Zon-overgoten na-kermis bij zomerse temperaturen

Voor zover ik me kan herinneren heb ik nog nooit zoveel zon en hoge temperaturen meegemaakt bij de Gennepse na-kermis. Zonnebrillen, korte broeken, volle terrasjes en een drukke kermis. Jammer van al die auto's bij/rond de kinderkermis en dat de Brugstraat niet gewoon afgesloten wordt, want dat kan bij andere evenementen tenslotte ook. Maar dat terzijde. Frank heef de overzichts-foto hierboven gemaakt en ikzelf heb een klein album met wat impressies gemaakt, als bewijs voor later dat de Gennepse nakermis van 2017 toch wel bijzonder was. Klik op 1 van onderstaande foto's voor dat album.

Pottenbakkerij de Champignon in 1967

We hebben dit jaar al 2x een workshop pottenbakken gehad bij Geert Jacobs van de Tramhalte in Bergen. Ik heb net van de week de eindresultaten (na het glazuren en bakken) opgehaald. Geert is de zoon van de Gennepse pottenbakker Henk Jacobs, die zijn pottenbakkerij, de Champignon, aan de Nijmeegseweg had. Het pand is niet zo lang geleden verkocht. De broer van Geert, Guul, heeft samen met Fransje van Keulen de pottenbakkerij de Olde Kruyk in Milsbeek. Ook omdat Gennep tenslotte keramiekstad genoemd wordt, is het leuk om nog eens 50jr in de tijd terug te gaan naar 1967 en het pottenbakken in de Champignon aan de Nijmeegseweg.

 

Herfst, kermis en sprookjes

Het is ècht herfst. Een spin heeft het pas gerestaureerd HH beeld in de Wagenstraat gebruikt om een spinneweb te weven. Het blijft bijzonder hoe die beestjes dat doen. En bij de fonteinenop het JL Plein en het Europaplein. Ik hoop van ganser harte dat de gemeente de Brugstraat afsluit, zodat het er een klein beetje veiliger is voor de kids op die kinderkermis. Voor allerlei andere activiteiten kan het ook; waarom dan dus niet voor de veiligheid van de Gennepse kinderen. Het blijft toch wennen dat die heel oude traditie van de Gennepse kermis na de 1e zondag na 10 oktober is afgeschaft. En de kermis is dus ook nooit meer gelijk met de herfstvakantie. Als er dan toch veranderd wordt, had dan maar meteen de kermis naar de zomer verplaatst was mijn eerste gedachte.

De mooiste foto van vandaag is de foto links: 8 kaboutertjes in het sprookjesbos op de Efteling. Een bijzonder tafereel.

Vandaag was basisschool Maria Goretti namelijk op schoolreis naar de Efteling. Ze zullen genoten hebben. En morgen hebben ze vrij, want morgen is de landelijke stakingsdag van de onderwijzers. Ik hoop dat die ook een bijzondere dag hebben en hopelijk met succes voor hen.

Van "Ja, ik wil" tot "Ik ben er"

Zaterdagavond 30 sept 2017 vond de uitreiking van het 1e boek plaats aan deken Huisman met de titel "Ja, ik wil". Het boek werd overhandigd na de mis door schrijfster Truus Hopman uit Ottersum. Het boek gaat over de mens achter deken Huisman. En dat was nog niet alles. Direkt daarna nam burgemeester de Koning het woord en hield een toespraak die hij beëindigde met de uitreiking van de Ganapja aan deken Huisman voor zijn verdiensten voor Gennep. Het was druk in de kerk. Maar bijna was het niet doorgegaan, want 2 dagen eerder kreeg deken Huisman een ongeluk(je), waarvoor hij zelfs door de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Met wat moeite en heel veel ondersteunig (zelfs de leuning naar het priesterkoor die ik eerder dit jaar had gemaakt was niet genoeg). Na de mis was er koffie, een staande receptie (de deken moest noodgedwongen zitten) en kon ook het boek gekocht worden.

Truus Hopman kondigt het boek aan
en overhandigt het 1e examplaar
waarna de burgemeester aan de beurt is
de de Ganapja overhandigt
het was druk in de kerk
de feestveerlichting was voor het eerst ontstoken
en na de mis was er een staande/zittende receptie
en tijdens de mis was er het koor uit Koningsbosch (nog opgericht als jongerenkoor door deken Huisman) met in haar midden de tenor Marcel Reijanset

Wilt u meer foto's zien en op in groter formaat, klik dan op de volgende link: link naar een wat meer uitgebreid album.

Het einde van 123jr Genneps manufacturen Verhasselt

Dat was even schrikken: het facebook bericht van Pierre Verhasselt dat za na 123jr gaan stoppen en dat er geen Verhasselt kledingzaak meer in Gennep zal zijn. U kunt nog tot het eind van het jaar terecht (mèt korting).

Jammer dat weer aan een tijdperk een einde komt en dat een authentiek stukje Gennep verloren gaat, maar ook dat er weer een winkelpand leeg komt te staan. Pierre en Piet, het ga jullie goed.

Een filmpje van www.gennepnu.nl met oa beelden uit de hoogtijdagen van 50jr geleden.

1967

1967: Zandstraat 1

1933 Pierre Verhasselt die op zijn motor stad en land afging om zijn waar aan de man te brengen

de huidige winkel aan de Spoorstraat

 

Nog meer kleuters en de Goede Herder in 1967

Maar eerst iets over onze (oud-) deken Huisman. Er is een boek over hem geschreven door Truus Hopman en dat wordt morgenavond (za 30 sept) na de mis van 19:00h gepresenteerd. De mis zelf wordt opgeluisterd door het oude jeugdkoor van de oud-deken en door tenor Marcel Reijans. Na de mis is er ook koffie. "Gewone" mensen zouden al 30jr gepensioneerd zijn maar onze Everardus Huisman doet nog steeds zijn "ding" in Gennep, alhoewel ie zijn herenfiets heeft ingeruild tegen een damesfiets, want die herenfiets werd toch wel wat lastig voor hem. Het engeltje rijdt overigens nog steeds mee op zijn bagagedrager, want het is tot nu toe altijd goed gegaan en zelfs op de "shared space".

Ook altijd leuk die filmpjes van 50jr geleden. Ik kreeg oa reacties van Eddy Smits die toen in de 1e klas zat en de film in 1966 plaatst, maar ook van Rob Verhoeve, die zichzelf herkende bij het afscheid nemen van meester Beckers aan het begin van de film. Toen ben ik toch nog maar eens zelf goed gaan kijken en ik meen inderdaad mijn eigen klas te herkennen met Vincent Fleuren, Gerard Goossens, Johnny Weber, maar ook Leo Linders en dus Rob Verhoeve. Het is een beetje moeilijk te herkennen, maar ik denk dat ikzelf als allerlaatste de hand schud van meester Beckers. Dit moet dus in 1967 geweest zijn (schooljaar 1966-1967) want toen zat ik in genoemde 6e klas. Eerst 2 screenshots en daarna de filmpjes met nog meer Gennepse kleuterls en ook de Goede Herderschool (het 1e filmpje begint bij de huishoudschool, dan de Touwslagersgroes en de bibliotheek die daar oen in het noodgebouw zat, waarna de kleuters volgen. Kon dat gebouw niet echt goed plaatsen)

 

En tenslotte de St Martinusschool in 1967

1967: ook Maria Goretti nog in bewegende beelden

 

50jr geleden: weet u het nog?

 

Maria Goretti wint €10,000 make-over

 

Basisschool Maria Goretti uit Gennep en basisschool de Rietvink uit Breda hebben de Wecycle recyclecampagne-wedstrijd gewonnen en verdienen daarmee een mini make-over voor hun school. De twee scholen hadden met een heuse ‘afvalmuur' en een ‘apparatenrap' de meest originele ideeën om meer mensen enthousiast te maken over het inzamelen van verlichting en kleine elektrische apparaten. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Afgelopen voorjaar nodigde Wecycle alle basisscholen uit om voor Wecycle een ‘recyclecampagne' te bedenken, die kinderen en hun ouders oproept om kleine apparaten en spaarlampen in te leveren op school, winkel of milieustraat. Apparaten en lampen kunnen namelijk heel goed worden gerecycled. Wecycle beoordeelde de inzendingen op inhoud en originaliteit. Jan Vlak, directeur Wecycle: “We hebben veel enthousiasme en creativiteit gezien in alle inzendingen. Goed dat kinderen op deze manier bezig zijn met hun toekomst. Recyclen maakt immers deel uit van de circulaire economie. Daarnaast krijgen de winnende basisscholen een steuntje in de rug, zeker nu steeds meer scholen een beroep moeten doen op ouders voor klusjes en schoonmaak.”

