Zondag 4 november

Wat plaatjes van dit weekend. Het gaat ineens hard met de sloop van de flats aan de Brugstraat. Aan de dijkverzwaring wordt hard gewerkt. Aankondigingen voor het nieuwe carnavals-seizoen en de opening van PicaMare verschijnen.

Op deze plek moet ongeveer van de 15e tot de 19e eeuw de molen gestaan hebben
het pad bovenlangs de Niersweg is gesloopt. De bomen worden beschermd
Jongeren-gebouw lijkt ook af te zijn
terwijl de struiken rond de blokhut gesnoeid zijn
De oude kerktoren wordt er ook niet beter op. Restauratei???
De bouwborden bij PicaMare worden/zijn verwijderd
Een oude kaart welke bij www.qoop.nl te koop was.

www.qoop.nl is trouwens een veilingsite waar onder andere veel ansichtkaarten te koop worden aangeboden. Type bovenaan deze site in het zoekveld maar eens in "Gennep".

De nieuwe Special

Zoals beloofd de nieuwe special met foto's afkomstig van Gonny Gartsen. Ik zag mijn eigen zus trouwens op 1 van de foto's. Behalve de foto's die ik al heb laten zien (zie verder naar beneden), 3 nieuwe korte albums. Alle foto's zijn ook toegankelijk vanuit specials-Gonny Gartsen. Veel plezier. ( zo 4 nov: Vitesse'08 1 - Juliana 1: 4-3)

1973: Prins Piet I van de Waggelaars
diverse carnavalsfoto's
1988: biljart: bandentoernooi in de Zandpoort
"Striek-An"

Ik kreeg een paar mailtjes van Peter Claassen die de kleinzoon is van Piet Claassen van de klassefoto (Martinusschool) uit 1934. LINK. Peter vertelde van de bijnaam "Striek-An", die de zus van zijn oma, An Builtjes had: "Bij het onderwerp: Bijnamen, weet ik mij te herinneren, dat een zus van mijn oma, An Builtjes die getrouwd was met Gradus Eijkmans(werkte bij Page) gezegend zou zijn met een gave om pijn te bestrijden, zij zou Striek-An hebben geheten". (toegevoegd aan de webpagina BIJNAMEN) Peter reageerde ook nog op het album Gennepse Mensen deel 2 en met name de foto van de visclub uit 1924: "Bij de foto staat genoemd de naam toon klaassen. Dit moet zijn antoon claassen Hij was een van de zes broers claassen die geboren en getogen zijn in gennep Te weten : harry claassen (hendrikus bernardus) geboren in 1879,  herman(hermanus) geb. in 1880 gerrit (gerardus) geboren in 1883, jacob (jacobus) geb. in 1885, piet(petrus) geb in 1889 en dan antoon geb in 1892, de familie woonde in 1898 op het adres  Heide B nr 35 te gennep. Alle zes de broers zijn werkzaam geweest bij de spoorwegen, alleen Piet (mijn opa) is op latere leeftijd nog werkzaam geweest als timmerman In de jaren dertig, toen gennep als spoorweg plaats werd opgeheven , zijn de broers uitgezworven naar brabant(eindhoven, uden, enz) Piet is met zijn gezin een aantal keren verhuisd naar nijmegen en weer terug naar gennep uiteindelijk woonde hij in de jaren 50 in de loodsstr nummer 10." De foto's van Gonny zijn trouwens al in een nieuwe (voorlopige) special geplaats: LINK (ook onder "specials").

Binnenkort...een nieuwe special

Met dank aan Gonny Gartsen, u weet wel, van de Zandpoort. Gonny stuurde een serie foto's waarmee ik een nieuwe special kan maken: haar schoonvader Piet als prins van de Waggelaars in 1973, andere carnavalsfoto's van Bombakkes en de Coloradokevers en nog een aantal andere. Als voorproefje volgen nu een paar van de foto's: (en u ziet hoe leuk het is. Dus heeft u nog foto's, laat dat dan even weten. Hulp met de namen wordt óók op prijs gesteld). Veel plezier.

