28 april

Het is nog frisjes voor de tijd van het jaar, alhoewel de zon zich regelmatig laat zien en zorgt voor mooie luchten, zoals hierboven van de ondergaande zon boven het Gennepse.

de nacht voor Koningsdag was het helemaal koud en heeft het bovendien gesneeuwd of gehageld. De palm in mijn tuin toonde een voor deze tijd van het jaar vreemd schouwspel.
ondertussen is het 4e ooievaarsjong uit het ei gekropen.
en zijn pa en ma druk, niet alleen met uitbroeden en voeren, maar ook met het verjagen van andere ooievaars
en ze gaan dus ook niet zo heel ver om te fourageren. Ik zag ze van de week al in het Nierspark, vlak bij de Niersbrug en hier dus op de Martinushof.
dat het richting (echte) lente en zomer gaat, wordt ook duidelijk langs de Niers. De runderen staan weer in het grasland langs de Niers
 
En ook op de Martinushof is het te merken. Ik neb nog nooit zoveel campers gezien daar als vanavond. Maar liefst 9 stuks, en dat terwijl er volgens mij maar 5 camper-plaatsen zijn. Beetje inschikken dus. Misschien proberen ze nog snel Gennep aan te doen voordat ze moeten betalen. (ik betwijfel trouwens of de gemeente dat ooit geregeld krijgt.
Koningsdag op de Heijkuul

U had nog een paar plaatjes tegoed. Een fotoalbum van de kinderspelen op de Heijkuul ter gelegenheid van Koningsdag 2017.

Het was ditmaal op het trainingsveld. Ik neem aan dat het hoofdveld (waar het tot en met verleden jaar altijd plaats vond) niet gebruikt mocht worden vanwege het nieuwe kunstgras dat daar ligt.

Huldiging
Op Koningsdag worden de gedecoreerden traditiegetrouw ontvangen op het gemeentehuis en is er daarna een serenade van een van de muziekkorpsen van de gemeente Gennep. Ditmaal was de Heijense fanfare EMM aan de beurt om die serenade te geven. Het is jammer dat het zo koud was, maar op het moment van de serenade scheen tenminste een zonnetje.
Een heuse stortbui in Gennep

Want zo mag je het wel noemen. Waar in heel Nederland zo'n 2800 lintjes zijn uitgereikt (zo'n 1 per 6000 inwoners) waren dat er in Gennep maar liefst 16 (1 per 1200) en dus 5x zoveel als gemiddeld in Nederland. In Gennep was het dus geen lintjesregen maar een "lintjes-stortbui". Gefeliciteerd alle gedecoreerden. (de foto's en info hieronder komen van de Gemeente)

Het waren zelfs zoveel lintjes dat ze in 2 etappes moesten worden uitgereikt. De gelukkigen dit jaar waren: (klik op deze link voor wordfile met hun verdiensten)

 

De heer Jan Broekman, 71 jaar uit Ottersum
De heer Henk Vullings, 69 jaar uit Ottersum
De heer Arnold Jansen, 60 jaar uit Ottersum
De heer Hans Vermeulen, 68 jaar uit Ven-Zelderheide
Mevrouw Alice Van Bekkum-Van 't Verlaat, 69 uit Milsbeek
Mevrouw Els Janssen-Rothoff, 68 jaar uit Milsbeek
De heer Jacques Cöp, 75 jaar uit Gennep
Mevrouw Riky Cöp-Lamers, 69 jaar uit Gennep
De heer Theo Lamers, 75 jaar uit Heijen
De heer Ger Michels, 64 jaar uit Gennep
Mevrouw Gonnie Gartsen-Van Rens, 71 jaar uit Gennep
De heer Theo Gartsen, 74 jaar uit Gennep
De heer Albert van Megen, 67 jaar uit Gennep
De heer Ben Beker, 70 jaar uit Gennep
Mevrouw Ria Vullings, 68 jaar uit Gennep
Mevrouw Annie Vorsenbosch-Van de Ven, 76 jaar uit Gennep

Het hadden er natuurlijk nog veel meer kunnen zijn, want er zijn heel veel vrijwilligers in Gennep en daarbuiten, soms zichtbaar, maar ook heel vaak weinig zichtbaar of zelfs geheel onzichtbaar en onbaatzuchtig. Die laatste categorie zal helaas nooit een lintje ontvangen, want zij zullen (kunnen) waarschijnlijk nooit voorgedragen worden. Is toch een gebrek aan het lintjes-systeem, vind ik, dat er afhankelijkheid bestaat van voordragers. Ik snap natuurlijk ook wel, dat het moeilijk anders kan, maar ik vind het wel jammer. Maar hulde aan hen die dit jaar dan wel gehuldigd zijn. Van harte gefeliciteerd! En Gennepnu brengt ook hulde aan al die andere vrijwilligers en onbaatzuchtige, onbekende helpers. Van mij verdienen en mogen jullie allemaal een lintje.

Terug in de tijd

Henk mailde weer een aantal foto's. die hij had gekregen van Diny van Griensven (voor op de site)

een serie foto's van Mariaoord, zo van rond 1925
Gemengd Koor en Symphonie Orkest rond ca 1950.  Net onder andere:c Mien van Os ,Diena Konings,Vic
Heesen, Doortje Noij zus van Fas, Sientje Andriessen, Griet van Zwamen,Eed
Felling, Koosje van Zwamen, Zus Leuben, Jetje Janssen van M&N,Miets Noij,Jan
van Rens onderaan en Truus Smeets

Begin 50e jaren. Uitstapje naar Nonnenwerth Duitsland van het Symfonieorkest
uit Gennep

Links Sjen Bartels (Heijenseweg), Trees Smeets Gerrit Hennisen, (winkel op hoekje Niersstraat-later Mooren), Mien van Os.