Basisschool Maria Goretti sleepte de make-over binnen met een speciale ‘afvalmuur'. Een klimmuur/speeltoestel waar je alleen in kunt als je een apparaat inlevert. Vervolgens kun je op de muur ontdekken hoe het apparaat wordt gerecycled. En zo wordt inleveren een feestje, volgens de leerlingen. Met de make-over wordt gekeken naar een opfrisbeurt van het schoolplein ter waarde van 10.000 euro.

Opening vlonder Gennepermolen

Vandaag (dinsdag 19 sept 2017) werd de vlonder bij de Gennepermolen officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde middels een soort 3-traps-raket: eerst werd het informatiebord op de Niersbrug onthuld door de nazaten Steinman, vervolgens kwamen burgemeester en wethouder per bootje afzakken van de Niers en aanleggen bij de vlonder en tenslotte opende wethouder Welles de vlonder officieel door een lint voor de trap naar de vlonder door te knippen.

 

30 jr geleden: "Gennep, een kleurrijke gemeente"

Dat was de naam van een voorlichtingsfilm over Gennep, die de gemeente Gennep in 1987 heeft laten maken. Een kijkje terug naar 30jr geleden en hoe het toen was. Veel plezier. Het filmpje duurt ongeveer 14 minuten.

 

1926-Gennep krijgt natte voeten

Het was behoorlijk erg in Gennep in 1926. 6jr na de overstroming van 1920 was het in 1926 weer raak. Hieronder nog wat plaatjes uit 1926. 1 van de foto's is uit 1914. Benieuwd of iemand weet welke foto. :-)

Binnenkort ook een update over de stand van zaken mbt de Stölpersteine!

Mooi, rommel en democratie

Bovenstaande foto is van de Niersvlonder tijdens de Niersdalsurvival afgelopen zondag. Een plaatje. De vlonder wordt volgende week officiëel geopend en dan worden meteen die uitsneden van de Perolles foto uit 1899 van de Gennepermolen die aan de muur van de Gennepermolen hangen uitgelegd (heb ik begrepen). Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat. Een van de mooiste, zo niet het mooiste plekje van Gennep. Puur natuur en dat vlakbij het centrum.

As zondag (zie links) is de rommelmarkt op de kinderboerderij. Een mooie kans om de kinderboerderij te steunen. En steunen kunt u ook door vrijwilliger te worden, want die hebben ze zeer dringend nodig. En ook hier geldt: vele handen maken licht werk.

In 1920 (zie foto beneden) was het democratisch gehalte in Gennep waarschijnlijk nog niet zo groot als anno 2017. De notabelen van toen hadden het voor het zeggen. Ik moest eraan denken toen ik de gemenge raads-commissie-vergadering van afgelopen maandag zag: thema's waren 1) wie de uitzendrechten voor de komende 5 jaar moest krijgen (Gennep News of Magic/NiMa/Maasduinen/LoGo) en 2) of het nu plan A (dat 2jr geleden al goedgekeurd was) of het nieuwe plan B moest worden voor de LIDL aan het Europaplein.

De clash der beoogde Gennepse omroepen lijkt wel een beetje op een clash tussen oud (Maasduinen/Magic) en jong (Gennep News). Het zou mooi zijn beweest als ze samen hadden kunnen optrekken, maar er is teveel oud zeer. 1 ding is zeker: aan al die vrijwilligers door de jaren heen ligt het niet en heeft het nooit gelegen. Blijkbaar is besturen toch weerbarstig.

En dan de LIDL: mooi, al die insprekers en die discussies. Wie er gelijk heeft? Allemaal een beetje, maar iedereen krijgt in ieder geval de kans om zijn woordje te doen. Misschien geen gelijk krijgen, maar tenminste gehoord worden. Dat was in 1920 waarschijnlijk wel ander. Men zou toen ook niet zo snel voor zijn rechten opgekomen zijn, vermoed ik. Tot zover die "goede oude tijd". Hieronder nog eens de plannen naast elkaar en vorm uw eigen mening.

plattegrond
gevel Europaplein
gevel Duivenakkerstraat
1920

Bovenstaande luchtfoto van Gennep is van 1920 en is nu dus bijna 100jr oud. Er staan nog bijna geen huizen aan de Kleineweg, Maria-Oord is volop actief, evenals de Gennepermolen. De Gennepse tram van de MBS tufte nog door de Gennepse straten en veel ander gemotoriseerd verkeer was er nog niet, alhoewel Jetten al een autogarage tegenover het toenmalige postkantoor had. 1920 is ook het jaar dat de Spyker C4 het wereld-lange-afstands-record afpakte van Rolls Royce door in 36 dagen 30.000km af te leggen op het traject Nijmegen-Sittard en vice versa en daarbij dan telkens Gennep aandeed. Hiervan heeft Gennepnu.nl de beelden. En dit zijn niet eens de oudste bewegende beelden van het Gennepse: die dateren uit 1917. De wereld was in oorlog (WO 1), maar Nederland was neutraal. Deze oorlog betekende wel het begin van het einde voor het Gennepse spoormaatschappij NBDS (Duits lijntje), omdat de grens natuurlijk dicht zat. De gevolgen van de ondergang van de NBDS waren dramatisch, want in een tijdbestek van enige jaren verloor Gennep 1000 inwoners, omdat werknemers van de NBDS moesten gaan werken in ondermeer Utrecht bij de NS (die heeft de NBDS toen overgenomen en het hoofdkantoor aan de Spoorstraat en de werkplaatsen (waar later de Page in kwam, maar dat is een ander verhaal) werden gesloten). Het was de opmaat tot een heel moeilijke tijd voor Gennep, en dat in een tijd dat er in de hele wereld een depressie was.

Niersdalsurvivalrun 2017

1500 deelnemers, veel publiek, prima weer. Wat wil je nog meer? Een impressie van www.gennepnu.nl met foto's van mij en van de drone (Frank). Klik op de3 grote foto voor het album.

Milsbeek

Binnenkort nog een paar echt leuke oude luchtfoto's waar Eddy Smits en Jacques Loonen me op gewezen hebben, die ons bijna 100jr in de tijd terug voeren. (plus een aantal links naar foto-verzamelingen). 100 jaar..... Dat is nog langer geleden dan dat de parochie Milsbeek oud is. School en kerk in Milsbeek dateren namelijk van rond 1930, zodat er over ruim 10 jaar een feestje gevierd kan worden op de Milsbeek. Op de Milsbeek omdat de naam en achtergrond ergens anders hun oorsprong vinden dan in de huidige dorpskern. De oorsprong van Milsbeek ligt namelijk bij wat nu de Kroonbeek heet en die voor de belegeringen van het Genneperhuis Mils-beek heette. Mils staat voor grauw-bruin water dat afkomstig was van het veengebied aan de voet van het Rijkswald.

Ik heb al weer jaren geleden gewezen op de kaart van Nicolaes van Geelkercken uit 1614, waar we de naam Milsbeek voor het eerst terug kunnen vinden op een kaart (helemaal links, tegenover het Genneperhuis; aan het begin van de huidige Bloemenstraat). Ik voeg voor de duidelijkheid ook een wat grotere uitsnede bij. LINK. De naam van de beek is later Kroonbeek geworden ivm de vestingswerken van het Genneperhuis in de 17e eeuw (de zogenaamde kroonwerken: een verdedigingslinie in de vorm van een kroon). Het huidige Milsbeek heeft daar dus haar naam aan te danken.

Ik meld dit omdat ik a) net die kaart weer een keer tegen kwam op mijn computer en b) omdat de stichting cultuurbehoud Milsbeek net weer een boek het levenslicht heeft doen zien. Erg leuk, dat men in Milsbeek op dat terrein zo actief is. Het zou leuk zijn als dat in Gennep (en de andere kernen) ook zou gebeuren. Het webadres van de stichting is overigens: http://www.cultuurbehoudmilsbeek.nl/

Groen, Perolles en vergunningen

Steppie vraagt in het gastenboek of de gevel van de Gennepermolen nog wordt schoon gemaakt voordat de vlonder officieel geopend wordt. Het is inderdaad behoorlijk groen uitgeslagen en ziet er niet fraai uit. Maar ik vrees dat dit niet aan de gemeente is, want het is niet haar gebouw, voor zover ik weet. Het is wel een plaatje, die vlonder, Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Het doet de entree tot Gennep in ieder geval veel goed. Spijtig dat die afgrijselijke keermuur rechts niet een wat meer authentiek tintje gekregen heeft, zoals de stichting Monarch uitdrukkelijk gevraagd heeft (keuze steen, wijze van metselwerk, steunberen of andere detaillering). Het opleuken van de wand van de Gennepermolen met fragmenten van de foto van Perolles uit 1899 van de oplevering van het waterrad voor de aandrijving van de machines van de Gennermolen vind ikzelf een erg leuk idee. Het geeft wat fleur en tekening, zal sommigen aan het denken zetten wat dit nu weer is en leidt tenslotte naar vervlogen dagen.

