Groeten uit Gennep

Ton Teunissen stuurde een nieuwe klassefoto en wel van klas 2B van de MULO van 1960. Ton had er zelfs (samen met Cees van de Ven, Jan Hofman en Theo Cornelissen) de namen bijgezocht. De foto is toegevoegd aan het album van de Aloysius Mulo.

En verder is vanavond de vergadering geweest van het actie-committee met de directie van Pantein. En ik kan niets anders constateren dan dat er momenteel een constructieve dialoog is. Er is al veel verbeterd en men doet zijn best. Er blijven natuurlijk zorgpunten, zoals tav de warmte (koeling, werking zonwering), hoe te ontruimen en een aantal andere technische zaken. De ontwikkelingen tot dusverre zijn in ieder geval positief en iedereen is gericht op een zo optimaal mogelijk gebouw. Verder zag ik dat inmiddels de hekken om het oude gebouw zijn gezet en dat de sloper begonnen lijkt te zijn met de sloop van het oude bejaardenhuis en de aanleunflat. Ondertussen vordert een andere aannemer gestaag met de aanleg van een nieuwe riolering voor de nieuwe aanleunflat die aan de Brugstraat zal verrijzen: het 1e gedeelte van het plan OpdeLogte. Maar de titel van deze update luidt Groeten uit Gennep. Daarom onderstaand plaatje. Als u het af laat drukken, heeft u een aardige ansichtkaart van Gennep. (al zullen Ottersummers zeggen, dat het een kaart van Ottersum betreft.. :-) )

Indian Summer
"Indian Summer", zo noemen ze in het Noord-Oosten van Amerika de tijd van het (na)jaar, dat de bladeren al verkleurd zijn en het dan toch nog een keer mooi weer wordt. Het levert in ieder geval prachtige plaatjes op van roodbruin verkleurde heuvel-landschappen. In Gennep is het weliswaar pas augustus, maar de laatste 2 maanden waren niet echt om over naar huis te schrijven. En dan opeens, in het laatste weekend van augustus, schitterend weer. Na het weekend schijnt het ook meteen weer afgelopen te zijn. Goed weer dus voor de laatste Summertime van dit jaar, maar ook voor de diverse andere feesten en barbecues. Er was een goochelaar, karaoke, maar ook was de schaakvereniging present en kon je een partijtje schaak spelen tegen elkaar of 1 van de leden.
Bombakkes houdt een feest achter PicaMare, de Papierschepper heeft buurtfeest en zo is er waarschijnlijk nog veel meer. Tijd dus voor plaatjes van Gennep.nu.Van deze zaterdag 3 (straks 4) albums: de tuinsale van pastoor Huisman ten bate van het kerkmuseum, de laatste Summertime en een album met diversen. Want ooit eens een duif temidden van een grote groep ganzen zien vliegen? Waarlijk een vreemde eend in de bijt.
Het is weer eens wat anders.

En wat vindt u van de foto links. Mijn dochter heeft 1 van de foto's die vorige week op de site stond (vlinder met distel) op doek laten afdrukken in een formaat van 50x50cm. Tijd dus om een foto van (de afdruk van) een foto te maken. En verder?

Pastoor Huisman leest zijn brevier en de familie fuut (pa, ma en 2 kleintjes) verschijnen op de Niers, waar pa zijn best doet om kleine visjes voor de jongen te vangen.

Op de foto rechts wordt het visje aan de jonkies gevoerd. Ik had helaas niet mijn goede kamera bij me, maar het blijft leuk.

Voor de volledige albums, klik op een van de buttons hieronder.

Veel plezier. De volledige albums staan hieronder:

Tuinsale-album
Summertime-album
album diversen
album buurtfeest de Papierschepper (fotografe Nellie, want Frank zit in Groningen (leidingweekend Jong Nederland)
Elfenbankje

