Afbeeldingen van Henk Jaspers

Een van de Gennepenaren die interesse heeft in de geschiedenis van Gennep is Henk Jaspers. Hij heeft al behoorlijk wat meteriaal beschikbaar gesteld welk verschenen is onder ansichtkaarten en onder Gennepse mensen. Hier volgt in de categorie specials een speciale pagina met nog meer materiaal ter beschikking gesteld door Henk Jaspers. Bovenaan deze pagina nog een serie pagina's welke met hulp van Henk tot stand gebracht zijn.

Feestem ivm abdicatie Wilhelmina en troonsbestijging Juliana in 1948
(deel van de) luchtfoto's van Henk Jaspers
Oorlogsfoto's van Henk Jaspers
Henk Jaspers varia van 28 okt
Album Theo Albers en Henk Jaspers

Webspecials van Henk Jaspers

Een bijzondere foto van de NBDS met op de foto oa dhr Mengelberg (2e van rechts) De foto is afkomstig van Hr. M.P.Mengelberg

 

 

Harmonie treedt op op de Markt in de 50-er jaren

 

 

Dit is het ouderlijk huis van de vrouw van Henk (Wilmy), adres Nijmeegseweg 90. Henk: " Het is gesloopt t.b.v. de
rondweg. Oorspronkelijk was het 1300 m3 groot . Het is gebouwd door A.Coolen
de steenfabrikant van de Milsbeek. Schoonvader kocht het in 1936 van hem. Uit
dit huis zijn Wilmy en Henk getrouwd. Helaas weg!
In feb 1945 bij de verovering van Gennep, bliezen de Duitsers deze Niersbrug op. Hij heeft er zo'n 32-33jr geleden. Deze brug diende indertijd ter vervanging van de oude die niet geschikt was om de trams te dragen
12 feb 1946. Oorlogsherdenking bij de Stadsherberg (nu 'witte olifant"). Ook elders op deze site (bv in de webspecial van Fons) zien we afbeeldingen van deze herdenking. (LINK)
Deze foto van de Markt en het stadhuis dateert van net na de oorlog. De beschadigingen aan het stadhuis zijn nog goed te zien.
En deze ansicht toont een foto van de Markt, net vóór de oorlog. Hotel de Kroon staat er nog in volle glorie, maar zou in 1944/1945 volledig verwoest worden.

4e klas lagere meisjes School 1949 gemaakt ad Maas Veer

 

 

Engelse klas in 1953 bij de Nonnen: v.l.n.r. voor:
1.Joke Wouters (Gr.Kruisstr.)2. R.Holterman (Loodsstraat)3. Dienie de Greef (Voorhoevepark) 4.Hendriks. 5.Gartsen (Café) 6. Constance Jetten (Hotel ABC nu de Mouter) 7. Roos Jaspers 8. Ellie van Riet. v.l.n.r. achterste rij: 1. meisje van 't Voorhoevepark 2.?. 3.Tonnie Dechamps 4. Schoenmakers (Emmastraat?) 5. Annie Teunissen (Looi) staand 6.Dienie van Griensven 7.H.Verstraaten (Friettent
)

1957 Feestavond Matigheid en Genoegen

 

 

1957 Jubileumuitvoering met Karnaval in Venetié Matigheid en Genoegen. Burgemeester Gilissen spreekt hier het gezelschap toe.
Gennepse Hofkapel Landskampioen in Mei 1954

Harmonie 1953

 

Hofkapel 1954

 

Jubileum Muzikant Th. Simons van het Voorhoevepark. Op de foto zien we pa en ma Simons met hun kinderen Riki. Mathieu, Nol en Marijke (vlnr), die allevier ook lid van de harmonie waren (Mathieu tot op de dag van vandaag)

Matigheid en Genoegen 1956

 

Oefening Rode Kruis of BB juni 1957 Meisje is Roos Jaspers

 

 

 

 

 

Hofkapel 1965,W.Jaspers, van Megen,W.Noy, P.v.Haren

 

 

 

 

 