(Gerrit had oorspronkelijk het winkeltje aan het Grunewald nu Weijers.
Begonnen met koloniale waren. Hij heeft de zaak verkocht en is nog enige tijd naar Ned. Indië geweest)

Een foto van inwoners van het bejaardenhuis zo rond 1950-1955. Henk wist een paar namen: links Mevr Bronsink derde is Mathis Franken met vervormde voet, naast hem Bronsink, 2e van rechts Hannes Konings Milsbeek en 3e rechts Mantje Klaassen, Picardie
En de Revue berichtte dat de uitvoering van 2016 quitte heeft gespeeld, zodat de garantstelling van de Gemeente niet nodig is gebleken. Heel mooi en knap gedaan.
De politie, de radio, met pensioen en de televisie

 

een plaatje vanaf mijn bank. Alternatief TV kijken :-)

 
Tonny stuurde de foto hierboven: de radio (NPO1) in Gennep, en dat vanwege een brandbrief van de burgemeesters in Noord Limburg dat er veel te weinig politie in dit gebied is. NPO1 kwam burgemeester de Koning interviewen. (interview NPO1)

 

en het wordt weer mooi weer. Afgelopen donderdag is de container met sportattributen weer in het Nierspark neergezet. Alvast een opmaat naar de Niersdal survival run in het najaar.

 

En zaterdag 22 april ging Steppie na 21 jr met pensioen bij Flamingo's. Ze nam afscheid met een 3-1 overwinning van Dames 2. Net als Lara, die Flamingo's gaat verlaten kreeg ook Steppie een publiekswissel, en wel een bijzondere met een roze kaart van een (haar bekende) 2e scheidsrechter.

 

en dan een pruuvement

De foto van het plein en de kerk is van vandaag en gemaakt door Frank. De hele foto is te vinden achter de volgende link: luchtfoto kerkplein door Frank 20/4/17. Maar natuurlijk ook de uitnodiging voor het eten met dans en muziek voor slechts 15 euro, waarvan de opbrengst voor datzelfde kerkplein is. Link naar de uitnodiging voor het pruuvement op zondag 7 mei

Op de schop

Gisteren, direkt na Pasen, begonnen en 1 dag later is het oude kerkplein al grotendeels verdwenen. Een paar plaatjes van de stand van zaken op de woensdagmiddag 19 april 2017.

Hier links is het plateau in aanleg te zien, dat op 1 niveau doorloopt vanuit het voorportaal van de kerk.

De toegangspaden en het plein worden voorzien van verlichting, zodat het er altijd veilig lopen zal zijn en ook voor degenen die slechter ter been zijn. Voor de laatste categorie wordt ook nog wat extra's gedaan. Er zijn straks geen hoogteverschillen meer te overbruggen als men naar de dagkapel wil. Bovendien zal de zijdeur aan de pastoriekant ook elektrisch gemaakt worden, zodat ook rolstoelgangers zelfstandig naar binnen naar de dagkapel kunnen.

Keerwanden staan er al voor het overbruggen van de hoogteverschillen.
Terwijl het oude kerkplein inmiddels is verdwenen
Rond de trappartij wordt beton aangebracht vanwege de te verwachten zettingen
en nu blijkt ook waarom sommige verlichtingspalen niet meer werkten.
De sleuf waar een van de rijen keerwanden zullen worden geplaatst. Waar de heren staan komt het oplopende hoofdpad naar het verhoogde niveau en het voorportaal.
Ondertussen rijden vogels paardje in een wei langs de Niers.
Stier is terug!

Paasmaandag toonde ik een plaatje dat de stier van Kortekaas nog absent was, maar gisteren stuurde Nol een foto dat ie inmiddels weer was terug geplaatst. Hij ziet er strakker in het vel dan ooit uit, moet ik zeggen.

Ben benieuwd of ook het beschadigde Heilig Hart beeld in de Wagenstraat hersteld gaat worden. Waar inmiddels ook de herstelling (of beter de vernieuwing en verbetering) begonnen is, is het kerkplein van de Martinuskerk, maar daarover later meer.

Rondje op Paasmaandag

 

Het (bus)station van Gennep anno 2017
en dit 100jr geleden
Bus, tram en trein, zoals weergegeven op dit informatiebord met op de achtergrond de locomotief
Blijkbaar is de DA uiteindelijk verkocht. Ben benieuwd wat er in komt.

Stuk verderop in de Zandstraat. Reageren per BRIEF.

