Pantein/Mooiland verwachten gezondheidsproblemen

Uit de persverklaring van Pantein, Mooiland-Maasland en de gemeente Gennep blijkt dat deze 3 partijen klaarblijkelijk zelf gezondheidsproblemen verwachten op de Norbertushof vanwege de warmte in dit noodgebouw voor de Gennepse senioren: men stelt:

" Er zijn 10 mobiele airco's gekocht, die worden uitgeleend aan bewoners, die als gevolg van de warmte gezondheidsproblemen ondervinden"

Ik vraag me af: Moet de rest op een houtje bijten of zo? En hoe zit het met de 11e bewoner met gezondheidsproblemen vanwege de warmte? Over de (enkele) lift met gebreken, waardoor deze Gennepse senioren in feite opgesloten zitten en de andere problemen zal ik het nog maar even niet hebben....

Zelfs de Telegraaf besteedt vandaag aandacht aan de Gennepse senioren in hun barakken LINK

Op het internet.............

En omdat het zo'n belangrijk onderwerp is: nog enige brieven en stukken van de actiegroep:

Klachtenbrief van 12 mei 2008 aan Maasland

Klachten-overzicht van 25 juni 2008

Brief voor hulp en ondersteuning aan de gemeente Gennep (28 juni 2008)

Dakloze kraaien

de kraaien in de oude toren op het kerkhof moeten op zoek naar een nieuw onderkomen

1,2 miljoen kost de restauratie. Een goede zaak. En dus een zeer aanzienlijke bijdrage van het rijk (OC&W): €747.427,- . En nu nog geld voor koelte voor Norbertushof......

Actiegroep voor beter onderdak Norbertushof

Deze kop las ik vandaag in de Gelderlander (1 juli 2008, pagina 16).

De afbeelding rechts is misschien beter om te laten zien wat er aan de hand is. En dan hebben we het verder maar niet over de lift die het telkens begeeft zodat de bewoners feitelijk opgesloten zitten op hun verdieping.

 

Medewerkers Pantein en Maasland zitten in kantoren met airco, evenals de bestuurders in Gennep.

En de bejaarden worden in barakken gestopt, met gammele zonwering en zonder klimaat-voorziening en dat terwijl ze er in tegenstelling tot die anderen 24uur per dag (moeten) doorbrengen.

Wie zijn eigenlijk kwetsbaren in onze samenleving?

Waar kan ik me aanmelden voor deze actiegroep? En andere inwoners van Gennep willen misschien ook wel mee doen of steunend lid worden.

Een "klusje"

Ik ben de laatste weken druk bezig geweest met de voorkeant van mijn huis. Voor de geïnteresseerden daarom een update. Het verhaal begint bij de bussen, die jarenlang door de Emmastraat gereden hebben met hier en daar desastreuze gevolgen voor het metselwerk door het gedreun van de zware bussen. Gelukkig is dat in 1983 gestopt. Maar de scheuren moeten natuurlijk wel een keer verholpen worden. Zo ook de giga scheuren in de bloembak voor ons huis. (het huis staat zo'n meter hoger dan de weg.). Ik heb de scheuren eerder al 3x opnieuw opengehakt en gerepareerd, maar ze bleven terugkomen, Bovendien was onze voordeur zo langzamerhand aan vervanging toe. Ik had het onderste stuk al een keer vervangen, maar dat geeft slechts beperkte tijd soulaas. Tijd voor een grotere ingreep dus: Frank en ik hebben eerder dit jaar al een nieuwe voordeur geplaatst (inclusief kozijn). (alhoewel: het was meer Frank, terwijl ik toekeek).

Gelukkig kwam Frank me helpen bij de sloop
Waar we nogal wat tegen kwamen (6m3 puin voor AVG)
zoals deze oude riolering van gres plus een compleet gescherude (ondiepe) fundatiebalk
Zoals gebruikelijk een klus met tegenvallers dus. Ik heb toch maar een nieuwe riolering gelegd.
En een kist voor een nieuwe (diepere) fundering
Hier zijn we al een eind op streek.
De fundering is gestort, de aanzet voor de nieuwe bloembak heb ik in B2 blokken gemetseld
En |Theo vd Rijt heeft de nieuwe trap en stoep van leistenen platen gemaakt
met een opstapje van opzij.
Daarna volgt het schoonmetselwerk
En vandaag is de nieuwe bloembak dus hoog, inclusief de rollaag rondom. Het enige wat nog rest is het voegwerk (knipvoegen natuurlijk) en het schoonmaken en opvullen van de bak.