1959 thv de Zuidwal
1960: Theo Gartsen en Jan Peters lopen het Europaplein op (het is nl kermis)
Foto in het communieboekje van 1978: de communiecantjes van de Martinusschool
1985-1986 Norbert Mavo met oa Clifford Gartsen
Busreis (ik weet niet of dit de reisvereniging is of de buurtvereniging Middelw-Steend)
Het zwembad in het begin van de 60-er jaren. We zien oa Theo Gartsen
Jeugdraad Coloradokevers
Koos Lamers (had die niet een ijskarretje??)
Piet Gartsen, gilde-keizer (begin 60-er jaren)
Zelfde gelegenheid. We zien hier Marie Gartsen met mijn vader, Frans Teunissen
Prins Gé van Abel
Prins Gerrit Martens. We zien verder oa Piet Gartsen en Jac Janssen (Jac d'n Bok) en z'n vrouw Dina
Ik heb al vaker verteld over de "reisvereniging". Op de foto links zien we het gezelschap met daarbij oa Piet en Marie Gartsen . Verder o.a. Johnnie Schuurbier en vrouw en dhr en mevr Smits en mevr Suring.

Op de foto rechts zien we het elftal van de buurtvereniging Middelweg-Steendalerstraat zoals die 2e helft 60-er jaren meededen aan het koninginnedag toernooi. Boven vlnr: Hein Peters (Hein de Mèl), Harm Seuren, Huub Giesbers , .. Dinnissen, Wiel Artz, .....(Roersch?), Toon von der Haar, Martien Smits, .. Spikmans (?) 10e is Wim Peters (de Knip) , ... v.d. Kamp. Knielend vlnr: Theo Gartsen, Harry Guelen (?),Chris Jenniskens (?), ... Noy, Ferrie Pfijls, ....... (aanvullingen door Hans de Wit)

Taken Overnemen

Het is eigenlijk de taak van de overheid om de burger zo goed mogelijk te informeren. De gemeente Gennep heeft echter de menuknop met toegang tot het "bestuurs-informatie-systeem" met daarop de rechtstreekse toegang tot de (openbare) informatie van de gemeente Gennep plots verwijderd. (staat alleen nog maar onder "links") Och ja: dan moet u maar naar www.gennep.nu. Ik heb de links naar die informatie op deze site gezet (linksonder). Ik heb de link naar de digitale bestemmingsplannen er ook maar bij gezet. O ja: de klas van 1964-1965 van de St Martinus is nu ook compleet: link

Klassen

Van Henk de Bruin afkomstig zijn 2 nieuwe klassefoto's: 1 van klas 6 van de St Martinusschool uit 1971 en 1 van de kleuterschool in Gennep Zuid van rond 1965. In mijn herinnering was die school ergens aan de Anjerstraat waar nu het speeltuintje is. Ergens staat me bij dat die school het "Zuidtreintje" heette, maar ik kan er ook volledig naast zitten. Henk wist nog de meeste namen van klas 6 (volgen later) maar weinig van de kleuterschool. Dus wie kan helpen? De foto's zijn ook toegevoegd aan de albums van de Martinusschool en de Ratel (ik neem aan dat de kleuterschool daar later mee geïntegreerd is). De foto's zijn ook toegevoegd aan het album van Henk, LINK, waar ook een aantal foto's van de Page staan. Zijn vader werkte tenslotte bij de Page (album Page). En voor de compleetheid zet ik hier ook de link naar de speciale PAGE-site op internet. Veel plezier.

1965. Kleuterschool Gennep Zuid
1971 klas 6 van de Martinusschool
Duitsland-Frankrijk-Nederland-België-Nederland

Dat is in het kort de geschiedenis van Gennep in de afgelopen ruim 200 jaar. En dan hebben we het nog niet over de duitse bezetting van 1940-1945. Henk stuurde een aantal afbeeldingen afkomstig van "de Romein", die aanleiding zijn voor dit "historisch" overzicht. Tot de bezetting door de Fransen onder Napoleon, hoorde Gennep bij het Duitse Rijk. Dat werd toen dus Frankrijk. In 1815 onder het Verdrag van Wenen werden Gennep en omstreken bij het Koninkrijk der Nederlanden ingedeeld. 18jr later kwamen de Belgen in opstand en scheidden zich af, inclusief.....Limburg en Gennep dus. In 1839 werd de vrede getekend en kwam het huidige Limburg inclusief Gennep weer bij Nederland.