Lijkt wel stukje "goede" oude tijd :-)

reclame voor de Norbertus wandeltocht die afgelopen zaterdag plaats vond. Opbrengst voor de bus van de vrienden van Norbertus.
de stier van Kortekaas is nu al een tijdje weg. Waarschijnlijk om gerepareerd te worden
De sloop van de oude noodgebouwen van de Norbertushof vordert gestaag. Over dit terrein wordt straks het fietspad naar de Maasbrug aangelegd teneinde het aantal fietsers over de gevaarlijke Weverrotonde te doen verminderen. Ben benieuwd of het lukt. Op de rechtse van de 4 foto's het nieuwe noodgebouw van de Norbertushof, terwijl op de achtergrond de oude noodgebouwen worden gesloopt.
Het golvende fietspad voor de Weverrotonde om de vaart af te remmen van de fietsers, die van de brug afkomen. De passerende wielrenners schenen het een erg leuk obstakel te vinden.
De 1e bloemetjes zijn verschenen bij de Weverflat. Het gebouw is netjes opgeknapt maar naar mijn mening toch wel erg steriel. Hopelijk komt er in de toekomst nog wat meer fleurigheid (als dat tenminste geoorloofd is)
Het driestromenhuis tegenover de tennisbaan. De laatste loodjes

voor de liefhebber: kort filmpje over de sloop van de oude oorspronkelijke Norbertushof, nu alweer 9 jaar geleden.

Maar liefst 30 diploma's in Gennep
Maar liefst 30 zwemdiploma's werden op Paaszaterdag in PicaMare uitgereikt. 3 kids haalden hun C-diploma en maar liefst 27 hun A-diploma, die na afloop werden uitgereikt in de kantine en die de kids vervolgens natuurlijk trots omhoog mochten houden.
Katzengejammer

Zaterdag 20 mei organiseert Matigheid & Genoegen (in het kader van haar 100jr bestaan) een theaterdag. Van 13:00h tot 17:00h worden op verschillende plekken in het centrum voorstellingen en sketches gespeeld voor het Gennepse publiek.

De repetities daarvoor zijn al druk aan de gang zoals deze plaatjes laten zien.

Peringatan 2017: vertrek Gennep op film

Er is ook een statisch filmpje gemaakt op de Brabantweg met de vaste camera, waar u de gehele stoet ziet langs komen. Deze kan gedownload worden: https://vimeo.com/212626676

LENTE!

Wat een FANTASTISCH weer vandaag. Het humeur van iedereen ging er meteen 200% op vooruit. En ook de natuur komt hard op gang. De vlinder hierboven die ik in mijn tuin aantrof kende ik niet. Ik dacht eerst dat het een koolwitje zou zijn, maar deze heeft een wel zeer aparte tekening.

Zelfs mijn auto op mijn oprit wordt in het zonnetje gezet door bloeiende bomen.
De rozen op het kerkplein bloeien nog niet en zullen op deze plaats ook niet meer bloeien.
Maar wellicht op andere plaatsen, want iedereen kon vanochtend de rozen kopen, waarbij de opbrengst voor het nieuwe kerkplein is.
De pastoor gaf daarna uitleg aan omwonenden wat de plannen zijn voor het nieuwe kerkplein.
27 november verleden jaar berichtte ik al over de plannen
maar ze zijn nu definitief en het nieuwe kerkplein gaat er als hierboven uit zien. De bestaande natriumlampen voor het aanstralen van de kerk en de kerktoren wordn gehandhaafd (is hetzelfde als bij Petershuis, stadhuis, hervormde kerk en Martinustoren), mar behalve dat worden straks ook de looppaden verlicht en worden vloerspots aangebracht, die de zuilen verticaal omhoog aanlichten. Omdat na de herinrichting van het parkeerterrein voor de kerk door de gemeente de opstelplaatsen voor rouw- en trouw-auto's wat in het geding zijn gekomen, worden die nu op eigen terrein van de kerk gemaakt. Getracht wordt om de kerk voor iedereen zo goed mogelijk toegankelijk te maken en wordt bv ook de zijdeur naar de dagkapel electrisch gemaakt. Zo kunnen ook rolstoelers en mensen met rollators zelfstandig naar binnen. Na Pasen zal worden begonnen door de aannemer.
10e Peringatan Ride Out

Vanochtend (za 8 april 2017) ronkten de zware motoren al vroeg in Gennep. Vanaf al voor 7 uur in de ochtend verzamelden de deelnemers aan de 10e Peringatan Ride Out van de Molukse gemeenschap zich in de Eksterstraat in Gennep. Na inschrijving, het opstellen van de motoren en de koffie, volgde eerst een ceremonie. Een half uur later dan gepland ging de hele grote stoet motoren bulderend op weg voor deze Ride Out, richting Nijmegen en uiteindelijk later op de dag naar Capelle aan de IJssel. Gennepnu was er bij en heeft plaatjes geschoten, vanaf de grond (ikzelf) en vanuit de lucht (Frank). Klik op de foto hieronder voor dit fotoalbum van het verzamelen en de uittocht uit Gennep. Later volgt ook nog een film van deze happening. Veel plezier.

De familie Noij

Afgelopen zondag was er een reünie van de familie Noij (vooraan uit de Picardie). Een grote groep inmiddels, die bij de Zandpoort op de foto ging bij Pieter Lamers, die voor de gelegenheid zelfs een trapje had gevonden/meegenomen. De "lange" kwam voorbij en schoot dit plaatje. (wordt ook toegevoegd aan 1 van de albums Gennepse mensen)

Goede manieren leer je zo!

Ik was onder de indruk vanmiddag. Ik was namelijk in PicaMare, waar de Budoschool Gennep haar 50jr bestaan vierde dit weekend. Vandaag waren er demonstraties van de kleinsten tot de groten. Mijn eigen kleinzoon zit net koud 3 weken op les, vint het geweldig en mocht ook meedoen.