Voor de geïnteresseerden: link naar een bijdrage op deze site van 10 (!) jaar geleden over dat watterrad en de foto van Perolles. Ook een link naar de special over de Gennepermolen. En tenslotte een beschrijving van de geschiedenis van de Gennepermolen.

O ja vergunningen: ik vroeg me af nu je tegenwoordig blijkbaar voor zo ongeveer alles een vergunning moet hebben van de gemeente, of er geen vergunning nodig was om die foto-fragmenten op de gevel van de Gennepermolen te plakken. (van mij zou het overigens niet hoeven, maar dat zou voor veel "vergunningen" gelden. Melden en overleg zou meestal genoeg moeten zijn)

Opening kunstgrasveld Vitesse 08

Zaterdagavond 2 sept 2017 werd het nieuwe kunstgrasveld van Vitesse "08 geopend door het doorknippen van een oranje lint door het jongste lid samen met het oudste lid. Het had nogal wat voeten in de aarde, want het startschot zou gegeven moeten worden door een schot op de lat, welke uitdaging door Henk Jansen en Niels Fleuren ingevuld moest worden. Het duurde een aantal pogingen voordat een schot van Niels op de lat kwam. Ook het doorknippen ging niet heel gemakkelijk, want òf de schaar was bot, òf het was een taai lint. Maar uiteindelijk lukte het dan toch. Het laat maar weer eens zien dat de volhouder wint en dat geldt ook voor Vitesse, dat na jaren (of decennia-) lange problemen nu eindelijk een goed bespeelbaar veld krijgt. (nadat het rubber granulaat probleem was opgelost :-). Vitesse vierde de opening met een spelmiddag voor de jeugd, een feestavond en ook nog een echte afscheids-wedstrijd voor Sef Peeters. Ik weet overigens nog dat zijn vader, John. in het eerst speelde. Dat was nog op de Groes.... Klik op 1 van de foto's voor een korte impressie.

Extra voorzichtig op 29 augustus en burendag op 24 september
Op 24 september is weer burendag bij Jong Nederland (10-14:00h). JongNL heeft een initiatief ingediend bij het Oranje Fonds en kan daarom op 24 september bij de blokhut aan de Irenestraat van 10.00 tot 14.00 verschillende activiteiten organiseren om er samen met de buurt een gezellige dag van te maken! Zo zal er een kinderrommelmarkt zijn, kunnen kinderen deelnemen aan échte JongNL activiteiten en is er natuurlijk heel veel gezelligheid onder het genot van een kopje koffie, thee of ranja. Aanmelden voor de kinderrommelmarkt kan door een mail te sturen naar moniek@jngennep.nl . Ook zoeken zij hobbyisten die hun zelfgemaakte spulletjes willen verkopen tijdens deze burendag. (zelfde email adres)
Ik had het over de politie naar aanleiding van de inbraak/overval bij Primera. Hoe een kleine ondernemer het leven moeilijk gemaakt wordt..
Gelukkig volgden er later ook veel steunbetuigingen en bloemetjes om een hart onder de riem te steken. (foto's van facebook)
Ik vind eerlijk gezegd facebook zo langzamerhand steeds irritanter, en dit alhoewel facebook bij uitstek een medium is om op de hoogte te blijven. Maar om nu felicitaties en uitnodigingen voor herinneringen van een computer te krijgen.... Maar er zijn dus ook erg leuke kanten, zoals de foto links (van ene Wim Daniëls), die genoeg zijn om een grote glimlach te ontlokken. Ik loop ook nog wat achter met wat plaatjes van de afgelopen 1,5 week, van SumMmertime, dat afgelopen is, van de vlonder, die nu open gesteld is (met delen van een foto uit 1899, waarover later meer) en nog wat andere zaken. Wordt vervolgd. O ja: zal ook toch nog maar eens op de shared space ingaan, want ik werd beschuldigd van "cherry picking" uit een gemeentelijk rapport en dat kan ik toch niet op me laten zitten (en zeker niet uit een hoek, die zelf niet met oplossingen komt, maar dat terzijde)
start Lady's(/Todler's) tour

Al die politie-agenten en motoren dienden natuurlijk voor de begeleiding van de Lady's Tour die vandaag in Gennep van start ging. Het was een mooi gezicht. Hieronder een album met wat plaatjes van de start van de lady's tour, waarbij ook de todlers, die later hun loopfietsjes-wedstrijd zouden houden acte de presence gaven. Klik op 1 van de foto's.

Politie-maatregelen

Technisch weer

Het is deze week echt "technisch weer"!. (zo noemen de techneuten onder ons dit weer; echt geschikt om naar buiten te gaan en klussen op te knappen). De stadsmuur wordt gerestaureerd, aan de zebra-paden wordt gesleuteld, aan de vlonders wordt gewerkt, aan een nieuwe bouwfase op eht Pagepark is begonnen en zo nog veel meer. Bovendien is op de Heijkuul de jaarlijkse voetbalweek aan de gang.

De stadsmuur wordt op de plek waar vroeger de tuin van Teunissen was gerestaureerd
Gepuzzel om de kloostermoppen op de juiste plaats te krijgen
Ondertussen geeft de wethouder aan (zo te zien) de Gelderlander toelichting
Terwijl een paar meter verder ècht gewerkt wordt.
stenen door slijpen
terwijl een collega probeert de gieter bij de fontein te vullen
de bussen moeten een omweg maken over het kerkplein. Wel lekker rustig op de "shared space"
vlonder-vorderingen
met een koffie-pauze voor werkers
voetbalweek op het Vitesse-veld
met ook steeds meer meisjes, die deelnemen
2 september wordt het kunstgrasveld op de Heijkuul officieel geopend. Tevens afscheid van Sef
Tuinsale, Bersama, vlonders, fietsen en vis

Zaterdag 26 aug: 10-13:00h TUINSALE

Volgende week zaterdag 26 augustus is er weer eenTuin-sale in het voorportaal van de St Martinuskerk en wel van 10.00 uur tot 13.00 uur. Aangeboden worden dan religieuze voorwerpen zoals: Kruisbeelden, Medailles, Rozenkransen, Boeken . De opbrengst wordt gebruikt als ondersteuning van museum de Crypte.

De SumMmertime afsluiting

Bersama

Aankomende zaterdag viert Gennep alweer de laatste sumMmertime van het seizoen. Na elf weekenden te zijn verrast met muziek, dans, show en theater krijgt het publiek zaterdag tijdens een Molukse culturele markt een mix van dit alles te zien. En tenslotte horen Gennep en de Molukse gemeenschap bij elkaar zodat dit een passende afsluiting van SumMmertime 2017 gaat vormen.

In samenwerking met de Molukse gemeenschap is op de Markt voor het 400 jaar oude stadhuis zowel voor de middag- als de avonduren een wervelend programma opgesteld. Om 14.15 uur bijt de Tifagroep Tahuri uit Cuijk het spits af met Moluks gezang en verkwikkende klanken op zogenoemde tifa's. Vervolgens neemt de Molukse band Groove Xperience het stokje over. Deze band speelt al 25 jaar met elkaar en was 20 jaar geleden vaak op de Scheveningse boulevard te zien. Met een mix van soul/funk/disco classics met hier en daar een uitstapje naar het heden weet deze band het publiek al snel te bekoren.Daarna wordt het publiek uitgenodigd om mee te doen met een workshop Jospan, een vorm van Molukse line-dance. 
Het programma loopt continu door tot 22.30 uur. In de avonduren is het genieten van dansgroep Badan Keseniaans uit Nistelrode begeleid met muziek van tifa's en de populaire Molukse band Bersama. 
Gedurende twee sets laten de tien bandleden van Bersama, te beginnen om 17.30 uur, het publiek swingen op 'latin Maluku sound'. Een sound gebaseerd op traditionele Molukse liederen maar ook Spaanse en Engelstalige nummers die speciaal door Nino Latuny zijn gearrangeerd. Voeg daar speciale instrumenten als de berimbau en de kalimba aan toe en je waart je zo op de eilandengroep Maluku (Molukken) in de gordel van smaragd.
Is muziek erg belangrijk voor de Molukken, dat geldt ook voor het eten. De Markt wordt opgeluisterd met diverse kramen waar heerlijke Molukse gerechten zijn te verkrijgen. Mooie sieraden, tassen en andere Molukse curiosa worden eveneens aangeboden en er is een speciale stand met informatie over de Molukken en met boeken van Molukse schrijvers. 
Kortom zaterdag 26 augustus wordt van 14.00 tot 22.30 uur het SumMmertimeseizoen afgesloten met een mooi stukje Molukse cultuur.
Zo loop je straks de vlonder op onder de Niersbrug
en dit is ter plaatse van het Genneperhuis.
Het puin van eeuwen sluiswerken en brugwerken in de Niers waren een behoorlijke hinderpaal bij het slaan van de palen voor de vlonder. (Niks archeologisch Romein?)
Een stukje verderop vormt overdaddige begroeing een aardige hindernis in de nieuw aangelegde zijstroom van de Niers.
Moderne archeologie vind je ook onder de Niersbrug en vormt een aardige schuilplaats voor visjes. Ziet u hoeveel er in het water zitten?
Ik heb er 19 omcirkeld, maar zaql er vast nog gemist hebben.
Wisselwerking van schaduw (van de brug) en van de zon, met als interessant middelpunt de oude fiets (met dus een heleboel visjes)
Bruiloft in het Niersdal
Vanmiddag was er een bruiloft in het Niersdal, vastgelegd met de drone van Frank. Linksonder staat de grote circustent van Jong Nederland naast de boomhut. Daar vond de ceremonie van M en B plaats. En dat is dan precies, op de dag af, 38jr na een andere Gennepse bruiloft (1979). Hieronder zien we de erehaag van de Vitesse-spelertjes voor de kerk, onder toeziend oog van Huub Kroon. Ik vond het toen al knap dat ie in de vakantietijd al die pupillen wist op te trommelen om een erehaag te vormen voor de jeugdleider.
Eerder deze week (dinsdag) heeft Frank vanuit zijn tuin ook al wat luchtopnames van het Gennepse gemaakt. Die staan hieronder.

