Het album Ton Teunissen

Ton stuurde een serie leuke foto's uit van 50-er en 60-er jaren. Ton's website staat achter de volgende LINK.

Aug 2007: Ik ben Ton Teunissen, zoon van de schoenmaker (Gerrit) uit de Emmastraat. Vandaag was ik in Gennep om vader in huize "Norbertushof"op te zoeken. Hierna hebben we op de markt nog wat gezeten en kwamen we Sjaak Noy tegen, die me ook herkende. Van hem hoorde ik over het bestaan van jouw site. Zelf woon ik al 40 jaar in Venlo, waar ik vorige week met FPU ben gegaan. Mijn vader Gerrit Teunissen had een schoenmakerij in de Emmastraat, die later (60-er jaren) overgenomen is door mijn neef Frans Teunissen. Diezelfde neef Frans Teunissen had later een schoenmakerij annex schoenwinkel had op de Zandstraat. Later, alweer in juli 2016 laat Ton weer van zich horen en stuurt nog meer foto's, maar ook een foto van hem en Otto Hendriks, in de Niersstraat in Gennep. Beiden zijn elkaar tegen gekomen, hebben bij elkaar in de klas gezeten en elkaar sinds 1961 niet meer gezien.

Ton: " Vorige week zijn we naar de Vierdaagse in Gennep gaan kijken en hebben daar leuke contacten gehad, die ons hebben bijgepraat over de goede veranderingen in Gennep. Hierdoor hebben we besloten om deze week terug te gaan naar Gennep om het Genneperhuis en de kerktoren te bezichtigen en tevens per fiets de omgeving nog eens te verkennen. Dit omdat we na de dood van vader in 2011 bijna niet meer in Gennep waren geweest. Trouwens op de site van Gennep zag ik je adres in de Steendalerstraat. Ben je verhuisd? Nadat we het Genneperhuis hadden gedaan en via de Drie Kronen via de Niersstraat reden om daar wat te drinken, kwamen we in contact met 2 vrouwen en haalden wat herinneringen op aan de tijd, dat ik ook in Gennep woonde. Komt daar een man aan, die me bekend voorkwam. “Dat is mijn man.” zei een van de vrouwen. Hij kwam me wel erg bekend voor en ik vroeg dan ook aan hem, of hij Otto Hendriks was. Dat bleek het geval. Hij woonde vroeger op de Duivenakker. Samen hebben we op de kleuterschool en op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Sinds 1960 heb ik hem nooit meer gezien. Hier staan we voor de oude winkel van hun dochter, die nu hun winkel in de oude zaak van ‘t Hoekje hebben geopend. We werden uitgenodigd om boven koffie te komen drinken en hebben daar 4 uur zitten kletsen en herinneringen opgehaald. Otto was ook geïnteresseerd in oude foto's en ik heb hem beloofd om wat ik heb naar hem te mailen, of op een CD-ROM te zetten. Hebben afspraken gemaakt om elkaar vaker te treffen, zowel in Gennep als in Venlo. De eerste foto's zijn al uitwisseld.

EHBO wedstrijd in 1963
EHBO wedstrijd in 1963
Rien van Nunen (stiefbeen) in de Middelweg in Gennep op 30 sept 1965
Rien van Nunen (Stiefbeen)
Ton heeft de foto naar Rien van Nunen gestuurd en die met handtekening terug gekregen.
april 1966: opening Klimop winkel
De schoenmakerij aan Emmastraat 10
Emmastraat 10
Hier vanuit de Middelweg

Links de schoenmakerij met de namen.

Rechts het uithangbord van toen.

1954: Misdienaars halen "Maria, Sterre der Zee" af. Ton was zelf 1 van die misdienaars en wist nog enkele namen (zie plaatje rechts voor de namen)

Ton staat ook op deze foto en wist zelfs alle namen van alle misdienaars. De foto is in 1954 gemaakt voor de in aanbouw zijnde Martinuskerk. De Maria Sterre der Zee viering startte vanuit de onderkerk, omdat de Martinuskerk nog niet gereed was. Zie ook de special over deze gebeurtenis:

SPECIAL Maria Sterre der Zee 1954

1962: Carnavalsoptocht in de Middelweg. We zien Prins Piet Verhasselt, maar ook de wagen van de Maskotters en iets wat op een heuse tank lijkt.
1962 Carnaval Middelweg

zondag 27 juni 1965 Landjuweel (gildedag) (hier in Zandstraat en op Groes)

Zondag 27 juni toont in samenhang met de Norbertusviering het grote Landjuweel der Brabantse en Limburgse gilden dat in Gennep wordt gehouden. Toen stroomde het stadje aan de Niers vol met naar schatting honderdvijftig gilden uit alle hoeken van het Brabantse land en uit 't dekenaat Gennep . Voor de eerste maal vond dit landjuweel op Limburgse bodem plaats.

