Open dag. Bushökske?Men vroeg me om enige ruchtbaarheid te geven aan de open dag, die er deze zaterdag (29 oktober) is bij 't Hökske en bij Megafoon en dat doe ik natuurlijk graag.
Ontmoetingscentrum en Gemeenschapshuis 't Hökske en Jongerencentrum De Megafoon zetten zaterdag de deur open. Tussen 13.00 en 19.00 uur wordt op beide locaties vertier geboden door gebruikers van deze accommodaties. Het begint dus om 13:00h met ontvangst door de band Banda Mais in 't Hökske. Altijd al eens koffie willen drinken met de burgemeester? Die is aanwezig om 13:30h. En overigens is de koffie (of thee) gratis. Er is vervolgens vanalles en nog wat te doen tot en met zelfs de overdracht van de personenbus voor het vervoer naar 't Hökske en in de toekomst ook voor dagtripjes voor de Gennepse ouderen. Die nieuwe bus heet heel toepasselijk Bushökske (Bus van het Hökske). Smartlappenkoor Suuk 7 treedt op, er is een digitale stadswandeling door stadsgids Willy Michels, er zijn gratis hapjes gemaakt door Syrische vluchtelingen, Odi treedt op met een line dance groep, handwerkclub Bijdehandjes heeft een demo, er is een Molukse band en nog veel meer. En u kunt informeren naar 1 van de meer dan 25 activiteiten en verenigingen die is 't Hökske zijn gehuisvest.
En ook in de Megafoon is het open dag van 14:00h tot 18:00h met muziek van DJ Lex en DJ Bert en hier is de frisdrank gratis.
Vind u het leuk om zelf eens te helpen? Dat kan ook. Neem contact op via mail: hokske@gmail.com of bel met 0485-516912 o 06-19493128. Een brief schrijven naar 't Hökske, Pr Margrietstr 22, 6591 GD Gennep, mag ook, maar dat zal wel niemand doen. :-)
Komend weekend 28, 29 en 30m oktober wordt de Gennepse revue 2016, Carrousel, opgevoerd in PicaMare. Er zijn nog een paar kaartjes verkrijgbaar (kijk op www.revuegennep.nl). De Gennepse revue is inmiddels een 100jr oude traditie. Ik weet het niet 100% zeker, maar ik meen dat dit de 8e grote revue is. Als eerste opwarmertje, wat plaatjes uit het verleden.
de revue van 1938 werd uitgebracht vanwege het 25jr bestaan van de Gennepse MBS 1946: Teun Metselaars en zus Lueben trouwen. De revue-deelnemers van dat jaar vormen in kostuum een erehaag. Van de opbrengst van de revue kreeg elk Genneps huisgezin een strijkijzer. revue 2005 In de kermisweek van 1939 werd de revue "daar gaat ie weer" opgevoerd, met oa Ellen (van Leeuwen-)Hoffman, waar het plein voor het gemeentehuis naar vernoemd is 2011 Zondag-voorstelling 2011. Donderdagavond impressie do 3 nov 2011 impressie zo 6 nov 2011 op 2 juli dit jaar was er tijdens SumMmertime een voorproefje van "Carrousel" foto's van het voorproefje op 2 juli 2016 foto's van de doorloop van de Gennepse revue 2016 "Carrousel" op 16 april 2016En nog veel meer informatie over Carrousel is natuurlijk te vinden op de website van de Gennepse revue: www.revuegennep.nl
Ai, ai, ai, wàt blijft Gennep toch achter!En niet op het minst belangrijke terrein. Ik weet niet of u bekend bent met AED's? Dat zijn Automatisch Externe Defibrillators, apparaten die eigenlijk overal binnen een korte afstand beschikbaar zouden moeten zijn in geval van een hartstilstand. De politiek in Boxmeer maakt zich momenteel sterk om die aanwezige AED's in kastjes buiten op te hangen, zodat ze nòg beter bereikbaar zijn. Gennep heeft echter een heel ander probleem. Als je op de site van het rode kruis krijgt, waar het overzicht staat van de aangemelde AEDs en waar die overal hangen in Nederland, dan word je niet vrolijk als je naar Gennep kijkt...... (website AED's: zie deze link) Ik heb voor u screenshots gemaakt.
De kern Boxmeer heeft er 33
De kern Cuijk heeft er 33
St Anthonis heeft er 12
en de kern Gennep????? 4, waarvan 2 op de Stiemensweg.
de regio GennepHet is te hopen dat we er nog veel meer hebben, maar dat die niet aangemeld zijn. Ik betwijfel het echter. Er is blijkbaar zelfs op het gemeentekantoor en in Picamare geen AED aangemeld. Zou het echt waar zijn dat we zo enorm achteblijven? En zou het echt waar zijn dat de politiek dit niet in de gaten heeft? Het vraagt in ieder geval om een campagne van de zijde van de gemeente, die om te beginnen ook het goede voorbeeld kan geven door bv AED's te plaatsen op gemeentekantoor, PicaMare, sportvelden en alle scholen en kinderdagverblijven en dan bij voorkeur in openbaar gebied. En als er al meer AED's zouden zijn, zorg dan dat ze in openbaar gebied (komen te) staan en dat ze aangemeld worden.
Goof geeft in facebook enige opheldering. Volgens de website van de gemeente zijn er in de kern Gennep 11 AED's, waarvan er ook nog een aanzienlijk aantal niet altijd beschikbaar is. Ook in de andere plaatsen zullen niet alle AED's aangemeld zijn, zodat overeind blijft dat er in de kern Gennep wel heel erg weinig AEDs hangen.
Koud en mistig
De eerste nachtvorst afgelopen nacht, en ook nu is het nog erg koud en mistig. Dat wordt dus van een koude kermis thuis komen als je vandaag nog naar de kermis gaat. Het was erg dunnetjes dit jaar en de verplaatsing van de kinderkermis niet bepaald een succes. Bovendien blijft die shared space een gevaarlijke plek, vooral voor kinderen. Gelukkig wordt er niet hard gereden.
Het is maar de vraag of de aparte "kinderkermis" het gaat overleven. Ik heb zo'n vermoeden dat we straks de draaimolen op het Europaplein zullen zien. We zullen zien.
De dames van Fast (het oude dames 1 team van Flamingo's) hebben gister uiteindelijk hun eerste wedstrijd verloren, na 3 zeer knappe overwinningen op niet de minsten. En dat bij hun debuut in de eredivisie. De heren hebben hun uitwedstrijd gisteren met 3-2 gewonnen en staan nog steeds bovenaan.
Ik was gister even in Picamare om naar mijn nichtje te kijken bij dames 2. Na een kansloze 1e set wisten ze heel knap het tij te keren tegen Peelpush D3 en wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-2. Ik vraag me trouwens wel af of Dames 2 van Flamingo's nu eigenlijk niet Dames 1 zou moeten heten. Tenslotte is er ook een D1 team bij Activia, de andere poot onder FAST. Hoe het ook zij, ik heb een paar foto's geschoten en een kort albumpje gemaakt. Veel plezier.
Na vandaag kan de sporthal in gereedheid gebracht worden voor de Gennepse Revue die volgend weekend wordt uitgevoerd. Een Gennepse traditie wordt voortgezet. Mooi. Ik zal later nog wat dingen op een rijtje zetten over de Gennepse Revues, als opwarmertje voor de uitvoering van "Carrousel", zoals de revue van 2016 heet.
mist op de Niersdijk vanochtend. Ottersum was in de mist verdwenen, net als alles anders. een paar foto's van de wedstrijd van D2 tegen Peelpush D3
Gennepse Harmonie in BoxmeerVanmiddag, zaterdag 22 okt 2016 trad de Gennepse harmonie op in de feesttent van de harmonie van Boxmeer ter gelegenheid van de viering van hun 150jr bestaan. In 1918 viert de Gennepse harmonie haar eigen jubileum en wel het 200jr bestaan als een van de oudste harmonie-orkesten van Nederland. Bij de 1 van de introdukties vroeg de spreker zich nog af hoe dat zat met dat "stad Gennep". Enfin, kijkt u zelf. Een korte impressie.
Brand op de Gennepse kermis!Onze "razende" reporter was ter plaatse toen er om 20 voor 4 brand uitbrak bij het Bolwerk, waardoor de kinderkermis tot een halt kwam en de Gennepse brandweer kwam aangesneld.
Het is dan dus de vraag of dit onder de "prikkelarme" kermis moet worden verstaan....
Dansschool BilderbeekDat was 30-50jr geleden voor de tieners van Gennep dè gelegenheid om te leren dansen en natuurlijk voor jongens en meisjes om de andere sexe te ontmoeten. Een paar plaatjes om het geheugen op te frissen (de meeste staan al op deze site). Misschien zijn er kijkers die nog andere groepsfoto's van die "befaamde" dansschool hebben, van andere jaargangen. Zou leuk zijn
1970 1971 Dansschool Bilderbeek, seizoen 1972 Dansschool Bilderbeek, seizoen 1975-1976 Dansschool Bilderbeek, seizoen 1975-1976 Dansschool Bilderbeek, seizoen 1975-1976 Waarschijnlijk 1979 dansschool bilderbeek ca 1977: 1e groep dansschool bilderbeek ca 1977: 2e groep dansschool bilderbeek ca 1977: 3e groep
De Gennepse mallemeulen 1995-2016
Opening Gennepse kermis
Zaterdagmiddag 15 oktober rond 14:00h werd de Gennepse kermis geopend. Eerst waren de nieuwe Gennepenaren van dit jaar ontvangen op het stadhuis en werden toegezongen door het Vocaal. Daarna toog het gezelschap naar de Zandpoort, waar dit jaar voor het eerst de kinderkermis opgesteld staat. Het gezelschap werd getracteerd op oliebollen, waarna de burgemeester de ballonnen liet opstijgen als start van de Gennepse kermis van 2016. eerlijk gezegd was ik stomverbaasd over het kleine kale mallemolentje, want die is wel een enorme overgang van de mallemolen die we in Gennep gewend waren. Maar die molen staat inmiddels in de Efteling. Het was overigens maar goed dat de molen niet groter was, anders had ie niet eens gepast. Het autoverkeer kwam ook zo al erg dicht bij de molen en de volwaasenen en vooral de kinderen daar. Wellicht toch niet zo'n goed idee. Het is ook een kale boel op de Markt. Maar we moeten het er mee doen. Deze zondagmiddag wordt in ieder geval stralend. Het zonnetje schijnt, aangename temperaturen, de kermis kan los barsten. In de kroeg is het gisteravond al los gebarsten. Ik heb tenminste in 60jr niet zoveel fietsen gezien als gisteravond bij de toegng tot het Europaplein, op de Spoorstraat en op het Wilhelminaplein. Bij de Dragonder hingen ze met de benen buiten.
