Sjiengeleboem 2017
Ik had de eer om tijdens de optocht van gisteren uitgenodigd te zijn voor de "Sjiengeleboem 2017", die op maandag vanaf 12:11h op de markt zou plaats vinden. Geen idee wat te verwachten, maar ik was nieuwsgierig genoeg om een kijkje te nemen.
Muziek, zang, een wedstrijd knuppelen, een polonaise, gedichten, nog meer (humeuristisch) gezang tot en met Frace Majeure re-visited (vanuit Oótersom). Ben benieuwd of we volgend jaar de 2e editie kunnen beleven. Werk aan de winkel voor het "stads-committee". (later nog een filmpje voor een impressie)
Film-impressie optocht
De optocht van 2017 in 369 foto's
Stille getuigen
Stille getuigen.... Van de Mèrtzitting van gistermiddag, respectievelijk van de storm van afgelopen donderdag. Maar goed dat het kerkplein wordt aangepakt.
2017: wat moeten we zonder smartphone?
Flamingo's-EurospedVoordat straks de optocht door de straten van Gennep trekt nog even wat foto's van de wedstrijd van de volleybaldames tegen Eurosped afgelopen vrijdag. De 1e wedstrijd in de finalepoule van de Nederlandse eredivisie. En dat in Gennep!. Nadat ze de 1e set helaas aan het eind uit handen gaven, werden de 2e en vooral de 3e set gemakkelijk gewonnen. Daarna zakte het in waardoor Eurosped uiteindelijk toch de zege met 2-3 naar Friesland kon meenemen. Jammer, want het had ook 3-0 kunnen worden. Maar toch 1 punt gehaald en een goede prestatie.
Het volledige album (klik op de foto links)
Carnaval is los gebarsten: optocht Maria Goretti
Het carnaval is los gebarsten. Vandaag optochten op de scholen, vanavond sleuteloverdracht (ook residentie-avond van de Waggelaars), morgen Mèrtzitting, dan de optocht op zondag, tot de mis met het assekruisje op aswoensdag en nog het herring-schillen.
Een korte impressie van de optocht van Maria Goretti. Klik op een van de foto's voor het korte album.
1938: een voor-oorlogse Sacramentsprocessie in de straten van Gennep
<
Maar ook in 1945 werd er gedoopt!Gennep lag inmiddels in puin en geallieerde soldaten hadden niet alleen een kampenement in de Maaskemp, maar ook alle nog bruikbare huizen van Gennep betrokken. De ge-evacueerde bevolking keerde terug en het leven nam langzamerhand weer zijn "normale" aanvang. En er werden natuurlijk weer kinderen gedoopt. Niet in een koetsje naar de Martinuskerk, want die was verwoest. Maar te voet tussen de puinhopen naar de "Roman Catholic Chapel" van het klooster. Een kort filmpje dat we te danken hebben aan de filmcamera van de familie Jetten. Veel plezier.
Unieke Gennepse beelden uit 1942 en 1943
Het koetsje met de dopeling, de kraamverpleegster en de oma komt aan bij de (oude) St Martinuskerk in maart 1942 Ook een burgemeester moet aangifte van geboorte doen. Burgemeester van Banning heeft dat net gedaan in aug 1943 Al die aanloop bij de burgemeesterswoning aan de Heijenseweg (nu woning dokter Verhoeven) heeft natuurlijk veel bekijks van de Gennepse jeugd. Ook in aug 1943 komt een koets het gezelschap ophalen. Links op achtergrond een MBS tram onder stoom op de Spoorstraat. Het gezelschap arriveert bij de (oude) Martinuskerk voor het doopsel (aug 1943)Lang vervlogen tijden, met unieke beelden, welke wij te danken hebben aan burgemeester van Banning. De dochter van burgemeester van Banning heeft deze bij Henk gebracht, zodat ook u kunt kennismaken met een stukje Gennep in de oorlogsjaren. Fietsen en banden waren blijkbaar nog niet schaars in augustus 1943, want heel veel fietser fietsen in beeld voorbij. Ook de Gennepse MBS tram komt nog in beeld, evenals de huisdokter bij de bevalling van het 2e kind, maar ook bv Adriaan Trienekens, de koster. Veel plezier.
Voor het zingen de kerk uit?
zo lijkt het tenminste vanochtend (19 feb) bij de Martinuskerk. Allerlei carnavalesk uitgedost volk samen met Nève de diepvries stappen in een bus, terwijl zo te zien de mis ( (jeugd-)carnavalsmis) nog aan de gang is. De bus ging blijkbaar naar Kleef.
een komisch geboortebord met 2 kanten aan de overkant in de Steendalerstraat. Het laat in ieder geval dat er aan alle zaken meer kanten zitten. Ikzelf stem voor links. :-) het schijnt ook weer wat beter te gaan met de woningmarkt (ook al staan hier in de Marijkestraat 3 huizen op een rijtje te koop. (er er zijn er niet al te lang geleden al 2 verkocht) mijn jongste zusje stond afgelopen maandag in de Gelderlander met een artikel over afvoerputje Pottenhoek/Oliestraat. Hierboven is onder meer te zien waarom. Het schijnt dat de politiek nu in actie gaat komen.
De Koning en de PrinsBurgemeester de Koning reikte op de receptie in de Kroon vanwege het 100jr bestaan van Matigheid en Genoegen de Koninklijke Erepenning uit aan Matigheid en Genoegen. En de Prins van Bombakkes heeft een nieuw voertuig ofwel Prinsenwagen gekregen, die we over een week met de carnaval met zijn allen kunnen bewonderen. Ik was er zelf niet bij, maar dankzij facebook kunnen we dit ook allemaal ook nog eens in beeld zien.
receptie Matigheid&Genoegen prinsenwagen Bombakkes in 2017 1950 Prinsenwagen in de jaren 50
filmpje van Matigheid en Genoegen (facebook)
de erepenning uitgereikt door burgemeester de Koning
De Gennepse kermis, direkt na de oorlogNa de oorlog werd in Gennep de draad weer opgepakt en in 1946 was het de 1e zondag na de 10e oktober weer Gennepse kermis. Die werd in die dagen opgesteld in de "bongerd" van de Tulakker, waar nu het Wilhelminaplein is. Een kort filmpje, waarin we ondermeer zien dat de bevrijding nog erg levend is.
Dat wordt dan de 11e!
Dinsdag 28 februari 2017 om 12.00 uur is het weer zo ver. Zoals elk jaar is weer op carnavalsdinsdag de traditionele Kienderoptocht. Zoals altijd verzorgd door Jong Nederland, de Coloradokevers, ‘t Bombakkes en de Waggelaars.
Maar dit jaar is een speciaal jaar, de kienderoptocht bestaat dit jaar namelijk maar liefst 11 jaar! Tot en met 2006 was een jeugd-boerenbruiloft. In 2007 was de laatste jeugd-boerenbruiloft en werd die gecombineerd met de allereerste "kienderoptocht".
In 2017 is er dus de 11e versie van de kienderoptocht. Het hele persbericht kunt u lezen achter de volgende link. Link naar persbericht.
1953: De Gennepse Flipje en een koppige ezelWe schrijven 1953. Jetten van Dijk heeft haar drogisterij in de Niersstraat en houdt allerlei acties, zoals voor Verkade repen, maar ook voor Flipje uit de Betuwe. En daar wordt alles voor uit de kast gehaald. Bij de opening van de Nieuwstraat, die bedoeld is om het drukke 2-richting-verkeer in de Niersstraat te ontlasten is ook Jetten van Dijk present bij die feestelijke opening.
De Gennepse kermis is verhuisd van datum!
Gennepse Goof zag wat de meesten waarschijnlijk over het hoofd hebben gezien. Het stond in de gemeenterubriek van 25 januari: de Gennepse kermis is van datum verhuisd!
Voortaan vindt de Gennepse kermis blijkbaar niet meer op de 1e zondag na de 10e oktober plaats, zoals het al meer dan 150jr is (over tradities gesproken), maar wordt de Gennepse kermis op de 2e zondag van oktober gevierd. En dat zou dan gelden voor 5 jaar.
De herkomst van die 1e zondag na de 10e oktober? De 10e oktober is de feestdag van St Victor. De jaarmarkt in Gennep viel in de Middeleeuwen al na die feestdag van St Victor. Het is dus een heel erg oude traditie.
De reden? Daar moet ik naar raden, maar ik vermoed dat dit op aandringen van de kermisexploitanten is, die niet graag een "gat in hun agenda" zullen hebben als de 1e Gennepse kermiszondag op de 15e, 16e of 17e oktober valt. Als gezegd, dat is rikraden. Maar als we dan toch zonodig de traditionele datum moeten veranderen, kunnen we dan niet ruilen met bv Ven-Zelderheide (Pinksteren) of Heijen (1e zondag september) ;-) ;-). Zijn er wat aangenamere temperaturen en dat is in ieder geval goed voor het kermisbezoek. ;-)
Hoe het ook zij: Gennepenaren opgelet: de datum van de Gennepse kermis is dus veranderd en dus NIET meer op de 1e zondag na 10 oktober.