Keizerlijke kaart uit 1809. Toen waren de Fransen dus al de baas
Onderschrift vd kaart, die de postroutes aangaf
Gennep komt niet voor. Vanaf het zuiden buigt de postroute om Gennep heen richting Reichswald en Nijmegen
Kaart uit 1833, met daarop tevens beschreven de voornaamste steden en geschiedkundige gebeurtenissen
Overzicht van de Limburgse (B en Nl) steden
Toen moet Gennep er nog ongeveer zó uitgezien hebben. (weliswaar nog zonder molen, want die stond nog aan het eind vd huidige Molenstraat)
14 feb 1945. De duitsers waren 5 jaar "terug" geweest in eht Gennepse. Dit is overigens een scan van de originele foto (arch. vd Romein)
gewoon leuk: toen Gennep een "ooievaars-stad" was
Klok terug gezet?..of slordigheidje?..

Niet alleen de wintertijd is weer ingegaan, ook de gemeente lijkt de klok terug te zetten wat betreft openbaarheid en de beschikbaarheid van informatie voor de burger. Op de website van de gemeente is er geen toegang meer tot het bestuursinformatiesysteem. Zie deze link naar het bestuursinformatie-systeem. Opzet of een "foutje"? Ik neem aan dat het een "foutje" is want via via via is er wel toegang LINK (met dank aan Goof). Ik zal verder maar niks zeggen over de verkeers-ontsluiting. Ik ben in ieder geval niet alleen in mijn bezwaren.

Fons stuurde een nieuwe foto van het bedrijfs-voetbal-elftal van garage Jetten uit 1978. En met de namen. Inmiddels lijkt het steeds meer richting winter te gaan. Achterdehoven begint op te schieten, men is druk bezig aan de dijken en het blad begint te vallen... Bezoeken t/m 29 okt

Fons stuurde nòg een foto van het bedrijfs-elftal van garage Jetten en dit keer uit het jaar 1978. Anders dan in latere jaren, werkten alle voetballers ook daadwerkelijk bij Jetten. NAMEN. Voor de Jetten Special , druk op de volgende LINK
Niersdijk
Achterdehoven
Petershuis is blijkbaar gereed
Bedrijfsvoetbal

was een echte hausse in de jaren 70. Het lijkt tegenwoordig een stuk minder geworden. Fons stuurde een 2 tal foto's van het voetbalelftal van garage Jetten zo rond 1980. De foto's zijn zo te zien gemaakt op het oude voetbalveld van Vitesse aan de Groes. Bezoekers t/m 26 okt

Behalve aan carnaval deed het personeel van garage Jetten ook aan bedrijfsvoetbal. Deze beide foto's zijn van rond 1980 en tonen het bedrijfs-elftal van Jetten. De namen bij foto links zijn: namen foto links. De namen bij de foto rechts zijn: namen bij foto rechts Op de foto links staat het elftal op het toenmalige 2e veld van Vitesse aan de Groes. op de achtergrond zien we de toenmalige tennisbanen van TVG

De foto's staan ook in de special over garage Jetten. En gister vond dan de 1e echt grote party plaats in PicaMare. Funk Deluxe. Mij is verteld dat het erg druk en erg gezellig is geweest. En in het Nierspark zijn alle voorbereidingen getroffen voor het aanbrengen van de dijkverhoging. Er is ook weer commotie over het parkeer-beleidsplan van de gemeente. Omdat dat wat moeilijk te vinden is op de website van de gemeente zet ik ook hier neer, evenals (speciaal voor Goof) het begeleidend schrijven van het college voor de programmabegroting 2008. De begroting zelf is om "mysterieuze" redenen nog nergens te vinden. Parkeer-beleidsplan, begeleiden schrijven P-plan, begeleidend schrijven programmabegroting 2008

Party: er is blijkbaar een hoop "party-drank" nodig
de werkzaamheden in het Nierspark. Vraag me af van wie die fiets op de foto rechts is...
Niet van deze reiger in ieder geval
de werkzaamheden aan het Petershuis
blij dat ik deze auto niet hoef schoon te maken
supermarkt-bezoekers zorgen voor de gewone chaos op het Wilhelminaplein
1966 èn Cis Bindels op herhaling

Henk stuurde mij weer een aantal zaken. Allereerst een luchtfoto uit 1966, die weliswaar al op de site staat, maar nu in veel betere resolutie. Heeft u zin in een nostalgische terugblik op ruim 40jr geleden? Kijk dan op onderstaande luchtfoto, die ik voor de gebruiksvriendelijkheid in 4 stukken heb geknipt.