1958 140jarig bestaan UetF Achterste rij op bordes: Met de vlag is Harrie Groenen.
de rij daarvoor v.l.n.r.: Joop Nikkessen,Theo Simons,Thé Peters(Opeltje),zonder pet is Luc.van Dinter,Dries Deters, Jan Wikkers,
Pierre Nikkessen, Theo Eykmans, Peter de Roy. Staande v.l.n.r.: Joep Göertz,Thé Wilbers, Martien Benards de schilder, Jan Bernards de bakker, Jan Arts (Middelweg), Roosenboom(van Gradje de bóard), Frans Wilberts (de slager), Piet Simons, Karel Ackerschot, Henk Bernards, Joop van Megen, Karel Bernards, Wim Noy, Gé van Abel, Piet van Haren, Mat Keizers. Zittend v.l.n.r.: Toon Coopmans, Piet v.d.Berg (LTS), Chris Gommers,Wim Noy (d'n Billege), Burg Gilissen, Deken Janssen, Harry Simons (Voorzitter),Harry Denissen (dirigent),W. Berends, Jo (Pa) Aalders, Albert Wilbers (kleermaker), Wiel van Dinter. Knielend v.l.n.r.:
Johnny Schuurbiers, Wim Jaspers, Gerrit Bindels, Paul Noy. Jan Noy, Wielie Nikkessen,
Thé Basten, Jan Göertz, Jan van de Hoogen.
Hier zijn de neefjes van Arensbergen-Noy onder het toeziend oog van Gerard H. Delahay op de kermis aan het schieten.
Schietvereniging Limburgia, begin 50-er jaren

De foto's tonen de leden van de Schietsport Vereniging Limburgia die na de tweede wereldoorlog is opgericht en heeft bestaan tot begin 60-er jaren. Heel wat bekenden uit de toenmalige samenleving staan erop. De ouderen ondere ons kennen deze beslist. Staande v.l.n.r.: Smits (Opa van Piet Sluiters Bakker-Smits) Piet Baumler, Schonenberg Sr. (Boswachter Heijen), Bert Wessels, Willy Schonenberg Jr., Toon van Uden uit Cuijk. Knielend v.l.n.r.: Peters met de bijnaam Fietse Mat, Kruk, Fons van der Heijden, Wim Schutte. Deze vereniging is de voorganger van de huidige Schietsport Vereniging Gennep. SV Limburgia oefende toendertijd in de openlucht op de Blokseberg. Aldaar was een 100 meter baan aangelegd door de Militairen en Politie. Dat kon toen nog wel! Allengs werden er strengere eisen aan het schieten in de openlucht gesteld. zodat de Sv Limburgia ophield te bestaan. Echter een van hen, wijlen Fons van der Heijden, toen politie-reservist, is de schietsport altijd trouw gebleven en is langjarig voorzitter geweest van de nieuw opgerichte Schietsport Vereniging Gennep. Nu heeft de SV Gennep een binnenbaan ter beschikking en is men bezig om een 100 meter binnenschietbaan te bouwen. Op de foto met kleine kinderen is de schiettent te zien op de Gennepse kermis van 1949. Ze waren onder begeleiding van G.Lahaye, oom van Han v. Arensbergen en Gradje Noij. De jongen op die foto links van het middenis Han van Arensbergen. Hij werd tien al aangetrokken door wapens. Han is bestuurslid vanaf het begin van SV Gennep. Het manneke onderaan in de midden is Gradje Noij. De jongen boven Han van Arensbergen is Freddie Bouwmans van de kapper.
Wiel van Dinter kende nog alle namen: Wiel van Dinter:" ik herkende de foto meteen en kan vrij volledig zijn. De visclub is van 1924. De foto is gemaakt ter gelegenheid van het 25jarig bestaan in 1949 en geeft het jubilerend bestuur weer; Zittend v.l.n.r.: Toon Coopmans (Genapium)  secretaris Theike Hendriks (hoek Kruis-Emmastraat) voorzitter P. Ditner (bovenhuis 't Geveltje)  penningmeester
Staand v.l.n.r.: Nöl Velemans (Loodsstraat) commissaris Piet Claassen (Picardie)   commissaris Rienus van Dinter )Loodsstraat)  2de voorzutter Jan de Wit (Middelweg)   2de secretaris Hend Bongers (hoek Kruisstraat / Picardie) commissaris Thei Peters ('de Koe.k', Bergstraat)   2de penningmeester
"
Carnavalsoptocht van 1962, Buurt Middelweg-Steendalerstraat "De Prinsenschaor van vieftien joar" (Deze foto is gemaakt in de Middelweg)

Carnavalsoptochtvan 1962, Buurt Middelweg-Steendalerstraat "De Prinsenschaor van vieftien joar"

(Harm: tot mijn stomme verbazing kwam ik mijn eigen schoonvader Jan Zeemering op deze foto tegen. Hij is de 2e prins van links) Hans de Wit: "Naast schoonvader Zeemering staat mijn vader (de 1e prins) Jan de Wit. Op de andere foto staat mijn zus Annie als dansmarietje. Daarachter als tamboer buurmeisje Mieke Hendriks en daarachter mijn moeder Marie de Wit-Stoffelen."