Emotionele radiotoespraak van de Gennepse burgemeester
Nee, niet van de huidige burgemeester (2017), maar van burgemeester van Banning van Gennep, op 4 juni 1945 voor radiozender Herrijzend Nederland. Hij deed een emotionele oproep aan de gehele Nederlandse bevolking om het zo onevenredig zwaar getroffen Noord Limburg te helpen. De toespraak is voorzien van foto- en filmmateriaal om te illustreren, waar burgemeester van Banning het over had. Na het vieren van de bevrijding was de wederopbouw de volgende fase.
12 feb: de dag dat Gennep bevrijd werd
Deze dag wordt elk jaar herdacht met een herdenking bij het oorlogsmonument bij de Niersbrug. Een korte filmimpressie met daarin beelden uit feb 1945 van die bevrijding, maar ook de toespraak van Tom Renouf, 1 van de bevrijders van Gennep, op 12 feb 2015, staande op het spreekgestoelte op de Niersbrug.
Gemakkelijke zege dames Flamingo's
3-0 tegen Eurosped uit Twente. Alleen in de 1e set vroeg Flamingo's (FAST) om een time-out toen de dames bij een ruime voorsprong 3 punten op rij verloren. Daarmee zijn de dames 4e in de eredivisiestand voor de allesbeslissende finale-ronde tussen de beste 6. Klik op de foto links voor een album met wat plaatjes van de wedstrijd. Het was niet helemaal uitverkocht. Ik vermoed dat er nogal wat trouwe bezoekers een deur verder waren bij de zittingsavond van Bombakkes.
Sneeuw
1946: en toen was het feest
Naast alle herdenkingen werd in 1946 ook een grote parade gehouden in Gennep om de bevrijding te vieren. Door de straten van Gennep trok een bonte stoet met wagens, waar de gebeurtenissen van de oorlog en de bevrijding werden uitgebeeld. De inval, de Jantjes, de schade, de arbeitseinsatz, tot en met zelfs de wens om een deel van Duitsland bij Nederland te trekken vanwege de geleden schade. Men trok over het spoor, door de Willem Boyeweg, door de Spoorstraat, Zandstraat en Maasstraat. Er waren erepoorten opgetrokken en zelfs de Zandpoort herleefde.
Er staat ook al sinds jaren een special met foto's van deze viering op deze site. Kijkt u liever naar foto's dan naar het filmpje, klik dan op de foto rechts.
de film is gemaakt door Jetten, de foto's zijn van Fons van der Heijden
1946, herdenking van de bevrijding, mèt de Schotten
Ook in 1946 vindt de herdenking plaats van de bevrijding van Gennep samen met de Schotten. De burgemeester van Gennep, van Banning, ontvangt de Schotten op het stadhuis. Na de ontvangst gaat het gezelschap naar het oorlogskerkhof voor een bezoek en eerbetoon aan de gevallenen.
1946, de allereerste dodenherdenking
Zondag is het 12 februari, 72jr na het begin van de bevrijding van Gennep, en worden zoals elk jaar de geallieerde soldaten herdacht, die gevallen zijn. In 1946 was de allereerste herdenking in Gennep in aanwezigheid van een bataljon soldaten. De leiding had de toenmalige burgemeester van Banning. De herde
nking vond die eerste keer plaats bij de Stadsherberg waar een aantal graven waren van soldaten die in Gennep gevallen waren. Na de tocht naar de Stadsherberg volgde een saluut, stilte en vervolgens de kranslegging. Een kort filmpje van 1:42 minuut. De muziek onder het filmpje is het lied " Resonet in laudibus" gezongen door het Genneps Vocaal Ensemble.
De meisjes van het confectieatelier
De Gennepse tricotagefabriek (LTC). De foto's dateren tussen 1945 en 1950. Ze zijn genomen door foto Dorrestein uit de Niersstraat. Op 1 foto staat de eigenaar de hr. Sneider.
Deze foto's stonden vanaf 2008 op de site en in 2012 kreeg ik informatie over nogal wat namen (onder de foto's)
In 2013 werd nog een foto toegevoegd van de tricotagefabriek en ook weer een foto door Foto Dorrestein uit de Niersstraat. De foto toont het personeel van de Gennepse Tricotage fabriek LTC uit 1949 (rond sinterklaas). Deze fabriek zat in een gebouw van de MBS aan (nu) de Brabantweg. Van deze foto zijn in 2013 nog diverse mensen in leven (oa Mevr. Mia Peeters-Wouters , Mevr. Mientje Knops-van Schaijk en Theo Toonen) die ook de namen van de overigen op de foto konden noemen, zodat we alle namen compleet hebben.
Een kraak in Gennep
De foto links komt van "de lange" (foto gemaakt door zijn broer). De foto is vanochtend (8 feb 2017) gemaakt in de supermarkt van Jan Linders, waar vanacht ingebroken is en de sigarettenautomaat geplunderd. Ze waren blijkbaar op zoek naar rookwaar en zijn behoorlijk hardhandig te werk gegaan.
En verder maakte de gemeente bekend dat het hoofdstuk Floriade definitief is afgesloten. Wie nog eens wil terugmijmeren over de gebeurtenissen sinds die roemruchte raadsvergadering van 20 december 2002 toen de gemeenteraad, zonder dat blijkbaar voldoende in de gaten te hebben, akkoord ging met het voorstel van de toenmalige burgemeester tav de Floriade, welk uiteindelijk tot een verlies van meer dan 5 miljoen euro voor de gemeente Gennep leidde: de link naar de special over de Floriade en Gennep, die ik een jaar geleden afgerond heb. , Het is in ieder geval (hopelijk) een dure, maar goede les geweest.
Gennep, een vrijplaats voor andersdenkenden
Onlangs is het jubileum rond het 400 jaar oude stadhuis van Gennep en 500 jaar Reformatie feestelijk en in stijl geopend. Aansluitend hierop staan, in het kader van dit jubileum, het hele jaar door diverse publieksactiviteiten op het programma. De eerste is een gratis te bezoeken lezing op woensdag 15 februari (vanaf 20.00 uur) in de raadzaal van het stadhuis in Gennep.
Prof. Dr. Mieke Hoogkamp-Korstanje vertelt dan hoe Gennep zich vanaf de 16e eeuw onder invloed van de Reformatie ontwikkeld heeft tot een vrijplaats voor andersdenkenden.
Mieke Hoogkamp-Korstanje schetst in de lezing 'Vrijplaats voor andersdenkenden' een tijdsbeeld van de 16 e eeuw, de omstandigheden in Europa in het algemeen, en op sociaal, economisch en politiek gebied in het bijzonder. Zo wordt duidelijk waarom de Reformatie plaats vond en tot welke gevolgen dit heeft geleid voor het leven van alledag in de landen om ons heen en de bevolking van Gennep tot op de dag van vandaag. De regio Gennep speelde een belangrijke rol tijdens en na de Reformatie (hervorming) in de 16 e eeuw.Niet voor niets is Gennep internationaal geëerd met de titel Reformatiestad. Vluchtelingen uit heel Europa die om hun geloof werden vervolgd, vonden hier een veilig heenkomen. Geen geweld, geen burgeroorlog, geen vervolging, maar tolerantie en respect waren de sleutelwoorden voor de samenleving in deze streek.
Een klein stukje terug in de tijd
De laatste 2-3jr heb ik geen jaaroverzicht meer gemaakt, omdat er ook bijna geen reacties kwamen en er dus klaarblijkelijk weinig behoefte aan bestond. Maar ik vond ze (alhoewel veel werk) zelf wel leuk. En na een poosje is het ze eigenlijk nog veel leuker om eens terug in de tijd te kijken. Daarom het jaaroverzicht 2010 nog een keer: het jaar van de herindeling die niet door ging, de regiovisie, de Niersdalbrug (die ook niet door ging), kampioenschappen, het jaar dat SumMmertime op omvallen stond, dat er nog een Gennep on Wheels was, het diamantfestival en nog veel meer. Veel plezier.
"Eerlijk zullen we alles delen"
De "shared space" in Gennep. -zonder commentaar-. (met dank aan de lange)
De nieuwe Lidl houdt alvast opruiming
Op het voormalige terrein van de Kuulwei, waar (het parkeerterrein van) de nieuwe Lidl moet komen is nog niet veel te zien. Maar wel wordt er blijkbaar al opgeruimd. Zo te zien wordt het grondwater gesaneerd ter plaatse van het vroegere tankstation. Er wordt tenminste grondwater opgepompt en door zo te zien een reactor geleid. Een stukje verder op in de Duivenakkerstraat stond zondagochtend een ander opruimings-instrument "geparkeerd" en wel een stofzuiger. Vandaar....