Ton Peters stuurde de foto hieronder links. Gefotografeerd in zijn tuin. Ton schrijft: "Harm, in navolging van de prachtige foto's van de beestjes en de bloemetjes...: nee het zijn niet mijn hersenen en het is ook niet mijn nieuwe kapsel maar het zijn de elfenbankjes bij ons achter in de tuin. Prachtig hoe het zo groeit! Het heeft overigens niets met de naderende herfst te maken. Ze groeien het hele jaar door." De foto rechtsonder heb ik vanmiddag in de Martinushof gemaakt. Wie weet hoe die paddestoel heet? Inmiddels zijn ook de schermen op de Niersbrug geplaatst die de voetgangers en fietsers moeten beschermen tegen de "levensgevaarlijke" opruimingswerkzaamheden achter de Gennepermolen. En ook is men begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe aanleunflats, die aan de Brugstraat gaan verrijzen, waar eerst de flatgebouwen stonden. Maar eerst krijgen we een warm weekend. Ik kijk er al naar uit. Een mooie dag voor de afsluiting van Summertime, en wellicht dat de kinder-attracties ook weer verschijnen; wie weet? Ik hoop wèl dat de temperaturen in de Norbertushof een beetje draaglijk blijven. Enfin: maandag heeft de actiegroep weer overleg met de direktie van Pantein. En wist u trouwens dat er mid september een tentoonstelling over 130jr bejaardenzorg in Gennep is? In de Norbertushof met veel foto's en andere stukken. Ik moet zeggen dat ik Norbertushof toch een stuk vriendelijker vind klinken dan "ouderengesticht", zoals vroeger gebruikelijk was. En voor wie niet in het gastenboek kijkt: Dave meldde dat Gennep in "Opsporing Verzocht" in nieuws was vanwege pinpasfraude met daarbij opnames van degene die frauduleus met een pinpas van een pater geld gepind heeft. Voor de link naar de AVRO en het filmpje: klik op deze link

Insecten langs de Niers

Er zitten ongelooflijk veel insecten langs de Niers. Voor de liefhebber daarom een paar plaatjes van die beestjes, die ik vandaag geschoten heb. Wonderbaarlijke constructies zijn het. En vandaag is ook RTL4 in Gennep geweest voor het programma "Uitstel van executie" met Martijn Krabbé. Het betreft een huis op het Pagepark, Papierschepper 34, dat al bijna meteen (nu dus al 2 jaar) te koop is gezet. (LINK) De mensen konden blijkbaar niet aarden in Gennep. Morgenavond is de uitzending, maar ik weet niet of Gennep dan al aan de beurt is. En of ze succesvol zijn? Ik weet het niet. Ik hoop het voor ze, want leuk is anders. Ik weet wel dat in Gennep steeds meer te koop staat en dat er nog heel veel gebouwd gaat worden. (Promotiefilmpje van het programma)

Stadswandeling

In Gennep kun je een stadswandeling maken onder begeleiding van 1 van de stadsgidsen. Die leiden je rond door de oude stadskern en vertellen je over de bezienswaardigheden en de historie. Ik zag vandaag nogal wat groepen, buurten, families en andere groepen her en der in Gennep, op fietstocht, aan het wandelen, aan de barbecue. De familie van Rens had vandaag een stadswandeling als onderdeel van hun familiedag. En ze kwamen natuurlijk ook bij het "oudste huis", het huis dat als 1 van de enige huizen de stadsbrand uit de 16e eeuw overleefde. In dat huis heeft opa van Rens nog kippen en champignons gehouden. En ook werden er de buurtfeesten van de Molenstraat gehouden. De schuur met de trapgevel is inmiddels gerestaureerd en in volle glorie te bewonderen. Overigens is het nog de vraag wat vroeger de status van dit huis geweest is. Gezien de ligging kan het met slot Loonenstein te maken hebben gehad, het Gennepse stads-slot dat in 1431 werd afgebroken (het lag ongeveer tegenover de huidige Martinuskerk). 1 van de torens van het slot heeft men toen laten staan en daar werd een windmolen van gemaakt. Tot deze midden 19e eeuw afbrandde en weer werd opgebouwd, maar niet op dezelfde plaats. U raadt het: de Reus aan de Ottersumse weg. Frank zorgde voor het foto-verslag van de Gennepse stadswandeling. Veel plezier:

en een paar plaatjes van vandaag voor de liefhebber.

