Valk
Regelmatig betrekt een valk het ooievaarsnest in het Nierdal, mits ie niet lastig gevallen wordt door de alom aanwezige kraaien. Hij laat zich trouwens moeilijker verjagen dan de buizerds, terwijl ie toch een stuk kleiner is dan die vogels. Op de Niersdijk hebben de passerende joggers en fietsers overigens weinig oog voor dit stukje natuur.
 
Het nieuwe bejaardenhuis begint inmiddels aardig te vorderen. De aannemer is bezig met de wanden en kolommen van de begane grond. Ik neem aan dat in de loop van volgend jaar verhuisd zal kunnen worden.
Gennep, de roze stad

Gennep kleurde donderdagavond roze, zoals de foto links goed laat zien. Roze donderdag in Gennep zullen we maar zeggen.

Even tevoren heb ik de foto rechts gemaakt, van de panden die geveld worden voor de Aldi en Centrum Centraal. De pannen zijn al verwijderd van de vroegere supermarkt van Jetten van Dijk (vroeger) Op het terrasje van de Stadsherberg ziet u trouwens de plaatselijke VVD coryfeeën zitten, samen met VVD 2e kamer lid Karin Straus, die vandaag een bezoek aan Gennep bracht. Wellicht dat ze deze plek gekozen hadden om nog een laatste blik te werpen op de panden van (bijna) 4 miljoen (?), want dat hebben ze tenslotte gekost. De oude supermarkt van jetten-van Dijk weg en straks een nieuwe van de Aldi ervoor terug, maar dan wel aan de Martinushof overigens. Als eerder uitgelegd geeft de gemeente een bijdrage van ruim 2,6 miljoen aan deze ontwikkeling, daarbij overigens van harte gesteund door alle politieke partijen inclusief de VVD. Of zou het de VVD toch te doen zijn geweest om het eten bij de Stadsherberg?

Vrijwilligers gezocht

De kinderboerderij zoekt vrijwilligers vertelde Linda mij. Afgelopen zondag hebben zich weer 2 nieuwe vrijwilligers aangemeld, maar er is nog steeds behoefte aan uitbreiding van de groep. De kinderboerderij plaatst dan ook de volgende oproep:

Stichting Kinderboerderij Gennep zoekt vrijwilligers!
24 Juni j.l. is de kinderboerderij van Gennep geopend en veel inwoners van de gemeente Gennep heeft al een bezoekje aan de kinderboerderij gebracht.
Door de inzet van enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om 3 middagen in de week (woens-, zater- en zondag) open te zijn.
Stichting Kinderboerderij Gennep is op zoek naar personen van boven de 18 jaar die zich tijdens openingsuren willen inzetten.
Het betreft dan werkzaamheden als drinken inschenken in de kantine, kinderen begeleiden in het omgaan met de dieren en/of workshops geven aan kinderen (kennis over dier en natuur).
 
Lijkt het je iets, stuur een mailtje: info@kinderboerderijgennep.nl
Wil je een indruk krijgen, kijk dan op onze website ( www.kinderboerderijgennep.nl ) of kom eens een kijkje nemen tijdens openingstijden!

Bienvenidos a Aldi

Aldi: "Here we come!!!!!" .... ALDI CENTRAAL

De sloop is begonnen.

Boerenwormkruid

Ik liet vanmiddag samen met Pieter Fleurtje uit op de Niersdijk. Boven op de dijk aangekomen wees Pieter naar de overkant en zei "kerktoren Ottersum". Vervolgens wees ie naar wat gele bloempjes en zei "boerenwormkruid". Ik viel bijna achter over van verbazing, want het was inderdaad boerenwormkruid en ik heb hem dat een maand of 2 geleden al eens aangewezen. Maar je verwacht zoiets niet van een jongetje van 2 jaar.

En evenmin dat ie op straat alle automerken van afstand herkent. Voor Picamare zag ie op de Picardie op afstand een Mercedes. Ik ontkende, want ik zag geen Mercedes. Wie er gelijk had? KLIK OP DEZE LINK

Inwijding

De nieuwe brandweerkazerne is afgelopen vrijdagavond (31 aug) niet alleen geopend, maar ook ingewijd door pastoor Bouman. De foto's zijn gemaakt door Pieter Lamers.

Wellicht is ook het bluswater gewijd voor een nog betere effectiviteit als er geblust moet worden. Wie weet.. ;-)

Floriade: RABO Earthwalk
Ik vertelde al dat ik vanwege het feit dat Gennep mede-organisator is van de Floriade, op 29 augustus een bezoekje aan de Floriade had gebracht (LINK). Een van de meest spectaculaire onderdelen daar is de RABO Earthwalk, in het gebouw in de vorm van een aardbol op de foto links. Ik heb een impressie gemaakt van die earthwalk. Je moet naar boven en komt vervolgens in een verduisterde ruimte waar je op een glazen vloer moet gaan staan. Mensen met hoogtevrees of met epileptische aanvallen wordt afgeraden om naar boven te gaan. Het makkelijkst is natuurlijk om op www.gennepnu.nl te kijken. ;-)
RTL4
Blijkbaar heeft RTL4 op moederdag (13 mei 2012) film-opnames gemaakt bij de 1e communie in de Norbertuskerk (link) Naar ik hoorde wordt dit as donderdag 6 september in het programma van 21:30h uitgezonden.
Filmpje van de open dag van de brandweer
Ik heb ook een filmpje gemaakt met wat impressies van de open dag van de brandweer op zaterdag 1 september 2012. Heel veel Gennepenaren zijn op de open dag geweest, maar diegenen die het gemist hebben kunnen het een stukje inhalen via het bekijken van het filmpje. Veel plezier. Het filmpje wordt ook toegevoegd aan het overzicht 2009-2012. Veel plezier.
Oliesjeik in Ottersum gesignaleerd

Toen ik terug kwam van de wedstrijd Achates-Vitesse signaleerde ik ineens in de Ottersumse weiden bij de Niers een oliesjeik, die zo te zien het terrein aan het verkennen was.

Net als de oostblok tycoons die voetbalclubs opkopen zoals Abramovitsj (Chelsea) en Zjordania (Vitesse Arnhem) roeren ook de oliesjeiks zich duchtig ( Sheikh Mansour, Manchester City, Sheikh Abdulla Thani, Malaga).

Wellicht dus dat Achates in de belangstelling is gekomen van deze sjeik na de overwinning op Vitesse. Wie zal het zeggen?

Achates speelt Vitesse van de mat: 3-0

Vanmiddag was de opening van het seizoen 2012-2013. En meteen met een derby in de 3e klasse, waar Achates thuis Vitesse op bezoek kreeg. We hebben deze derby's een aantal jaren gemist omdat Achates hoger speelde. Het was druk in Ottersum met ook vele Gennepenaren, die op deze derby waren afgekomen. Goed voor de penningmeester van Achates. En eht resultaat was ook prima voor Achates, dat Vitesse weinig kans gaf. Het werd uiteindelijk 3-0 voor Achates. Leuk was wel dat bij beide elftallen spelers meededen, waar ik nog leider van geweest ben.

Open dag Brandweer Gennep

Gisteren, vrijdag 31 augustus, is de nieuwe brandweerkazerne officieel geopend en ingewijd. Vandaag, zaterdag 1 september 2012, is er van 10:00h tot 16:00h een open dag. En je krijgt wat je verdient zullen we maar zeggen, want het is schitterend weer en dan ook erg druk. Velen kwamen een kijkje nemen in de nieuwe kazerne.

En het publiek werd ook prima vermaakt, want de brandweer heeft alle registers open getrokken om de nieuwe kazerne, de hulpmiddelen, technieken en wat de brandweer in zijn mars heeft aan het publiek te laten zien. Demonstraties, de crashtender van Weeze, de Gelderse blusboot, de Cuijkse hoogwerker, een tent vol rook, teveel om op te noemen. Het publiek, maar ook de brandweermannen en -vrouwen vonden het allemaal schitterend.

Het is trouwens een mooie en zeer adequate nieuwe kazerne geworden, waar ook de oude (handbediende) bluspompen van Ottersum en Gennep een mooi plaatsje gevonden hebben.

Floriade 2012

Nu Gennep een van de organisatoren is van de Floriade 2012 in Venlo, moet je als Gennepenaar natuurlijk een bezoek brengen aan de Floriade. Zo togen Nellie en ik vandaag dus naar Venlo en heb ik een album voor gennepnu.nl gemaakt. Het was schitterend weer en op de Floriade was het hartstikke druk. Goed voor Gennep dus. Nadeel van die drukte was wel dat je veel moest wachten zoals op de shuttle bus, de restaurants en de Rabo Earth experience. Elk voordeel hep zijn nadeel zullen we maar zeggen. Ik moet bekennen dat wij ons af en toe op een bejaarden-soos waanden. Ik ben zelf niet een van de jongsten (56) maar behoorde op de Floriade tot de jongste 5%. Ik heb ook nog nooit zoveel (electrische) rolstoelen gezien.

De organisatie lijkt prima in elkaar te steken en het Floriade-park ligt er perfect en netjes bij. Erg mooie bloemen ook U hebt nog ruim een maand om een bezoek te brengen.

De pot met goud

Ze zeggen wel dat je aan het eind van een regenboog een pot met goud kunt vinden. De regenboog op zondagavond 26 aug 2012 boven het plan "Gennep Centraal" was daarom wel toepasselijk, want hoe zou die pot goud nu wel niet van pas komen.