Nu nog glas in de voordeur, afschilderen, een nieuwe bel (drukknop van RVS), een nieuwe brievenbus (RVS) en de andere afwerkingen.

Een zomeravond-concert (29 juni 2008)

Niet alleen is er dit jaar "Summertime", dat elke zaterdag op de Markt wordt georganiseerd. Deze zondag, 29 juni, droeg ook de harmonie haar steentje bij aan de promotie van Gennep door het geven van een zomer-avond-concert op de Markt.

Harmonie Unitas et Fidelitas gaf een sprankelend concert op de Markt, waar het gezellig en goed toeven was.

Een impressie van Gennep.nu

Een zegening en een opening op 29 juni 2008

Vanochtend zegende pastoor Huisman als elk jaar weer de auto's en de andere voertuigen en wielen. Van kinderwagen, rollator, tot cabriolet en 30 tonner. En rond 12:00h werd vanmiddag de gerenoveerde Heijenseweg geopend door wethouder Arnold Janssen, waarna de buurt de balonnen opliet en zich opmaakte voor een heus straatfeest midden op de (voor deze gelegenheid afgesloten) Heijenseweg. Een impressie van beide gebeurtenissen. Veel plezier.

De autozegening
De opening van de Heijenseweg
Niersvalley 2008

En vanavond was natuurlijk ook Niersvalley. Bij de Niers in de "voortuin" van pastoor Huisman. Ze hebben het getroffen met het weer en was volgens mij drukker dan afgelopen jaar. Klik op de foto links voor een impressie.

Ook het stadhuis levert telkens weer mooie plaatjes op. (foto rechts) Wellicht mooi als screensaver? Veel plezier.

28 juni 2008 Summertime èn de finish van de 4-daagse

Summertime

 

Finish jeugd4daagse

 
As zondag 17:30h concert van de harmonie op de Markt

Concert harmonie

de 2e zaterdag van "Summertime", waar gedurende de zomer elke zaterdag optredens op de Markt zijn georganiseerd.

Zaterdag 29 juni ware er diverse koren, ondermeer Cheers, het Vocaal, Suc-seven en hield Mirso een openbare master-class schilderen. Het was gezellig druk en zo goed als droog.

Een korte impressie (ik was vanmiddag tenslotte een bloembak aan het metselen) met ondermeer Cheers, het Vocaal, de schilders en het publiek. Veel plezier.

Onze "embedded" fotograaf, Goof, heeft de 4-daagse met succes volbracht.

Daarom een impressie van de laatste dag en intocht van de 51e jeugdvierdaagse van Ottersum

 

 

as zondag om 17:30h geeft de harmonie weer een gezellig concert op de markt. Op het vorige (jubileum) concert was het erg gezellig, zoals de foto's wel laten zien

 

 

 

De "Wandelcam" op de 3e dag, de vrijdag

Ook dit jaar heeft Gennep.nu weer een fotograaf "embedded" in de wandelkaravaan.

In navolging van de Pietencam en de eerdere "embedded" fotoseries als extraatje een serie van de 3e dag van de Ottersumse jeugdvierdaagse door onze embedded fotograaf Goof.

De "Wandelcam" op de 2e dag, de donderdag

Ook dit jaar heeft Gennep.nu weer een fotograaf "embedded" in de wandelkaravaan.

In navolging van de Pietencam en de eerdere "embedded" fotoseries als extraatje een serie van de 2e dag van de Ottersumse jeugdvierdaagse door onze embedded fotograaf Goof.

Klik op de foto links voor deze impressie. En ook 4 korte film-impressies:

De "Wandelcam"

Ook dit jaar heeft Gennep.nu weer een fotograaf "embedded" in de wandelkaravaan.

In navolging van de Pietencam en de eerdere "embedded" fotoseries als extraatje een serie van de 1e dag van de Ottersumse jeugdvierdaagse door onze embedded fotograaf Goof. Hij heeft geen melding gedaan of ie al dan niet blaren had opgelopen.

Klik op de foto links voor deze impressie.

De jeugdvierdaagse van 2008 in Gennep

De Ottersumse jeugdvierdaagse is weer van start gegaan en wel onder een stralend zonnetje.

Als vanouds voert de 1e dag naar het Gennepse, waar de rust bij de blokhut gehouden wordt.

Daarna gaat het over de Niersdijk en Niersbrug terug naar het Ottersumse land.