Dames van Flamingo's trotse koploper van de Eredivisie!
Wel heel speciaal. De dames van Flamingo's versloegen na verleden week de supercupwinnaar verslagen te hebben vanavond ook nog eens de landskampioen Sneek en wel met een duidelijke 3-0.
Flamingo's is daarmee trotse koploper van de eredivisie, zoals teletekst pagina 660 duidelijk laat zien. Geweldig.
Ik kon er helaas niet bij zijn, en daarom achter het plaatje een link naar het filmpje op de facebook pagina van Flamingo's
1929, 1948 en de mallemolen"de lange"stuurde weer een aantal foto's
Op 28 feb 1948 keert Indië-ganger Dorrestein terug in Gennepse dreven en wordt op het stadhuis ontvangen (Jan de Jong is degene met het boekje in de hand)11 april 1929 woedde een heftige brand op de Gennepermolen en werd het bedrijf grotendeels verwoest. Het haalde de landelijke media. Hier rechts een voorbeeld van zo'n krantebericht van de volgende dag.
Er staan op deze site al 2 specials over de Gennepermolen (daar is de foto ook toegevoegd):
Er staan al diverse albums op de site over de Gennepse Indië-gangers.
Het blijft natuurlijk heel apart om direct na de oorlog en bezetting uitgestuurd te worden naar een ver en vreemd land, en dan ook nog in het kader van hetgeen eufemistisch "Politionele Acties" werden genoemd tegen een volk dat zichzelf wilde bevrijden van Nederland. De jongens waren niet te benijden. Om eea nog eens in perspectief te plaatsen, heb ik hiernaast de kaart van Indonesië op Europa gelegd.
(en wat waren en zijn we klein :-) )
O ja: vergeet ik de mallemolen. De Gennepse mallemolen (de oorspronkelijke dan: zie special Gennepse kermis met daarin een filmpje uit 1995 over 75jr Gennepse mallemolen ) is recentelijk weer opgeknapt en terug geplaatst in de Efteling. En met natuurlijk het naamplaatje Gennep.
Genneps stadhuis: de inktzwarte bladzijdeVolgend jaar wordt gevierd dat het Genneps stadhuis 400jr bestaat en dus 400jr geleden in gebruik genomen is. Of dat daadwerkelijk zo is, laat ik even in het midden. Daar kom ik wellicht in de nabije toekomst eens op terug. Maar niks mis met een feestje. Tenslotte is in 1950 ook gevierd dat Gennep 1000jr stad zou zijn, bij welke viering overigens ook het carillon geschonken is door de Gennepse bevolking. Viering is prima, maar er is ook een inktzwarte bladzijde in die 400jr historie, en een die wij niet mogen vergeten....
Op 17 april 1941 trekt de Gennepse harmonie naar de Spoorstraat, tegenover het Wilhelminaplein, om een serenade te brengen bij de 100e verjaardag van oma ('moetje" in de Gennepse volksmond) van Leeuwen. We zien oa vooraan "d'n Billge" (Noy), die commissaris van de harmonie was met het oude vaandel van de harmonie. In het kielzog van de harmonie waren vele Gennepenaren meegekomen om hulde te brengen aan de 100 jarige. Volgens de overlevering liet die zich dat welgevallen, gezeten in een leunstoel in de geopende voordeur van haar huis. (daar zit anno 2016 spijshuis labella).
Het is waarschijnlijk een van de laatste optredens van de Gennepse harmonie geweest.
Ruim een maand voor die feestelijke gebeurtenis is echter op het Gennepse stadhuis voor de Duitsers een lijst gemaakt van de in Gennep woonachtige Joden, met daarbij het aantal Joodse grootouders. Deze lijst, plichtsgetrouw opgesteld, lag aan de basis van het uiteindelijke lot van de meesten van de op de lijst genoemde Joden.
Moetje van Leeuwen heeft het niet meer meegemaakt. Zij overleed 7 maanden na haar 100e verjaardag, een paar maanden voor de eerste transporten vanuit Gennep.
De gebeurtenissen en de rol van de overheid (het Gennepse stadhuis in dit geval) laten zien dat we met zijn allen altijd waakzaam moeten zijn en blijven. Het beoordelen van mensen op afkomst, kleur, cultuur, geloof of wat dan ook is gevaarlijk. Het laat ook zien dat het klakkeloos toepassen en opvolgen van regels ook gevaarlijk kan zijn. Het gezonde verstand en het eigen geweten moet altijd voorop staan. Een lastige zaak. Griezelig is dat het mij ook had kunnen overkomen als in in maart 1941 op het Gennepse stadhuis bij de afdeling bevolking gewerkt had.
Die zwarte bladzijde is er wat mij betreft een, die ook in dat 400jr feestjaar niet vergeten mag worden. De overheid is er tenslotte voor ALLE burgers.
De foto's links zijn afkomstig van Gérard van Duuren en door "de Lange" ingescand en aan mij gestuurd.
Bovenstaande foto is van een dokument in het Gennepse archief en laat de lijst zien die op verzoek van de Duitsers opgesteld is door de gemeente Gennep van de in Gennep woonachtige Joden. We treffen op deze lijst ook "moetje" van Leeuwen aan. Veruit de meesten van de lijst hebben de dood gevonden, meestal in de gaskamer. Een echte dodenlijst dus. (afk van Harrie-Jan Metselaars, zoon van Teun)
"de roode loop"
"de roode loop": dat kennen we niet meer tegenwoordig in Nederland. Het staat voor dysenterie en werd zo genoemd vanwege het bloed bij de ontlasting. Gezien de sanitaire omstandigheden in die tijd niet echt vreemd. De roode loop komt regelmatig voor in het volgende verhaal dat ons 270jr in de tijd terug voert, evenals naar overstromingen, deserteurs, passerende troepen, en natuurlijk hoe het koren er bij stond.....
De gravure links van Gennep is gemaakt door Jan de Beijer en is gedateerd 1742. In dat jaar was Gerrit Leurs burgemeester van Gennep en zetelde dus voor zijn werk onder het 2e torentje van rechts, het stadhuis.
Nu wil het geval dat Gerrit Leurs een "Chroniek" heeft bijgehouden over het wel en wee in het Gennepse van 1740 tot 1751. Voor u een uitgelezen kans om uit eerste hand te horen wat zich zo afspeelde in ons Gennep, maar dan 270jr geleden.
Een aantal stukjes uit die Gennepse "Chroniek":
Jan. 1741. Het water is in deze maand weggevallen; de Niersbrug is geheel weggespoeld ; de palen staan nog in 't water. De stadsmuur tusschen. de beide Nierspoorten is omgevallen. Het poortschrijvershuis, de korenwaag en de walck en looimolen zijn sterk beschadigd ; in de stad zijn eenige huizen ingevallen. Daarbij is gisteren de eene vleugel van den korenwindmolen door den sterken wind afgeslagen, zoodat nu de molens alle stilstaan. Douarière van Nieuwkerken genannt Nieuwenheim woont op Kasteel den Ham.
Sept 1741. De roode loop heerscht te Gennep, zoowel als op de dorpen ; Verscheidene menschen zoowel oude als jonge sterven ervan.
28 Juli 1742 Allegunda Sophia Taminga, huisvrouw Beckers 22 jaar oud, middelmatige lengte, blond, heeft zich 's nachts verwijderd uit het huis van haar schoonvader, den vice-kanselier te Cleef met medename van geld, juweelen, diamanten, paarlen. 2 gouden repetitie-horlogies en meer andere pretiosa, kleederen, linnengoed. Zij vluchtte met een officier bij Boxmeer over de Maas ; de veerman Mathijs van Meerwijk wordt daarover verhoord.
4 Jan. 1743. De Maas zit vast, vrachtkarren kunnen er over varen.
2 Aug. 1743 ,, De Magistraat van Gennep laat een burgerzoon, die in Hollandschen dienst was, vastzetten en naar Wesel brengen. De Hollandsche troepen marcheeren aan de andere zij der Maas; twee regimenten leggen te Boxmeer. Leopold de Raet, drost van Boxmeer, St. Anthonius en Sambeek is met Anna Derothea Mahler gehuwd te Anholt 25 Augustus.
5 Nov. 1743 De roode loop openbaart zich ; eenige menschen zijn er reeds aan gestorven ; gaat in December over. Een wegens verschillende diefstallen hierop het Raadhuis vastgesteld vrouwmensch is losgebroken en ontvlucht.
5 Juli 1744 Een commando van het Doncksche regiment brengt de huisvrouw van den molenpachter Andries van Duren naar Wesel, wijl haar zoon zich niet op tijd te Wesel meldde, benevens de apotheker Schepen, Erpers' zoon. De laatste is dadelijk teruggekomen, de eerste is lang te Wesel gehouden, zoolang tot de zoon zelf kwam.
5 Oct. 1744. Men vreest een inval der Oostenrijksche Husaren. uit Brabant. Men pakt alles in
2 Oct. 1745 De Maas is zoo laag, dat geen geladen schepen kunnen varen. In de afgeloopen maand zijn bijna 100 Hollandsche deserteurs Gennep gepasseerd.
3 Juni 1746 In het laatst van April is een schip met ongeveer 150 zieke en gezonde Oostenrijksche Huzaren en Pandoeren voorbij Gennep gevaren, terwijl bagage op vier wagens en 7 muildieren door Gennep naar Nijmegen gevoerd werd. Vele Fransche deserteurs passeeren. Het koren heeft in 10 jaar zoo goed niet gestaan. De bewoners der Meierij en van 't land van Cuyck vluchten met hun goed, uit vrees voor den inval der Franschen, naar Gelder, Geef en Gennep.
4 Aug.1747 Te Middelaar is 's avonds 10 uur eene dievenbende bij een boer ingekomen, hebben de lieden handen en voeten aaneengebonden, de vrouw met een gloeiende vuurtang, gebrand en met een heet ijzer door het been gebrand, om ze zoo te dwingen, te zeggen, waar het geld was; zij had het onder een steen verborgen, hetgeen zij met al het linnen en kleeren medegenomen. Dagelijks passeeren deserteurs. Een schip met ammunitie en 50 man vaart voorbij naar Venlo. Een commando Cavallerie van de geallieerden van 80 man passeert.
Wilt u meer lezen? Ga dan naar de special met de hele "Gennepse Chroniek" van burgemeester Leurs : link naar deze special
17000 kanonskogels afgevuurd op het Genneperhuis!
Tenminste 800 doden aan Spaanse kant. Dat verhaalt het Geuzenlied dat door de troepen van prins Frederik Hendrik werd gemaakt naar aanleiding van de verovering van het Genneperhuis na 7 weken belegering.