Summertime 23 aug: Modeshow en muziek

Zaterdag 23 aug. Eén van de laatste zaterdagen van de "Summertime-optredens". Ditmaal met het optreden van de groep Spaanse Peper, maar ook met modeshows van de Gennepse modezaken. Om die reden, begon de middag al om 13:45h. Om kwart voor drie verstoorde de regen even de middag. Gelukkig werd het na een kwartiertje weer droog. Een foto-album en een kort filmpje met de geshowde kleding.

Filmpje

En natuurlijk een filmpje van alle modellen en geshowde kleding

1967

David de Wolff stuurde een leuke dia uit 1967. Hij zat in de bus die van Nijmegen kwam.Toen de bus de markt passeerde was daar een manifestatie aan de gang die David vanuit de bus gefotografeerd heeft. Zo te zien is het koninginnedag. De schooljeugd (ik zie oa meester Wennekers) geeft de jaarlijkse aubade aan het gemeentebestuur (burg Gilissen, wethouders Peters (de Knip) en vd Broek samen met gemeentesecretaris Martens en een aantal mensen van het Oranjecommittee (ik meen dhr Corstjens en dhr Nikkessen te herkennen). Volgens mij staat mijn eigen vader zelfs op de achtergrond nog op deze dia. Overigens zijn diverse schoolalbums weer aangepast, evenals de lijst met bijnamen. Iedereen bedankt voor de bijdragen.

Helaas geen futen

Ik liep gister over de Niersdijk toen ik tot mijn verbazing het hele gezin fuut op de Niers zag. De fuut is een schuwe visvangende watervogel, die, als je dichterbij komt, snel onderduikt en dan 20m verder weer tevoorschijn komt. Ditmaal was de familie fuut compleet. De ouders en een van beide had 3 kleine fuutjes op de rug. Helaas had ik geen camera bij me. Vandaag heb ik dus maar mijn camera meegenomen in de hoop dat ik de familie fuut opnieuw zou aantreffen. Verleden jaar kon ik 1 van de ouders met een visje in zijn bek voor de kleintjes op de foto vastleggen. Helaas. Wie wel op de Niers waren was familie zwaan. En natuurlijk is er langs de Niers altijd veel moois te bewonderen.

Feest op De Ratel (18 aug)

Basisschool De Ratel bestaat dit jaar 40 jaar. En dat wordt natuurlijk groots gevierd. Zo is er in september een reünie gepland. Maar het begint natuurlijk met de ontvangst van de kinderen bij aanvang van het nieuwe school (en dus ook jubileum-) jaar. Een ereboog, een rode loper, een erehaag van onderwijzers, de joekskapel, ballonnen, een verjaars-tractatie en de aankleding van de herinneringsboom (nu symbolisch. Later wordt deze in het ècht aangeplant). Dankzij Pascal Nogarede heeft Gennep.nu (via juf Margo) een foto-verslag van de festiviteiten. Veel plezier.

Weer, verkeer en jubileum

Onze enige echte Gennepse weerdeskundige, pastoor Huisman, had weer voor goed weer gezorgd. Dat mocht ook wel, want er was een jubileum.

De Mariakapel aan de Groes staat 70 jaar. En 15 augustus was het natuurlijk Maria Hemelvaart (als oud-misdienaar moet je zoiets tenslotte weten).

Dàt èn het jubileum werd vandaag gevierd met een goed bezochte openluchtmis, waarvoor de pastoor vooraf goed weer gegarandeerd had

VROEGER

Het weer was dus ook geschikt om eens een stukje verder te wandelen, zoals naar de Maasbrug.

De schilderwerken duren een stuk langer dan oorspronkelijk ingeschat en zullen wel niet voor midden april/mei volgend jaar klaar zijn.

Minder amusant is het verkeer, en dan met name de wielrenners die, bij een beetje zon, uit alle hoeken en gaten te voorschijn komen.

Daar is op zich niks mis mee. Maar waarom ze dan in grote hordes, twee aan twee, zonder bel en het hele pad in beslag nemend door Gennep moeten stormen, is mij een raadsel.

Ik ben gepasseerd door tussen de 200 en 250 wielrenners en 2x zaten ze zelfs tegen mij aan (ik was te voet)

Dan kun je beter door de lucht gaan.

Vanavond is het een stuk slechter afgelopen in het verkeer, met helaas 2 doden bij een verkeersongeluk op de rondweg richting Gennep (afslag Heijen).

