Fons Keijsers heeft al verschillende bijdragen verzorgd voor deze website. En inmiddels heb ik van hem weer nieuwe foto's ontvangen. Hoog tijd dus om een webalbum te creëren met de foto's van Fons.

De foto links dateert uit 1984, toen er op de maandagmiddag een voetbalwedstrijd op de Groes was tussen meer en minder bekende Gennepenaren.
Fons: "deze prachtige foto hierboven is in de zomer van 1992 gemaakt door Wilma van Grinsven.mijnheer Middelbeek was jarenlang een bekende man in gennep en omstreken"
Fons stuurde bovenstaande foto van bijna 50jr geleden. De bouw vd verwerkingsafdeling vd Page, gefotografeerd vanaf de Dr Nolensstraat
Bovenstaande foto is van rond 1950 op de St Martinusschool. Het zijn de 3 gebroeders: Martien-Fonnie-en Harrie Keijsers
 
Dodenherdenking 1946. De plaats is op de hoek Picardie-Spoorstraat, bij de Stadsherberg (nu Witte Olifant). Het huis rechts op de achtergrond is het huidige huis van Fons)
Burgemeester van Banning houdt toespraak.
Foto vanuit de Stadsherberg richting huidige huis van Fons bij de bevrijding van Gennep op 12 feb 1945. De Schotten vallen het huis binnen op jacht naar de Duitsers.

Fons: "bijgaande stukjes kwam ik tegen in een oude krant uit 1983"

 

Oud Buitenzicht (hoek Nijmeegse en Kleineweg). Vroeger heette het Buitenzicht, totdat "Nieuw" Buitenzicht aan de Ottersumseweg gebouwd werd. Werd laatste deel van bestaan gerund door Piet en Annie van Arensbergen en stond bekend om de gebakken haantjes. Is in de 60-er jaren afgebrand, waarna zij Hotel de Kroon zijn gaan runnen.
Spoorstraat 155. (Héél vroeger gebouwd als Marechaussee-kazerne; nu is het advocatenkantoor, naast tankstation Jetten)
Fons had een aantal foto's van de feestelijke opening van de Emmastraat (gedeelte vanaf de toenmalige garage Jetten, nu AH) in juli 1980. Eén van mijn stokpaardjes. De andere helft van de Emmastraat (richting centrum) kon toen nog niet opgeknapt worden, hetgeen dringend nodig was, omdat de bussen van de Zuid Ooster er nog door moesten naar het toenmalige busstation op het Wilhelminaplein. Als die weg waren, dan zou ook dat gedeelte van de Emmastraat aan de beurt komen, luidde de toezegging van de gemeente. De bussen verdwenen in 1983, bijna 25 jaar geleden. En de opknapbeurt? Wij wachten nog steeds.... Betrouwbare gemeente?

Zuidelijk gedeelte van de Emmastraat tijdens de opknapbeurt

 

 

Kruisstraat richting Emmastraat

 

 

Emmastraat 18 met Geert Peters, Marc keijsers. meisje vd kamp, en Olga en Harrie Peters
wachten op de wethouder
2.openingstoespraak wethouder harrie van arensbergen juli 1980
opening van de gerenoveerde Emmastraat (tenminste de zuidzijde) in juli 1980
4.felicitatie - wethouder en voorzitter wiel van gaal
gerenoveerde zuidzijde emmastraat juli 1980

4e klas schooljaar 1949-1950

Foto en namen via Fons Keijsers (foto van Piet Houben) Vlnr.Rij.1 henk peters,gerrie beumeler,willie artz,theo eijkmans, ? ,boy rijnders, wim van duuren,vincent van riet,dre jetten. Rij.2 jan spikmans,ari teunissen,piet janssen, ? ,peter de rooy,henk jansen, karel ackerschott,martien smits,frans liebrand,ari jacobs. Rij.3 gerard oldenhof,bèr weber,dries jetten,mat jansen,(jan giesbers?), jochem blanken,(chris bouman?),joop van megen,twan cleef, ? , peter fransman,jan gietman.(jan is later geëmigreerd ) Rij.4 gerrit janssen,fonnie keijsers,jan hulsenbosch,piet simons,gerard van est, hendrik weren,piet houben,karel bernards, willie van de ven,bennie wiebier, jan noy,meester thissen.

gebroeders heijs,na de oorlog

 

 

 

 

schoenwinkel heijs plm.25 jaar later. Erg leuk is dat we hier het 1e winkelcentrum de Duivenakker in aanbouw zien. (brandde enige jaren later af en ook het pand van Heijs moest er aan geloven). Overigens was op de plek van het winkelcentrum eerst een (verlaagd gelegen) bongerd.