As dinsdag komt weer een voorstel voor het plan Gennep Centraal in de gemeenteraad. Het volgende komt letterlijk uit het Raadsvoorstel: "Voor het project Centrum Centraal is een verlies ingecalculeerd van € 2.474.000, e.e.a. conform de laatste actualisatie grondexploitaties, zoals door de raad in juni jl. werd vastgesteld. Door in te stemmen met het verlagen van de grondopbrengst met € 150.000, - aan Nebuvast en het verstrekken van een renteloze lening aan Nebuvast wordt de opbrengst van de grond per saldo € 1.076.000 (excl. Btw). Het betalen van een vergoeding van €150.000 voor de door Nebuvast te maken voorbereidingskosten is een nieuwe ontwikkeling die niet opgenomen is in de exploitatieopzet. Het totale tekort op het plan Centrum Centraal wordt hierdoor €150.000 hoger." Gennep Centraal kost de gemeente Gennep dus € 2.624.000,=

En niet alleen zijn we als gemeente meer dan 2,6 miljoen kwijt zonder dat we daar enig bezit voor terug krijgen, zelfs de eigen wensen en eisen worden geweld aan gedaan. Bemoeienis van de gemeente was gericht op het verkrijgen van een aantrekkelijk winkelgebied in het centrum met (klein)schalig zogeheten funshoppen. Daarvoor in de plaats komt er nu een supermarkt (Aldi) die met de achterkant naar het beoogde winkelgebied (Zandstraat) ligt. De parkeernorm is al overboord gegooid ten gunste van de ontwikkelaar.

Links ziet u het schetsplan, gezien vanaf het terras bij de Stadsherberg. De dakrand-hoogte is overigens 13 meter
Op de foto links ziet u hoe het er nu uit ziet. De huidige dakrand zit op ongeveer 6 meter. Ik heb een lijn ingetekend om aan te geven hoe hoog het nieuwe dak wordt. De buurtbewoner rechts zal waarschijnlijk "heel blij" zijn met dat kolossale bouwblok naast zijn huisje met al die balkons die op zijn tuin uitkijken. Ik zou gegarandeerd bezwaar maken tegen elke vergunnings-aanvraag. Daarmee komt trouwens elk plannetje direkt op de tocht te staan, want indien bezwaar gemaakt wordt zal een snelle vergunningverlening moeilijk worden. En dat laatste is nodig, omdat de termijn van 3 jaar bijna verlopen is waarna degene die onteigend is (de voormalige eigenaar van het witte pand) zijn vroegere bezit kan terug eisen en tegen huidige marktprijs kan terugkopen.

O ja: vergat ik bijna te melden wat we wèl krijgen: we krijgen een weggetje vanaf de Zandstraat naar de Martinushof en dat is niet verkeerd gezien de verkeersperikelen op de hoek bij de Hema. Als we daarom de bewoordingen van de gemeente gebruiken:

Wat kost het? : € 2,624,000.= (tenminste). Wat levert het op? Een weggetje van de Zandstraat naar de Martinushof, een aantal onteigeningen, ongelukkige buurtbewoners, we faciliteren de huisvesting van een supermarkt in funshopgebied, en we krijgen een bouwkolos van 13m hoogte in het centrum. O ja, en een relatief kleine lokale project-ontwikkelaar blijft aan de slag (uit het Raadsvoorstel: "..... de mogelijkheden van een relatief kleine projectontwikkelaar als ......... te boven")

Eerlijk gezegd zie ik niet zo 1,2,3 hoe de gemeenteraad akkoord zou kunnen gaan met dit voorstel. De oorspronkelijke ideeën van het kleinschalige gezellige winkelgebied worden overboord gezet, we zijn 2,6 miljoen euro kwijt en we lopen nog een groot risico bovendien dat het in december zal blijken niet door te kunnen gaan. En daarvoor zijn juridische procedures gevoerd, gebouwen onteigend en mensen tegen de schenen geschopt. Wat mij overigens ook bevreemdt is dat de Raad telkens voor het blok gezet wordt zonder alternatieven en zonder totaal plaatje. Meestal beginnen voorgestelde projecten in Gennep met een begin-voorstelletje, ogenschijnlijk zonder grote impacten, maar voordat iedereen het in de gaten heeft is het proces en dus het project ineens onomkeerbaar geworden. Wellicht is het verstandig om de gemeentelijke Rekenkamer-commisie eens te vragen zo'n project eens onder de loep te nemen. Gennep Centraal is dan bij uitstek geschikt. Voor de titel van het uiteindelijke rapport wil ik wel een voorstel doen: Waar is die 2,6 miljoen gebleven?? Al die discussies over jaar-begrotingen en plannen verbleken als onschuldig geneuzel over peanuts in vergelijking met dergelijke verliezen.

Brandweer

Een grote dag voor de Gennepse brandweer nadert, want as vrijdag wordt de gloednieuwe kazerne aan de Paesplasweg officieel geopend. En daarmee krijgt de Gennepse brandweer voor het eerst een "state of the art" kazerne, van waaruit haar belangrijke werk kan worden uitgevoerd.

Op zaterdag 1 september is er dan een open dag voor het publiek en wel van 10:00h tot 16:00h. Niet alleen kunt u dan een kijkje nemen in die nieuwe kazerne, maar de brandweer geeft ook nog eens allerlei demonstraties. En er is een hapje en een drankje verkrijgbaar. Ook leuk voor de kids trouwens en wie weet worden mensen nog geïnteresseerd om bij de brandweer te gaan. Zaterdag 1 september van 10 tot 4 dus, op en bij de nieuwe kazerne aan de Paesplasweg.

Dat de brandweer belangrijk is behoeft geen uitleg en op deze site staan heel veel foto's en filmpjes van en over de Gennepse brandweer. Een paar van die foto's en filmpjes zijn ook bij elkaar gebracht op een aparte webpagina "Gennepse brandweer". U kunt natuurlijk ook kijken op de website van de brandweer zelf, waar u informatie over de uitrukken kunt vinden, over de historie, het materieel, maar ook de bouw van de nieuwe kazerne: website brandweer.

 

Grande finale

Zoals elk jaar wordt SumMmertime ook in 2012 besloten met een modeshow. 50 minuten voor aanvang kwam de regen nog met bakken uit de hemel, maar om 2 uur en later was het droog en mooi weer. Een korte foto-impressie.

En vanavond wordt SumMmertime 2012 dan echt afgesloten met een optreden van "van Gennep"

Tuinsale Martinuskerk
Zaterdag 25 augustus: vanochtend was weer de tuinsale van de Martinuskerk, waarbij de opbrengst bestemd is voor het museum de crypte. Halverwege, om half 12, was de verwachting dat het resultaat van 2011 overtroffen zou gaan worden.
1900, Lodewijk Muskens

In 1849 wordt wethouder Lodewijk Muskens (graanhandelaar in Gennep) tot burgemeester benoemd. Hij zou dat blijven tot 1875. Lodewijk Muskens wordt beschreven in "de kleine historie van Gennep" van Wiel van Dinter. Onder zijn burgemeesterschap kwam de NBDS naar Gennep en werd de spoorlijn in 1873 in gebruik genomen. Een zoon van deze Lodewijk heette ook Lodewijk, was ook graanhandelaar en werd eveneens wethouder in Gennep.

Deze Lodewijk Muskens met zijn gezin zien we op de foto links, welke in 1900 genomen is.

De foto heb ik gekregen van Evelien Jorna-Jacobse uit Silvolde, achterkleindochter van de Lodewijk Muskens op de foto en dus achter-achter-kleindochter van burgemeester Lodewijk Muskens.

Evelien gaf de volgende extra informatie: " De laatste tijd ben ik wat meer aan het duiken in de voorgeschiedenis van mijn oma Mita Rhoen-Muskens. Zij was een telg uit het gezin van 17 kinderen (!) van Lodewijk Muskens, graanhandelaar en wethouder te Gennep. Heel wat jaren geleden heb ik, samen met een neef, nog een reünie georganiseerd in Gennep. Het feit dat de moeder van Mita (mijn overgrootmoeder) in die tijd als jonge bruid uit de verenigde Staten kwam en zo'n groot gezin kreeg terwijl ze zelf enig kind was, spreekt wel tot de verbeelding. Na een paar jaar kwam ook haar moeder over uit Germantown (Illinois, USA) en voegde zich bij het gezin. Men noemde haar Ochema. Ik zend u hierbij een foto, wellicht voor het archief of de site. Hierop staat het gezin van Lodewijk Muskens (geboren21.9.1854). Behalve een grote schare kinderen, staan mijn overgrootouders er op en zittend met de baby, Ochema. Mijn oma is het kindje links onder. De foto is bij het graanpakhuis genomen en wel in 1900. De baby moet Felix zijn. Hij was van 1900 en heeft zijn laatste levensjaren in Ottersum gewoond."

De foto wordt natturlijk ook toegevoegd aan een van de albums "Gennepse mensen"

Dierenmanieren in Gennep

Op de foto links is het verkiezingsbord te zien op het toekomstige Jan Lindersplein. We zien daar op het oorspronkelijke aanplak-bord van de gemeente 8 posters. De 3e van links op de onderste rij toont Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. Hetzelfde bord afgelopen zaterdag toont echter wat anders... De Partij van de Dieren heeft heel brutaal haar poster gewoon over die van de Christen Unie heen geplakt. Het randje is nog net te zien. Met recht dierenmanieren.

Ik vroeg me trouwens ook af of de CU dit niet over zich zelf heeft afgeroepen met de slogan "Voor de verandering"!