Eerder deze week stuurde Tonny me de foto's links door, gemaakt door Han van Arensbergen, van het nieuwe kunstwerk dat geplaatst is midden op de rotonde bij het begin van de rondweg en de oude rijksweg naar Ottersum en Gennep. Het beeld verwijst naar het Genneperhuis en is gemaakt door Ysbrandt Roovers, kasteelheer in Heijen. Erg leuk. Het wordt nog leuk op al die rotondes. En in de nabije toekomst komen er nog 4 of 5 rotondes bij als de rondweg wordt omgebouwd door de provincie Limburg. Ik ben benieuwd naar de volgende aankleding in de stijl van eerst Stone hands in Milsbeek en dan nu deze in Gennep of Ottersum (is tenslotte allemaal niet zo belangrijk).
In deze stille winterperiode zijn ook al de eerste aanplakborden verschenen voor de 2e-kamer verkiezingen van maart. Maar liefst 28 partijen doen er aan mee, zodat het stembiljet nog onoverzichtelijker wordt dan het in het verleden al was. Ben benieuwd. Er is in ieder geval keuze genoeg, alhoewel dat in het algemeen het kiezen er niet gemakkelijker op maakt. :-)
1945: een nieuwe Deken wordt ingehaald (film)
In juli 1945, direkt na terugkeer van evacuatie, neemt deken Kreijelmans afscheid van Gennep en benoemt bisschop Lemmens de toenmalige pastoor van Mook, WHM Janssen, tot nieuwe deken van Gennep. En dat betekent dat de nieuwe deken bij de gemeentegrens wordt opgehaald en in een feestelijke stoet naar Gennep wordt gebracht. (bron Jetten-film) Bij deze intocht moest een andere harmonie of fanfare de honneurs waarnemen want de Gennepse harmonie had geen enkel instrument meer. Alles was geplunderd (waarschijnlijk door geallieerde soldaten) en ze moesten bij 0 weer beginnen. Dat het een ander korps is, valt ook te zien aan het vaandel. Wellicht is dit het korps uit Mook of wellicht anders uit Ven Zelderheide. Het zou leuk zijn om te achterhalen wie dit waren.
Bijzonder vind ik wel dat de Gennepenaren bij al die armoe van dat jaar nog zo'n nette optocht voor elkaar wisten te krijgen. Het is bijna onvoorstelbaar.
Een Integraal KindCentrum (IKC) aan de PicardieOp 20 jan 2017 heeft het College van B&W besloten een voorstel met een kredietaanvraag aan de Raad voor te leggen voor een integraal kindcentrum aan de Picardie. Er heeft verleden week al een (overigens onjuiste) fotoconstructie van dergelijk plan op internet gecirculeerd. Het plan voor dergelijk Integraal KindCentrum en het in één gebouw samenvoegen van Maria Goretti, Elckerlyc, de Piramide (speciaal basisonderwijs) en Spring is overigens niet afkomstig van de gemeente, maar van de betreffende besturen. (voordat de gemeente de schuld krijgt). (na opmerking Linda v E heb ik het volgende nog eens nagezocht in de stukken) Ook Mikado (Speciaal Onderwijs dat nu aan de Stiemensweg zit) wordt toegevoegd in het voorstel van het college van B&W. De rol van de gemeente in dit hele verhaal is overigens vooral die van faciliteerder en bovendien lopen de geldstromen voor de huisvesting van onderwijs via de gemeente en is de gemeente de aangewezen partij voor bestemmingsplannen en dergelijke. En daar gaat de Gemeenteraad weer over. Vandaar dat die dan dus goedkeuring moeten geven.
Er heeft allerlei overleg plaats gevonden en een adviesbureau (PentaRho) is ingeschakeld om deze wens van de schoolbesturen in een meer concreet plan uit te werken, En dat ligt er nu.
Uit de studie volgt een voorkeur voor nieuwbouw ter plaatse van Maria Goretti en de vroegere 2nd hand (oude ULO gebouw). En even voor de duidelijkheid: de plannen gaan uit van een gebouw van 2 verdiepingen, dus even hoog als de huidige bebouwing. Hieronder de varianten die werden aangeraden en welke door het College zijn overgenomen. Daarnaast de links naar de diverse dokumenten (officiële stukken), zodat u ook zelf kennis kunt nemen van de overwegingen, achtergronden, kosten en de besluitrichting.
De scenario's die zijn afgevallen. Deze betroffen allemaal varianten "Linksom", waarbij uitbreidingen en inbreidingen van Elckerlyc en de Piramide bekeken werden. Hieronder de afgevallen varianten:
Ik heb de stukken zelf bekeken. Bij dergelijke belangrijke afwegingen is het altijd belangrijk dat de juiste feiten gebruikt worden en de juiste argumenten. En dan heb ik mijn twijfels bij lezen van de stukken. In de standpunt bepaling van het College noemt men bv Maria Goretti een sterk verouderd gebouw. Ik vraag me af waarop dit gebaseerd is. Het gebouw is weliswaar oud (1954) maar in 1994 volledig gemoderniseerd. (was ik zelf notabene verantwoordelijk voor). Er zijn akoestische plafonds aangebracht, volledig nieuwe verlichting (hoge verlichtings-sterkte), nieuwe geïsoleerde puien rondom met HR++ glas en bovendien ook nog screens om zonlicht te kunnen weren (naast de zonneschermen) teneinde ook de warmte buiten te houden, een nieuwe verwarming, een nieuw geïsoleerd dak enz. Daarbij heeft het gebouw een schitterend atrium en veel ruimte die voor het onderwijs en allerlei andere activiteiten gebruikt kunnen worden. Misschien is het gebouw in andere opzichten verouderd, maar dat betwijfel ik. Een ander punt is dat men denkt de betrokkenheid met ouders te kunnen vergroten. Dat betwijfel ik echter, want in het algemeen geldt dat met het toenemen van de grootte en de massaliteit, de betrokkenheid juist afneemt. Vrijwilligers van vandaag zouden weleens kunnen stoppen door deze keuze, waarna die werkzaamheden door betaalde krachten moeten worden gedaan. Naar de financiën en beheerskosten kijkend, is het natuurlijk een groot voordeel dat bv een conciërge gedeeld kan worden, maar andere zaken zoals schoonmaakkosten en onderhoudskosten worden bepaald door de m2 en de kosten bedragen meestal een eenheidsprijs maal het aantal m2. Het is zelfs zo dat op een gegeven moment de kosten gaan stijgen door de eerdere noodzaak van een (dure) tussenlaag. Ik snap dat overheden en ook besturen van grotere organisaties in het algemeen technocratisch opereren, maar ze moeten wel zorgen dat de juiste afwegingen gemaakt worden. En een heel belangrijke afweging voor dergelijk IKC is dan: "hoe zit het met al die brengers en afhalers en taxibusjes". Bij de Piramide alleen al staan vaak 9 of 10 taxibusjes te wachten. Een gebouw aan de Picardie met de toegang aan de Picardie is dan vragen om ongelukken. En dit wordt nog meer aan- en afvoer door de toevoeging van Mikado.
De schets links biedt dan een mogelijk alternatief. Deze oplossing laat ook de mogelijkheid om het gebouw van Maria Goretti dat dateert uit 1954 te behouden en aan te doen sluiten op de nieuwbouw. Dit zou bovendien enorm schelen op de kosten. Het lijkt me daarom goed om een keer zorgvuldig te kijken naar dat "enorm verouderd zijn" van Maria Goretti.
De toegang tot het IKC kan aan het parkeerterrein zijn, waardoor veel parkeerproblemen worden opgelost. Kostentechnisch levert dit een besparing op van zeker 20-30%. Dit is nog eens meer van belang omdat nieuwbouw op deze lokatie met zich mee brengt dat logischerwijze ook een sousterrain gebouwd zal worden, vanwege de hoogteverschillen op dit terrein. Dit heeft het voordeel dat in dergelijk sousterrain een aantal bijruimten gemaakt kan worden, maar brengt ook mee dat er extra kosten zijn.
Dit plan vermindert tevens de mogelijke overlast voor omwonenden, omdat het schoolgebouw op het parkeerterrein gericht zal zijn, welk parkeerterrein gedeeld wordt met PicaMare, zwembad en sporthal..
En tenslotte: niets is zo vervelend voor mensen, en zeker voor ouderen en kleine kinderen, om in een noodgebouw gestopt te worden. De optie links, met behoud van Maria Goretti, zou het minst verstorend van ALLE scenario's zijn voor kinderen en het onderwijs, waarschijnlijk het goedkoopst en met behoud van een van Genneps oorspronkelijke gebouwen..
Bombakkes en PSV en een stunten wàt een stunt: de dames van Flamingo's verslaan zaterdagavond in PicaMare titelkandidaat en koploper Sliedrecht met 3-1!!!!