Je verwacht tegenwoordig eigenlijk niet meer dat men netjes wacht, dat men goed luistert, elkaar netjes groet, stopt als dat gevraagd wordt en vooral respect heeft voor de tegenstander. En alhoewel het een vechtsport is, moet ik eerlijk bekennen dat ik me nu pas goed realiseerde dat Budo toch wel iets voor heeft op de meeste sporten. En daarbij is de jeugd ook nog eens fysiek bezig, en leert om het eigen lichaam goed te beheersen en bijvoorbeeld om goed te vallen.

Misschien zou alle jeugd wel Budo moeten gaan doen. Ze hadden in ieder geval plezier dit weekend. (zie oa dit filmpje op facebook van de zaterdag) . Ik heb een paar plaatjes geschoten.

Vanochtend (zo 2 april) zag ik een gilde optrekken naar het gebouw van de Paters vd Heilige Geest. Niet het St Martinusgilde. Het blijkt het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde uit Gemert te zijn geweest. (de oorspronkelijke thuishaven van de Paters)
en hoe mooi weer het vanmiddag was blijkt wel uit deze foto van Frank. Volle terrasjes in het zonnetje, in dit geval bij de Zandpoort (het terras van het Geveltje)

En wat een weer deze dagen. 1 april is trouwens zonder al teveel opvallende 1 april moppen verlopen. Die van de gemeente over het kweken van medicinale wiet was natuurlijk veel te ver gezocht. Volgende keer beter. Er was trouwens een situatie waarvan ik dacht dat het een 1 april grap zou zijn, maar dat was echt: dat was dat Nima nu ineens als Maasduinen gaat heten. Vind ik zelf wel een betere naam, eerlijk gezegd. Ik keek vanochtend toevallig even naar de kabeltelevisie van de lokale omroep en zag de effecten daar ook al: niets dan reclame voor bedrijven uit Sevenum, Horst, Bergen, Vierlingsbeek enzovoorts. Gennep lijkt een beetje ondergesneeuwd te zijn geworden.

Een 199 jarige op de foto
Gennepse Professoren en Vakmensen

Sjaak Kroon (van de lezing in het stadhuis op 4 april over dialecten) is professor. Hij zat in Mook op het Gabriel college 1 klas hoger dan ik en samen met iemand anders uit Gennep, die nu ook al professor is. En daarvan kwam ik op facebook een foto tegen, toen ie onder de wapenen was (dienstplicht) in 1975. We moesten immers tegen de Russen verdedigd kunnen worden. Verschillende Gennepse professoren zijn er dus. Maar ook veel Gennepse vakmensen. Ik kwam op facebook vandaag ook een foto tegen van dergelijke Gennepse vakmensen. :-). En van 1 van die vakmensen heb ik ook nog 2 recente luchtfoto's. Veel plezier.

maar wie is nu die Gennepenaar?

voor vochtwering en auto's

en de Niers......

daarachter lag vroeger de Page

Gennep Toen en Nu

Frank heeft een aantal collages gemaakt van foto's van toen en van nu. Ik laat u hier onder 2 voorbeelden zien. En verder is er dinsdag 4 april weer een lezing in het stadhuis. Dit maal komt Sjaak kroon vertellen over de dialecten in het Noord-Limburgse. De lezing is in de Raadszaal en omdat weer een grote drukte verwacht wordt, is het raadzaam om vantevoren te reserveren (zie persbericht/wordfile hieronder). Denkt u ook nog er aan dat de kinderboerderij as zondag weer voor het eerst haar poorten opent en dan meteen begint met de viering van het 1e lustrum (zie stukje verder op)

Vanaf de Niers over de Martinuskerk richting Maasbrug in 1966 en in 2017

1955 en 2017

1e ooievaarsei!

de jonge ooievaars zijn ca te verwachten in de week van 24 april

Pondus Meum, Amor Meus

Aangezien ik op het gymnasium gezeten heb, weet ik wat dit betekent, maar ook zonder die achtergrond is de herleiding niet al te moeilijk. Pondus betekent "last" (denk ook aan het woord pond (als gewicht)) en het woord amor betekent natuurlijk liefde. De spreuk die boven de deur van Maasstraat 9, het voormalige woonhuis en atelier van Jurriën Dibbets, betekent dan dus ook: "Mijn last, maar ook mijn lust". En dat woonhuis met die bijzondere naam is nu in het nieuws omdat Jurriën dat huis bij zijn verscheiden blijkt nagelaten te hebben aan het museum het Petershuis.

In de Gennepse krant van deze week kunnen we een ander geval terug vinden, waar dat "pondus meum, amor meus" goed op van toepassing is en zeker in de omstandigheden van begin dit jaar: de woonboten in de Paesplas, die zo getroffen waren door het lage water na het ongeval bij de stuw in Grave, waardoor die stuw kapot werd gevaren. De woonboot-bewoners waren en zijn zo onder de indruk van de steun en hulp van de gemeente Gennep, dat ze een ingezonden brief hebben gestuurd om de gemeente te bedanken. Voldoende reden om de gemeente dan ook nog eens in het zonnetje te zetten door de vermelding op deze site.

Ik wist natuurlijk al lang dat Jurriën Dibbets zijn huis had nagelaten aan het Gennepse museum, maar ik vond het niet echt kies om over dergelijke persoonlijke zaken te berichten. Nu is echter een persbericht van het Petershuis verschenen, waarin dit wordt vermeld en dat er een tentoonstelling aan Jurriën Dibbets zal worden gewijd. Als u wilt weten wie die Jurriën Dibbets nu was en waar hij woonde (en welk huis dus is nagelaten) raad ik een youtube filmpje aan, dat in 2015 is gemaakt.