Het weer blijft jammer genoeg wat kwakkelen. De bruiloft vond gelukkig net tussen 2 buien plaats. En de bouwvakkers gaan langzamerhand weer aan het werk, zoals in de Julianalaan (waar de lange dagelijks verslag van doet op facebook). Ook de vlonder bij de Niersbrug schiet al aardig op. En volgende week worden de zebra's in de "shared space" door GeBra hersteld. Dat leverde trouwens ook een aardig komkommerverhaal in de Gelderlander op, dat heel veel mensen op een verkeerd spoor zette.

De Gelderlander berichtte namelijk dat (nieuwe) zebra's zouden worden aangelegd (die er blijkbaar in het verleden waren). Met de 3 die er nu al liggen, zouden dat dan dus4 of 6 zebra's worden. Maar het gaat natuurlijk slechts om het herstellen en verbeteren van de 3 zebra's die er al liggen. (het artikel in de Gelderlander)

Dan had de Gelderlander beter kunnen berichten over de Gennepse Klösmöpkampioenschappen. (LINK)

De Rabobank-bak-popup is ook weer in het Gennepse verschenen, nu op het Wilhelminaplein
Een beetje wisselvallig

noemen ze het weer deze maanden juli en augustus van de zomer van 2017. Kun je wel zeggen. Ook gistermiddag had SumMmertime weer last van de regen, terwijl het gisteravond hartstikke mooi was. Gisteravond zat de Markt dan ook bomvol bij het optreden van de Moonlights.

zaterdagmiddag 12 augustus
zaterdagavond 12 augustus
die-hards op de Markt
en 's avonds was het luchtballonnen-weer
over een week wordt het langzaam verkeer echt eens de baas in de shared space
en in de Wagenstraat is niet alleen het beeld gerestaureerd, maar is inmiddels in het perk er achter een leuk speeltoestel voor de kids geplaatst. Met dank aan de gemeente.
Onze benjamin

Zo, de vakantie zit er weer bijna op, voor mij althans. Zoals wel vaker gebeurde er op het werk vanalles, dat toch mijn aandacht vroeg. Dat krijg je met een groot bedrijf dat allerlei overnames wil doen en fabrieken wil bouwen over de hele wereld. Voordeel is wel dat de overgang as maandag niet zo groot zal zijn. :-) . En ik kreeg al vragen waar de updates bleven. Daar zal ik dan dus maar weer mee beginnen. De allereerste foto toont een trotse opa die de fles geeft aan zijn 5e kleinkind, een kleinzoon, die in mijn vakantie geboren is; de benjamin van de familie. O ja: ik kreeg verschillende vragen over de link naar de Gennepse krant. De link klopt wel, maar het ligt aan de uitgever van de Gennepse krant. Blijkbaar houdt die de archiefpagina niet meer goed bij sinds eind juni. Ik hoop dat ze het snel weer oppikken. Kan ik dus niets aan doen.

de vlonders bij de Niersbrug vorderen gestaag
dit is vandaag: 9 augustus
en de vlonder wordt zelfs al gebruikt
aan de zuidkant van de Niersbrug wordt het toegangspand aangelegd. Ben wel benieuwd of met een rostoel die steile helling wel toegankelijk zal zijn. Ik heb mijn twijfels. En het zal ook oppassen zijn met kleine kinderen en huisdieren. Maar mooi wordt het, en een nieuwe attractie voor Gennep
Maar ook met veel simpeler middelen is de Niers al een grote attractie, zoals deze jongelui in het Nierspark demonstreren
Niet onvermeld mag blijken dat vandaag de laatste verkoopdag was van Pets Place. De winkel sluit, helaas, na bijna 23 jaar de deuren. Jammer voor het winkel-aanbod in Gennep en jammer voor de winkelier, die er mee stopt. Succes in de volgende baan bij de bouwmarkt!
Heel fijn is dat het Heilig Hartbeeld inmiddels hersteld is door Frank Wouters van schildersbedrijf Heldens. Frank kan blijkbaar niet alleen mooie foto's maken maar ook beelden restaureren met behulp van werkhandschoenen als mal voor nieuwe handen voor het Christus-beeld dat in 1937 door de Gennepse bevolking geschonken is en oorspronkelijk op de hoek Zandstraat-Zuidoost-wal stond. (bij de Kastanjeboom)
en zo ziet het beeld er nu weer uit. Het werd al elk jaar schoongemaakt door buurtbewoner Jan van Os. Heldens heeft eerst een algenbestrijdingsmiddels toegepast, vervolgens gerestaureerd en daarna het beeld geschilderd. Overigens weet de gemeente al veel langer dat het beeld door vandalisme beschadigd was (in tegenstelling tot wat in de Gelderlander gemeld wordt). De Buitendienst pleegt een aantal keren per jaar groenonderhoud rondom het beeld in ikzelf heb het vanaf verleden jaar verschillende malen gemeld. Maar het belangrijkste is, dat het beeld er weer spic en span uitziet.

Binnenkort volgt nog een oproep. Volgend jaar bestaat de Gennepse harmonie, als een van de oudste korpsen van Nederland, namelijk 200 jaar. En dat wordt groots gevierd in juni volgend jaar, samen met de Gennepse bevolking. Er zal ook een tentoonstelling zijn in het Petershuis. Daarvoor is de harmonie nog op zoek naar beeld en ander archief-materiaal, dat gebruikt zou kunnen worden voor deze tentoonstelling. Kijk dus uw foto-albums en filmpjes na. U krijgt alles weer ongeschonden terug. En het zou leuk zijn, niet alleen voor onze Gennepse harmonie, maar ook voor ons Gennepenaren. Het kunnen foto's en filmpjes zijn van optredens, maar ook van de hofkapel, herriemanie, drumband Vrijheid en Broederschap, concoursen, de Gennepse taptoe, processies, serenades, intochten enzovoorts enzovoorts. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. U kunt met mij contact opnemen indien u materiaal heeft. (mailadres staat links bovenaan. Alvast bedankt.

Gennep in beeld

Straks is weer de uitzending van Tour du L1mbourg uit Gennep vanaf de Markt. Net zo al afgelopen jaar, toen direkt voor de uitzending een korte maar hevige storm op stak (die gefilmd is door L1). En vanmiddag is er weer een omslag van het weer. Zal de geschiedenis zich herhalen? Ook dit jaar heeft L1 opnames vanuit een helicopter gemaakt, welke op facebook te bewonderen zijn. Dat deden ze verleden jaar ook. En tenslotte is morgen weer de etappe van de Nijmeegse vierdaagse die door Gennep voert (de 50km althans). Daarom een aantal filmpjes:

de weersomslag net voor de uitzending van L1 in 2016
Gennep van Boven van L1 uit 2016
een impressie van de 4daagse door Gennep in 2016

Wat andere plaatjes uit het Gennepse

de Loc wordt weer geschilderd, nu door Heldens
de Aurora vila wordt gerestaureerd. Moet een giga-klus zijn
de vlonders bij de Gennepermolen vorderen gestaag
de zwaaitent voor de gemeentelijke notabelen is al opgesteld
en bij het tankstation van Avia (vroeger Jetten) zijn de tanks bloot gelegd
Burgerinitiatief bij 't Geveltje

De VVD in Gennep mag dan weliswaar vragen stellen over het aantal verkeersborden in en rond het hart van Gennep, echt veilig is er (in ieder geval gevoelsmatig) niet. Dat geldt ook bij 't Geveltje. Er is daarom een burgerinitiatief ontstaan dat de gevaarlijke situaties bij 't Geveltje onder de aandacht wil brengen en veiliger wil maken. Na zeer zorgvuldige bestudering van de situatie ter plaatse, waarbij men dagelijks de situatie heeft geobserveerd is een voorlopig oplossing gevonden middels een nieuw verkeersbord dat het verkeer waarschuwt voor overstekende obers. Op de foto hierboven de leden van het burgercommittee, verzameld rond het net geplaatste bord.