Zaterdagavond 28 januari: Receptie van Prins Peter 1 van Bombakkes in PicaMare. Traditiegetrouw beet harmonie Unitas et Fidelitas het spits af op de receptie, waarna de Bessembienders, de carnavalsvereniging uit Siebengewald, de geboorteplaats van de Prins, acte de présence gaven. De jongste meisjes van de dansgarde stonden al klaar evenals de Coloradokevers. Maar, het meest opvallend was toch wel dat levensgrote spandoek van PSV achter het prinselijk paar en de Raad van Bombakkes.
Nog verder naar het westen ligt Sliedrecht, waar de tegenstander van de dames van Flamingo's vanavond, vandaan komt. Een zware dobber, want Sliedrecht is trotse koploper in de eredivisie.
Het wordt gelukkig weer een beetje minder koud, want afgelopen week was bepaald guur. Nu maar hopen dat het met de regen een beetje meevalt. De regen die meestal mee komt met het verzachten van de temperaturen. Een beetje warmer en geen regen is ook beter voor de scholieren die de dagelijke (fiets)tocht naar het Brabantse moeten maken en over het veel te smalle fietspad op de Maasbrug moeten. Het CDA in Boxmeer heeft blijkbaar opgeroepen om nu eens eindelijk werk te maken van dergelijke verbreding. Zeer terecht, want het fietspad dient volgens de landelijke normen zeker 3-3,5m breed te zijn in plaats van de huidige 1,5m. En dan heb ik het nog niet eens over het volledig ontbreken van een apart pad voor voetgangers. Ik heb het er vaker over gehad. Hoog tijd dat ook de Gennepse politiek zich laat horen en zich aansluit bij deze oproep uit het Boxmeerse.
Schaatsen in Gennep
Zondag 22 januari. Het is koud in Gennep. Maar ook zonnig en dat levert mooie plaatjes op. En alhoewel het niet bepaald hoog water is, kon er toch geschaatst worden in het Gennepse. De foto hierboven is van Od Hermens. Deze schoot afgelopen dagen ook een serie mooie plaatjes langs de Maas. Klik op 1 van de 2 foto's links of rechts voor dat album.
Film opening feestjaar 400 jaar stadhuis Gennep
een korte film (2 minuten) is eveneens te vinden op vimeo: Link naar korte film
An inside jobFrank Pubben was 1 van de genodigden en heeft ook de nodige foto's gemaakt. Ik heb er een aantal albums van gemaakt, geordend naar de plaats/gebeurtenis. Veel plezier. (en natuurlijk zijn op deze site alle foto's zoals altijd voor eigen privé-gebruik te downloaden)
Grad Honselaer in het gevang!We schrijven 17 januari 1617
Grad Honselaer (timmerman en metselaar, oersterk en nogal heet aangelegd) zit in het gevang, omdat hij ruzie kreeg in de herberg van der Stern aan de Markt in Gennep. Hij kreeg hier ruzie met Hay van den Yshüvel. Deze ruzie ging over 4 gilden en 15 stuber. Dit geld had hij nog tegoed voor werk aan en rondom de boerderij van Hay. Na deze kwaaie dronk en handgemeen is hij naar herberg De Roepaan gegaan om te kaarten met zijn maten. Hij heeft hier opnieuw ruzie gemaakt en Geert de herbergier voor de kop geslagen. En nu zit ie in het gevang, kloostermoppen bikken voor de bouw. Hij zal in ieder geval moeten wachten tot de schout en schepenen weer een keer zitting hebben en dat kan nog wel 12 dagen duren.
Opening 400jr stadhuis
Zaterdagochtend 21 jan 2017 was de grootse opening van het feestjaar vanwege 400jr stadhuis van Gennep. 120 genodigden in historiserende kostuums en 3 gilden verschenen na de ontvangst op het gemeentehuis en in de raadszaal op de Markt voor het stadhuis.
Later een uitgebreid foto-album en een film-rapportage van deze happening.
Vanmiddag, vanaf 1 uur, mogen de gewone mensen het stadhuis gaan bekijken. Er zijn rondleidingen, er wordt van alles en nog wat verteld, er zijn spelen op de Markt voor het stadhuis en u kunt met eigen ogen aanschouwen hoe het vroeger in de bajes onder het stadhuis moet zijn geweest.
De Gennepse revue van 1999
De Gennepse revue is een al 100 jarig fenomeen. En ook in 1999 is een revue opgevoerd: de milennium revue. Dankzij Rita Noij hebben we nu een uitgebreid fotoalbum van die revue. Dit album wordt ook toegevoegd aan de specials. Klik op 1 van de 3 kleine foto's voor dit album.
maesschipper Lentzen Beyni
U vraagt zich natuurlijk af, wie is dat nu weer?
Het artikel links in inmiddels ook alweer 89 jaar ouden en komt uit de Maasgouw, editie september-oktober van het jaar 1928. De Maasgouw was het maandblad van het Provinciaal Geschied- en Oudheidkundig Genootschap in Limburg. En in die editie uit 1928 publiceert H Boermans een archiefstuk over de bouw van het stadhuis van Gennep. Op 4 april 1617 schrijft de stad Gennep een brief aan de stad Venlo om medewerking voor het transport van bouwmaterialen voor het stadhuis van Gennep door maesschipper Lentzen Beyni. Ben benieuwd of die nog een rol krijgt bij de opening van de festiviteiten as zaterdag. Zonder Lentzen Beyni geen stadhuis en dus ook geen feest tenslotte ;-).
De inwoners van Gennep rond 1600Waarschijnlijk uniek in Nederland is dat we precies weten wie de inwoners van Gennep in 1561 waren, welke beroepen ze hadden, welke straten er waren, welke huizen er stonden en hoeveel. Dit dankzij Rutger van Randwijck. Rutger van Randwijck was van 1552 tot 1558 burgemeester van Gennep en heeft in 1561/1561 dit zeer exact vastgelegd in hetgeen nu memoriael van Randwijck heet. Rutger van Randwijck woonde toendertijd (1561) in het bolwerk. Dat was een versterkt huis (versterkt ter verdediging van de stad) in de noord-oost hoek van het oude kerkhof, welk gebouw op de diverse oude gravures van Gennep goed te herkennen is. Toen de kerkhofmuur gerestaureerd is, zijn de gewelven van dat huis nog blootgelegd (op foto op deze site staat foto van Henk, waar Jan (de Romein) zich in deze gewelven bevindt (van het huis van van Randwijck dus). (As zaterdag bevindt Jan zich trouwens in andere gewelven en is aan het stenen bikken zoals u bij een bezoek aan het stadhuis zelf kunt zien). Het memoriael van van Randwijck is behouden gebleven in de familiearchieven van de familie van Randwijck in Arnhem.
Hoe we dit allemaal weten? Daarvoor komt een andere (oud-)Gennepenaar om de hoek kijken. Harrie-Jan Metselaars is archivaris en heeft van 1973-1980 bij het Rijksarchief in Gelderland in Arnhem gewerkt. Harrie-Jan (zoon van Teun Metselaars): "Ik woonde toen al in Amsterdam, maar toe de formatie van de Rjksarchiefdienst werd uitgebreid kreeg ook het Rijksarchief in Haarlem er personeel bij en kon ik daar naar toe. Ik ben er tot 1997 gebleven, toen ik hoofd van het beleidsbureau van de Rijksarchiefdienst werd. Dat zat in Den Haag. Ik was daar vooral betrokken bij het omzetten van de rijksarchieven in de provinciehoofdsteden in regionale historische centra, door fusie met gemeentearchieven of andere erfgoedinstellingen. Het rijksarchief in Gelderland ging op in het Gelders Archief, dat in Haarlem in het Noordhollands Archief. Kennelijk vond ik het in 1988, toen ik me in Haarlem niet meer zo bezig hield met de geschiedenis van Gelderland en van Gennep, beter de kopieën die ik in Arnhem had gemaakt van de stukken over Gennep in het ‘Memoriael van Randwijk' naar de gemeente Gennep te sturen." En daar, in het gemeentearchief zijn die stukken dus te vinden. Henk heeft ze daar rond 2009 gescand, zodat u nu ook deelgenoot kunt worden.
Kunt u dat memoriael van van Randwijck lezen? Ik niet, maar gelukkig zijn er deskundige en knappe koppen, die dat blijkbaar wel kunnen. Het hele verhaal is omgezet in leesbare taal en daarmee ook voor ons ontsloten. Ik zal later die lijsten van inwoners, burgers en niet-burgers,welke beroepen ze hadden, de notabelen, welke huizen er stonden en waar, op deze site zetten. Hartstikke interessant en leuk allemaal. Heel kort hier de opsomming voor de Maasstraat (in 1561 dus): Maistrait 1 Jentyen die Decker, 2 Henrick Poeyntyen die schomeker, 3 Lisbet Fogelfengers weduwe mit yr soenen, 4 Wylhem Fogelfenger, 5 Gort Poylmans, molemeister unnd schepen. Ander sijdt , 6 Jan die Raymeker; dit haus hort Jan Hyncken, 7 Frensken die Snijer; oick Jan Hyncken, 8 Teus rentmeisters knecht, 9 Jacob in die port, ein daechhoerder; dit hort Derrick in die Cup, 10 Frans die Hayn, eyn snijder unnd portener
Origineel. Gelders Archief (Rijksarchief in de provincie Gelderland), Arnhem. Archief van de familie Van Randwijk
Langs de Maas
Ruud Geraeds liep gisteren langs de Maas van de loswal tot de monding van de Niers en heeft daarbij bijgaande foto's gemaakt.