Een impressie van de rust bij de blokhut en van de wandeltocht over de Niersdijk. Iedereen die in Gennep geweest is, staat wel op de foto. Veel plezier.

de blokhut
de Niersdijk
Het "groene goud"
Het is weer een tijdje geleden sinds de laatste update. Ik heb het druk met de sloop en weer opbouw van de bloembak en trap aan de voorzijde van mijn huis. De bloembak heeft van het jarenlange busverkeer door de Emmastraat teveel te lijden gehad en ook de riolering was dringend aan vervanging toe. Maar binnenkort volgen weer nieuwe updates. Morgen begint de 4-daagse in ottersum, zondag speelt de harmonie op de Markt en as zaterdag is het Niersvalley bij de Niers. Naast de plaatjes van bloemen ziet u geheel rechts hieronder hoe men heel ijverig de keien en stenen weer aan het verwijderen is die de aannemer van de dijkverhoging op het terrein had achtergelaten. Maar de titel van deze update slaat op iets heel anders......... LINK Gennep gaat met zijn tijd mee, zullen we maar zeggen. ;-)
Krakers dichterbij ver van huis

Johan stuurde een actuele cartoon nav de recente uitspraak van de rechter over de krakers op het terrein van dichterbij

(ook toegevoegd aan de Gennep.nu cartoon-pagina)

De MAVO in 74 en een Familie-site

Everdine Coumans-Donker stuurde een klassefoto van de brugklas van 1974 van de MAVO en zelfs een met alle namen. De foto wordt toegevoegd aan het webalbum van de MAVO: LINK.

Sjef Smeets stuurde ook een mailtje. Hij stuurde ook een verbeterde versie mee van de foto van het gemeentehuis (LINK) die in de special over de familie Smeets (LINK) stond

Sjef vertelde verder: a.s. zondag heeft onze Richard (je weet wel, de kunstschilder) een project dat 's morgens start op het Clausplein bij Den Haag. Het betreft een 10-tal Scania trucks met oplegger. Deze opleggers zijn aan> beide zijden voorzien van zijn schilderijen. Om ca. 10.00 uur rijden ze weg richting Floriade-terrein bij Venlo maar ze doen uiteraard ook Gennep aan.
Ze zullen naar verwachting om ca. 12.30uur in Gennep zijn waar de burgemeester opstapt naar Venlo. Onderweg worden ook de overige burgemeesters van de aan de Floriade deelnemende gemeenten opstappen

Overigens stuurde Sjef ook een link mee naar een familie-website van de familie Smeets: een aanrader om eens te bekijken. Veel plezier.

Matigheid en Genoegen

De harmonie bestaat dit jaar 190 jaar, Vitesse bestaat dit jaar 100 jaar, maar er is nòg een jubilaris. De Gennepse toneelvereniging Matigheid en Genoegen bestaat dit jaar 90 jaar. En dat de vereniging nog springlevend is moge bv blijken uit het feit dat Matigheid en Genoegen afgelopen weekend een van de genomineerden was voor de LFA Toneelprijzen 2008 en dat Matigheid en Genoegen de LFA toneelprijs won in de categorie vormgeving en techniek.

Water

Zondag 15 juni 2008, vaderdag. Vanmiddag regende het. Maar vanmorgen tijdens de 24e halve marathon van Gennep was het zonnig en hadden de lopers dringend water en verkoeling nodig. Carel vroeg me om wat foto's te maken. Veel plezier. De volledige uitslag van alle categorieën en alle lopers kunt u op de volgende link vinden: LINK

"Met een open raam of een ventilator kun je zelf ook voor frisse lucht zorgen."

Vandaag weer een artikel in de Gelderlander over het klimaat in de barakken waarin de bejaarden gehuisvest zijn: ARTIKEL Ik kom hier vàst nog eens op terug. Het water zetten op het dak was geen succes, want het begon te lekken. De ventilatoren op de gang zijn al verschenen. En het is nog niet eens zomer. De senioren misschien onderbrengen in het kantoor van Maasland of Pantein?

Hiernaast een link naar een verzamelpagina met een aantal artikelen over te warme verpleeg- en verzorgingshuizen: Huize Norbertus te warm

Reünie op Maria Goretti

Hiernaast zien we klas 6 van Maria Goretti van het schooljaar 1969-1970.

(webalbum Maria Goretti)

Deze klas heeft afgelopen zaterdag 7 juni een reünie gehouden. Dankzij Peter Gommans, getrouwd met een van de (toen) meisjes (en nu dames )heb ik bijgaande foto's aan het webalbum van Maria Goretti kunnen toevoegen.