Bovendien is het bord ook nog eens draaibaar gemaakt, voor het verkeer dat over de wal komt. De leden van het burger-initiatief zijn voornemens om de situatie de komende maanden nauwgezet te blijven monitoren. Daarvoor wordt dagelijks positie ingenomen op het terras van 't Geveltje!

Een droge of een natte gracht

Maandagavond gaven de blokfluiters, het jeugdorkest (en het was de bedoeling ook de harmonie) als afsluiting van het seizoen een open repetitie en voorstelling in de groene gracht. Het jeugdorkest ging nog, toen de blokfluiters, maar die moesten snel het Geveltje opzoeken en er verschenen vele kleurige paraplus. Daarna konden de blokfluitertjes alsnog beginnen, maar alweer begon het te druppen zodat de diploma-uiteiking moest worden verplaatst naar het repetitielokaal onder het Bolwerk. Jammer, maar het levert wel leuke plaatjes op. :-). Wellicht is het ook om problemen vragen om in een gracht te gaan staan.... ;-)

druk op de foto links voor de buitenfoto's en op de foto rechts voor de diploma-uitreiking

En na de zomer...., dan beginnen de voorbereidingen voor het grote feest van het 200jr jubileum van onze eigen harmonie.

Finale muziekmiddag Gennep: Het Dorp

 

Album van laatste stuk muziekmiddag 400jr stadhuis
Ook wat foto's van de muziekmiddag (Markt vanaf ongeveer half 4). KIlik op 1 van de foto's voor het album
Ons Dorp wordt "ons stadje"

 

Gezongen en gespeeld in de finale van de muziekmiddag voor de viering van 400jr stadhuis van Gennep (8 juli 2017)

 

Het Genneps Volkslied (zelfde finale)
Muziek

Morgen staat SumMmertime in het teken van de muziek met allerlei optredens.

Het spits wordt om 13.15 uur op het Jan Lindersplein afgebeten door het kleurrijke koor Con Colore. Tegelijkertijd begint op De Markt het Seniorenorkest met hun muzikale optreden. Aansluitend treden tot 17.00 uur de volgende muziekgezelschappen op. Op het Jan Lindersplein zingen gemengde zangvereniging St. Caecilia uit Ottersum, het Genneps Vocaal, koor Suuk-7 en Cheers. De Markt wordt gevuld met de gouden stemmen van de Goldies, het geroffel van de Drumband van Dichterbij en optredens van harmonie Unitas et Fidelitas uit Gennep en fanfare Eendracht uit Heijen.  

Afsluitend is er om 17.15 uur een grote finale van alle muziekgezelschappen voor het stadhuis op de Markt. (Persbericht)

Liefhebbers van het wat ruigere werk bezoeken 's avonds tussen 20.00 en 23.00 uur de Markt. In samenwerking met Hotel de Kroon en Café de Typhoon verzorgt rockpopband Face to Face hier een spectaculair optreden met nummers van grootheden als Anouk, U2, The Police, Led Zeppelin, AC/DC, Pink, Prince en anderen.

Concolore

Links een plaatje van Concolore en rechts een plaatje van de Gennepse harmonie.

Maar daarmee zijn we er nog niet, want maandagavond geeft diezelfde Gennepse harmonie bij de fonteinen in de groene gracht een zomer-avond-concert. (bericht)

Het concert begint om 19:00h. Ook de blokfluiters en het jeugdorkest komen aan bod. Mooie gelegenheid om een terrasje te pikken bij het begin van de vakantieperiode.

Maandagavond 3 juli was in dezelfde groene gracht een inloopavond voor iedereen voor het klösmöppen. Er waren zelfs zo'n 30-40 deelnemers
Later in de week veel rumoer om een behoorlijk opvallende oranjebank bij de fonteinen. Op vrijdagochtend was ie weer verdwenen.
(foto Linda van Elst van facebook) Het was een tijdelijke bank met wifi en oplaadstations. Een actie van de RaBo waarbij dat geval telkens op andere plaatsen worde neergezet
Op zondag 2 juli werd er driftig gewandeld. En deze week is natuurlijk ook weer de Ottersumse jeugdvierdaagse. Morgenmiddag is weer de aankomst op het sportpark van Achates.
do 6 juli begint een grote opslagtank van Hedimix op het terrein van ForFarmers in Heijen te lekken. Tonnen en tonnen vloeibaar varkensvoer spuiten naar buiten (zie filmpjes op internet)
In de Martinuskerk wordt de laatste hand gelegd aan het elektrisch maken van een deur om de toegang gemakkelijker te maken
ingewikkeld mechanisme
heien van palen voor de vlonder bij de Gennepermolen

Filmpje van het inheien van de palen
foto uit 1899 van de Gennepse fotograaf Perolles
vanuit Gennepermolen richting oude Martinuskerk (ca 1920 vermoedelijk)
Historische prenten

Bij een historisch weekend horen natuurlijk ook historische prenten.

Deze gravure bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek en is uit de atlas van Andries Schoemaker en dateert van rond 1700 (dus dan is het stadhuis ca 80jr oud). De gravure laat Gennep zien vanaf de Niers. Helemaal de oude toren van slot Loonenstein (ongeveer thv Nierspark/Martinuskerk) waarop een windmolen gebouwd was, die rond 1850 afbrandde en weer opgebouwd werd aan de Ottersumse weg (de Reus)

Deze gravures bevinden zich in het Victoria & Albert museum in London. Ze zijn van de hand van Louis Philippus Serrurier en dateren uit de 18e eeuw. Ook deze laten Gennep zien vanuit de Niers. De kunstenaar kijkt eerst naar rechts, naar de Niersbrug, en de oude Martinuskerk. Op de rechter gravure kijkt de kunstenaar naar links. Helemaal links zien we de zandpoort en rechts de restanten van slot Loonenstein waar op 1 van de overgebleven torens de windmolen gebouwd is. De huidige Martinuskerk zou helemaal links op de gravure staan en het gezichtsveld op de Zandpoort belemmeren.

Opening historisch weekend

Klik op bovenstaande foto voor een kort album. De weersvoorspellingen eerder deze week voor deze zaterdag waren dramatisch, maar gelukkig viel het allemaal wel mee. 's Ochtends nog regen, maar 's middags bleef het gelukkig grotendeels droog. Ik was onder de indruk. Dit mogen we wat mij betreft elk jaar herhalen, want het is hartstikke leuk. De afsluiting van de Brugstraat maakte de opstelling niet alleen een stuk makkelijker, het maakte ook het gied voor de voetganger een stuk aantrekkelijker. (de auto's van/naar de Brugstraat zorgen vaak voor een erg onrustig en onoverzichtelijk verkeersbeeld). En morgen is het dus nog een keer. Dan kunt u nog een keer gaan kijken en bv bedenken hoe goed het is dat dokter Nypels tegenwoordig (al of niet in een witte jas) achter een bureau zit ipv zijn werkzaamheden als "chirurgijn" uit te voeren zoals eeuwen geleden gewoon was. (het tarief toen moet wel erg hoog zijn geweest want de chirurgijn vroeg maar liefst 14 guldens!)

Ze zijn begonnen

Ze zijn deze week dan echt begonnen aan de vlonders bij de Niersbrug. Eerst worden de hardhouten palen de grond in gejast.

Vandaag was ook de dag van de 1 uur staking in het basis-onderwijs. Ook in Gennep deden de scholen mee. Ik moet eerlijk genoeg zeggen dat de onderwijzers wel degelijk een punt hebben. Het is een (voor sommigen :-) ) een mooi maar ook een zwaar beroep. Ik zou het in ieder geval niet kunnen. Het onderscheid tussen basis- en middelbaar onderwijs (qua betaling) is ook wel groot. Ik hoop voor hen dat de actie uiteindelijk resultaat oplevert, alhoewel ze waarschijnlijk tot een nieuw regeringsakkoord zullen moeten wachten.

Autozegening

of beter, zegening van wielen, vandaag zondag 25 juni bij de Martinuskerk in Gennep. Klik op de foto voor het album.

Een Monster!