Links ziet u dat, alhoewel de scheepvaart stil zou moeten liggen, er toch nog vaarmogelijkheden zijn.
Rechts ziet u dat de bevers behoorlijk actief zijn geweest. Misschien willen ze zelf maar een dam aan gaan leggen nu de stuwdam bij Grave defect is. ;-) Ze missen overigens wel behoorlijk richtings-gevoel, want de meeste bomen zijn landinwaarts gevallen.
Ze drijven!, Peter, Adrie, d'r an en stadhuisEen hoop nieuws dit weekend. Een nieuwe prins (Prins Peter I) bij Bombakkes, maar ook een nieuwe prins bij de Cloradokevers. De Waggelaars volgen nog. Adrie Noy geridderd in St Anthonis bij de wedstrijd van Flamingo's-Fast, die de dames helaas met 1-3 verloren. En de woonboten in de Paesplas drijven weer door een knappe inspanning van Rijkswaterstaat, overheden en hulptroepen. Knap gedaan. En volgende week begint de viering van 400jr stadhuis van Gennep met een "grande opening" op zaterdag 21 januari. (daarover later meer). Maar ook schijnen er de laatste dagen diverse inbraken of pogingen daartoe gedaan te zijn in Kruisstraat, Steendalerstraat, Pr Margrietstraat en Picardie. De app WABP Gennep Oost maakte in ieder geval overuren van mensen die elkaar oproepen attent te zijn, en waar de app-groep weer verder is uitgebreid. Een goede ontwikkeling. Ook de politie is blijkbaar erg alert, want ik zie regelmatig een politieauto voorbij komen. Brrrrr: En het is koud en het wordt blijkbaar nog kouder. In Gennep is niet zoveel sneeuw gevallen, maar het blijft oppassen voor de gladheid.
Peter Lourensen is gisteravond in PicaMare als 68e prins van Bombakkes onder het "ding" uit gekomen. Vreemd genoeg is dit de 1e "Peter", die prins wordt (je zou denken dat het een redelijk algemene naam is) en hij is dus prins Peter I van Bombakkes. (officiéle foto van Bombakkes)
Dat de tijden veranderen, blijkt ook wel uit het nieuws wie nu de nieuwe prins is. Waar je in het grijze verleden (tot 2005) bij Boston moest langslopen wie de nieuwe prins was (Boston zet rond 23:00h de foto in de etelage) en kon je in de jaren daarna van ca 2005 tot 2014 op deze site kijken, tegenwoordig gaat dergelijk nieuws bijna live de wereld rond, dankzij de social media, zoals whatsapp, facebook, instagram en andere applicaties.
Ook bijzonder is dat Adrie Noy in St Anthonis geridderd is door de burgemeester van St Anthonis en vooral voor zijn verdiensten voor het volleybal. En die verdiensten heeft hij. Circulatievolleybal is iets wat hij bedacht heeft. CMV is een volleybalvorm, die al gespeeld kan worden vanaf 6 jaar. Deze vorm is opgezet omdat het 'normale' volleybal te moeilijk en te technisch is voor de jongste jeugd. Adrie is ook heel belangrijk geweest voor het volleybal in deze regio. Vandaar ook dat ie werd toegezongen door de dames van Flamingo's Fast na hun (helaas) verloren wedstrijd in de eredivisie.
(foto van facebookpagina Flamingo's-FAST)
en de woonboten in de Paesplas drijven weer dankzij massale inspanningen kunnen we lezen op de facebook pagina van de gemeente (met daarop nog veel meer foto's). De schade schijnt mee te vallen en hopelijk kunnen de bewoners weer snel naar hun vertrouwde stek en hun woonarken betrekken. Chapeau voor alle inspanningen.
Leuk is ook om te bedenken dat er nogal wat start-up bedrijfjes betrokken zijn bij deze actie. De mobiele dam is van een start-up, de begeleiding is gedaan door een start-up bedrijfje en ook de monitoring uit de lucht is gedaan door een start-up bedrijfje (zie foto).
Toch een behoorlijk unieke operatie, waaraan je kunt zien dat vernuft en ondernemingsgeest ook in 2017 nog ruimschoots aanwezig is.
Stadhuis weer in gebruik als gevangenis?
Zaterdag begint dan eindelijk officiëel de viering van 400jr stadhuis.
's Morgens voor genodigden, waarbij er ook activiteiten op de Markt zijn (de moeite waard om te bekijken) en later voor iedereen toegankelijk.
Een van de functies van het stadhuis in die 400jr is die van gevangenis geweest. Wilt u zien hoe dat was? Ga dan zaterdagmiddag zelf eens kijken.
Op deze website staat al sinds jaar en dag een "special" met foto's door de jaren heen van het stadhuis.
De foto hierboven is ook van het stadhuis, al zou u dat misschien niet zeggen.
De ui-vormige toren is ruim 100jr geleden getransformeerd tot de huidige.
Het carillon dateert uit 1950, als geschenk van de bevolking, bij de viering 1000jr Gennep in 1950.
Zo werd vroeger de was gedaan in Gennep
Waar het doen van de was tegenwoordig een druk op de knop betreft, was dat vroeger toch een beetje anders. Veel en hard werken, waar lange tijd mee gemoeid was. Vandaar ook dat de maandag wasdag genoemd werd. Water moest met de hand opgepompt worden, want stromend water was er niet en ook geen machines. Mensen waren blij met zinken emmers en zinken teilen en natuurlijk de befaamde groene zeep. En ook wordt duidelijk waar de naam van de huidige Bleekstraat vandaan komt. De beeldfragmenten dateren van rond 1940 en zijn gemaakt in de Maasstraat en de Zandstraat/Oliestraat in Gennep.
Mobiele dam PaesplasGennep komt dit jaar al vaak op de televisie. Na eerst de problemen door het zakkende maaswater na de aanvaring van de stuw in Grave, vervolgens de tv rapportage over de stalking in Gennep en vandaag haalde Gennep weer het journaal, omdat er een mobiele dam wordt aangebracht in de toegang tot de Paesplas, zodat het waterniveau in de Paesplas op peil gebracht kan worden en men kan gaan proberen de woonboten veilig te stellen. Frank heeft vanmiddag het luchtruim gekozen om dit in beeld te brengen.
Symfonie van floppy drives en harmonie
Tijdens het nieuwjaarsconcert afgelopen zondag was er een wel heel bijzondere uitvoering. Een symfonie tussen 6 floppy disk drives en de harmonie. U kent ze wellicht nog wel, de floppy disk drives, die in elke computer zaten en waarin de floppy disk gedaan moest worden, welke "maar liefst" 1,4 MB geheugen hadden. Een van de leden van de harmonie, Thijs-Jan Guelen, slagwerker, en van jongs af aan veel prutsend met computers en apparaten, had een installatie gebouwd met daarin 6 oude floppy disk drives gekoppeld aan een oude desktop computer. Deze floppy disk drives maken geluid als ze de floppy disk aflezen, waarbij de frequentie (en dus geluid/toon) kan varieren. Met zijn laptop had hij vervolgens eea geprogrammeerd dat een muziekstuk werd gespeeld door deze 6 floppy drives. Deze waren op een houten klankkast gemonteerd voor het versterken van het geluid. Deze installatie speelde samen met de harmonie het stuk Palladio, waarbij de dirigent van de harmonie, Remy Beckers, middels Iphone oortjes de progressie van de computer kon volgen en de harmonie dirigeren zodat een harmonische symfonie kon worden uitgevoerd van de 6 floppy drives samen met de harmonie en dat dus in een life uitvoering. Bijzonder. Maar kijk en luister zelf. De programmatuur van Thijs-Jan met de 6 floppy drives had de lead en de harmonie volgde.
De Gennepse tram op de film
In het filmpje eind jaren 30 zien we de tram van de MBS de hoek om komen vanuit de Niersstraat naar de Markt. De wagenvoerder moet uitstappen en voor de tram op lopen omdat het een gevaarlijke bocht is. Voor de tramlijn is in 1913 ook de hoek van het gebouw gehaald, waar nu de kapper zit, omdat anders de bocht niet gemaakt kon worden. De passagiers stappen uit ter hoogte waar nu Xieje is.
op de 2 tekeningen, gebruikt voor de aanleg van de tramlijn, is de ligging van het spoor te zien. Ik zal later nog een special maken over dit stuk Gennepse spoorhistorie, waarover al veel informatie op deze website aanwezig is.