17000 kanonskogels.... Alleen al het gewicht daarvan. 800 doden op het Genneperhuis.. Waar laat je die? En aan Hollandse kant zijn er waarschijnlijk nog een stuk meer slachtoffers gevallen (omdat dat meestal het geval is bij een belegering).
Ik toon u dat geuzenlied op Gennep uit 1641, gemaakt na de verovering van het Genneperhuis, hieronder met de volledige tekst, want het geeft een uitgebreide beschrijving van wat er gebeurde.
Het is nu 375jr geleden en veel lijken we met zijn allen niet geleerd te hebben als je alleen al naar Aleppo in Syrie kijkt. Alhoewel ik niet bepaald naar die "goede oude tijd" zou terug willen, werden oorlogen en veldslagen tenminste tussen beroepslegers uitgevochten, ergens in het veld op om/bij een burcht. En ook vreemd om te bedenken dat de verovering van eht Genneperhuis die volgde na Breda en Den Bosch mogelijk werd gemaakt door Piet Hein, die de zilvervloot kaapte.
Want Frederik Hendrik kreeg naar horen zeggen 10% van de opbrengst en kon daarmee de huursoldaten betalen om die bevrijdingscampagnes te voeren. Anno 2016 liggen de redoutes van toen nog herkenbaar in het veld, als herinnering aan lang vervlogen dagen. Er is inmiddels veel water door de Niers en de Maas gegaan, maar het blijft leuk om een kijkje in het verleden te nemen.
Veel tekst voor een fotogalerij, maar toch goed om met u allen en de wereld te delen.
Het Geuzenlied uit 1641 op de verovering van het Genneperhuis in 1641 door Prins Frederik Hendrik.
Hieronder zijn 4 strofen van het Geuzenlied weergegeven. Het gehele lied èn de introductie vindt u op een speciale pagina: link naar die pagina.
1
Luystert toe met verlangen,
Hoort dit Liedt sonder abuys,
Hoe dat het al is vergangen
Voor dat stercke Gennipper huys,
Dat salmen u hier doen vermaen,
Hoe dat het met haer is vergaen,
Dus blijft een weynigh stille staen.2
Ons Prins vol van ghenaden,
Den Edel Orangien Heldt,
Eer hy met Kogels of Granaden
Opt Huys Gennip dede gheweldt,
Liet hy den Gouverneur syn Vrou,
Die in angst was en groot benou,
Door ons Leger passeren al sonder rou14
Op maendagh tot haerder baten
Julij den negen en twintichsten dagh,
Datmen de Goninckse Soldaten
Wt 't Huys te Gennip treeken sagh
Ontrent acht hondert ghesonde man,
Noch wel vier hondert gequetsten dan,
Vande dooden men niet recht weten kan15
Wat dunckt u macht niet wel vlooten,
In seven weken wilt verstaen
Zijnder seventien duysent Canon schoten
Op het Huys te Gennip ghedaen,
Nu heeft den Prins het seer vailjant
Door Godes hulp in sijnder hant,
Tot voordeel van ons Vaderlandt
De Koninklijke onderscheiding
Een smartphone, hoe goed ook gehanteerd door Do, kan natuurlijk niet op tegen een èchte camera. Peter Gommans stuurde een paar foto's van de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan Ernst Lamers, na het jubileumconcert van het Genneps Vocaal Ensemble. Bedankt Peter. Ik heb dus ook maar meteen de filmcompilatie eveneens aangepast.
Een overwinning, een concert èn een lintjeDe dames van FAST (Flamingo's) wonnen verrassend hun 1e wedstrijd uit in de Nederlandse Eredivisie. 1-3. Erg knap. En verder was vanmiddag het jubileumconcert van het Genneps Vocaal Ensemble ivm hun 55jr jubileum.
Aan het eind was er nog een surprise. Burgemeester de Koning reikte een koninklijk lintje uit aan dirigent Ernst Lamers voor zijn jarenlange verdiensten voor Gennep op gebied van vooral kunst en cultuur. "Mister kunst en cultuur" wes de betiteling die Ernst ten deel viel. Welverdiend en mijn felicitaties Ernst!. Gennepnu.nl heeft een paar foto's van het concert (voor de pauze) en een filmpje met aan het eind de surprise (met dank aan Do, die dit voor u heeft vastgelegd met haar Iphone). Veel plezier.
Na 3-1, 4-0 nu 3-2
Ik was vanavond een kijkje wezen nemen in de sporthal, waar de heren van Flamingo's hun wedstrijd speelden tegen Dordrecht. Ze wonnen vrij moeizaam met 3-2, maar zijn daarmee met 12 punten na 3 wedstrijden wel koploper.
Met de voeten in het water
Beide foto's dateren van 1926: watersnood in Gennep. Beide gebouwen staan niet meer. De toenmalige kerk van Ottersum (rechts) is enkele jaren later vervangen door de huidige kerk. De Martinusschool is niet zo heel lang geleden gesloopt om plaats te maken voor het Bolwerk. Beide gebouwen stonden dus in 1926 met de voeten in het water. Dezelfde Niers die samen met de Maas voor die giga overstroming zorgde zag er vandaag, zaterdag 8 okt 2016 een heel stuk kalmer uit.
de fuut zwom stroom opwaarts en 2 meerkoeten keken bewonderend toe hoe een klein eendje van de Niers een startbaan maakte (slechte foto maar wel leuk) en deze is van Mike. Van ongeveer een maand geleden. Hij is er eindelijk in geslaagd om een ijsvogel in beeld vast te leggen langs de Niers, net over de grens De Niers met op de achtergrond de kerk die de kerk die in 1926 met de voeten in het water stond, verving Alweer een slechte foto. De valk wilde niet op de foto (ook langs de Niers) de kermis komt eraan en veel exploitanten zijn al geruime tijd in Gennep aanwezig. En dan heb je natuurlijk ook de rijdende school nodig voor hun kids. Mooi uitzicht voor de klassen van Maria Goretti. In ieder geval een stuk mooier dan die reclamedoeken voor een evenement van meer dan 3 jaar geleden aan de voorzijde van de vroegere second hand. Misschien een ideetje om daar ook dit soort doeken te hangen? Wellicht de scholen vragen om iets te maken?? Ik had het recentelijk over zinken teiltjes. Ze zijn er nog steeds anno 2016 en staan in mijn tuin. Dit jaar hebben er kruiden in gestaan. Ze zjn overigens inmiddels ongeschikt om als bad te dienen... :-)
Mariaoord & Gennep centrum van 1930-2016
Hierboven ziet u de ontwikkeling van de oude kern van Gennep van 1930 tot vandaag. In het centrum een luchtoto van het toenmalige sanatorium Mariaoord. (special Mariaoord) Linksboven een luchtfoto van de situatie in Gennep direkt na de bevrijding met grote geallieerde legerkampen in de Maaskemp. Er omheen de kern van Gennep door de jaren heen tot oktober 2016, nu dus.
De zinken teil
Links de foto van klas 6 van de St Martinusschool van Ab Voots, waarvoor Herman van Duuren (via via) de namen op een rijtje gezet heeft.
Hieronder nog een luchtfoto van 15jr later, waar de Martinusschool nog duidelijk vindbaar is en dus ook de plek waar de foto links gemaakt is.
(naschrift: voor de goede lezer: "IJdelheid is des duivels oor kussen" is natuurlijk hartstikke fout, aangezien het juiste gezegde is "Ledigheid is des duivels oor kussen". Heb 2 reacties gehad :-). )
IJdelheid is des duivels oor kussenIk weet het, ik weet het. Maar ik kan het toch niet laten, want ik ben toch behoorlijk onder de indruk.
In de afgelopen 12 maanden meer dan 577 duizend bezoeken aan mijn website. Dat is zo'n 50 duizend per maand. Sinds het bestaan van deze website meer dan 4 miljoen bezoekers!!! Mijn dank aan u allen voor het strelen van mijn ijdelheid.. :-)
En ik beloof U: geen hinderlijke reclames of pop-ups. Of websites die telkens de opmaak veranderen, zodat je je af en toe rot zoekt.
Een punt op je schoolrapport voor kerkbezoek
Bij mij in de tuin staan nog een aantal (versleten) zinken teilen. Het zijn dezelfde die meer dan 50jr geleden gebruikt werden voor de wekelijkse wasbeurt. We waren met zijn 5-en en gingen dan op de vrijdagmiddag om beurten in dezelfde zinken teil. De jeugd anno 2016 kan zich dat vermoedelijk niet goed voorstellen. En om je in een tijd van smartphones en Ipads voor te stellen dat eind 50-er jaren de 1e televisie zijn intrede deed in Gennep vinden ze waarschijnlijk helemaal raar. Met een draaiknop opzij, waar het moeilijk was om de juiste afstelling te vinden. En veel programma's waren er niet. Enfin. Wat toen ook anders was, was de rol van de kerk. Op de foto hieronder zien we de MULO leerlingen bij de uitreiking van hun godsdienstdiploma. Maar het begon natuurlijk al op de lagere school.
Er was zelfs een rapportcijfer voor kerkbezoek!
Kom daar tegenwoordig maar eens om. Tijden veranderen. 10jr geleden bestonden er nog geen smartphones en nu is het de standaard. 40 jaar geleden was HiFi hip en nu kan niemand meer zonder Wifi. :-)
De dagen van weleer
Jong Nederland 1949.
Bivak in Heijen met: Johan Voots-Ab Voots-Jan Slungers-Joop Thissen- Martien Marinussen-Jan Hoesen--Bennie Damink-Leo Noij-Leo van Tankeren
1955. 4e klas Aloysius MULO. Uitreiking van het godsdienst-diploma (kom er nog maar eens om!) 1964 (het oude Schiphol dus nog). 1 van de reisjes van scholen en personeelsverenigingen die toen nog populair waren. 1e klas Aloysius MULOBovenstaande foto's zijn uit de foto-albums van Ab Voots. En er volgt nog veel meer. Vooral van Jong Nederland
De 6e klas van 1951Bovenstaande foto is van Ab Voots. En Ab had nog veel meer foto's, vooral van Jong Nederland. Die volgen dus binnenkort, maar eerst bovenstaande foto van de Martinusschool in 1951, klas 6 van meester Beckers. 16jr later zou ik zelf in de 6e klas zitten bij meester Beckers. (de enige keer in mijn leven dat ik aquarels gemaakt heb (of wat daar voor door moest gaan) en met handbal op het schoolplein). Ab wist ook nog erg veel namen. De foto wordt (later) ook toegevoegd aan het schoolalbum van de Martinusschool (waar nu dankzij Leo Linders, ook leerling van Beckers trouwens) het Bolwerk staat. Maar dat is een ander verhaal.. Fons Rievers, die recentelijk die leuke foto's van de Zandstraat had, zat ook in deze klas.
