"Het lange stuk"

Zo heette in vroeger jaren de intocht van de Nijmeegse vierdaagse, het stuk van 22km van Gennep naar Nijmegen over de St Annastraat naar het Keizer Karelplein. Ja hoor, de Nijmeegse vierdaagse kwam vroeger al door Gennep. Nadat de vierdaagse tijdens de oorlog had stilgelegen werd de 1e na-oorlogse vierdaagse weer in 1946 gehouden. In Gennep lag nog de dubbele Baileybrug, die de geallieerden hadden neergelegd, nadat de Duitsers de vroegere Niersbrug hadden opgeblazen in februari 1945 bij de bevrijding van Gennep. Kort daarna werd deze Baileybrug vervangen door een nieuwe brug (zie elders op deze site), maar dat is een ander verhaal. Onderstaande foto is dus erg actueel ivm de Nijmeegse vierdaagse die op dit moment aan de gang is en vandaag Ottersum aandeed (de 50km lopers althans) en ook leuk omdat die dubbele Baileybrug op de foto staat. (noot: ik weet niet 100% zeker of het 1946 of 1947 is)

Tot de 60-er jaren waren de te lopen afstanden trouwens 35km, 45km en 55km. Hoe de route exact was weet ik niet, maar is wellicht nog te achterhalen (ofwel bij de organisatie ofwel in oude edities van de Gelderlander). Wel vertelde Nellie dat ze zich van vroeger nog herinnerde dat de militairen altijd rustten in de schuur van de boerderij op de Zandberg van haar opa Jan Janssen (Jan de Bok).

Deze boerderij stond op "de Zandberg", waar nu ongeveer het bejaardenhuis staat, en welke na het gereedkomen van de verkeersbrug over de Maas in 1955 pal naast de weg lag die vanaf de brug naar Gennep leidde (de Brugstraat dus).

Wellicht dat iemand nog foto's heeft uit deze periode en/of van de doortocht van de Nijmeegse vierdaagse. Dat zou erg leuk zijn en zeker omdat er plannen zijn om in ieder geval de 50km lopers weer door het centrum van Gennep te krijgen.

Gennep in vroeger jaren

Beide onderstaande foto's tonen de Markt van Gennep rond (en waarschijnlijk net vóór) de eeuwwisseling van 1900.

2 foto's van de Markt rond 1900. De Markt is nog niet verhard. De straat is een kasseienstrook. Wel is er een waterpomp met een lantaarn. Het "nieuwe" postkantoor (verderop in de Zandstraat) is nog niet gebouwd. Het postkantoor zit nog in het oude stadhuis. En op de hoek van de Markt en de Houtstraat zit een slager. De slager heeft geen achterom en de koe moet vóór de slacht door de winkel naar achter geleid worden. Rechts (waar nu de Typhoon zit) op de hoek van de Markt en de Maasstraat is een hotelletje. Op de linker foto zien we een groot gezelschap huzaren of marechausse de Markt opkomen (wellicht ter gelegenheid vd opening van de Marechausse-kazerne aan de Spoorstraat (?)). Op de rechterfoto zien we de jubileumfestiviteiten van het 25jr direktie-jubileum van Voorhoeve van de spoorwegmaatschappij NBDS in 1897. Zowel de harmonie Unitas et Fidelitas als de (concurrerende) spoorweg-fanfare zijn van de partij. Met dank aan de Romein en Henk

Koester uw foto's

Onderstaande foto's zijn door de Romein van de vernietiging "gered" en door Henk gescand. We zien hier oa de familie van "de billige", ofwel Noij van de Markt. Het betreft een 2tal familiefoto's en een foto van een serenade op de Markt. De foto's dateren waarschijnlijk van de 20-er jaren. Gooi uw albums dus niet zo weg.....