Een film over de "muze" Jurriën Dibbets, is gemaakt in 2015 door Bas Andriessen en te vinden op youtube. Het interview met Jurriën en het kijkje in het huis met de karakteristieke naam in de Maasstraat begint vanaf 11,37 minuten en duurt ruim 10 minuten. Link naar het youtube-filmpje

Feest op de kinderboerderij

Het is alweer meer dan 6jr geleden dat het idee voor een kinderboerderij de IDtrofee in Gennep won, waarna dit initiatief leidde tot de realisatie van de kinderboerderij in 2012.

Het 1e lustrum dus van de kinderboerderij, en tijd voor een feestje. Dat begint al as zondag 26 maart, als de kinderboerderij weer open gaat voor het jaar 2017.

De kinderboerderij stuurde het volgende bericht uit: BERICHT KINDERBOERDERIJ

Wilt u nog eens zien hoe het idee voor een kinderboerderij in december 2010 de 1e prijs won? Dat kan in het filmpje hier rechts.

Zwitsers spoor in PicaMare

Za 18 en zo 19 maart was er een tentoonstelling van Zwitserse spoorbanen in PicaMare, het ultieme jongens-speelgoed.

Frank is gaan kijken en heeft deze korte impressie gemaakt.

En zo te zien was de verhouding vrouwen-mannen 1 op 10 of nòg minder, zodat die uitspraak "jongens-speelgoed" bevestigd lijkt te worden :-)

1925: de 1e klas van de meisjesschool bij de nonnen (met namen!)

Op za 18 mrt 2017 kreeg ik een mailtje van Hans Seegers: " Mijn moeder, Mw. Seegers-Hermse, (nr. 9 op de foto) bezoekt je site bijna dagelijks. Inmiddels is moeders 98 jaar oud en misschien wel een van je oudste site bezoekers. Wij genieten regelmatig van je website.Top!! Samen met haar heb ik deze foto in gescand en in zo'n 10 minuten tijd heeft ze me bijna alle namen opgesomd."

Een dame van 98 jaar (!!) met een ijzeren geheugen. Kom er maar eens om. Maar aan haar hebben we die klassefoto van de 1e klas van de meisjesschool bij de nonnen (voorloper van Maria Goretti) uit 1925. Nu dus maar liefst 92jr geleden. En dat zelfs met de meeste namen van die klas.

1e klas meisjesschool bij de nonnen in 1925

1. Annie Heijs, 2. Lies Thissen, 3. Truus de Rijck, 4. Riek de Roij, 5. ???, 6. …. Bindels, 7. ???, 8. Annie Nagels, 9. Truus Hermse (5-4-1919), 10. Doortje van Est, 11. Marietje Bongers, 12. …. Bloks, 13. Annie Hoenselaars, 14. Elly Konings, 15. Marietje Peters, 16. Mientje Venhoven, 17. …. Velemans, 18. Nellie Hermans, 19. ???, 20. ???, 21. Nellie v.d. Lest, 22. Doortje Venhoven, 23. Annie Steinman, 24. …. v.d. Brand, 25. ???, 26. Johanna Noij, 27. Toos Timmermans, 28. Baukje Britstra, 29. Hennie Rozenboom, 30. Joos Theunissen, 31. Truus Geurts, 32. Tonnie Lamers, 33. Jo van Vliet, 34. Riek van Est, 35. Grada Dechamps, 36. Klaartje Arends, 37. Annie Michels, 38. Juf van Bergen

Benefiet voor een tovertafel

Vrijdagavond 17 maart gaf de harmonie een benefietconcert in de Libermannhof om te helpen bij de crowdfundingsactie om een "tovertafel" aan te schaffen voor de bewoners. Aan het begin van de avond kwam een vertegenwoordiger van de ouderenbond een bijdrage geven (ik meen middels een "verdubbelaar" van de tot nu toe verzamelde gelden). Zowel de muzikanten als de bewoners en andere bezoekers schenen zich te vermaken. Een mooi initiatief.

Aan het eind mocht een van de oudste bewoonsters, Riek Achterberg-Roosenboom (ze wordt dit jaar 96!) nog even de bas van Govert uitproberen.

Afgelopen zaterdag liet ik Fleurtje uit en werd ik op de Brabantweg gepasseerd door een grote groep ronkende motoren, die allemaal richting Eksterstraat gingen. Blijkbaar was dit ter voorbereiding van de Ride-Out (zie eerdere update), die begin april in Gennep van start gaat.

En in de Haspel trof ik 2 bekenden een eind onder de grond aan, naarstig op zoek naar de Gennepse stadsmuur, terwijl achter hun rug GeBra bezig was met de nieuwe riolering en bestrating van de Haspel.

Overigens blijkt mijn verdeling van de zetels in de Gennepse Gemeenteraad verkeerd te zijn geweest. Er is een verschil of een gemeenteraad 19 of meer zetels heeft. Bij minder zetels wordt een andere berekenings-systematiek gehanteerd, zodat de restzetel niet naar de SP maar naar de PvdA zou gaan. Ik heb mijn fout inmiddels hersteld.

De zetelverdeling in Gennep

Wat een verkiezingen afgelopen woensdag 15 maart. Ik heb zelf de indruk dat er nog nooit verkiezingen waren, waar de kiezers zo geëngageerd waren. Dat blijkt ook uit de ontzettend hoge opkomst. En wat een differentiatie in gemaakte keuzes. Democratie in optima forma.