En ja het aanplakbord is inderdaad te klein, zoals D656 al klaagde. Er kunnen 8 posters op, waar er 22 partijen aan de verkiezingen mee doen. Ik moet zeggen dat de gemeente snel gereageerd heeft door er een 2e bord bij te zetten. Ik vraag me daarbij wel af of daar dan weer vergunning voor aangevraagd en verleend is zoals iedereen en alles tegenwoordig schijnt te moeten. Kan een andere afdeling van de gemeente gaan handhaven en dat bord weer verwijderen, plaatsing, verwijdering enz, een soort comedy capers; lijkt mij wel interessant.

Maar even iets anders: dat nieuwe bord, daar kunnen 4 posters op, in totaal dan dus 12. Blijven dus 10 partijen over, waarvoor geen plaats is op het plakbord. Een 3e en een 4e bord dan maar? (aub wel eerst vergunning aanvragen ;-) )

Kampioenen

Afgelopen zondag zijn Flamingo-dames Eva Groenen en Roos Mast in Scheveningen kampioen beach volley geworden in de categorie dames onder de 16jr. Onder grote publieke belangstelling, werd in de schaduw van het Scheveningse beachstadion de eindronde van de Regio Beach Finals gespeeld en in de categorie onder de 16jr dus gewonnen door Eva en Roos. Knap en felicitaties van Gennepnu.nl

Het nieuwe beachvolleyveld naast Picamare zal nog goed van pas komen en wellicht...... erg nuttig zijn op weg naar Rio 2016.

Zon, zon, zon
Ja, heet was het vandaag. Maar altijd nog beter dan regen en kou. Ik had te doen met de éénmansband Jan Plezier, die helemaal uit Stadskanaal kwam om hier in de hitte rond te lopen en muziek te maken. De toeschouwers konden tenminste nog onder de parasols schaduw zoeken. De pilsjes smaakten zo te zien goed.
Ik had vandaag ook met de bewoners van de Norbertushof te doen. Nog steeds in de houten barakken en zonder koelinstallatie. Hopelijk kunnen ze volgend jaar
in de nieuwbouw, waar men begonnen is met de wanden en konstruktie van de begane grond
Terwijl bij het bolwerk de 1e verdieping vordert en men bijna aan de 2e verdieping kan beginnen
Volgens mij 1 van de best verzorgde tuintjes op de hoek van de doelen en de Maasstraat
Jan Lindersplein
Doe je mee dag Jong Nederland

Vandaag, zaterdag 18 augustus, was de 1e tropische dag van deze zomer. En vanmiddag was het de Doe Je Mee dag van Jong Nederland, die dient voor de introduktie van het nieuwe seizoen. Frank nam de honneurs waar en ging vanmiddag een kijkje nemen. De foto's te zien was het dolle pret met heeeeeeel veel water.

Dat water was wel nodig ook, want het was goed heet. Dat was vanmiddag ook te merken aan de Markt, de terrasjes en het JanLindersplein. Veel mensen vonden het waarschijnlijk te heet in de zon. De terrasjes zullen vanavond wel afgeladen zijn.

Luchtfoto's

Ik had nog wat luchtfoto's, die ik in een album (in groot formaat) bij elkaar gezet heb. Ze zijn gemaakt met een compact camera.

Van een gepensioneerde Gennepse fietsenmaker vernam ik trouwens dat er al één laadstation voor E-fietsen bestaat en wel bij eht Ottertje in Ottersum. Nu Gennep nog en dan die laadstations promoten. Van de pastoor vernam ik dat de straatwerkzaamheden op de Martinushof blijkbaar bedoeld zijn voor de ontsluiting voor het bouwverkeer voor het plan Gennep centraal. Dat is de nieuwbouw waar nu nog schoenhal Rutten, de oude ING-bank, de woning van mevr van Sambeek en het onteigende pand van Piet Jetten staan. Op die plek wordt oa een supernmarkt gebouwd (Aldi) met daarboven woningen (projectontwikkelaar Nebuvast). Eea komt binnenkort blijkbaar weer in de raad (LINK) nadat verleden jaar al een verlies extra van 1 miljoen op dit plan afgeboekt is. Het plan kende verleden jaar al een verwacht tekort van € 1.472.000,= en blijkbaar komt daar nog eens € 150.000 bij. Ben benieuwd waar het stopt. Maar ja, Nebuvast blijft aan het werk en de Aldi komt in het centrum. Vraag is wat er dan op de huidige plek van de Aldi komt.....

 

Het bruggetje over de Kendel kostte trouwens € 38400,= (incl 5jr onderhoud). LINK. Nu is de Niers weliswaar breder, maar we hebben al een 10 voud van dat bedrag aan die Niersdalbrug uitgegeven en we hebben nog helemaal niets.

Op de koffie

kwam de recent nieuw aangetreden dominee Rob Fechner bij de verleden jaar nieuw aangetreden pastoor Hans Bouman. Zo wordt het dakterras van de pastorie met zijn uitzicht over het Niersdal nog eens nuttig gebruikt.

De dominee is zondag 3 juni als predikant officieel in dienst gekomen van de oudste zelfstandige protestantse gemeente van Nederland (die van Gennep dus). De heren troffen het met het weer vandaag en zij niet alleen. De insecten vlogen actief rond en verzamelden nectar, bouwactiviteiten zoals bij het Bolwerk en op de Martinushof zijn een stuk aangenamer als het weer aangenaam is en ook de jeugd vermaakt zich dan prima.

Ik zag dat ze het veldje achter de Elckerlyc ijverig aan het ombouwen zijn. De toplaag is verwijderd, drainage aangebracht, evenals een laag scherp zand en er is een randafscheiding aangebracht. Ben benieuwd wat de toplaag wordt, ik vermoed bijna kunstgras. Elders op de Martinushof is het trottoir ingeslepen. Ik vernmoed dat dat te maken heeft met de nieuwe weg vanaf de Zandstraat over de Martinushof naar de Zuid-Oostwal. Het zou me niets verbazen dat dit stuk weg 1-richtings-verkeer wordt (vanaf Zandstraat naar ZO Wal) en dat omgekeerd de hoek bij de Hema ook 1-richtings-verkeer wordt, maar dan vanuit ZO Wal richting Zandstraat. Zou in ieder geval goed zijn voor de veiligheid. Maar we zullen zien.

zandbakken-weer
en zonnebrillen weer
Martinushof
voorbereidingen voor ontsluiting
aanleg veldje Elckerlyc
Bolwerk
Niersdijk
Niersdijk
Gennep promotie

Wat een weer hadden we afgelopen weekend. Ik heb heel wat afgefietst en ik niet alleen. Ik heb geloof ik nog nooit zoveel fietsen gezien als afgelopen zondag. Na een tochtje over de spoorbaan, Hommersum, Kessel en het nieuwe fietspad tussen de grens en 't Ven wilden we een ijsje pakken bij Heldro. Maar daar stonden ze in een rij tot op de straat. Door naar Gennep, de Markt. Maar ook daar stond de rij tot buiten. Ik kreeg wel een lumineus idee om Gennep te promoten: fiets-laad-stations! Minstens de helft van alle fietsen die je tegen komt is electrisch en die hebben het probleem dat de accu leeg raakt. Leg dan dus laad-stations aan en promoot die. Het is een goede service, redelijk goedkoop (slechts aantal stopcontacten) en je bent verzekerd dat de berijders een behoorlijke tijd blijven bivakkeren (tijdens het laden) en dan dus Gennep bezoeken en geld uitgeven. Het past ook prima bij de ontwikkeling van alle fietsroutes. Nog een paar apps erbij met wat interessante verhalen en fimpjes over Gennep en zijn omgeving en Gennep wordt nog beter gepromoot.

Hieronder nog wat plaatjes van afgelopen weekend. De Maasheggen en Maasduinen blijven mooi.

75 jaar

15 augustus is het Maria Hemelvaart. In nogal wat landen is dat een verplichte feestdag. Zo niet in Nederland. Maar het blijft natuurlijk een van de kerkelijke hoogtijdagen. Heel toepasselijk hield de Martinusparochie de zondagse hoogmis dan dus ook niet in de kerk, maar buiten, op de Touwslagersgroes, bij het Mariakapelletje. Tonny berichtte dat het druk was en stuurde een paar foto's.

Volgend jaar is het feest, want dan is eht 75jr geleden dat het kapelletje werd geschonken door de Gennepse bevolking. Wilt u nog eens zien hoe dat er vroeger uit zag? Klik dan op deze link.

11 aug 2012: SumMmertime
De zomer zit in augustus tot nu toe heel aardig mee. Op de markt bij Summmertime (samba) en later 's avonds bij het festival brasil was het dan ook aardig druk. Links wat foto's en rechts een korte film-impressie. Veel plezier. Het filmpje is natuurlijk ook toegevoegd aan de overzichtspagina met recente films.
foto's
film-impressie

Bamboe, leem en/of riet

Dat heeft het IVN nodig voor het bouwen van een insectenwand op hun terrein aan de Kampweg (het vroegere NATO kamp). Het IVN Maas en Niers gaat de nieuwe insectenwand plaatsen in het kader van stagebegeleiding. Ze hebben veel materiaal nodig hiervoor: leem, riet en bamboe. Het is de bedoeling dat de wand 2 meter hoog en 4,5 meter breed wordt en wordt geplaatst bij hun clubhuis aan de Kampweg. Meer informatie en contact-gegevens zijn te vinden op hun site: site van het IVN

9 augustus

Mijn vakantie zit er helaas ook weer op. Maar de zomer blijft redelijk aangenaam. Donderdagavond en een lekker temperatuurtje en het is droog. Wat willen we nog meer. Het weekend staat al bijna weer voor de deur. Naast SumMmertime is er dit weekend op zondag 12 augustus ook op het NATO kamp wat leuks te beleven, want de IVN organiseert voor de jeugd "beestjes kijken". En volgend weekend (zaterdag 18 augustus) organiseert Jong Nederland weer een "Doe je mee"-dag. Voor diegenen die zich afvragen wat er met gennep.nu gebeurd is: ik heb deze domeinnaam niet verlengd, vanwege de hoge kosten (€ 70 per jaar). De site is overigens gewoon te bekijken via www.gennepnu.nl en ook www.harmteunissen.nl.