Er is wat discussie of dit nu de harmonie is of niet en dan wellicht de spoorwegfanfare Excelsior. Uiteindelijk denken we de harmonie. Het huis links op de foto is van de fam. Noij. We zien "de billige" die ook commissaris van de harmonie was met de 2 andere commissarissen op de foto staan. De grote links is de dokter Dries Hermans.Het huis met de lichte gevel, waar de serenade is, is dat van Meester van Kempen. Bovenaan de foto is net nog de gevel van de PC kerk te zien . ca 1925

De (gedecimeerde) zwanenfamilie in het Nierspark

 

 

Gewoon een mooi plaatje

 

 

Het bordje bij het speelterrein aan de Brabantweg (met de skate-toestellen), waar recnt al die commotie over was. (zonder commentaar)

 

Grappig dat (zoals ik vandaag constateerde) Frans Thonen van de M&N Bode hetzelfde mooie plaatje vastlegde van de lok

 

Her en der leggen borden en lantaarnpalen en af tegen het verkeer. En soms is er moedwillige vernieling zoals van zo ongeveer alle hectometerpaaltjes in de Maaskemp

Sloop ipv vernieling. Zie ook hoe het vroeger was:

Gennepermolen

 

O ja. En er stond ook nog een artikel vandaag in de Gelderlander over de aanvaring tussen Zowiezoo en de gemeente: LINK En ook de bouwalbums zijn weer bijgewerkt. Veel plezier

Het Verhaal

De Gennepse 4daagse-lopers hebben vanavond hun gemeente-shirts opgehaald. De zwanen waren vanavond weer terug in het Nierspark (er zijn nog maar 2 jonge zwanen). Maar daar gaat deze update niet over. Nieuwe foto's van de Gennepermolen inclusief rekeningen, kwitanties, personeels-stamkaarten, maar vooral het "verhaal" van de Gennepermolen. Opgetekend door Henk ahv gesprekken met dhr Wim Steinmann. En ook een al eerder gepubliceerd verhaal door dhr Guus Vreeburg. LINK naar deze webspecial. Veel plezier.

"Bericht van de wilde ganzen"

U kent het IKON programma wellicht wel. Kort informatieve en best leuke programmaatjes over goede doelen, waarvoor dan geld verworven wordt. Vanavond leken ze wel Gennep aan te doen.

De Gennepermolen "re-visited"

Tijd voor nog een aantal plaatjes uit een grijs verleden van de Gennepermolen (met dank aan Henk). De foto's zijn alle op groter formaat gelaten omdat ze dan de mogelijkheid bieden om de details nog beter te kunnen zien. De foto's (in dit formaat) zijn ook toegevoegd aan de bedrijvenspecial over de Gennepermolen. En er volgt nog meer. Dus blijf kijken. Veel plezier.

Luchtfoto van rond 1950. Straks echt geschiedenis (behalve het witte molengebouw?)
Luchtfoto uit 1950 die een goed overzicht biedt over een groot deel van het oude centrum van Gennep, niet al te lang na de oorlog.

De Maas en Nierscup 1976. Het team van de Gennepermolen. De namen stonden achterop: LINK . Paul van Riet wist te melden dat gespeeld werd op het veld van Achates

 

 

Foto van rond 1900 vanaf de achterkant van de Gennepermolen. Héél bijzonder: kijk een links van de Gennepermolen... Daar zien we de vroegere Niersbrug met daarop.. Juist: een kar met hooi. Het huis van direkteur Steinmann staat nog in de steigers (nu parkeerplaats tegenover Joop den Boer). Het waterrad is nog niet omkapt zoals later zou gebeuren. Er is ook nog geen houtloods.

Foto van rond 1902 vanaf de Gennepermolen richting kerk. Er is een houtloods gebouwd. Dit is een van de weinige bestaande foto's die ook een goed beeld geeft van de vroegere Martinuskerk (bij het huidige "oude" kerkhof). Ook goed te zien is hoe het hier afliep naar de oevers van de Niers. Ziet u de persoon in de houtloods? Dit is duidelijk weer een foto van de Gennepse fotograaf Perolles.

 

Komkommertijd

U kent het begrip "komkommertijd"wel: de zomer als er weinig te doen is vanwege de vakantie en de kranten en tv weinig nieuws te brengen hebben. In Gennep wordt het begrip wel èrrug letterlijk genomen. De komkommers liggen zelfs op straat, zoals vanmiddag (14/7) in de Kruisstraat.

Ook in het zwembad is het komkommertijd, want PicaMare is gesloten vanwege groot onderhoud. Ton stuurde een foto van zijn neefje Paul (Flintrop) in het zwembad, tijdens het onderhoud. Een handdoek is niet nodig, valbescherming wèl. Gelukkig gaat het zwembad as maandag 16 juli weer open. En Fons was aangestoken door mijn vlinderfoto's. Hij stuurde een foto uit zijn tuin van een bont zandoogje op kaasjeskruid. Volgens Fons is het een vrouwtje. (daar ben ìk overvraagd, want ik zou de soort niet eens gekend hebben).