Roze lijnennieuwe, flitsende tenues, 2 nieuw banen led-verlichting, een nieuwe omroepster en knipperende verlichting boven de tribune. Ik ben gisteren nog even wezen kijken bij de laatste oefenwedstrijd van de dames van Flamingo's (ik weet: ze heten anders :-) ) en meteen de voorstelling van het team in Gennep. De laatste keer ook dat het gratis kon, want tijdens de competitie is er entree (4 euro). De hele zaal werd gebruikt en dus ook met nieuwe lijnen, roze lijnen zelfs en dus niet de meest duidelijke. Maar als de dames, de lijnrechters en de scheidsrechters het maar kunnen zien. Nieuwe extra led-verlichting was er ook. En ook was de sturing van de oude verlichting blijkbaar aangepast, want de lichtbaan boven de tribune ging regelmatig uit. Deze zou door een bewegingsdetector geactiveerd worden. Dus ofwel de detector werkt niet goed, of het publiek bewoog te weinig. Heren 1 speelde eerder op de middag. Marc vertelde dat ze met 4-0 gewonnen hadden en dat die uitslag wellicht een wat overtrokken beeld gaf van de wedstrijd. Hoe het ook zij: de zege is in de pocket van het sterk verouderde (!!) team. (verouderd, want er zijn een aantal oude rotten teruggekeerd). Hieronder een paar plaatjes van de dames. Klik op de button voor het album.
Gennep at night
Het Genneperhuis
Gennep in 1950
In 1950 was er blijkbaar een happening. Ik vermoed de viering van "Gennep 1000 jr", waarbij de Gennepse bevolking oa het carillon in de toren van het stadhuis schonk. Tot dan hing er enkel een enkel klokje. Op de foto links zien we de Gennepse harmonie (waarschijnlijk een van de eerste keren in uniform) door de Zandstraat marcheren ter hoogte van Trienekens. Bovenaan zien we de aansluiting van de Molenstraat. En ook zien we dat er nog een (openbare) waterput stond. De foto is afkomstig van Fons Rievers, die de foto's gemaakt heeft (vanuit hun bovenwoning boven het Geveltje). Fons kreeg toen een fototoestel van zijn oom Ben van der Heijden ( fotograaf ) uit de Kerkstraat en mocht toen opnames maken.
Op de foto staan voor de winkel van Trienekens- Wim Reynen en zijn vrouw, in het midden van hen Broer van Bergen ( de Golde uit de Niersstraat ) en voor hen staan een zoon Reynen en een dochter van van Bergen( de Golde ). Ook secr. Martens Peters Knip wethouder Burg. Gillesen etc. zijn te herkennen en helemaal links onder de Tante van Fons, met schort, eigenaar van café de Kröt.
Maar Fons had nog meer foto's gemaakt. De foto's hebben we te danken aan "de Lange", die ze opgeduikeld en gescand heeft
Afferden de Gennepse poort die in 1946 symbolisch nagebouwd is bij de gelegenheid van de viering van 1 jaar bevrijding. Lijkt niet echt op de echte Zandpoort weten we nu. een tambours corps de fanfare van MilsbeekEr zijn ook wat privé-foto's gemaakt. Helemaal links het Geveltje, hier links pa Rievers met (tante) Riek Rievers.
Pa Rievers met tante Riek staan ook op de foto rechts, voor het Geveltje
zondag 2 oktober: dierendag op de Kinderboerderij
Zondag 2 oktober wordt dierendag' gevierd op de kinderboerderij ! De kidnerboerderij meldt: "Er is van alles te doen voor kinderen. Zo kunnen er groentetaartjes gemaakt worden voor de dieren en mogen de kinderen ze natuurlijk zelf aan de dieren geven. Ook staan er diverse grote spellen op de kinde rboerderij; daag je broer, zus, vriend of vriendinnetje maar eens uit. Zoals ieder jaar kun je ook weer lekker een pannenkoek versieren en opeten terwijl je vader/moeder/opa/oma genieten van een kop koffie/thee of misschien wel een spelletje met je meespelen. En om het feestje compleet te maken; je kunt je ook laten schminken op de leukste kinderboerderij van Gennep! Het feestje is zondag 2 oktober van 14.00-17.00 uur. De entree als ook de activiteiten zijn gratis. De dieren hebben er enorm zin in! Jij ook? Stichting Kinderboerderij Gennep wil via deze weg iedereen bedanken die ervoor gezorgd heeft dat de Rommelmarkt (zondag 18 september j.l .) een groot succes was. Er is een mooi bedrag opgehaald, waardoor we in de winterperiode een caviadorp kunnen realiseren! Meer info kunt u vinden op onze website: www.kinderboerderijgennep.nl Ook zijn we natuurlijk te volgen op Facebook, waar je onze laatste nieuwtjes kunt lezen. Op de foto links: kinderen maken een groentetaartje voor de jarige dieren!
Gennep, 19 september 2016
Gennep aan de Niers. Gennep, van Ganapja wat samenstroming van 2 rivieren betekent. De Niers op de voorgrond en de Maas achter op de foto. In de verte zien we het Genneperhuis bij de monding van de Niers in de Maas.
Overigens heet het Vocaal inmiddels ook een 2e persbericht uitgegeven over hun jubileumconcert as zondag 9 oktober om 14:30h in de Martinuskerk. Klik op hun logo voor het persbericht.
Girlpower en boeken
Elk jaar organiseert mijn bedrijf (in goed Nederlands) een "Community Engagement Day". Dan wordt het personeel opgeroepen zich op te geven voor een "goede doelen klus" om de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijf en medewerkers nog eens uitdrukkelijk in de praktijjk te brengen. Dat was gisteren. Ik had me opgegeven voor een klus bij Dichterbij in Gennep. (je bent tenslotte Gennepenaar of niet). Andere klussen waren voor het IVN in Elsendorp, de Zonnebloem, wereldtuin en nog een aantal andere. Om half 9 verzamelden ruim 150 medewerkers zich in de kantine in Boxmeer, waar de T-shirts werden uitgereikt en konden we daarna, na uitreiking van een lunchpakket op pad. Ikzelf met 4 dames dus naar Dichterbij, waar bij nieuw gebouwde huizen voor de clienten van Dichterbij, oa een "auto" bij het dagverblijf gemaakt moest worden (sommige clienten zijn dol op auto's) en waar er in 1 van de tuinen een grote speciaal ontworpen volière gebouwd moest worden. Tot mijn verassing stonden in Gennep, naast een aantal moeders van clienten ook Ad Koot en Jaap Glandorff te wachten om te helpen. Blijkbaar waren die vaste vrijwilligers bij Dichterbij. Ad en ik hebben gister dus het karkas van die ingewikkelde volière gemaakt en Jaap had de supervisie over de 4 dames (2 Nederlandse, 1 Duitse en 1 Francaise) , die de auto gingen maken. Hierboven het eindresultaat. En dat de dames voor geen kleintje vervaard zijn, blijkt uit de foto's. Er is gezaagd, geboord, gegraven, beton gestort, ontbraamd, geschuurd en zelfs geslepen met een heuse slijpschijf. De moeders van de clienten waren in ieder geval erg blij met het eindresultaat (hierboven). LeukVandaag 17 sept 2016. BOEKENMARKT, Museum het Petershuis.
U kunt dan een hele tas vullen met boeken/romans voor maar €5.
Dat kan tussen 13:30h en 17:00h.
Niet alleen is het een goede methode om goedkoop aan boeken te komen, het is ook nog eens goed voor een goed doel: het Petershuis.
En als u dan toch daar bent, kunt u natuurlijk ook eht Petershuis binnenlopen om een blik te werpen op alle spullen die daar vast tentoongesteld worden en ook kunt u zich aanmelden voor de fotodemonstratie van Tom Oosthout die op 20 en 28 sept gegeven wordt. WWW.MUSEUMHETPETERSHUIS.NL
teamwork van 3 nationaliteiten de vonken vliegen in het rond bij slijpen het karkas van de volière, die Ad en ik gebouwd hebben. Ontworpen door een van de moeders. De ronding die ze aan de voorkant bedacht had, maakte het wel heel erg ingewikkeld omdat (op het zicht) niets meer recht of waterpas lijkt.
Kunstgras, asfalt en driestroom
Bij Vitesse zijn ze druk bezig met het aanleggen van het kunstgrasveld. Ze hogen het bestaande veld daarbij zo'n 30cm op en hopen daarmee de waterproblemen die ontstaan zijn sinds het stoppen van de grondwateronttrekking door de Page voorgoed opgelost te hebben Tussen de Brabantweg en de Willem Boyeweg hebben ze een stuk geasfalteerd bij de skatebaan. Naar horen zeggen zou dit een basketbalveldje moeten worden Om even bij Vitesse te blijven: Paul van Riet stuurde deze 2 foto's hierboven: Vitesse E1 van seizoen 1984-1985 en een foto van het moeder-elftal uit diezelfde foto. Dat moederelftal is een traditie bij Vitesse. Aan het eind van het seizoen spelen de pupillen tegen hun moeders (een paar jaar later mogen ze tegen de vaders). Paul zou graag de namen gecompleteerd willen hebben. Dus wie kan hem helpen. Om u een indruk te geven van dat moeder-voetbal, hieronder wat opnames van dergelijk moedervoetbal in 1995 toen ik zelf (weer) jeugdleider was, ditmaal van het F5. Zie hoe een moeder een rode kaart krijgt van notabene haar eigen zoon. En nog wel een hele grote rode kaart. Diezelfde rode-kaart gever speelde later overigens ook in het eerst van Vitesse. Veel plezier. Aan de Kalboerstraat is de aannemer druk bezig met de bouw van het Driestroomhuis in Gennep. Wat dat is? Link naar de facebookpagina.
Indian Summer in Gennep
Frank maakte bovenstaande opnamen vanaf de Niersdijk op deze hele mooie nazomer-avond
Nierdal Survivalrun: de run zelf
Vandaag was dan de Niersdal Survivalrun met maar liefst 1500 deelnemers. Ongelooflijk. Om half 10 werd het startschot gegeven door burgemeester de Koning, terzijde gestaan door Leo Linders en vervolgens vertrokken de hele dag deelnemers voor de 5km ofwel de 8km om vervolgens aan het eind in de bak met koud water te moeten springen als laatste hindernis. Die bak was aan het eind van de dag dus een modderpoel.
Veel deelnemers, veel toeschouwers en een hele mooie dag. Het was droog, aangename temperatuur en geen hard stralende zon. Perfect dus. Veel deelnemers kwamen voldaan en blij over de finish, net zoals het meisje links. En terecht, want ik doe het ze niet na.