IVN: Zondag 12 augustus, 14:00h-16:30h: BEESJES kijken op het NATO-kamp
Jong Nederland: Zaterdag 18 augustus, 13:30h-16:30h: Doe-Je-Mee-dag bij de Blokhut

Op zondag 12 augustus a.s. gaat het IVN Maas en Niers op zoek naar de biodiversiteit in de buurt van het verenigingsgebouw 't Leger in Gennep.

Het vroegere NATO-kamp en de Looierhei zijn een mooie plekken daarvoor. In het zand zoeken we naar mierenleeuwen, echte wilde beesten dus en andere kriebelbeestjes. We scheppen in de voorheen blusvijver om te zien wat daarin allemaal leeft. Ook veel plantjes zijn er te ontdekken , bijvoorbeeld blaasjeskruid, zandzegge dat zo'n mooie 'treintjes' maakt. Er zijn microscopen en glazen bakken om alles goed te kunnen bekijken.

Vaders, moeders, opa's  en oma's zijn welkom om met hun (klein)kinderen mee te gaan op zoek naar een  mooie natuurbeleving.

Vertrek vanaf 't Leger, Kampweg 10, Gennep om 14.00 uur. Het duurt ongeveer 2 1/2 uur.

Info: www.ivnmaasenniers.nl of telefonisch 0485 515560

alle kinderen uit de gemeente zijn welkom bij de Blokhut aan de Pr Irenestraat in Gennep. Er is een stormbaan, er zijn veel spelletjes, de kinderen kunnen knutselen en nog veel meer. Voor 1 euro krijgen ze een deelnemerskaart, iets te drinken en iets lekkers en na afloop een bedankje. Net als andere jaren is er aan het einde weer een prijsuitreiking. Wilt u nog eens zien hoe dat in 2011 was, klik dan op de foto voor het foto-album van vorig jaar.

Za 4 aug 2012: Terrasjesweer in Gennep

Het is nu 21:30h za.avond en alle tafels bij de Stadsherberg en de Dragonder zijn bezet. En ook vanmiddag was geen vrije tafel meer te vinden op de markt bij SumMmertime. Op het programma stond oa Egerländer muziek.

summertime in Gennep

Een zonnige zaterdagmiddag 4 augustus 2012

Gennep a.d. Niers

Ben vanmiddag nog eens langs de Niers gefietst. De Niers is en blijft hoe dan ook bepalend voor Gennep. Gennep bestaat vanwege de Niers, Gennep verkreeg vroeger stadsrechten vanwege de Niers, de uitmonding van de Niers in de Maas was de reden voor de bouw van het Genneperhuis, de Niers was voor de burgers van Gennep een belangrijk middel van bestaan vanwege de mogelijkheid van watermolens, vanwege de visvangst. En ja, de Niers zorgde ook voor bedreigingen, maar daar leerden de Gennepenaren mee leven. Voor mijn 4e heb ik al 2x in de Niers gelegen. De 1e keer heeft mijn moeder mij er uit gevist, de 2e x mijn opa. De Niers was dus ook bijna mijn einde geworden, want alhoewel de Niers niet diep is, is ie wel diep genoeg voor een peuter en behoorlijk snel stromend... Zoals heel veel Gennepse jongens heb ik met een eigen gemaakte hengel in de Niers gevist. Schijn je tegenwoordig (helaas) een vergunning voor te moeten hebben, zoals voor bijna alles. Als er al sprake is van "kansen voor Gennep", dan is het juist de Niers, die unieke mogelijkheden biedt. Want welk dorp of stad heeft zoiets? Leg die brug aan, liefst meer dan 1. Leg 1 of meerdere voetpontjes aan, zoals in het verleden al bestond. Laat zien waar slot Loonenstein stond en waar eeuwenlang de windmolen op 1 van de torens van dat slot gestaan heeft tot die molen in de 19e eeuw afbrandde en werd herbouwd aan de Ottersumse weg. Verplaats de kinderboerderij naar de Martinushof, richt de wei aan de Niers in als speelwei met bv een zandstrandje en een plek waar de jeugd zou kunnen vissen. Het is bovendien een bijna natuurlijk amfitheater dat met wat aanpassingen verder verbeterd zou kunnen worden. Maar ja..... Ook nu is het al mooi: een fotoalbum met wat ploaatjes van 3 aug 2012. (klik op 1 van beide foto's hieronder)

Film
de Reus in actie
Bombarie in actie

de Gennepse molen de Reus, weer opgebouwd aan de Ottersumse weg nadat de oorspronkelijke molen, die aan de ZuidOostwal stond in de 19e eeuw was afgebrand.

Bombarie oefent op een zonnige woensdagavond op de Markt in Gennep (woensdag 25 juli 2012)

de filmpjes zijn natuurlijk ook toegevoegd aan de filmpagina met recente filmpjes

Vliegen: een impressie
Om u een indruk te geven hoe dat nou is, dat vliegen in een klein vliegtuigje vanaf een grasbaan, heb ik een kort filmpje ge-upload: in het filmpje maakt u de start mee met het opstijgen, vervolgens zien we Gennep in de verte naderen en tenslotte een kort fragment boven Ottersum en Gennep. Pas op dat u niet luchtziek wordt.... ;-)
Gennepse gouden bruiloft in 1928

Henk stuurde weer een leuke oude foto en wel uit het jaar 1928. Op 6 november 1928 werd namelijk de gouden bruiloft gevierd van het echtpaar Willem Willemsen en Catharina Huberdina Fabian. Ze waren dus getrouwd in 1878! Dit echtpaar had blijkbaar 3 dochters: Maria, welke met Leonardus Voss getrouwd was, Wilhelmina, welke met Gerard Ramakers getrouwd was en Maria Clothilde, welke met Petrus van Bergen getrouwd was. Voss en van Bergen zijn bekende Gennepse namen, waarbij oude Gennepenaren misschien beter bekend zijn met "d'n Bekker" ipv "van Bergen". De foto is afkomstig van Wens van Bergen geboren 14-12-1924 te Gennep, die momenteel in een rusthuis in Gelderland vertoeft.

Henk schreef:

"Hoi Harm, Deze originele foto in de lijst heb ik vandaag rechtstreeks gekregen van de eigenaar. Dat was Wens van Bergen geboren 14-12-1924 te Gennep. Thans in een Gelders Seniorenheim. Ik ben hem behulpzaam geweest met zijn stamboom.

Wens is een zoon van Piet de Bèkker op de hoek van de Emmastraat en Spoorstraat. Zijn broer is Jan van Piet de Bèkker (12)

Er staat nog een levende op deze foto. Dat is voor mijn generatie geen onbekende n.l. Juffrouw van Kempen van de lagere school te Gennep. (bruidsmeisje) Leij Voss (4) van de markt was sowieso voor Gennep geen onbekende. Leij was de man achter de eerste draadradio alhier. Zijn zoon Jan Voss (8) had de werkplaats en zijn zuster Anna (7) dreef de winkel aan de markt. Jammer is dat de rest van de foto's bij het grofvuil terecht gekomen zijn."

Ik voeg deze foto toe aan het 2e van de (huidige 6) webalbums met Gennepse mensen. LINK naar dit album

Niersdalbrug

Nadat de Raad van State vorige week het bezwaar tegen de Niersdalbrug verwierp en daarmee groen licht kwam voor het daadwerkelijk leggen van dat bruggetje werd deze brug door een Gennepse dichter verwelkomd. Dat gedicht staat natuurlijk ook op gennepnu.nl. Ik heb bovendien het bruggetje alvast ingetekend in een van de luchtfoto's van het Niersdal die ik gisteren gemaakt heb.

Links kunt u het gedicht openen. Rechts heb ik het bruggetje ingetekend.

Inderdaad bruggetje, want je vraagt je af waar de SP in de provincie Limburg zich nu ineens weer druk over maakt.

En eigenlijk ben ik van mening dat we nog veel meer bruggetjes over de Niers moeten hebben. En dan niet die planmatig volgens de regels voorbereide bruggen die een kapitaal kosten aan consultancy, vergaderingen, gepraat en wat dies meer zij, maar simpele bruggetjes. Hieronder heb ik zo'n 2e bruggetje bij Hoesen ingetekend (hetgeen zowiezo de meest logische plaats voor een bruggetje is)

Hier links dus het Niersdal met 2 bruggetjes. En daarmee hoeft het nog niet te stoppen. Want waarom ook niet een simpel bruggetje aanleggen over de Niers onder het viaduct van de rondweg.

Wat een wandel- en dus toeristische mogelijkheden zouden ontstaan. Perfect om de jeugd met de natuur kennis te laten maken. Inderdaad even overwippen om bij de Heldro een ijsje te halen of even bij het Ossebraadfeest t gaan kijken. En vanuit Ottersum even naar de sporthal of waar dan ook in Gennep.