En nog even over de Ganapja. Ik voel me altijd wat ongemakkelijk om in de aandacht te staan en probeer dat ook te vermijden. Het is gewoon leuk om andere mensen te kunnen helpen of een plezier te doen en ik vind dat eigenlijk ook geen hele grote prestatie. Dat Nellie 50jr actief lid van de Gennepse harmonie is, en als eerste vrouw, vind ik zelf eigenlijk een veel grotere prestatie. Maar ik vind het toch ookl hartstikke leuk dat ik de Ganapja ontvangen heb. Ik wil dan ook graag bedanken voor de nominatie en iedereen, die die nominatie ondersteund heeft, bedanken, evenals iedereeen voor de felicitaties na de uitreiking. Tenslotte wil ik ook de burgemeester en de gemeente bedanken voor de eer en de erkenning.
Nieuwjaarsconcert, jubilarissen, Ganapja
en een zeer bijzonder muziekstuk. Geheel geregeld door Thijs-Jan Guelen. Floppy-disk-drives gemonteerd op een klankkast, bestuurd vanuit een desktop en aangestuurd door een zelf gemaakt programma op zijn laptop, voeren samen met de harmonie het stuk Palladio op. Heel bijzonder.
Het nieuwjaarsconcert was druk bezocht en gezellig, met de harmonie, het leerlingorkest, de blokfluitertjes en veel toehoorders. En er waren 2 jubilarissen. Dorien Holthuysen is een aantal jaren geleden al gehuldigd voor haar 25jr lidmaatschap van de harmonie, ditmaal werd ze gehuldigd omdat ze 40jr muzikant was. Nellie Zeemering werd door de burgemeester gehuldigd en deze speldde het erespeldje op voor haar 50jr actieve lidmaatschap van de harmonie. En tja, tenslotte kreeg ikzelf de Ganapja uitgereikt door de burgemeester.
Vooral vanwege deze website en nog wat zaken. Totaal onverwacht en ik kon me helaas niet meer achter mijn camera verstoppen, maar wel heel erg leuk, want Gennep gaat me aan het hart èn ik vind het een bijzonder mooi beeldje. Mijn dank. Als u op een van de 3 foto's klikt, opent een album. Later wellicht meer. O ja: de foto van mijzelf met Nellie, heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt. Deze is van Peter Gommans.
Wow, niet te gelovenHet filmpje van de lage stand van de Niers en de Maas dat ik afgelopen vrijdag online gezet heb, is op dit moment 5238x bekeken. En men heeft zelfs 1807x het volledige filmpje van 4 minuten bekeken. In totaal is er in toaal meer dan 10 dagen van 24 uur naar dat filmpje van 4 minuten gekeken. Onwerkelijk. Dit kan daarmee goed het best bekeken Gennepse filmpje op internet ooit zijn. Ik zet het voor diegenen die het gemist hebben hieronder nog een keer om te bekijken. Maar 5238!!!!!!!
Maar as zondag is weer het volgende evenement, het traditionele Gennepse Nieuwjaarsconcert in PicaMare. Aanvang 11:00h en de toegang is gratis. In de Niers viel me gisteren een boom op, die overdwars over het water gevallen was en die zijn eigen stuwdammetje probeerde te maken. Verder viel me (ook gisteren) een "aardige" verspreking van de Gelderlander op,op hun site. Later is die "verspreking" gecorrigeerd, maar ik heb het wèl vastgelegd. Hebt u ooit van het MaasLANDziekenhuis gehoord? (link naar die kop op de Gelderlander)
De Niersjaarsduik van 2017Ondanks het lage peil van de Niers werd vandaag dan toch gesprongen in de Niers om het nieuwe jaar in te luiden.
De temperatuur was boven nul, maar het voelde een stuk kouder aan. De burgemeester was er en John Hofmans kreeg het erespeldje van de gemeente opgespeld. Ivo Reintjes verzorgde de warming up, waarna meer dan 100 deelnemers het koude Nierswater in sprongen. Als eerste èn als laatste sprong Prins Barend I van Bombakkes. Hij maakte zelfs aanstalten om og een 3e keer te springen, maar toen was men al begonnen met het verwijderen van alle voorzieningen. :-) de sprong voor de sprong een paar plaatjes uit de lucht van Frank
De loswal en andere plekken langs de MaasOok Henk heeft gisteren foto's gemaakt langs de Maas, dit maal vanaf de Oeffeltse kant.
Er kan gesprongen worden!
De daling van het water in de Niers thv het Nierspark schijnt gelukkig nog mee te vallen. Waarschijnlijk door het relatief geringe verval van de Niers tot aan de Maas en natuurlijk de aanvoer van water vanuit Duitsland. Er kan dan weliswaar niet "gedoken" worden, maar springen zal altijd wel kunnen. Ik neem aan dat ze dit jaar het plateau ook lager maken waar vandaan gesprongen gaat worden.
Maar het is wèl koud, vanochtend tenminste.
Dus vanavond roetsjen we het oude jaar uit en beginnen we morgen weer met een schone lei en met de Niersjaorsspong morgenmiddag rond 14:00h. Tot volgend jaar!
De Niers stroomt leeg!Nadat donderdag 29 dec een binnenvaartschip tegen de stuw in Grave gevaren is en deze ernstig beschadigd heeft, gaat het waterpeil op het Maasvlak tussen de stuwen in Sambeek en Grave danig omlaag. Op vrijdagmiddag 30 dec is de verlaging ter hoogte van Gennep al zo'n 2m. De verwachting is dat het waterpeil uiteindelijk een kleine 3m omlaag zal gaan. De woonboten op de Paesplas kwamen danig in de problemen en haalden daarmee het NOS journaal. De veerstoep bij Oeffelt kwam bloot te liggen, maar ook de Niers stroomt "langzaam" leeg. Ter hoogte van de monding in de Maas is de Niers een kolkend en bruisend stroom geworden, die zijn water in de Maas loost. De gevolgen voor de Niersjaarsduik? Volgens de organisatie zal het meevallen en gaat het gewoon door. Afwachten maar. Een "duik" zal het sowieso niet meer worden, hooguit een sprong. En als de waterstand maar laag genoeg is, dan is het wellicht mogelijk om in de Niers te springen zonder zelfs echt nat te worden.... ( ;-) ). Een paar plaatjes en een mooi filmpje. Al het materiaal is van mezelf en van Frank (vanuit de lucht).
NiersjaarsduikSinds 2004 wordt er in de Niers gesprongen op Nieuwjaarsdag, de Niersjaarsduik. of ook wel de grote Gennepse Nieuwjaarsreceptie langs de Niers. De sprong is 2x afgelast, zodat dit nu dus de 11e keer wordt. Als opwarmertje een terugblik op de afgelopen 9jr, waarin alleen de duik van 2013 figuurlijk in het water viel en de prins van dat jaar (prins Guus) in het zwembad achter het ouderlijk huis moest plonsen.
2008 2009 2010 2011 2012 alternatieve duik 2013 2014 2015en 2016 mag natuurlijk ook niet ontbreken!
Gennepnu wenst u allen een goede roetsj in het nieuwe jaar.
Op naar Gennep
Ruud Geraeds stuurde gistern een foto die hij gister gemaakt had vanuit zijn zolder. De ooievaar is blijkbaar niet aan het overwinteren in Spanje of Noord Afrika, maar hangt nog steeds in de buurt rond. Hij kwam tussen kerst en nieuw nog eens zijn nest inspecteren en waarschijnlijk de duiven wegjagen.
Ook naar Gennep kwam die 27e december iemand anders en wel helemaal uit Zuid Frankrijk. Hier zit een verhaal aan vast. Regelmatig wordt ik door mensen (meestal per mail) benaderd om informatie of foto's. Ik probeer ze altijd zo goed mogelijk te helpen en ze, als ik het zelf niet weet, in contact te brengen met iemand die het wel weet. Altijd leuk om mensen te helpen en zeker als ze, zoals soms gebeurt uit andere landen mailen.; Zo ook dit keer. Ik kreeg in november een mailtje uit Frankrijk van Minea Alvsten, (geboren als Julia Minea Stöver). Minea woont in Zuid Frankrijk, is muziek-therapeute en is getrouwd met een Zweed, Bengt Alvsten. Zij was op zoek naar haar familie en met name naar haar grootmoeder. Via, via, kwam ze op Gennepnu terecht, en wel bij de foto-albums van Dora Noij (special Dora Noij)
Dora Noij (tante van Ted Noij) en dochter van "d'n Billige", die slager was in Gennep en bv ook commissaris bij de harmonie. (huwelijksjubileum), (serenade op Markt met op de achtergrond de slagerij naast de Kroon). Dora heeft eind jaren 20 op de Maria Roepaan gezeten. En dus ook de oma van Minea Alvsten, waarbij Dora Noij ook nog eens die oma een aantal malen op de foto had gezet tot verrassing en grote vreugde van Minea. Ze hadden namelijk geen foto's van oma en Minea wilde ook haar moeder, die nog leeft en in de buurt van Keulen woont, verrassen.