Ik heb afgelopen woensdagavond binnen mijn eigen gezin en de direkte omgeving eens navraag gedaan waar men op gestemd had. 7 personen leverden 6 verschillende partijen op, 14 personen zelfs maar liefst 11 verschillende partijen.

Ik was ook benieuwd hoe men nu in Gennep gestemd had en heb de uitgebrachte stemmen in een excel overzicht gezet. (Excel overzicht). De conclusie is dat het beeld in Gennep stemt goed overeen met het landelijke beeld. Ik heb die Gennepse stemmen ook eens vertaald in een (virtuele) zetelverdeling in de Gennepse Gemeenteraad, zie links. De PvdA heeft in Gennep de kiesdeler niet gehaald. Groen Links wel. De PvdA zou geen zetel gehaald hebben: Althans: dit zou het geval zijn geweest als de Gennepse Raad 19 of meer zetels zou kennen. Omdat er minder dan 19 zetels te verdelen zijn worden de restzetels anders verdeeld en valt de laatste restzetel niet toe aan de SP, maar aan de PvdA, die toch het vuur uit de sloffen gelopen heeft.

Ook de vergelijking tussen de kerkdorpen en Genneps zelf levert wat aardige verschillen en conclusies op. Zo is te zien dat er buiten de kern Gennep blijkbaar niet veel Turkse Nederlanders in de gemeente Gennep wonen (62 stemmen op Denk in kern Gennep, 2 in Heijen, overige plaatsen 0 ). De VVD wint in alle kerkdorpen, maar de SP wint in de kern Gennep. En er zijn meer leuke dingen te constateren ook wat betreft de verschillen binnen de kern Gennep. Maar kijkt u zelf maar in het excel overzicht.

De blokhut wordt gepimpt

In het kader van NL-doet wordt as zaterdag 11 maart, tussen 10:30h en 15:00h de blokhut "gepimpt" door vrijwilligers en u wordt van harte uitgenodigd om een handje mee te helpen.

NL-doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en er zijn ook legio projecten in het Gennepse. Maar kinder- en jeugdwerk is natuurlijk speciaal en dat is wat Jong Nederland doet. De blokhut zelf is inmiddels ook al bijna 70jr oud en kan ook best wat op-pimp-werk gebruiken. Aan de foto's van afgelopen jaar te zien was het toen ook nog eens een gezellige boel.

De uitnodiging van Jong Nederland

Volgende week verkiezingen in Nederland. Het lijkt momenteel dan ook drukker dan ooit met kandidaten in het Gennepse en de directe omgeving. Vandaag is een CDA 2e kamer-lid en as zaterdag zelfs een heuse VVD minister in het Gennepse. We voelen ons vereerd met zoveel aandacht. Wat in ieder geval zeker is in ons landje, is dat we na volgende week een coalitieregering zullen krijgen (en dat zal waarschijnlijk nog behoorlijk lastig worden) van tenminste 3 en misschien wel 5 of 6 partijen, afhankelijk van de verkiezings-uitslag. En daarna worden alle plannen in de grote mixer gegooid en moeten we afwachten wat er uit komt rollen. 1 geluk hebben we overigens wel: eigenlijk zijn (bijna) alle onze Nederlandse politieke partijen midden-partijen, soms met wat eigen stokpaardjes, maar komt er altijd wel weer een compromis uit rollen. Mooi. Leven en laten leven, is het tenslotte.

Haspel, IKC, rode loop en ride out

Ik heb helaas die schapenkudde op de Maasbrug gemist (zie Gelderlander). Moet een mooi gezicht geweest zijn. Maar ik ben wel nog op de Haspel geweest en ook Od Hermens stuurde foto's van de opgravingen aldaar. Toch bijzonder om eeuwenoude muren, gebouwd van kloostermoppen na eeuwen weer in het daglicht te kunnen zien.

het is trouwens best een toeristische attractie, dergelijke opgravingen. Jan is er veel tijd mee kwijt, maar hij vertelt er graag over.
Een echt massieve dikke brandmuur, waarschijnlijk uit de Middeleeuwen
en hier kunt u zien hoe diep die aangelegd was. De donkere laag eronder is een laag met veel roet/as deeltjes
(deze en de volgende foto's zijn niet van mij maar van Od Hermens). Jan in samenwerking met de archeologe
Als de aannemer een stuk verder is opgeschoten op de Haspel, gaan ze verder op de Genneperhuisweg en ook dat wordt interessant. Tussen de hoek van het kerkhof en de Nijmeegseweg liggen de fundamenten van de oude stadsmuur nog in de grond en de archeologen hopen die ook daadwerkelijk nog aan te treffen.
de opgravingen
een stukje verderop op het oude kerkhof, de kinder grafheuvel. Bijzonder is dat direkt eronder de oude fundamenten en gewelven van het bolwerk op de (NO)hoek van het stadje liggen. Op deze site staan nog foto's van deze gewelven.
Het aantal vondsten bij deze opgravingen was helaas beperkt. Het antwoord van de "Romein" over een vraag daarover was wel heel treffend: "vondsten? Vroeger hadden ze niks en ze hebben nog steeds niks"

En dat is een mooie link naar het 2e onderwerp. Want armoedig is het hier altijd geweest. Op de grens van het duitse rijk, keer op keer overvallen en leeggeroofd, uitgebuit, platgebrand en door epidemieën geteisterd. Maar de Gennepenaar hield vol en kenmerkt zich miscchien nog wel het best met de uitspraak die typisch voor Gennep genoemd mag worden: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Overleven is tenslotte ook een kunst.