Deze schitterende eik links staat in mijn tuin. Ik heb er afgelopen winter een hut onder gebouwd voor de kleinkinderen. Ik schat dat de boom zo'n 60 tot 70jr oud is. Afgezien van al het blad, dat er van af komt en vooral afgezien van alle eikels (afgelopen herfst tussen de 400 en 450 kg!) zou ik de boom niet graag missen.

Een week of 3 geleden was Nellie met de trimmer het gras onder de boom aan het maaien toen ze me riep. Het stonk er verschrikkelijk, alsof er een dode vogel in het hoge gras lag. Maar dat was niet het geval. Uiteindelijk bleek die stank van de boom te komen. Er zaten allerlei gaten in de boom waar vieze donkere sterk stinkende smurrie uit kwam. Foto rechts. Toen maar gezocht op internet en aan anderen gevraagd en we concludeerden dat het gaten van de "eikenprachtkever" zouden zijn, waar vervolgens een zwam zich gevestigd zou hebben, de "sombere honingzwam".

Dat zou niet best zijn, want de meeste eiken die aangetast zijn leggen uiteindelijk het loodje en worden dan veelal preventief omgehakt. Verschillende gemeentes hebben al hele lanen en percelen laten omhakken.

Op de foto links is de zien wat die kever net onder de bast van de boom aan richt.

UiteindelijkVoorzichtigheidshalve toch maar het adres van een expert gezocht (op internet) en uitgekomen bij OBTA de Linde in Boxmeer (was het dichtste bij) en ons geestelijk voorbereid op het "ergste" voor de boom.

De meneer van OBTA de Linde kwam afgelopen zaterdag en inspecteerde de boom. Hij concludeerde al snel dat het geen "eikenprachtkever" en zeker geen "sombere honingzwam" betrof maar de "wilgenhoutrups", die meestal wilgen als doelwit kiest, maar soms ook in eiken zit. Helemaal opgelucht ben ik toen toch maar eens die rups op gaan zoeken. (en het blijkt dat ik niet overal verstand van heb :-) )

Rechts ziet u een plaatje van het monster: tot 9-10cm lang met een diameter van 1cm, een waarlijk monster.

 

De rups wordt uiteindelijk een mot met een spanwijdte tot 10cm. Die mot legt weer eitjes in het gras, waarvan de larven op zoek gaan naar een boom, waar ze 4-6jr verblijven, voordat ze zelf weer verpoppen en een mot worden.
de mot van de wilgenhoutkever

en gelukkig is er ook wat tegen te doen. Er zjn chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook alternatieven.

zoals heet water in de boor-gaten spuiten (vandaar het slangetje). Het schijnt afdoende te zijn om de larven te doden. Voor gemeentes is dit niet echt doenlijk maar voor een particulier met 1 eik, moet dit te doen zijn. Dat heb ik er dan graag voor over, want dergelijke monsters wil je niet in je eik. :-)

Naar aanleiding van de opmerking in het gastenboek over de rotondes toch maar eens een plaatje van de Brabantweg rotonde (foto van za 24 juni 2017). Nu kun je natuurlijk zeggen dat dit "puur natuur" is, maar fraai is anders. Niet echt een visite-kaartje voor Gennep.
Bij villa Aurora, naast die rotonde, zijn ze begonnen met de renovatie. Een ware Hercules-taak en ook nog van een monumentaal gebouw. Ik benijd de eigenaren niet om die klus.
Deze fiets(ligt al een tijdje in het Martinus-paadje) is er nog slechter aan toe dan de villa; al volledig "ge-deconstrueerd"
Burgemeester blijkt hartstikke links te zijn

Burgemeester Peter de Koning mag dan lid van de VVD zijn, hij blijkt wel degelijk hartstikke links te zijn.....

zo bleek bij het kruisboog schieten op de Markt. Maar er waren natuurlijk meer activiteiten in het kader van de Gilden Ontmoetingsdag. Een kort album. Klik op 1 van de onderstaande foto's

Gilden ontmoetingsdag

Zaterdag 24 juni was in het kader van 400jr stadhuis van Gennep de Gilden Ontmoetingsdag, waaraan de 3 gilden van de gemeente Gennep ook Overloon en Oeffelt deel namen. Zeker voor wat betreft Oeffelt was dat eigenlijk wel logisch want ten tijde van de bouw van het stadhuis hoorde Oeffelt bij Gennep. De gilden verzamelden zich op eht Europaplein en trokken toen in optocht naar de Markt, waar het startschot werd gegeven voor deze middag. Een fotoalbum van Gennepnu.nl. Klik op 1 van de foto's voor het album.

18 juni 2017: Sacramentsprocessie, deel 2
Nog een serie foto's van de processie van vandaag en inclusief 2 foto's die Frank met zijn drone (veilig en binnen de regels :-) ) vanaf de Groes gemaakt heeft. Klik op 1 van beide foto's voor dit album
18 juni 2017: Sacramentsprocessie

In het kader van de viering 400jr stadhuis herleefde vandaag ook een aloude traditie: de Sacramentsprocessie. Na de hoogmis trok de stoet door de straten van Gennep naar het rustaltaar op de Markt en vandaar weer terug naar de Martinuskerk. Na afloop werd het nieuwe kerkplein ingezegend door pastoor Kessels. Een korte reportage. (later wellicht meer). Klik op een van onderstaande foto's voor dit album.

De Genneperhuysloop

Werd dit jaar, za 17 juni, voor de 3e keer gehouden als opvolger van de halve marathon van Gennep. Een kort foto-album. Klik op 1 van de fototjes voor het album.

Monsterlijk

was de radijs die ik vanochtend in mijn tuin aan trof. Nog nooit zo'n grote gezien. En ook nog eens zonder "beestjes". Ik heb hem op een onderzetter gelegd om beter te laten zien hoe groot ie was. Her en der zijn vandeweek (vanaf woensdag) de vlaggen weer verschenen voor de jongelui die dit jaar geslaagd zijn. Gefeliciteerd allemaal en Neeltje natuurlijk in het bijzonder :-). En vanochtend is echt de allerlaatste hand gelegd aan de kerk, met dank aan de helpende handen.
De ondergaande zon

op de Niersdijk in Gennep. Vandaag 16 juni, dus de zon gaat niet zo heel veel verder meer. Na de langste dag over een paar dagen gaat de zon weer retour richting de evenaar, maar eerst wacht ons de zomer.

en dit weekend natuurlijk eerst de opening van de tentoonstelling over 400jr Gennep/stadhuis en zondag de1e Sacramentsprocessie in meer dan 50 jaar. Startend en eindigend op het vernieuwde kerkplein.

waar vandaag de laatste puntjes op de i gezet werden. De keten zijn inmiddels afgevoerd en de bankjes staan er.
een volgende klus in het Gennepse is natuurlijk de vlonder bij de Gennepermolen. Ik was eerst bang dat kinderen onder die vlonder zouden kunnen komen, maar de vlonder schijnt te drijven, zodat dat geen probleem hoeft te zijn. Ook bij hoog water zal hij wel omhoog komen.
langs de Niers een beeld dat aan vroeger herinnert. Vissers in het avondlicht. Het doet me aan mijn eigen vis-avonturen in de Niers denken.
Op de Martinushof is het druk met campers. Als ze nu maar iemand hadden kunnen vinden om het sta-geld te innen, dan hadden ze zo wel 15-20 euro kunnen vangen (voor de gemeente :-) )

Alhoewel dat ook niet veel zoden aan de dijk zou zetten voor de blijkbaar noodzakelijke renovatie (koeling) van het gemeentekantoor. Gaat 1 miljoen kosten. LINK. Dat die ingreep nodig is, kan ik best billijken, maar de gebruikte argumentatie is een beetje vreemd. Arbo-redenen? Toen het gemeentekantoor gebouwd is, toen waren de ArBo-eisen hetzelfde als nu. Dan is het kantoor dus ondeugdelijk ontworpen en gebouwd. Helemaal vreemd wordt de zaak als je bedenkt dat in 2003 al in een koel-installatie is geïnvesteerd. (LINK). Vreemd, vreemd, vreemd. Maar linksom of rechtsom, als de temperaturen zo hoog oplopen, dan moet er iets gebeuren en ongeacht de vreemde verhalen. Dan kan beter het echte verhaal verteld worden, dat er blijkbaar een en ander niet goed is gegaan in het verleden. Ik ga er overigens dan wel van uit dat diezelfde aanpak dan ook geldt voor scholen en andere gemeenschapsgebouwen van de gemeente (goed-werkende klimaat-installaties). We'll see. ;-)

Da's nog niet zo simpel

een processiemars lopen, voor een harmonie. Gaat in een eigenaardig traag tempo en moet daarom geoefend worden. Onze Gennepse harmonie had dus een speciale oefen-avond ingelast op do 15 juni. Maar even kijken hoe ze het er zondag van af brengen. En op het nieuwe kerkplein wapperen de banieren al ter verwelkoming.