Een email-uitwisseling volgde, hetgeen leidde tot het plan van Minea om met haar man Bengt naar Gennep te komen in het spoor van haar oma. En ze wilde persé met eigen ogen het foto-album aanschouwen en daarvan zelf foto's maken. Ik legde contact met Ted, die graag bereid was om het Frans-Duits-Zweedse echtpaar te ontvangen. En zo kwam het dat Minea en Bengt dinsdag 27 december bij het huis van Ted en Nellie Noij aan de Markt ontvangen werden. Na de koffie en gebak ging Minea met groot enthusiasme aan de slag met het foto-album. Een mooie afsluiting van het jaar.
NachtmisAlhoewel, eigenlijk meer avondmis. Dit jaar een half uur later dan normaal, waardoor de volgende nachtmis om 21:00h met het Vocaal enigszins in gedrang kwam en dat tot opstoppingen leidde bij de in-/uitgangen. Maar dat mocht de kerststemming niet drukken. Het was de eerste kerstviering in het Gennepse van pastoor Kessels en de (meen ik ) 35e van deken Huisman. Het kinderkoor was er en de harmonie. (een stukje verder een impressie). Vanaf de plek waar ik zat heb ik een paar foto's gemaakt. Hier dus een paar foto's en een klein album.
een klein album het kerstverhaal werd uitgebeeld het kinderkoor was er de harmonie was er
Zalig Kerstfeest
Gennepnu wenst u allen een zalig kerstfeest. Heel toepasselijk daarom een korte impressie van de nachtmis van 24-12-2016 (de mis van 19:30h): Fijne feestdagen!
Sfeervol filmpje van 5 minuten
van kaarsjesavond 2016 met aan het eind een surprise. En hieronder natuurlijk het fotoalbum van diezelfde sfeervolle happening in Gennep.
Kaarsjesavond 2016Zo'n 700 mensen waren afgekomen op de Markt op de avond van 21 december 2016, de kortste dag, voor kaarsjesavond, de sfeervolle traditionele bijeenkomst op een door kaarslicht verlichte markt in Gennep. Vantevoren regende het, een kwartier na afloop regende het, maar van half 8 tot half 9 was het droog en was er een hele mooie ingetogen en sfeervolle viering in Gennep, met aan het eind nog een toegift van de harmonie en vooral Imre: "walking in the air", een heel toepasselijke afsluiting. Gennepnu was present, op de grond en in de lucht. Klik op 1 van de 3 foto's hieronder voor het fotoalbum van kaarsjesavond 2016. Daaronder de foto, die laat zien hoe het er uit de lucht uit zag. Veel plezier.
Stoombootdienst Gennep-Rotterdam
Vanavond (12-12-2016) vergadert de Gemeenteraad over het al dan niet aanleggen van vlonders langs de Niers, bij de Gennepermolen. Die vlonders zijn niet alleen bedoeld om langs de Niers te flaneren, maar ook om het aanleggen van kano's daar mogelijk te maken.
Zo'n 150jr geleden sprak men in Gennep over het aanleggen van andere schepen, niet via de Niers, maar via de Maas. Er was toen een geregelde "stoomvaart- dienst" tussen Gennep en Rotterdam. Da's andere koek dan het aanleggen van kano's. :-). De advertentie links is uit 1869. Ik kwam nog een aantal andere krante-artikelen tegen, zoals een aanvaring op de Merwede bij Sliedrecht en het uitvallen van de dienst vanwege het hoogwater van de Maas. (klik telkens op de link voor het artikel).
En omdat het zo leuk is hieronder nog een aantal plaatjes (kaarten dit maal) uit het verre verleden.
5 nieuwe luchtfoto's: 1 oud, 4 nieuwVan Frank zijn de 4 foto's van dit weekend: met de Kerstmarkt, het Pagepark en Gennep Midden
de kerstmarkt op zondag 11 dec 2016 de oude kern met in de verte de kerstmarkt. Het is te zien dat het koopzondag is Het vroegere Page-terrein wordt langzamerhand volgebouwd. Door de crisis van 2008-2009 duurt dit langer dan oorspronkelijk gepland De Steendalerstraat richting Gennep. Links zien we de daken van de vernieuwde huizen op het Gennapium
De luchtfoto links is duidelijk van vroegere datum. Ik kreeg de foto via Tonny Wilbers. De foto is uit het archief van Wiel Hermens en zou de Gennepermolen in de jaren 60 laten zien. Dit kan echter niet het geval zijn, want het oorlogsmonument ontbreekt op de foto (bij de Niersbrug) en ook was de Niersstraat nog 2-richting-verkeer. Dat betekent dat deze foto van 1951 of 1952 moet zijn.
Wel toepasselijk omdat de gemeenteraad morgenavond vergadert over het plan om vlonders aan te leggen, waar veel (partijen) en mensen tegen te hoop lopen. Dit omdat het te kostbaar zou zijn en daarnaast omdat men vindt dat er een "totaal-oplossing" voor het gebied rond de Gennepermolen moet komen.
De vlonders kosten natuurlijk niet meer dan 8 ton. Dat zou ook wel heel erg veel zijn. Een gedeelte van dat bedrag zit in de aanpak van de Haspel en Genneperhuisweg inclusief de rioleringswerken, die daar bij horen. Dat die klussen bij elkaar gevoegd zijn om subsidie los te peuteren bij de Provincie Limburg is alleen maar slim te noemen. Overigens zou dat genoemde "totaal-plan" waar de politiek aan refereert nog veel meer kosten. En dan het idee om het geld aan een recreatiezaal bij Pantein te besteden. Klinkt een beetje als het geld voor een sjieke auto besteden aan het vernieuwen van het dak van de overbuurman. Voor de recreatiezaal zal men toch echt bij Pantein moeten zijn. Inmiddels heb ik van HR ook de echte begroting ontvangen. De uitvoering van die vlonder blijkt dan € 480.000,= te gaan kosten en de uitvoering van de herinrichting Genneperhuisweg/Haspel € 201.000,=. Dat is natuurlijk wel heel veel voor een vlonder. Beperken tot het stuk onder de brug, voor de Gennepermolen langs tot aan de trap die er al ligt is dan een goede mogelijkheid voor kostenbesparing. Het is dan wel niet meer toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
En dan dat water-rad. Zou leuk zijn, maar niet erg realistisch vrees ik. Een nep-rad zou natuurlijk wel kunnen, maar ik weet niet of de Gennepenaar daar nu zo gelukkig van wordt. Voor een echt functionerend waterrad zouden weer sluizen en dergelijke aangelegd moeten worden. En hoe dat dan met die vlonder ter plekke zou moeten??
De veiligheid van een vlonder vind ik wel een punt. Bij doorgaan van het project hoop ik dat ze daaraan denken. En verder is het misschien een idee om op de muur van de Gennepermolen een afbeelding van dat oude waterrad te maken. Ook op die ellenlange hoge saaie keerwand kunnen wellicht schilderingen of andere kunstwerken worden aangebracht om het geheel wat aantrekkelijker te maken. (naar het gastenboek: @Pieter: ik kan het niet laten :-) )
De jeugd in actie: € 357,33 -een filmpje
Kerstmarkt Gennep
De kerstmarkt op de Markt in Gennep was de afgelopen zaterdagmiddag gezellig druk. En dat ondanks het miezerige weer. Er was muziek, zang en de inwendige mens kon gesterkt worden. Er was vanalles te beleven, zoals het fotoalbum, dat zich opent indien u op 1 van de 3 foto's hiernaast klikt.
Niet geweest? Jammer, maar niet getreurd. Morgen heeft u nog een kans en de weersvoorspelling is nog beter dan vandaag ook!
Serious Request haalt € 357,33 bij elkaarVanmiddag was er een concert in de bijna 400 jr oude Raadszaal door het leerlingorkest van de bijna 200jr oude harmonie Unitas et Fidelitas. Een initiatief van en volledig georganiseerd door de jeugdleden Lynn, Femke, Jasmijn, Hany Lisa en Manouk om voor de actie Serious Request (van het glazen huis) geld in te zamelen voor het goede doel, het bestrijden van longziekten in vooral arme landen, waardoor jaarlijks miljoenen, vooral kinderen, sterven. "Power for Lungs". En het initiatief is heel goed geslaagd, want de jongedames hebben maar liefst € 357,33 ingezameld. Gennepnu was erbij en heeft een aantal plaatjes geschoten.
fotoalbum
Een kort fotoalbum opent, indien u op de foto links klikt, waar de dames na het concert naar voren geroepen werden.
Ik ben natuurlijk ook op de kerstmarkt geweest, waar het ondanks het miezerige weer gezellig druk was. Daarover later meer.
Frank@GennepnuOp donderdagavond 8 dec heeft Frank vanuit zijn drone foto's gemaakt van Gennep waarover de avond valt.
midden december: bijna de kortste dag, die op 21 december valt. De zon gaat steeds vroeger onder en steeds meer in het zuid-westen. Om half 5 is het avondrood boven Gennep te bewonderen.