Er zijn duizenden en duizenden foto's gemaakt. Geen behoefte dus om daar nog veel meer aan toe te voegen. Ik volsta met een bloemlezing van zo'n 20 foto's.
Niersdal Survivalrun
Morgen is dan de Niersdal Survivalrun. Ik meen met 1500 deelnemers, een ongekend hoog aantal. Erg leuk. Het officiële startschot voor de wedstrijdlopers is meen ik om half 10 en om 11:00 voor de "recreanten". En vanavond, de zaterdagavond voor de run was er dit jaar voor het eerst een festival. Het bezoek viel me niet eens tegen, zeker gezien de toch niet geringe toegangsprijs.
Vanochtend zag ik trouwens dat er een ongeval gebeurd was in onze roemruchte "shared space". Na behoorlijk lange tijd overigens kwam de ambulance en nog later de politie. Ben benieuwd of dit ongeval nu wel in de statistieken verschijnt. Het wachten is eerst op de zebra's. De finale oplossing is natuurlijk het weghalen van het doorgaande verkeer door de automobilisten van en naar de Niersbrug een alternatieve route aan de noordkant van Gennep aan te bieden. Ben benieuwd hoeveel jaar we nog moeten wachten tot dit besef tot de gemeente doordringt. Tja, Gennep sukkelt al sinds de jaren 50 met het al maar toenemende verkeer. Het zal dus nog wel een aantal jaren duren.
Ik berichtte over het aanstaande jubileumconcert van het Vocaal op 9 oktober in de Martinuskerk. Een aantal jaar geleden (2011) vieren ze hun 50jr jubileum met een groots concert in diezelfde kerk met ondersteuning van de harmonie en met diverse solisten. Gennepnu was daarbij en maakte opnamen. Om u alvast in de stemming te brengen daarom het concert van 5 jaar geleden en wel in 2 delen (voor en na de pauze)
Muziek in GennepIk heb helaas de wielerwedstrijd zelf niet kunnen zien, want ik was jarig. Maar daarom niet getreurd, het schijnt een succes geweest te zijn. Na mijn verjaardag zijn we een weekend weggeweest naar de Pokémon-hoofdstad van Nederland. Hieronder ook daarvan wat plaatjes en een Pokémon - filmpje. Terug naar Gennep. Komend weekend de Niersdal-survival op de zondag, met een heus muziek-festival op de zaterdag daarvoor, in het Niersdal. Het weekend erna Keramisto en weer iets later het jubileumconcert van het Vocaal (die bestaan dit jaar 55 jaar), de Gennepse Kermis en dan komt de Gennepse revue er weer aan. Veel te beleven en veel muziek dus. Ook de muzieklessen beginnen weer en wat is dan belangrijker dan de blokfluitlessen voor de allerkleinsten. (vanaf groep 4). Na 10 weken SumMmertime houdt de muziek dus niet op. En muziek is ook belangrijk, zelfs voor het leren rekenen, maar misschien nog belangrijker voor sociale contacten en om samen te werken.
toch een paar foto's van de Ladies tour en wel van de "lange". Stoere politie-mensen op motoren voor de start van de race. gennepnu verkent de nieuwe werkplek voor na de verkiezingen begin volgend jaar?? :-) Kijkduin parkeerplaatsen allemaal bezet. Honderden mensen die op hun smartphones staren stukje verderop is het rustiger
Ze kunnen starten (m/v)
Ze kunnen starten. Met dat "ze" bedoel ik natuurlijk de deelnemers van de "Ladies Tour van Nederland". In Gennep wordt de ploegentijdrit verreden met als 1 van de deelnemers een echte Olympisch Kapioene. Anne van Breggen doet namelijk mee. Op dat u haar kunt herkennen (ik weet niet of ze de regenboogtrui aan heeft) hier rechts een foto van haar.
Op het plein met de fonteinen staan (fiets)stalletjes en is er een hindernisparcours voor de jeugd uitgezet. En overal langs het parcours is men druk bezig. Na de voorstelling van de ploegen, start de eerste ploeg om half 7. Dat gaat zo door tot 19:25h. De finish is op de Niersbrug. Een leuk uitje in het Gennepse daarom op een mooie zomeravond.
Hieronder nog wat plaatjes van vanmiddag en meteen een vraag: is het nu een wielerwedstrijd voor vrouwen of voor mannen??? (vandaar het m/v. Maar kijkt u zelf maar)
"verboden toegang" of "welkom"??
Morgen beginnen de scholen weer. Op naar de herfst, kermis en wat er nog na komt. Maar deze week eerst nog de etappe van de damestour in Gennep (woensdag) en over 2 weken de Niersdalsurvivalrun.
Maar morgen gaan de kids weer naar school en worden ze daar van harte welkom geheten. Maria Goretti plaatst me toch wel een beetje voor een raadsel, want prominent naast de voordeur hangt een bordje "verboden toegang", terwijl er overal briefjes hangen met "welkom". Wat is het nu? Verboden toegang of van harte welkom? Van harte welkom was u gisteren bij de jaarlijkse tuinsale (plaatjes hieronder). Toen ik voorbij kwam leek het niet zo heel druk, onder het toeziende oog van de deken. En ook bij SumMmertime, op de laatste voorstellings-dag van 2016, leken er nog wat stoelen vrij bij het middag-optreden. Ik moet overigens eerlijk bekennen dat het dialect van onder Venlo en meer naar het zuiden mij niet echt kan bekoren. Dan toch liever ons eigen dialect bij zo'n voorstelling. Maar smaken verschillen.
Tuinsale 2016 van de Martinuskerk Ziet er toch elke keer weer leuk uit bij "Ditjes en Datjes" Niersdalsurvival in voorbereiding Niers, blijft mooi een selfie-punt bij de Martinuskerk. (ongeveer op plek van vroegere slot Loonenstein) de laatste dag van SumMmertime 2016 Niersvallei. Koeien zoeken een schaduw-plekje
Ik zie ze vliegen!
Govert stelt in het gastenboek "je ziet ze in ieder geval niet vliegen". Dat heeft ie dus helemaal mis, want gisteravond, vrijdag 26 aug, kwam een hele kudde heteluchtballonnen over vliegen. Het waren er tenminste 6, die blijkbaar ergens in het noorden tegelijk opgestegen waren. De eerste, met een "punk-kapsel" vind ik wel het leukst, de Warsteiner nodigde uit om een pilsje te gaan drinken.
En dat kan ook vandaag, zaterdag, weer buiten, want het is alweer mooi weer. (er wordt wel voor vanavond onweer voorspeld). Goed nieuws voor de terrasjes van Gennep, die het deze dagen pima voor elkaar hebben, maar ook vooral voor SumMmertime. Vandaag is immers weer de laatste dag van SumMmertime, editie 2016. Uit het persbericht van Summmertime: " Zaterdag 27 augustus is de 10e dag van het Summmertimefestival 2016 en staat in het teken van het Limburgse dialect met in het middagprogramma de Maastrichtse formatie ALLES GEIT PLAT vanaf 14.00 uur op de Markt en vanaf 20.00 uur de band KENNEH en Limburgse bekendste zangduo Thei en Marij"
De voorbereidingen voor de Niersdal survival run zijn ook al gestart. In het Nierspark liggen al rijplaten en staat al een apparaat dat waarschijnlijk door de deelnemers gebruikt moet worden.
Zachtjes, hij vliegt bijna weg
Waterpret in 1961 en in 2016
De foto van 2016 is ingestuurd door Ruud Geraeds, wiens kleindochter een van de "badgasten" was.
De zon valt over de Niersvalleide torens van Gennep vangen het laatste zonnestraaltje van een hele mooie (maar warme) 24e augustus 2016
Het wandelende eiland van GennepOp deze 24e augustus wordt het een zonovergoten warme dag. Grote tegenstelling met verleden week donderdag toen het zelfs kouder was dan afgelopen 2e kerstdag. Op kantoor hadden we gepland om deze augustus nieuwe CV ketels te installeren. Zou toch moeten kunnen in augustus, toch? We hebben zelfs de ventilatie moeten minimaliseren om niet al teveel koude lucht binnen te brengen, maar desondanks hadden zo'n 200 mensen het behoorlijk koud. Enfin, nu het tegenovergestelde. Een stuk leuker overigens. En wat is er beter passend bij hitte dan water en strand. Vandaag dus een update over water en strand, en om een beetje meer specifiek te zijn, eilandjes in de Maas.
Want die eilanden waren er vroeger voor de "normalisatie" van de Maas in de 19e eeuw. In de Maas bij Gennep hebben altijd eiland(jes) gelegen, welke zich ook verplaatsten. Op de alleroudste kaart, uit 1732, ligt zo'n eiland ongeveer waar nu de Maasbrug is. Ik weet niet of er een relatie is met de keuze voor de ligging van de Maasbrug (gemak of moeite om een pijler in de rivier te bouwen) of dat dat puur bepaald is door de mogelijke plaats van een station in Gennep. Dit terzijde.
100jr later, zien we op kaarten uit 1821 dat het eiland zich in noordelijke richting verplaatst heeft en pal voor de huidige loswal ligt. Op oude kaarten is af te leiden dat er nog een 2e oversteekpunt moet zijn geweest naast het bekende oversteekpunt bij de huidige loswal en Oeffelts veerhuis en wel zo'n 100m verder naar het noorden. Over de Stamelbergerdijk kwam je uiteindelijk bij dat oversteekpunt en kont je oversteken, waarna je aan de Oeffeltse kant via de "kleine straat" naar Oeffelt en verder naar St Agatha en Cuijk kon. Het meer bekende oversteekpunt bij het veerhuis ging verder over de "grote straat" richting Oeffelt en dan naar het zuiden richting Beugen en Boxmeer. Maar kijkt u zelf op de onderstaande oude kaarten die het wandelende eiland van Gennep laten zien.
kadasterkaart uit 1732. Eiland ligt thv de huidige Maasbrug zgn "de Ville" kaart uit 1821. Het eiland heeft zich verplaatst en ligt recht voor de loswal. Meer naar het zuiden is het oude eiland nog terug te vinden. 1841: ook op de project-tekening van de rijksweg Nijmegen-Venlo, die na de Belgische opstand werd gemaakt is het eiland voor de loswal te vinden zo ook op deze kaart uit de zgn "Kuipers-atlas" uit 1850 Overigens is de ontwikkeling van Gennep door de eeuwen heen ook goed te volgen middels deze oude kaarten. Na 1890 wordt dat vervolgd met woningbouw in oa Voorhoevepark en later weer Gennapium. Na 1955 als de verkeersbrug gerealiseerd is dan is er ook een nieuwe weg richting Gennep. In 1e instantie via de Burgemeester Woltersstraat, maar later wordt de toenmalige schoolstraat doorgetrokken naar de brug en omgenoemd naar Brugstraat (de huidige Brugstraat) 1867: kadasterkaart detail van die kaart uit 1867, waarin ik de route naar dat 2e oversteekpunt heb aangegeven In 1873 wordt de Maasbrug gebouwd en in die tussentijd is ook de Maas blijkbaar "genormaliseerd", want het eiland is verdwenen. Op de Kuipers-atlas-kaart uit 1850 is overigens de Joodse begraafplaats al terug te vinden. En er zijn veel meer leuke zaken te herkennen of terug te vinden op de diverse kaarten, zoals de molen de Reus (op de huidige ZO Wal) die rond 1850 afbrandt en dan weer opnieuw wordt opgebouwd op een andere plek, namelijk de Ottersumse weg (en die Gennepse molen staat er nog steeds). De oorspronkelijke plek van die molen was trouwens vroeger (tot 1431) een van de torens van het stadskasteel slot Loonenstein.maar genoeg van dit verhaal. Geniet van het mooie weer, vandaag en komende dagen!