Volgens de berichten is de reünie prima verlopen. Er is een stadswandeling gemaakt onder leiding van stadsgids (en oud-bakker) Willy Michels en de reünie werd afgesloten met een etentje.

1969-1970 6e klas Maria Goretti. De namen (van Angéline van Tankeren). Deze klas hield op zaterdag 7 juni 2008 een reünie.
Brandje in de Pr Beatrixstraat
Vanochtend in alle vroegte was er een woningbrandje, of beter een schuurbrandje aan de Pr Beatrixstraat (hoek Steendalerstraat). Razende reporter Goof maakte deze plaatjes. Het liep gelukkig allemaal betrekkelijk goed af.

Erg leuk: 5 Vitessenaren koninklijk onderscheiden: LINK naar bericht KLIKNIEUWS

inhalen van de koning

Vitale 190 jarige

Vrijdagavond hield de harmonie een jubileumconcert op de Markt vanwege haar 190jr bestaan.

Het was gezellig druk en veel oud-leden waren naar het concert gekomen.

een inzending van "ARTORIX"

U wordt op de koffie uitgenodigd...

door harmonie Unitas et Fidelitas, die morgen op de kop af 190 jaar bestaat. De harmonie nodigt alle Gennepenaren uit.

Jarige Harmonie trakteert op koffie.

Vrijdag 6 juni om 20.00 uur geeft de harmonie van Gennep o.l.v. Remy Beckers een feestelijk openluchtconcert op de Markt in Gennep.

Het is die dag namelijk 190 jaar is geleden dat de harmonie Unitas et Fidelitas werd opgericht. Oud leden zijn zoveel mogelijk benaderd om bij dit mooie concert aanwezig te zijn, maar natuurlijk zijn alle belangstellenden van harte uitgenodigd. . Het initiatief om een harmonie op te richten kwam in 1818 van de toenmalige Pastoor van Gennep, Pastoor van Alphen. Een foto van hem is niet beschikbaar aangezien de oudst bekende foto van 1874 is, en van Alphen in 1860 is overleden. Een afbeelding van Pastoor van Alphen is momenteel wel tussen de oud-dekens te bewonderen in museum “Kijk-je-kerk-kunst”. De oprichter van de kerkelijke harmonie bedacht de klinkende naam Unitas et Fidelitas. Dat is latijn voor eenheid en trouw.

De harmonie bestond in het begin uit een vijftal leden afkomstig uit het kerkkoor. Het eerste optreden is naar alle waarschijnlijkheid tijdens de traditionele Sacramentsprocessie in juni van het jaar 1818 geweest.

Ook aanstaande vrijdag zal de harmonie vanaf de oude Martinustoren in processie naar de Markt trekken. Deken Huisman zal de stoet gedurende de korte tocht leiden. Hoewel de harmonie niet meer de jongste is, is de muziek wel echt van deze tijd. U kunt gaan genieten van bekende stukken als het vrolijke “Brand New day” uit de musical the Wizz en het romantische “Romance” met een prachtige saxofoonsolo. Wie zich Spiderman nog herinnert kan zijn hart ophalen aan de spannende Spidermanmuziek. Al met al een zeer boeiende avond.

Én… wie jarig is trakteert, dus speciaal voor dit jubileum is er voor alle aanwezigen gratis koffie of thee én iets lekkers. Dus graag tot vrijdagavond, op de Markt!

Gennep weg....., ooievaars weg....?

Vanavond besluiten 17 individuen, op voorspraak van weer 4 andere individuen, om een einde te maken aan de gemeente Gennep. De Gelderlander: "In een ontspannen sfeertje werd in één uur unaniem besloten de gemeente Gennep op te doen heffen" Hoe triest kan het worden. En hoe kan bestuur en politiek de burger van zich vervreemden.............

Govert stuurde op het laatste moment nog een brief met vragen en een referendumvoorstel naar de gemeenteraad. Brief Goof

De ooievaars hebben het zo te zien niet meer afgewacht en lijken hun nest in de steek te hebben gelaten. Spijtig als het zo blijkt te zijn.

Of is het onweer van gisteravond als voorbode van de opheffing van de gemeente Gennep de reden geweest? Op de foto hieronder rechts zien we het vrouwtje bij het licht van een bliksemflits op het nest zitten. Wellicht heeft ook dit nest niet gedeugd voor dergelijke regenbui.

Hoe het ook zij: het einde van het ooievaarsnest symboliseert wèl het einde van de gemeente Gennep. Hieronder zien we het vrouwtje nog op het nest (dinsdagmiddag). Afscheid nemen?