NBDS>>MBS>>Zuid-Ooster

Hans Seegers stuurde deze 5 foto's van de Zuid-Ooster.

Uit de Gennepse Spoormaatschappij NBDS vloeide de Gennepse trammaatschappij MBS voort. Na WOII moest de tram plaats maken voor de autobus en na een fusie transformeerde de MBS tot de toenmalige Zuid-Ooster.

Als hoofdkantoor werd het vroegere kantoor van de MBS aan de Spoorstraat ingericht.

In 1960 werd een grote nieuwe werkplaats aan de Burgemeester Woltersstraat gebouwd. En we zien die werkplaats op de luchtfoto links.

het bouwterrein na de ontgraving
de spanten werden via de loswal aangevoerd
en aan de Burg Woltersstraat opgebouwd
Het busstation (met de befaamde friettent van Ballentrien) was op het Wilhelminaplein.
Weekends in Gennep

Afgelopen weekend was het, op een klein drupje op de zondag na, prima in Gennep. En met allerlei activiteiten. Een buurtfeest in de Wagenstraat op de zaterdag, een aspergediner van Helpt Elkander in de Molenstraat op de zondag. Er was zowel zaterdag als zondag theater op de Markt en een tentoonstelling van het kunstcollectief "Niers Kunst Collectief op het plein voor het gemeentekantoor. En natuurlijk waren er Ossebraadfeesten in Ottersum, de happening met inmiddels een lange traditie. Maar ook komend weekend is het weer raak. Op zaterdag start de expositie in het Petershuis van 400jr stadhuis met een boekpresentatie van Wiel van Dinter, die zovele boeken en andere publicaties over de historie van Gennep heeft verzorgd. Er is een boekje gemaakt dat voor 5 euro in het museum Petershuis (een museum met gratis toegang!) te verkrijgen is. En op de zondag is dan de grote Sacramentsprocessie die vanuit de Martinuskerk door de oude kern zal trekken. Het is inmiddels alweer meer dan 50jr geleden dat de laatste processie door Gennep trok. Ik weet nog dat ik heel vroeger door mijn moeder er op uit gestuurd werd om bloemen te plukken in de Maaskemp om de straat (Molenstraat) te versieren voor de doortocht. Op deze website staat een apart album met processie-foto's (klik op deze link), maar ook albums met diverse processies van Maria-ver-eringen, zoals (1954) en de toewijding aan Maria in (1938) . Bij terugkeer bij de Martinuskerk zal het nieuwe kerkplein worden ingewijd door de hulpbisschop van Roermond.

Sacramentsprocessie /

inwijding kerkplein

As zondag is dan de eerder aangekondigde Sacramentsprocessie vanaf de Martinuskerk. Na de mis van 10 uur vertrekt de processie voorafgegaan door harmonie en gilde door de straten van de oude kern naar het rustaltaar bij het stadhuis en vandaar weer terug naar de Martinuskerk. En daar vindt dan de inzegening van het nieuwe kerkplein plaats. Vandaag (dinsdag 13 juni) is de groenaanplant gemaakt en zijn de baniervlaggen opgehangen en as vrijdag zet GeBra nog eens de laatste puntjes op de i. Na meer dan 50jr keert de processie weer terug in het Gennepse.

 

Presentatie 4 eeuwen stadhuis

gebeurt een dag eerder op zaterdag 17 juni in museum het Petershuis. Wiel van Dinter presenteert dan zijn boekje over de geschiedenis in die 4 eeuwen welk boekje dan ook voor € 5 te koop is in het museum. Daar wordt dan tevens de tentoonstelling over die 4 eeuwen Gennepse geschiedenis geopend

Maar afgelopen weekend was het ook al raak op de markt en rond het gemeentekantoor. In het weekend waren er zowel theater-voorstellingen als toonde het Niers Kunst Collectief zijn werk in stalletjes rond dat gemeentekantoor.
Maar afgelopen weekend waren er natuurlijk ook de Ossebraadfeesten in Gennep. De foto van Frank@Gennep.nu is van afgelopen zondag.
deze foto is van Tonny van afgelopen week. Voordat de tentoonstelling van het Niers Kunst Collectief kon plaats vinden werd eerst de verweerde oude epoxylaag van de mozaïeken verwijderd en werd een nieuwe betere epoxylaag aangebracht.
Het nieuwe kerkplein dat as zondag feestelijk ingewijd wordt na afloop van de Processie (ik schat rond 12:00h of iets later)
De plaat hierboven is van Hay van Arensbergen (van facebook). Blijkbaar deed hij afgelopen weekend mee aan een tentoonstelling in Ottersum van zijn werk, maar deze schildering had niet misstaan in de tentoonstelling in Gennep. Erg mooi en kleurrijke schildering Hay
In de Julianalaan zijn ze nu druk bezig met een nieuwe riolering en verharding. De grote betonnen pijpen zijn poreus en zijn bedoeld om het hemelwater op te vangen en te infiltreren in de bodem
en de 2 jonge ooievaars (tijdje geleden geringd) zijn klaar om uit te vliegen. Er wordt al driftig gefladderd boven op het oude stadhuis
de vogel (ik dacht een merel) heeft het minder getroffen. Ik vond hem dood in een boom in mijn tuin. De merel was blijkbaar verstrikt geraakt in zo'n net wat in moestuinen en bij vruchtbomen gebruikt wordt en was uiteindelijk bij mij in een boom beland en gestikt. Het bewijs van het gevaar van plastic en van de invloed van de mens. Jammer.
Cadeautje voor de Deken

En Frank is weer de lucht in gegaanhetgeen heeft geresulteerd in erg mooie plaatjes van boven. Goed te zien is dat er ijverig gevolleyd is. Ook het nieuwe kerkplein is mooi te bewonderen.

De foto's zijn er natuurlijk ook in hogere resolutie dan de 1200 pixels van hier.

Maar na 35 minuten: Die-hards laten zich niet kisten

en lekker in het zonnetje

 

Moest dat nou? Stortbui op rommelmarkt

Gelukkig wordt het straks droog en is het niet koud. Kunnen de kids en hun ouders straks weer opdrogen en misschien nog wat verkopen. En de pastoor kan in de pastorietuin na de mis van 10u bij droog weer de verjaardags-felicitaties in ontvangst nemen (met vlaai)

Hemelvaart 2017

en tenslotte ook nog de poster

van de Genneps Gewiekste

met het internet-adres :-)

Kerkplein, vlonder en samen lopen

Bovenstaande foto heeft Frank gisteren gemaakt van het nieuwe kerkplein. Het is al goed te zien hoe het wordt. De aannemer is met de laatste loodjes bezig en dan heeft Gennep er weer een prachtig plein bij, dat ook nog eens mooi verlicht zal worden en goed toegankelijk zal zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Morgen Hemelvaart en dat betekent weer het jaarlijkse volleybaltoernooi op de Groes. De weergoden zijn Gennep goed gezind. Morgen ook meer duidelijkheid over dat uiltje. En zondag braderie. Dan wordt ook de 1e sluier opgelicht over de Samenloop voor Hoop, die volgend jaar weer in Gennep gepland staat. En dit jaar wordt die Samenloop in juni op de Groes gehouden. Dat is het weekend na het grote feest van de harmonie vanwege het 200jr bestaan. De tent op de Groes kan dan van Hemelvaart tot en met het weekend van de Samenloop blijven staan lijkt mij.

de kick off van de Samenloop (as zondag op de braderie)
men lijkt binnenkort ook te beginnen met de vlonder bij de Niersbrug
waar het er nu nog zo uitziet. Lijkt me mooi worden. Hopelijk is wel aan de veiligheid (vooral kinderen, maar ook anderen) gedacht.
ZONdag met wijn, gevaar en mysterie

Wat een weer! En ze voorspellen dat het de hele week mooi blijft. Dan heeft Flamingo's ook geluk as donderdag met het jaarlijkse volleybaltoernooi op de Groes. En ook het Geveltje heeft weer een prima dag gekozen voor haar "wijn op 't plein" evenement dat vanmiddag om 14:00h op het plein voor het Geveltje begint.

In het centrum hangen ook op diverse plekken mysterieuze aankondigingen. As donderdag, op de dag van het toernooi wordt klaarblijkelijk meer helderheid verschaft over deze nu nog mysterieuze aankondiging.

En dat gevaar? Dat is hopelijk inmiddels geweken. Ik was afgelopen week voor mijn werk in Madrid toen ik vrijdagochtend op het vliegveld van Madrid ineens een app-bericht kreeg van de pastoor met een paar onheilspellende foto's. Foto 1.

Ik ben, terug in Nederland, dus maar eerst langs het kerkplein gegaan. Kon ik meteen de stand van zaken van het kerkplein bekijken met de aannemer GeBra. En die schieten volgens plan op. Het wordt hopelijk mooi en ook de toegankelijkheid en de bruikbaarheid van het kerkplein zal verbeteren.