Blijft mooi3x vanaf de Henakker. De ooievaars waren er ook, driftig op zoek naar voedsel.
De Niers wordt gemaaid
De Niers werd vanochtend gemaaid. Althans, de bodem werd gemaaid. De fuut dacht er het zijne van.
Mooi baantje trouwens op zo'n mooie zonnige en warme dag. :-) Ben benieuwd of ze ook nog wat aan de oppervlakte-begroeiing doen, want de Niersarm, die een aantal jaren geleden gegraven is, zit al helemaal dicht. (zie foto hieronder).
Ben ook nieuwsgierig wie er nu in de Typhoon komt, want het café staat te koop. Vraagprijs voor inventaris en goodwill is € 66000,= en de huurprijs is blijkbaar € 1570,= per maand. We'll see.
Blokker heeft vandeweek de allerlaatste restjes nog aan de straat verkocht en de winkel is nu helemaal leeg. Wel jammer. Niet alleen grote biljetten worden nog geaccepteerd, maar helemaal niets meer..
Politiehelicopter speurt in Gennep
De politiehelicopter heeft do middag tegen 5 zo'n 20 minuten lang rondjes gevlogen boven Gennep, duidelijk op zoek naar iets.
Uiteindelijk landde de helicopter in het Nierspark bij de kerk om overleg te plegen met een motor-agent en vertrok daarna weer. Blijkbaar was de speurtocht opgegeven. Waarnaar? Misschien krijgen we dat nog eens te horen.
Links zien we de helicopter landen bij de kerk. Op de foto rechts vertrekt de helicopter achterwaarts weer en zien we hem boven de Niersdijk "hangen".
Een Romeins Castellum in Gennep!!Al decennia-lang is er discussie of de Romeinen nu wel of niet in Gennep gezeten hebben. Door sommigen werd de oorsprong van het Genneperhuis ook bij de Romeinen gezocht, zeker na het vinden van grote blokken tufsteen, romeinse pannen, vensterstukken en ander materiaal. Door anderen werd dan gesteld dat die materialen van andere plaatsen gehaald waren voor de opbouw van het Genneperhuis. Hetzelfde zou gelden voor alle Romeinse pannen die in de loop van de jaren in Gennep zelf aangetroffen zijn. De vondst van een groot Romeins grafveld uit de periode 85 - 250 na Christus bij de bouw van de huidige Martinuskerk bracht geen verandering in de discussie. Eind jaren 80 van de vorige eeuw brachten opgravingen in de Maaskemp, zo'n 150m ten noorden van de Stamelbergerdijk een nederzetting aan het licht uit de 4e tot 6e eeuw, waar aan de Romeinen gelieerde Franken gewoond zouden hebben. Daar werden ook waterputten aangetroffen. Dendrologisch onderzoek van het hout bracht aan het licht dat dat hout van het zelfde bos en uit dezelfde periode stamde als van de paalfundering van de Romeinse brug bij Cuijk. Het welles-nietes is altijd gebleven. Maar nu hebben we dus bewijs gevonden van het bestaan van tenminste één Romeins Castellum, met als afmetingen grofweg 110 x 120m, in de Maaskemp, aan een zijgeul (of misschien was dat de toenmalige oever) van de Maas en ook precies op de plaats waar veel later in 1641 een redoute (versterking) gemaakt werd voor de belegering van het Genneperhuis door prins Frederik Hendrik. Maar kijk zelf op onderstaande afbeeldingen. De afmetingen en de vorm laten zien dat het Romeins is. Ook de plek is volstrekt logisch. De afbeelding links is zonder bijschrift. De afbeelding rechts is mèt bijschrift.
Opname uit het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) van de Maaskemp, waarop zowel de redoutes van de belegering van het Genneperhuis door prins Frederik Hendrik (de stedenbedwinger) uit 1641 als het Romeins Castellum duidelijk zichtbaar zijn. Zelfde afbeelding, maar nu met enige bijschriften.Er zijn sinds 2000 zeker 2 onderzoeksrapporten verschenen over de archeologische waarden in het gebied langs de Maas en in Noord Limburg. In beide rapporten wordt gehint dat het Genneperhuis wellicht van Romeinse oorsprong is, maar in beide gevallen hebben de onderzoekers het Romeinse Castellum, meer naar het zuiden, aan een zijgeul, danwel de vroegere rechteroever van de Maas blijkbaar gemist.
In 2005 wordt het Alterra rapport uitgebracht over "Archeologische verwachtingen langs de boorden en in het winterbed van de Maas tussen Grave en Gennep". Daarin schrijft men op pagina 55: "Bij de monding van de Niers vermoeden archeologen een laat-Romeinse burgus maar mede door stroomverlegging, de aanleg van het Gennepper Huis en de verdedigingslinie ter plaatse is een exactere locatie niet aan te geven. Ten zuiden van de oude stadswal van Gennep heeft een Romeins grafveld gelegen". Kaart 1 op pagina 102 van het Alterra rapport staat hiernaast weergegeven.
In 2008 is RAAP-RAPPORT 1644 uitgebracht: " Op een terras langs de Maas Een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor de gemeenten Gennep, Mook en Middelaar en Bergen"
De afbeelding rechts komt uit dat rapport (fig 40 op pagina 106). Pag 59 schrijft: " Gememoreerd is dat de burcht mogelijk gebouwd is op of nabij een gebouw van Romeinse oorsprong." Op de afbeelding wordt het Castellum volgens mij abusievelijk als redoute aangemerkt. Er is wel een redoute, maar die ligt tegen het Castellum aan en is beduidend kleiner.
Als u goed kijkt dan kunt u op beide afbeeldingen het Romeinse Castellum terug vinden.
Een erehaag, maar ook verscheurd
Toen ik trouwde, augustus 1979, was er een erehaag van Vitesse-spelertjes. Ik was namelijk jeugdleider. Ik heb het altijd knap gevonden dat Huub Kroon midden in de vakantietijd zoveel spelertjes gevonden heeft voor die erehaag. De voetballertjes van toen zullen nu allemaal tegen de 50 lopen.
Ik ben in totaal zo'n 12-13 jaar jeugdleider geweest en behalve die erehaag is me vooral de wedstrijd uit tegen Hapse Boys, volgens mij in 1979 of 1980, bijgebleven. In die tijd ging je nog op de fiets, en soms was je alleen. Zo ook die zaterdag. Na een moeizame fietstocht naar Haps (probeer maar eens 15 knapen van rond de 10jr in het gareel te houden in je eentje op de fiets), arriveerden we op het sportpark in Haps. Nu was het gewoonte dat de uitspelende ploeg de scheidsrechter leverde en beide teams daarnaast ook een grensrechter. Ik moest dus fluiten en heb iemand langs de kant bereid gevonden om te vlaggen. En dus maar hopen dat de reserves zich een beetje wilden gedragen. So far so good.
In de wedstrijd ging een spelertje van Hapse Boys wat lomp door op mijn keeper, Jacky Leenders. En het was overduidelijk dat die zijn been gebroken had. Daar stond ik dan als 24 of 25 jarige in mijn uppie in Haps met 14 andere jongens, fietsen, en een spelertje met een gebroken been. Een van de omstanders was bereid naar het Maasziekenhuis te rijden. Ik kon Jacky niet echt alleen laten gaan, maar wat met de andere jongens en de wedstrijd. En hoe kwamen die jongens dan weer thuis. Ik was op dat momente echt verscheurd. Dit in een tijd dat mobieltjes nog niet bestonden. Uiteindelijk heb ik de leiding van Hapse Boys gevraagd naar Vitesse te bellen, het probleem uit te leggen, en te vragen of ze als de bliksem iemand naar Haps wilden sturen. Aan de leider van Hapse Boys vroeg ik om op mijn jongens te letten. 's Avonds kwam ik, na het ziekenhuis, weer thuis (ik weet niet eens meer hoe en ik weet ook niet meer of die wedstrijd nog wel uitgespeeld is) en vroeg ik naar de jongens, die gelukkig weer heelhuids waren thuis gekomen. Vitesse had meteen mensen gestuurd. Even later realiseerde ik me toen dat mijn fiets natuurlijk nog in Haps stond. Wat nu?. Maar gelukkig had Vitesse ook daaraan gedacht en was mijn fiets alweer in Gennep. Zo ging dat vroeger, nog niet eens zo lang geleden....
Dan liever de lucht inNol heeft een hele grote achtertuin (de Groes). En daar steeg di avond 16 augustus een heteluchtballon op. Nol schoot een paar plaatjes.
Op 3 oktober 2000 was er ook een ballonvaart vanaf de Groes, met deken Huisman. Mike was daarbij en maakte een filmpje.
de Kröt
De "kröt" of Rievers was vroeger een begrip in het Gennepse. Na de zondagse hoogmis, maar ook doordeweeks gingen veel Gennepse mannen een borreltje drinken bij de "kröt", het café van Rievers rechts naast het geveltje.
Een foto van Drika Rievers, die voor zover ik mij kan herinneren altijd achter de tap stond, mag dan ook niet ontbreken in de galerij van Gennepse mensen. (gennepse mensen, album 8). De foto is afkomstig van haar neef, Fons Rievers en ingescand door de "lange".
Tonny: Links is de Tante van Fons ( Drieka van de café Kröt of Kreut ) , dan Kloas Vermeulen ( schoenmaker ) de vader van Jan Vermeulen en daarnaast de vader van mijn overbuurman Michiel ( Giel ) Gijs Bezemer. Op de achtergrond staat de wagen van Hub Timmermans met Heineken erop, Gijs was de chauffeur bij Timmermans ( voor de deur van Café Bouman, want die hadden geen Heineken !!!!!! ). (noot Harm: dat weet ik nog. Bij Bouman (de Kastanjeboom) schonken ze Grolsch. Dat weet ik nog omdat ik er altijd hoofdpijn van kreeg).