Brief Goof

Voor wie de Gelderlander niet heeft (gelezen): de integrale brief van Goof aan de gemeenteraad en de pers inzake de herindelingsplannen.

EMM 100

Niet alleen Vitesse viert dit jaar haar 100jr bestaan. Ook de fanfare EMM uit Heijen bestaat dit jaar 100jr, hetgeen dit weekend gevierd werd.

Naast de 2 ponton-concerten op de Maas, was er zondag 1 juni een festival.

Een klein uitstapje naar Heijen

Jubileumwedstrijden Vitesse"08
Vanmiddag (31 mei) waren er op de Heijkuul enige jubileumwedstrijden in het kader van de viering van het 100jr jubileum van Vitesse"08. Marco Thijssen heeft voor u enige plaatjes geschoten. Veel plezier
Gevogelte
Familie zwaan in de zijtak van de Niers. Ze hebben nu nog 4 jongen (za ocht 31 mei)
Ondertussen is deze meerkoeten-familie een stukje verder druk aan het broeden
en weer een stukje verder zwemmen niet alleen eenden, maar ook een lege fles cola
Ouderen4daagse 2008

Als opmaat van een weekend waarin erg veel te doen is, was vrijdag 30 mei eerst de intocht van de ouderenvierdaagse.

De intocht ging, na de ontvangst op het gemeentehuis en voorafgegaan door de harmonie, niet naar het (nood)bejaardenhuis, maar naar het Hökske.

En daarbij voerde de intocht, zoals vanouds langs de kaasboer, die weer paraat stond met een tractatie voor de deelnemers.

Zwanen

Om iedereen gerust te stellen (zie bericht Do in het gastenboek). De foto links is van vandaag (dond 29 mei) rond 09:00h in de ochtend. De zwanenfamilie zat toen gewoon aan de zijarm van de Niers. Ik zag 's middags een bootje met mensen met hesjes die zijarm opvaren. Ik vroeg me wel af of het nou zo dringend nodig was om de jonge familie zwaan te verstoren..

En ja: het is inderdaad groot nieuws dat bij de "inspraak"-avond in Gennep over de herindeling blijkbaar slechts alleen politici gekomen zijn. In het officiële verslag alleen maar 5 punten van 5 politieke partijen. Verder 0,0 berichtgeving (gelderlander, Magic, M&N Bode). De burgers van Gennep geven hun grote gebrek aan vertrouwen in diezelfde politici te kennen geven door zich (gelukkig) zich niet voor dergelijke vertoningen te laten misbruiken.

Het is alleen twijfelachtig of die dames en heren politici er iets van leren...........

Beesel: zo kan het ook!!

Beesel? Dat is een relatief kleine gemeente in de buurt van Venlo. Beesel is bijzonder: Beesel bestaat uit de 3 kernen Reuver, Beesel en Offenbeek en heeft in totaal 13644 inwoners, een stuk minder dan de gemeente Gennep dus. Website gemeente Beesel. Op de website van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft de gemeente Beesel de hoogste score wat betreft het oordeel van de burgers over de service en dienstverlening van de gemeente. LINK. Met een beoordeling van maar liefst 9,2 verslaat Beesel alle andere gemeentes van Nederland. En gedeputeerde Driessen wilde ook deze gemeente opheffen en herindelen. Groot verschil met de gemeente Gennep is dat politiek en bestuur van Beesel dat niet zo maar pikte. LINK En met succes. De gemeente Beesel wist met vereende krachten de provincie Limburg en gedeputeerde Driessen van zich af te houden en blijft zelfstandig. Persbericht. Dames en heren politici en bestuurders hier in Gennep: voordat u een onomkeerbaar besluit neemt, op basis van een discutabel consultancy rapport, u steeds verder afkeert van de burgers die het slechts nog politiek gekonkel vinden (zie de "deelname" aan de avonden): bezint, eer ge begint. Wilt u nu echt als de personen de geschiedenis in gaan, die de gemeente Gennep doet verdwijnen???