Triest vooral voor de familie, maar ook voor de hulpverleners. Gennep.nu heeft wel foto's maar ik vind dat eerlijk gezegd niet passen.

Op mijn wandeling kwam ik ook nog dit plaatje tegen.

De vraag is, hoeveel informatie de menselijke geest nu eigenlijk kan bevatten. Al deze (informatie) borden binnen een afstand van 40-50m.

Er zijn meer van dit soort situaties.

De fuut op de Niers heeft overigens tenminste één kleintje.

En het actiecommittee Norbertushof is vanmiddag weer bij elkaar geweest om de stand van zaken te bespreken en als voorbereiding op de volgende bespreking met de direktie van Pantein (1 sept). Ik hou u op de hoogte.

Ze zijn er nog alle 4!

Ik bedoel natuurlijk de zwanen-jonkies en niet deze 4 muzikanten die vanmiddag in het kader van Summertime optraden op de Markt.

Nederpop dit maal.

Meer om te luisteren dan om te kijken. Een paar plaatjes deze keer

Het was in ieder geval mooi weer vandaag. Maar dat mocht onderhand ook wel na een onstuimige week, waar het zo nu en dan eerder november dan augustus leek.

Het mooie weer heeft overigens ook een aantal minder aangename kanten. Het zorgt namelijk voor insecten.

Gelukkig is dat weer goed voor vogels en zo zijn we weer terug bij de titel, de zwanen namelijk, want dat zijn tenslotte vogels (ook al eten ze geen insecten). Pa, ma en de 4 "kleintjes" maken het goed en doen u de groeten.

 

Summertime-9augustus

Summertime weer deze zaterdag. Deze keer met een aantal professionele acts, in het kader van Limburg festival. Eerst de Chipolatas uit Engeland die al jonglerend met zijn 3-en een straatact opvoerden en daarna uit New York de USA Breakdancers. En ook deze voerden een aansprekende streetact op waarbij het publiek volop betrokken wordt. Ik heb met plezier (en met verbazing) staan kijken. De middag werd afgesloten door Toon "de Kroon" op zijn Schotse doedelzak. En, zoals het hoort, was Toon natuurlijk volledig in tenu, met kilt dus. Of ie zich aan àlle kledingregels gehouden heeft, dàt weet ik niet..... Een impressie van Gennep.nu. En verder: Ben van Bergen wist te melden, dat bij/na die ballonvaart er een huwelijksaanzoek is gedaan door 1 van de ballonvaarders. Voor meer foto's zie de website van Ben: LINK . Ook kreeg ik een berichtje van Judith Stevens over het aanstaande 40jr jubileum van de Ratel, welk op vrijdag 12 september groots gevierd gaat worden. U kunt zich nog aanmelden. Zie ook de speciale website van deze reünie en jubileum: LINK de Ratel . Maar nu eerst de update met Summertime 9 aug 2008. Veel plezier. O ja: die Amerikaan op de middelste foto hieronder, die sprong dus zonder springplank of wat dan ook over 5 man (dapperen trouwens!).

K

Heeft u overigens ook die imposante openingsceremonie van de OS in Peking gezien? Er is overigens zo te zien nog net zoveel smog als verleden jaar, toen ik voor mijn werk in Beijing moest zijn. (zie: een Gennepenaar in Peking). Er zijn veel mooie foto's van die opening gemaakt welke op internet te bezichtigen zijn. Zie oa: LINK 1 en ook LINK 2 .

Komkommertijd

Het is ècht komkommertijd.

Niet veel te beleven behalve een verdwaalde ballon die over het Gennepse vliegt.

Half Nederland is op vakantie zoals op de weg goed te merken is. Het is een stuk aangenamer rijden zonder files.

De reiger waagt zich zelfs in hartje Gennep zoals op deze foto's die Henk stuurde (het is een dak in de Steendalerstraat)

Maar vooral in het weekend is het gezellig druk in het Gennepse. Summertime is een duidelijk succes, waardoor Gennep weer wat aantrekkelijk wordt voor toeristen.

de gemeente heeft daarop ingespeeld en inmiddels de planken van de bankjes (waar 5cm begroeiing op zat) laten vervangen.