Hieronder nog een aantal recente bijdragen aan de website.
Ger Mauriks ( woonde toendertijd boven Verhasselt op de Markt ) en rechts is de STER slagersknecht ( Basten ) bij Hoesen Slagerij in de Maasstraat ( alom bekend toendertijd met zijn uitspraak van : De Ster ziet God , de Ster spreekt met God ! ziekentriduum in hotel de Kroon. (ca 1953-1954). We zien oa deken Jansen en kapelaan Schampers (zo te zien staat links de bisschop van Roermond) Op deze foto van het ziekentriduum in de zaal van hotel deKroon (1953?) zien we enkele prominente Gennepenaren welke achter in de zaal van De Kroon staan helemaal achterin bij de schuif/draaideuren van toen. !!!! Piet Peters ( de Knip )-Martens ( gem. secr. ) van Hout uit de Middelweg (PTT) Adriaan Trienekens ( koster) . De tweede persoon van links die in bed ligt is Dhr. Reinders die woonden toen in de Loodsstraat; een dochter is getrouwd met Wim van Duuren pa Wilbers van de "lange" vol trots bij zijn eerste auto, die hij bij Jetten gekocht had, een minor. (Jetten zat voor en de 1e paar jaar na de de oorlog in de Zandstraat, tegenover het oude postkantoor, voordat ze nieuwbouw pleegden op het Wilhelminaplein (nu AH) Dit artikel verscheen in 1971 in de Gennepse krant over Cato Linders, de vrouw van Jan. 1963 bij Jan Linders, opening van de "alles voor uw ega beurs". Met oa burgemeester Gilissen. Mijn eigen moeder Annie Teunissen staat links van hem. Jan Linders zelf staat helemaal links 6 juni 1964. Sacramentsprocessie 6 juni 1964. Sacramentsprocessie 1966 loswal GennepEen aantal van bovenstaande foto's staan ook in de special van Ton Teunissen (link naar die special)
Ver weg en dichtbij
Hieronder nog een aantal plaatjes van dichtbij. Voor de liefhebber
150jr: een bijzondere dag voor deken Huisman
15 augustus is het Maria Hemelvaart. Een feestdag nog steeds in vele landen, zoals Duitsland, Spanje en Italie. Ook in Nederland was het vroeger een feestdag. Tegenwoordig niet meer. Maar nog steeds wordt rond die dag de zondagsviering van de St Martinuskerk verplaatst naar de Touwslagersgroes en wel naar de Mariakapel, die daar al zo'n 80jr staat. Deken Huisman deed de mis voor een grote groep mensen. Hieronder een paar plaatjes (met dank aan muurbloempje). Zoals gewoon had deken Huisman ook weer voor mooi weer gezorgd. :-)
Voor deken Huisman was het ook een speciale viering, want dit jaar is het 150jr geleden dat Paus Pius IX (in 1866), de icoon van Maria, Moeder van Altijddurende Bijstand, aan de congregatie van de redemptoristen toevertrouwde. Een afbeelding van dat iccon staat hier links. En deken Huisman is een Redemptorist. Voor hem was deze viering bij de Mariakapel dit jaar dus zeer speciaal, zoals hij ook zelf vertelde.
Ik weet nog dat mijn moeder (en trouwens de meeste vrouwen, die ik vroeger kende) iets speciaals hadden met deze Maria, moeder van altijddurende bijstand. Als ze steun nodig hadden, dan baden ze meestal tot deze Maria en daaruit putten ze dan zoveel vertrouwen om weer verder te kunnen gaan. En voor hen werkte dat ook zeer overduidelijk.
Hieronder de plaatjes van muurbloempje van de viering van vanochtend. En als vanouds stond ook Snellen weer paraat voor na de mis. Chapeau, want het is een mooie traditie.
Definitief plan LIDL, Kuulwei wordt parkeerterreinEvert attenteerde me erop dat de uiteindelijke (aangepaste) plannen van LIDL op de site van de gemeente staan. Meteen gekeken natuurlijk en ik moet eerlijk zeggen dat die nieuwe plannen die nu in ontwerp voorliggen er een heeeeeel stuk beter uitzien.
De grootste bezwaren waren het laden en lossen vanaf het Europaplein (hoe moest dat bv tijdens de kermis) en daarnaast het parkeren. Blijkbaar koopt de LIDL nu ook het voormalige terrein van de Kuulwei en wordt het laden/lossen vanaf de Burgemeester Woltersstraat gedaan. Tevens wordt daar een nieuw groot eigen parkeerterrein aangelegd met naar ik meen 44 parkeerplaatsen. Door deze oplossing zijn de bewoners van de Duivenakkerstraat en Burgemeester Woltersstraat meteen af van de dreiging van de daar geplande appartementen. En ook een goede oplossing voor de eigenaar van het Kuulwei terrein, die nu tenminste nog enige centen krijgt.
Alleen maar winnaars lijkt het, alhoewel de LIDL nu wel extra diep in zijn/haar zakken moet steken voor de financiering van de aankoop ook nog eens van het Kuulwei-terrein en van de extra werken. Maar mooi dat het zo opgelost kon worden.
1000e bezoeker Petershuis "Ooievaars in de kunst"Zaterdagmiddag, iets na half 4 was er de 1000e bezoeker van de tentoonstelling "Ooievaars in de kunst" in het Petershuis. De gelukkigen betrof een gezin uit Zwijndrecht, vader, moeder en 2 kinderen, die natuurlijk in de bloemetjes gestoken werden. Een mooi succes voor het Petershuis.
In Gennep was eht za 13 aug zowiezo goed vertoeven. Mooi weer en een hele verbetering tov van de donderdag toen het nog kouder was dan 2e kerstdag 2015 En ook SumMmertime had dus goed weer. Het was dan ook druk op de Markt Bij Pet's Place is het feest. Bij Blokker duidelijk niet, nu het einde nadert. Jammer.
Vergunning voor LidlIk ben benieuwd of er veel bezwaar gemaakt zal worden. Je kunt ook redeneren, dat het gebouw lager is dan het huidige gebouw en dat er een prima parkeerterrein voor ligt. Het CDA refereerde aan parkeerproblemen op de Burgemeester Woltersstraat, maar wat dat er nu mee te maken zou kunnen hebben, is me niet helemaal duidelijk. De aan- en afvoer met grote vrachtauto's over het Europaplein en hoe dat nu moet bij bv de Gennepse kermis lijkt me meer een probleem. We'll see. Gennep maakt in ieder geval zijn faam als supermarkt hoofdstad van de regio weer eens waar. Hieronder nog wat plaatjes van vanochtend, hoe het er nu uit ziet.
ZomerkampVerleden week hield Jong Nederland Gennep haar jaarlijkse zomerkamp als afsluiting voor de vakantie. Op 4 september wordt het nieuwe seizoen weer geopend met de Doe-Je-Mee-Dag voor alle kinderen en jeugdigen uit de regio.
Een twintigtal vrijwilligers vertrok met ruim 60 kinderen richting het Limburgse Bergen. Daar stond het jaarlijkse zomerkamp weer op de planning. Ook dit jaar werden kinderen, in de leeftijd van 6-18 jaar, vermaakt met tal van activiteiten, spellen en speurtochten. Zo moesten de oudste groepen (hikers) een eigen slaapplaats zien te regelen, was er dagelijks een inspectie en ontstond er in het centrum van Bergen een heuse strijd wie als eerste 45 dolle dwaze opdrachten had uitgevoerd. Zoals alle voorgaande edities van het kamp was er ook dit jaar weer een uitdagend, spetterend en vooral gezellig programma opgezet met een bijhorende rode draad; Hollywood. Typetjes Jessy, James en Julius kwamen dagelijks op bezoek om de kinderen mee te nemen in de wereld van Film en Wall of fame. Van Western tot Comedy en van Robin Hood tot James Bond, iedere dag stond in het teken van een ander thema. Samen met alle kinderen kijkt de leiding terug op een zeer geslaagd kamp en wordt er alweer uitgekeken naar volgend jaar!
Waar de Niers de Maas ontmoet....
Ik ben vanmiddag weer eens de Maaskemp in gefietst. In mijn jeugd kwam je daar bijna niemand tegen. Maar nu, in 2016, opgeteld heen en terug maar liefst tussen de 60 en 70 mensen, meest fietsers. Het Genneperhuis en vooral het pad en de trap naar de uitzichtstoren was van brandnetels ontdaan. Mooi. Nu alleen nog de takken ervoor bijsnoeien, zodat je inderdaad richting Milsbeek en Rijkswald kunt kijken. <aar al met al lag het er netjes bij. Er werd gefietst, gevliegerd, gevaren, gezwommen, gevist (en ook gekust :-)). Een mooi stukje Nederland (vooral bij dit weer). Hier omheen een aantal plaatjes.
Meer foto's staan in het album dat toegankelijk is via de volgende link: KLIK OP DEZE LINK
Binnenkort kom ik nog eens terug op de Romeinen. De Maaskemp is daarvoor een toepasselijke plek. Hoe de 7 Provinciën en de Oranjes hetzelfde idee hadden als de Romeinen 1600 jaar eerder en vervolgens over de Romeinen heen walsten. Hoe dat zit? Dat volgt..., binnenkort op deze website. Veel plezier.
Speciaal voor Ernst
Vroeger waren processies normaal. Elk jaar was er de sacramentsprocessie in het late voorjaar. Ik werd er dan op uit gestuurd door mijn moeder om in de Maaskemp bloemen te plukken om op straat te strooien. En met mij vele anderen. Er waren straat-altaren als rustplekken, heel veel misdienaars, "bruidjes", notabelen en vele anderen, die allemaal meeliepen en een rondgang maakten door de straten van Gennep.
Tegenwoordig kennen we deze traditie niet meer. In Boxmeer is nog wel "de vaart", maar in Gennep was de laatste processie in 2010, op verzoek van deken Huisman, bij zijn jubileum. En daarvoor? Weet ik niet eens meer. Er waren processies in de 1e helft van de jaren 60, maar daarna??
Dus Ernst: op jouw verzoek: een album met maar liefst 25 plaatjes van processies in het Gennepse. Klik op 1 van beide foto's voor het album. Veel plezier.