Volgende week donderdag, 16 maart, houdt (oud)-Gennepenaar Hans van den Broek in het 400jr oude stadhuis een lezing over de ziekten van vroeger en wat men daaraan probeerde te doen (met de nadruk op "probeerde" ). (Persbericht 400jr stadhuis over deze lezing)

Hoe dat vroeger was, dat wordt misschien nog wel het beste duidelijk in het Gennepse dagboek van 270jr geleden, dat ik afgelopen jaar op deze site publiceerde: het was een kroniek over het wel en wee in het Gennepse rond 1740 van de hand van burgemeester Leurs.

LINK naar deze update en special

 

De gemeenteraad heeft inmiddels ook het plan voor het IKC (Integraal Kind Centrum) goedgekeurd en een voorbereidingsbudget gefourneerd alsmede een globale totale kostenraming goedgekeurd.

Even afwachten dus. Nu alleen maar hopen dat ze inderdaad eens goed kijken naar de huidige Maria Goretti school en de mogelijkheid om dat gebouw mede te gebruiken. Scheelt enorm in de kosten en zo blijft nog een stukje authenticiteit behouden. De toegang van die nieuwe school zal sowieso toch aan de kant van PicaMare moeten liggen vanwege de parkeerproblematiek en de verkeersveiligheid.

 

Molukse "Ride Out" op 8 april 2017 start in Gennep

Ik heb in 2012 uitgebreid bericht over de ride out die toen plaats vond en Gennep als rustplaats aan deed. Dit jaar wordt Gennep startplaats. (klik op de dikgedrukte tekst voor de update van toen)

Ik kreeg een berichtje uit de Gennepse Molukse gemeenschap: "Welnu het is weer zover, wij zijn nu 5 jaren verder en dit jaar wordt het voor de 10e keer gehouden. En nu is Gennep de startplaats van de Ride Out 2017. "

Vanuit Gennep wordt gestart richting Nijmegen-Barneveld-Alphen a/d Rijn-Capelle a/d IJssel, een rit van ong. 200 km. De verwachting is dat ca. 600/700 motorrijders hier aan zullen meedoen. Een aantal straten in de Vogelwijk worden 's ochtends afgesloten, waar de deelnemers hun motoren kunnen parkeren en kunnen deelnemen aan een ceremonie in de Eksterstraat, voordat de stoet vertrekt.
Deelnemers kunnen vanaf 07.00 inschrijven om mee te doen; het is een open inschrijving. Vertrek is gepland om 09.30.
De werkgroep Ride Out Gennep is ookbegonnen met enkele aktiviteiten om gelden in te zamelen, welke dan op 8 april worden meegegeven aan de organisatie van de Ride Out. Aktiviteiten zijn o.a. lege flessen actie, en gennepse ondernemers vragen voor een bijdrage. Er is ook een feestavond op vrijdag 7 april in de molukse stichting Tjengkeh Muda, met tent. Daar willen wij middels verkoop van drank en etenswaren ook een bijdrage leveren. Ride Out is ook bedoeld om geld in te zamelen ter ondersteuning van Molukkers in (politieke) gevangenschap en hun gezinnen.

 

Nog eens

Om goed te begrijpen waar we hier zitten met al die archeologische opgravingen, heb ik de allereerste Nederlands kadasterkaart (en die is van Gennep gemaakt) hieronder gezet met daarin de plek van de opgravingen.

Archeologie in de haspel, een keet en een fiets
In de Haspel naast het kerkhof zijn ze druk bezig met archeologische opgravingen in dit eeuwenoude stukje Gennep. Ben benieuwd naar de bevindingen, die misschien weer helpen om ons een beter inkijkje te geven in de historie van Gennep. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door BAAC, maar helemaal beneden in de put zien we ook een bekend Genneps gezicht dat nooit ver weg is als er in de grond gegraven wordt. :-)

Vooraan in de Emmastraat is een bouwkeet neergezet, waardoor een van de leukste winkeltjes van Gennep (Ditjes en Datjes) aan het oog onttrokken wordt. Niet leuk voor de onderneemster die altijd haar stinkende best doet om er nog wat leuks van te maken en waar heel wat (vooral) toeristen vaak voor de etalages staan te kijken. En die bouwkeet had ook best een paar meter naar achter kunnen staan. Even vooraf overleggen is trouwens nooit verkeerd.

Tenslotte nog een fiets, die al de hele week op het trottoir in de Steendalerstraat ligt. Zo te zien een jongensfiets met slappe banden, maar verder ziet ie er nog redelijk uit. Iemand zijn fiets kwijt??

Hulp gevraagd: Ons kerkplein

ligt er alweer 60jr. En het is niet ongeschonden door die 60jr heen gekomen. Her en der verzakkingen, kapotte stenen en ook de toegankelijkheid voor de minder mobiele medemens laat te wensen over. En door de herinrichting van het parkeerterrein voor de kerk is ook het parkeren voor rouw-en trouw-auto's in gedrang gekomen en is daarnaast het afrijden van dat plein naar de Zuid-Oostwal niet echt overzichtelijk.

Hoog tijd dus om na 60jr noodzakelijk onderhoud te plegen en wat aanpassingen te doen. De Martinuskerk is daarbij een van de visitekaartjes van Gennep, waar we met zijn allen trots op zijn en het is dus de moeite waard om een van Gennep's iconen goed tot zijn recht te laten komen.