1e mees verlaat het nest (22 mei)

Toch maar even verder snuffelen in de stukken van de gemeente. En inderdaad: interessante resultaten: een krediet zogenaamd voor een infiltratie-riool in de Willem Boyeweg, wat stiekum gebruikt wordt om een stuk van de Willem Boyeweg aan van Wijnen te verkopen voor de bouw van huizen. Ik heb begrepen dat de bewoners van de Willem Boyeweg razend zijn over wat ze de spelletjes van de gemeente noemen. LINK naar voorstel. En verder kom ik een kredietaanvraag tegen voor de aanpassing van de Nijmeegseweg (gedeelte Niersbrug-Niersweg). Deze werkzaamheden schijnen het lieve sommetje te kosten van € 265.600. Niet te geloven. Ik kan me betere (meer dringende) bestedingen voorstellen. Link naar het voorstel Wat vindt u bv van het idee om het geld te gebruiken als gemeentelijke bijdrage voor de aanleg van een koelinstallatie voor het nood-bejaardenhuis en voordat er doden vallen??

Onthulling Sandberg Plaquette

Zaterdag 17 mei 2008 werd op de gevel van Zandstraat 20, de plaquette onthuld, die moet herinneren aan Willem Sandberg, die hier in de oorlogsjaren meer dan een jaar ondergedoken heeft gezeten. Zie ook: Special Willem Sandberg

Biesterveld
Annie Builtjes stuurde weer een aantal leuke foto's, nu op en om de oude boerderij op de Biesterveld in Ven-Zelderheide. Dat is de boerderij op de foto rechts. Erg leuke foto's tekenend voor die tijd. Let eens op de authentieke keuken met de potkachel, de borden, de lage deuren.
Annie: " mijn Oma van de Mortel in de keuken "
Annie:" mijn Opa  van de Mortel met de paarden"
Annie: " de groep bestaat uit: een voor mij onbekende, dan mijn tante Gonda Groenenwald, mijn Opa van de Mortel,mijn Oma van de Mortel ,mijn moeder Johanna van de Mortel en oom Wielie Groenenwald. De jongen is mij onbekend maar zal best familie zijn"
Annie: " mijn vader Piet Builtjes met mijn Moeder en Hendrik Kroon vissen in de Niers  achter de Biesterveld"
Een plaquette als herinnering

Met dank aan Harrie-Jan Metselaars heb ik ongeveer een jaar geleden een special geplaatst over Willem Sandberg, SPECIAL SANDBERG.

Morgenmiddag om 12:00h wordt een plaquette geplaatst op de plaats waar Willem Sandberg meer dan een jaar in Gennep ondergedoken heeft gezeten.

Het onderduikadres van Sandberg was Zandstraat 20, de woning van Lueben, de schoonouders van Teun Metselaars en grootouders van Harrie-Jan Metselaars, die nu in Amsterdam woont. De persverklaring met de aankondiging.

Ongezuiverd lozen?

De laatste paar dagen stinkt het enorm aan het eind van de Niersdijk. Het lijkt erop of een boer voortdurend mest aan het spreiden is. Niet al te fris dus. Echter, als u op de rechter foto een stukje naar beneden klikt, dan ziet u dat de riool-overlaat "lekt", Blijkbaar sluit de afsluiter niet goed af. Door de werkzaamheden aan het riool in de Picardie zal de stand in het riool wel hoger zijn dan normaal, zodat het afvalwater wellicht nu op deze wijze naar de Niers gaat. Beter voorlopig dus niet pootje baden in de Niers. En op de temperaturen in de containers geheten Norbertushof kom ik natuurlijk ook nog terug. Ben benieuwd of de gemeente nog stappen onderneemt, of dat Maasland of Pantein zelf zo verstandig wordt. We'll see.

Heeft Paul Vos airco op kantoor??

Een voor mij toch wel intrigerende vraag. Misschien weet een van de bezoekers het antwoord. O ja: Paul Vos is manager vastgoedontwikkeling bij Maasland en deed recent in de Gelderlander de volgende uitspraak over het noodgebouw voor Norbertus: (bron Gelderlander) Of het noodgebouw alsnog airco krijgt, is onwaarschijnlijk. De reeds verhuisde ouderen klagen erover dat het heel snel warm is in het pand dat zeker drie jaar als noodopvang dient. Vos: "In beginsel geen airco. Dit gebouw is eerder als zorgwoning gebruikt. Toen was zonwering voldoende." Maasland zelf zit sinds januari dit jaar in een nieuw gebouw in Grave. Nu ben ik dus wel heel benieuwd of daar slechts zonwering is toegepast. (zou wel moeten, want in het gebouw is men hooguit 8 uur per dag, terwijl de oudjes 24h op 24h in hun verblijf zitten en bovendien veel kwetsbaarder zijn). Wie weet het antwoord?

