatie en zijn veel foto's bewaard van de Gennepse papierfabriek. Ik mocht van de webmaster een aantal afbeeldingen ook hier op www.gennep.nu laten zien (waarvoor mijn dank). Dit zijn dan vooral foto's die Gennep en Gennepenaren tonen en aangaan. Op www.gennep.nu staan trouwens al behoorlijk veel afbeeldingen van de Page. In deze special toon ik zowel foto's afkomstig van de Page-site als foto's van hetzelfde onderwerp, die al op deze website staan. Ze betreffen de periode rond 1953.

De PM 38, ontwikkeld in Gennep. is net gebouwd en aangedraaid in 1952. De PM 38 is de op dat moment een van de modernste papiermachines ter wereld. In 1953 begint de ontwikkeling van de PM 39. In 1951 was de 1e steen gelegd van de nieuwe hoge gemetselde schoorsteen, die de stalen schoorsteen van dat moment, die niet meer voldeed, moest vervangen. De wederopbouw was afgesloten, een nieuw begin was gemaakt. Tijd dus om er vol en gans tegenaan te gaan.

Dat moment werd gevierd met genoemde inzegening door de bisschop. Veel plezier.

Bovenstaande foto's zijn alle afkomstig van de site van de stichting historische kring Page. De foto's zijn te dateren op mei 1953
De bisschop zorgt ook voor de daadwerkelijke inzegening van de fabriek.
Bovenstaande foto's staan al op de website in de special van dhr Heijs (maar waren abusievelijk in het jaar 1952 gedateerd). Het betreft echter dezelfde gebeurtenis. De foto bij de schoorsteen (1 rij hoger, meest links) is afkomstig van Henk. Links bovenaan is het schuurtje van Jan de Bok (Jan Janssen) nog te zien. Daarin stond bij tijd en wijlen de vrachtwagen (Dodge?). Henk mocht af en toe met hem mee.
Deze foto is ook afkomstig van de Page site. Hij toont een praalwagen van de Page op de hoek van de (nu) Brugstraat en Zandstraat. Rechts, waar op de foto het boerderijtje staat, is nu het bloemenmagazijn van van Riet. Aan de overzijde van de Zandstraat (achter de praalwagen) zien we net nog het sigarenmagazijn van van Sambeek.