Dat is natuurlijk voor het kerkbestuur een behoorlijk kostbare ingreep en zeker anno 2017. Vandaar dat ook allerlei acties worden ondernomen om deze verbeteringen mee te helpen bekostigen. Een van die acties is een bingo-avond, die op vrijdag 10 maart wordt georganiseerd in 't Hökske, waarvan de opbrengst gebruikt gaat worden voor allerlei zaken om dit plein verder te verlevendigen en aan te kleden, zoals met bankjes, met passende verlichting enzovoorts. De hulp van de Gennepenaar wordt daarbij dus gevraagd en u hebt nog kans op een prijs ook plus een gezellige avond.

1952: de kerk moest nog gebouwd worden
de bongerd van de Kastanjeboom, waar de kerk zou verrijzen
De kerk in aanbouw (1953/1954)
In 1955 is de kerk gereed
In 1960 ligt het kerkplein er. Het huidige parkeerterrein voor de kerk is nog niet verhard
In 1965 is ook de verharding van het parkeerterrein aangebracht
En in 2017 gaat het kerkplein op de schop
en moet het er zo uit gaan zien
De kinderoptocht van 2017
Sjiengeleboem, wat is dat nu? Een impressie

 

Sjiengeleboem 2017

Ik had de eer om tijdens de optocht van gisteren uitgenodigd te zijn voor de "Sjiengeleboem 2017", die op maandag vanaf 12:11h op de markt zou plaats vinden. Geen idee wat te verwachten, maar ik was nieuwsgierig genoeg om een kijkje te nemen.

Muziek, zang, een wedstrijd knuppelen, een polonaise, gedichten, nog meer (humeuristisch) gezang tot en met Frace Majeure re-visited (vanuit Oótersom). Ben benieuwd of we volgend jaar de 2e editie kunnen beleven. Werk aan de winkel voor het "stads-committee". (later nog een filmpje voor een impressie)

Film-impressie optocht

 

De optocht van 2017 in 369 foto's

Stille getuigen

Stille getuigen.... Van de Mèrtzitting van gistermiddag, respectievelijk van de storm van afgelopen donderdag. Maar goed dat het kerkplein wordt aangepakt.

2017: wat moeten we zonder smartphone?

Flamingo's-Eurosped

Voordat straks de optocht door de straten van Gennep trekt nog even wat foto's van de wedstrijd van de volleybaldames tegen Eurosped afgelopen vrijdag. De 1e wedstrijd in de finalepoule van de Nederlandse eredivisie. En dat in Gennep!. Nadat ze de 1e set helaas aan het eind uit handen gaven, werden de 2e en vooral de 3e set gemakkelijk gewonnen. Daarna zakte het in waardoor Eurosped uiteindelijk toch de zege met 2-3 naar Friesland kon meenemen. Jammer, want het had ook 3-0 kunnen worden. Maar toch 1 punt gehaald en een goede prestatie.

Het volledige album (klik op de foto links)
Carnaval is los gebarsten: optocht Maria Goretti

Het carnaval is los gebarsten. Vandaag optochten op de scholen, vanavond sleuteloverdracht (ook residentie-avond van de Waggelaars), morgen Mèrtzitting, dan de optocht op zondag, tot de mis met het assekruisje op aswoensdag en nog het herring-schillen.

Een korte impressie van de optocht van Maria Goretti. Klik op een van de foto's voor het korte album.

1938: een voor-oorlogse Sacramentsprocessie in de straten van Gennep

Maar ook in 1945 werd er gedoopt!

Gennep lag inmiddels in puin en geallieerde soldaten hadden niet alleen een kampenement in de Maaskemp, maar ook alle nog bruikbare huizen van Gennep betrokken. De ge-evacueerde bevolking keerde terug en het leven nam langzamerhand weer zijn "normale" aanvang. En er werden natuurlijk weer kinderen gedoopt. Niet in een koetsje naar de Martinuskerk, want die was verwoest. Maar te voet tussen de puinhopen naar de "Roman Catholic Chapel" van het klooster. Een kort filmpje dat we te danken hebben aan de filmcamera van de familie Jetten. Veel plezier.

 

Unieke Gennepse beelden uit 1942 en 1943
Het koetsje met de dopeling, de kraamverpleegster en de oma komt aan bij de (oude) St Martinuskerk in maart 1942
Ook een burgemeester moet aangifte van geboorte doen. Burgemeester van Banning heeft dat net gedaan in aug 1943
Al die aanloop bij de burgemeesterswoning aan de Heijenseweg (nu woning dokter Verhoeven) heeft natuurlijk veel bekijks van de Gennepse jeugd.
Ook in aug 1943 komt een koets het gezelschap ophalen. Links op achtergrond een MBS tram onder stoom op de Spoorstraat.
Het gezelschap arriveert bij de (oude) Martinuskerk voor het doopsel (aug 1943)

Lang vervlogen tijden, met unieke beelden, welke wij te danken hebben aan burgemeester van Banning. De dochter van burgemeester van Banning heeft deze bij Henk gebracht, zodat ook u kunt kennismaken met een stukje Gennep in de oorlogsjaren. Fietsen en banden waren blijkbaar nog niet schaars in augustus 1943, want heel veel fietser fietsen in beeld voorbij. Ook de Gennepse MBS tram komt nog in beeld, evenals de huisdokter bij de bevalling van het 2e kind, maar ook bv Adriaan Trienekens, de koster. Veel plezier.

 

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

ww.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!