Jubileum-uitvoering ter gelegenheid van het 25jr bestaan van het MaasBuurtSpoor (de trammaatschappij, voorloper van de latere ZuidOoster busmaatschappij en de nog weer latere busmaatschappij Hermes). De foto is van 1938. Er werd een revue opgevoerd.
De Spoorstraat thv de Zandpoort
De Niersbrug zoals deze er tussen de wereldoorlogen uit zag. Ivm de komst van de tram was in 1912-1913 een nieuwe Niersbrug gebouwd. Deze werd door de Duitsers in feb 1944 opgeblazen, net voor de bevrijding door de Schotten. Tijdelijk werd een Baileybrug gelegd en na de oorlog werd een nieuwe brug gebouwd. Rond 1970 bleek deze brug weer niet sterk genoeg voor het zware verkeer en mochten vrachtauto's er niet meer overheen. Ivm de aanleg van de rondweg ging de Niersbrug over in gemeente-handen en kreeg de Gemeente de keus van vervanging van de oude brug of een nieuwe brug elders voor rekening van de Provincie. De gemeente koos voor vervanging van de oude brug op de oude plaats
Henk: " Op de bijgaande foto sta ik zelf en de zoon Noud van politieman Lichtenveld die in Gennep  Veilig Verkeer promootte. Buiten was hij een gemiddelde politieman maar in huis was hij gewoon een gezellige man. Hij is later naar het zuiden vergeplaatst. Noud is ook bij een dergelijke functie terechtgekomen. Hij is nu 63 jaar. Waar hij precies gebleven is zou ik wel willen weten. Zijn broer Henk Lichtenveld werkte toe bij Janssen de Drukker en was weer vriend van mijn broer Hans."
Staande v.l.n.r. Piet Wessels,Cato Wessels,man van Nel , Nel Wessels,Ben
Wessels,zittend, Antonia Wessels-Derks,Opa Ben Wessels,Oma, Jan Wessels Baby
is Gerda Wessels.

Paultje Wessels op de step voor zijn woning aan 't Voorhoevepark (hij heeft in zijn leven dus als voertuig niet alleen maar de fiets "bestuurd"! )
Een foto met twee Piet Goossens die allebei Kolenboer waren. De een van de Stadsherberg (Witte Olifant, wat een naam!) de andere van de Oude Tol (die laatste was schoonvader van Henk Jaspers en jongste broer van Marie van de Oude Tol) Verder een foto van Piet Goossens 2 met zijn paard in 1946 en met zijn Opel blitz(met kipbak) in 1956.Hij was ook een verwoed voetballer zowel in Milsbeek als in Ottersumse elftallen. In 1943 was hij zo gedreven in dat spel dat hij een been brak tijdens zijn laatste voetbalwedstrijd. Hij heeft meer dan een jaar met dat been in het gips gelopen. Zodoende hoefde hij geen diensten te verlenen aan de bezetter, verteld hij zelf altijd! Piet en Marie van de Stadsherberg leven nog en wonen in het bejaardenhuis.
Nog enkele foto's gemaakt door Henk Jaspers van de activiteiten in de put op de markt. We zien hier Jan Wessels in actie. Geheel rechts "het kruis van Gennep". Ben benieuwd wie dat nu mooi vindt??

Dit zijn foto's van het villacomplex op de St Jansberg. Ze zijn afkomstig van Henk Jaspers. Ik laat Henk Jaspers aan het woord: "