En, aub niet teveel over praten, maar gewoon neerleggen. Is het goedkoopste en meest effectieve.

O ja: en als we dan toch bezig zijn: verplaats de kinderboerderij dan meteen naar de Martinushof: centraal gelegen, goed bereikbaar, dicht bij scholen en faciliteiten. Kost allemaal maar een fractie van wat we aan de Floriade kwijt zijn en zet Gennep goed op de kaart.

Luchtfoto's van zondag 29 juli 2012

Zondag 29 juli 2012: Frank en ik hebben weer onze jaarlijks rondvlucht boven Gennep gemaakt om Gennep in vogelvlucht vast te leggen. Zoals gewoonlijk waren we na afloop weer luchtziek van het fotograferen vanuit een alle kanten op zwiepend vliegtuigje terwijl je door de zoeker van een fototoestel kijkt. Wat we al niet allemaal voor de bezoeker van deze website over hebben. ;-)

Het album van Frank staat rechts. Wij hebben dit keer albums gemaakt met foto's in een hoge resolutie (3000x2000 pixels). Dan zijn meer details te zien en dan is het ook makkelijker om een grote afdruk te maken. Zoals altijd geldt weer, dat alle foto's door iedereen voor privé-gebruik gedownload mogen worden. (maar natuurlijk alleen voor privé-gebruik).

Veel plezier.

foto's Harm
foto's Frank
Ome Joop's Tour houdt pauze in Gennep
Ome Joop's Tour, jeugdronde door Nederland stopte vanochtend voor de welverdiende rust op de Martinushof in Gennep. Wilt u wat meer weten van deze Tour? Klik dan op de volgende link naar de website. De kids bleven zo'n 2 uur op de Martinushof, natuurlijk om te rusten, maar ook om de inwendige mens te versterken en ook om een aantal spelletjes te doen. Want deze jeug-wieler-ronde gaat niet om wie het snelste is. Gennepnu.nl heeft een albumpje gemaakt van Gennep als pauzeplaats. Klik op 1 van beide foto's voor dit album. Veel plezier.
Dorstig

De zomerzon maakt dorstig. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en voor planten. Dan is het dus maar goed dat de mensen van Intos voor de gemeente rondgaan om de diverse plantenbakken van een scheut extra water te voorzien. De kids van Ome Joop's Tour, die vanochtend Gennep aan deden (ze hadden pauze van ongeveer 11:00h tot na 13:00h op de Martinushof) dronken wat anders dan water en natuurlijk met daarbij een chippie. 156 kids doen mee, plus begeleiding en een hele entourage inclusief bus, vuilniswagen, aanhanger met dixies, jurywagens, reparatiewagens enz enz en natuurlijk de nodige motor-agenten. Volgende week dinsdag komen ze trouwens weer door Gennep, dan zijn ze op de weg naar kalkar.

De foto van de duiven vond ik zelf gewoon leuk. Deze 2 zaten net boven de plek waar ik zelf geboren ben (en waarschijnlijk ook geconcipieerd :-) )

Zonnig Gennep en een zwoele zomeravond
Verdwaalde klanken dwarrelen over de daken van het Gennepse. Bombarie is op de Markt aan het repeteren. Jacob klept met de deksels alsof ie vliegen aan het vangen is, en dan op de maat van de muziek. Een hondje zoekt verkoeling in de vijver op het Ellen Hoffmanplein. En de schakers zijn naar buiten getrokken op de Markt voor hun potjes schaak. En her en der in Gennep wordt gebarbecued, of een spelletje gedaan. Het was weer een erg mooie dag, met veel fietsers en flanerende mensen voor zover ze niet op de terrasjes zaten. En nog meer in het verschiet dames en heren. Geniet er van. O ja: wat ik ook zag: 90% korting bij de Schoenenreus, die na overmorgen de deuren definitief sluit. Doe er uw voordeel mee (als u het niet te warm vindt)
We kunnen ons geluk niet op: eindelijk zomer
Vorige week waren we op vakantie in Nederland en moesten we op pad om kleding tegen de kou en de regen te kopen. Maar sinds het weekend is de zomer los gebarsten: een strak blauwe lucht, een stralenede zon en hoge temperaturen. Het is ook net of iedereen een stuk opgewekter is en de terrasjes zitten weer vol met goed geluimde mensen. We zijn vanmiddag eens naar de Siep gefietst en ook daar amuseerde men zich kostelijk in. op en bij het water. Het enige nadeel van het huidige weer is hooguit dat je wat langer moet wachten op je drankje of ijsje. Ook voor de rest van de week ziet het weer er nog prima uit. Van mij mag het de komende weken zo blijven.
1958

In 1958 was het carnaval en Bombakkes in Gennep bijna ter ziele. Dries Smeets en Herman van Duuren kwamen toen in actie om het carnaval in Gennep te redden. Samen met de ondernemers van de Zandstraat hebben ze toen een nieuwe raad van elf gevormd om carnaval in Gennep te behouden. Herman van Duuren werd dat jaar prins. En daarom zijn er dus ook foto's van de optocht van 1958, heel toepasselijk gemaakt in de Zandstraat, De foto's zijn van Tonny Wilbers. Ik heb ze gekregen via de Romein en Henk. Misschien herkent u nog mensen op de foto's.

Op de foto's is ook Albert Heijn te zien, links van het oude postkantoor (nu tandarts Mooren)

De lange leegte

19 juli kwam de Nijmeegse vierdaagse weer op Genneps grondgebied, maar helaas nog niet door Gennep zelf. Het zou wel leuk zijn als de tijden van vroeger weer zouden herleven en de 4daagse lopers (tenminste de langste afstand) weer over de markt in Gennep zouden komen (zoals hier, hier (beide foto's uit 1933) of hier (foto uit 1948)). Anno 2012 hadden de wandelaars het zwaar, regenbuien, harde windvlagen en dan dat hele lange lege stuk. Alle respect voor de dapperen en misschien tot in toekomst in Gennep zelf.

Toeren in Gennep

Neen, geen tour de france en ook geen 4daagse van Nijmegen (die morgen door Gennep komt) maar een stadstoer door Gennep. Want Odette was niet de enige die me een mail stuurde. Ook Anja van Duuren stuurde me foto's en wel van de rondleiding die Willy Michels afgelopen zaterdag aan de burgemeester gaf (en de nieuwe secretaris plus ook nog pastoor Bouman).

Zo'n stadstoer is trouwens een echte aanrader, al was het alleen maar vanwege de smakelijke verhalen van Willy en zeker als het met een smakelijk glas wordt afgesloten in de kruittoren.
Koeien na sluitingstijd

We waren afgelopen week op vakantie (in Nederland, dus met paraplu). Afgelopen weekend heb ik dus gemist dat er in het holst van de nacht een kudde koeien door Gennep draafde richting Robert Aarnoutse. Niet zo slim van die koeien zou je denken. Maar misschien is het wel Robert de "cow whisperer". Gelukkig stuurde Odette een paar foto's, zodat u er toch getuige van kunt zijn. Odette, bedankt. Zo'n 100 jaar geleden stond er bij de Stadsherberg nog een watertrog en van die palen om je paard aan vast te binden. Die waren afgelopen zaterdagnacht goed van pas gekomen.

Odette was trouwens niet de enige die ter plaatse was. Ook Marco liep er rond, want had blijkbaar net zin een een broodje döner. Link naar Marco

Abacadabra

Nellie attendeerde me op de advertentie in de M&N Bode van vandaag, die hier links staat.

Het is duidelijk dat de politie ook een overheidsorgaan is, want heeft een van u ook maar enig idee, waar die bekendmaking over gaat???????

ABACADABRA dus, en zonde van de kosten van de advertentie. U kunt blijkbaar in Roermond, Venlo, Venray en Weert gaan kijken waar dit over gaat. Ben wel voorzichtig want dan moet u de weg op en het mandaatbesluit ex art 130 is in werking getreden. Pas dus maar op.

Het was weer erg nat vanavond. En net zoals vaker de laatste tijd waren er weer regenbogen.
Bjoetifoel

Met de hond langs de Niers of met de fiets in de Looi. Je vraagt je af waarom ver weg met vakantie te gaan als hier nog zoveel moois te zien is (afgezien van het weer dan). Wilt u het volledige album zien klik dan hier: LINK naar album.

Oude tijden herleven

Brug over de Kendel

Een historisch moment: er ligt weer een brug over de Kendel, precies op de plek waar vroeger de brug van de NBDS lag over de Kendel naar Duitsland (vandaar dat de NBDS spoorlijn ook wel Duits lijntje genoemd wordt). De Kendel is een zijriviertje van de Niers dat bij de IJsheuvel (zie ook LINK) Hommersum in Duitsland van Nederland scheidt.

Binnenkort is het dus mogelijk om vanaf het Pagepark in één streep (alleen even oppassen bij het oversteken van de Siebengewaldse weg) over de oude NBDS spoordijk naar Hommersum te rijden. Kunt u in Duitsland een kop koffie gaan halen of een ijsje.

Aan de Duitse kant ligt de nieuwe brug op het oude landhoofd van de NBDS brug. Aan de Nederlands kant was die blijkbaar verdwenen.

Pleinfeesten za avond en zondag

Marco heeft natuurlijk ook zaterdag avond en zondag zijn best gedaan op de Pleinfeesten. 2 albums derhalve. Het duurde ditmaal wat langer want ik moest maandag voor mijn werk even naar Madrid. Erg warm daar trouwens, 36 graden en veel zon. Hier in Gennep is het aan de frisse kant en nog nat ook. En het ergste is dat ook de vooruitzichten niet goed zijn. mmmmm, heb ik net afgelopen weekend de zomer van 2012 zitten te prijzen, krijgen we dit.