En ook begroeiing op het Heilig Hartbeeld in de Wagenstraat.

waar de handen van het beeld voor de zoveelste keer weer eens beschadigd zijn..

De Gelderlander bericht over postbodes die een andere baan krijgen, waar in mijn gastenboek dan weer over gemopperd wordt. Alhoewel er natuurlijk wel degelijk het een en ander gebeurt.

Bommen en granaten (zou kapitein Haddock zeggen). Het klusje achter de Gennepermolen van het opruimen van het daar gestortte puin wordt wel héél erg duur.

de kosten gaan meer dan één miljoen euro bedragen!!!!

En dat zou een goede oplossing voor het noodbejaardenhuis niet kosten.

Pantein doet de laatste weken erg zijn best om e.e.a. te verbeteren . De lift is gerepareerd en er is koeling in de gangen aangebracht. Na het laatste gesprek met de actiegroep heeft men zelfs binnen 1 week de gaten in de buitenwand aangebracht voor de airco's in de kamers, zoals ik ze in dat gesprek geadviseerd had.

Maar het blijft aanmodderen en het had nooit zover mogen komen. Dat kunnen de 3 betrokken partijen bij de ontwikkeling van het plan Opdelogte (Pantein, Maasland en de gemeente) zich aanrekenen.

Als een nieuw bejaardenhuis in het plan ingetekend was op de plek van bv de flats aan de Brugstraat, dan waren die barakken helemaal niet nodig geweest en hadden de bejaarden maar 1x hoeven te verhuizen.

Er zijn nog een serie zorgpunten bij de huidige noodbehuizing. Het klimaatprobleem is nog niet echt opgelost (zeker niet voor de kamers) en slechts 1 lift (storingen/onderhoud) betekent dat de mensen op de 1e verdieping dan opgesloten zitten. En er zijn nog een aantal problemen (riolering/stank, drinkwater) die opgelost moeten worden. En dan heb ik het nog niet eens over iets simpels zoals dat vanwege de indeling de mensen niet eens een nachtkastje naast het bed kunnen hebben.

Groot zorgpunt vind ik het risico van brand en vooral de mogelijkheden van ontruiming. Er zijn 's nachts maar 2 verzorgenden aanwezig en de lift mag niet gebruikt worden... Veel van de bewoners zijn slecht ter been en zullen in paniek raken bij rook en/of alarm. Probeert u zich eens een voorstelling te maken.

Mijn advies is dan ook om een 2e (brandweer)lift aan de zuidzijde te plaatsen, vooral met het oog op evt ontruimingen.

Voor een fractie van de kosten van het opruimen van het puin van de gemeente is er veel te verbeteren. Iedereen in Norbertus in eigen airco kost niet meer dan € 40.000 en dat is maar 4% van de opruimingskosten van het puin achter de Gennepermolen.

En een 2e (brandweer)lift is ook beschikbaar bij storing/onderhoud van de bestaande lift, zodat de bejaarden niet meer opgesloten zijn. Verder is het raadzaam toch nog een keer goed na te denken over brand-/rookdetectie, technische inrichting en te nemen maatregelen. (ook al heeft de brandweer het gebouw goedgekeurd en heeft de gemeente een gebruiksvergunning afgegeven)

U ziet het: komkommertijd.

 

 

En tòch gebeurt er nog vanalles.

Lucht en water

Marco heeft de afgelopen dagen op het water (van de Maas) doorgebracht en stuurde een verzameling foto's van de waterkant in en rondom het Gennepse. En verder hebben Frank en ik onze jaarlijkse rondvlucht gemaakt om Gennep vanuit de lucht vast te leggen. Dit was nu alweer het 4e jaar. Als voorproefje een album met ruim 30 foto's. Veel plezier. (indien u 1 of meerdere foto's op groot formaat wilt hebben, stuur dan even een mailtje)

De waterkant foto's van Marco
De luchtfoto´s van Frank en mij
Za-avond 26 juli: Thundertime

Een heuse wolkbreuk zaterdag-avond en jammer voor de mensen die een barbecue hielden. Maar nog meer jammer voor de mensen die overlast hadden van al dat water. Dankzij Yannick hebben we wat plaatjes van de situatie op de Niersweg. Daarnaast nog wat andere plaatjes. De kwaliteit van die laatste foto's, die ik zelf laat op de avond gemaakt heb, is niet denderend, maar ja.