Dit zijn enkele foto's van het Villacomplex op de St.Jansberg. Ik heb ze te leen gehad van een telg uit de Fam. van Verscheur. Op de oudste foto en ook de luchtfoto van 1938 kun je de sequoia's zien staan. Deze zijn door een Amerikaanse relatie van de fam. van Verschuer geschonken aan hen in 1865! Een daarvan staat er nog steeds. Er staan nog muren van de onderste tuin (links op de luchtfoto). Ook staan er nog de eikenbomen van let toegangslaantje vanaf de Helweg. Het complex bestond uit : Vila (oudste) Koetshuis met schuren, Boerderij van knecht (Wijnhoven) met schuur. En dan de prachtig aangelegde groentetuin met waterkelder. De waterkelder is nog aanwezig. De ijskelder is hersteld voor de vleermuizen. Er is veel over gesproken maar weinig mensen weten hoe het er vroeger uitzag. De meeste verhalen hierover ken ik van mijn schoonvader omdat die er de kolen bracht, vanuit Milsbeek de Helweg omhoog! Een hele klim. Het complex was geheel zelfsupported. Water werd met een nortonpomp vanuit de nabij gelegen Drie Meertjes ophoog gepompt naar de waterkelder. Daarvoor gebeurde dat met paardenkracht. Grotendeels verwoest door in de 2 e wereldoorlog. +/- 5 maanden in de frontlinie gelegen. Het koetshuis is pas gesloopt in 1972 door de nieuwe eigenaar die bang was voor krakers. (Natuurmonumenten) Zonde! Ook de fruit/ijskelder was verdwenen. Die is dus later weer uitgegraven en enigszins hersteld. Ik ben in het bezit van een kopie van het dagboek van een van de mensen die in die kelder geschuild hebben tijdens de gevechten en het wel en wee tot de bevrijding. Nu nog leven nakomelingen op de St. Jansberg van de Fam. van Verscheur. Met een daarvan heb ik een heel goed contact."

1945: Foto van de spoorwegovergang. Geheel rechts de spoorwegloods (zie ook toelichting foto hiernaast). Aan de overzijde ziet de Aurora-fabriek met daarvoor de wachtpost. Op de achtergrond de loods die (als enige op deze foto) bewaard is gebleven.
1945 foto van de spoorweg-overgang. Geheel rechts de wachtpost aan de zijde van Aurora. Links aan de overzijde de (beschadigde) spoorwegloods, die later de Martinuskerk zou herbergen als noodkerk. Daarna werd de loods gebruikt door drukkerij Janssen pers. Midden op de foto-op de achtergrond- ziet u het beschadigde station van Gennep
Tamboer-korps van Harmonie op concours in Baexem in 1967

Garada molen te Heijen 1945. Let op de gestapelde ammunitie

Beschadigde Martinuskerk in 1945
Optocht 1946
Optocht 1946
1940 voetbalelftal Milsbeek
Voetbalelftal Ottersum
Harmonie. De lokatie, jaar en gelegenheid zijn onbekend. Wie weet meer?
De harmonie op de Groes in 1950. Op de achtergrond de Maasweg.
Harmonie Carnaval
Molen Heijenseweg 2004
Restauratie stadswal bij kerkhof
Oude gewelven
Gewelven van de binnenzijde
Een bekende (J.W.)
Wim Jaspers met trom op de mosquito in 1955 (thv bloemenmagazijn van Riet). Het waren trouwens erg duurzame uniformen van de harmonie. Onverslijtbaar, erg warm in de winter en je kon er rustig mee in een regenbui staan.
1939 Wim Jaspers op de fiets in de Zandstraat. Hij woonde toen boven de nu Café Typhoon (zie ook de tramrails van voor de oorlog)
Deze foto staan de drie mannen die bij de Page werkte als de "Gouden
Ploeg" Dat zijn Linksachter met pet, Gerrit Weijers van t Voorhoevepark en er langs met alpinopet Wim Jaspers van t Voorhoevepark en de meest rechtse man is Wim Francissen ook van t Voorhoevepark. De Gouden Ploeg werd zo genoemd omdat ze door de week weinig deden en Zaterdag en Zondag de reparaties in de papierfabriek uitvoerde. Dat werd goed betaald!

Hier op de foto van vlak na de oorlog is te zijn dat de Kastanjebomen
voor de Café Boumans veel hebben geleden van die oorlog.

 


Batavia Jakartis Aan- en Afvoertropen 1949-1951 Bij deze troepen lag Henk Hendriks. Het is eigenlijk 1 foto, die nog aan elkaar geplakt moet worden
evacuatie 1944
1939 Steendalerstraat
groepsfoto Page 1940
Deze kris was eens eigendom van Henk Hendrix , oud Indiëganger.
Als souvenier meegebracht (1950) De Kris is 37,5cm lang
Genneps spreukenbord. De (chauvinistische) tekst spreekt voor zichzelf