1966 Landjuweel (gildedag) (hier op Groes)
In 1962 werd de Popla-fabriek van de Page officieel geopend. Elders op deze site staan meer foto's van deze gebeurtenis. Speciaal vanwege de opening van de nieuwe fabriek waren Laplanders ingevlogen die een tentenkamp hadden vlak naast de nieuwe fabriek.
niet zwemmen maar schaatsen op de Paesplas. Ton Teunissen laat zien dat ie ook kon schaatsen
openlucht zwembad begin 60-er jaren (Paesplas)
Aloysius MULO 1960, volleybalwedstrijd leraren-leerlingen
1963: foto vanuit dakraam van de schoenmakerij aan de Emmastraat
1963: Emmastraat. We zien nog net een bus die via de Emmastraat het Wilhelminaplein met het busstation oprijdt. Op de hoek aan de overkant zien we nog de drogisterij van Liebrand
sinterklaasfeest 1961
sinterklaasfeest 1961. wedstrijd ballon-blazen
1962 Middelweg
1963 schoenmakerij
6 juni 1964. Sacramentsprocessie
6 juni 1964. Sacramentsprocessie
1966 kerk Ottersum
1966: monding Niers in Maas
1966 Genneperhuis
1966 kasteel Heijen
1966 loswal Gennep
1966 loswal Gennep
Spoor en brug -Oeffeltse kant

Indianen en gidsen

Uit de albums van Henk Tervooren en Mariet Thissen heeft Ton onderstaande foto's achterhaald en van namen voorzien (met hulp van Mariet alsmede Elly Schenk).

Foto van Henk Tervooren, die ook zelf op de foto staat. De foto is van een kamp van Jong Nederland in Haelen.

In 1951 is er een Jong Nederland kamp in Haelen geweest en is Gennep zelfs Limburgs kampioen geworden. Of dat deze foto van datzelfde kamp is, weet ik niet. Hieronder staan de namen (Paul van Riet, Tonny Tissem, Nol Noij, Henk Tervooren, Sjraar van Duren, Hilbert Oldenhof)

In de jaren 50 kende Gennep ook "gidsen van Jeanne d'Arc. Tot mijn verrassing zag ik "tante" Carla als leidster (niet echt een tante, maar wel peettante van mijn zus). Ze is dochter van Harrie Janssen (d'n drukker) en Dora Venhovens. Is in (meen ik) 1961 of 1962 met een piloot getrouwd en naar Kenia verhuisd. Later is ze gescheiden en naar Gennep terug gekomen en later met dhr Dijkstra getrouwd (vandaar de naam Dijkstra). Ze speelde bij Matigheid en Genoegen en werd later ook voorvrouw van de Gennepse VVD.

De foto is afkomstig van Mariet Thissen en deze heeft samen met Elly Schenk en Ton Teunissen de namen achterhaald. (Betsie Singendonk, Dorothé van Bergen, Liesje Kroon, Ineke Arts, Truus Hoesen, Betsie Noij, Elly Schenk, Marietje Thissen, Marijke den Boer, Margot Gunneweg, Carla Janssen, Bertha Holla, Fanny Smits, Ineke vd Logt, Jeanette vd Boogaert)

Op ongeveer dezelfde plek is deze foto van de gidsen van Jeanne d'Arc genomen en nu met leidster Annie Wessels. Ook deze foto is afkomstig van Mariet Thissen. Het merendeel van de namen is gelijk met die van de vorige foto.
Kamp Jong Nederland in Haelen
de gidsen van Jeanne d'Arc met leidster Carla Janssen (Dijkstra)
de gidsen van Jeanne d'Arc met leidster Annie Wessels

Uit vooral de eind jaren 40, jaren 50 en begin jaren 60. We hebben deze te danken aan Ton Teunissen, die bovendien samen met een behoorlijk grote groep (oud-) Gennepenaren de meeste namen achterhaald heeft. Het zijn foto's van de bewaarschool bij de nonnen, de Martinusschool en van Maria Goretti. Aan de speurtocht hebben naast Ton oa meegedaan: Cees van de Ven, Wim Martens, Wiel Timmermans, Paul Jansen, Otto Hendriks, Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers, Paul Giebels, Han van Arensbergen, en Doortje Gerrits. Ik hoop dat ik niemand vergeten heb.

De kleuterschool bij de nonnen

1950 met juffrouw Bets. De foto komt ook uit het archief van Mariet Thissen van haar overleden man Henk Tervooren
1950-1951 met zuster Cornelina. Deze foto komt van Wim Martens

de Martinusschool

Met zijn 50-en in één klas

kom daar tegenwoordig maar eens om. Er zou een opstand uitbreken onder de ouders en de Telegraaf, SBS en RTL zouden op de stoep staan. Maar in de 50-er jaren niet ongewoon. De "goede oude tijd"? Ton Teunissen heeft de namen van deze klassefoto van de klas van meester Dimmers uit 1953-1954 van de Martinusschool helemaal compleet gekregen. Chapeau.