 

(via Fons Keijsers). De 6e en 7e klas op schoolreis (waarschijnlijk paleis het Loo) in 1952. Op de foto zien we:van links naar rechts; rij 1;gerard oldenhof-heinz fleuren-theo eijkmans-ari jacobs-tonnie voots-vinc van riet-willie arts-dre jetten-gerrie beumeler rij 2;peter de rooy-gerrit van est-henk jansen-ari teunissen-jan spikmans-karel bernards-piet houben-wim van duuren-hans van boxtel rij 3;hendrik weren-gerrie v.d.ven-hans basten-fonnie keijsers-henk liebrand-gerrit janssen-willie v.d.ven-frans hendriks-karel ackerschott-sjaar slungers rij 4;ari de groot-dries jetten-jan gietman-piet geulen-piet siemons-bennie wiebier-ber weber-meester beckers rij 5;kapelaan sampers-(? twan cleef)- ? -thei reintjes-joop van megen

De 7e klas van het schooljaar 1952-1953. (door Fons Keijsers)

Bij het zoeken naar de namen van mijn klasgenoten van de tweede klas,schooljaar 1947-1948 (die ik bijna bij elkaar heb)kwam ik in het fotoalbum van mijn klasgenoot Piet Houben bijgaande foto tegen. Het is de 7e klas van schooljaar 1952-1953.De namen van links naar rechts zijn; 1e rij;Henk Jansen-Theo Eijkmans-Piet Jans(s)en 2e rij;Fonnie Keijsers-Jan Giesbers-Hendrik Weren-Ferdinand Holla-Piet Houben 3e rij;Arie Teunissen-Gerrit Janssen-Jan Spikmans-meester Beckers-Karel Ackerschott-Tonnie Voots

Op mijn vraag naar het bestaan van een 7e klas antwoordde Fons: "De 7e klas is destijds uitgevonden voor jongens die te jong waren voor een voortgezette opleiding zoals b.v. in mijn geval de ambachtschool.Als je niet was " blijven zitten" liep je die kans.Er waren ook jongens die niet wisten wat ze wilden worden,zoals b.v.Jan Noy uit de molenstraat, die konden dan nog 'n jaartje nadenken,We deden wat handenarbeid,klusjes voor de school en sporten in het nieuwe gymnastieklokaal,die inmiddels al weer afgebroken is.Het was eigenlijk een verloren jaar en dat was in die tijd goed waardeloos want het betekende wel dat je ook een jaar later geld kon gaan verdienen,want twee jaar ambachtschool dat kon nog net maar dan moest er brood op de plank komen. Wie verder wilde leren kon naar de avondschool."
Dit is wat Fons Keijsers afgelopen week (eind aug 2006) langs de Maas in Oeffelt aantrof. Toch jammer dat sommigen er zo'n puinhoop van maken.
hoogwater augustus 1980 vanuit de maaskemp

Van Fons Keijsers afkomstig zijn bovenstaande 2 foto's, beide uit 1977 en genomen vanaf de flat boven tankstation Jetten . De linker foto is van de carnavalsoptocht van dat jaar. De rechterfoto is van de grote brand in het winkelcentrum (Duivenakker, toen nog 2 bouwlagen) op die beruchte zondagavond, toen Gennep het landelijk nieuws haalde. Het is inmiddels alweer bijna 30jr geleden. Ook leuk is dat de friettent (Balletrien) nog te herkennen is en dat zowel Mooren als de Tulakker herkenbaar nog in bedrijf waren.

Beide foto's zijn ook toegevoegd aan de special over branden en de brandweer

hoogwater augustus 1980 't veerhuis oeffelt

Het is onbekend of ook snorkels oid ter beschikking worden gesteld of dat de fietsers hun adem dienen in te houden. 1 ding is in ieder geval zeker en dat is dat de fietser na de geslaagde overtocht van een hapje en een drankje kan genieten bij het Veerhuis. De tjalk, die zo aardig was om als aangename beeldvulling te fungeren, stamt overigens uit 1905.