De hele Niersweg stond blank tot op het trottoir en het water stroomde de kelder binnen
Yannick: "Nou zijn de dijken verhoogd en hebben we toch nog een overstroming."
2 uur na de bui stond het tankstation aan de Spoorstraat nog blank
waterballet bij AH
en ook aan de Brugstraat moest de brandweer garages leegpompen
Summertime-Thundertime

Vanmiddag was het Summertime, vanavond was het thunder-time. Meldingen van wateroverlast van de Dragonder, van de Niersweg, een waterballet bij AH en de Emmastraat stond helemaal blank, alhoewel het laatste niet echt bijzonder is. Maar vanmiddag op de Markt was het gezellig druk. Velen haalden een ijsje bij de ijssalon de Niers die verhuisd is naar de Markt (hoek Houtstraat) en aan het begin van de middag officieel geopend werd. Helaas was het geplande Turkse muziekgezelschap verhinderd, maar gelukkig konden een aantal invallers van Gennepse bodem gevonden worden. En ook de buikdanseres was present, die zich in de aandacht van de camera's van Magic en de M&N Bode mocht verheugen. Een impressie van Gennep.nu. Klik op 1 van de foto's of op het filmpje.

25 juli

"Artorix" stuurde weer een nieuw (kunstig) plaatje, genaamd "Stork-City". Op de achtergrond zien we de "sky-line" van Gennep achter de Niers op de voorgrond.

Morgen is het weer "summertime" en nu met een heuse buikdanseres.... En voor diegenen die het er te warm van krijgen. Morgen wordt ook de nieuwe ijs-salon aan de Markt geopend. Kunnen ze meteen afkoelen.

Waar het inmiddels ook een stuk koeler is, is in huize Norbertus. In ieder geval de gangen zijn al behoorlijk veel koeler geworden na de installatie van de koeling. Ook was een zonwerings-bedrijf druk bezig om de zonne-schermen beter te krijgen. Pantein maakt geval progressie en heeft goed geluisterd naar de op- en aanmerkingen van de actiegroep. Dat is in ieder geval positief te noemen. Ikzelf heb van het pas gemaakte gat in de buitengevel (voor de luchtslang van de airco) gebruik gemaakt om een waterafvoer naar buiten te maken. Het leegmaken van het waterreservoir gaat mijn schoonpa niet zo goed meer af en op deze manier is het niet meer nodig, want loopt het condenswater via een slang rechtstreeks naar buiten..

Geen avondrood maar wèl nevel

De koeien in het Niersdal waren vanavond nauwelijks te zien vanwege de grondnevel, voorbode van het komende mooie weer.

AVG is druk bezig met de bodemsanering achter de Gennepermolen (en met de discussie met de gemeente over de kosten)
Het schilderwerk van de Maasbrug duurt nog ff. Ik vraag me af of ze het dit jaar wel redden. Persoonlijk vind ik het kleur-verschil oud-nieuw nou niet echt opvallend.
En in het bejaardenhuis zijn de 1e (koel-)voorzieningen aangebracht. Ook worden openingen in de kamers gemaakt zodat de mobiele airco's rechtstreeks naar buiten kunnen afvoeren. Ik vermoed dat nog meer maatregelen nodig zullen blijken te zijn.
De vroegere bakkerij Nillesen waar een winkel met appartementen zal verrijzen. En hoe het eruit komt te zien? LINK Valt al met al niet tegen en een positieve toevoeging aan het straatbeeld.
En ook dit pand zal binnenkort verdwijnen. Vroeger de smederij van Vatje Beckers, in 1963 de 1e supermarkt van JL en straks een plein. (en met kermis het kermisterrein)
Avondrood.....water in de sloot?

Zoekplaatje (wie helpt?)

Harry van der Kamp bracht vanmiddag wat spullen en onder andere de foto rechts. Het moet een opname zijn van de mensen uit de Emmastraat tijdens carnaval. De foto is gemaakt op het Wilhelminaplein (toenmalig de bongerd van de Tulakker) en dateert waarschijnlijk uit begin 50-er jaren. De kiosk staat er natuurlijk al lang niet meer.