O ja: ik zou het op prijs stellen als de gastenboeken verschoond blijven van al te grote ongein, want de bijdragen zijn lang niet altijd orgineel of leuk. Ik zou jammer vinden als ik de gastenboeken zou moeten verwijderen of censuur zou moeten toepassen.

Pleinfeesten za avond
Pleinfeesten zondag
Zomer 2012

De zomer van 2012 werkt tot nu toe behoorlijk goed mee aan alle festiviteiten. Het zomerconcert van de harmonie moest 2 weken geleden helaas afgezegd worden vanwege de regen, maar daarna hebben we tot nu niet te klagen gehad. Zaterdag 7 juli was weer prima. En dat was te merken op de pleinfeesten, de terrasjes en natuurlijk ook op de Markt bij Summmertime, waar het de hele middag vol zat en de mensen zich prima amuseerden bij het optreden van Dance Little Sister.

Ik las op de website van L1tv dat het bezoek aan de Floriade ook naar wens verloopt. T/m vrijdag 6 juli zijn 1.175.000 kaartjes verkocht, waarmee men over de helft is van de benodigde 2 miljoen kaartjes, die men aangeeft nodig te hebben om uit de kosten te komen. Ook goed nieuws voor de gemeente Gennep derhalve, die mede garant staat voor de Floriade: link naar bericht L1

Pleinfeesten vrijdag en zaterdag middag

Marco heeft vrijdagavond foto's gemaakt van de 90-ies party (album links)

en tevens zaterdag middag van de party voor de 60 plussers (album rechts)

Pleinfeesten barsten los!

Het is vrijdagavond 6 juli 2012, 20:15h en de pleinfeesten staan op het punt lost te barsten. Marco stuurde onderstaand foto van het team van vrijwilligers, dat er helemaal klaar voor is.

€ 13.009.548,=

Zijn we per 1 januari 2016 met zijn allen kwijt. Ik was geïntrigreerd door de raadsvergaderingen van afgelopen week, de bijbehorende stukken en de uitspraken van een aantal raadsleden over boekhoudkundige redenen. Ik ben er eens in gedoken en dat is nog niet zo simpel, want de gemeente Gennep blinkt uit in warrige stukken, die voorjaarsnota's, trimesterreportages en programmarekeningen heten en dan vaak ook nog met veel niet echt nuttige proza. Enfin, dit is wat ik uit al die stukken heb opgemaakt:

Op 1 januari 2011 hadden we op onze spaarrekening o.a. een bedrag van € 15.045.000,= afkomstig van de verkoop van onze aandelen Essent ivm de overname van Essent door RWE. Later dat jaar kwam daar nog € 1.557.000,= bij vanwege de verkoop van ons aandeel in de kerncentrale Borsele. Al met al hadden we zo het lieve sommetje van € 16.602.000,= op onze bankrekening dankzij de inspanningen van Gennep in een grijs verleden. Die aandelen leverden trouwens elk jaar een aardig dividend op van jaarlijks €817.625,=, dat we goed konden gebruiken om leuke dingetjes te doen en om de begroting sluitend te maken.

Maar toen begon de ellende, want Gennep had wat al te mooie plannetjes gemaakt, die toen het economisch zwaar weer werd, grote wissels trok op het kapitaal van Gennep en bovendien kregen we jaarlijks te maken met tekorten, die aangevuld moesten worden van ons spaargeld. Allerlei projecten bleken ineens minder waard en voor bv Gennep's deelname aan de Floriade moest met een miljoenverlies worden gerekend. En ja, het is inderdaad vervelend dat accountants hier over beginnen, maar daar zijn ze voor. Maar wat betekent dit nu voor dat spaarpotje van € 16.602.000,=??

Ik heb het eens nagerekend. Na alle ontrekkingen in 2011, 2012 en in komende jaren rest er op 1 januari 2016 nog € 3.592.452,=. En naar rato missen we dan ook nog elk jaar de jaarlijkse bijdrage aan de begroting van € 640.702 vanwege de opbrengsten van dit kapitaal. [overigens: dit betekent dat onze totale reserves, die op 1 jan 2011 nog € 24.190.453,= bedroegen, op 1 jan 2016 zijn terug gelopen tot € 14.287.559,=] Alle bedragen zijn berekend aan de hand van de stukken "jaarstukken 2011", "voorjaarsnota 2013" en "actualisatie grondexploitaties 2012"

Ik hoor sommige raadsleden praten over boekhoudkundige operaties, maar ik vrees dat het toch echt geld is. Het zijn echte euro's die we voor onze aandelen Essent ontvangen hebben. En ja, misschien valt de schade meer en wordt er minder verlies geleden op projecten en de Floriade. Anderszijds kan het ook nog erger worden. Misschien zijn de huidige inschattingen nog wel te optimistisch. Ik zou aanraden om goed bij de les te blijven en uit te blijven gaan van actuele waarderingen en schattingen en te waken om onszelf onterecht rijker te rekenen dan we zijn. .

Overigens heeft het weinig zin om ons nog erg druk te maken over wat er is gebeurd, want veranderen kunnen we het niet meer. We zitten aan de Floriade vast en we zitten aan alle projecten vast. Ik kan hooguit zeggen dat ik al heeeeel lang geleden mijn zorgen geuit heb, maar daar hebben we op dit moment niks meer aan. Het is wèl zaak om die dingen die we nog wel kunnen beïnvloeden eens goed onder de loep te nemen. En dat zijn bv plan de Gennepermolen, Gennep Centraal, de Heikant, maar ook projecten die nog niet volledig gerealiseerd zijn. Misschien toch maar eens de grondprijs onder de loep nemen. Dat zou ook goed zijn voor het niet verder blokkeren van de toch al erg moeizame bouw-ontwikkeling. En (alhoewel met weinig kans), ik zou toch eens navragen bij de provincie hoe het nu zit met die beloofde miljoenen-bijdrage van de provincie voor de gemeentes die meewerkten aan de herindelingsplannen, welk geld de provincie niet aan de betroffen gemeentes (waaronder Gennep) gegeven heeft, maar aan de Floriade.

Heart of Stone
Als het niet fysiek onmogelijk was geweest, dan had ik gezegd dat ze met de benen buiten hingen, zaterdagavond 30 juni, op de Markt in Gennep bij het optreden van Heart of Stone. Het weer werkte prima mee en de Stones klanken waren in heel Gennep te horen. Wat foto's en een film-impressie van www.gennepnu.nl.
foto-album
film-impressie
Sportievelingen in Gennep
Ik had de hond uit gelaten en was bijna thuis toen deze enthousiastelingen op de mountainbike voorbij kwamen. Ik moet zeggen dat ik toch wel respect heb voor diegenen die zich zondagmorgen in alle vroegte in het zweet werken. (en ook nog vrijwillig)
Openluchtmis in de tuin van de pastorie

In de Martinusfakkel berichtte de pastoor dat de scoutinggroep Pius XII uit zijn vorige parochie Landgraaf van 30-6 tot 7-7 in de tuin van de pastorie gingen bivakkeren. (zelfs daar schijnt tegenwoordig al een ontheffing voor nodig te zijn). Enfin, de pastoor de heeft de gelegenheid aangegrepen om de zondagse hoogmis niet in de kerk, maar in de tuin van de pastorie te houden.

Paardenbloemen op de Niersdijk
Poppenkastfestival door 4events

Op een zon-overgoten Jan Lindersplein was voor de kleintjes op 30 juni van 11.00 tot 16.00 uur een poppenkastfestival georganiseerd door Stichting 4 Events. Op dat plein stonden twee poppenkasten en een podium voor toneel. Daar kwamen “Living Puppets” van 65 cm als hoofdrolspelers Jippie en Sippie tot leven. Jippie en Sippie maken kennis met Toet, een ruimtewezen dat door de "tijdrovende" boef op aarde komt. Beide zijn dan net onderweg naar de Floriade, maar de boef gooit roet in het eten. Op het podium werd ook een toneelstuk/karrenspel gespeeld natuurlijk in de stijl van “Jan Klaassen en Katrijn”. In de kasten wordt gespeeld met traditionele handpoppen. Elke 1½ uur worden deze 3 uitvoeringen, van ieder ongeveer 25 minuten, afwisselend van elkaar uitgevoerd.

En dan was er ook nog een springkussen, een natje en een droogje. De in grote getale opgekomen kinderen vermaakten zich prima op het gras van het JL plein.

foto-album
film-impressie
Verhuizing brandweer

Zaterdag 30 juni 2012 rond 10:30h is de brandweer verhuisd van de oude kazerne bij de Gennepermolen, naar de nieuwe kazerne aan de Heijenseweg bij de gemeentewerf. De brandweer krijgt daarmee de beschikking over een spiksplinternieuwe en moderne brandweerkazerne. Al het materieel werd, ondersteund met sirenes maar met een rustig tempo, overgebracht naar de nieuwe kazerne.

Op de achtergrond zien we het poppenterrein in gereedheid worden gebracht.