Daar heeft ie hulp bij gehad van Cees van de Ven, Wim Martens, Wiel Timmermans, Paul Jansen en Otto Hendriks. Zo zie je maar weer: met vereende krachten kom je een eind.

1956-1967 5e klas met meester Thissen. Foto aangeleverd door Ton Teunissen. De foto komt uit het archief van Henk Tervooren. Volgens Harrie-Jan Metselaars, die ook in deze klas heeft gezeten was dit de 4e klas uit het schooljaar 1955-1956. (hieronder de mail van Harrie-Jan)

Harrie-Jan Metselaars reageerde per mail: Bij de nieuwe klassenfoto's staat er een die gedateerd is 1956-1967, vijfde klas. Dit moet zijn schooljaar 1955-1956, vierde klas. In september 1956 ging ik naar de vijfde klas, niet in Gennep, maar op  het (sinds 2010 beruchte) pensionaat Eikenburg in Eindhoven. Daar ging Paul Jansen toen ook heen. Wij hebben daar gezeten van 1956 tot 1958. Is nr. 21 naast mij misschien een jongen Toonen?

1959: voetballen op het schoolplein. De foto is oorspronkelijk van Henk Tervooren. We hebben de foto dankzij zijn vrouw Mariet Thissen. (doorgestuurd door Ton Teunissen). Mariet heeft wat namen gevonden en de rest heeft Ton ingevuld met behulp van Wim Martens

Maria Goretti

1955-1956, 2e klas met juffrouw Nas. De foto is afkomstig van Els Junier. Aan de zoektocht naar de namen hebben meegedaan: Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers en Ton Teunissen
klas 6 van het seizoen 1959-1960. De foto is afkomstig van Els Junier. Aan de zoektocht naar de namen hebben meegedaan: Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Peta Martens, Annemie Wilbers, Marian Wilbers en Ton Teunissen
1956-1957. Foto is van juli 1957. De foto is afkomstig van Betsie Snijders-Janssen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1959 6e klas. De foto is afkomstig van Mariet Thissen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1960, 6e klas: De foto is afkomstig van Mariet Thissen. Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers
1956-1957. Deze foto komt van Mariet Thissen uit het archief van haar zus Erna . Namen zijn uitgezocht door Ton Teunissen met Els Junier, Wil Bernards, Mariet Thissen, Mientje Groenendijk, Doortje Gerrits, Annemie Wilbers en Marian Wilbers

1967: het Zuidtreintje: de kleuterschool in Gennep-Zuid

Deze 8 foto's (4 boven en 4 onder) zijn van Ton Teunissen en tonen de kleuterschool in Gennep Zuid in 1967. Ton liep daar toen stage. Hoofdleidster was destijds Tonny Felten, die in 1968 met haar vader in Afferden is verongelukt.

Deze foto's uit de eerste jaren van Flamingo's zijn ingestuurd door Ton Teunisen. De foto's zijn afkomstig van Mariet Thissen en die heeft samen met Elly Schenk ook de namen er bij gezet (de foto's er direkt onder)

Een stukje verderop staan dan nog foto's van het Flamingo-tournooi in juni 1967, en dat is alweer bijna 50jr geleden. Ook deze zijn afkomstig van Ton Teunissen

De godin van de eeuwige jeugd in 1966 en 1967

want dat (godin van de eeuwige jeugd) was de naam van de Volksdansgroep Iduna die in 1962 was opgericht door en uit leden van de Katholieke Jonge Boeren en Tuinders Bond en de Jongeren Gemeenschap in Heijen. Begonnen met stijldansen groeide een en ander uit tot een
vereniging waarin volksdansen uit vrijwel alle delen van de wereld beoefend werden, en die op diverse grote buitenlandse festivals optrad. Het volksdansfestival in Heijen was voor IDUNA een jaarlijks terugkerend hoogtepunt., waar uit binnen- en buitenland groepen naar Heijen kwamen om op te treden op dit festival. In de jaren 70 was er ook de officiële ontvangst van de groepen door het gemeentebestuur van Gennep op de Markt in Gennep. Er staan overigens her en der nog verschillende foto's van dat volksdansfestival op deze site. Ton Teunissen stuurde een aantal foto's van de feestavond van Iduna in 1967 en van een optreden met de hofkapel van de Wortelpinnen in 1966 in het Gennepse bejaardenhuis, huize Norbertus (toen nog op de plaats waar nu de bieb en het gemeentekantoor staan). Op de ledenvergadering van 22 maart 2013 hebben de leden moeten besluiten dat na 51 jaar Volksdansgroep Iduna zou stoppen. Door het afnemende ledenaantal was het helaas niet mogelijk om door te gaan en was men genoodzaakt om de vereniging op te heffen. Ik zet deze foto's ook in een nieuwe special van Iduna.

1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
1966: optreden van Iduna in huize Norbertus in Gennep
feestavond Iduna, mei 1967
feestavond Iduna, mei 1967