De bouwactiviteiten zijn van de week flink doorgegaan. Henk meldt dat het metselwerk van de schietbaan af is en dat ze volgende week gaan voegen. Bij de Kroon zijn er inmiddels al de eerste mensen in hun appartement getrokken en de sloopwerkzaamheden van de gemeentewerf vorderen gestaag. Zo te zien kan de Meander na de vakantie inderdaad in hun nieuwe gebouw tegenover de sporthal. PicaMare en het jongerencentrum bij het Hökske, dat zal wel oktober worden. U kunt het allemaal volgen in het album bouwactiviteiten.

Binnenkort volgen een aantal nieuwe (oude) klassefoto's, foto's van de Gennpermolen, de MBS/NBDS en nog diverse andere soms wel 100jr oude foto's. Heeft u nog foto's die interessant kunnen zijn uit heden of verleden, geef dan een seintje. Veel plezier.

Paul in het leegstaande zwembad van PicaMare
Zo ziet de Gennepermolen er nu in 2007 uit. De plek van het waterrad en de deur zijn nog goed herkenbaar.
Groene gracht
"schilderij" van een konijntje.
Fons: "deze vlinder zag ik vorige week in onze tuin,het is een  bont zandoogje [vrouwtje] op kaasjeskruid. hij is niet zeldzaam wel mooi"
PicaMare
Niers

Harm in Amerika

Afgelopen week was ik niet in de gelegenheid om updates te maken. Ik moest namelijk voor mijn werk naar Amerika. Gelukkig kon Frank zorgen voor een 2tal updates in die periode. Maar ik ben weer terug, weliswaar met een jetlag. Ter compensatie nu een korte update met wat plaatjes van de trip naar Amerika van afgelopen week.

Ik ben maandag om 05:15h van huis vertrokken voor de ochtendvlucht naar Chicago. Na een serie besprekingen en activiteiten, begon op woensdag een rondtocht door het Mid-Westen met een gecharterd vliegtuig, een King Air 350 (LINK), een twin turboprop toestel met 9 stoelen. Van Chicago in Illinois ging het eerst naar Sioux City in Nebraska, later weer naar Des Moines in Iowa, vervolgens Saint Louis in Missouri en dan naar Arkeny in Illinois, waar overnacht werd. Op donderdag verder naar Quincy Illinois en daarna weer naar Chicago Illinois en vervolgens naar het eindstation Detroit in Michigan. Vandaar vloog ik donderdagavond 21:50h lokale tijd met North West Airlines weer terug naar Schiphol. En vrijdagmiddag rond 14:30h was ik weer thuis. Al met al, 25 uur gevlogen, 10 uur auto gereden, vergaderd en (op dinsdagochtend) ook nog naar downtown Chicago geweest. Het was trouwens goed warm daar, zo´n 34 graden. Hieronder staan nog een aantal plaatjes van de vliegtocht. Héél efficient als je snel op verschillende ver uit elkaar gelegen plekken moet zijn. En ook behoorlijk comfortabel als je het vergelijkt met commerciele vluchten met alle wachttijden en security checks. Alleen het landen op grote vliegvelden is niet altijd een pretje, want die grote verkeersvliegtuigen veroorzaken wel heel veel turbulentie voor zo'n klein toestel. Veel plezier.

En binnenkort volgen weer nieuwe updates, met nieuwe en oude plaatjes uit het Gennepse.

Het toestel, een King Air 330
Hier op het vliegveld van Quincy (op achtergrond staat een MIG)
Vliegveldje van Arkeny. Met de auto tot bij het vliegtuig
Landing in Chicago. Je kunt over de schouders van de piloten meekijken
Landing in Des Moines
In de verte ligt downtown Detroit
Het vliegveldje van Arkeny uit de lucht
De Mississippi
Saint Louis. (Als je goed kijkt kun je net de Arch (boog) aan het water zien
Aan boord
Van alle gemakken voorzien
Quincy
zomaar een plaatje: Lampard Field Saint Louis
Landing in Detroit
Des Moines, Iowa
Downtown Chicago

Gennep in 1952

Een bijzonder mooie luchtfoto uit 1952-1953, want de Nieuwstraat is net aangelegd en de Martinuskerk is nog niet gebouwd. De Niersdijk is ook nog niet aangelegd en Vitesse heeft nog maar 1 veld aan de Groes. Het Europaplein bestaat nog niet, maar wel staat er nog de potjesfabriek van van Arensbergen. De Picardie, Touwslagersgroes, Maasstraat enz zijn nog maar schaars bebouwd. De Brugstraat bestaat nog niet (wat we nu kennen als Brugstraat heette toen Schoolstraat). Wel staan er al woonwagens. Omdat ook dit weer een mooie foto is met veel details, heb ik ook deze foto groter gelaten dan normaal. Ook deze foto is gescand door Henk. De foto wordt toegevoegd aan het album met luchtfoto's.