Maar er was dus een plaat naar beneden gekomen. Die platen zijn waarschijnlijk bij het groot onderhoud aan de gevel in 2009 geplaatst en ik vermoed dat door de warmte en zon van afgelopen week de plaat, die op het rechter raam zat geplakt, is losgeraakt en vanaf zo'n 8m naar beneden is gekomen. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk en het was dan ook eerst zaak om die andere plaat te controleren (alvorens een meer permanente oplossing te regelen). Roy en Daan van @J&P schoonmaak waren direct bereid om meteen zaterdagmorgen de ladder op te vliegen. Helemaal TOP. De plaat zat gelukkig nog goed vast, maar voor verdere (veilige) actie zal toch een hoogwerker nodig zijn.

de "teasers" die her en der in Gennep zijn verschenen
De controle op gevaar op zaterdagochtend
ZON
Intocht ouderenvierdaagse

Vrijdagavond 19 mei was de Gennepse harmonie weer paraat voor het inhalen van de deelnemers van de ouderenvierdaagse. De deelnemers werden eerst namens het gemeentebestuur ontvangen op het gemeentekantoor door wethouder Vandermeulen. Ook de harmonie kwam dit jaar vanwege de regen naar binnen. Daarna trok de stoet vooraf gegaan door de harmonie door de straten naar de Goede Herder voor de afsluiting. Onderweg kwamen ze daarbij ook nog de kersverse Europees Kampioene Kim van der Venne tegen (zie eerdere update). De deelnemers aan de vierdaagse kregen tractaties bij Xieje en bij de kaasboer. Klik op de foto links voor een kort foto-album.

Het aantal deelnemers is in de loop van de jaren behoorlijk terug gelopen en naar verluidt vooral tgv het ontbreken van stimulans en aanmoeding bij instellingen als Pantein en omdat het klaarblijkelijk ook steeds meer moeite kost om voldoende vrijwilligers te vinden. De vrijwilligers die er zijn, zoals de verkeersregelaars krijgen daarbij ook met steeds meer regeltjes te maken, zodat de goede wil van die bereidwilligen steeds meer de kop in gedrukt wordt. Jammer.

Het zou een mooie taak zijn geweest voor die "beweegcoaches", die Gennep volgens mij zou moeten hebben, maar die ikzelf in geen velden of wegen gezien heb. (ik kan me vergissen). Wat is er nu beter dan het helpen bij en stimuleren van een al bestaand initiatief om (in dit geval) de Gennepse senioren in beweging te krijgen? Een duidelijk gemiste kans. Maar volgend jaar is er weer een kans en ik hoop eigenlijk dat dat opgepakt gaat worden. Chapeau in ieder geval wel voor de organisatie, de verkeersregelaars, de vrijwilligers, de Gennepse harmonie, Xieje, de kaasboer en wethouder Vandermeulen.

Onverwachte serenade voor Europees kampioen

Bij het inhalen van de ouderenvierdaags ontdekte de Gennepse harmonie Kim van der Venne langs de kant van de weg. Kim is Europees Kampioen Gardedans geworden, een enorme prestatie en dus ook een perfecte aanleiding voor de Gennepse harmonie om haar met het "lang zal ze leven" muzikaal te onthalen. Zo te zien voelde Kim zich er een beetje "ongemakkelijk" bij. Nergens voor nodig trouwens, want het is een top-prestatie. En ik ken niet zo heel veel Europese kampioenen uit Gennep, moet ik bekennen.

Vele handen maken licht werk

met een menselijke ketting werden zaterdag trottoirtegels opgepakt, doorgegeven en weer opgestapeld en werd later zand gesjouwd op de speelplaats van basisschool Elkerlyc.

En al op zondagochtend was het eindresultaat al te zien: een mooie nieuwe speelgelegenheid voor de kids. Vele handen maken inderdaad licht werk.

vrijdag werden de stenen rond de bomen op de Martinushog weggehaald en vervangen door grond
ook vrijdag kregen de leerlingen van Elkerlyc verkeersles van Veilg Verkeer Nederland en dan met name over het gevaar van vrachtauto's
de futen (weliswaar niet met veel, maar met zijn beiden) waren nestje aan het bouwen op de Niers
en GeBra is inmiddels aan de zijde van de deur aan de ZO Wal bezig.
Life "testing" van het kerkplein

Vrijdag 12 mei werd het nieuwe kerkplein in aanleg op de proef gesteld. Er was namelijk een bruiloft in de Martinuskerk. De bruidegom had een wel bijzondere parkeerplaats gekozen, namelijk het pad omhoog naar het voorplein. Beetje onverwacht, maar wel een goede test voor de terreinverharding. Want als die tegen een zware amerikaan + bruidspaar kan, dan zullen gewone voetgangers en rolstoelen geen problemen geven.

De bruidegom ging aan de werklui van GeBra voorzichtigheidshalve toch maar even vragen of ie zijn auto tijdens de mis mocht laten staan. Dat mocht, waarna de bruidegom toch maar even snel naar de auto terug ging, waarschijnlijk om zijn handrem nog maar even stevig aan te trekken.

Een geslaagde vuurproef derhalve van het kerkplein in aanleg, dat trouwens al aardig opschiet. Hieronder nog een paar plaatjes van die allereerste bruiloft op het nieuwe kerkplein.

aankomst
even checken
auto op de handrem
op de foto
even zwaaien
en dan de kerk in
Scholen en klassen

Dankzij bijdragen van Diny van Griensven weer èn verbetering èn uitbreiding van het fotoarchief van Gennep.

Kleuterschool bij de nonnen in 1923
De 4e klas in 1949 in de kloostertuin
met de namen
5e klas uit 1951, met juffrouw Coopmans
en alle namen van die klas
De foto's links en rechts tonen de klas uit 1949 op de Maasweg en de loswal. De juffrouw kwam uit Nijmegen.
Dodenherdenking Gennep

Ze hingen met de benen buiten, zou ik normaliter gezegd hebben, want zo druk was het op de dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan. Maar het was natuurlijk al buiten.

Ik heb het nog nooit zó druk gezien bij de herdenking. Het verkeer werd weer tegengehouden zodat het geronk van auto's en brommers de serene herdenking niet konden verstoren. Het gilde liep voorop en bracht een vendelhulde. De kransen werden gelegd door pastoor Kessels en Wethouder Vandermeulen en het Vocaal zong het Wilhelmus maar natuurlijk ook het Gennepse Volkslied. Last Post werd gespeeld door trompettist Gerard Jaspers.

Vooral de stilte was indrukwekkend evenals de aanwezigheid van zovele Gennepenaren. Heel mooi. Een korte foto-impressie kunt u bekijken als u op de foto links klikt.

2 mei: de fietstunnel Weverrotonde komt er aan!

Dat is tenminste het voorstel van het college van B&W aan de Gemeenteraad. Totale kosten: ca € 2 miljoen. Links ziet u het plan. Wilt u zelf het Raadsvoorstel en de stukken nog eens lezen?

Raadsvoorstel, Plantekening, Bijlage met uitleg (Raadsbesluit quickscan 2016) .

Op zich prima, maar ik vraag me 2 dingen af:

1) is rekening gehouden dat binnenkort de rondweg wordt aangepakt en dat er een klein stukje verderop een nieuwe rotonde komt te liggen, namelijk in de rondweg? En als dat zo is, en die rotonde een heel stuk lager wordt aangelegd dan het huidige niveau van het viaduct, zou dan ook de rotonde Weverstraat niet verlaagd kunnen worden, zodat deze (veel ruimer) kan worden gemaakt. Er is dan geen noodzaak meer voor de huidige vehoogde rotonde en de rotonde zou voor automobilist èn fietsers veel veiliger kunnen zijn (en zonder die hellingbaan vanaf de Maasbrug)

2) dit plan kost 2 miljoen euro. Volgens berekening van de provincie Limburg zouden de kosten van een noordelijke rondweg vanaf de Niersbrug over het Melkstraat met aansluiting op de rondweg thv de Stamelbergerdijk 1,5 miljoen euro kosten. Daarmee zouden de verkeersproblemen in de huidige "shared space" in één klap opgelost zijn, de Niersweg en ZO Wal autoluw gemaakt kunnen worden en Gennep tevens beter ontsloten worden. Dan worden die terrasjes echt genieten voor de toerist en de Gennepenaar en durven we misschien onze kinderen daar ook weer te laten fietsen.

Het is altijd een kwestie van keuzes maken, maar hopelijk niet op basis van wie het hardst schreeuwt. En het is ook niet verkeerd eens wat verder te kijken dan de eigen neus lang is. We zullen zien.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

www.gennepnu.nl Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!