Processies, Dwarfs, SumMmertime en meerAls u op de foto links klikt dan gaat u naar het facebook-item over Hong-Kong. Ik heb nog nooit zoveel likes en delingen gezien van een Genneps onderwerp dan dit eigengemaakte noodbordje van Hong Kong. Eigenlijk mag het natuurlijk niet, maar wat moeten ze ook anders? Een verzoek sturen aan de gemeente? Dan krijgen ze een automatisch antwoord dat er binnen 6 of 8 of nog meer weken gereageerd zal worden. Dan is dit dus een wat praktische oplossing, die de facebook gemoederen dus danig bezig hield: van den Boer naar Hong Kong in enkele stappen. :-)
U heeft me een weekje gemist. Tja, vakantietijd, komkommertijd zullen we maar zeggen. Maar nu links een paar foto's van SumMmertime van vandaag zaterdag 6 augustus. Ook de 2ehands boekverkoop bij het Petershuis loopt gesmeerd zo te zien. Duurt nog zolang het SumMmertime is. En op 28 juli was er in de tuin van PicaMare een toneelvoorstelling, Sneeuwwitje & the Dwarfs. Ik kwam er voorbij met Fleurtje en heb een paar plaatjes geschoten.
en dit was de reden van de afsluiting van de Niersweg. Komisch trouwens om te zien hoeveel mensen zich niets van de afzetting aantrekken en er toch door denken te kunnen. Het was wel mooi rustig op de Niersweg en ook in de shared space. Eindelijk veilig oversteken. Ben wel benieuwd of die hellingen of beter verkeersplateaus wel zullen helpen want ze zijn erg laag en niet erg afremmend. Wat waarschijnlijk veel beter helpt is dat de auto's Gennep in nu ineens aan het verkeer (ook fietsers dus) uit de Nieuwstraat en de Bleekstraat voorrang moeten verlenen. De 2e foto is genomen vanaf de Niersweg richting de Molenstraat (en het huis waar ik geboren ben) ruim 50jr geleden zag het er zo uit. De foto is van Ton Teunissen en laat een sacramentsprocessie zien op 6 juni 1964. Toen was ik dus 8. Mijn latere schoonvader Jan Zeemering is trouwens de laatste lantaarndragen. Over deze processies en ook over de foto's van Ton Teunissen later meer. omdat het zomer is nog een paar plaatjes uit mijn eigen tuin
Gennepse MensenIk heb de gallerij van Gennepse mensen weer eens aangevuld (album 8 ditmaal) met dank aan Ton Teunissen en "de lange".
Van "de lange': een foto van zijn vader Arnold (Nöll) Wilbers, met naast Arnold: Arie van Bree ( tabakswinkel Zandstraat 44 ), Herman van Duuren (elektro Zandstraat 9) en Jan van de Logt ( 50 jr. monteur bij Garage Jetten en die woonde boven Het Geveltje in de Zandstraat). Tonny noemt het viertal gekscherend zijn "ondernemingsraad" in die tijd . Rechts de winkel van Arnold en later Tonny in de Zandstraat. De fam Wilbers: kermis 1946 met op de achtergrond de Mallemeule en pand Rievers ( Geveltje ) en op de foto's staan van links naar rechts: Dina Groothuyse uit Barneveld waar de familie Wilbers geëvacueerd was dan Tonny Wilbers (1941), Theo Wilbers (1938) dan Tante Ton Hendriks ( zuster van moeder Wilbers uit Mill ) dan Gerrie Wilbers (1943) en dan Mimi Lamers ( van de Kroef Panoven Ottersum ) was bij de fam Wilbers in het huishouden want moeder Wilbers was in Barneveld bevallen van dochter Elly ( 1945 ). Juli 2016: broer en zussen dag van de kinderen Wilbers, deze keer in Veghel bij Gerrie. vlnr: Ria-Elly-Gerrie-Theo-Marianne en Tonny Hieronder een aantal mensen die natuurlijk niet mogen ontbreken in de gallerijen van Gennepse mensen. De foto's zijn uit 1983 en afkomstig van "de lange" Henk van de Lest, die samen met broer Jan het Gennepse Supertex deed groeien en bloeien. Maar hij was ook een begenadigd spreker die regelmatig in de ton stond op zittingsavonden van Bombakkes En daar trad natuurlijk ook altijd good old Teun Metselaars op Evenals vaak Piet Verhasselt De eregasten hadden het in ieder geval prima naar de zin. Ondermeer deken Gelissen en Harrie van Arensbergen (Harrie de Koi)
Ton Teunissen en Otto Hendriks (juli 2016) Ton:: " Vorige week zijn we naar de Vierdaagse in Gennep gaan kijken en hebben daar leuke contacten gehad, die ons hebben bijgepraat over de goede veranderingen in Gennep. Hierdoor hebben we besloten om deze week terug te gaan naar Gennep om het Genneperhuis en de kerktoren te bezichtigen en tevens per fiets de omgeving nog eens te verkennen. Dit omdat we na de dood van vader in 2011 bijna niet meer in Gennep waren geweest. Trouwens op de site van Gennep zag ik je adres in de Steendalerstraat. Ben je verhuisd? Nadat we het Genneperhuis hadden gedaan en via de Drie Kronen via de Niersstraat reden om daar wat te drinken, kwamen we in contact met 2 vrouwen en haalden wat herinneringen op aan de tijd, dat ik ook in Gennep woonde. Komt daar een man aan, die me bekend voorkwam. Dat is mijn man. zei een van de vrouwen. Hij kwam me wel erg bekend voor en ik vroeg dan ook aan hem, of hij Otto Hendriks was. Dat bleek het geval. Hij woonde vroeger op de Duivenakker. Samen hebben we op de kleuterschool en op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Sinds 1960 heb ik hem nooit meer gezien. Hier staan we voor de oude winkel van hun dochter, die nu hun winkel in de oude zaak van t Hoekje hebben geopend. 1954: Maria Sterre der Zee processie. de namen van de misdienaarsOver een EHBO oefening in 1963 en de verschijning van Rien van Nunen (van Stiefbeen (en zoon)) volgt later meer.
De MaasbrugTwitter stond vanavond (wo 27 juli) bol van de alarmberichten (brandweer, duikploegen, ambulances, politie, traumahelicopter) met ook nog een hoop retweets. Ik doe aan dergelijke berichten principieel niet mee, als er mensen betrokken kunnen zijn. En er zijn ook interessante andere onderwerpen. In dit geval de Maasbrug.
Met de bouw daarvan is de NBDS in 1871 begonnen. (De NBDS was de Noord Brabantse Duitse Spoormij die opgericht was voor de spoorlijn van Goch naar Boxtel en vice versa en die ook aan de wieg heeft gestaan (in 1912) van de MBS (MaasBuurtSpoor, de trammaatschappij, die later overging in een busmaatschappij, de Zuid-Ooster enz). Zowel de NBDS als de MBS (en Zuid-Ooster) hadden hun hoofdkantoor en werkplaatsen in Gennep. Het verhaal van de NBDS kunt u elders op deze site lezen en ook hoe de Maasbrug een cruciale rol heeft gespeeld in de aanval van Duitsland op Nederland op 10 mei 1940).
Enfin, in 1872 was men zo ver dat men met de stalen vakwerkconstructie van de (toen) spoorbrug kon beginnen. De pijlers werden zo breed gemaakt dat er later nog een 2e brug naast gelegd zou kunnen worden aan de noordzijde. Deze vooruitziende blik van de NBDS bleek zo'n 80jr later heel nuttig te zijn geweest, want toen konden die brede pijlers gebruikt worden om de verkeersbrug op te leggen, voor auto's en fietsers, welke in 1955 geopend werd. De 4daagse van Nijmegen gebruikte de brug nog een aantal jaren voor de oversteel van de Maas (op de vrijdag!). Ruim 20jr later werd de spoorbrug opgeruimd en was de oorspronkelijke spoorbrug alleen nog maar een verkeersbrug. Maar even terug naar nu ruim 140jr geleden. Imposant dat ze in die tijd, zonder onze moderne hulpmiddelen, al zo'n giga klus konden klaren. Wat plaatjes van heeeeeeeel lang geleden.
Links de omschrijving in het jaarverslag 1971-1872 van de NBDS dat de stand van zaken mbt de werkzaamheden aan de Maasbrug betreft. Hieronder de werkzaamheden aan de pijlers in 1871
File op de maandagmorgen
Gistermorgen, maandag 25 juli, is de fa Laarakkers begonnen met de aanleg van een 2tal verkeersdrempels of beter kruispuntplateaus in de Niersweg en wel ter plaatse van de kruising met de Nieuwstraat en met de Bleekstraat. Niet alleen worden het plateaus, ook is de Niersweg dan geen voorrangsweg meer. (opletten dus).
Maandagochtend hadden 3 Gennepse coryfeeën, Paul van Riet, Joop den Boer en Tonny Wilbers (dus met de n bij Joop en met de y bij Tonny :-)) plaats genomen op het bankje voor de RaBobank om de gedragingen van de dames en heren automobilisten te observeren. Ik laat ze zelf aan het woord: " Het was geen opdracht van de gemeente om een verkeerstelling te doen, maar we hebben moeten constateren dat de borden van : Omleiding Niersweg en volg O door bijna niemand begrepen werd en dus doorreden totdat het ook echt niet meer ging en draaien of via Bleekstraat, Oliestraat, Molenstraat ( weer omdraaien), naar de Nieuwstraat links af en dan mag je het raden ( of via de Markt of via de Zandstraat !!!! ). Dus files in Gennep op Maandagmorgen.".
Ik denk overigens dat het niet zozeer een kwestie van niet begrijpen was, maar vermoedelijk meer een kwestie dat de dames en heren de bebording negeerden, want persé die kant uit wilden in de veronderstelling dat ze er wel door zouden kunnen. Niet dus. Ik moet overigens ook constateren, dat de shared space meteen een stuk aangenamer is geworden met uitzondering dan van bij de aansluiting met de Picardie. Misschien dus maar de Niersweg voorgoed afsluiten. ;-). Hieronder nog een paar plaatjes van de maandag.
En vandaag ben ik met Mike de Niers afgezakt vanaf de Viller-Muehle tot aan het Nierspark. Na de eerste hindernissen vanwege alle omgevallen bomen en takken een mooie tocht. Helaas geen bevers, zwanen of ooievaars gezien. Hieronder wat plaatjes van langs de Niers.
Totaal gebrek aan respect
Links en onder foto's van het Heilig Hartbeeld in de Wagenstraat van vandaag zondag 24 juli. Ik zal verder commentaar achterwege laten, omdat dat volstrekt onnodig is. De linkerhand is compleet afgebroken en ook de rechterhand is ernstig beschadigd.
Het beeld dat meer dan 80 jaar oud is, is een geschenk van de Gennepse bevolking en stond eerst op de hoek van de Zuid-Oostwal en is later verplaatst naar de huidige positie in de Wagenstraat. Rechtonder een plaatje uit de 30-er jaren, toen het beeld nog op de hoek ZO-Wal-Zandstraat stond.
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!r
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's