Gennep in 1952

De mooiste

Onderstaande foto vind ik zelf 1 van de mooiste, zo niet de mooiste van Gennep. De foto komt via Henk, die hem heeft gescand. De foto is gemaakt in 1899 door Perolles. Ik verbaas me nog steeds, anno 2007, over de kwaliteit van veel van de foto's van deze Gennepse fotograaf. De foto dateert van augustus 1899 en toont de Gennepermolen met het nieuwe watterrad, met de Niers, de sluiswerken en de omliggende bebouwing. Er staan maar liefst 17 personen, herkenbaar, op de foto, waaronder de smid, Eberhard Loeffen die het watterrad gemaakt heeft. De man in de deuropening van het sousterrain Carl Wilhelm Steinman geb. 5-11-1852 is. Het sousterrain van de Molen noemde de arbeiders  'de volmeule' of ook wel 'de hèl'. De eerste sluismeester heette Heintje van Laan.(Ook op de foto) De huizen op de Haspel: werden in die tijd bewoond door de gebroeders Hermens (in 't Genneps: Hé.rmse.). Ze waren kleermaker en barbier. Voorts
hielden ze café. Het rechtse huis werd rond 1875 bewoond door de pottenbakker Kobeske Zevens die in het achterhuis zijn werkplaats had..
Links van de Gennepermolen zien we de hoek van de Niersstraat en een stukje verderop in de NIersstraat het uithangbordje van hotel Verzett. De sluiswerken waren blijkbaar ook een prima plek om te vissen, gezien de 2 jongens met een hengel op de foto. Omdat dit een zo mooie foto is met veel details heb ik de foto groter gelaten dan normaal. Links van de Gennepermolen is nog net het steigerwerk te zien van de in aanbouw zijnde direktiewoning van dhr Steinmann. En helemaal links zien we nog net een stukje van de Niersbrug, zoals die er uit zag voordat deze brug vervangen werd (zo'n 12-13jr later) voor een sterkere brug vanwege de komst van de tramlijn van de MBS

Achterkant vd foto: LINK

Maanmannetjes

Ton signaleerde al: maanmannetjes waren geland en actief op de Gennepermolen (zie bouwactiviteiten). En inderdaad..., maar er was ook erg veel moois te zien in Gennep.

Torenvalk. U ziet net nog een stukje wiek van de Reus
En zaterdagavond was het klassieke concert in de Martinuskerk. Helaas niet in het Nierspark. Hier wacht het verzamelde publiek op het begin van het optreden (en natuurlijk moest eerst de mis van 7 uur afgelopen zijn)
Geen alcohol voor de muzikanten
Pluizig
Gallopade onder de Maasbrug
Terwijl het aardig vertoeven is aan de loswal
Met Gennep op de achtergrond
Zelfs op zaterdag wordt doorgewerkt
Alhoewel deze schipper er geen last van heeft
En deze schipper ook niet. Die werkt zelf
Terwijl het publiek toekijkt.
Toch een mooi plaatje
Dit ook
De gemeentewerf legt langzamerhand het loodje
Maar deze nog niet.
Natuur in en om Gennep
Oversteekplaats voor eendjes

Van Ton Peters kwam het volgende plaatje. Voor de duidelijkheid: dit is de Oordseweg. Dat is de weg die vanaf Gennep afgesloten wordt richting Ottersum en Duitsland.

Gennep al begonnen met aanleg blauwe gracht? Nieuwe kikkerpoel? Ecologische verbindingszone? Toekomstige plek fietsbruggetje? Illegale landverhoging door agrariër veroorzaakt wateroverlast? Een hoop mogelijkheden.