Tante Riek

Nog wat plaatjes afkomstig van tante Riek (Achterberg-Roosenboom)

Dora Teunissen en Hanny Kersten achter het huis van Teunissen aan de Bleekstraat. Dora is op 17jr leeftijd op 6 jan 1935 overleden. Ze staat overigens ook op de prentbriefkaart ui 1925 van het liefdesgesticht.
Het gezin Achterberg
Theodora Teunissen-Cornelissen en Elisabeth Teunissen (Mijn eigen overgrootmoeder en de zus van mijn opa (schoonmoeder van Riek Achterberg)
Luchtfoto van de Heijenseweg in het najaar van 1944. Links (ten westen) van de Heijenseweg is het tramspoor naar de houtopslag (achter de huidige garage aan de Heijenseweg)
In 1960 verliet Th Roosenboom de NS (na 41jr) om vervolgens de rangeerloc van de Page te besturen (tot 1966)
Riek Roosenboom en Hein Achterberg in de schuilkelder aan de heijenseweg (sept 1944)
Na de oorlog resteerde deze ruine van de beltmolen die aan de heijenseweg had gestaan.
ca 1930: Staande Hein Achterberg (links) en Frans Teunissen (mijn vader)
In 1950 wordt in Gennep carnaval gevierd. Op de achtergrond zien we de smederij van Beckers, waar later de supermarkt van jan Linders kwam en nu een grasveld.
Carnaval 1950. De prinsenwagen is wat eenvoudiger dan tegenwoordig.
Machiavelli, Orwell of Kafka?

Tussen al het geweld van de miljoenenverliezen van de gemeente Gennep, kwam deze week in de gemeenteraad ook Tuinzicht weer aan de orde. Ik heb over deze zaak al in 2009 en 2011 bericht.

[ noot:de jaarrekening over 2011 sluit volgens de officiele stukken met een nadelig saldo van € 2.620.326.), en de verwachte toekomstige verliezen (uit 1e trimester-rapportage 2012) 2012 €700.926 negatief, 2013 €871.052 negatief, 2014 €1.004.289 negatief, 2015 €1.118.781 negatief, 2016 €1.102.589 negatief ]

De PvdA diende een intiatief-voorstel in om de boete van ruim 80k voor Tuinzicht van Tonnie Jansen om te zetten in een boete van 1 euro. Formeel en juriisch technisch is een boete voor Tonnie Jansen van Tuinzicht immers terecht, maar absoluut niet rechtvaardig (zie eerder updates in 2009 en 2011). De PvdA is hiermee in mijn achting gestegen alhoewel ik hun voorstel (link naar voorstel) wel wat complex vond, maar dat terzijde. Mijn broek zakte vervolgens compleet af van het ontbreken van steun voor dit initiatief bij de andere partijen. Men vond het te laat, men vond dat er al coulance betracht was, men was bang voor precendent-werking. En dat terwijl de Gennepse gemeenteraad na het ontbinden van het IGB (Industrieschap) bevoegd gezag is en alleszins bevoegd en bij macht om dit onrecht te corrigeren. Te laat? Niks te laat. Precedent-werking? Waar heeft u het over???? Al coulance betracht? Slap ge ou......! Ik heb in verband met de zaak Tuinzicht al eerder de aanduiding Kafka gebruikt, maar ook Machiavelli en Orwell kunnen hier nog een puntje aan zuigen. Het is werkelijk niet te geloven. Kom op VVD, kom op D66, kom op CDA, kom op KERN, gedraag jullie eens als volwaardige volksvertegenwoordigers en vooral rechtvaardig!

Dinsdag 26 juni: de Maaskemp op de cm2
Foto's in de regen

van de autozegening en de opening van de kinderboerderij

autozegening
opening kinderboerderij
Opening kinderboerderij Gennep

Het weer zat niet echt mee, maar dat weerhield de kinderboerderij Gennep er niet van om toch de feestelijke opening te houden.

1,5jr na de winst van de Ideetrofee werd de kinderboerderij daadwerkelijk geopend door de winnares van de kleurwedstrijd. Een film-impressie.

Wilt u de prijsuitreiking van de Ideetrofee wedstrijd nog eens beleven? Dat kan. Klik dan op deze link

Alle zegen komt van boven

Zondag 24 juni 2012.

De zegen kwam dit keer zowel figuurlijk als letterlijk van boven bij de jaarlijkse auto (wielen) zegening bij de Martinuskerk, want het begon steeds harder te regenen. Pastoor Bouman en deken Huisman hielden onverschrokken stand en zegenden alle voorbijtrekkende fietsen, rollators, motoren, personen-auto's, shovels en vrachtauto's.

En u kunt rustig binnen (droog) blijven, want ik heb een film-impressie gemaakt. Klik op de foto links.

Het weer is zo erbarmelijk dat het Floriade concert van de harmonie op de Markt is afgezegd, want dat heeft bij dit weer weinig zin. De opening van de kinderboerderij en de tentoonstelling in het Petershuis zal wel doorgaan.

Kamp Jong Nederland

Jong Nederland Gennep is klaar voor de Olympische Spelen 2012.

Zaterdag 7 juli is het dan eindelijk zover. Dan gaan ruim zestig kinderen onder begeleiding van een twintigtal ervaren groepsleiders weer op kamp met JNG. Dit jaar reist men af naar het Limburgse Geijsteren. Met de sportieve zomer van 2012 in het vooruitzicht, staat het kamp dit jaar dan ook in het thema van de Olympische Spelen.
Maanden lang is er door verschillende dagcommissies een heel sportief, actief, maar vooral leuk weekprogramma op touw gezet voor de kinderen. Met een inspirerende rode draad en enthousiaste groepsleiders zal het ook dit jaar weer een onvergetelijke week worden voor de kinderen uit de gemeente Gennep. Onder andere met een Super hike, triathlon, zwemdag, openlucht kamperen, zeskamp, ouder-middag en het grootse ‘Één tegen allen' spel zullen kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar worden vermaakt.


Sinds jaar en dag gaat Jong Nederland iedere zomer een week met zijn leden op kamp. Dit wordt door velen ook gezien als hét hoogtepunt van het jaar. Vandaar dat ook dit jaar de aanmeldingen weer in grote getale binnen stroomden. Speciaal voor dit zomerkamp is er een promotiefilm ontwikkeld.

Foto's 1e dag Jeugdvierdaagse
Jeugd4daagse 2012: dag van Gennep

Woensdag 20 juni 2012 was de 1e dag van de Ottersumse jeugd4daagse.

Traditiegetrouw voerde die naar Gennep, waargerust werd bij de blokhut, waarna de tocht vervolgd werd over de Niersdijk richting Ottersum.

Een film-impressie van www.gennepnu.nl (later volgen nog foto's)

Een film-impressie van de brand
Ik heb een kort filmpje gemaakt van de brand op de Riesenbroek
Grote brand stal Riesenbroek

Ik was woensdagaqvond (20 juni) bij de blokhut vanwege de rust op de 1e dag van de Ottersumse 4daagse, toen er van alle kanten sirenes te beluisteren waren en de brandweer van Gennep over de Picaqrdie de Looi in ging. Er was groot alarm gegeven vanwege een brand in een stal van boerderij Reintjes (Riesenbroek) voor aan de Looiseweg. Formeel is dit trouwens Ottersum. Grote rookwolken joegen de lucht in en ik heb natuurlijk wat plaatjes geschoten. Gelukkig was er geen persoonlijk letsel en hebben ook de dieren niks opgelopen (behalve misschien de schrik van hun leven). Ik zag op de P2000 site dat de brandweerkorpsen van Gennep, Mook, Heythuizen, Thorn, Weert, Venray, Bergen en Horst gealarmeerd werden. Nu vind ik dat provincie-gedoe maar behoorlijk achterhaald. Een hoop van die korpsen moeten notabene door bv Boxmeer, waarvan de brandweer (omdat het in een andere provincie ligt en dus een andere brandweer-regio) niet gealarmeerd wordt.

De zomer barst los

De opening van de fietsroute op zaterdag 16 juni 2012 vormt de opmaat van weer een druk zomerseizoen in het Gennepse. Hopelijk biedt de zomer van 2012 beter weer dan die van afgelopen jaar. Als voorproefje wat aankondigingen van wat er allemaal aan zit te komen. Openingen van kinderboerderijen, autozegeningen, concerten, Pleinfeesten, marathons en natuurlijk SumMmertime. Morgen, zondag 17 juni, start het seizoen met de halve marathon van Gennep welke rond 11:00h op de Markt van start gaat.

woensdag 20 juni -

zaterdag 23 juni

JEUGDVIERDAAGSE

Zondag 24 juni: Martinuskerk, autozegening

24 juni opent ook de tentoonstelling over kastelen en burchten langs de Niers (en de Niers zelf) in het Petershuis

En dan gaat Niersvalley niet eens meer door. Anders was het programma nog voller geweest.

Genieten in vele vormen

Zaterdagmiddag 16 juni voerde de nieuwe burgemeester Peter de Koning een van zijn eerste officiële handelingen uit in de gemeente Gennep. Hij opende namelijk de nieuwe fietsroute "genieten in vele vormen"

2 kunstenaars (Jack en Twan) hadden een toepasselijk kunstwerk gemaakt van het thema Floriade en fietsen en bloemenmeisjes deelden de nieuwe fietsroute uit.

foto-album
film-impressie
Gasleidingen

Vanmorgen (ma 11 juni) kwam rond 10u de melding dat een gas-transportleiding op de Stiemensweg kapot getrokken was en dat het Elzendaal college en kinderdagverblijf Madelief geëvacueerd werden. Rond de middag waren de problemen weer verholpen.

Die gasleidingen dateren uit 1972, nu 40 jaar geleden. Op de foto links uit dat jaar ziet u een stapel gaspijpen voordat ze bij Gennep in de grond werden gelegd. Op dat moment waren ze ook met de bouw van de LTS bezig, het latere Hezelandcollege, dat nu weer Elzendaal heet. De school werd in januari 1973 geopend door bisschop Gijssen. Oud burgemeester Gilissen was natuurlijk present evenals zijn opvolger Eric Berger, die net geïnstalleerd was.