Zonsondergang boven Gennep
100jr Matigheid & Genoegen ("Nattigheid en Nooit Genoeg")
Ik bedoel natuurlijk 100jr Matigheid en Genoegen, 100jr geleden opgericht met name om alcohol-misbruik te bestrijden door een alternatieve vrijetijds-besteding aan te bieden: toneel. Op deze site staat al een zeer uitgebreide special van Matigheid en Genoegen.De naam "nattigheid en nooit genoeg" kwam van een wel heel bekend lid van M&G, Teun Metselaars, die wel van een grapje hield.
Volgend jaar is het dan zo ver. Een behoorlijk uniek jubileum: een toneelvereniging, die het 100jr bestaan viert. Volgend jaar is er dan ook nog de viering van het 400jr bestaan van het stadhuis alhoewel dat wat meer twijfelachtig is of dat wel precies klopt. (het echte jaartal is onbekend). Dat allemaal terzijde en ook niet zo heel erg belangrijk. Terug naar Matigheid en Genoegen.
Eerder dit jaar zagen we al mysterieuze rode schoenen verschijnen in het Gennepse straatbeeld, een vroege aankondiging van het aanstaande jubileum. En nu is er 2 maanden lang een heuse tenhtoonstelling in museum het Petershuis, dat gratis te bezoeken is: een aanrader. De tentoonstelling is te bekijken vanaf 18 december tot eind februari. Hieronder een foto van M&G en het persbericht van het Petershuis.
Special Matigheid en Genoegen
IDUNA: De godin van de eeuwige jeugd in 1966 en 1967want dat (godin van de eeuwige jeugd) was de naam van de Volksdansgroep Iduna die in 1962 was opgericht door en uit leden van de Katholieke Jonge Boeren en Tuinders Bond en de Jongeren Gemeenschap in Heijen. Begonnen met stijldansen groeide een en ander uit tot een
vereniging waarin volksdansen uit vrijwel alle delen van de wereld beoefend werden, en die op diverse grote buitenlandse festivals optrad. Het volksdansfestival in Heijen was voor IDUNA een jaarlijks terugkerend hoogtepunt., waar uit binnen- en buitenland groepen naar Heijen kwamen om op te treden op dit festival. In de jaren 70 was er ook de officiële ontvangst van de groepen door het gemeentebestuur van Gennep op de Markt in Gennep. Er staan overigens her en der nog verschillende foto's van dat volksdansfestival op deze site. Ton Teunissen stuurde een aantal foto's van de feestavond van Iduna in 1967 en van een optreden met de hofkapel van de Wortelpinnen in 1966 in het Gennepse bejaardenhuis, huize Norbertus (toen nog op de plaats waar nu de bieb en het gemeentekantoor staan). Op de ledenvergadering van 22 maart 2013 hebben de leden moeten besluiten dat na 51 jaar Volksdansgroep Iduna zou stoppen. Door het afnemende ledenaantal was het helaas niet mogelijk om door te gaan en was men genoodzaakt om de vereniging op te heffen. Ik zet deze foto's ook in een nieuwe special van Iduna.
1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep 1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep 1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep feestavond Iduna, mei 1967 feestavond Iduna, mei 1967
Flamingo's 1962 en 1967
Deze foto's uit de eerste jaren van Flamingo's zijn ingestuurd door Ton Teunisen. De foto's zijn afkomstig van Mariet Thissen en die heeft samen met Elly Schenk ook de namen er bij gezet (de foto's er direkt onder)
Een stukje verderop staan dan nog foto's van het Flamingo-tournooi in juni 1967, en dat is alweer bijna 50jr geleden. Ook deze zijn afkomstig van Ton Teunissen
De Ratel: Het Zuidtreintje in 1967
Ton Teunissen heeft onderstaande foto's gemaakt van de kleuterschool in Gennep Zuid in 1967 (nu de Ratel). Ton liep daar toen stage. Hoofdleidster was destijds Tonny Felten. Deze is later in 1968 met haar vader in Afferden verongelukt. De foto's zijn ook toegevoegd aan het webalbum van de Ratel en aan het webalbum van Ton. De foto's zijn in deze dagen wel heel toepasselijk omdat de foto's gemaakt zijn in de periode dat Piet de school bezocht.
De NBDS: Naar de plee in Gennep
Bij het station in Gennep waren vroeger natuurlijk ook toiletten. Het was in een tijd (1873) dat mensen op zijn best een houten hok buiten hadden met een plank. Dat was bij het station een klein beetje beter, maar niet echt veel beter. In het station zelf was niets. Er was een apart toiletgebouw, met maar liefst 3 heren-"toiletten", 3 dames-"toiletten" en 4 waterplaatsen (zo heetten toen nog wat we nu urinoirs noemen). Er was natuurlijk geen verwarming, geen water en geen toiletpapier. Wellicht dat er wat oude kranten lagen (?). Het "toilet" bestond dan ook uit niets anders dan een hokje met een deur, een plank om op te zitten, met daarin een gat met een deksel. We hebben de oude tekeningen, zodat u zich er een beetje een voorstelling van kunt maken. De goede oude tijd?????? de bouwtekening van het toiletgebouw bij het station in Gennep de plattegrond, enigszins vergroot de dwarsdoorsnede, waar de zitplanken met het deksel de de afvoeren naar de beerput goed te zien zijn.
Op naar de KerstOp deze erg koude 5 dec avond en nacht doen Sint en zijn Pieten de ronde over Nederland, voordat ze weer naar Spanje keren. En daarna is het: op naar de Kerst. Kerstmis, het feest van de geboorte van Christus en de opmaat naar een nieuw jaar een nieuwe lente. Maar dan is de kortste dag van 2016 net al geweest evenals al die festiviteiten die ons nog te wachten staan.
Het begint allemaal al komend weekend. Dan is er op zowel zaterdag als zondag de kerstmarkt in Gennep. En die vindt natuurlijk plaats op de Markt in Gennep, waar meer kraampjes dan ooit te vinden zullen zijn, belooft de organisatie (Persbericht). Bovendien is er levende muziek en op zondag is het tevens koopzondag. De weermannen hebben beloofd dat de temperatuur omhoog zal gaan, zodat het aangenaam vertoeven kan worden in hartje Gennep.
Op zaterdag kunt u een bezoek aan de kerstmarkt combineren met een bezoek aan de Raadszaal in het oude stadhuis waar een groepje jongeren van ca 13jr een heus jeugdconcert hebben georganiseerd in het kader van serious request (U weet wel: die actie met het glazen huis, waar men probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor een bepaald goed doel). Dit jaar is het goede doel het bestrijden van longontsteking welk in een groot deel van de wereld nog doodsoorzaak nr 1 is onder de jeugd. (en gemakkelijk te bestrijden als je de middelen hebt).
De "dames" van 13jr hebben zelf het thema bedacht, de locatie geregeld, de flyer gemaakt, een muzikaal programma gemaakt, muzikanten en de dirigent op de hoogte gebracht enz. enz. Maar vooral samen met veel lol en plezier overleg gevoerd en georganiseerd! hè dames!
Toppie Femke, Jasmijn, Manoek, Lynn en Hany Lisa. Nu de laatste loodje nog! TOI TOI TOI en succes . Hopelijk helpen de Gennepenaren om deze sympathieke actie tot een succes te maken.Op vrijdag 16 december is dan weer een levende kersttocht in Gennep Zuid, op en rond het Norbertplein. Het vindt plaats tussen 19:00h en 21:00h en u kunt een rondgang maken door een sfeer-rijk Gennep zuid langs allerlei taferelen en langs fakkel en glühwein. In buurthuis Vanons vindt die vrijdagavond ook een kerstmarkt plaats.
Tenslotte dan nog als inmiddels echt Gennepse traditie op een schitterend aangekleed en verlichte Markt van Gennep: Kaarsjesavond. Op de kortste dag van 2016 en in de duisternis, verlicht door duizenden kaarsjes wordt gezongen, wensen uitgesproken en wordt de grote kerstboom voor het stadhuis ontstoken. Persbericht. Dit jaar zorgt de bijna 200 jarige Gennepse harmonie voor de muzikale begeleiding en is er het koor van de Goldies.
En dan gaat het op naar Kerstmis, met de 1e nachtmis om 19:00h die traditiegetrouw door de harmonie zal worden opgeluisterd. Om 21:00h is er weer een mis in de Martinuskerk, die neem ik aan opgeluisterd zal worden door het Genneps Vocaal.
En dan is het alweer op naar Nieuwjaar, met de Niersjaarsduik op Nieuwjaarsdag (voor de dapperen onder ons) en op 8 januari volgt alweer het traditionele Nieuwjaarsconcert van de harmonie in PicaMare. Ben benieuwd hoe een dan inmiddels 199 jarig orkest speelt :-)
U ziet: een hoop tradities en activiteiten. Hopelijk met veel warmte en saamhorigheid.
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's