Maar Ton ergert zich: Ton: "Gisteren met de kids in Kessel wezen zwemmen en werd ik dus al geconfronteerd met de toekomstige afsluiting. Gevolg, doorrijden tot de Siebengewaldse weg alwaar je bij dit gevaarlijke kruispunt linksaf moet terwijl het zicht op naderende auto's met 80km/u vanuit Siebengewald en een remweg van 60m beperkt is. Mijn ergenis is daarom groot over deze plas water van 5cm diep en de simpele probleemverschuivende goedkoopste oplossingen, nou ja oplossing? Ik kan maar een goede reden bedenken voor afsluiting en dat is algehele afsluiting i.v.m. creeren ecologische zone"

Het punt van verkeersveiligheid is overigens wel steekhoudend, want om vanaf de Looiseweg linksaf de Siebengewaldseweg op te gaan is inderdaad behoorlijk link. Het was dan ook een stuk veiliger geweest om het 1-richtingsverkeer de andere kant uit te maken, en wel van Gennep naar Ottersum.

De sloop van de gemeentewerf gaat ondertussen rap door
En tegenover de sporthal wordt zelfs op zaterdag doorgewerkt
Nieuwe stalling brandweer
Ook bij PicaMare moest graffitti verwijderd worden
Laarzenpad
De bramen rijpen al, en dat in juli
Konijn profiteert van zomervakantie (ziet u het konijn?)

Waarom op vakantie gaan?

als er hier nog zoveel te zien is, alleen al tijdens een kort wandelingetje over de Niersdijk. En dan zijn de rozebottels van vroeger helaas weg. (ps foto's zijn vanavond met een "huis tuin en keuken" kamera gemaakt)

kruiden
Ottersum
hongerige vlieg
geveld
paringsdans
voor Paulus Potter liefhebbers
wie ziet de reiger?
Eerst een gat, dan 26m hoog

Ik zag vandaag op het Pagepark dat ze begonnen waren met het uitgraven tbv de flat op de kop van het Pagepark.

Graafwerkzaamheden voor de toekomstige flat op de kop van het Pagepark
Het bestemmingsplan. Wilt u overigens op internet dit en andere bestemmingsplannen bekijken? Druk dan op de volgende LINK

Saïma, Damian en Joey

Met dank aan Saïma van Dijk-Cobussen (zie ook www.geboortekaartjesverzameling.nl) en ondanks dat Saïma afgelopen jaar van Ottersum naar Arnhem verhuisd is, een hele serie klassefoto's uit het Ottersumse. De klassefoto's worden ook aan het schoolalbum van de Brink toegevoegd. (gemakshalve zijn vroeger kleuterschool en Ottertjes bij dit album gevoegd). de Brink. Veel plezier.

1979 Kleuterschool Ottersum
1981-1982 klas 1
1982-1983 klas 2
1983-1984 klas 3
1984-1985 klas 4
1985-1986 groep 7
1986-1987 groep 8
1996-1997 de Ottertjes Namenlijst
1998-1999 groep 1-2a Namenlijst a en Namenlijst b
1999-2000 groep 1-2a Namenlijst
2000-2001groep 1-2a
2001-2002 groep 3
2001 de Ottertjes
2002-2003 groep 1-2a
2002-2003 groep 4
2001 de Ottertjes
2003-2004 groep 1-2a
2003-2004 groep 5
2004-2005 groep 3a Namenlijst
2004-2005 groep 6 Namenlijst
2004 groep 5
2005-2006 groep 4a Namenlijst
2005-2006 groep 7 Namenlijst
2004-2005 de Ottertjes

Zowiezo een zaal, maar dan zonder ZoWieZoo

Ook de Maas- en Niersbode gelezen? ZoWieZoo gooit handdoek in de ring. Een spijtige zaak en zeker voor de betrokkenen. Maar het roept wèl de vraag op voor wie die super-geïsoleerde zaal van ruim 600 duizend euro dan wordt??

In de 1e nieuwsbrief van de gemeente over de sociaal-culturele voorzieningen bestemt de gemeente de gebouwen nog voor het Jongerencentrum en voor Jong Nederland. Het Jongerencentrum gooit de handdoek in de ring. Jong Nederland wil niet.

Maar misschien heeft Jong Nederland nog baat bij de zaak, want ze vinden het maar niks dat ze nòg een stuk van hun terrein af moeten staan voor een terras bij die zaal, zoals getekend is op de plannen. (Raar buiten-terras trouwens. Het gebouw is zo goed geïsoleerd om geluidsoverlast te voorkomen en om dàn gelegenheid te maken voor het houden van buiten-activiteiten?)

Kan het toch nog een win-win situatie worden. Jong Nederland verliest niet nòg een stuk van haar terrein èn de gemeente spaart de kosten uit voor het maken van het terras. En dan nog iemand die die gebouwen wil beheren en natuurlijk....... gebruikers...

Tenslotte bedragen de kosten zo'n € 665.000. Stel rente is 5%. Met wat onderhoud, gas, water, licht en andere vaste lasten bedragen de kosten dan al gauw zo'n €40.000 tot €50.000 per jaar (zonder afschrijving). En als je 'n beheerder nodig hebt komt er nog het nodige bij. Dat wordt dan dus zo'n €1000 per week! Of mag ik zo niet tellen? Maar wie weet, misschien komt het nog goed met het Jongerencentrum en ZowieZoo.

21 mei 1948

Op 21 mei 1948, 1 week na de fatale brand die de blokhut in de as legde in de nacht van 13 op 14 mei 1948 (1 dag vóór de geplande opening) werd toch de grote fancy fair gehouden door Jong Nederland. En zelfs Monseigneur Lemmens, de biscchop van Roermond, die eigenlijk op 15 mei de opening van de blokhut had zullen verrichten, verscheen ook weer op deze fancy fair van Jong Nederland. Waarschijnlijk kwam hij om JN Gennep een hart onder de riem te steken. Het toeval wil dat we al een aantal foto's hiervan op de site hadden staan en wel foto's uit de verzameling van dhr Heijs. Door die foto's te koppelen aan hetgeen we nu weten van Jong Nederland kunnen we de foto's exact plaatsen en ook dateren. De fancy fair vond plaats op het huidige Wilhelminaplein. We zien de toespraken gehouden worden op de plek waar nu het tankstation staat. De toespraak wordt gehouden door dhr de Jong, toenmalige personeelschef van de Page en goed van de tongriem gesneden. Op de foto's zien we verder oa. burgemeester Gilissen, deken Janssen en politieagent Klein.

Op 21 mei 1948, 1 week na de brand die de 1e blokhut in de as legde (1 dag voor de opening) werd toch een fancy fair gehouden, waarvoor de bisschop Monseigneur Lemmens uit Roermond was overgekomen. Het gezelschap wandelt hier thv Nagels (nu Aldi)
De fancy fair werd gehouden op het kermisterrein (vroegere tuin van de Tulakker en later omgedoopt tot Wilhelminaplein). Dhr de Jong houdt toespraak, de bisschop luistert samen met deken Janssen en burgemeester Gilissen aandacht toe. Op de achtergrond zien we veel JN-ers en veel kinderen. In het huis op de achtergrond huist momenteel (2007) een advocatenkantoor. Daarvóór heeft Annekes mode er gezeten en daarvoor weer was het kantoor van garage Jetten. Oorspronkelijk is het gebouw zo'n 100jr geleden gebouwd als marechausse-kazerne.
de bisschop bedankt dhr de Jong
Waarna de bisschop ook zelf een toespraak houdt en JN veel succes wenst
waarna hij de fancy fair gaat bezoeken
Luchtfoto van dec 1944, waarop ik de latere plaats van de blokhut heb aangegeven
Dit is het eindresultaat. In 1949, wordt de blokhut dan eindelijk geopend (en nu met een pannen dak)
Foto vanaf het dak van de Page door dhr Heijs. Rechts zien we het barakkenkamp, waar later het ambonezenkamp zou verrijzen. Met de pijl heb ik de in aanbouw zijnde blokhut aangegeven.
Voor de riool-aansluiting van de Page naar de Niers werd een riool ingegraven, welke hier net om de hoek van de blokhut gaat.
Luchtfoto's uit 2005

Jong Nederland

Van Jong Nederland Gennep mag natuurlijk niet een special ontbreken.

Nav het herinneringsboekje van het 50jr bestaan in Gennep (via Henk afkomstig van Paul Wessels) heb ik daarom een speciale pagina gemaakt.

Daarin staan (naast wat toelichting), het genoemde boekje, het 60jr jubileum in 2005, de kerstmarkten van 2005 en 2006 (welke immers door JN worden georganiseerd) en nog een paar albums en plaatjes. In de toekomst volgt wellicht verdere uitbreiding (bv met een album over de blokhut door de jaren heen). Hieronder alvast wat plaatjes, die oa laten zien hoe "eenzaam" de blokhut in de Looi lag en van de fameuze zandberg. Wie kent er namen èn... wie heeft er wellicht nog meer foto's?

Ook de bouwalbums zijn weer up to date. Tot en met het leggen van de dakplaten bij Picamare, maandagavond 2 juli. De aannemer wil vaart maken voor de bouwvak. En verder???...

was het natuurlijk waardeloos weer. Eens te meer omdat we zelf gepland hadden om onze vloer te laten coaten. Het is tenslotte meestal mooi weer begin juli. En daar zaten we dan, buiten, tussen onze spulletjes onder dekzeilen en zelf snipverkouden. Enfin, de vloer glimt nu weer. Maar ook anderen hebben niet stilgezeten. Terwijl driftig verder wordt gebouwd aan de nieuwe studio bij PicaMare en terwijl Maasland radio een aanval doet op de positie van Magic (zie in gastenboek) verhuisde de studio tijdelijk van de Brug naar de zolder van het stadhuis. En ook de gemeente is actief geweest, want de graffitti op stadsmuur en stier is verdwenen. Ze zijn weer spic en span. Het lijkt erop dat "de Romein" beter is met zijn neus in de grond of tussen de scherven of plaatjes dan met de fles thinner, want het professionele schoonmaakbedrijf was wèl succesvol met het verwijderen.

Zowel stier als muur zijn weer graffitti-loos
Jeugd van Gennep heeft blijkbaar geen hoge pet van zichzelf op gezien deze plakkaten voor de ramen van Zowiezo. Een béétje overdreven lijkt mij, vindt u niet??
Dekzeilen....
Terwijl de nieuwe studio bij PicaMare gestaag vordert, verhuisde Magic afgelopen weekend naar de zolder van het stadhuis

Herkent u dit plaatje???

Waarschijnlijk niet. Of u moet meer dan 100jr oud zijn!

Het is namelijk de toren van het Gennepse stadhuis. Ergens in de 19e eeuw hadden ze het oorspronkelijke ontwerp vervangen door dit ui-vormige geval.

In 1900 hebben ze het de oorspronkelijke (en huidige vorm weer terug gegeven.

Het huidige stadhuis is begin 17e eeuw gebouwd als vervanging van het door de grote stadsbrand van 15 op 16 april 1597 verloren gegane stadhuis. Dat stadhuis (althans het torentje ervan) zien we waarschijnlijk op de oudst bekende prent van Gennep (uit de stedenatlas Civitates orbis Terrarum: =de steden van de wereld van Braun-Hogenberg) uit 1575. LINK. (midden op de prent) De bouwmeester van het nieuwe stadhuis was waarschijnlijk Wilhelm van Bommel die ook bouwmeester was van de stadhuizen van 's Heerenberg en Venlo. (bron: het stadhuis van Gennep door de eeuwen heen van W van Dinter).

In de 18e eeuw leefde Jan de Beijer die in deze streken veel prenten maken. Aan hem hebben we ook een aantal prenten van Gennep te danken, waaronder een prent van de markt met het raadhuis, welke in 1758 door Paul van Liendt voor een ets gebruikt is. LINK Het gebouwtje links van het stadhuis was er overigens ook echt. Daar stonden de brandweerspullen opgeslagen.

In de 2e helft van de 19e eeuw komt de fotografie op en rond 1890 duiken de 1e foto's van het stadhuis van Gennep op. We volgen het stadhuis door de jaren heen tot de dag van vandaag, een nieuwe special. Ik heb een album gemaakt, gesplitst in 5 deel-albums: prenten, 1888-1900, 1900-1912, 1912-1944 en 1945-nu. Veel plezier. (druk op de foto van de ui-vormige toren)

Het stadhuis is voor vele doeleinden gebruikt geweest: als raadhuis natuurlijk, maar ook als cachot, brandweerkazerne, postkantoor, school, opslagruimte, repetitielokaal en woning. De laatste bewoner van het stadhuis was overigens Teun Metselaars. En ook nu wordt de traditie voortgezet: VVV-kantoor, studio voor Magic en er zijn plannen om een horeca-gelegenheid in het stadhuis te vestigen. In het eerder genoemde boek van Wiel van Dinter uit 1988 vindt u allerlei details. Het carillon is trouwens in 1950 geplaatst. Toen werd (al dan niet terecht) gevierd dat Gennep 1000 jr "stad" was. Het carillon was een "geschenk" van de burgers. Elders op de site vindt u foto's van deze gebeurtenissen.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!