In 1974 was er trouwens al een akkefietje met een gastransportleiding in het Gennepse. De transportleiding onder de Niers werd namelijk beschadigd, waarna het ontsnappende gas in de hens werd gezet vanwege het gevaar. Het kostte toen beduidend langer om het probleem op te lossen dan vandaag. Gennepnu.nl heeft natuurlijk nog een filmpje van die kapotte gasleiding in 1974. LINK NAAR FILMPJE

LTS aan dr Stiemensweg in aanbouw
de openingsceremonie, jan 1973
Bisschop Gijssen en het gemeentebestuur luisteren aandachtig toe.
Oud-burgemeester Gilissen begeleidt de bisschop bij de bezichtiging van het gebouw. Burgemeester Berger volgt.
De dan toekomstig burgemeester Berger, die in 1972 door Wim Wolters wordt gefotografeerd na bekend worden van het nieuws van zijn benoeming
En de installatie van burg Berger. (Jan Linders staat rechts van de burgemeester, Nol van Est geheel links)
17 mei 1897: Eere wie eere toekomt

De foto links is ongetwijfeld gemaakt door de Gennepse fotograaf Perolles van wie vele foto's behouden zijn gebleven en aan wie ik op deze site een special gewijd heb (special Perolles) Wiel van Dinter is overigens op dit moment bezig aan een boek over deze Perolles.

Maar nu die foto, welke ik overigens via Henk heb. Er zijn 2 andere foto's van deze gebeurtenis, welke ik ken en welke op deze site staan. De foto toont de huldiging vanwege zijn 25jr dienstjubileum als directielid van de NBDS van president-directeur JM Voorhoeve. Hij was per speciale trein aangekomen uit Rotterdam en op het Genneps station opgehaald door de Gennepse notabelen, het gemeentebestuur en spoorwegfanfare Crescendo. Het gemeentebestuur biedt dhr Voorhoeve een receptie aan in hotel Wierts op de Markt (nu hotel de Kroon) en de harmonie Unitas et Fidelitas zien we op de foto een serenade geven aan de jubilaris. In tegenstelling tot de spoorwegfanfare had de harmonie geen uniformen. Dat zou nog tot na de 2e wereldoorlog duren. Op de foto kennen we in ieder geval 1 persoon, namelijk Willem Trienekens, (ook koster) die op dat moment dirigent van de harmonie was. Hieronder nog 2 uitsneden van de foto van de harmonie en van het publiek. De dames droegen op deze foto erg mooie met bloemen versierde hoedjes en ook de heren zien er op hun paasbest uit. Het was blijkbaar een grote gebeurtenis in het Gennepse. De foto wordt ook toegevoegd aan eht album van de harmonie (waar u ook een andere foto van de gebeurtenis kunt zien)

De foto links wordt toegevoegd aan 1 van de albums met Gennepse mensen. De foto toont de Gennepse (huis)schilder Jan Noij.

En rechts een foto van vandaag uit mijn tuin, want mooie plaatjes zijn en blijven altijd leuk.

L'histoire, se répète?

Nederland verloor zaterdagavond 9 juni onverwachts met 0-1 van Denemarken. Nederland en Gennep natuurlijk in zak en as. Ik moest terug denken aan woensdag 16 juni 2010. We hadden een vergadering in Boxmeer, waarbij ook een aantal Spaanse collega's aanwezig waren. Spanje moest als favoriet de 1e wedstrijd van het WK in Z Afrika tegen Zwitserland. Spanje verloor met 0-1 wat niemand verwacht had. U weet hoe het is afgelopen. Nederland verloor de finale van...... Spanje en Spanje werd wereldkampioen. En misschien, je weet het nooit: l'histoire sa repète. Alleen eerst nog winnen van Duitsland en Portugal... ;-)

Op de Niers trekken ze zich van dit alles weinig aan. Familie meerkoet heeft 3 jonkies en die beginnen al aardig te leren om hun kostje bijeen te scharrelen.

"wij houden van oranje"

luidt het in heel Nederland zo aan de vooravond van het Europees voetbalkampioenschap van 2012. Morgenavond begint Nederland in de Oekraïne tegen Denemarken.

Maar voor de Gennepenaar betekent het ook nog iets anders. Onze Gennepse voetbalclub Vitesse speelt namelijk ook in oranje shirts. Theo Kusters had nog een serie foto's uit zijn jeugd bij Vitesse en later in het 2e en 1e elftal.

De foto links is voor mij een beetje een deja vue. De foto is gemaakt op het voetbalveld op het toenmalige industrieterrein. Naast de Groes had Vitesse een oefenveld op de oude speeltuin (Kellerberg) en 2 speelvelden, 1 op het industrieterrein (waar nu ongeveer de vrijstaande huizen op het Pagepark staan, tegenover de begraafplaats) en een ander op de Stiemensweg, waar nu Hezeland (elzendaal) staat. Daar waren overigens geen kleedlokalen, water of iets anders.

De foto links is gemaakt op 18 april 1966 en toont het F-team van Vitesse nadat ze kampioen geworden waren, ongeslagen met 132 goals voor en 0 tegen. Het is een van de weinige wedstrijden die ik mij nog herinner. Ikzelf speelde in het g-team en wij verloren die zaterdag kansloos met 11-0 van het team links. We werden aan alle kanten voorbij gelopen. Ook het veld hielp niet echt. Het voetbalveld Industrieterrein had namelijk de eigenaardigheid dat er een hoogteverschil was van 1 m. De ene helft speelde je bergop en de andere helft bergaf. Wij (in het g-team) waren allemaal een jaar jonger dan de jongens van het f-team en hadden geen schijn van kans. Ze renden veel harder, konden beter voetballen en schoten veel harder. Ik herinner me dat ik onder de indruk was van de schotkracht van vooral Theo van As. Wij daarentegen kregen bij de enkele hoekschop die we kregen, niet eens de bal voor de goal.

We zien op de foto van links naar rechts: Leider Martien Smits, Sjaak Arens, Theo Kusters, Theo Rutten, Chiel Schim, Ad Janssen, Piet van Uden, Gerard Arts, Maarten Schenk, Marius Hermsen, Joop Peters, Nico Bottenberg, Gerard Janssen, Theo van As en leider Tonnie Janssen.

hetzelfde team als hierboven op diezelfde dag
seizoen 1973-1974: Het 2e elftal van Vitesse is kampioen geworden. Op de foto staan: Staand vlnr: T Arnoldussen, B Stokmans, Th van As, Th Kusters, H Janssen, T Janssen, Sj Olivier, leider H Bakker. Knielend vlnr: W Arts, P Martens, Th Derksen, G Immens, K Weber, Sj Lekatompessy, Ch Schim
Het 1e elftal eind jaren 70. Staand vlnr: L de Zeeuw, W Xhofleer, W Janssen, J Franken, H Baumler, G v Veenendaal, P Klabbers, M Kamps. Knielend vlnr: Th Kusters, W Arts, P Rutter, H Elbers, H Derks, W Nikkessen
In 1983 vierde Vitesse haar 75jr jubileum en werd oa een wedstrijd gespeeld tussen het 1e elftal en een streekelftal. Alle spelers moesten natuurlijk op de foto. Erg leuk is dat ook bekende spelers meespeelden in het streekelftal, zoals Willy vd Kuylen, Harry Lubse en Johan vd Hooft.
Op deze site staan al een aantal foto's van Theo Kusters bij Vitesse. Links zien we hem bij de huldiging van henk Liebrand (tussen bloemstuk en gever) en rechts zien we hem in actie bij een wedstrijd van het 1e in 1976 op de Groes. Achterberg stond toen in de goal. Theo staat helemaal rechts.
Plof

Donderdagnacht 8 juni werd Nellie om 02:58h wakker van een knal. (ikzelf ben er gewoon door heen geslapen). Vrijdagochtend bleek dat er een plofkraak uitgevoerd was op de ABN-AMRO geldautomaat aan de Spoorstraat. Blijkbaar hebben ze met een auto eerst de loopdeur naast de automaat (rechts) ingereden en vervolgens de pinautomaat (blijkbaar met succes) opgeblazen. Het politiebericht luidt: " De politie heeft een onderzoek opgestart nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag een plofkraak werd gepleegd op een pinautomaat aan de Spoorstraat. Even voor drie uur werd een deur naast de automaat met een auto geramd en vond de plofkraak plaats. De daders zijn er met een nog onbekend geldbedrag vandoor gegaan in twee auto's. Na de kraak heeft de politie een sporenonderzoek opgestart en er vindt verder buurtonderzoek plaats. De recherche komt graag in contact met getuigen die iets verdachts hebben gezien. De politie is bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via 0800-7000"

Het Vöske is inmiddels bijna volledig verdwenen. Vanuit het Europaplein heb je nu al zicht op het Bolwerk (foto hieronder links), waar men ook op vrijdag 8 juni ijverig aan het betonstorten en bekisting plaatsen was.

FILM

Ik heb een nieuwe pagina gemaakt van de filmpjes van de afgelopen jaren. Op deze pagina staan ze in chronologische volgorde van nieuw naar oud tot in 2008

Ook handig trouwens voor de nieuwe burgemeester. Kan ie zien wat er de afgelopen 5jr in Gennep allemaal gebeurd is. De nieuwe pagina is ook op te roepen via de knoppen boven aan de voorpagina.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!