Deze (4) foto's zijn van Fons Keijsers en toont het Gennepse orkest de GOA's ( de betekenis van "de goa's" is Gennep-Ottersum-Afferden 'Siebengewald, daar kwamen de oprichters namelijk vandaan.) Deze Gennepse muzikanten hebben in de vijftiger- en zestiger jaren menig feestje in de regio opgeluisterd.Door Gé van Abel (saxofoon en klarinet ) en Piet Verhasselt (piano en accordeon) ben ik in 1958 in de "dansmuziek" terechtgekomen.Ik mocht van Gé meedoen op voorwaarde dat ik bij de harmonie- waar  ik klarinetles van hem kreeg- goed mijn best bleef doen. Mijn broer Mat is de  drummer op de foto's,en ik speelde de contrabas."
vóór mijn tijd gingen die mannen vaak per fiets naar optredens in de buurt naar b.v. Beugen,Oeffelt ,Ottersum of Heijen, maar tijden veranderen en met een contrabas fietsen valt niet mee,dus gingen we,toen ik erbij kwam, voortaan met de "auto" .
Fons Keijsers: "een foto van het zogeheten "jeugdorkest" geschoten in de orkestbak bij hotel "de kroon" in 1959. Dit orkest was door dhr.Dries Deters samengesteld uit jonge harmonieleden om die jeugd ook eens wat lichtere muziek te laten spelen, want het repertoire van unitas et fidelitas was behoorlijk pittig. 1e rij vlnr.wim noy-henk bernards-peter de rooy-joop van megen-karel bernards, 2e rij piet rutten-heinz fleuren-piërre nikkessen-theo eijkmans- de leider:dries deters 3e rij piet simons-  Huub Nikkessen-gerrit roosenboom-fons keijsers en mat keijsers (Pat Nikkessen stuurde een mailtje om te vertellen dat de ontbrekende voornaam Huub was)
Directeur Schaffers van de MBS bekijkt de aangerichte schade op 26 september 1944
Wiel Keijsers
Op verschillende plaatsen op deze site staan afbeeldingen van en over de 2e wereldoorlog, de schade en de gevolgen, die voor de gennepse bevolking en Gennep zeer aanzienlijk waren. Op deze voorpagina een 3tal foto's die daarvan getuigen. De foto's links zijn van september 1944. Het is net na dolle dinsdag en de aanval van de geallieerden is gestart om een bruggehoofd over 4 rivieren tot aan de andere zijde van de Rijn te bewerkstelligen. Men wil een eind maken aan de oorlog en nog voor Kerstmis 1944 Berlijn veroveren. Paniek in 1e instantie in de duitse gelederen, maar later "herpakt" men zich. De actie is vooral bekend geworden van "Een brug te ver". De aanval ging gepaard met veel flankerende luchtaanvallen door de geallieerden en ook Gennep moest eraan geloven. Deze aanval van de geallieerden was maar deels succesvol en de duitsers bleven tot aan februari 1945 in Gennep met desastreuze gevolgen en bv ook de evacuatie van de voltallige burgerbevolking door de Duitsers. De luchtaanvallen en het verdere oorlogsgeweld kostten wel de nodige slachtoffers waaronder ook Gennepse burgerslachtoffers. Éen van die slachtoffers was Willem Keijsers, de vader van Fons Keijsers. Hij viel op die rampzalige 26e september 1944, toen geallieerde vliegtuigen aanvielen. We vinden de naam van Willem of Wiel terug op de plaquette met namen van Gennepse oorlogsslachtoffers bij de Niersbrug. We laten Fons aan het woord:"directeur Schaffers bekijkt hier de schade na een aanval van geallieerde typhoons op de mbs-werkplaats . mijn vader was met een paar collega,s niet met lunchpauze gegaan om nog gauw wat kostbare spullen in de smeerput te verbergen voordat de moffen ermee vandoor konden gaan. Deze rampzalige beslissing heeft hij helaas met de dood moeten bekopen. Hij was toen 37, mijn moeder bleef achter met 3 kinderen en was in verwachting van mijn zus die op een evacuatieadres in Leek (Groningen) is geboren (jan.1945)". Noot Harm: de werkplaatsen van de MBS (MaasBuurtSpoor= de tramlijn Venlo-Nijmegen met hoofdzetel in Gennep) waren bij de NBDS werkplaatsen en de fabriek van de Page.De stalling van de MBS was aan de andere zijde thv het huidige Tinq-tankstation. Die gebouwen staan deels zelfs nog en zijn nog in gebruik. Elders op deze site staan nog meer foto's van de aangerichte schade. Hieronder enige informatie over de MBS, de remise en de werkplaatsen
Een plaatje met het traject van de tramlijn door Gennep en de remise en werkplaatsen van NBDS en MBS. De tram sloeg komende vanaf Gennep na de spoorovergang rechts af, voor Aurora langs. Daar waren ook stallingsgebouwen (staat er nog). Vervolgens kon recht achteruit gestoken worden, de tramlijn over richting station en papierfabriek waar de werkplaatsen waren (ook van de spoorlijn)