Nog geen winkelcentrum, belastingkantoor, huisartsenpost of politiebureau aan het Europaplein. De zaal van Piet van Nöl en Royal zijn nog volop in gebruik. Achter Piet van Nöl voetbalt de Gennepse jeugd. De bussen stoppen op het Wilhelminaplein en garage Jetten is nog in vol bedrijf.
De Brugstraat naar de Maas. De flats die nu gesloopt worden, stonden er nog niet, evenmin als het bejaardenhuis. Rechtsonder zien we de Martinusschool, met net daarboven de barak aan de Touwslagersgroes, waar de bieb gevestigd was
Helemaal onderaan zien we de kippestallen van wethouder Peters. Nu heet dit stuk Martinushof en zal nieuw ontwikkeld gaan worden. Indertijd is dit door de gemeente aangekocht voor de verbeterde ontsluiting van Gennep en de 4e Niersbrug (die nooit gekomen is)
Het kerkplein is net verhard. Jan Linders heeft zijn supermarkt nog tegenover de Kastanjeboom. Supertex aan de Brugstraat moet nog gebouwd worden. Vitesse speelt nog op de Groes.

Daarnaast de tekeningen van de wederopbouw na de oorlog van de woning van Cis Bindels (hoek Houtstraat-Wal) die in de oorlog verwoest was. Het verhaal van Cis Bindels kunt u lezen onder Gennepse mensen (deel 4). Nu dus compleet met de wederopbouwtekeningen van zijn huis op de hoek van de Houtstraat. Veel plezier.

In de oorlog was hun huis verwoest geworden. Hierboven de originele tekeningen voor de herbouw na de oorlog
met de optelling van het aantal m3 door ene Haerkens uit Oeffelt
De Huishoudschool

Ofwel de school voor het Lager Huishoudelijk en Nijverheids Onderwijs (LHNO) aan de Maasweg. We hebben nog niet al teveel foto's van deze school. 1 van onze huidige wethouders heeft hier overigens nog les gegeven. (kijk maar op de foto's van de LHNO). Maar dankzij Tiny Slungers-Wijnants hebben we er weer een klassefoto van de huishoudschool (uit 1955) bij en dat niet alleen, ook nog de namen. Verder stuurde ze ook nog een foto uit ca 1950, die op de St Martinusschool gemaakt is. De foto's worden ook aan de schoolalbums toegevoegd. Ze stuurde de foto's naar Henk die deze heeft ingescand en doorgestuurd. Bezoekers deze maand t/m 24 oktober 2007

Klassefoto van de huishoudschool uit 1955. De namen vind u hier.
schoolfoto van rond 1950: Jan Slungers, Sraar Slungers en Sjaak Roosenboom (Tinq)

En verder stuurde Henk mij een link naar een website met het archief van De Amersfoortse Courant / De Eemlander, die een groot gedeelte van hun archief gedigitaliseerd hebben. En als je daar op Gennep gaat zoeken gaat er een venster naar het verleden open. De Gennepse wielrenner Johnny van de Kamp, smokkelaars, branden in Gennep (boerderijen, de Moutfabriek (4x), de Gennepermolen, de Tulakker) de ruzie om het geschenk van burg Wolters aan de koningin in 1926, de watersnoden in Gennep, winterhulp, de opening van de MBS, ongevallen en ga zo maar door. Heeft u zin en tijd om te snuffelen: ga uw gang. Ik zal op een later moment hier en daar wat van die dokumentatie gebruiken. De LINK?? Link naar de Eemlander. Een aantal voorbeelden vind u hieronder (voor meer, ga naar de genoemde site)

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

LINK