Maar misschien kunnen we nog rekenen op onze wethouder Mariet Seegers, die zelf met de andere bestuurders en ambtenaren in het van airco voorziene gemeentekantoor zit. Tenslotte stelde Mariet in hetzelfde artikel: " Verantwoordelijk wethouder Mariet Seegers van de gemeente Gennep laat via de gemeentewoordvoerster weten op de hoogte te zijn dat 'niet alles goed geregeld is' in het Gennepse noodgebouw bij zorgcentrum Norbertushof en de aanleunwoningen. "Wij betreuren dit. Juist omdat het om een groep kwetsbare mensen gaat", aldus de zegsvrouw van Gennep." Dat kan dus niet anders betekenen dat de gemeente erop staat dat het noodgebouw van airco wordt voorzien. Het is tenslotte een "groep kwetsbare mensen", die meer nog dan de gebruikers van een gemeentekantoor koeling nodig hebben. (weet u de gebeurtenissen nog van 2 jaar geleden in Frankrijk, toen de bejaarden bij bosjes dood bleven bij een hittegolf?).

De Niersdijk nu de rijplaten zijn weggehaald. Hopelijk doet de aannemer nog wat aan de afwerking
Familie-uitstapje. Jonkies doen pa en ma na
zonder commentaar
bij de uitlaat aan het eind van de Niersdijk..
Toch 6!
ik heb me vergist. Het zijn er toch 6, zoals deze foto laat zien.
Koeien, de zwanenfamilie en ja hoor: ook de ooievaar. (wel even zoeken hoor)
de imposante boomhut nadert zijn voltooiing. (of ze zouden er ook nog verwarming en electra willen gaan aanleggen). Kan me voorstellen dat de familie zwaan nieuwsgierig was.
Verkoeling

Begin mei en dan al zó warm. Ik houd mijn hart vast voor de noodbarakken waar de oudjes in moeten. En dat zònder airconditioning. Onderwijl zoeken anderen verkoeling op het water. De brandweer moet zich in de hitte in hun uniform hijsen om een brandje in de papiercontainer aan het Straatje na te blussen. De zwanen-familie zwemt in de kikkerpoel aan de overzijde van de Niers. Ik zag 5 jongen vanaf een afstandje. Eén ei is achtergebleven. Er zou dan dus 1 jong ontbreken. Ik zag ze 's avonds op de Niers. Ma zwaan met 3 jonkies op de rug, 2 jonkies zwommen er achter aan. Pa zwaan hield omzichtig de omgeving in de gaten. Even later klommen ook de 2 laatste jonkies gezellig bij ma op de rug. Het werd er behoorlijk krapjes trouwens. En op het Wilhelminaplein lagen vanochtend een serie kleren. Alsof iemand het vanacht ook al te warm gekregen had....

Zaterdag 10 mei (morgen moederdag!)
Het gilde had vandaag weer het jaarlijkse koning-schieten. 's morgens wordt de mobiele schietboom aangevoerd naar de Martinushof en 's middags wordt er op los geschoten, op de houten vogel, om te bepalen wie koning wordt.
Lente-plaatje
dit ook
De boomhut krijgt al vorm. Het wordt een serieus gevaarte
een koets, 2 paarden, het stadhuis, een zonnetje, een bruidspaar: alle ingrediënten paraat voor mooie plaatjes
plus 1. Dat maakt dan 7
Donsballetjes

Het zijn net donsballetjes, de jonge zwaantjes. 2 zijn er tot nu toe uitgekomen. De rest van de eieren wordt nog bebroed.

En ook de mezen in mijn tuin hebben jonkies en vliegen af en aan. Op de Niers maken de futen elkaar het hof. Die hebben blijkbaar nog geen eieren, terwijl pa en ma gans al met de familie op stap gaan (1 jong maar).

Onderwijl verrijst aan de overzijde van de Niers een grote boomhut. Een imposant bouwsel. En de kraaien zijn druk om de buizerd van hun nesten te verjagen. Hele luchtgevechten worden uitgevochten.

ALBUM

Luchtgevecht boven de Niersvallei. De kraaien willen niet hebben dat de buizerd in de buurt van hun nesten bij de Niersbrug komt en zitten met vereende krachten achter hem aan onder het uitstoten van hun schrille gekraai. Uiteindelijk gaat de buizerd in een boom zitten en verkiest enige ogenblikken later het hazepad richting Ottersum.
1943