Misschien herkent iemand 1 of meerdere personen op de foto. Dat zou leuk zijn. (of het verhaal bij de foto). Het overige materiaal van Harrie verwerk ik binnenkort in een special, met ondermeer de beschrijving door Wiel van Dinter van de geschiedenis van de Emmastraat, maar ook de handgeschreven beschrijving van mevr Metselaars over de evacuatie en thuiskomst van 1944-1945. En weet u niet wie Harry van der Kamp is? Dat is/was Genneps 1e prof-wielrenner. Hij fietst tegenwoordig nog steeds rond, alhoewel hij (als ik dit schrijf) toch alweer 78 moet zijn.

50-er jaren: Mensen uit de Emmastraat

De tenten zijn weer droog

Jong Nederland afdeling Gennep heeft deze week haar jaarlijkse kampweek gehad, dit jaar in Well. Gisteravond zijn de tenten op het eigen terrein bij de blokhut weer opgezet om te drogen en vanmiddag (za 19 juli) is alles weer droog opgeborgen. Vanavond wordt de kampweek door de leiding afgesloten met een natje en een droogje.

Ook interessant was de "Scoop" die de M&N Bode deze week had. In de M&N Bode stond namelijk al een uitgebreid verslag van de gebeurtenissen tijdens de kampweek en werd ondermeer verslag gedaan van wat er op de volgende donderdag allemaal gebeurd was..... .......

Ook vandaag was het weer Summertime op de Markt. Vanochtend was men bezig met het podium en 's middags was er het optreden. Het was iets minder druk dan de afgelopen keren, hetgeen te maken kan hebben met het dreigende weer van vanmiddag.
Langs de Niers gaat ondertussen alles zijn gangetje.
Fietsbrug

(nav de discussie in het gastenboek)

Een (4e) brug over de Niers zou het wellicht mogelijk maken dat de 4daagse door Gennep komt, zoals (heel) vroeger al het geval was.

Vorige maand was een informatie-zitting in het Ottersumse over deze brug, de gewenste uitvoering en vooral de meest gewenste lokatie.

De voorkeur in het Ottersumse tijdens die avond ging uit naar de variant die uitkomt bij het voormalige loospunt van de Page (thv Pr Irenestraat).

Ik heb op het plaatje behalve 2 mogelijke lokaties (thv Hoesen/PicaMare) en thv Pr Irenestraat ook de voornaamste bestemmingen in Gennep aangegeven (variërend van stadhuis, bieb, apotheek, zwembad, politie, busstation, bejaardenhuis t/m de supermarkten). Ikzelf vind de Hoesen variant veruit de meest logische (ligging, kosten, aantasting Niersdal, gebruiksmogelijkheden), maar het zijn vooral de Ottersummers die het zullen moeten zeggen, want dat zijn waarschijnlijk de voornaamste gebruikers.

Overigens zou een loop-/fietsbrug in de Maaskemp ook niet verkeerd zijn. Dan kun je de Maaskemp in, de Niers over en vervolgens bv via de Henakker weer terug.

Gennep-Ottersum

voor de volledigheid is op het plaatje links de grens tussen Ottersum en Gennep globaal aangegeven.

Vuurwerk Cuijk

Gisteravond was weer het traditionele 4daagse vuurwerk in Cuijk. Mooi om te zien en een mooie uitdaging om te fotograferen.

Héél misschien kan in de toekomst de 4 daagse nog eens door het centrum van Gennep komen (50km), als de Niersbrug er zou komen.

Dáárvoor zou PicaMare-Hoesen vermoedelijk wel het beste traject zijn. Nijmeegseweg-centrum Gennep-Picardie-PicaMare-Niersbrug-Kleineweg-centrum Ottersum en verder..