Op deze foto uit 1942 (tijdens de bezetting dus. Vandaar het duitse onderschrift) zien we een tram vanuit Gennep over de Spoorstraat de spoorovergang kruisen (nu de rotonde Brabantweg-Spoorstraat)

 

 

Op deze geallieerde luchtfoto uit december 1944 (na de verwoestende luchtaanvallen van de geallieerden dus) zien we Gennep vanaf ongeveer de Zandpoort (Splitsing Zandstraat-Picardie rechtsonder op de foto) t/m het spoor. Ik heb voor de duidelijkheid de verschillende straten erbij gezet.

Deze foto is genomen staande ongeveer voor het stationsgebouw in de richting van Aurora. Op de voorgrond zien we hier de tramlijn die vanaf het Auroraterrein richting werkplaats voerde.

 

Na de bombardementen was de schade enorm, zoals uit deze foto blijkt.

 

Deze 2 foto's heb ik al eerder getoond en laten Direkteur Schaffers zien die de schade komt opnemen

 

Een plaatje van de tramhalte in de Spoorstraat voor het kantoor van de NBDS. Op de achtergrond ziet u de spoorwegovergang en daarachter weer de Aurorafabriek.
Na de oorlog kwam een einde aan de MBS als trammaatschappij. Veel was verwoest en de bussen waren in opkomt. De MBS ging een buslijn exploiteren en was de voorloper van de Zuid Ooster. De oude werkplaatsen werden nu voor het onderhoud aan bussen gebruikt. Pikant detail is dat ook Fons Keijsers op deze plek gewerkt heeft, waar zijn vader bij die luchtaanval op 26 sept 1944 is omgekomen. In latere jaren verhuisden de werkplaatsen van de ZuidOoster naar het toenmalige voetbalterrein aan de Burg Woltersstraat
Luchtfoto uit 1952 van het Pageterrein, waar we de werkplaatsen nog duidelijk kunnen herkennen
En ook in 1966 was het gebouw nog aanwezig.
Links zien we een luchtopname uit 1961 van de spoorwegovergang. De tramlijnen waren inmiddels verdwenen. We zien de Aurorafabriek (gedeeltelijk) rechts op de foto. Links van de spoorwegovergang staat nog de spoorwegloods die later in gebruik was als noodkerk en weer later door drukkerij Janssen
Foto uit 1915 vanaf de spoorwegovergang richting Gennep. De tramlijn is nog niet zo heel lang gereed. We zien de tramrails richting Gennep gaan. Het witte woonhuis rechts staat er nog steeds net zo. Helemaal rechts op deze foto staat de spoorwegloods waarover ik het zojuist had.
1967: Garage Jetten als de Flintstones
1967 Flintstones
1968 Garage Jetten als "de Comedy Capers"
1968 Garage Jetten als "de Comedy Capers"
1970: Garage Jetten als "Mainzellmänchen"
Bedrijfs-voetbal-elftal van garage Jetten in 1978. Anders dan in latere jaren, werkten alle voetballers ook daadwerkelijk bij Jetten. NAMEN
Behalve aan carnaval deed het personeel van garage Jetten ook aan bedrijfsvoetbal. Deze beide foto's zijn van rond 1980 en tonen het bedrijfs-elftal van Jetten. De namen bij foto links zijn: namen foto links. De namen bij de foto rechts zijn: namen bij foto rechts Op de foto links staat het elftal op het toenmalige 2e veld van Vitesse aan de Groes. op de achtergrond zien we de toenmalige tennisbanen van TVG
1979: Het Jetten opel dealer team
   
Het voetbal-elftal van de Zuid Ooster (werkplaats: die was toen nog bij het spoor/papierfabriek)
   

 

26 september 1944