Henk heeft weer nieuw materiaal van de Romein gescand. Daaronder een "ansichtkaart" van de Zandstraat uit 1943 met opmerkelijke details. Zo is in de etalage van Zandstraat 22 bv een hakenkruis zichtbaar. Ook staan er diverse personen op deze foto, die misschien door bezoekers van deze website herkend worden? Om die reden heb ik die delen van de foto waar mensen op staan uitvergroot. Vlakbij waar de fotograaf stond was toen garage Jetten (tegenover het toenmalige postkantoor). De Romein had ook nog wat nostalgische reclamekaarten van garage Jetten uit de jaren 50 (toen ze naar het Wilhelminaplein verhuisd waren). (zie ook Special garage Jetten) En tenslotte hebben we de namen van een klassefoto van de Ratel uit 1970 bijna volledig compleet dankzij Evelien Perk-Sengers. Evelien vertelde ook nog over die klas (staat onder de foto, maar ik zal het nu eerst ook op de voorpagina meenemen). Link naar de Ratel. Veel plezier. Harrie-Jan Metselaars: " Dag Harm, De foto's die jij laat zien zijn niet van Zandstraat  24, maar van  Zandstraat 20-22. Het gaat dus om het pand waar nu Ad Koot woont  en waar die ( mij wat onduidelijke) winkel  in zit. Dus het pand waar mijn ouders de schoenzaak hadden, waarin ik mijn jeugd heb door gebracht en waar mijn grootmoeder onder de oorlog op nr. 20 (de bovenwoning) het pension had ,waar Sandberg een jaar heeft doorgebracht. Ik had deze foto als eens van Max Arian (de biograaf van Sandberg) gehad, maar was hem kwijt. Toen was me al het hakenkruis op de ramen opgevallen. Ik heb begrepen (van wijlen Jan Mooren) dat op nr. 22 (de winkel) voor de oorlog een café was (van Doris Goossens?) en dat daar onder de oorlog de Hitlerjugend heeft gezeten. Pikant dat Sandberg daarboven dus min of meer zat ondergedoken. Wie de dame in het dakraam is weet ik niet. Niet mijn moeder of oma. Op die verdieping zaten vermoedelijk pensionkamers. Sandberg zat aan de achterkant, met uitzicht op het plat dak en de tuin (met perenboom). Misschien kijkt een vrouwelijke pensiongast uit het raam.. Ik kan het mijn tante Johanna (zuster van mijn vader, woont sinds enkele jaren hier in Amsterdam) vragen. Zij heeft mijn oma een tijdlang in de huishouding geholpen in die tijd. Ze vertelde me vorig jaar nog, toen we even in Gennep waren, dat ze zich nog goed kon herinneren hoe de Duitse politie of SD binnen stormde op zoek naar Sandberg. "

De Zandstraat in 1943. De tramrails liggen er nog. De Nieuwstraat bestaat nog niet.
Uitsnede met mogelijk herkenbare personen.
Het dakraam van Zandstraat 22, waar een mevrouw een kleedje aan het uitkloppen is.
De etalage van Zandstraat 22. In het pand erboven zat wellicht toen al Sandberg (1 van degenen die aan de overval van het bevolkingsregister van Amsterdam had meegewerkt). LINK
Foto van de 6e klas uit 1970 van de St. Jozefschool (nu De Ratel). Evelien: "Onderstaand de namen van links naar rechts en van onder naar boven (voor zover ik ze nog weet): 1e rij: Marcel (Jaspers?), Henk Derks, Johnny Guelen, Karel Weber en Jan Franken. 2e rij: Meester Schrobers, Christien Weber, Petronel Huyskens, Coby van Dalen, Jaquelien Liefrink, Ellen Peters, Evelien Sengers, Marcel Sluiters, Walter van Tankeren, Louis de Rijk en Paul Franken. 3e rij: Marja Guelen, Willem-Jan Eijkmans, Wilma Thepass, Wilma Seuren, Henk Loock, Willy Noy en Annemieke Bernards."
Terug naar de foto's

Ik zal me maar niet meer druk maken over de aanstaande herindeling en het gebrek aan zeggenschap voor de burgers of het gebrek aan een zuivere afweging inclusief alle pro's en con's of het gebrek aan bestuurlijke kwaliteit. Het haalt toch allemaal niets uit. En een kritische pers is er al helemáál niet. Terug maar naar de foto's dus.

Ik wil u deze plaatjes niet onthouden. Muurschilderingen bij mij in de tuin. Achtereenvolgens de Martinuskerk, het Nierspark (vóór de aanleg van de zeedijk) en het stadhuis. (gemaakt door mijn oudste dochter)
Van vanochtend is dit plaatje van de ooievaar die het nest verlaat met het windvaantje op de toren (en het Gennepse wapen) op de achtergrond.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel