Dansschool Bilderbeek in 1971

De foto is ingestuurd door Laurens Franken. Nu nog de namen er bij vinden. De foto is ook toegevoegd aan de pagina "Gennepse groepen"

Kerstmarkt 2018

15 en 16 december 2018, kerstmarkt en ook koopzondag. Wat plaatjes van dit jaar.

Voor alle foto's, klik op het fotootje hiernaast:

En wilt u nog eens terugkijken naar de kerstmarkt van 2006, 2007 of 2008? Klik dan op 1 van de fotootjes hieronder:

2005
2005
2006
2007
2008
Gennepse mensen
Marie van d'n Alde Tol.
Marie was de oudste zus van Piet Goossens de Kolenboer van
de Nijmeegseweg. Ze was getrouwd met Thé Hubers uit Groesbeek.

Jan Noij vent melk uit met de bakfiets in de Spoorstraat. ca 1947.

Het pand van bakker Janssen (nu thv de fietsenwinkel naast het Grad van Dijk-pad) staat er nog.

Piet de Witte vent melk uit in het Genapium rond 1950
Dorus van Dijk. Werkzaam bij de buitendienst van de gemeente.
ca 1950. Jan Noij was inmiddels gepromoveerd van de bakfiets naar gemotoriseerd transport. Hier vent ie zijn melk uit in de Middelweg in zijn Goliath. (de moterrijtuigenbelasting voor het voertuig bedroeg toen al zo'n NLG 55,= per jaar!)
Teunissen in de Niersstraat was vroeger dè speelgoedwinkel van Gennep. Het was dan ook niet meer dan juist om de foto van Sinterklaas in deze winkel te maken. De foto is gemaakt op 13 nov 1966
6 sept 1972. Lieske van de Sèwiet weegt voor de kinderen het snoepgoed af.
krant rond 1949
Dokter Andreas Henricus Hermans (14-3-1852 / 11-6-1936)
Dokter Henri Johannes Stiemens (waar de straat naar vernoemd is) (2-1-1880 / 2-5-1955). Vooral bekend als Geneesheer directeur van Sanatorium Maria-Oord en Zonlichtheide.
Jan Thijssen, de laatste stadsomroeper van Gennep (en van Limburg)


Toon Franken uit Heijen op de foto uit 1927-1929 in de Zandstraat ter hoogte van Trienekens.
Hij heeft ongeveer 15 jaar op de melkkar gereden naar Ottersum met zijn paard Max.

Op 12 mei 1965 verscheen in het dagblad van Nrd Limburg een levensgrote foto van deze Gennepnu jongen liggend op het bordes voor het stadhuis onder de titel: "de sfinx van Gennep"
van Tol aan het werk in de Maaskemp (foto Peter Gommans)

Rita Noij met oma Han Noij-Mengelberg. In de 'd'n hof' van haar woning Zuid-Oostwal (nu opgehoogd en andere woningen gebouwd). Achter oma met Rita zie je de dijk daarachter staat nu de Martinuskerk
Sjeng Nikkessen
"Poelie" de Groot
1975: Wielerzesdaagse bij Royal. Jan Linders met company
1975: opening van de nieuwe schoenwinkel van Frans Teunissen in de Zandstraat. Links Frans met zijn vrouw. Ik meen dat de bezoekers Carla Dijkstra en haar man zijn.
wielerzesdaagse 1976, maar nu mer close-up van Sjaak Snellen (rechts) en bakker Bernards
jan 1976: Harrie van Arensbergen wordt ook zelf gehuldigd. Hier krijgt ie een speldje van Eed Felling
Bestuursvergadering Vitesse in 1976: Jan Aarnoutse
Bestuursvergadering Vitesse in 1976: Gé van Abel
Bestuursvergadering Vitesse in 1976: Harrie van Arensbergen
1975: Door van Arensbergen. Zo te zien heeft ze een lintje gekregen. (waarvoor weet ik niet)
1975: Piet van Arensbergen wordt in zijn eigen zaal (hotel de Kroon) gehuldigd bij Vitesse
1974: Max Schaffers (geheel links) viert zijn 25jr jubileum in hotel de Kroon. Rechts zien we Jan Linders op bezoek.
1972: Grad van Dijck, de door en door Gennepse spoorwegman en schrijver en die een pad naar zich vernoemd kreeg.
1974: Onder de toenmalige sporthal (nu zaal PicaMare) waren indertijd kegelbanen. (nu oefenplek judo ed). In 1974 wordt Hans Spit gehuldigd als kegelkampioen. Geheel rechts zien we juwelier van den Bergh (vader van Mieke en schoonpa van Sjang).
1974: Iedereen kende jan Hopman als monteur bij Max Schaffers.
1974: receptie van Gerrit de Jong (25jr garage Jetten): ook dokter Gunneweg komt feliciteren.

"Deze foto is in 1933 genomen bij gelegenheid van de 25 jarige bruiloft van Dries Jetten met Dien Jetten-Van Bergen (Dien van Nöl van het hotel) Dries was de eerste automobilist van Gennep en had zijn autobedrijf  in de Zandstraat.

Achter het paar staan hun vier zoons, VLNR: Gerrit (werd kruidenier, later groothandel), Nol (huisarts in Boekel), Piet (Auto Jetten Boxmeer) en Jan (Auto Jetten Gennep) "

moeke Loeffen (de vrouw van smid Loeffen, van wie Nöl Wilbers het vak geleerd heeft) met Nöl Wilbers. Smid Loeffen heeft eind 19e eeuw ook het grote waterrad voor de Gennermolen gemaakt. Arnold is de pa van "de lange"
dezelfde pa Wilbers van de "lange" (wat jaren later) vol trots bij zijn eerste auto, die hij bij garage Mestrom in Nijmegen gekocht had voor de toen kolossale prijs van Fl 3912.04, een MINOR.
ziekentriduum in hotel de Kroon We zien oa deken Jansen en kapelaan Schampers (zo te zien staat links de bisschop van Roermond)
Wie natuurlijk niet mag ontbreken is Drieka van café de Kröt. Links is de tante van Fons Rievers( Drieka van de café Kröt of Kreut ) , dan Kloas Vermeulen ( schoenmaker ) de vader van Jan Vermeulen en daarnaast de vader van Michiel ( Giel ) Gijs Bezemer. Op de achtergrond staat de wagen van Hub Timmermans met Heineken erop, Gijs was de chauffeur bij Timmermans ( voor de deur van Café Bouman, want die hadden geen Heineken !!!!!! )

 

Henk van de Lest, die samen met broer Jan het Gennepse Supertex deed groeien en bloeien. Maar hij was ook een begenadigd spreker die regelmatig in de ton stond op zittingsavonden van Bombakkes
En daar trad natuurlijk ook altijd good old Teun Metselaars op
Evenals vaak Piet Verhasselt

6 nov 2016: huldigin kierk-vrijwilligers:Op de foto de jubilarissen: vlnr: Mary Reintjes-Peters, Pastoor Kessels, Willemien van Duuren-Takken, Truus Kersten-Bijleveld, Clemens Roland, Jos van Duuren, Carel Bos, Joke Noij-Elbers, Frans Welles, Nellie Lamers, Coen Ploum.

Genneps gewiekste 2018

Voordat het quiz-geweld vanavond weer in Gennep losbarst kijkt het uiltje nog snel even wat boeken over Gennep door. Een van de teams kijkt stiekum mee. (bijzonder knap gemaakt trouwens!)

Half 7 vanavond is het officiële begin, op de Markt. Ik raad u aan vanavond goed op te letten in het verkeer vanwege alle zoekactiviteiten door de teams.

En gisteren is het glazen winkeltje geopend. Ik kwam er vanochtend langs en het was volgens mij meteen al de drukste winkel van Gennep. Volgend weekend is het alweer kerstmarkt. We gaan met rasse schreden richting kerstmis. Geen nachtmis/avondmis met de harmonie dit jaar. Dit is zolang ik me kan herinneren nog maar één keer eerder gebeurd en dat was met het hoogwater van 1993.

Norbert, kind van Gennep

door
Wiel van Dinter

Keizer Karel de Grote had omstreeks 800 het grootste deel van het huidige West-Europa onder zijn gezag. Hij gaf het regionaal bestuur van delen van zijn rijk in handen van vertrouwelingen (gouwgraven). Hij reisde vele maanden van het jaar deze gouwgraven af om ze de eed van trouw te laten hernieuwen. Zo liet hij hun voelen dat hij, Karel, het oppergezag had.

Afb. Karel de Grote

Na Karel de Grote (814)
Na Karels dood kwam in 843, als resultaat van veel geharrewar en strijd binnen de familie, een driedeling van zijn rijk tot stand tussen 3 erfgenamen. Zo ontstond er een westelijk deel (Frankrijk), een oostelijk deel (Duitsland, Oostenrijk) en een zogenaamd middenrijk, nl. het koninkrijk Lotharingen onder Lotharius I (een langgerekt rijk van de Noordzee tot in Italië). Lotharius is dan tevens keizer over alle drie de rijksdelen met Aken als hoofdstad.
 

Gouwgraven
Na de dood van Karel de Grote en de uiteindelijke driedeling viel het sterke centrale gezag weg en gingen de gouwgraven zich steeds meer als onafhankelijke heersers gedragen. De keizer wordt alleen nog als opperrechter geroepen bij geschillen van levensbelang. De status van een gouwgraaf is dan al geruime tijd overerfelijk geworden.

Ganipe
De nederzetting Gennep ligt na 843 dus in het noorden van het Frankische Middenrijk Lotharingen. Rond 1050 is Heribert van Lotharingen uit het huis van koning/keizer Lotharius de bestuurder (prefect) van de gouw waar Gennep in ligt. Heriberts vrouw is Hedwighis van Bourgondië (ook in het Middenrijk). Zij wonen op een strategische plek nabij de uitmonding van de Niers in de Maas.

Woning
De woonplek is ideaal. De houten woontoren ligt op de laatste zandheuvel van een duinenrij langs de oostelijke Maasoever. Om de heuvel heen een moerassig gebied tussen Maas en Niers. Er is één uitweg van het woonhuis naar het op zichtafstand gelegen Ganipe. Over die weg gaat het rijdend en voetverkeer naar en van het woonoord. Op zon- en feestdagen nemen de bewoners deze duinweg naar het stenen Martinuskerkje in Ganipe.

Romeins
Het versterkte huis, de schuren en stallen zijn omgeven door een omheining van palissaden, gekapt uit bomen van het grote bos op de oostelijke heuvels. De woning is enkele decennia vóór 1050 hier gebouwd op de restanten van een vroegere Romeinse wachttoren. De bouwlieden maakten tevens dankbaar gebruik van overblijfselen van een Romeinse villa, die men op de Kloosterberg (Plasmolen)aantrof.
Afb. Middeleeuwse woontoren

Kapel
Heribert, die zich edelheer van Gennep noemde, en zijn echtgenote Hedwighis, edelvrouwe van Gennep, voelden zich veilig op deze sterkte. De edelman was als bestuurder van de gouw vaak van huis. Hij wist zijn vrouw met bedienden goed beschermd door zijn wachters. De drassige omgeving weerhield onheil van buiten. Het kleine Mariakapelletje naast de woontoren was voor de edelvrouwe een oase van rust in de bedrijvigheid op de woonheuvel.

Zwanger
In de laatste drie decennia van deze elfde eeuw bracht zij hier haar kinderen ter wereld. Haar eerste zwangerschap verliep allesbehalve voorspoedig. Ze moest veel rusten en had een zware bevalling. Toch baarde ze een flinke zoon die naar de vader Heribert ging heten. Het duurde jaren voordat edelvrouwe Hedwighis weer in verwachting raakte. Ze bad iedere dag in het kapelletje tot Maria om een voorspoedige zwangerschap. En als ze met haar man naar een feestdiner in Xanten ging, stak ze daar bij het beeld van St. Victor een kaars op.

Droom
In de zevende maand van haar zwangerschap droomde ze dat een engel haar een zoontje toonde dat ze zou baren. Ze vertelde het haar man, die luchtig reageerde: “Dan krijgt Heribert een echt speelkameraadje.” Hedwighis hield haar droom vast, ook toen de laatste weken voor de bevalling zwaar waren. Haar barensweeën waren zo hevig dat de wise vrouw uit Gennep met een rijtuig gehaald werd. Hedwighis baarde een pracht zoon, die Norbert genoemd werd. Dat is: ‘stralend iemand uit het noorden'. De baby had zwarte haren en schitterende, blauwe ogen. Vader Heribert kon zijn trots nauwelijks verbergen. Hij zag het vóór zich: zijn oudste zoon Heribert als prefect en deze Norbert als bisschop. Het edelgeslacht van Gennep zou gevierd worden.

Beeld
Moeder Hedwighis dacht aan de droom als ze de jonge Norbert in haar arm had en de borst gaf. Ze dankte God dat ze na alle moeilijke weken, pijn en tranen zo'n schat van een jongen had gekregen. Ze liet een Gennepse houtsnijder een klein Mariabeeld maken dat ze in de huiskapel plaatste. Ze had het de Gennepse pastoor eerst laten zegenen en het daarna even in de wieg van Norbert gelegd. Moeder Maria zou hem beschutten.

Bloempje
Norbert groeide op binnen de omheinde veste. Van zijn oudere broer leerde hij het kattenkwaad. Aan de hand van zijn moeder liep hij naar de kapel. Daar leerde ze hem bloempjes te leggen op het console van het Mariabeeldje. Hij keek intens naar de dansende kaarsvlammetjes en het biddend gezicht van zijn moeder. Zelf liep de peuter soms de kapel in om een bloempje uit de kruidentuin op het console te leggen.

Paard
Als zijn vader na een dagenlange rondreis terugkwam binnen de versterking, mocht Norbert voor hem op het paard zitten en liep het paard enkele rondjes met een uitbundig lachende kleuter. En Heribert dacht: als die knaap 4 is, laat ik mijn paardenknecht hem leren paardrijden op een pony. En zo geschiedde.

Visser
Met twee dienstmeisjes ging Norbert toen hij 4 was buiten de veste wandelen. Heel graag naar de Niers. Het liefst gooide hij takjes in het water. Hij wenste ze goede reis, als ze door het snel stomende water richting Maas werden meegevoerd. Hij werd goede maatjes met de Niersvisser Maarten, die drie keer in de week verse Niersvis kwam brengen op de sterkte. Norbert zwaaide naar hem wanneer Maarten voorbij kwam roeien om de korven en fuiken leeg te halen die hij bij de Gennepse woontoren in de Niers had gezet. Nrbert keek de beroepsvisser verlangend na, wanneer deze met wiegend bovenlijf stroomopwaarts terug roeide naar Gennep: mocht hij toch eens meevaren!
Afb. De Niers bij het Genneperhuis (anno 2012)

Drenkeling
En op een zonnige junidag vindt moeder het goed dat Norbert met een dienstmeisje in de roeiboot van visser Maarten stapt om bij de watermolen de palingkorven te controleren. Dan op de terugweg gebeurt het. Norbert is op de achterplecht gaan zitten. Bij een schok in een draaikolk tuimelt hij achterover van de boot. Het dienstmeisje naast hem grijpt zich vast en slaakt een gil. Maarten springt op, zijn ogen zoeken de drenkeling. Een tiental meters van de boot ziet hij Norbert in het water.
De visser staat als versteend naar de jongen te staren. Hij kan zijn ogen niet geloven. Norbert zinkt niet maar drijft op het water. Maarten grijpt de spanen en roeit met grote halen naar Norbert toe. Als de boot naast de jongen komt, ziet de visser Norbert als een bloemblad op het wateroppervlak drijven. De jongen kijkt hem lachend aan. De visser aarzelt geen moment en trekt de drenkeling in de boot. Het dienstmeisje staart stom met grote ogen naar de druipende jongen. Ze zit verstard met de hand voor haar open mond: Morbert ging niet kopje onder maar bleef drijven...

Voorval
Maarten de visser roeit zo snel hij kan naar de woontoren. De kletsnatte jongen kijkt met zijn stralende blauwe ogen de visser aan en zegt: “Moeder zal niet boos op jullie zijn. Dat weet ik zeker.” De visser is er niet gerust op. Moeder Hedwighis geeft na de eerste schrik de doornatte Norbert aan haar dienstmaagd mee voor droge kleren. Ze hoort het wonderbaarlijke voorval op de Niers van de visser en het meisje aan. Zij bindt beiden op het hart het voorval niet door te vertellen. Zij bewaart de gebeurtenis in haar hart.

Beeldje
Hedwighis dankt de visser uit de grond van haar hart voor de redding, neemt hem mee naar het kapelletje en schenkt hem het Mariabeeldje dat daar staat. Hij moet het thuis zorgvuldig bewaren als schutsbeeld bij nacht en ontij vissen op de Niers.

Nawoord
Maarten heeft het beeldje zorgvuldig bewaard en doorgegeven aan zijn zoon toen die de visrechten op de Niers overnam. Toen de zoon naar de herkomst van het beeldje vroeg, vertelde de bejaarde visser het miraculeuze gebeuren op de Niers.
Sindsdien ging het beeldje met het verhaal generaties lang van beroepsvisser naar zijn opvolger. Eeuwen later gaf een oude Niersvisser zonder opvolger het beeldje aan de pastoor van Gennep. Deze bewaarde het in de pastorie. In 1597 ging tijdens ‘de grote brand' de pastorie met de hele inhoud aan documenten en voorwerpen in vlammen op. Het verhaal van de jonge Norbert in de Niers werd echter steeds doorverteld.

Afb. Foto van de Morbertijnen rond het Genneperhuis (aug. 2018)

Bij het zien van een foto van Norbertijnen en Norbertinessen rond de geboorteplek van hun stichter nabij de Maas en Niers (augustus 2018) herinnerde ik mij dat verhaal. Meer dan zestig jaar geleden gehoord van de laatste beroepsvisser op de Niers. Ik geef u het verhaal in de historische context door.

 

70jr Sinterklaas in Gennep

Sinterklaas is een vaste gast in Gennep, die sinds de uitvinding van de camera ook op beeld is vastgelegd in Gennep. Zo staat Sinterklaas op zijn schimmel op de film, die Jan Jetten in de oorlogsjaren gemaakt heeft. Maar ook na de oorlog bleef Sinterklaas elk jaar weer trouw Gennep bezoeken. A.s. woensdag is zijn verjaardag en daarna vertrekt hij weer terug naar Spanje. Een leuke gelegenheid daarom om de bezoeken van Sint aan Gennep in de 20e eeuw nog eens in beeld te brengen. (in willekeurige volgorde)

Sint in 1949 op bezoek bij LTC (de opvolger van Kann & Co). Van deze foto kennen we ook de meeste namen (link naar foto met namen)
Sinterklaas ontvangt Gennep's kinderschare in 1952 in hotel van Bergen. Kapelaan Sampers helpt de Sint
In 1971 is er ook weer een ontvangst in hotel van Bergen. Dit keer assisteert burgemeester Gilissen
In 1972 is er zelfs een hele tafel met Gennepse notabelen, die Sint assisteren
terwijl de kinderen aandachtig toehoren
Sint is in al die jaren op verschillende manieren gearriveerd: per stoomboot over de Maas, over de Niers, per paard en zoals hier met een limousine. (de bijrijder heeft trouwens een bekend gezicht (Willie Michels). Chauffeur is Rein Eltink. De man met de fiets is Piet Sluiters)

Hieronder nog een serie plaatjes van de Sint in al die jaren

22 februari 1944

was de datum van het "vergissings-bombardement" van de geallieerden op Nijmegen. Er kwamen 766 mensen om. Onder andere Cornelis Dorresteijn uit de Niersstraat, die bij de MBS werkte en op het stationsplein bij de tram van het MaasBuurtSpoor was. Cornelis Dorrestein woonde met zijn vrouw, Maria en hun 10 kinderen in Gennep in de Niersstraat bij hun drogisterij. Zijn vrouw dreef de zaak en Cornelis werkte bij de MBS. Een ander slachtoffer was Mathilda Bongers, die in de Picardie woonde en verder ook Frans Kerkhoff uit Milsbeek, die net als Jacob van Tankeren toen op de ambachtsschool aan de Kronenburgersingel in Nijmegen zat. Jacob vertelde wat er die middag in Nijmegen gebeurde.

 

Jacob vertelt

over zijn ervaringen in WO2. Hij vertelt over het vliegtuig van majoor Bolton dat neerstort en waar de parachute van Bolton weigert en deze terechtkomt achter de Mariakapel op de Groes. En hij vertelt hoe hij de familie Kaufman op hun laatste tocht uit Gennep begeleidde. Maar ook dat hij en zijn broer de op de Gennepse Heij ondergedoken Simon van Leeuwen op een gegeven moment zagen en waar hen toch wel zeer uitdrukkelijk op het hart gedrukt werd om hierover nooit een mond open te doen. Jacob is Jacob van Tankeren, die ik 2 jaar geleden over dit onderwerp geïnterviewd heb. Deze en nog meer films zijn ook te bekijken in de Kenniskeuken ter gelegenheid van de tentoonstelling over de holocaust in Gennep, welke daar nog tot 6 januari te zien is.

 

En toen was het weg!

zo lijkt het te gaan met de boeken van het struikelstenen-project met als titel "En toen waren ze weg". Ze vliegen de deur uit, zodat de oplage van 600 stuks misschien wel te klein kan blijken te zijn. Het boek is (nog) te koop bij Bruna, Primera, AH, Juul's kruidenhoekje en vanaf morgen ook nog bij het Petershuis, de VVV en op de woensdagmiddag in de Kenniskeuken (zoalng de voorraad strekt helaas)

Afgelopen vrijdag werd het 1e boek overhandigd aan burgemeester de Koning en werd tevens de tentoonstelling in de Kenniskeuken (ruimte onder de bieb) geopend. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 6 januari 2019 en is een aanrader. Dit zeker als opmaat richting de viering van 75 jaar bevrijding. In de Kenniskeuken is trouwens nog veel meer leuks te zien, zoals de model-spoorbaan met de NBDS spoorlijn, het stationscomplex en het oude centrum van Gennep (zo'n 100jr geleden). Er is ook een permanente tentoonstelling van 1940-1945. Vrijdagavond waren er in PicaMare nog lezingen over de holocaust in Limburg en meer speciaal de holocaust in Gennep. Zowel bij de boekuitreiking als bij de lezingen was het erg druk, zoals bijgaande afbeeldingen laten zien.

Hier omheen de afbeeldingen van vrijdagmiddag 13:00h in de kenniskeuken
Het 1e boek wordt overhandigd aan burgemeester de Koning
Verwelkoming van de gasten, introduktie van het project.
het boek gaat overhandigd worden
aandachtige toehoorders in de Kenniskeuken
Marietje van Arensbergen en Mies Mooren openen gezamenlijk de tentoonstelling over de holocaust in Gennep met de onthulling van de foto uit 1933, waar zij beiden en ook Nanny Kaufman, 1 van de slachtoffers van de holocaust op staan.
Er was voor PicaMare gekozen om een vrije toegang zonder vooraanmelding mogelijk te maken. Nogmaals bedankt 4events voor het faciliteren van deze avond. De foto's zijn gemaakt door Tom Oosthout.
Ook 's avonds was het erg druk bij de 2 lezingen in zaal PicaMare.
Voedselbank-actie Jong Nederland

Ook dit jaar ondersteunt Jong Nederland Gennep weer de actie van L1 om spullen bijeen te brengen voor de voedselbank.

De kinderen en leiding van JongNL Gennep zetten zich in om hen te steunen. De kinderen versieren een doos, die ze thuis vullen met houdbare levensmiddelen. Zo hopen we ruim 100 gevulde dozen te ontvangen. De Gennepenaren kunnen een steentje bijdragen, want van 6 t/m 13 december is de Blokhut (Pr. Irenestraat 23 in Gennep) op werkdagen van 18.30-19.30 uur geopend als inzamelpunt. Op zaterdag 8 december wordt er van 9.00-14.00 uur actie gevoerd bij Jan Linders in Gennep. Klanten worden gevraagd of ze extra levensmiddelen willen kopen voor de actie. In principe zijn alle houdbare levensmiddelen welkom, mits ze niet gekoeld of ingevroren bewaard moeten worden. Ook is het mogelijk om een financiële bijdrage te schenken. Link naar persbericht van Jong Nederland.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

www.gennepnu.nl Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken! Special struikelstenen