Is iemand een kinder-buggy kwijt?
Er ligt er namelijk 1 achter de 2nd hand shop. 3-wielen met een reserve-wiel, plus een los inzetstuk voor een kind. Ziet er niet erg versleten uit. Zie foto meteen rechts. Daarnaast: vanochtend was het miezerig weer, zoals deze hortensia laat zien. Later knapte het aardig op en zelfs nog zodanig dat op de foto helemaal rechts jacht gemaakt moest worden op een wespe- of wellicht hommel-nest
Zoopark

Vakantie 2008. Een mooie gelegenheid voor een bezoekje aan Zoopark Overloon. Plaatjes van Nellie en van mezelf

crow meeting area

Hongerig
biologisch-dynamische grasmaaier, met spanbreedte van 4m
Henakker
Maanmannetjes aan het werk achter de Gennepermolen
Zomer 2008

Het was vandaag 14 juli dan eindelijk een mooie zomerse dag en dat scheen de natuur ook te vinden. Familie zwaan aan het diner, terwijl een passerende fuut belangstellend toekijkt. Parende vlinders, een spin die op wacht staat (ben benieuwd of u hem vindt) en hommels die van bloem tot bloem vliegen, op zoek naar honing. maar ondertussen bedekt met stuifmeelkorrels. En de bramen beginnen al rijp te worden, erg vroeg dit jaar.

Zon

De zon schijnt zowaar. Dat mag onderhand ook wel, half juli. Afgelopen week was het weer niet al te best zoals ook blijkt uit de foto van Ton Peters. En ikzelf ben een paar keer goed nat geworden. Gelukkig viel er gister bij het kindertheater in het kader van Summertime op de Markt alleen maar een enkel drupje. En nu maar hopen dat we een paar zonnige dagen krijgen. Ook niet verkeerd voor de 4-daagse.

Summertime, 12 juli: kindertheater
AVG is dan toch inmiddels begonnen met de klus bij de Gennepermolen
Schoenmakerij Teunissen (Gerrit) in de Emmastraat

Een tijdje geleden heb ik een nieuwe special online gezet met foto's van Ton Teunissen.

Aug 2007: Ik ben Ton Teunissen, zoon van de schoenmaker (Gerrit) uit de Emmastraat. Vandaag was ik in Gennep om vader in huize "Norbertushof"op te zoeken. Hierna hebben we op de markt nog wat gezeten en kwamen we Sjaak Noy tegen, die me ook herkende. Van hem hoorde ik over het bestaan van jouw site. Zelf woon ik al 40 jaar in Venlo, waar ik vorige week met FPU ben gegaan. Mijn vader Gerrit Teunissen had een schoenmakerij in de Emmastraat, die later (60-er jaren) overgenomen is door mijn neef Frans Teunissen. Diezelfde neef Frans Teunissen had later een schoenmakerij annex schoenwinkel had op de Zandstraat. De nieuwe foto's zijn ook toegevoegd aan de webspecial van Ton: LINK

De schoenmakerij aan Emmastraat 10
Emmastraat 10
Hier vanuit de Middelweg

Links de schoenmakerij met de namen.

Rechts het uithangbord van toen.

In 1962 werd de Popla-fabriek van de Page officieel geopend. Elders op deze site staan meer foto's van deze gebeurtenis. Speciaal vanwege de opening van de nieuwe fabriek waren Laplanders ingevlogen die een tentenkamp hadden vlak naast de nieuwe fabriek. (zie ook de website van de Page: LINK )
Brand(je) in de Wagenstraat

Om 11:53h was de 1e melding van een buitenbrand. Om 11:56h was het een uitslaande middelbrand en om 11:59h reed de 1e brandweerwagen door de Middelweg voorbij richting Wagenstraat, waar een schuurtje in brand stond.

Het rookte (en stonk) behoorlijk.

Toevoeging

Ton staat ook op deze foto en wist zelfs alle namen van alle misdienaars. De foto is in 1954 gemaakt voor de in aanbouw zijnde Martinuskerk. De Maria Sterre der Zee viering startte vanuit de onderkerk, omdat de Martinuskerk nog niet gereed was. Zie ook de special over deze gebeurtenis in 1954:

SPECIAL 1954 Maria Sterre der Zee

Landjuweel, Sterre der Zee, zomerfestival
Ton Teunissen (website) stuurde een aantal leuke foto's uit de jaren 50 en 60. Oa 1954 (Sterre der Zee inhalen), 1962 (carnaval in de Middelweg) en 1966 (Landjuweel, gilde). Ik heb een nieuwe special gemaakt van deze foto's (ook toegankelijke vanuit specials.
En verder stuurde Geert Peters een aantal foto's van het zomerfestival in Oeffelt, u weet wel, met die poppen van stro.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel